Tapioka ranking

Ostatnio aktualizowane: 05.06.20

 

Tapioka, czyli skrobia z manioku stanowi składnik wielu potraw. Można ją wykorzystać jako dodatek do sosów czy zup, a także deserów. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś tego produktu, warto to nadrobić. Aby kupić dobrej jakości tapiokę trzeba wziąć pod uwagę jej skład. Dobrze byłoby również zapoznać się z opiniami konsumentów. Aby ułatwić Ci zakupy zrobiliśmy to za Ciebie. Nie będziesz musiał już czytać wielu komentarzy na temat poszczególnych produktów. Wystarczy, jeśli dokładnie zapoznasz się z naszym rankingiem. Tam na pierwszym miejscu znalazła się granulowana tapioka Brat sprzedawana w szczelnym opakowaniu. Ma on strunowe zamknięcie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać nie martwiąc się o świeżość produktu. Tapioka jest prosta w przygotowaniu. Może być spożywana przez osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. W naszym zestawieniu znalazł się na 2. miejscu produkt marki Merre. Tapioka w kształcie perełek nie zawiera cukru i ma neutralny smak.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką tapiokę kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Jeszcze kilka lat temu zboża i inne rośliny znane wyłącznie w innych krajach w Polsce nie były dostępne dla zwykłego kupującego, również dostępność przepisów z wykorzystaniem niepopularnych składników była niewielka. Jednak w czasach tak rozwiniętego Internetu nie trzeba wyjeżdżać na drugi koniec świata, aby zasmakować w przysmakach z innych krajów, można je przygotować w swoim domu. Wśród produktów, które w ostatnich latach stały się popularne możemy wyróżnić tapiokę, czyli kaszę z manioku. Niepozorne, białe kuleczki są zdrowe, niskokaloryczne i można je wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli zastanawiasz się, jaką tapiokę wybrać, jesteś w odpowiednim miejscu, w tym krótkim poradniku doradzamy, na co zwracać uwagę w czasie zakupów.

 

 

Co znajdziemy w kaszy z manioku?

Kaloryczność kaszy z manioku, czyli inaczej tapioki, to ok. 350 kcal na 100 g. W 100 gramach tapioki możemy znaleźć:

* mniej niż 1 g tłuszczu,

* mniej niż 1 g białka,

* 1 g błonnika,

* ok. 89 g węglowodanów.

Zawartość witamin w tapioce przedstawia się następująco:

* 0,004 mg witaminy B6,

* 0,004 mg tiaminy,

* 4 µg kwasu foliowego.

Opisywany pokarm zawiera również wiele minerałów:

* żelazo 1,58 mg,

* cynk 0,12 mg,

* fosfor 7 mg,

* magnez 1 mg,

* potas 11 mg,

* sód 1 mg,

* wapń 20 mg.

Podane wyżej wartości są orientacyjne i mogą się różnić w zależności od produktu. Jednocześnie należy zaznaczyć, że po ugotowaniu 100 g tapioki ma ok. 150 kcal. Skąd ta różnica? Kasza pochłania wodę i pęcznieje zwiększając swoją objętość, w efekcie czego ze 100 g surowej tapioki otrzymujemy ponad 200 g gotowanej.

 

Jaka tapioka jest najlepsza?

Tapioka to kasza, a jak wiemy jest to produkt, który trudno zanieczyścić dodatkami w postaci cukru czy konserwantów. Dlatego trudniej jest trafić na tapiokę, która jest niezdrowa. Istnieje jednak kilka zasad, których należałoby przestrzegać podczas zakupów.

* Po pierwsze wybieraj produkty ze sprawdzonych, certyfikowanych źródeł, które mają certyfikaty BIO czy EKO, to daje gwarancję, że kasza nie zawiera niebezpiecznych substancji.

* Czytaj dokładnie skład. Jak zaznaczaliśmy, w przypadku kasz trudno o dodatki, takie jak cukier, ale pod nazwą tapioka sprzedawane są też różne pół-produkty i trzeba mieć świadomość, że niektóre mogą być wzmacniane smakowo, zwłaszcza gdy mają służyć jako dodatek do słodkich deserów.

* Zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia. Kasze nie tracą swoich właściwości tak szybko, jak inne składniki, ale jeśli data produkcji jest odległa, a data przydatności do spożycia krótka, istnieje ryzyko, że produkt mógł być narażony na działanie różnych czynników i stracił swoje właściwości.

