Herbata zielona ranking

Ostatnio aktualizowane: 21.04.19

 

Po analizie oferty rynkowej udało nam się ustalić, że najlepszą herbatą zieloną jest Moya Matcha Tradycyjna. Przygotowany z niej napar jest smaczny i intensywny, ma lekką goryczkę, więc możesz dodać np. cukru. Zasuszone listki można używać nie tylko do przygotowania  napoju, lecz również jako dodatek do potraw i deserów, w ten sposób dania są bardziej aromatyczne i mają charakterystyczny, zielony kolor. Matcha zawiera wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dlatego jest dobra dla zdrowia. Warto wspomnieć, że listki pochodzą z upraw z Kioto w Japonii i są ekologiczne. Jeżeli masz ochotę na inny gatunek zielonej herbaty, to polecamy Tarlton Tea Infusion, jest to mieszanka aromatyzowana, więc istnieje możliwość wyboru jej w różnych wariantach zapachowych. Produkt pochodzi ze Sri Lanki. Liście herbaty są ręcznie zbierane i suszone. Gotowy susz ma postać mocno zwiniętych kulek. Napar ma słodko-gorzki smak, który jest zarówno delikatny, jak i wyrazisty.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką herbatę zieloną kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Zielona herbata wywodzi się z Chin. Jak wynika z legend i podań, pito ją już w 2700 r p.n.e. Co ciekawe, napar przygotowany z młodych listków jest przez Chińczyków uznawany jest za napój wyższych sfer. Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje zielona herbata, koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem, zwłaszcza poradnikiem. Z jego pomocą znajdziesz odpowiedni produkt i przygotujesz pyszny, pełen zdrowotnych właściwości napar.

 

 

Czy warto pić zieloną herbatę?

Zielona herbata ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, co wynika z dużej zawartości polifenoli. To organiczne związki chemiczne, które działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Jeśli regularnie będziemy pić taki napar, możemy skutecznie spowolnić procesy starzenia się organizmu. Warto wspomnieć, że podobnie jak w kawie, w zielonej herbacie jest też kofeina, która pobudza i poprawia koncentrację. Nie można nie wspomnieć także o znacznych ilościach L-teaniny działającej na organizm odprężająco.

Zielona herbata jest polecana w szczególności osobom odchudzającym się, ponieważ jest bogata w katechiny. Odpowiadają one za mniejsze wchłanianie cukrów i tłuszczów znajdujących się w naszych posiłkach. Pijąc regularnie napar, możemy oczyścić organizm z zalegających toksyn, zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera, wzmocnić kości i zęby (ze względu na fluor) oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Poza tym najlepsza herbata zielona może być bez obaw pita przez osoby z wrzodami żołądka czy nadciśnieniem. Z uwagi na to, że napar zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, może okazać się pomocny w walce z cellulitem.

 

Gatunki

Trudno jest zdecydować, jaką herbatę zieloną wybrać, ponieważ wyróżniamy wiele gatunków. Do najpopularniejszych zaliczane są:

matcha – występuje w postaci drobnego proszku w jasnym kolorze, w efekcie czego jej sposób parzenia jest nietypowy. Najpierw musimy wsypać herbatę do miski, wlać wodę i wymieszać przy pomocy bambusowej trzepaczki. Przygotowaną w ten sposób matchę możemy później zalać gorącą wodą, powinno się ją pić od razu. Smak naparu jest cierpki i gorzki, dlatego nie każdemu z nas przypadnie do gustu;

bancha – wywodzi się z Japonii, jest dostępna w aromatyzowanej postaci. Herbatę bancha parzy się od 3 do 4 minut, ma żółto-brązowy kolor. Jej smak jest cierpki, niektórym osobom przywodzi na myśl szpinak. Napar ma mniejszą zawartość kofeiny, dlatego można pić go również wieczorami;

sencha – to jeden z najpopularniejszych gatunków zielonej herbaty, jego czas parzenia również wynosi 3, maksymalnie 4 minuty. Napar ma zazwyczaj korzenno-gorzki lub delikatnie owocowy smak oraz żółto-zielony kolor. Sencha ma dużą zawartość polifenoli i pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, więc jest odpowiednia dla diabetyków;

