fbpx

Stewie ranking

Ostatnio aktualizowane: 18.09.19

 

Najlepszymi stewiami na rynku są Steviola 1000 szt. i NatVita 1000 szt. Skąd to wiemy? Sprawdziliśmy, jak o poszczególnych produktach wypowiadają się konsumenci i jak je oceniają. Pierwszy, wspomniany słodzik idealnie sprawdza się na co dzień, jako dodatek do kawy i herbaty, zastępując cukier. Co istotne, stewia  jest niskokaloryczna, więc nie trzeba się obawiać przybrania na wadze z jej powodu. Słodzik może być bezpiecznie używany przez diabetyków i dzieci. Tabletki rozpuszczają się w wodzie, w wyższych temperaturach, więc nie znajdziesz grudek w potrawie. W składzie produktu nie ma sztucznych barwników, chemicznych substancji i konserwantów. Drugi, wspomniany już słodzik, czyli NatVita 1000 szt. cieszy się popularnością, ponieważ jest niewielki i ma formę pastylek. Każdy może używać stewii, także diabetycy, ciśnieniowcy czy chorzy na fenyloketonurię. Jedna tabletka odpowiada jednej łyżeczce cukru, a w opakowaniu znajduje się ich tysiąc. Z pojemnika można łatwo wysypać pastylki, ponieważ ma on wbudowany dozownik, więc nie ma obawy, że wrzucisz przypadkiem do herbaty dużą ilość słodzika.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką stewię kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Coraz więcej osób szuka zdrowszego zamiennika białego cukru, dlatego na popularności wciąż zyskuje erytrytol, ksylitol, a także stewia. Zwłaszcza ostatni wspomniany słodzik jest uznawany za odpowiedni dla większości z nas, w tym również dla cukrzyków. Czy rzeczywiście stewia jest zdrowa i można jej bezpiecznie używać? Który produkt wybrać? Poznaj odpowiedzi na te i podobne pytania, czytając nasz poradnik.

 

 

Czy warto słodzić stewią?

Nadmierne spożywanie cukru jest jedną z głównych przyczyn przybierania na wadze. Kiedy zjemy słodką przekąskę, czujemy się znacznie lepiej, ale to nie pomaga na długo pozbyć się uczucia głodu, więc ponownie sięgamy po jedzenie. Poza tym cukier przyczynia się do rozwoju próchnicy, grzybicy, cukrzycy, miażdżycy, nadmiernego wzrostu ciśnienia i ma negatywny wpływ na pracę mózgu. Warto więc poszukać zdrowszego słodzika, może to być stewia. To roślina, z której pozyskuje się glikozydy stewiolowe, inaczej stewiozydy, czyli naturalne substancje słodzące, które są one kilkaset razy słodsze niż sacharoza. Podobnie jak ksylitol (który pozyskuje się z kory brzozy), stewia poprawia smak napojów czy jedzenia, a także nasze samopoczucie. To świetne źródło witaminy C i B, jak również ważnych minerałów: potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz cynku. Stewia obniża ciśnienie krwi, chroni zęby przed próchnicą, nie zmienia poziomu insuliny i wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz grzybobójcze. Warto podkreślić, że jedna tabletka stewii jest uznawana za bezkaloryczną, czego nie można powiedzieć o jednej łyżeczce zwykłego cukru.

 

Jaką stewię wybrać?

Stewia jest dostępna w kilku różnych postaciach: pastylkach (ewentualnie kryształkach), proszku, płynie, a także listkach. Którą z nich wybrać? To w dużej mierze zależy od naszych przyzwyczajeń i preferencji. Są osoby, którym łatwiej dawkuje się słodziki w proszku, z kolei inne wolą wrzucać do herbaty czy kawy pastylki. Musimy wybrać taki produkt, który będzie dla nas wygodny w użyciu.