 

Nie tylko kasza

Wspomnieliśmy już, że tapioka ma postać kulek, ale trzeba jeszcze zauważyć, że w sklepach dostępna jest też wersja sproszkowana, czyli mąka z manioku, z której można robić różne placki. W przypadku drugiego typu produktu, dokładnie sprawdzaj zawartość, czy mąka nie ma domieszki innych zbóż, czy nie jest słodzona lub wzbogacana smakowo.

 

 

Jaka pojemność?

W sklepach znajdziesz zarówno produkty w niewielkich, jak i dużych opakowaniach (1 kg lub więcej). Co wybrać? Jeśli lubisz tapiokę, oczywiste jest, że wybierzesz większą wersję, bo 1 kg opakowania są tańsze od tych 500 g w przeliczeniu na 100 g. Jednak, gdy dopiero testujesz nowy smak, wybierz mniejsze opakowanie. Jednocześnie przypominamy, że kasza w czasie gotowania znacznie zwiększa swoją objętość. Niezależnie od tego, jaki produkt wybierzesz, przyjrzyj się opakowaniu – czy ma szczelne zamknięcie. Kulki tapioki pod wpływem wody pęcznieją, a więc nieszczelne opakowanie źle wpływa na trwałość produktu. Dlatego tak wiele osób podkreśla, że najlepsza tapioka to taka, która jest sprzedawana w opakowaniu z membraną. Jeśli pudełeczko lub woreczek nie ma szczelnego zamknięcia, po zakupie koniecznie przesyp kaszę do innego pudełka.

 

Tapioki w dobrych cenach

Chociaż nazwa tapioka brzmi egzotycznie, a takie produkty zwykle są drogie, w rzeczywistości cena kaszy z manioku czy mąki nie jest zbyt wygórowana. Średnio 1 kg kuleczek kosztuje 12 zł, chociaż wiele zależy od tego, jak szczelne jest opakowanie i czy interesujący nas produkt ma certyfikat BIO. Tapiokę znajdziesz w sklepach internetowych ze zdrowa żywnością lub produktami z zagranicy. Coraz częściej można ją także kupić w dużych supermarketach, a nawet w niewielkich, osiedlowych delikatesach. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że zwykle w małych sklepikach produkt tego typu jest dwukrotnie droższy niż w Internecie.

 

 

Najlepsze tapioki w 2020 roku

 

Ranking tapiok pomoże Ci w wyborze dobrej jakości produktu, który będziesz mógł dodawać do przyrządzanych dań. Zestawienie składa się z dokładnych opisów skrobi z manioku z uwzględnieniem opinii konsumentów.

 

Nasze zalecenia 

 

Brat Tapioka Granulat 

 

Tapioka w granulkach marki Brat jest polecana przez wielu konsumentów, a w związku z tym można dojść do wniosku, że jej jakość jest zadowalająca. Produkt jest dostępny w 1 kg opakowaniu. Jego cena nie jest wysoka.

Tapioka ma neutralny smak i zapach, więc można ją dodawać do wielu dań. Produkt wykorzystuje się m.in. w celu zagęszczenia sosów i zup. Tapioka stanowi ważny składnik w diecie osób, które nie spożywają produktów odzwierzęcych. Można ją dodać do puddingu czy naleśników. Po ugotowaniu kulki skrobi pęcznieją i mają przezroczysty kolor. 

Konsumenci wypowiadają się pozytywnie nie tylko na temat jakości tapioki, ale także sposobu jej zapakowania. Granulki znajdują się w solidnie zrobionym opakowaniu z zamknięciem strunowym. Oznacza to, że na długo zachowują świeżość. 

Brat Tapioka Granulat to produkt sprzedawany w 1 kg opakowaniu. To dobra tapioka do 10 zł, która ma postać granulatu.

Zalety
Szczelne opakowanie:

Opakowanie jest przystosowane do wielokrotnego otwierania i zamykania. Jest ono szczelne i zapobiega przedostawaniu się wilgoci do środka.

Nie zmienia smaku potraw:

Tapioka nie zmienia smaku potrawy, nie ma też zapachu. Pasuje ona nie tylko do słodkich, ale i bardziej wytrawnych dań.

Zagęszcza zupy:

Po produkt możemy bez przeszkód sięgnąć w sytuacji, gdy ugotowana zupa będzie wydawała się nam zbyt rzadka. To dobra alternatywa dla zwykłej mąki.

