fbpx

Kawy ziarniste ranking

Ostatnio aktualizowane: 20.09.19

 

Wybranie odpowiednich ziaren kawy nie zawsze jest proste. Dlatego chcąc ułatwić Ci zakup sprawdziliśmy opinie kupujących i na ich podstawie stworzyliśmy krótkie zestawienie. Według wielu Internautów najlepszą kawą ziarnistą jest Lavazza Qualita Oro. Jest to dobrej jakości produkt stworzony z ziaren Arabica. Producent zapewnia, że kawa pochodzi z Ameryki Południowej i Afryki, czyli miejsc znanych z pysznych ziaren. Kawa jest średnio palona, co zapewnia ciekawą mieszankę kwaśnego smaku oraz słodkości. Dzięki temu napój zasmakuje wszystkim wielbicielom małej czarnej. Tym, co wyróżnia ziarna jest intensywny zapach. Ziarna były palone w specjalnej palarni Lavazza przez specjalistów, którzy pilnują jakości kawy. W eleganckim, złotym opakowaniu znajduje się 1 kg ziaren gotowych do samodzielnego zmielenia w domu. Kawa jest przystosowana do manualnych i automatycznych ekspresów. Kolejnym produktem, który znalazł się w rankingu, jest Pellini Top, delikatna kawa, która wyróżnia się niską zawartością kofeiny, dlatego jest odpowiednia dla wszystkich osób. Mieszanka składa się ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki, które rosną w górach.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką kawę ziarnistą kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Wybranie dobrej kawy ziarnistej może zająć nam sporo czasu. Znalezienie właściwego produktu, który usatysfakcjonuje nasze kubki smakowe, nie zawsze jest proste. Dlatego, jeśli poszukujesz takiego napoju, dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz krótki poradnik zakupowy. Odpowiemy w nim na pytanie, jaką kawę ziarnistą wybrać.

 

 

Gatunki

Przyglądając się etykietom kaw zauważysz 2 pojęcia: Arabica i Robusta. Są to gatunki najpopularniejszych ziaren, które uprawia się na świecie. Pierwszy typ, Arabica, uważany jest przez znawców za lepszy gatunkowo i bardziej szlachetny. Przygotowany napój ma delikatny smak i intensywny aromat. W zależności od jakości ziaren możesz wyczuć niewielką ilość goryczy i kwasowości, a w niektórych przypadkach zupełnie ich brak. Osoby o wysublimowanym smaku będą w stanie wyczuć nutkę czekolady lub orzechów. Z kolei Robusta to rodzaj ziaren, który wyróżnia się bardzo mocnym i intensywnym smakiem. Badania potwierdziły, że ten rodzaj kawy zawiera więcej kofeiny, przez co pobudza organizm.

Skoro już wiesz, jakie są rodzaje ziaren to warto się zastanowić, jaka kawa ziarnista jest najlepsza. Jeśli szukasz dobrego produktu wybierz ten, który składa się w większości z ziaren Arabiki. Szczególnie polecamy kawy premium, gdyż masz gwarancję ich szlachetnego pochodzenia. Dobrym rozwiązaniem jest też kupno kawy mieszanej, w której Arabica stanowi więcej niż 50%.

 

Pochodzenie

Znawcy kaw często patrzą na kraj pochodzenia ziaren, gdyż ma on duży wpływ na smak. Najlepsze produkty uprawiane są na uprawach ekologicznych w wysokich partiach gór (zlokalizowanych powyżej 1000 m n.p.m). Ponadto wiele osób uważa, że sadzenie ziaren na terenach, gdzie kiedyś znajdowały się lasy tropikalne, które zostały wycięte, ma zły wpływ na jakość kawy. Innymi czynnikami, które powinno się brać pod uwagę, jest nasłonecznienie – w niektórych krajach jest ono po prostu większe niż w innych i dlatego nie musisz jednak każdorazowo sprawdzać pogody w czasie uprawy ziaren. Na przykład wiele osób ceni sobie kawy pochodzące z Brazylii czy Kostaryki.

 

Stopień palenia kawy

Ważną informacją umieszczoną na opakowaniu jest stopień palenia kawy, bo ma on wpływ na smak napoju. Ciemne palenie mocno podkreśla gorycz ziaren. Tak przygotowany napój często jest dość kwaśny i pozbawiony słodyczy. Taką kawę poleca się osobom lubującym się w intensywnych trunkach. Specjaliści podkreślają, że zbyt często picie takiego napoju może wpłynąć na nasze kubki smakowe i osłabić ich wrażliwość.