Stewia w tabletkach jest zamykana w niewielkim pudełeczku, które można schować do torebki czy kieszeni i cały czas nosić przy sobie. To wygodne rozwiązanie także w podróży. Jedna pastylka jest tak samo słodka, jak jedna łyżeczka cukru, więc nie powinniśmy mieć problemu z posłodzeniem napoju. Jednak dodawanie tabletek do przetworów i ciast może być nieco kłopotliwe, gdyż koniecznością jest ich rozkruszenie. W takiej sytuacji wygodniejsza w stosowaniu jest stewia w proszku, dostępna w 50 g oraz nieco większych opakowaniach. Swoim wyglądem przypomina ona cukier, można przesypać ją do cukiernicy. Słodki ekstrakt w płynie przeważnie ma formę syropu, może być też rozcieńczony w wodzie. Płynną stewię także można z łatwością dodawać do wypieków i gorących napojów, ale trzeba uważać, aby nie wlać jej zbyt dużo. Podobnie jest z suszonymi, sproszkowanymi listkami. Jeśli mamy na to ochotę, możemy kupić stewię w doniczce i samodzielnie ją suszyć.

 

Opakowanie

Stewia starta na proszek jest dostępna w opakowaniach o różnej wielkości, od 50 g do 200 g. To samo dotyczy słodzika w postaci suszonych listków. Jeżeli zdecydujemy się na produkt w pastylkach, w pudełeczku znajdziemy 1000 sztuk. Z kolei płynny ekstrakt jest zamykany w buteleczkach o pojemności od 50 ml do ponad 250 ml. Jaka stewia jest najlepsza, biorąc pod uwagę wielkość opakowania? Jeśli nie słodzimy zbyt często, nawet mniejsza torebka słodziku powinna nam na długo wystarczyć.

 

Skład

Stewia to słodzik, który jest łączony z innymi składnikami, często określanymi mianem nośnika lub wypełniacza. Może to być celuloza czy erytrylol, czyli inna słodka substancja naturalnego pochodzenia. Taki dodatek pozwala pozbyć się gorzkiego posmaku stewii. Nie należy kupować słodzików, w składzie których jest np. maltodekstryna, maltoza, fruktoza lub dekstroza. To cukry, a więc tego typu produkt jest kaloryczny i w dodatku powinny na niego uważać osoby chore na cukrzycę i mające problemy z ciśnieniem. Najlepsza stewia to taka, w której większość stanowią glikozydy stewiolowe.

 

Kraj pochodzenia

Szukając odpowiedniego produktu, warto sprawdzić kraj pochodzenia składników. Coraz częściej stewia, którą możemy kupić w sklepach, jest produkowana w Polsce. Na rynku pojawiają się też produkty z Niemiec, Austrii, a także krajów Ameryki Południowej, np. Paragwaju. Co istotne, niektóre słodziki pochodzą z upraw bio, a więc takich, gdzie nie stosuje się chemicznych środków do nawożenia. Potwierdzają to stosowne certyfikaty.

 

Dzienna dawka

Na opakowaniu słodzika powinna znaleźć się informacja o zalecanej dziennej dawce, której nie powinno się przekraczać. Przyjmuje się, że na 1 kilogram masy ciała przypada maksymalnie 8 mg stewii. To oznacza, że osoba ważąca 50 kg może dziennie spożyć do 400 mg produktu (0,4 g). Przeprowadzone do tej pory badania nie wykazały, że glikozydy stewiolowe są metabolizowane w dalszych odcinkach naszego przewodu pokarmowego (do stewiolu), a później wydalane razem z moczem.

 

 

Stewia do celów kosmetycznych

Niektóre dostępne w sklepach stewie są przeznaczone tylko do celów kosmetycznych. Mają one formę proszku, który można dodawać np. do maseczek do twarzy. Tego typu produkty są dobre dla osób z trądzikiem, gdyż łagodzą i przyspieszają gojenie wyprysków. Stewia może być aplikowana na rany i zadrapania. Co ciekawe, według kosmetologów może być ona dobrą alternatywą dla kremów przeciwzmarszczkowych i ujędrniających.