Bez sztucznych dodatków:

W składzie tapioki nie znajdziemy sztucznych, zbędnych dodatków, takich jak konserwanty czy inne niezdrowe substancje chemiczne.

Wydajność:

1 kg opakowanie wystarcza na długo. Do dania nie trzeba dodawać dużej ilości granulek, ponieważ pęcznieją po ugotowaniu.

Wady
Łatwo się przypala:

Osoby, które do tej pory nie przygotowywały potraw z tapioką narzekają, że można ją łatwo przypalić.

 

 

 

 

Merre Perełki 

 

Wśród polecanych przez konsumentów produktów znajduje się Merre Perełki. Tapioka pochodzi z Tajlandii. Opakowanie zawiera 400 g granulek i należy je przechowywać w suchym miejscu. To da nam pewność, że znajdujący się w środku produkt zachowa wszystkie swoje właściwości. 

Rekomendowana przez nas tapioka nie zawiera cukru, więc jej spożywanie nie ma negatywnego wpływu na wygląd naszej sylwetki. Warto również dodać, że jest ona pozbawiona konserwantów. W rezultacie produkt nie działa szkodliwie na nasze zdrowie. Tapiokę należy na początku namoczyć, a później przystąpić do jej gotowania aż do uzyskania przez nią miękkości. 

Osoby, które zdecydowały się na zakup Merre Perełki twierdzą, że była to dobra inwestycja i od momentu jej zakupu stanowi często używany składnik wielu dań. Zaletą jest to, że przygotowanie produktu nie jest trudne.

Tapioka Merre Perełki ma postać niewielkich granulek, które pęcznieją po ugotowaniu. Jest ona sprzedawana w 0,4 kg opakowaniu.

Zalety
Dobra dla alergików:

Tapioka jest odpowiednim produktem dla osób borykających się z alergiami pokarmowymi. To produkt bez cukru i glutenu, który mogą spożywać dzieci i dorośli.

Wiele sposobów wykorzystania:

Skrobię z manioku można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Służy ona do zagęszczania zup i sosów, przygotowywania deserów (np. naleśników czy budyniu), a także bubble tea, czyli napoju na bazie herbaty.

Zamiennik makaronu:

Ponieważ tapioka ma postać małych kuleczek, możemy ją ugotować zamiast zwykłego makaronu do rosołu czy zupy pomidorowej.

Brak konserwantów w składzie:

W składzie produktu znajdziemy tylko skrobię z manioku (98%) oraz wodę (2%). Nie ma w nim konserwantów czy cukru.

Wady
Długi czas gotowania:

Granulki są małe i żeby były odpowiednio miękkie, często wymagają gotowania przez kilkadziesiąt minut.

 

 

 

 

Bio Planet Tapioka

 

Interesuje Cię dobra i tania tapioka i nie wiesz, na co się zdecydować? Polecamy Twojej uwadze produkt marki Bio Planet, który zyskał spore uznanie konsumentów. Jest on zamknięty w 400 g opakowaniu. Należy go przechowywać w suchym miejscu. W innym wypadku w pudełku może zacząć rozwijać się wilgoć. 

Prezentowana tapioka, czyli skrobia z manioku jest pozyskiwana z ekologicznych źródeł, czego dowodem jest odpowiedni certyfikat. Możemy być pewni, że produkt nie będzie miał negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Kraj pochodzenia tapioki to Wietnam.

Tapioka Bio Planet nie zawiera glutenu. Jest ona polecana dla osób utrzymujących dietę wegetariańską i wegańską. Produkt jest doceniany przez konsumentów za bezpieczny skład, łatwość przygotowania, a także szerokie możliwości zastosowania.

Bio Planet Tapioka to skrobia z manioku zamknięta w 0,4 kg opakowaniu. Produkt ma certyfikat Bio, a jego kraj pochodzenia to Wietnam.

Zalety
Produkt ekologiczny:

Tapioka jest pozyskiwana z bulw korzeniowych manioku uprawianego w ekologiczny sposób, a więc bez stosowania chemicznych środków.

Dla wegan i wegetarian:

Po tapiokę mogą bez przeszkód sięgać wegetarianie, jak i weganie. Produkt powinien też znaleźć się w kuchni osób, które ze względu np. na alergie pokarmowe muszą unikać glutenu.