gunpowder – to jedna z najbardziej znanych odmian chińskiej zielonej herbaty, obecnie produkuje się też na Cejlonie i Tajwanie. Cechą wyróżniającą ten gatunek są ciasno zwinięte w kulki liście przypominające swoim wyglądem proch strzelniczy (stąd pochodzi nazwa herbaty). Napar ma cierpki smak, dlatego zaleca się, aby pić go po drugim, a nie pierwszym zaparzeniu;

gyokuro – to najbardziej wykwintny gatunek wyróżniający się wyjątkowym, wytrawno-owocowym smakiem. Kiedy na drzewach herbacianych zaczną rozwijać się pączki, zasłania się je przy pomocy specjalnych mat. To sprawia, że liście ciemnieją, a zaparzony z nich napar ma subtelny posmak i delikatny, zielony kolor;

lung ching – znawcy uważają, że to najsłynniejsza zielona herbata na świecie. Ma ona łagodny, pozbawiony charakterystycznej goryczy smak, niektóre osoby twierdzą nawet, że jest słodka. Napar zachwyca kwiatowo-orzechowym aromatem. Susz wymaga parzenia w wodzie o temperaturze nie większej niż 70 st. C.

 

Liściasta czy w torebkach?

Zielona herbata, podobnie jak czarna czy czerwona, jest dostępna zarówno w formie liściastego suszu, jak i w torebkach. Co prawda druga opcja umożliwia szybsze i łatwiejsze przygotowanie naparu, niemniej jednak nie zawsze mamy pewność, co dokładnie znajduje się w saszetce. Z tego powodu bardziej popularne są herbaty liściaste. Listki możemy samodzielnie odmierzać i tym samym decydować o intensywności napoju. Jeżeli kupujemy herbatę w torebkach, upewnijmy się, że każda saszetka jest szczelnie zapakowana w papierowe opakowanie. To da nam pewność, że umieszczony w środku susz jest w odpowiedni sposób chroniony przed działaniem wilgoci i utratą aromatu.

 

Dodatki smakowe

Nie każdemu z nas może przypaść do gustu intensywny smak herbaty matcha czy gunpowder. Jeśli do tej pory piliśmy głównie napary owocowe, możemy poszukać produktu wzbogaconego o dodatki smakowe, takie jak np.: płatki jaśminu, owoce grejpfruta bądź pigwy, płatki róży, goździki czy kawałki cynamonu.

 

 

Opakowanie

Herbaty zielone dostępne są w różnej wielkości opakowaniach – od 30 g do nawet 1000 g. Nasz wybór zależy m.in. od tego, jak często pijemy napar. Jeżeli mamy wątpliwości, czy dany gatunek będzie nam smakował, kupmy najpierw najmniejsze dostępne opakowanie, aby później nie żałować podjętej decyzji. Niemniej jednak nawet 30 g pudełko wystarczy nam na długo, gdyż susz możemy parzyć kilka razy. W przypadku herbat w saszetkach – w opakowaniu zwykle jest 20 torebek, maksymalnie ok. 100.

 

Sposób parzenia

Każdy gatunek zielonej herbaty wymaga parzenia w wodzie o innej temperaturze, musimy o tym pamiętać. Na opakowaniu powinny znaleźć się wskazówki dotyczące przygotowania naparu. Warto pamiętać o jednej, prostej zasadzie – listków nie wolno zalewać wrzątkiem. Woda musi ostygnąć do temperatury od 60 st. C do 90 st. C. Musimy też przestrzegać czasu parzenia suszu. Jak widać o tym, jaka herbata zielona jest najlepsza, decyduje kilka różnych czynników.

 

Herbaty zielone w dobrych cenach

Zielone herbaty dostępne w formie torebek przeważnie kosztują ok. 10 zł za opakowanie 20 saszetek. Produkty w postaci suszu są nieco droższe, choć to zależy od wybranego gatunku. Średnio za 50 g herbaty gunpowder czy sencha zapłacimy od 10 zł do 30 zł. Cena za takie gatunki jak matcha może przekraczać kwotę 50 zł za 30 g.