Kawy jasno i średnio palone są znacznie delikatniejsze i łatwiej wyczuwamy w nich słodycz. Jednocześnie napój pozbawiony będzie goryczy. W takich produktach bez trudu wyczujesz słodycz i owocowość. Średnio palone ziarna są nieco bardziej kwaskowate, jednak smak ten nie powoduje dyskomfortu.

 

Zawartość kofeiny

Najlepsza kawa ziarnista jest dopasowana do naszych preferencji nie tylko smakiem, ale zawartością kofeiny. Wiele osób pije taki napój, by pobudzić organizm. Wiedz jednak, że zbyt duża ilość kofeiny może mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie. Przyjmuje się, że Robusta jest bardziej intensywna od Arabiki, bo ma około 2 razy więcej kofeiny. Dlatego, jeśli preferujesz mocniejsze napoje, wybierz produkt, w którym jest minimum 20% Robusty. Poza tym pamiętaj, że kofeina uwalnia się z ziaren przez pierwsze 5 minut od zalania ziaren wodą.

 

Kawa crema

Osobny paragraf chcemy poświęcić kawie nazywanej crema. Termin ten odnosi się do cienkiej warstwy pianki, która wytwarza się na espresso po jego przygotowaniu. Ma ona lekko brązowy kolor. Dzięki piance nie tylko łatwiej będzie nam wykonać rysunki na kawie, czyli latte art, ale wpływa ona również na smak i zapach napoju. Warstwa crema zwiększa intensywność doznań smakowych i potęguje aromat.

 

 

Wielkość opakowania

Podejmując decyzję, jaki produkt będzie najlepszy trzeba wziąć pod uwagę wielkość torebki. W pierwszej kolejności zastanów się, jak duże jest Twoje zapotrzebowanie. Jeśli jesteś jedyną osobą, która spożywa kawę w domu, kup małe opakowanie liczące 250 g ziaren. W przypadku, gdy wszyscy domownicy piją po kilka filiżanek napoju, wybierz większą torebkę – np. 1 kg.

Jednocześnie pamiętaj, że jeśli ziarna pozostają w torebce przez długi czas, tracą na świeżości. Niestety, powoduje to wietrzenie kawy i spadek intensywności smaku i zapachu. Dlatego warto rozważyć kupowanie mniejszych opakowań, ale częściej. Przyjmuje się, że zawartość jednej torebki powinno się spożyć w ciągu 2 lat. Na rynku są jednak wysokiej jakości ziarna, których termin przydatności wynosi niecałe 6 miesięcy.

 

Kawy ziarniste w dobrych cenach

Koszt zakupu jednego opakowania kawy waha się do 30 zł do 100 zł. Skąd taka rozbieżność? Wiele zależy od jakości ziaren. Najtańsze są produkty składające się tylko lub w zdecydowanej większości z Robusty. Takie kawy kosztować mogą od 30 do 50 zł. Z kolei mieszanki, gdzie większość stanowi Arabica, są droższe. Najdroższe są specjalne kompozycje składające się tylko z ziaren typu Arabica. Najbardziej kosztowne są produkty marki premium lub mające certyfikaty potwierdzające ekologiczność uprawy. Drogie są również kawy fair trade, czyli takie, gdzie kupujący wie, że osoba zbierająca ziarna dostaje odpowiednie wynagrodzenie za pracę.

 

 

Najlepsza kawa ziarnista w 2019 roku

 

Nasz ranking kaw ziarnistych został stworzony na podstawie opinii Internautów. W poniższym zestawieniu znajdziesz 7 produktów, które zostały uznane przez konsumentów za najlepsze na rynku.

 

Nasze zalecenia

 

Lavazza Qualita Oro 

 

Opinie o kawie ziarnistej Lavazza Qualita Oro są bardzo pozytywne. Wiele osób zdecydowało się zakupić ten produkt ze względu na jego niepowtarzalny smak. W eleganckim, złotym opakowaniu znajduje się 1 kg mieszanki ziaren Arabica. Pochodzą one z Ameryki Południowej i Afryki i zostały specjalnie wyselekcjonowane przez producenta.

