fbpx

Czekolady gorzkie ranking

Ostatnio aktualizowane: 20.09.19

 

Chcesz poznać smaczne i sprawdzone gorzkie czekolady? Wielu konsumentów uznało wyrób Vivani 99% BIO za najlepszy na rynku. Wyróżnia ją piękny aromat i smak. Czekolada ma bardzo dobry wpływ na organizm – ma dużo składników odżywczych, w tym magnez, żelazo i cynk. W składzie czekolady jest duża ilość kakao, dzięki czemu jest ona wartościowa, choć zdaniem niektórych może być nieco zbyt gorzka w smaku. Produkt pobudza, wpływa pozytywnie na układ krwionośny i poprawia pracę mózgu. Wyrób jest wegański. Przygotowaliśmy dla Ciebie także prezentację czekolady Torras Stevia, która nie jest kaloryczna, przez wzgląd na zawartość stewii i erytrytolu zamiast cukru. Produkt mogą jeść osoby, które nie powinny spożywać sacharozy, a także glutenu. Wyrób jest dostępny w tabliczkach o różnej gramaturze, więc na spróbowanie nie trzeba od razu kupować tej większej. Czekoladę wyróżnia wyjątkowy smak i zapach. Dodatki w postaci całych orzechów laskowych sprawiają, że jest smaczna.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką czekoladę gorzką kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Gorzka czekolada to nie tylko źródło cukru, ale i cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Mowa tu m.in. o magnezie, fosforze, witaminie A, E i tych z grupy B, a także o żelazie. Zjedzenie kilku kostek może poprawić nam nastrój, a nawet dodać nieco więcej energii do działania. Zastanawiasz się, jaką czekoladę gorzką wybrać? W podjęciu decyzji pomoże Ci poniższy poradnik.

 

 

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?

W gorzkiej czekoladzie są zarówno witaminy i minerały, jak też flawonoidy. To związki odpowiadające za zwiększenie przepływu krwi w mózgu, które wykazują dodatkowo właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Ponadto flawonoidy chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i mogą obniżać poziom cholesterolu. Gorzka czekolada jest źródłem kofeiny, czyli pobudzającej substancji znajdującej się także w kawie czy herbacie. Warto więc sięgnąć po nią, gdy odczuwamy duże zmęczenie lub jesteśmy zestresowani.

Każdy rodzaj czekolady dostarcza organizmowi fenyloetyloaminę mającą pozytywny wpływ na samopoczucie. Według naukowców regularne spożywanie kakao, które jest podstawowym składnikiem gorzkiej czekolady, może zakłócać zdolność komórek nowotworowych do rozprzestrzeniania się w organizmie. Wśród zalet słodyczy z dużą zawartością masy kakaowej wymienia się również: możliwość poprawy wzroku (z uwagi na zwiększenie przepływu krwi do siatkówki), zmniejszanie apetytu i chęci podjadania między posiłkami, a nawet zmniejszenie ciśnienia krwi oraz ryzyka zawału serca.

 

Zawartość kakao

Gorzka czekolada to taka, w której kakao stanowi minimum 60% składu. Im więcej jest tego składnika, tym bardziej cierpki jest smak produktu. W sklepach możemy znaleźć tabliczki, w których zawartość kakao wynosi 70%, 80%, 90%, a czasami nawet 100%. Warto spróbować kilku różnych czekolad, bo może się okazać, że gorzkawo-słodki smak przypadnie nam do gustu i będziemy rzadziej sięgać po inne rodzaje słodyczy.

 

Kaloryczność

Im więcej kakao jest w składzie czekolady, tym bardziej zwiększa się jej kaloryczność. Szacuje się, że w 100 g tabliczce, w której zawartość masy kakaowej wynosi 70%, jest ponad 500 kcal. Jednak decydując, jaka czekolada gorzka jest najlepsza, nie powinniśmy się kierować wyłącznie jej kalorycznością. Musimy pamiętać o tym, że im większa jest zawartość kakao, tym mniejsza jednocześnie jest ilość cukru. Z tego względu słodycze, w składzie których jest minimum 70% masy kakaowej, są uznawane za zdrowsze od tych ze znacznie mniejszą ilością tego składnika, chociaż pozornie są bardziej kaloryczne.

