Parafina zastosowanie

Ostatnio aktualizowane: 30.09.20

 

Parafina od dawna jest w służbie ludzkości i ma rozmaite zastosowania. Jest używana do wyrobu świec jako jeden ze składników past połyskowych, w zagęszczaniu olejów, do zabezpieczania (konserwacji) serów, jako izolacyjny materiał, a także do celów farmaceutycznych i kosmetycznych. To ostatnie zastosowanie chcielibyśmy szerzej opisać. 

 

Parafina pochodzenie i właściwości

Jest to pochodna ropy substancja nierozpuszczalna w wodzie. Ze względu na możliwość szybkiego pochłaniania i magazynowania ciepła i następnie powolnego jego oddawania jest używana do różnego rodzaju zabiegów polegających na rozgrzewaniu organizmu. Od wielu lat, ze względu na swoje właściwości, parafina cieszy się niesłabnącą popularnością. Możemy wymienić trzy rodzaje parafiny:

*parafina ciekła 

*parafina miękka 

*parafina twarda 

 

Parafina ciekła jest bezwonna i bezbarwna, miękką można stopić w temperaturze 45 – 50 stopni Celsjusza, a twardą w 60 stopniach. W związku z nieco innymi właściwościami wymienionych odmian parafiny, również jej zastosowanie jest nieco odmienne.

Parafina ciekła: zastosowanie

Ciekła odmiana parafiny jest stosowana głownie jako środek farmakologiczny. Stosuje się ja doustnie w celach przeczyszczających. Nie jest polecana dzieciom i kobietom w ciąży. A używa się jej 1 do 2 łyżek na dobę, zwykle przed snem. Parafina w tym stanie skupienia jest też używana do celów kosmetycznych jako baza kremów.

 

Parafina stała: zastosowanie

Ten rodzaj parafiny jest stosowany w lecznictwie. W połączeniu z olejem parafinowym powstaje substancja bardziej elastyczna, nie podlegająca pękaniu. W takiej formie używa się ją do leczenia stanów zapalnych stawów i kości. Po rozgrzaniu mieszanki do ok. 40 – 60 stopni Celsjusza okłada się nią chore miejsce, dodatkowo stosując folię i koc utrzymujący dłużej ciepło. Parafina stygnąc kurczy się i dodatkowo oddziałuje na leczoną część ciała. 

W lecznictwie jest parafina stosowana do gojenia ran (stymulacja mikrokrążenia), do zmniejszania napięci mięśni po urazach i przykurczach. Stosuje się ją w fizjoterapii uszkodzonych lub przeciążonych stawów, głównie przez reumatyzm. Jest używana także w odbudowywaniu powierzchniowych uszkodzeń nerwów. 

Ten rodzaj parafiny jest też stosowany w kosmetyce. Skóra rozgrzana za pomocą parafiny lepiej absorbuje substancje jej podane. Dzięki takiemu zabiegowi są one lepiej wchłaniane i skuteczniej oddziałują na skórę. Parafina wpływa też na wygładzenie naskórka i poprawę elastyczności.

Parafina i kosmetyki

Dobry wpływ parafiny na ciało zauważyli również producenci kosmetyków i zaczęli stosować ją jako bazę produktów do pielęgnacji skóry. Płynna parafina pozwala składnikom aktywnym kosmetyku przenikać w głąb skóry, dostarczając jej jednocześnie składników odżywczych. Dodatkowo parafina tworzy na skórze cienką warstwę lipidową i tym samym zapobiega utracie wody, a także zabezpiecza skórę przed działaniem ewentualnych alergenów i chroni ją przed podrażnieniami. Osoba, która użyje kremu z zawartością parafiny zauważa większą elastyczność skóry i brak efektu ściągania. Zawartość parafiny wpływa też na zmniejszenie takich objawów jak pieczenie czy świąd. Ze względu na takie właściwości parafina jest w szczególności stosowana jako dodatek do kremów używanych w walce z atopowym zapaleniem skóry i egzemami. Dzieje się tak, bo parafina jest składnikiem, który nie uczula. 

Przeciwnicy stosowania parafiny przekonują, że ma ona właściwości zapychania porów i uniemożliwia skórze oddychanie, co z kolei prowadzi do kumulowania się w organizmie toksyn. A to prowadzi do pojawiania się wywołanych toksynami przewlekłych chorób. Jednak twierdzenia te, jak dotąd nie są poparte żadnymi rzetelnymi badaniami. 

Pewnym natomiast jest, że parafina stwarza wysoki poziom bezpieczeństwa stosowania. Jej składniki działają na skórę powierzchniowo nie docierając do skóry właściwej. Nie wywołuje ona też alergii i podrażnień i nie kumuluje się w organizmie (również stosowana jako środek przeczyszczający w całości jest wydalana). Działając natomiast powierzchownie, parafina silnie nawilża skórę i natłuszcza jej powierzchnię tworząc na niej swoisty film. Dlatego producenci używają parafiny do produkcji kosmetyków nie tylko do pielęgnacji wspomnianej skóry atopowej, ale także do takich delikatnych substancji jak krem pod oczy czy preparaty do pielęgnacji niemowląt i dzieci. Według producentów kosmetyki w składzie z parafiną mają działanie ochronne i wspomagają skórę w jej naturalnych funkcjach.

Jednak kosmetyki z zawartością parafiny nie powinny być używane przez wszystkich użytkowników. Parafina ma wpływ na wzmożone wydzielanie sebum, sprawia ona również, że skóra po aplikacji kremu z parafiną będzie się świecić. Dlatego tego typu kremy nie są polecane dla właścicieli skór tłustych ze skłonnością do zaskórników. W takim wypadku lepiej, aby bazą kosmetyku były tłuszcze roślinne (trzeba pamiętać jednak, że tłuszcze roślinne inaczej niż parafina, mogą uczulać osobę, która je stosuje). Bezsprzecznie jednak parafina zapobiega odwodnieniu skóry i wpływa na lepsze wchłanianie składników aktywnych.

 

 

 

Subskrybuj
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status