Miód gryczany ranking

Ostatnio aktualizowane: 19.04.19

 

Po analizie opinii konsumentów doszliśmy do wniosku, że najlepszym miodem gryczanym jest Pasieka Kaszubska 1,2 kg. Produkt pochodzi z uprawy na Pomorzu, gdzie ule i owady są pod kontrolą weterynarza, dlatego powstałe pożywienie jest bezpieczne dla człowieka. Produkt jest bardzo smaczny i można go dodać do wielu potraw. Intensywny zapach miodu sprawia, że jest chętnie jedzony, a do tego podkreśla zapach i smak innych potraw. Produkt jest zapakowany w duży, przezroczysty słoik i ma płynną konsystencję, krystalizując się, kiedy jest zimno. Bardzo smacznym, wysokiej jakości miodem gryczanym jest Pasieka Strzeczona 1,2 kg, który możesz spożywać o każdej porze roku. Produkt bardzo dobrze wzmacnia organizm, uzupełniając braki magnezu, a także jest odpowiedni do spożycia, gdy jesteśmy ciągle zmęczeni i wyczerpani. Miód można dodawać do napojów, ciast i deserów, używając jako zamiennik cukru. Produkt ma mocny zapach i posmak kwiatu gryki.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki miód gryczany kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Szukasz zdrowszej alternatywy dla dodawanego do herbaty cukru? Miód gryczany może przypaść Ci do gustu. Mimo że ma on stosunkowo dużo kalorii, nie przyczynia się do zwiększenia tkanki tłuszczowej. Wszystko ze względu na to, że miód jest zdrowszy od białego cukru, gdyż nie wpływa negatywnie na trawienie, a dodatkowo ma wiele witamin. Chcesz się dowiedzieć, który z dostępnych w sklepach produktów jest godny uwagi? Zapoznaj się z poradnikiem zakupowym.

 

 

Jakie właściwości ma miód gryczany?

Zanim podpowiemy, jaki miód gryczany wybrać, warto wspomnieć o jego zdrowotnych właściwościach, których jest bardzo dużo. W tego typu produktach znajdują się znaczne ilości rutyny. To substancja działająca wzmacniająco i oczyszczająco na naczynia krwionośne. Z tego powodu miód gryczany jest polecany w szczególności osobom starszym i tym skarżącym się na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu krążenia (np. miażdżycę). Wchłaniane do krwiobiegu cukry proste szybko docierają do mięśnia sercowego i go wzmacniają (omijając przy tym wątrobę). Za sprawą rutyny łatwiej przyswajalna przez organizm staje się witamina C, która wspiera nasz układ odpornościowy. Regularne stosowanie miodu gryczanego nierzadko przyczynia się do szybszego gojenia ran, jest wskazany m.in. przy złamaniach kości.

Nie można nie wspomnieć też o dużej dawce magnezu regulującego rytm pracy serca oraz witamin i minerałów. Na uwagę zasługuje łatwo przyswajalne żelazo i wspomniana wcześniej witamina C oraz białko.

 

Zastosowanie

Dobry miód gryczany możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. To pyszny dodatek do herbaty i kawy, ale nie tylko. To również świetny zamiennik masła, którym smarujemy pieczywo. Jeśli nagle poczujemy ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego, kromka chleba z miodem powinna nam dostarczyć odpowiednią ilość cukru. Poza tym bez tego dodatku trudno jest wyobrazić sobie wiele ciast i ciasteczek, takich jak np. pierniczki.

Producenci miodu gryczanego twierdzą, że najlepiej spożywać go w postaci roztworu wodnego, gdyż wtedy jego pozytywny wpływ na zdrowie jest najlepiej odczuwalny. Aby go przygotować, należy dodać łyżeczkę miodu do szklanki letniej wody i odstawić mieszankę na 10, maksymalnie 12 godzin, a później wypić.

Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne, miód może nam zastąpić pełne chemicznych dodatków kosmetyki do ciała i twarzy. Pełni on funkcję antyoksydantu, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Ponadto niewielki dodatek miodu do peelingu czy maseczki regeneruje skórę twarzy, łagodzi objawy trądziku i przywraca cerze zdrowy wygląd.

 

Stały czy płynny?

