fbpx

Kurkumy ranking

Ostatnio aktualizowane: 14.10.19

 

Wiele osób decyduje się na regularne spożywanie kurkumy, trzeba jednak pamiętać, że nie każdy suplement ma takie samo działanie i równie dobrą jakość. Dowiedzieliśmy się, że najlepszą przyprawą jest Dary 50g Bio, która może być stosowana w każdej kuchni. Kurkuma nadaje potrawom żółty kolor i dodaje intensywnego zapachu i smaku. Przyprawa działa na zwiększenie wytwarzania ilości soków trawiennych, wspomagając w ten sposób trawienie. Wygodne opakowanie umożliwia łatwe zamknięcie, a także przechowywanie bez obawy o zepsucie produktu. Przyprawa ma formę proszku, więc łatwo ją wsypać w odpowiedniej ilości do potrawy. Jednak, jeśli szukasz nie przyprawy, a suplementu z kurkumą, która sprawdza się przy problemach z trawieniem, to wybierz Alter Medica Piperyna 60 Kaps. Produkt ma w składzie kurkumę i pieprz, wspomagający wchłanianie się pierwszego składnika. Suplement jest chętnie używany przez osoby, które chcą nieco poprawić wygląd swojej sylwetki i jednocześnie zwiększyć odporność swojego organizmu. Preparat ma działanie antyoksydacyjne i bakteriobójcze.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką kurkumę kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Kurkuma, czyli przyprawa z rodziny imbirowatych, znajduje zastosowanie w kuchni, a także kosmetyce i medycynie. Przeprowadzono badania naukowe, które udowodniły, że może ona łagodzić wiele nieprzyjemnych dolegliwości i zapobiegać rozwojowi różnych chorób. Jednak jaką kurkumę wybrać, aby jej spożywanie przyniosło oczekiwane rezultaty? W poradniku znajdziesz kilka cennych wskazówek.

 

 

Dlaczego warto sięgnąć po kurkumę?

Kurkuma, nazywana też szafranem indyjskim, dodaje potrawom charakterystycznego, żółto-pomarańczowego koloru oraz lekko gorzkiego, ale też pikantnego posmaku. Ma ona delikatnie korzenny zapach. Kurkuma ma wiele właściwości zdrowotnych, a wynika to m.in. z dużej zawartości kurkuminy. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który zwalcza bakterie i wirusy, a do tego ma działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Przyprawa ta ma również inne związki, takie jak minerały czy tumerony znajdujące się w jej olejkach eterycznych. Zwiększają one absorpcję kurkuminy i przyspieszają regenerację uszkodzonych komórek w mózgu.

W krajach, w których kurkuma jest podstawową przyprawą, zachorowalność na choroby nowotworowe jest wyjątkowo niska. Naukowe badania potwierdziły, że może ona skutecznie zapobiegać namnażaniu się komórek raka lub przemieszczaniu się ich do innych organów. Coraz częściej kurkumę wykorzystuje się w terapii leczenia artretyzmu, depresji, Alzheimera, cukrzycy oraz IBD (nieswoistego zapalenia jelit). Ponadto może ona łagodzić bóle towarzyszące np. poparzeniom, przewlekłym urazom nerwu kulszowego i stanom zapalnym stawów.

W kosmetyce kurkumę stosuje się jako barwnik do produktów przeznaczonych do makijażu. Pozyskiwane z niej olejki nierzadko znajdziemy w składzie perfum. Możemy też sami przygotować kosmetyki na bazie kurkumy, np. domową maseczkę na trądzik i przebarwienia. Ponieważ nadaje ona skórze żółty kolor, najlepiej nałożyć ją na noc, a rano przemyć twarz jogurtem lub maślanką.

 

Kurkuma w proszku

Biorąc pod uwagę dostępność, najmniejszy problem będziemy mieć ze znalezieniem sproszkowanej kurkumy. Z pewnością będzie ona na półkach z innymi przyprawami. To świetny dodatek do potraw kuchni indyjskiej. Można z jej pomocą zabarwić ryż, zupy, sosy lub przygotować takie dania jak curry warzywne i rybne, harira czy kurczak tikka masala. Kurkumę w proszku można dodawać również do tradycyjnego rosołu, potraw z drobiem, a nawet owsianki. Kupując przyprawę w proszku, należy przeanalizować jej skład. Nie powinniśmy sięgać po produkty z dodatkiem konserwantów. Najlepsza kurkuma w proszku jest w 100% naturalna i nie ma niepotrzebnych substancji chemicznych. Do wyboru mamy różnej wielkości opakowania, od 20 g do 1000 g.