Napój przygotowany z tych ziaren ma neutralny smak. Według konsumentów jest to mieszanka słodyczy i kwaskowatości. Tak skomponowany smak przypadł do gustu wielu osobom. Ponieważ ziarna są średnio palone, kawa jest delikatna, więc nie podrażnia gardła osoby pijącej. Dlatego napój nie będzie zbyt mocny i mogą go pić również osoby mające problem z nadciśnieniem.

Specjalna kompozycja ziaren przekonała wiele osób do zakupu tej kawy. Internauci są zadowoleni ze słodkiego i delikatnego smaku oraz intensywnego zapachu.

Lavazza Qualita Oro to kawa Arabika sprzedawana w paczce o pojemności 1 kg. Jest to klasyczne, włoskie espresso. Kawa jest produkowana od 1956 roku.

Zalety
Aromat:

Kawa ma bardzo przyjemny oraz intensywny aromat, który odpowiada bardzo dużej ilości osób. Ziarna idealnie nadają się do parzenia espresso i przygotowania kaw mlecznych.

Wydajność:

Wystarczy kilkanaście ziaren, aby zaparzyć dobrą kawę, więc 1 kg wystarczy nam na bardzo długo. Wykazał to test kaw ziarnistych.

Parzenie:

Napój można parzyć w dzbanku tłokowym, ręcznie oraz przez filtr. Nie musisz ograniczać się w tylko jednym sposobem przygotowywania kawy.

Smak:

Prezentowany napój po zaparzeniu ma dobry smak, który odpowiada większości.

Jakość:

Ziarna kawy zostały specjalnie wyselekcjonowane. Dodatkowo ziarna są myte, a proces ten wzmacnia smak kawy.

Wady
Ekspres:

Według niektórych opinii kawa nie nadaje się do ekspresu. Po zaparzeniu napój jest kwaśny.

 

 

 

 

Pellini Top

 

Prezentujemy wysokiej jakości produkt Pellini Top. Jest to smaczna kawa ziarnista z ekologicznej uprawy. Uprawy ziaren mają miejsce na specjalnie przygotowanych polach na terenach górskich, a nie na terenach po wycięciu lasów tropikalnych.

W ładnym, czarnym opakowaniu o minimalistycznym designie mieści się 1 kg ziaren. Jest to w 100% Arabica skomponowana tak, by przygotować z niej aromatyczne, włoskie espresso. Smak kawy będzie delikatny i lekko słodki, choć smakosze wyczują też nutkę charakterystycznej dla Arabiki goryczy. Specjaliści tak skomponowali smak, by był on harmonijny i nie podrażniał kubków smakowych. Ponieważ kawa zawiera niewielką ilość kofeiny (1,3%), będzie odpowiednia dla osób z nadciśnieniem oraz tych lubiących wypić napój późnym popołudniem.

Osoby, które wyraziły swoje zadowolenie z produktu polecają go innym kupującym. Ziarna marki Pellini zostały odpowiednio dobrane. Gwarantuje to intensywny zapach i przyjemny smak.

Pellini Top to 1 kg pysznej kawy. Jest to mieszanka ziaren Arabiki, lecz tylko jej górskich odmian. Kawa jest łagodna, lecz ma lekki smak.

Zalety
Pobudzenie:

Kawa jest stosunkowo łagodna. Dlatego nie musisz się martwić, że wypita po południu pobudzi Cię tak bardzo, że potem nie będziesz mógł zasnąć.

Wydajność:

Masz pewność, że kawa starczy na długo, ponieważ wystarczy tylko kilkanaście ziaren, aby zaparzyć napój.

Smak:

Łagodny, lecz wyrazisty smak został doceniony przez bardzo wielu smakoszy kawy na całym świecie.

Jakość:

Producent w procesie selekcji ziaren wybierał wyłącznie te najlepsze. Z kolei specjalny proces palenia zapewnia nas o świetnej jakości.

Wady
Wodnistość:

Kawa jest wodnista, a nie lekko kremowa, jak typowe espresso. Niektórym kawoszom się to nie podoba.

 

 

 

 

Dallmayr Crema d’Oro 

 

Dallmayr Crema d’Oro to ciesząca się dużą popularnością wśród smakoszy kawa ziarnista. Jest to specjalnie skomponowana mieszanka ziaren Arabiki (100%), która pochodzi z ekologicznych upraw. Dzięki temu kupujący wie, że grunt, na którym rosła kawa był odpowiednio pielęgnowany.