 

Stewie w dobrych cenach

Za opakowanie 1000 pastylek stewii zapłacimy ok. 30 zł. To samo dotyczy produktów w postaci proszku. Nieco tańsze są sproszkowane liście, gdyż małe, ok. 20 g pudełko kosztuje maksymalnie 15 zł. Stewia jest droższa niż 1 kg opakowanie białego cukru, ale jednocześnie jest znacznie zdrowsza i nie trzeba dodawać jej w zbyt dużych ilościach, aby uzyskać słodki smak napoju czy deseru.

 

 

Najlepsza stewia w 2019 roku

 

Mamy dla Ciebie ranking stewii, czyli zastępników cukru bez kalorii, z których może korzystać każdy. Jeśli potrzebujesz tego typu produktu, to może kupisz odpowiedni na podstawie naszego artykułu. W naszym zestawieniu znajdziesz 5 najlepszych słodzików na rynku.

 

Nasze zalecenia

 

Steviola 1000 szt.

 

Słodzik Steviola 1000 szt. jest odpowiedni dla każdego, kto chce zastąpić cukier innym, naturalnym produktem. Bazą do wykonania stewii jest glikozyd stewiolowy, który jest kilkakrotnie słodszy od cukru. Jedna tabletka zastępuje jedną łyżeczkę cukru.

W opakowaniu znajduje się 1000 sztuk tabletek, które można wrzucić np. do herbaty czy kawy, aby była słodka. Niektórzy stosują stewię do posłodzenia napojów czy innych potraw, Warto podkreślić, że w składzie nie ma sztucznych składników, takich jak aspartam czy sztuczne substancje zapachowe.

Produkt jest stabilny temperaturowo, więc można go podgrzewać nawet do 200 st. C. Jednocześnie słodzik dobrze się rozpuszcza w gorącej wodzie. Konsumenci cenią tę stewię za to, że jest bezpieczna dla diabetyków i ułatwia chudnięcie.

Stewia Steviola 1000 szt. ma formę pastylek. W opakowaniu znajdziemy 1000 tabletek. Podstawowym składnikiem produktu są glikozydy stewiolowe.

Zalety
Wygodne dozowanie:

Ponieważ słodzik ma postać pastylek, jego dozowanie nie jest kłopotliwe.

Brak sztucznych składników:

W składzie produktu nie ma zbędnych, sztucznych składników jak np. aspartam.

Szybko się rozpuszcza:

Stewia bardzo szybko się rozpuszcza, możemy dodawać ją do kawy, herbaty czy ciast.

Brak konieczności zmiany nawyków żywieniowych:

Za sprawą produktu osoby lubiące słodki smak gorących napojów nie muszą zmieniać dotychczasowych nawyków żywieniowych.

Odpowiedni dla dzieci:

To bezpieczny w stosowaniu słodzik, który jest odpowiedni dla dorosłych i dzieci.

Wady
Duże opakowanie:

Opakowanie, w którym znajdują się pastylki, jest stosunkowo duże, a tym samym mało poręczne.

 

 

 

 

NatVita 1000 szt.

 

Warto zainteresować się produktem NatVita 1000 szt., którego głównym składnikiem jest stewia. Roślina ta ma niewiele kalorii (39 kcal na 10 g), dlatego jest polecana dla diabetyków i osób, które się odchudzają. Warto wspomnieć, że stewia nie powoduje próchnicy. Słodzik można dodawać do zimnych i ciepłych napojów, a także do wypieków. Produkt może być podgrzewany nawet do temperatury powyżej 200 st. C i nie ulega chemicznemu rozpadowi. W wodzie pastylki dobrze się rozpuszczają.