 

Kurkuma świeża

Poza sproszkowaną kurkumą możemy też wypróbować świeżą. Jest ona sprzedawana w postaci kłączy, swoim wyglądem przypomina imbir. Musimy pamiętać, że warzywo wymaga przechowywania w lodówce, najlepiej zawinąć je w gazetę. Jeśli uznamy, że kupiliśmy zbyt dużo kłączy, część z nich możemy schować do pudełeczka na żywność i zamrozić (dzięki temu przedłużymy ich trwałość do 2 miesięcy). Świeża kurkuma sprawdza się m.in. jako dodatek do zdrowych i kolorowych koktajli, możemy wrzucać ją bezpośrednio do wyciskarki lub ścierać na tarce (warto przy tym uważać, aby nie wybrudzić rąk ani ubrania, bo trudno jest się pozbyć żółtych plam).

 

Kurkuma w tabletkach

Suplementy diety z kurkumą mają postać tabletek. Wystarczy stosować je codziennie, według zaleceń producenta. To dla niektórych osób może być znacznie wygodniejsze niż dodawanie przyprawy do każdego posiłku czy sięganie po świeże kłącza. Jednak trzeba pamiętać, że nie każdy preparat okaże się tak samo skuteczny. Polecamy stosowanie suplementów mających w składzie ekstrakt z korzenia kurkumy, a nie wyizolowany ekstrakt z kurkuminy, bo ten z korzenia jest lepiej wchłaniany przez organizm i tym samym ma bardziej efektywne działanie. Wiele preparatów ma też w składzie piperynę, czyli związek, który znajdziemy w pieprzu. Dzięki niej zwiększa się wchłanianie kurkuminy. W zależności od tego, jaka jest zalecana dzienna dawka suplementu, w opakowaniu może być 30, 60, 90 lub ponad 100 kapsułek. Zwykle przyjmuje się 1, maksymalnie ok. 4 tabletki dziennie. Nie można jednoznacznie stwierdzić, jaka kurkuma jest najlepsza – w proszku, świeża czy w tabletkach. Dużo zależy od tego, czy odpowiada nam smak przyprawy i możemy ją dodawać do potraw. Jeśli nie, lepszym rozwiązaniem może być zakup suplementu w kapsułkach.

 

 

Bezpieczeństwo stosowania

Co prawda kurkuma może pomóc w leczeniu wielu różnych chorób, ale przed włączeniem tego składnika do swojej codziennej diety najlepiej się upewnić, że nie mamy przeciwwskazań do jej stosowania. Kobiety w ciąży powinny zmniejszyć spożycie kurkumy, gdyż jej nadmiar może przyczynić się do zwiększenia kurczliwości macicy i poronienia. Z uwagi na to, że przyprawa ta obniża krzepnięcie krwi, nie należy jej stosować przed zaplanowaną operacją i w trakcie zażywania leków przeciwkrzepliwych. Ostrożne dawkowanie kurkumy zaleca się również osobom chorym na cukrzycę, aby uniknąć nagłej hipoglikemii.

 

Kurkumy w dobrych cenach

To, ile zapłacimy za kurkumę, zależy głównie od tego, na jaką jej postać się zdecydujemy. Najtańsza jest przyprawa w proszku, ponieważ za 50 g torebkę zapłacimy nie więcej niż 5 zł (także za produkty bio, czyli bez chemicznych dodatków w składzie). Świeże kłącza są droższe, kosztują ok. 30 zł za 1 kg. Zakup suplementu diety z kurkumą to wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych, przeważnie od 20 zł do 100 zł, zależnie od liczby kapsułek w opakowaniu.

 

 

Najlepsze kurkumy w 2019 roku

 

Przeczytaj nasz ranking kurkumy, zanim zdecydujesz się na zakup przyprawy lub suplementu, ponieważ w zestawieniu znajdziesz kilka preparatów, dlatego ułatwi Ci ono wybór najlepszego dla Twoich potrzeb.