Dodatek do ciast:

Skrobia z manioku bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek, a nawet chleba. Nasz test tapiok wykazał, że to produkt, który można dodawać także do różnych deserów.

Wady
Mało praktyczne opakowanie:

Część kupujących narzeka, że opakowanie jest mało praktyczne. Nie ma ono szczelnego zamknięcia, a w dodatku trzeba je trzymać z dala od wilgoci.

 

 

 

 

Intenson Tapioka 

 

Chcielibyśmy polecić Ci tapiokę marki Intenson. Jest ona sprzedawana w 1 kg opakowaniu, więc nie będziesz musiał zbyt często uzupełniać jej zapasu. Godne uwagi jest to, że pudełko ma zamknięcie strunowe. Gwarantuje to maksymalną świeżość. Niezależnie od tego, jak często zamykasz i otwierasz opakowanie, zamknięcie będzie szczelne.

Tapioka jest lekkostrawna, więc może stanowić składnik właściwie każdej diety. Warto dodać, że nie zawiera ona glutenu. Produkt można dodawać do zup i sosów, a także używać jako ozdoby do deserów. Wszystko dlatego, że granulki mają kształt perełek. 

Opinie o tapiokach Intenson są pozytywne. Produkty tej marki wyróżnia dobry skład, świeżość i łatwe przygotowanie. Kupujący potwierdzają, że nie trzeba żadnych szczególnych umiejętności, aby dobrze ugotować granulki i móc dodać je do dania.

Produkt Intenson Tapioka jest dostępny w 1 kg opakowaniu ze strunowym zamknięciem. Wewnątrz znajduje się skrobia z manioku w postaci małych granulek.

Zalety
Jest lekkostrawna:

Tapioka jest lekkostrawna i jak twierdzą specjaliści, może być uzupełnieniem wielu różnych diet. To dodatek do potraw, który jest w pełni bezpieczny dla dzieci, osób starszych, a także tych borykających się z wrzodami żołądka i innymi problemami układu pokarmowego.

Nie ma smaku:

Ponieważ tapioka nie ma smaku ani zapachu, może być dodawana do wielu potraw, a zwłaszcza zup.

Źródło węglowodanów:

Skrobia z manioku jest dobrym źródłem węglowodanów. Nie powinniśmy rezygnować z ich spożycia, nawet po przejściu na mniej kaloryczną dietę, ponieważ dostarczają organizmowi energię.

Wady
Zbyt mocno pęcznieją:

Niektórzy konsumenci uważają, że granulki zbyt mocno pęcznieją i często okazuje się, że ugotowaliśmy ich za dużo (przez co nierzadko wyrzucamy ich nadmiar, a tym samym marnujemy).

Opakowanie nie jest przezroczyste:

Wiele osób uważa, że opakowanie powinno być przezroczyste. Wtedy nie byłoby potrzeby otwierania go, aby przekonać się, jak dużo tapioki zostało do ugotowania.

 

 

 

 

Targroch Mąka 

 

Mąka z tapioki Targroch z pewnością przyda Ci się w kuchni. Produkt jest sprzedawany w 1 kg opakowaniu. Ma ono strunowe zamknięcie, co stanowi gwarancję świeżości. Mąkę należy przechowywać w suchym miejscu. 

Tapioka może być wykorzystywana jako zagęstnik do zupy i sosów. Można ją także dodać do różnego rodzaju deserów. Przygotowanie produktu do spożycia nie jest trudne ani czasochłonne. Tapiokę należy wypłukać, namoczyć w mleku, a następnie ugotować na małym ogniu. Trzeba pamiętać o jej regularnym mieszaniu. W składzie produktu mogą znajdować się śladowe ilości sezamu, migdałów i orzechów.

Mąka z tapioki Targroch jest polecana przez sporą grupę konsumentów. Twierdzą oni, że ten składnik bardzo przydaje się w kuchni. Z uwagi na to, że można go wykorzystać do wielu dań, nie ma obaw o to, że się zmarnuje.

Targroch Mąka to drobno zmielona tapioka w postaci mąki. Jest ona sprzedawana w 1 kg opakowaniu typu doypack ze strunowym zamknięciem.

Zalety
Wydajność:

To wydajny produkt, który na pewno za szybko się nie skończy. Możemy wykorzystywać go do przyrządzania różnych potraw i deserów. 1 kg opakowanie daje możliwość wypróbowania różnych przepisów, w których jednym ze składników jest tapioka.