Jedna tabletka odpowiada 4 g cukru, czyli jednej łyżeczce. Opakowanie ma wygodny dozownik, który umożliwia wyciągnięcie odpowiedniej ilości słodzika. W pudełku znajdziesz 1000 sztuk tabletek. Konsumenci twierdzą, że produkt jest łatwy w użyciu, bez problemu można odmierzyć ilość odpowiednią do posłodzenia potrawy.

Produkt NatVita 1000 szt. jest dostępny w formie tabletek. Opakowanie zawiera 1000 pastylek, po 60 mg każda. W skład słodzika wchodzą glikozydy stewiolowe i ich nośniki.

Zalety
Nie ma kalorii:

Ponieważ to produkt na bazie stewii, jest małokaloryczny. Mogą więc po niego sięgać osoby będące na diecie.

Wydajność:

Opakowanie jest na tyle duże, że z pewnością szybko nie stanie się puste (nawet jeśli codziennie pijemy słodkie, gorące napoje).

Nie powoduje próchnicy:

W przeciwieństwie do białego cukru, stosowanie stewii nie przyczynia się do rozwoju próchnicy.

Łatwe dawkowanie:

Nie powinniśmy mieć problemu z dodawaniem do napojów odpowiedniej ilości słodzika. Jedna pastylka odpowiada jednej łyżeczce cukru.

Wady
Zmienia smak napoju:

Niektóre osoby uważają, że po dodaniu stewii herbata czy kawa smakuje nieco inaczej, co nie do końca im pasuje.

 

 

 

 

Sweevia Bio

 

Sweevia Bio jest dostępna w formie proszku, dlatego możesz dokładnie odmierzyć, ile słodziku potrzebujesz wrzucić do danej potrawy. Produkt jest zrobiony ze stewii, czyli rośliny, której liście i łodyga są nawet 300-krotnie słodsze niż cukier, a mają niewiele kalorii. Proszek jest odpowiedni do użytku w celach kosmetycznych. Można go dodawać do maseczek nakładanych na twarz i sprawdza się jako element pasty do zębów, ponieważ zabija bakterie i dezynfekuje.

W opakowaniu znajduje się 100 g proszku. Stewia bardzo dobrze działa na skórę, łagodzi i leczy zmiany trądzikowe. Roślina ma właściwości dezynfekujące i jest odpowiednia dla osób z cerą mieszaną i tłustą, ponieważ absorbuje sebum. Konsumenci twierdzą, że stewia ładnie pachnie i pozytywnie wpływa na stan skóry.

Produkt Sweevia Bio jest zamknięty w 100 g opakowaniu. Ma on postać proszku i jest przeznaczony tylko do celów kosmetycznych (100% jego składu stanowi stewia).

Zalety
Wspomaga leczenie trądziku:

Produktem powinny zainteresować się osoby walczące z trądzikiem. Stewia działa leczniczo na wypryski i przyspiesza ich gojenie.

Antybakteryjne właściwości:

Proszek wykazuje antybakteryjne, a także dezynfekujące właściwości.

Certyfikat bio:

Produkt ma certyfikat bio, co oznacza, że stewia, z której powstał proszek, pochodzi z ekologicznych upraw i nie była nawożona pestycydami.

Dodatek do pasty do zębów:

Stewię możemy dodawać do swojej pasty do zębów. To daje możliwość lepszego zadbania o higienę jamy ustnej z uwagi na przeciwpróchnicze właściwości.

Wady
Nie nadaje się do spożycia:

Produkt nie nadaje się do spożycia, a więc nie możemy potraktować go jako zdrowszego zamiennika białego cukru.

 

 

 

 

Natu Sweet w Kryształkach

 

Wiele osób decyduje się na zakup Natu Sweet w Kryształkach, czyli skondensowanej stewii, która ma postać drobinek, dzięki czemu można dość łatwo dozować odpowiednią ilość. Konsumenci twierdzą, że ten produkt jest bardzo smaczny i zbliżony w smaku do cukru, nie ma gorzkiego posmaku.