 

Nasze zalecenia

 

Dary 50g Bio 

 

Przyprawa Dary 50g Bio jest chętnie wybierana przez konsumentów, ponieważ ma bardzo intensywny smak i można ją dodać do wielu potraw. Kurkuma ma postać mocno zmielonego proszku, dlatego wygodnie odmierza się jej ilość. Sproszkowane kłącze nadaje przygotowywanym posiłkom charakterystycznego, pomarańczowo-żółtego koloru, który działa pobudzająco na apetyt. Przyprawę dodaje się do sosów: musztardowego czy serowego, rosołu, jest także składnikiem curry.

Ta dobra i tania kurkuma jest umieszczona w opakowaniu, które łatwo się otwiera i zamyka, dzięki czemu zawartość zachowuje świeżość i aromat przez dłuższy czas. Produkt jest wyrobem rolnictwa ekologicznego, co jest ważną informacją dla osób, które dbają o swoje zdrowie.

Przyprawa pozytywne wpływa na wydzielanie soków trawiennych i żółci. Proszek ma bardzo dobre działanie zdrowotne, umożliwia szybsze gojenie się ran, a także działa kojąco na żołądek. W opakowaniu znajduje się 50 g czystej kurkumy.

Produkt Dary 50g Bio to dobra kurkuma do 10 zł w proszku. Przyprawa jest sprzedawana w 50 g opakowaniu.

Zalety
Brak konserwantów:

Kurkumę można bez przeszkód dodawać do potraw czy koktajli. W jej składzie nie znajdziemy konserwantów, sztucznych aromatów i barwników.

Wygodne dozowanie:

Ponieważ przyprawa ma formę drobno zmielonego proszku, możemy ją wygodnie dozować, np. przy pomocy łyżeczki.

Nie tylko do curry:

Kurkuma przyda się w każdej kuchni. Można dodawać ją do potraw indyjskich, ale nie tylko. Przyprawa świetnie podkreśla smak także tradycyjnych polskich dań jak np. rosół.

Zachowuje aromat na długo:

Produkt jest dostępny w opakowaniu ze szczelnym zamknięciem. Nie ma ryzyka, że proszek zawilgotnieje i szybko straci swój aromat.

Certyfikat eko:

Przyprawa ma certyfikat eko, co oznacza, że wyprodukowano ją z kurkumy uprawianej na plantacjach, gdzie nie stosuje się pestycydów.

Wady
Za małe opakowanie:

Osoby, które stosują przyprawę codziennie (nie tylko do gotowanych potraw), uważają, że opakowanie jest za małe.

 

 

 

 

Alter Medica Piperyna 60 Kaps

 

Suplement diety Alter Medica Piperyna 60 Kaps pozytywnie wpływa na zdrowie. W składzie produktu jest ekstrakt z kurkumy w wysokim stężeniu (znajduje się w nim ok. 95% kurkuminoidów, będących składnikami aktywnymi). Do preparatu dodano także ekstrakt z owoców czarnego pieprzu, umożliwiający wchłanianie kurkumy, oraz żelatynę.

Konsumenci twierdzą, że produkt nieco przyspiesza metabolizm i ułatwia uzyskanie wymarzonej sylwetki. Osoby chore na insulinooporność zauważyły, że tabletki umożliwiają odchudzanie. Kapsułki można spożywać, aby wspomóc pracę układu trawiennego, ponieważ przyczyniają się do zwiększenia ilości soków trawiennych w żołądku. Suplement pozytywnie wpływa też na odporność.

Preparat jest zapakowany w szczelne, plastikowe, zakręcane opakowanie, dlatego tabletki nie wilgotnieją. W pojemniku jest 60 kapsułek o łącznej wadze 17,69 g. Według ulotki należy połykać codziennie 2 pastylki i nie przekraczać dozwolonej dawki.

Suplement diety Alter Medica Piperyna 60 Kaps ma formę kapsułek. W opakowaniu znajduje się 60 tabletek.

Zalety
Dobrze skomponowany skład:

W składzie preparatu jest nie tylko kurkuma, ale i piperyna. To substancja znajdująca się w pieprzu, która zwiększa wchłanialność kurkuminy.

Mało kłopotliwe stosowanie:

Stosowanie suplementu nie jest uciążliwe. Zaleca się, aby dziennie przyjmować dwie kapsułki, popijając je dużą ilością wody.