Pozostaje świeża przez długi czas:

Dzięki strunowemu zamknięciu możemy wielokrotnie otwierać opakowanie. Jest ono szczelne, dlatego mąka pozostaje świeża przez długi czas i nie ma ryzyka, że zawilgotnieje.

Wady
Wymaga uważnego dozowania:

Aby zagęścić sos czy zupę potrzebujemy niewielkiej ilości mąki. Jeżeli dodamy zbyt dużo tapioki do dania, będzie miało nieodpowiednią konsystencję i może nie smakować domownikom czy zaproszonym gościom.

Zmienia konsystencję ciasta:

Użycie tapioki zamiast zwykłej mąki nierzadko przyczynia się do zmiany konsystencji ciasta, przez co wypiek może się nie udać.

 

 

 

 

Do czego można wykorzystać tapiokę?

 

Tapioka jest kaszą wytwarzaną z egzotycznej rośliny – manioku. Właściwości odżywcze produktu odkryli mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd podobno pochodzi wspomniana roślina. Z poprzednich części naszego artykułu dowiedziałeś się, jaka tapioka jest polecana. Postaramy się podpowiedzieć Ci, co można zrobić z tej lekkostrawnej, niezawierającej glutenu kaszy.

 

 

Kasza z manioku

Maniok jest rośliną, której bulwy są popularne w Ameryce południowej i Afryce niemal w takim stopniu, jak ziemniaki w naszym kraju. Ugotowany stanowi jeden z podstawowych składników żywienia. Co ciekawe, surowy maniok jest trujący, ponieważ zawiera manihotoksynę, która bardzo łatwo przechodzi w tzw. kwas pruski, który jest niebezpieczny dla naszego zdrowia i życia. Wysuszona roślina zmienia się w mąkę skrobiową, z której wypiekany jest chleb, a także popularne w Afryce placki. Z manioku wytwarza się również alkohol o nazwie masato.

 

Tapioka dla każdego

Tapioka jest hipoalergicznym pokarmem i nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą sięgać po nią bez obaw osoby chore na celiakię lub mające alergię na gluten. Zawiera ona również niewielką ilość białka oraz sporą ilość węglowodanów, co czyni ją wartościowym źródłem energii.

Kasza z manioku jest lekkostrawna, więc nie szkodzi również osobom w podeszłym wieku i tym, które cierpią z powodu wrzodów oraz wielu innych kłopotów żołądkowych. Jedzenie tapioki jest również wskazane w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych.

 

 

Zastosowanie tapioki w naszej kuchni

Omawiana kasza wyglądem przypomina znaną nam mąkę. Spotykana jest również w postaci wielobarwnych kuleczek różnej wielkości. Co ciekawe, po ugotowaniu stają się one przezroczyste. 

Tapioką można zagęszczać zupy i sosy. Dodaje się ją do słodkich produktów mącznych – naleśników, galaretek, budyniu itp. W Polsce tapioka zyskała popularność dzięki tzw. bubble tea. Jest to napój przygotowywany na bazie herbaty z dodatkiem mleka i aromatów owocowych. Na dnie umieszcza się kulki tapioki, które wcześniej moczy się w soku cytrusowym lub syropie owocowym. Niektórzy stosują tapiokę jako zamiennik makaronu w rosole. Kasza z manioku doskonale sprawdzi się również w sałatce, np. zamiast kuskusu.

 

Prosty przepis na deser z tapioki

Do wykonania tej smacznej przekąski, będziesz potrzebować pół szklanki tapioki, 250 g jagód, szklankę mleka kokosowego, 2 łyżeczki stewii oraz 1 łyżkę płatków migdałowych.

Tapiokę zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Następnie zagotuj ją, aż do wchłonięcia całego mleka. Dodaj stewię i odczekaj do ostygnięcia. Zmiksuj jagody (możesz pozostawić kilka do ozdoby). Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Ostudzoną tapiokę przełóż do miseczki lub wysokiego kubka. Na niej ułóż mus jagodowy, następnie kolejną warstwę tapioki i musu. Wierzch pokryj uprażonymi płatkami migdałowymi.

Jak widzisz, tapioka ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Warto zdecydować się na ten uniwersalny produkt również dlatego, że działa on na nasz organizm znacznie korzystniej niż inne tego typu produkty dostępne na naszym rynku.

 

 

Subskrybuj
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status