W opakowaniu, zamykanym na zatrzask, mieści się 200 g słodziku. W składzie znajduje się substancja pochodząca ze stewii (glikozydy stewiolowe) oraz erytrytol, czyli składnik naturalny, który można pozyskiwać z kukurydzy czy winogron. Kryształki przypominają wyglądem cukier. Co istotne, słodzik nie ma żadnych kalorii, dlatego mogą go spożywać diabetycy. Produkt nie powoduje próchnicy.

Słodzik Natu Sweet w Kryształkach jest dostępny w 200 g opakowaniu. W środku znajdziemy drobne kryształki. W skład produktu wchodzą glikozydy stewiolowe oraz erytrytol.

Zalety
Dodatek do deserów i potraw:

Stewią możemy słodzić kawę, herbatę, a także różnego rodzaju desery, ciasta i potrawy. To wyjątkowo przydatny produkt w kuchni.

Dla osób na diecie:

Biorąc pod uwagę skład słodzika i małą kaloryczność, możemy mieć pewność, że nie przyczyni się do zwiększenia tkanki tłuszczowej. Nasz test stewii pokazał, że produkt doskonale nadaje się dla odchudzających się osób.

Nie ma gorzkiego posmaku:

Słodzik nie ma charakterystycznego, gorzkiego posmaku, co wynika z wykorzystania erytrytolu jako nośnika glikozydów stewiolowych.

Wady
Niewygodne zamykanie opakowania:

Opakowanie stewii ma strunowe zamknięcie. Nie dla wszystkich osób jest to wygodne rozwiązanie.

 

 

 

 

Look Food 150g

 

Warto zapoznać się ze słodzikiem Look Food 150g. Produkt jest dwukrotnie słodszy niż cukier, dlatego można go dodawać mniej bo jest bardziej wydajny. Stewia jest polecana do codziennego użytku dla osób, które lubią sobie posłodzić herbatę, może być też dodawana do różnych potraw. Bardzo ważny jest fakt, że słodzik nie ma kalorii, a jest w pełni naturalny. Jeżeli jesteś na diecie i masz ochotę na smaczny, niskokaloryczny deser, to doskonały wybór.

Co ciekawie, stewia nie powoduje zwiększenia glukozy i insuliny we krwi, dlatego może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę. Drugim składnikiem Look Food 150g jest erytrytol, czyli inny słodzik, który także nie wpływa na zmianę poziomu glukozy. Konsumenci uważają, że produkt jest całkiem smaczny, szczególnie dla osób, które wcześniej spożywały cukier.

Look Food 150g to słodzik, w skład którego wchodzi erytrytol oraz glikozydy stewiolowe. To dobra stewia do 15 zł, która jest zamknięta w 150 g opakowaniu. Ma ona postać drobnych kryształków.

Zalety
Naturalny produkt:

Warto podkreślić, że to w 100% naturalny produkt. Glikozydy stewiolowe są pozyskiwane z liści stewii, a erytrytol z niektórych warzyw, owoców i grzybów.

Dla diabetyków:

Słodzik jest w szczególności polecany osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ nie podnosi poziomu glukozy i insuliny we krwi.

Wspomaga odchudzanie:

Po spożyciu stewii apetyt na słodkości i podjadanie pomiędzy posiłkami jest znacznie mniejszy. Produkt wspomaga odchudzanie.

Wady
Za mało glikozydów stewiolowych:

Pojawiają się opinie, że w składzie słodzika jest zbyt mało glikozydów stewiolowych, dlatego czasami do herbaty trzeba dodać większą ilość kryształków, aby była wystarczająco słodka.