Ma pozytywny wpływ na zdrowie:

Już po kilku tygodniach regularnego stosowania preparatu można zauważyć pierwsze efekty. Suplement pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, zwiększa odporność i do tego wspomaga odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu z toksyn.

Wydajność:

Jedno opakowanie wystarcza na przeprowadzenie miesięcznej kuracji, dlatego wiele osób uważa, że cechą wyróżniającą produkt jest wydajność.

Wady
Może powodować wzdęcia:

Jak twierdzą wrażliwe osoby, po kilku dniach stosowania preparatu pojawiają się wzdęcia wywołujące dyskomfort (nawet jeśli zalecana dzienna dawka nie została przekroczona).

 

 

 

 

Bio 2kg 

 

Istnieje możliwość zakupu Bio 2kg, czyli świeżej kurkumy, pochodzącej z ekologicznych i certyfikowanych upraw (certyfikat BIO). Korzeń jest sprowadzany z Peru. Roślinę można samodzielnie przygotowywać – obrać i zetrzeć na tarce, aby dodać ją do wybranych potraw. Kurkuma sprawia, że posiłki mają piękny, żółty kolor, a także intensywny smak i zapach.

W opakowaniu zbiorczym znajduje się ok. 2 kg, 100% korzenia kurkumy. Roślina jest zaliczana do bezglutenowych, wegetariańskich i wegańskich. Warto na co dzień suplementować się kurkumą, dodając ją do posiłków, ponieważ ma wiele składników odżywczych, wzmacniających organizm.

Korzeń ma bardzo dobry wpływ na zdrowie, ponieważ wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie rośliny pomaga w pozbyciu się artretyzmu. Produkt jest stosowany także jako element diety antyrakowej. Osoby, które spróbowały tej kurkumy, potwierdzają, że korzenie są jędrne, dlatego łatwo się je przyrządza.

Produkt Bio 2kg to świeże kłącza kurkumy sprzedawane w 2 kg opakowaniu. Krajem pochodzenia korzeni jest Peru, mają certyfikat Bio.

Zalety
Dodatek do koktajli:

Mając świeże kłącza kurkumy, możemy zrobić kolorowe i zdrowe koktajle dla siebie i bliskich. Wystarczy obrać kilka korzeni i zetrzeć je na tarce lub włożyć do sokowirówki razem z wybranymi owocami oraz warzywami.

Naturalny produkt:

To w 100% naturalny produkt pochodzący z upraw ekologicznych. Certyfikat Bio daje nam pewność, że kurkuma nie była nawożona środkami chemicznymi mającymi w składzie substancje, które mogłyby mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Mało kłopotliwe przechowywanie:

Świeże korzenie kurkumy możemy swobodnie przechowywać w lodówce, zawijając je wcześniej w papier śniadaniowy lub gazetę. Co więcej, kłącza możemy też schować do zamrażarki.

Wady
Czasochłonne ścieranie na tarce:

Kłącza kurkumy są stosunkowo twarde, więc mogą przyczynić się do awarii sokowirówki o niewielkiej mocy. Z tego względu większość osób woli je zetrzeć na tarce, jednak zajmuje to sporo czasu.

 

 

 

 

Swanson 30 Kaps

 

Swanson 30 Kaps może służyć do codziennego uzupełniania cennych składników odżywczych. W składzie suplementu znajduje się kłącze kurkumy. W roślinie znajdują się kurkuminy, które wykazują silne działanie na organizm. Konsumenci twierdzą, że kapsułki wygodnie się spożywa, ponieważ nie trzeba ich traktować jako przyprawy. Wiele osób, stosujących suplement, twierdzi, że przy regularnym spożywaniu zauważyło zwiększenie odporności na choroby.

Tabletki spożywa się codziennie po dwie do posiłku, a podanej dawki nie należy przekraczać, ponieważ może to powodować biegunkę. Warto obserwować swój organizm, jak reaguje na suplement i w razie potrzeby zmniejszyć dawkę. W opakowaniu znajduje się 30 kapsułek o wadze 720 mg.

Preparat stosuje się, aby pozytywnie wpłynąć na pracę przewodu pokarmowego, gdyż działa bakteriobójczo, oraz wątroby, zwiększając produkcję soków trawiennych. Suplement ma silne działanie antyoksydacyjne i dobrze oczyszcza organizm.