 

 

Najlepsze herbaty zielone w 2019 roku

 

Polecamy Ci nasz ranking herbat zielonych, dzięki któremu wybierzesz susz, z którego możesz zrobić smaczny i zdrowy napar. Zestawienie składa się z kilku produktów, które polubili miłośnicy herbat.

 

Nasze zalecenia

 

Moya Matcha Tradycyjna

 

Jeśli chcesz spróbować herbaty, która jest chętnie pita przez Japończyków, to polecamy Moya Matcha Tradycyjna. Matcha cechuje się mocnym smakiem, w którym wyczuwalna jest lekka gorycz. Produkt uzyskał certyfikat BIO, więc roślina nie była nawożona ani pryskana żadnymi chemikaliami.

W opakowaniu znajdziesz w 100% zmielone listki matchy, które pochodzą z upraw w Japonii. Susz można dodawać także do różnych potraw, dodając im smaku, a także witamin. Herbata działa wzmacniająco na organizm. Warto ją pić w okresie przeziębień, gdyż zwiększa odporność i poprawia humor. Napar działa przeciwnowotworowo.

W okrągłym i szerokim pudełku jest 30 g produktu. Susz zaparza się w proporcji 200 ml wrzątku na 1 łyżeczkę herbaty. Listki zalewa się wodą w temperaturze 80 st. C. Następnie napar należy wymieszać i najlepiej nadaje się do tego bambusowe mieszadło lub spieniacz do mleka. Miłośnicy herbaty cenią ten produkt dużą intensywność i pobudzenie jakie daje napar po wypiciu.

 

 

 

 

Tarlton Tea Infusion 

 

Na co dzień polecamy picie herbaty Tarlton Tea Infusion. Wyjątkowy aromat i smak sprawiają, że będziesz chętnie po nią sięgać. Podczas wizyty gości możesz zaparzyć dla nich pachnący napar.

Susz jest wykonany w technice gunpowder, co oznacza, że listki są zwinięte i niewielkie – po zaparzeniu się otwierają. Oprócz zielonej herbaty, w opakowaniu znajdziesz różne dodatki, które dodają jej ciekawej nutki smakowej i aromatycznej. Producent proponuje nam 7 różnych wariantów: z jagodą, z różą, z kardamonem, z mandarynką, z imbirem, z jeżyną lub cytrusem.

W opakowaniu znajdziesz 100 g suszonych liści. Do filiżanki wystarczy wrzucić 1 – 2 łyżeczki i zalać wrzątkiem. Pudełko jest metalowe, dzięki czemu susz nie wietrzeje. Jest to herbata cejlońska, pochodząca z upraw ze Sri Lanki. Konsumenci cenią napój za ładny, przejrzysty kolor, mocny smak i aromat. Twierdzą także, że napar pozytywnie wpływa na organizm, szczególnie w przypadku problemów z metabolizmem.

 

 

 

 

Dilmah Green Tea 

 

Wielu miłośników kawy chętnie sięga po herbatę Dilmah Green Tea o poranku, przed obiadem, a także w chwilach relaksu. Osoby pijące ten napar uważają, że ma niezbyt cierpki smak, dlatego jest przyjemny.

W opakowaniu znajdziesz 100 g suszu (100% liści zielonej herbaty). Susz jest zapakowany w foliowy worek, aby nie utracił swoich właściwości ani nie zwilgotniał. Napój skutecznie orzeźwia, więc warto go pić, gdy poczujesz się śpiący podczas dnia lub masz jakąś pracę do wykonania w nocy. Smak naparu jest delikatny. Do kubka wystarczy wsypać łyżeczkę suszu i zalać 200 ml wody.

Herbata ma przyjemny aromat, który unosi się w całym pokoju. Napar dobrze działa na trawienie, skutecznie wspomaga metabolizm. Przy wypiciu dużej ilości napoju, można zauważyć właściwości lekko przeczyszczające.

 

 

 

 

Yunnan Gunpowder 

 

Yunnan Gunpowder to herbata uprawiana w Chinach, w górach w prowincji Yunnan. Charakterystyczne dla regionu jest to, że wysuszone listki mają delikatnie srebrny kolor. Smak naparu jest bardzo intensywny. Napój można pić zarówno rano, jak i wieczorem, ma bardzo dobre działanie, pobudzające metabolizm.