Przygotowany napój ma delikatny smak, dzięki subtelnej metodzie palenia. Dlatego trunek nie podrażnia kubków smakowych i dobrze komponuje się z deserami. Jest to produkt typu crema, czyli na wierzchniej warstwie espresso wytwarza się pianka. Dzięki temu kawa ma znacznie intensywniejszy zapach i wyraźniej wyczuwalny smak. W opakowaniu znajduje się 1 kg ziaren.

Produkty marki Dallmayr cieszą się dużą popularnością wśród wielbicieli kawy. Firma ta od 300 lat przygotowuje smaczne mieszanki ziaren, które następnie zamieniają się w delikatny napój. Internauci najczęściej chwalą produkt za smak.

Dallmayr Crema d’Oro to ziarna Arabika. Przygotowana z nich kawa ma lekki smak i jest aromatyczna. Paczka mieści 1 kg ziaren.

Zalety
Aromat:

Prezentowana kawa ma bardzo mocny aromat. Po przygotowaniu zapach kawy unosi się w całym mieszkaniu.

Parzenie:

Kawę można parzyć na wiele sposobów. Można do tego celu użyć normalnego sprzętu z korbką lub ekspresu. Dobra kawa może być przygotowana też z pomocą dzbanka tłokowego.

Dodatki:

Do kawy bez problemu można dodawać różne dodatki, jak cynamon lub kardamon. Nie psują one jej smaku i bardzo dobrze się z nim mieszają.

Pianka:

Na powierzchni kawy pojawia się duża, bardzo smaczna pianka, która jest doceniana przez kawoszy.

Wady
Smak:

Napój ma trochę kwaśny posmak, który może nie odpowiadać niektórym osobom.

 

 

 

 

La Brasiiiana Marfisa

 

Jeśli szukasz smacznej kawy ziarnistej, polecamy spróbowanie La Brasiiiana Marfisa. Jest to specjalna mieszanka 3 różnych odmian Arabiki z Kolumbii, Salwadoru i Brazylii. Pochodzące z Ameryki Środkowej ziarna były uprawiane na ekologicznych polach pod obserwacją specjalistów.

Wiedz jednak, że do mieszanki dodano niewielką ilość Robusty, co wpłynęło na smak. Napój będzie bardziej intensywny i w czasie picia wyczujesz delikatną nutkę kwasowości. Mieszanka została tak skomponowana, by można z niej było przygotować pyszne espresso. Specjaliści wyczuwają w kawie niewielką nutkę czekolady, co dobrze współgra z delikatną goryczą. Ponieważ produkt ma niską zawartość kofeiny możesz go wypić nawet późnym popołudniem.

Warto podarować prezentowaną kawę, gdyż wyróżnia się ona intensywnym smakiem. Według kupujących ziarna zostały dobrze dobrane, a przygotowany napój posmakuje wszystkim wielbicielom kawy.

La Brasiiiana Marfisa to kawa, która powstała z mieszanki trzech rodzajów Arabiki: z Kolumbii, Salwadoru oraz Brazylii. Ma ona niską zawartość kofeiny, a jej stopień palenia jest oznaczony jako średni.

Zalety
Smak:

Prezentowana kawa ma delikatny smak z wyczuwalną nutą czekolady. Dlatego napój smakuje bardzo dobrze.

Wydajność:

Kawa starcza na bardzo długo, co podoba się wszystkim wielbicielom tego napoju.

Jakość:

Ziarna zostały wyselekcjonowane, dlatego produkt uważany jest za dobrej jakości.

Wady
Ograniczenia:

Kawa najlepiej smakuje z ekspresu kolbowego, co jest dość ograniczające.

 

 

 

 

Segafredo Intermezzo

 

Kawa ziarnista Segafredo Intermezzo to produkt, który cieszy się dużą popularnością na świecie. Ta włoska marka od lat sprzedaje pyszne mieszanki dla osób lubiących napoje o intensywnym smaku.

Producent podkreśla, że jest to produkt o mocnym i wyraźnym smaku. W składzie kawy znajduje się Arabica (60%) i Robusta (40%). Takie połączenia gwarantuje wyczuwalną gorycz oraz lekką kwaskowatość. Stopień palenia ziaren jest średni, co ma wpływ na mocny smak napoju. Zawartość kofeiny w trunku jest duża, dlatego kawa od razu doda Ci energii. Według kupujących produkt dobrze smakuje jako espresso oraz jako latte z mlekiem.

Według wielu konsumentów Segafredo Intermezzo to smaczna kawa ziarnista w dobrej cenie. Smakując napoju poczujesz intensywny zapach, który pobudzi Twoje kubki smakowe i zmysły.