Swanson 30 Kaps to suplement diety w formie tabletek. W opakowaniu jest 30 kapsułek, należy przyjmować dwie dziennie, najlepiej w trakcie posiłku.

Zalety
Brak zbędnych substancji w składzie:

W składzie produktu jest kłącze kurkumy, jako dodatki wykorzystano żelatynę oraz stearynian magnezu (substancję zbrylającą). Nie ma tu więc zbędnych składników, które mogłyby wywoływać nieprzyjemne dolegliwości, takie jak np. bóle brzucha czy wzdęcia.

Wspomaga trawienie:

Po suplement powinny sięgnąć zwłaszcza osoby mające problemy z trawieniem. Regularne stosowanie preparatu sprzyja zwiększonemu wytwarzaniu soków trawiennych, regeneracji wątroby oraz oczyszczeniu organizmu z toksyn.

Łatwe połykanie kapsułek:

Połknięcie kapsułek dla nikogo z nas nie powinno być problemem, gdyż nie są zbyt duże.

Wady
Konieczność stosowania podczas posiłku:

Niektórym osobom przeszkadza to, że preparat należy przyjmować podczas posiłku (to zapewnia lepsze wchłanianie aktywnych substancji). W pierwszych dniach kuracji możemy o tym zapominać.

Opakowanie nie wystarcza na długo:

Biorąc pod uwagę to, że dziennie należy stosować dwie kapsułki, jedno opakowanie wystarcza średnio tylko na 2 tygodnie kuracji.

 

 

 

 

#Raw Curcuma Longa 

 

Przyprawa #Raw Curcuma Longa jest chętnie wybierana przez wielu konsumentów, przez wzgląd na dobre właściwości. Osoby, które regularnie używają tego preparatu, zauważyły, że lepiej się czują, po posiłkach mają lepszy metabolizm i więcej energii. Opinie o kurkumach producenta #Raw są bardzo dobre, ponieważ suplementy marki mają dobrze skomponowany skład i są głównie naturalne.

W opakowaniu znajduje się wyciąg z korzenia kurkumy. Przyprawa ma formę proszku, dlatego łatwo ją dozować. Zalecana dzienna dawka tego preparatu wynosi 600 mg i nie należy jej przekraczać, ponieważ może mieć wtedy działanie przeczyszczające. Proszek wsypuje się do wody lub soku i najlepiej jest wypić mieszankę między posiłkami.

W torebce znajduje się 50 g ekstraktu z kurkumy. Produkt ma bardzo wygodne opakowanie, ponieważ zamyka się je na zatrzaski, a do środka nie dostaje się wilgoć.

#Raw Curcuma Longa to sproszkowana kurkuma. Jest ona dostępna w papierowym, 50 g opakowaniu ze strunowym zamknięciem.

Zalety
Nie ma konserwantów:

W składzie przyprawy jest wyciąg z korzenia kurkumy, z 95% zawartością kurkuminoidów (substancji czynnych). Możemy ją bezpiecznie dodawać do potraw lub przygotowywać z niej zdrowy napój, nie obawiając się np. o nadmierne spożywanie konserwantów.

Poprawia nie tylko kondycję zdrowotną:

Codzienne stosowanie kurkumy przyczynia się nie tylko do poprawy kondycji zdrowotnej, ale również samopoczucia oraz wyglądu. To preparat, który neutralizuje wolne rodniki, wspomaga koncentrację, poprawia jędrność skóry i wspomaga kondycję psychiczną.

Wady
Kłopotliwe dozowanie:

Test kurkumy wykazał, że dozowanie proszku niektórym osobom sprawia problem. Trzeba pamiętać, że przekroczenie zalecanej dziennej dawki jest powodem biegunki.

Brak większego opakowania:

Przy regularnym stosowaniu kurkumy 50 g opakowanie może się szybko skończyć. Części konsumentów przeszkadza to, że produkt nie jest dostępny w większych torebkach.

 

 

 

 

Jakie właściwości ma kurkuma?