Nierzadko słyszy się, że najlepszy miód gryczany ma płynną postać (to inaczej patoka), a ten skrystalizowany (krupiec) prawdopodobnie jest przeterminowany lub znacznie gorszej jakości. Nie jest to prawda. Każdy naturalny miód po pewnym czasie ulega krystalizacji, a tempo uzależnione jest głównie od zawartości glukozy, fruktozy oraz cukrów prostych. Aby zmienić krupiec w patokę, aby np. wygodniej się go dodawało do herbaty, wystarczy lekko podgrzać jego opakowanie w ciepłej wodzie (nie gorącej, aby nie utracić cennych właściwości zdrowotnych).

 

Kraj pochodzenia składników

Dla wielu osób kupujących miód istotną rolę odgrywa kraj pochodzenia składników. W większości przypadków będzie to Polska. Nierzadko takie produkty pochodzą z upraw ekologicznych, a więc pszczoły mają kontakt z roślinami, które nie są nawożone pestycydami i innymi środkami chemicznymi. Na uwagę zasługuje również to, że owady często mieszkają w ulach wykonanych wyłącznie z surowców naturalnego pochodzenia, a więc drewna i gliny. Miód z upraw ekologicznych ma certyfikat BIO, na opakowaniu znajdziemy symbol w postaci zielonego listka.

 

 

Opakowanie – jaki miód gryczany jest najlepszy?

Miody są dostępne w szklanych słoikach ze szczelnym zamknięciem. Najchętniej kupowane są 1 kg opakowania, ponieważ wystarczają na długo. Osoby niemające pewności, że gryczany miód będzie im smakować, z łatwością znajdą znacznie mniejszy słoiczek, np. 0,2 kg. Pamiętajmy, że takie produkty są ostre i słodkie jednocześnie, zostawiają lekko piekący posmak. Również intensywny zapach kwiatów gryki nie każdemu z nas musi przypaść do gustu.

 

Jak sprawdzić prawdziwość miodu?

Po zakupie produktu możemy z łatwością sprawdzić, czy jest prawdziwy, a tym samym w 100% naturalny. Jak to zrobić? Są na to dwie sprawdzone metody. Pierwsza z nich to tzw. test ściekania, który polega na nabraniu na łyżeczkę odrobiny miodu i przelanie go na talerzyk. Jeśli strumień ścieka równomiernie i tworzy stożek, możemy mieć pewność, że wybraliśmy prawdziwy produkt.

Druga metoda to test rozpuszczania. Do szklanki zimnej wody należy wlać łyżeczkę miodu. Ten prawdziwy będzie tworzyć smugi i rozpuszczać się nierównomiernie, a sztuczny – bardzo szybko.

 

Miody gryczane w dobrych cenach

Za niska cena miodu może świadczyć o jego niezbyt dobrej jakości. Standardowo za taki produkt zapłacimy ok. 30 zł za 1 kg słoik. Nie jest to dużo, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę to, że zalecana dzienna dawka to ok. 20 g. Wynika z tego, że 1 kg opakowanie miodu powinno nam wystarczyć na minimum kilka tygodni.

 

 

Najlepsze miody gryczane w 2019 roku

 

Prezentujemy ranking miodów gryczanych, w którym znajdziesz kilka smacznych i naturalnych produktów. Mamy nadzieję, że zestawienie pomoże Ci podczas wyboru dobrego miodu.

 

Nasze zalecenia

 

Pasieka Kaszubska 1,2  kg 

 

Pasieka Kaszubska 1,2 kg to miód pszczeli, który jest produkowany w województwie pomorskim. Produkt w temperaturze pokojowej ma konsystencję płynną i ciemny, herbaciany kolor, ale może krystalizować się w lodówce (wtedy jest brązowy).

Nektar ma bardzo dobre działanie zdrowotne, ponieważ pomaga w leczeniu kataru, chorób układu krążenia, zapalenia opłucnej, a nawet jaskry. W zależności od schorzenia miód można pić codziennie, nawet do 3 razy dziennie po łyżce. Produkt można także dodawać do deserów lub używać jako naturalny słodzik, wykorzystując jego walory smakowe i odżywcze.

Miód gryczany wyróżnia duża zawartość magnezu, dlatego warto go spożywać w okresach stresowych, a także podczas częstej aktywności fizycznej. Produkt jest sprzedawany w dużym słoiku o pojemności 1,2 kg. Miłośnicy miodu chętnie spożywają go, ponieważ ma bardzo intensywny, ostro-słodki zapach i delikatnie piekący posmak.