 

Opakowanie

Standardowo czekolady są sprzedawane w 50 g, 100 g i 150 g opakowaniach. To daje nam możliwość zakupu mniejszej lub większej tabliczki, w zależności od potrzeb. Niektóre słodycze są zapakowane w cienką folię, a inne w elegancko wyglądające, tekturowe pudełko, w efekcie czego dobrze nadają się na prezent dla miłośników słodkości.

 

Dodatki

Podobnie jak czekolady mleczne, gorzkie mogą mieć w składzie różne dodatki. Zwykle dodaje się do nich orzechy (głównie laskowe), ewentualnie przyprawy, takie jak chili. Takie połączenie jest wyraziste i wyjątkowo ciekawe. Dużą popularnością cieszą się także czekolady z dodatkiem kokosa, pomarańczy, grejpfruta, żurawiny i jagód. Nie mają one tak intensywnego, gorzkiego smaku, więc znacznie łatwiej przekonać do ich jedzenia np. dzieci.

 

Skład

Kupując słodycze, starajmy się czytać ich skład. Na tej podstawie możemy zdecydować, które produkty są dobrej jakości. Należy unikać czekolad z dużą ilością tzw. polepszaczy. Zalicza się do nich: karagen, lecytynę sojową, agar, sorbinian potasu, polirycynooleinian poliglicerolu i podobne emulgatory. Często zdarza się, że znaczną część masy kakaowej zastępuje się utwardzonym tłuszczem roślinnym, ponieważ jest tańszy. Substancja ta jest źródłem izomerów kwasów tłuszczowych trans mogących powodować miażdżycę, a także choroby nowotworowe. Takich produktów również nie powinniśmy kupować.

 

 

Czekolady bio

Z uwagi na to, że zainteresowanie produktami bio wciąż wzrasta, również czekolady są produkowane z certyfikowanych składników ekologicznych. Takie słodycze są nieco droższe, ale jedząc je, mamy pewność, że nie dostarczamy swojemu organizmowi zbędnych, chemicznych substancji. Najlepsza czekolada gorzka z certyfikatem bio ma bardzo dużą zawartość masy kakaowej, w jej składzie z pewnością nie znajdziemy polepszaczy. Co ciekawe, tego typu produkt zwykle nie ma dodatku białego cukru, gdyż zastępuje się go cukrem trzcinowym, ewentualnie stewią lub ksylitolem.

 

Czekolada gorzka a deserowa

Czasami określeń czekolada gorzka i deserowa używa się zamiennie, ale produkty te nieco różnią się smakiem (choć jednocześnie mają znacznie większą ilość kakao w składzie niż mleczne). Ta druga jest nieco słodsza, ponieważ zawartość masy kakaowej w składzie jest mniejsza niż 60% (reszta to cukier i inne składniki). Z tego względu czekolada deserowa może być świetnym zamiennikiem słodyczy mlecznych dla osób, które chcą zmniejszyć dzienne spożycie cukru, a nie do końca są przekonane do smaku czekolady gorzkiej z bardzo dużą zawartością kakao.

 

Czekolady gorzkie w dobrych cenach

Na cenę gorzkich czekolad wpływa kilka czynników. Są to: producent, zawartość kakao, waga tabliczki oraz wykorzystane składniki. Przeciętnie za produkt mający w składzie 70% masy kakaowej zapłacimy ok. 10 zł. Czekolady z certyfikatem bio niekiedy są nieco droższe, zwłaszcza te robione ręcznie z nieprażonych ziaren kakaowca.

 

 

Najlepsze czekolady gorzkie w 2019 roku

 

Teraz pora na nasz ranking czekolad gorzkich, który podpowie Ci, po jaką tabliczkę sięgnąć, kiedy masz ochotę na coś słodkiego i zdrowego jednocześnie.

