Mleka Kokosowe ranking

Ostatnio aktualizowane: 22.04.19

 

Mleko kokosowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mleka krowiego, dlatego jest chętnie wybierane przez weganów i osoby uczulone na laktozę. Stanowi również niezbędny składnik dań kuchni orientalnej. Jeśli szukasz dobrej jakości mleka, ten artykuł jest dla Ciebie. Zestawiliśmy w nim pięć produktów, które cieszą się największym uznaniem konsumentów. Na pierwszym miejscu znalazł się wyrób Aroy-D 1L. Mleko dostępne jest w opakowaniu o pojemności 1 l i przeznaczone jest do użycia we wszelkiego rodzaju zupach, sosach, drinkach czy koktajlach. Jest to naturalny produkt bez konserwantów, o wyjątkowym smaku i aromacie. Jest on również często polecany przez wybitnych kucharzy. Drugą pozycję naszego zestawienia zajął produkt Real Thai 1000Ml. Mleko powstaje z najlepszych kokosów uprawianych w naturalnym środowisku, a w jego składzie znajdziemy liczne substancje odżywcze. Składa się w 85% z ekstraktu z orzechów kokosowych i w 15% z wody. Stanowi świetny dodatek do dań kuchni tajskiej. Nasze pozostałe propozycje znajdziesz w dalszej części artykułu.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jakie mleko kokosowe kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Mleko kokosowe to podstawowy składnik wielu tajskich, laotańskich, indonezyjskich czy indyjskich dań. Jest pyszne, nie zawiera laktozy i jego obróbka jest bardzo łatwa. Znajdziemy je pod postacią płynu przypominającego śmietankę, jak również w wersji do picia. Obie mogą być nie tylko bazą wielu pysznych dań, ale też wybornych deserów. Mleko kokosowe może być też zamiennikiem mleka krowiego, gdy chcemy napić się pysznej kawy. W tym poradniku odpowiemy na pytanie, jakie mleko kokosowe jest najlepsze.

 

 

Dlaczego warto kupić mleko kokosowe?

Osoby kochające kuchnię tajską, z całą pewnością poświadczą, że jest ona wyjątkowo sycąca. To między innymi zasługa mleczka kokosowego, które mimo dużej kaloryczności, ma wiele świetnych właściwości. Mleczka kokosowe, napoje czy inne produkty zawierające kokos są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bo zawierają aminokwasy, witaminy, zdrowe tłuszcze oraz związki mineralne. Jednocześnie kokos jest wolny od glutenu, laktozy itd., więc jest odpowiedni dla osób z alergiami pokarmowymi.

 

Typy mleka

Określenie mleko już dawno przestało mieć wąskie znaczenie. Teraz pojęcie mleko odnosi się do wielu różnych produktów, nie tylko od zwierzęcych. Poza tym wśród mlek możemy wyróżnić te o mniejszej lub większej zwartości tłuszczu, stosowane do gotowania lub picia, nie inaczej jest w przypadku produktów z kokosa.

Gęste mleko kokosowe, zawierające przynajmniej 50% miąższu z kokosa, jest stosowane do gotowania różnych azjatyckich potraw. Zwykle sprzedawane jest w puszcze lub w kartonie. Takie mleko, a w zasadzie mleczko lub coraz częściej ‘śmietanka kokosowa’ ma bardzo intensywny, kokosowy aromat, a do tego często się rozwarstwia. Po oddzieleniu miąższu od wody możemy uzyskać śmietankę, która pozwala przygotować pyszne desery.

Mleko kokosowe, a w zasadzie napój, do złudzenia przypominający inne mleka roślinne to kolejny typ. Zawartość miąższu jest tutaj zdecydowanie mniejsza. Mleko tego typu jest też tańsze niż jego gęsta wersja. Czasem zawiera słodziki i inne dodatkowe substancje.

Mleko w proszku – to stosunkowo nowa propozycja delikatesów spożywczych. Jest to sproszkowana, suszona wersja mleka kokosowego, odpowiednia do przygotowania różnych deserów.