 

 

 

 

Natu Sweet Ekstrakt 97%

 

Bardzo dobrym produktem jest Natu Sweet Ekstrakt 97%, w którym ekstrakt stewii stanowi 97% składu. Drugim składnikiem jest rebaudiozyd. Słodzik może mieć gorzkawy posmak, więc trzeba uważać, aby nie dodać go za dużo. Produkt można używać do gotowania, pieczenia i słodzenia zwykłych napojów.

Stewia nie ma kalorii i nie powoduje skoków insuliny, dlatego jest idealna dla diabetyków i osób, które chcą być fit. Słodzik jest słodszy niż cukier (20 g stewii odpowiada 5600 g cukru). W opakowaniu jest 20 g produktu. Opinie o stewiach Natu Sweet są bardzo dobre, ponieważ słodzik jest jednym z nielicznych, w których znajdziemy głównie ekstrakt roślinny.

Natu Sweet Ekstrakt 97% to produkt w 20 g opakowaniu. To czysty ekstrakt ze stewii, który jest połączeniem glikozydów stewiolowych (60% składu) oraz stewiozydów (40% składu).

Zalety
Jest wydajny:

Co prawda słodzik jest zamknięty w niewielkim opakowaniu, ale wystarcza na długo, również przy codziennym stosowaniu. 20 g ekstraktu odpowiada 5,6 kg białego cukru.

Nie tylko do herbaty:

Stewię można dodawać do herbaty, kawy, a także do deserów, ciast i potraw.

Nie ma zbędnych substancji:

W składzie produktu nie znajdziemy zbędnych substancji, takich jak maltodekstryna czy dekstryna. Możemy być pewni, że to słodzik bez dużej ilości kalorii.

Wady
Gorzki posmak:

Stewia ma specyficzny, lekko gorzki posmak, który nie każdemu może odpowiadać (zwłaszcza dzieciom).

Kłopotliwe dozowanie:

Początkowo dozowanie produktu jest nieco kłopotliwe. Trudno jest dodać odpowiednią ilość ekstraktu tak, aby napój nie stał się zbyt gorzki.

 

 

 

 

Zielony Listek suszone liście

 

Polecamy zapoznanie się z produktem Zielony Listek suszone liście, który jest naturalnym słodzikiem. Ta dobra i tania stewia jest idealna do użycia jako wywar. Istnieje możliwość posłodzenia nim herbaty. Produkt jest około 30-krotnie słodszy niż cukier.

W opakowaniu znajduje się 15 g wysuszonych listków, które można sproszkować i dodać do napoju. Roślina jest zbierana ręcznie i suszona na słońcu. Liście mają niewiele kalorii – jedynie 39 kcal na 10 g. Słodzik nie powoduje próchnicy ani nie zwiększa poziomu cukru we krwi. Wystarczy wrzucić do napoju ok. 2-4 listki. Konsumenci są zadowoleni, że produkt jest w pełni naturalny.

Stewia Zielony Listek suszone liście jest dostępna w 15 g opakowaniu. Znajdziemy w nim suszone listki, które zostały ręcznie zebrane i wysuszone na słońcu.

Zalety
Słodsza niż cukier:

Stewia jest nawet 30-krotnie słodsza niż cukier, więc wystarczy jej niewielka ilość, aby herbata, deser czy potrawa miała odpowiedni smak.

Wygoda stosowania:

Listki możemy dodawać bezpośrednio do przygotowywanego napoju, ewentualnie przyrządzić z nich słodki wywar.

Wady
Zmienia smak kawy:

Stewia jest dobrym dodatkiem do herbaty, ale według wielu osób niezbyt dobrze sprawdza się jako zamiennik cukru do kawy, gdyż za bardzo zmienia jej smak.

Niepraktyczne opakowanie:

Listki są zapakowane w cienką, foliową torebeczkę, którą można łatwo rozerwać.

 

 

 

 

Jak używać stewii?