 

Nasze zalecenia

 

Vivani 99% BIO

 

Czekolada Vivani 99% BIO jest przykładem bardzo zdrowego smakołyku, ponieważ w 99% składa się z kakao. Wyrób jest nieco gorzki, jednak wciąż znajduje wielu zwolenników. Miłośnicy czekolad twierdzą, że produkt ma intensywny, przyjemny zapach i cechuje go wysoka jakość wykonania. Wyrób znajduje się w eleganckim, ciemnym papierze, dlatego nadaje się na prezent.

W opakowaniu znajduje się 80 g czekolady. W 100 g słodkości jest 672 kcal. W składzie jest po kolei (według zawartej ilości): masa kakaowa, tłuszcz kakaowy i cukier kokosowy. Warto wspomnieć, że wyrób jest zaliczany do wegańskich. W produkcie mogą występować śladowe ilości glutenu, mleka lub orzechów.

Vivani 99% BIO to dobra czekolada gorzka do 10 zł dostępna w 80 g opakowaniu. Zawartość kakao w składzie produktu to 99%.

Zalety
Certyfikowane składniki ekologiczne:

W składzie produktu jest masa kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz cukier kokosowy. To certyfikowane składniki ekologiczne.

Intensywny zapach i smak:

Czekolada ma intensywny, gorzki smak oraz przyjemny zapach.

Zdrowy dodatek do ciast:

Tabliczkę można pokruszyć, rozpuścić i wykorzystać jako polewę do ciasta.

Brak substancji chemicznych:

Czekolada nie ma w składzie zbędnych substancji chemicznych, czyli tzw. polepszaczy.

Ładnie zapakowana:

Według wielu osób na uwagę zasługuje eleganckie opakowanie produktu.

Wady
Nie smakuje dzieciom:

Z uwagi na bardzo wysoką zawartość kakao, czekolada może nie smakować dzieciom.

 

 

 

 

Torras Stevia

 

Zachęcamy do spróbowania czekolady Torras Stevia. Do produkcji wyrobu użyto miazgę kakaową, słodziki: erytrytol i stewię, masło kakaowe, a dodatkowo 10% to orzechy laskowe i kilka dodatkowych składników. Produkt jest słodzony cukrami naturalnie występującymi w przyrodzie. Jest on również bezglutenowy, dlatego może być spożywany przez osoby uczulone na gluten.

Producent podkreśla, że słodycz może zawierać śladowe ilości mleka. Czekolada waży 125 g lub 75 g. W 100 g znajduje się 435 kcal i 39 g tłuszczu. Wyrób jest idealny dla osób, które nie mogą jeść cukru. Konsumenci są zadowoleni, że produkt ma świetny smak, mimo braku cukru białego i laktozy.

Torras Stevia to produkt sprzedawany w 100 g i 75 g opakowaniach. To czekolada z dodatkiem orzechów laskowych.

Zalety
Słodzona słodzikami:

W składzie czekolady nie znajdziemy białego cukru. Zastąpiono go zdrowszymi zamiennikami, czyli erytrytolem i glikozydami stewiolowymi.

Chrupiące orzechy:

Dodatek orzechów laskowych sprawia, że czekolada przyjemnie chrupie i nie czuć intensywnego, gorzkiego smaku masy kakaowej.

Brak glutenu:

To produkt nie tylko bez cukru, ale również bez glutenu. Mogą go jeść osoby, które ze względu na swój stan zdrowia muszą przestrzegać ścisłej diety.

Smaczna przekąska:

Czekoladę można wziąć ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. To smaczna, a przy tym zdrowa przekąska.

Wady
Posiekane orzechy:

Niektórym osobom przeszkadza to, że zatopione w czekoladzie orzechy są posiekane (według nich powinny być całe).

 

 

 

 

Lindt Exellence 70%

 

Lindt Exellence 70% jest bardzo zdrową czekoladą, która w składzie ma 70% kakao. Produkt wyróżnia intensywny zapach i smak, dlatego wystarczy kostka, aby się nieco osłodzić. Do wyrobu dodano wanilię, która pozytywnie wpływa na smak i zapach. W 100 g tabliczce znajduje się 566 kcal i 41 g tłuszczu.