 

Skład

Przy wyborze mleka nie bez znaczenia jest skład. Najlepsze mleko kokosowe jest jak najbardziej naturalne. Ze względu na to, że większość produktów sprowadzana jest z Azji, trudno jest uniknąć konserwantów, chociażby w śladowej ilości. To dzięki nim produkt jest zdatny do użycia przez rok, a nawet dłużej. Oczywiście im bardziej naturalny jest produkt, tym lepiej. W przypadku gęstego mleczka ważne jest, aby ilość miąższu kokosowego była jak najwyższa. Minimum to 50%, ale trzeba podkreślić, że im więcej miąższu zawiera produkt, tym jest on bardziej kaloryczny, więc osoby na diecie chętniej sięgają po lżejsze wersje. Ważne jest to, aby napoje kokosowe nie miały w składzie dodatkowych cukrów i innych składników, które mają poprawiać smak. Warto sprawdzić, czy produkt nie jest mieszanką różnego rodzaju mleka i nie zawiera laktozy, bo chociaż kokos jest od niego wolny, niektórzy producenci, chcąc zmniejszyć koszty produkcji, stosują składniki z laktozą lub innymi dodatkami.

 

Kraj pochodzenia

Kraj pochodzenia produktu nie jest może najważniejszy, ale wiele osób twierdzi, że smak zależy do tego, gdzie mleko było wyprodukowane lub skąd pochodzą koksy do jego produkcji. Wiele osób poleca produkty z Tajlandii, Wietnamu czy Indonezji, krajów mlekiem kokosowym płynących. Pamiętajmy, że to w ciepłym klimacie kokosy mają najlepsze warunki do wzrostu, a więc produkty z nich wytworzone są najlepsze w smaku.

 

 

Pojemność – jakie mleko kokosowe wybrać?

W wielu przypadkach kierujemy się zasadą – im większe opakowanie, tym lepiej, ale czy faktycznie jest to dobry kierunek w przypadku zakupu mleka kokosowego? Jak się okazuje, nie koniecznie. Jeśli pijesz dużo napoju kokosowego, oczywiście 1 l opakowanie jest najlepsze, ale jeśli to tylko dodatek do porannej kawy, lepiej wybrać mniejszy karton lub butelkę. Wiele produktów tego typu jest niepasteryzowanych i po otwarciu trzeba je spożyć w ciągu 1 dnia. Z mleczkiem kokosowym, jest podobnie, jeśli nie robisz tajskiego curry dla całej, kilkuosobowej rodziny, litrowy kartonik będzie za duży. Jeśli jednak chcesz przygotować obiad, deser i inne specjały, większe opakowanie będzie bardziej praktyczne. Najlepiej przechowuje się mleko sproszkowane, bo nie psuje się tak szybko, jak wersje płynne, aczkolwiek trzeba pamiętać o odpowiednim przechowywaniu.

W przypadku mleczka kokosowego musisz zastanowić się nad typem opakowania – karton czy puszka. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, chociaż wiele osób twierdzi, że produkty w puszcze lepiej się przechowuje w lodówce. Z drugiej strony często mleczka w kartonach nie rozwarstwiają się i sam karton lepiej się otwiera.

 

Mleczka kokosowe w dobrych cenach

Mleko kokosowe, podobnie jak inne mleka roślinne jest, znacznie droższe od krowiego. Przeciętnie za 1 l mleka (napoju kokosowego) zapłacimy ok. 10 -15 zł. Cena mleczka kokosowego za litr waha się od 10 zł do 20 zł. Zależy ona od zawartości miąższu kokosowego oraz kraju pochodzenia produktu. Mleka w proszku bywają drogie, zwykle 200 g kosztuje ok. 25 zł. Trzeba jednak pamiętać, że z proszku można przygotować wiele porcji, więc ostatecznie cena nie jest zbyt duża. Wśród produktów sproszkowanych znajdziemy też napoje kokosowe, które są tańsze – ok. 10 zł za 250 g.

 

 

Najlepsze mleka kokosowe w 2019 roku

 

Ranking mleka kokosowego powstał w oparciu o opinie najbardziej wymagających konsumentów, którzy cenią sobie dobry skład i wartość odżywczą produktu. Dowiesz się z niego, które produkty są godne uwagi.