 

Ostatnio bardzo popularnym słodzikiem, po który sięgają osoby na diecie, jest stewia. Jest to zamiennik cukru polecany także osobom, które ze względu na stan zdrowia, powinny ograniczyć słodkości. Produkt występuje pod różnymi postaciami. Jak wspomnieliśmy w poradniku, możemy ją nabyć w wersji w tabletach, płynie, kryształkach czy jako świeżą roślinę, a każda z nich może mieć inne zastosowanie. Skoro już wiesz, jaka stewia jest polecana oraz który produkt wybrać, czas dowiedzieć się, jak jej używać.

 

 

Stewia w tabletkach najlepsza do kawy i herbaty

Stewia w tabletkach idealnie sprawdza się do słodzenia gorących napojów, takich jak kawa czy herbata. Produkt bardzo dobrze rozpuszcza się we wrzątku i nadaje słodki smak. Jedna tabletka odpowiada jednej łyżeczce lub kostce cukru, jednak jest dużo mniej kaloryczna.

 

Jaka wersja do gotowania i pieczenia?

Jeśli chcemy przygotować dania, które wymagają obróbki w wysokich temperaturach, postawmy na stewię w kryształkach. Produkt wygląda podobnie jak cukier i najczęściej stosuje się go w takich samych ilościach, tzn. jedna łyżeczka stewii w kryształkach odpowiada jednej łyżeczce cukru. Produktu można dodawać do napojów, naleśników, przetworów czy wypieków, gdyż dobrze się rozpuszcza. Bardzo często jest też połączony z erytrytolem, czyli naturalną substancją z winogron lub gruszek, która doskonale balansuje gorzkawy posmak stewii. Dzięki temu jest on zupełnie niewyczuwalny.

Stewia w kryształkach nadaje się do gotowania w wysokich temperaturach również dlatego, że w odróżnieniu od innych słodzików, nie gorzknieje nawet przy 200 stopniach. W sprzedaży dostępne są także wersje 10:1, będące 10 razy słodsze od zwykłego cukru. Oznacza to, że powinniśmy użyć 10 razy mniej takiej stewii niż tradycyjnego cukru.

 

Do sałatek zup i sosów użyjmy stewii w płynie

Do wszystkich płynnych potraw, takich jak sosy czy zupy, najlepiej używać stewii w płynie. Produktu można dodawać również do napojów, bitej śmietany, budyniu, musów i innych deserów. Trzy krople płynnej stewii odpowiadają jednej kostce cukru, a 100 ml to równowartość 3,2 kg cukru, dlatego jedna buteleczka wystarczy nawet na kilka miesięcy.

 

 

Suszone lub świeże liście stewii

Stewię można również nabyć w postaci sadzonki, która rośnie do około 30-40 cm. Krzaczek możemy zasadzić w glinianej doniczce. Pamiętajmy, że roślina dobrze rośnie na słonecznym parapecie, jednak trzeba ją codziennie podlewać. Zimą krzak należy przechowywać w jasnym, nieprzegrzanym pokoju.

Do jedzenia nadaje się cała roślina, jednak najlepsze w smaku są liście. Można je dodawać do potraw bezpośrednio z krzaka, zmielić lub ususzyć. Świeża stewia jest tak słodka jak cukier, natomiast po zmieleniu jest dużo słodsza. We wszystkich tych formach najlepiej sprawdza się w zimnych i ciepłych napojach, a także w wypiekach.

Jeśli nie chcemy, aby w naszym daniu znajdowały się listki, które pod wpływem temperatury zmieniają kolor i stają się szare, możemy przygotować syrop ze stewii. W tym celu należy gotować liście przez kilka minut na wolnym ogniu w małej ilości wody. Otrzymany wywar dodajemy do potrawy. Może być on także przechowywany w lodówce przez kilka dni. Samodzielne przygotowanie syropu sprawi, że możemy mieć pewność, że pozbawiony jest dodatkowych, szkodliwych substancji. Z tego względu świeża stewia najlepiej sprawdzi się u osób, które lubią ekologiczną żywność.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status