W opakowaniu znajduje się 100 g produktu. Ta dobra i tania czekolada gorzka ma wiele wartości odżywczych, takich jak magnez, żelazo czy cynk. Produkt pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego oraz na pracę mózgu. Konsumenci są zadowoleni z dość dobrego składu wyrobu i doceniają możliwość przygotowania z niego pysznych deserów.

W tabliczce Lindt Exellence 70% zawartość masy kakaowej wynosi 70%, jest tu też dodatek wanilii. To produkt dostępny w 100 g opakowaniu.

Zalety
Odpowiednia ilość kakao:

Miłośnicy słodyczy uważają, że czekolada ma odpowiednią ilość kakao. 70% to nie jest zbyt dużo, dlatego smak produktu nie powinien okazać się za cierpki.

Źródło magnezu:

Jedząc czekoladę, dostarczamy swojemu organizmowi magnez, który ma pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego.

Nadaje się do wypieków:

Produkt bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do wypieków oraz innych deserów.

Dobrze skomponowany skład:

W składzie czekolady nie znajdziemy zbędnych emulgatorów i podobnych substancji.

Wady
Wyraźnie wyczuwalny cukier:

Miłośnicy gorzkiego smaku czekolad uważają, że cukier jest zbyt mocno wyczuwalny.

 

 

 

 

Xucker 75% z Ksylitolem

 

Produkt Xucker 75% z Ksylitolem nie jest słodzony cukrem, tylko słodzikiem. Czekolada może być spożywana przez diabetyków. W składzie znajduje się masa kakaowa (75%), ksylitol (23%), masło kakaowe, emulgator i aromat naturalny z wanilii. Co istotne dla alergików, słodycz może zawierać niewielkie ilości orzechów, mleka i glutenu.

W opakowaniu jest 75% kakao, a jedna tabliczka waży 100 g. Jedna tabliczka ma 559 kcal i 47,8 g tłuszczu. Wyrób jest bezglutenowy. Słodycz umożliwia uzupełnienie brakującego w organizmie magnezu, a także innych składników potrzebnych do funkcjonowania. Konsumenci są bardzo zadowoleni ze składu czekolady, a przy tym twierdzą, że jest całkiem dobra.

Produkt Xucker 75% z Ksylitolem zapakowano w 100 g opakowanie. W jego składzie jest 75% kakao, a także dodatek ksylitolu.

Zalety
Nie ma zwykłego cukru:

Biały cukier, często wykorzystywany przy produkcji słodyczy, został zastąpiony ksylitolem. To naturalny słodzik pozyskiwany z kory brzozy.

Naturalny aromat waniliowy:

Mimo stosunkowo dużej zawartości masy kakaowej, czekolada nie jest bardzo gorzka. Wszystko ze względu na to, że dodano do niej naturalny aromat waniliowy.

Ma cenne substancje odżywcze:

Test czekolad gorzkich pozwolił nam się przekonać, że w produkcie są cenne substancje odżywcze, takie jak magnez, potas oraz żelazo.

Wady
Wolno się rozpuszcza:

Osoby wykorzystujące czekoladę do przygotowywania polewy do ciasta uważają, że za wolno się rozpuszcza.

 

 

 

 

Cocoa Bio

 

Cocoa Bio jest idealna dla wszystkich, którzy lubią gorzką czekoladę bez żadnych dodatków. Produkt jest słodzony cukrem palmowym. Jest to wyrób z ziarna kakaowca, masła kakaowego oraz kakao w proszku. Składniki, z których jest zrobiona słodycz, pochodzą z upraw ekologicznych i od farmerów.

W 100 g produktu jest 583 kcal i 43,3 g tłuszczu. Czekolada waży 50 g. Wyrób jest wykonywany ręcznie. Słodycz ma przyznany certyfikat bio, jest wegański i nie ma glutenu. Konsumenci cenią ten produkt za dużo wartości odżywczych, jakie przynosi dla zdrowia.