W opakowaniu znajdziesz 250 g produktu. Listki naparu są zasuszone i mają kształt małych kuleczek, zajmując niewiele miejsca, po zalaniu gorącą wodą, otwierają się. Warto wspomnieć, że susz należy zaparzać wodą w temperaturze około 80 st. C przez 5 minut. Jeżeli lubisz dodatki do herbaty, można wsypać do niej cukru lub miodu (nie zmienia to jej właściwości).

Konsumenci doceniają produkt za dobrą jakość (młode listki użyte do produkcji) oraz mocny smak, niespotykany w zielonych herbatach z innych regionów i plantacji.

 

 

 

 

Lebensbaum Sencha Bio 

 

Wielu pasjonatów zielonych listków ceni herbatę zieloną Lebensbaum Sencha Bio, ponieważ jak twierdzą mocno pobudza. Miłośnicy naparu doceniają go także za wyjątkowy smak, wyróżniający go spośród innych mieszanek. Napój przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy zalać torebkę gorącą wodą i poczekać kilka minut.

W pudełku znajdziesz 20 saszetek o wadze 1,5 g. W całym opakowaniu jest 30 g suszu, który składa się w 100% z listków zielonej herbaty Sencha. Ten rodzaj naparu używany jest podczas ceremonii picia herbaty w Azji. Listki są zbierane z krzewów uprawianych w Chinach.

Napój ma bardzo delikatny i świeży smak oraz mocny i aromatyczny zapach. Senchę cechuje trawiasty posmak z owocową nutą i po wypiciu pozostawia lekką goryczkę w ustach. Produkt ma przyznany certyfikat BIO, co oznacza, że roślina nie była nawożona ani pryskana chemią, a produkcja i suszenie odbyły się bez jej udziału.

 

 

 

 

Green Touch Sencha

 

Bardzo smaczna jest Green Touch Sencha. Ten gorący napój posmakuje każdemu miłośnikowi herbat, ponieważ dostarcza wyjątkowych doznań dla podniebienia.

Ta dobra i tania herbata zielona jest bardzo zdrowa dla organizmu, gdyż zawiera wiele wartości odżywczych takich jak: witaminy (K, E, C, B, A), minerały (cynk, żelazo, sód, wapń). Napar dobrze działa na metabolizm, ból głowy i zmęczenie. Warto do herbaty dodać miód, ponieważ tworzy to wyjątkową, smaczną kompozycję.

W opakowaniu znajduje się 50 g suszonych listków, możesz nasypać do kubka dowolną ilość suszu, aby napój miał odpowiednią dla Ciebie intensywność. Napar należy parzyć przez 1-3 min. Oprócz herbaty są w niej także dodatki: imbir, skórka cytrynowa, palczatka i aromat, które pozytywnie wpływają na smak i zapach. Testujący twierdzą, że ten produkt dodaje im energii z rana i pozytywnie wpływa na samopoczucie, a ładny aromat unosi się w całym domu.

 

 

 

 

Lipton Classic Green Tea Citrus 

 

Herbatą, której odpowiednie parzenie daje możliwość osiągnięcia intensywnego smaku, jest Lipton Classic Green Tea Citrus. Napar możesz zaparzyć do wybranej przez siebie intensywności. W saszetce znajdziesz zasuszone listki oraz dodatkowe aromaty i kawałki cytrusów, pomarańczy, limonki, grejpfruta i cytryny.

Pozytywne opinie o herbatach zielonych producenta Lipton, a także wiele materiałów promocyjnych na ich temat sprawiają, że wyroby firmy są chętnie kupowane przez miłośników herbaty. Także opisywany produkt jest wybierany przez smakoszy tego typu napojów, ponieważ ma intensywny smak i zapach.

W opakowaniu znajdziesz 100 saszetek zapakowanych w koperty, ma to na celu ochronę suszu przed wilgocią i wietrzeniem. Każda sztuka (1,3 g) ma doczepiany sznureczek z kartonikiem, więc po zaparzeniu herbaty woreczek możesz łatwo i szybko wyciągnąć. Pełne pudełko produktu waży 0,4 kg.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...