 

Kurkuma to azjatycka przyprawa, którą najczęściej wykorzystuje się do wzbogacania smaku potraw lub jako barwnik. Nie każdy jednak wie, że produkt ma szereg innych zastosowań, zarówno w kuchni, kosmetyce, jaki i medycynie. Po zapoznaniu się z naszym poradnikiem już na pewno wiesz, jaka kurkuma jest polecana. Z tej części dowiesz się, jak i kiedy można ją stosować.

 

Zwalczanie infekcji

Kurkuma działa jak naturalny antybiotyk, który wspomaga leczenie infekcji. Produkt jest pomocny w zwalczaniu bakterii, grzybów i wirusów, działa także przeciwzapalnie. Specjaliści podpowiadają, że odżywczy napar z kurkumy, również dodatkami takimi jak imbir z cytryną czy miodem pomaga leczyć górne drogi oddechowe.

 

 

Działanie przeciwnowotworowe

Kurkuma zapobiega powstawaniu komórek rakowych, a także rozwojowi tych, które już powstały. Produkt aktywuje enzymy odpowiedzialne za niszczenie tkanek nowotworowych. Specjaliści polecają codzienne spożywanie kurkumy w celach profilaktycznych, a także jako suplement dla osób chorych na raka jelit, nerek, wątroby czy trzustki. Przyprawa jest również szczególnie polecana palaczom, których może uchronić przed rakiem płuc.

 

Oczyszczanie wątroby

Produkt skutecznie wspomaga pracę wątroby dzięki zawartości kurkuminy i olejków eterycznych. Składniki pobudzają wydzielanie się żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów. Poza tym, kurkuma jest skuteczna w oczyszczaniu wątroby ze szkodliwych produktów przemiany materii.

 

Pomoc w problemach z trawieniem

Kurkuma zawiera wiele substancji aktywnych, które przyśpieszają trawienie i wspomagają procesy metaboliczne. Wielu dietetyków zaleca spożywanie przyprawy w celu zgubienia zbędnych kilogramów. Produkt poleca się również osobom cierpiącym na wrzody, gdyż pobudza produkcję mucyny chroniącej śluzówkę żołądka oraz hamuje wydzielanie soku żołądkowego.

 

Łagodzenie chorób skóry i dezynfekcja ran

Specjaliści zalecają także stosowanie kurkumy zewnętrznie na skórę, jako środek do opatrywania trudno gojących się ran. Produkt ma właściwości przeciwzapalne, dlatego znajduje zastosowanie przy różnego rodzaju skaleczeniach i zadrapaniach. Poza tym, spożywanie przyprawy wspomaga leczenie łuszczycy.

 

Pomoc przy problemach ze stawami

Badania potwierdzają, że spożywanie kurkumy pomaga w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Połączenie przyprawy z miodem stanowi cenne źródło antyoksydantów, enzymów i witamin, które redukują stany zapalne.  

 

 

Kurkuma w kosmetyce

Na bazie kurkumy możemy także przygotować domowe kosmetyki i maseczki, które świetnie wpływają na cerę. Zawarte w niej antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się skóry oraz wygładzają zmarszczki. Maseczka do twarzy z dodatkiem przyprawy dobrze złuszcza naskórek, wyrównuje przebarwienia, a także niweluje problemy skórne takie jak trądzik, AZS czy egzema. Niewielką ilość kurkumy wystarczy wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i nierafinowanym olejem lnianym lub kokosowym. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz, czekamy 10 minut i delikatnie zmywamy letnią wodą.

 

Przeciwwskazania do stosowania kurkumy

Mimo iż kurkuma to bogate źródło składników aktywnych oraz specyfik na wiele różnych dolegliwości, niektóre osoby powinny być ostrożne w jej częstym spożywaniu i stosowaniu. Na przyprawę powinny uważać przede wszystkim osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe, gdyż produkt może wzmocnić ich działanie. Produkt nie jest wskazany także dla kobiet w ciąży, gdyż pobudza skurcze macicy, co może skutkować poronieniem. Podczas spożywania kurkumy szczególną ostrożność muszą zachować także diabetycy, ponieważ obniża ona poziom cukru we krwi.

 

Ile kurkumy spożywać?

Specjaliści zalecają spożywanie jednej łyżeczki kurkumy dziennie. Jej wchłanianie wspomaga niewielka ilość pieprzu, z którym możemy ją łączyć. Przyprawę można dodawać do potraw, napojów czy deserów.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status