Czekolada Cocoa Bio ma w składzie surowe ziarno kakaowca, jak również masło kakaowe i kakao w proszku. Produkt jest sprzedawany w 50 g opakowaniu.

Zalety
Certyfikat bio:

To świetna propozycja dla osób szukających słodyczy wyprodukowanych z certyfikowanych składników ekologicznych (wszystkie pochodzą bezpośrednio od farmerów lub rolniczych spółdzielni).

Dla wegan i wegetarian:

Po produkt mogą bez obaw sięgnąć wegetarianie oraz weganie.

Duża ilość magnezu:

Z uwagi na to, że w składzie czekolady jest surowe ziarno kakaowca, już kilka zjedzonych kostek dostarcza organizmowi znaczne ilości magnezu.

Wady
Nieodpowiedni cukier:

Pojawiają się komentarze, że zamiast cukru palmowego, produkt powinien być posłodzony stewią lub ksylitolem.

 

 

 

 

E Wedel 220G 

 

Jeżeli szukasz pomysłu na prezent, to warto zainwestować w czekoladę E Wedel 220G, która jest smaczna, łatwo dostępna i ma atrakcyjne opakowanie. Wyrób jest bardzo dobrym dodatkiem do różnych deserów: lodów, owoców czy ciasta. Słodycz jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, ponieważ pozwala na uzupełnienie magnezu w organizmie.

64% składu czekolady stanowi kakao, dlatego jest ona gorzka w smaku. W opakowaniu znajduje się 220 g produktu. Słodycz jest wykonana z miazgi kakaowej, cukru, kakao, tłuszczu kakaowego, emulgatora i aromatu. W 100 g znajduje się 502 kcal i 31,8 g tłuszczu. Miłośnicy czekolady twierdzą, że wyrób szybko rozpuszcza się w ustach i jest świetnym dodatkiem do różnych deserów.

E Wedel 220G to czekolada w 220 g opakowaniu. Masa kakaowa stanowi 64% składu produktu, pozostałe wykorzystane składniki to m.in. cukier i aromaty.

Zalety
Dodatek do kawy:

Nie jest to bardzo gorzka czekolada, dlatego może być dodatkiem do kawy lub herbaty dla zaproszonych gości.

Można dodawać do ciast:

Z pomocą produktu można przygotować smaczną polewę do ciast, babeczki z kawałkami czekolady itp.

Duża tabliczka:

Tabliczka jest na tyle duża, że z pewnością każdy z domowników zje więcej niż jedną kostkę.

Wady
Zbędne emulgatory:

Osoby przywiązujące wagę do składu produktów twierdzą, że emulgatory i zwykły cukier można zastąpić innymi substancjami.

Nie dla osób na ścisłej diecie:

Nie jest to odpowiednia czekolada dla osób chorych na cukrzycę czy celiaklię, które muszą przestrzegać ścisłej diety.

 

 

 

 

Callebaut Belgijska Deserowa

 

Wiele osób jest zachwyconych słodyczami, jakimi są Callebaut Belgijska Deserowa, które zawierają 56,8% kakao. Wyrób jest odpowiedni do rozpuszczania w fontannie czekolady i maczania w nim owoców lub ciastek. Opinie o czekoladach gorzkich są bardzo zróżnicowane, ponieważ jest to często kwestia gustu. Produkt ten ma dobre komentarze, przez wzgląd na konsystencję – łatwo i szybko można go rozpuścić.

Słodycz została wyprodukowana w Belgii, w kraju, którego czekolada kojarzy się z wybitną jakością i smakiem. Wyrób należy do deserowych, dlatego przyjemnie można się nim delektować np. do kawy czy herbaty. W opakowaniu znajduje się 2,5 kg słodkości, więc może ją skosztować wiele osób.

Czekolada Callebaut Belgijska Deserowa jest dostępna w dużym, 2,5 kg opakowaniu. Zawartość masy kakaowej w składzie to ok. 56,8%.