 

Nasze zalecenia

 

Aroy-D 1L 

 

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni tajskiej, koniecznie sprawdź mleko kokosowe Aroy-D 1L. Z powodzeniem możesz je wykorzystać do przyrządzania dań tego regionu, w tym przede wszystkim zup, sosów i deserów.

Mleko jest dostępne w wygodnym, kartonowym pudełku o pojemności 1 l. W jego składzie znajdziemy jedynie ekstrakt z orzecha kokosowego (60%) i wodę (40%). Produkt nie zawiera stabilizatorów, konserwantów i sztucznych zagęszczaczy. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.

Produkt ma kremową i delikatną konsystencję, dzięki czemu jest chętnie wybierany przez kucharzy na całym świecie. Konsumenci, którzy często używają mleka Aroy-D 1L, również potwierdzają, że ma ono wyjątkowy smak i aromat.

 

 

 

 

Real Thai 1000Ml 

 

Mleko Real Thai to wysokiej jakości produkt, który powstaje z najlepszych kokosów uprawianych w naturalnym środowisku. Jest on chętnie wybierany przez konsumentów, którzy używają go do przyrządzania dań kuchni orientalnej.

Produkt nie zawiera cholesterolu, zagęszczaczy czy konserwantów. Mleko w 85% składa się z ekstraktu z orzecha kokosowego, resztę stanowi woda. W jego składzie znajdziemy liczne substancje odżywcze, takie jak aminokwasy, tłuszcze, witamina C, około 5% cukru oraz związki mineralne.

Po otwarciu produkt należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch dni, a bezpośrednio przed użyciem wstrząsnąć. Opinie o mlekach kokosowych pochodzących z Tajlandii zdecydowanie zachęcają do ich zakupu. Podobnie jest w przypadku produktu Real Thai, który jest doceniany za dobry skład i smak.

 

 

 

 

Ecomil Bio 1l 

 

Ecomil Bio to mleko kokosowe bez dodatku cukru, które doskonale sprawdza się jako składnik napojów, drinków i koktajli. Produkt świetnie smakuje także z płatkami śniadaniowymi.

W produkcie znajdziemy wyłącznie składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych. Produkt nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników czy zagęszczaczy. Jest natomiast bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez, potas, sód, wapń, aminokwasy i witaminę E.  

Po otwarciu mleko należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni. Konsumenci w swoich opiniach zwracają uwagę na delikatny smak napoju. Jest to bezglutenowy i wegański wyrób, cieszący się dużą popularnością także wśród osób będących na diecie.

 

 

 

 

Diet Food Bio Super Cocomilk 

 

Sproszkowane mleko kokosowe Diet Food Bio Super Cocomilk to innowacyjny zamiennik tradycyjnego produktu w płynie. Dzięki takiej formie mleko się nie psuje i jest dłużej przydatne do spożycia.

Mleko nie zawiera barwników, konserwantów, wypełniaczy ani wzmacniaczy smaku. Jest to w 100% naturalny i ekologiczny produkt, którego możemy używać do przygotowania zup, sosów, deserów i dań kuchni orientalnej. Jest to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, dostarczających energii na cały dzień.

Produkt przyrządza się bardzo łatwo. Należy wymieszać 15 g proszku z 200 ml gorącej wody, aby uzyskać mleko. W celu uzyskania kremu proporcje są inne – 30 g produktu i 150 ml wody. Konsumenci cenią mleko przede wszystkim za świetny smak.

 

 

 

 

Polbioeco Naturo 

 

Dobre i tanie mleko kokosowe powinno znaleźć się w kuchni każdego miłośnika kuchni orientalnej. Godnym polecenia produktem jest Polbioeco Naturo, stanowiący zdrową i smaczną alternatywę dla mleka krowiego.

Produkt nie zawiera laktozy i cukru, ma neutralny smak i można go stosować do wszelkiego rodzaju kremów, sosów czy zup. Mleko polecane jest szczególnie wegetarianom i weganom. Wykonane jest ze składników niemodyfikowanych genetycznie.

25 g proszku należy zmieszać z niewielką ilością gorącej wody aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie do gotowej mieszanki należy dolać jeszcze 250 ml wody. Konsumenci twierdzą, że mleko jest pyszne i idealnie nadaje się jako dodatek do kawy.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...