 

 

 

 

Pasieka Strzeczona 1,2 kg

 

Miód Pasieka Strzeczona 1,2 kg jest bardzo smaczny i wydajny, ponieważ wystarczy dodać niewielką ilość, aby dobrze osłodzić daną potrawę. Warto podkreślić, że produkt nie powinien być używany w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż może utracić część substancji odżywczych. Płyn jest sprzedawany w szklanym słoiku, warto trzymać go w przyciemnionym, suchym i chłodnym miejscu. Dzienne spożycie miodu może sięgać nawet do 120 g.

Pola uprawne kwiatów gryki oraz ule, z których czerpany jest miód, są w województwie pomorskim w naturalnych warunkach na terenach nieuprzemysłowionych. Produkt łagodzi objawy nerwicy, pomaga w gojeniu się kości i sprawdza się przy zmęczeniu. Dużo osób sięga po miód w okresie zimowym, aby wzmocnić swój organizm.

Wielu pacjentów i chorych doceniło pozytywne właściwości produktu. Osoby chore uważają, że regularne stosowanie łagodzi objawy przeziębienia, a także poważniejszych schorzeń i przyspiesza gojenie się ran.

 

 

 

 

Sznurowski BIO 400 g 

 

Produkt Sznurowski BIO 400 g cechuje ciekawy smak, który jest intensywny, zarówno słodki, jak i ostry. W słoiku jest 400 g słodkiej substancji, która jest dość wydajna, nie trzeba dodawać dużo słodziku, aby dosmakować potrawę.

Miód pochodzi z pasieki, która uzyskała certyfikat BIO, zapewniający nas o tym, że do uprawy gryki nie użyto żadnej chemii, a także proces produkcji jest naturalny. Nektar zawiera wiele pierwiastków, które warto uzupełniać w organizmie, szczególnie w zimie, kiedy jest ograniczona dostępność do świeżych owoców i warzyw. Wśród wartości odżywczych miodu znajdziesz miedź, jod, cynk, bor, fosfor, żelazo i magnez. Produkt uzupełnia także żelazo, białko, wapń, witaminę C, B2 oraz PP.

Jakie są opinie o miodach gryczanych producenta Sznurowski? Konsumenci są zadowoleni, że produkty firmy mają kremową konsystencję, dzięki czemu przyjemnie się je używa. Osoby próbujące miód zauważyły, że jest bardzo słodki i smaczny, dlatego dobrze sprawdza się jako dodatek do herbaty.

 

 

 

 

Pasieka Sienkiewicz 1,2 kg 

 

Miód gryczany Pasieka Sienkiewicz 1,2 kg jest idealnym dodatkiem do potraw dla smakoszy. Produkt ma intensywny smak, który lekko piecze w język. Natomiast w zapachu można wyczuć kwiat gryki.

Ten dobry i tani miód gryczany ma postać płynną w temperaturze pokojowej i brązowy kolor, a po skrystalizowaniu ciemnieje i wtedy jego konsystencja jest grudkowata. Produkt można używać jako dodatek do słodkich wypieków, dodając im charakteru. Miód można także wlewać do napojów, aby nadać im lepszego smaku.

W słoiku mieści się 1,2 kg miodu. Produkt jest bardzo zdrowy, dlatego warto jeść go na co dzień ok. 20 g. Miód gryczany można spożywać w przypadku chorób serca, nadciśnienia, a także gdy chcemy wspomóc układ odpornościowy. Osoby przeziębione zauważyły, że miód pozwala szybciej odzyskać siły.

 

 

 

 

Bartnik 1200 g 

 

Produktem, który jest bardzo słodki i idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, a także innych napojów, jest Bartnik 1200 g. Miód możesz dodawać również do różnych deserów i wypieków, zastępując cukier. Co ważne, może być bezpiecznie używany, w niewielkich ilościach, przez cukrzyków.

Miód ma brązowy kolor i płynną konsystencję, krystalizuje się w lodówce i wtedy staje się ciemniejszy i ma dużo grudek. Produkt ma wiele substancji odżywczych w tym magnez, dlatego warto go jeść, kiedy masz na niego większe zapotrzebowanie – w sytuacjach stresowych i przy dużym wysiłku fizycznym. Miód jest także dobrym dodatkiem do diety, uzupełniającym żelazo.

Produkt jest bardzo wydajny, nie trzeba stosować dużej ilości, aby potrawa miała dobry, a także ostry posmak. W słoiku znajdziesz 1,2 kg miodu. Osoby, stosujące produkt regularnie, bardzo lubią jego smak i uważają, że po dodaniu do potraw, daje im wyjątkową głębię i posmak, których nie otrzyma się, dodając miodu lipowego czy akacjowego.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...