Zalety
Do fontanny czekoladowej:

Czekoladę można rozpuścić i przelać do misy fontanny czekoladowej. To świetna atrakcja na różnego rodzaju przyjęciach, która sprawia radość nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.

Subtelny smak:

Czekolada ma subtelny, niezbyt gorzki smak, dlatego z pewnością będzie smakować również tym osobom, które na co dzień spożywają stosunkowo duże ilości cukru.

Wady
Za mało masy kakaowej:

Konsumenci lubiący cierpki smak gorzkich czekolad przekonują, że w składzie produktu powinno być więcej masy kakaowej.

Gęsta konsystencja po rozpuszczeniu:

Niektóre osoby uważają, że konsystencja czekolady po rozpuszczeniu jest zbyt gęsta, jednak nie powinno się do niej dodawać mleka.

 

 

 

 

Ile kalorii ma gorzka czekolada?

 

Gorzka czekolada jest słodkością dla osób, które doceniają ją za głęboki smak. Dzięki zawartości składników odżywczych doskonale poprawia nam humor, gdy dopadnie nas jesienna chandra. Wiesz już, jaka gorzka czekolada jest polecana, a w tym tekście przedstawimy Ci zebrane informacje na temat kaloryczności tej wykwintnej przekąski.

 

 

Specyficzny smak gorzkiej czekolady

Nie każdy lubi gorzką czekoladę, ze względu na jej cierpki smak. W jej składzie znajduje się od 50% do nawet 99% kakao. Aby rozsmakować się w gorzkiej czekoladzie, trzeba stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Dobrym początkiem jest smakowanie czekolady deserowej, dopiero potem możesz przejść do ekstremalnego przysmaku – czekolady zawierającej do ok. 90% lub nawet 99% kakao.

 

Kaloryczność gorzkiej czekolady

W zależności od zawartości kakao, gorzka czekolada zawierająca od 60% do 99% tego składnika, ma od ok. 500 kcal, do nawet 590 kcal w 100g. Mała kostka waży ok. 6 g i ma zwykle od 30 kcal do 36 kcal. Zdecydowanie najbardziej kaloryczne są gorzkie czekolady o wysokiej zawartości masy kakaowej. Nie powinien to jednak być jedyny wyznacznik, którym będziemy kierować się przy wyborze odpowiadającego nam produktu. Pamiętajmy, że im większa zawartość jest kakao, tym mniejsza zawartość cukru.

 

 

Wyborny smak i właściwości zdrowotne

W gorzkiej czekoladzie odnajdziemy mnóstwo substancji, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Jedną z takich substancji jest pirazyna, która pobudza mózg do pracy. Oprócz tego spożywanie kilku kostek czekolady dziennie dostarcza organizmowi potasu, magnezu oraz żelaza. Co ważne, gorzka czekolada zawiera bardzo niewiele cukru, a niektóre nie mają go w ogóle. Poza tym znajdziemy w niej mnóstwo flawonoidów, które pomagają hamować procesy utleniania cholesterolu, tym samym chroniąc nas przed miażdżycą.

Warto również wspomnieć o alkaloidzie teobrominie, który to odpowiada za pobudzanie do pracy nerek. Jest to również łagodny środek moczopędny, znakomicie oczyszczający drogi moczowe. Chociaż gorzka czekolada ma wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu, nie powinniśmy przesadzać z jej spożywaniem. Wystarczy kilka kawałków dziennie, by dostarczyć organizmowi energii i antyoksydantów. Dwie kostki gorzkiej czekolady do kawy nikomu nie zaszkodzą, ale pod żadnym pozorem nie powinniśmy zjadać całej tabliczki czekolady na raz.

Taka ilość kalorii i tłuszczu niweczy pozytywne działanie smakołyku. Nie jest to również słodycz dla alergików, ponieważ kakao cieszy się niezbyt przychylną sławą silnie uczulającej substancji. Pamiętajmy jednak, że sięgnięcie w gorszej dla nas chwili po kostkę gorzkiej czekolady zdecydowanie poprawi nam nastrój i nie powinniśmy mieć z tej racji żadnych wyrzutów sumienia.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status