Segafredo Intermezzo to ziarna kawy, które są mieszanką Arabiki oraz Robusty. Paczka jest dostępna w dwóch wersjach, 1 kg oraz 500 g.

Zalety
Kofeina:

Duża zawartość kofeiny sprawia, że napój jest idealny, gdy chcemy się rano rozbudzić.

Aromat:

Podczas parzenia ładny zapach kawy roznosi się po całym mieszkaniu, co podoba się wielu osobom.

Parzenie:

Kawę możemy parzyć na różne sposoby, czyli w ekspresie, ręcznie, a nawet w dzbanku ciśnieniowym.

Wady
Smak:

Niektórym osobom nie spodobał się smak kawy, który jest uważany za gorzki.

 

 

 

 

Tchibo Caffe Crema Vollmundiger 

 

Pozytywne opinie kupujących o Tchibo Caffe Crema Vollmundiger przekonały wiele osób do zakupu tej kawy. W opakowaniu znajduje się 1 kg ziaren z gatunku Arabica (100%). Są one uprawiane na ekologicznych plantacjach w górach w Ameryce Łacińskiej.

Prezentowana kawa cechuje się mocnym i intensywnym smakiem oraz zapachem. To dlatego, że ciemne palenie dodaje intensywności. Równocześnie w kawie nie da się wyczuć kwaskowatości ani goryczy. Kupujący poczuje jednak niewielką nutę czekolady. Jest to produkt typu crema, dlatego po przygotowaniu espresso powstanie na nim charakterystyczna pianka. Potęguje ona smak i zapach napoju.

Kawę można podawać na wiele sposobów, bo jej intensywny smak jest niezmienny. Internauci podkreślili w swoich opiniach, że nawet dodanie mleka nie osłabiło doznań związanych z wypiciem napoju.

Tchibo Caffe Crema Vollmundiger to kawa w paczce o pojemności 1 kg. Ziarna są zbierane na plantacjach w Ameryce Łacińskiej (na terenach górskich).

Zalety
Wiele możliwości:

Z ziaren przyrządzimy smaczne espresso, ale nie tylko. Mogą one posłużyć do przygotowania latte oraz cappuccino.

Aromat:

Napój ma bardzo ładny aromat, który rozchodzi się po całym domu zachęcając domowników do wypicia kawy.

Smak:

Wiele osób określa smak kawy jako bardzo przyjemny, ma on lekką nutkę czekolady i jest lekko gorzki.

Wady
Wydajność:

Aby kawa była taka, jak chcemy musimy do parzenia użyć sporej ilości ziaren.

Paczka:

Paczka nie jest zbyt solidna, więc po zakupie polecamy przesypać ziarna do puszki.

 

 

 

 

Woseba Arabica 

 

Nasze zestawienie pysznych kaw ziarnisty nie byłoby pełne, gdyby nie Woseba Arabica. Jest to dobrze skomponowana kompozycja ziaren typu Arabica. W torebce znajduje się 500 g produktu.

Kawa pochodzi z plantacji zlokalizowanej w górach na wysokości ponad 1200 m n.p.m. Miejsce uprawy ma wpływ na delikatny, choć pełny smak napoju. Ziarna są średnio palone, co pozwala na pozbycie się większości goryczy i kwasowości. Jednocześnie produkt nie jest zbyt słodki, więc posmakuje niemal wszystkim kupującym, którzy preferuję delikatne, wyważone smaki.

Internauci są bardzo zadowoleni z zakupu kawy, bo jej intensywny smak i spora zawartość kofeiny dodają energii w ciągu dnia. Ziarna są specjalnie selekcjonowane, bo pozwala to uzyskać ładny, aromatyczny zapach.

Woseba Arabica to ziarna kawy w paczce o pojemności 500 g. Jest to 100% kawa Arabica.

Zalety
Pobudzenie:

Ta dobra kawa ziarnista do 30 zł ma dużą zawartość kofeiny, więc po wypiciu jej z rana dostaniemy zastrzyk dodatkowej energii.

Smak:

Napój ma bardzo przyjemny smak, który nie jest ani kwaśny, ani gorzki. Jest on delikatny i lekko czekoladowy.

Wady
Aromat:

Aromat kawy nie jest zbyt mocny.

Wydajność:

Pojemność paczki ziaren to jedynie 0,5 kg, więc mogą się one dość szybko skończyć.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status