fbpx

Czerwone herbaty ranking

Ostatnio aktualizowane: 17.10.19

 

Szukasz dobrej, czerwonej herbaty, ale ze względu na różnorodność tego typu produktów nie wiesz, która mieszanka jest odpowiednia? Być może obawiasz się, że napar nie będzie Ci smakować? W takim razie jesteś we właściwym miejscu. Na tej stronie znajdziesz artykuł na temat czerwonej herbaty. Pierwsza część to poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, robiąc zakupy. Z kolei drugą część stanowi ranking prezentujący najlepsze produkty na rynku. Wybraliśmy je po dokładnym przeanalizowaniu opinii konsumentów i sprawdzeniu, które mieszanki cieszą się obecnie największą popularnością. Okazało się, że pierwsze miejsce należy do Yunnan PU ERH. To czerwona herbata Pu Erh wykazująca właściwości odchudzające. Zawarte w niej składniki wspomagają procesy trawienne i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Ponieważ produkt ma formę prasowanych kostek zapakowanych w saszetki, łatwo się go przechowuje oraz parzy. Drugie miejsce zajmuje Destination Rooibos BIO, czyli herbata z certyfikatem potwierdzającym, że wykorzystane do jej produkcji składniki pochodzą z ekologicznych upraw.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką czerwoną herbatę kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Czerwona herbata słynie ze swoich odchudzających właściwości. Z tego względu chętnie sięgają po nią osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Warto zdać sobie sprawę, że taki napój ma również kilka innych, równie istotnych zalet. W sklepach znajdziemy produkty zarówno bardzo dobrej, jak i nieco słabszej jakości, które nie są zbyt dobre w smaku. Jak nie rozczarować się swoim zakupem? Informacje na ten temat znajdziesz w naszym poradniku. Po przeczytaniu go na pewno nie będziesz mieć wątpliwości, jaką czerwoną herbatę wybrać.

 

 

Zalety czerwonego naparu

Czerwona herbata, w porównaniu do czarnej, zawiera większą ilość fenoli i enzymów ułatwiających trawienie oraz regulowanie żółci (wynika to głównie z krótkiego czasu trwania procesów fermentacyjnych). To powoduje, że organizm jest w stanie wchłonąć więcej niezbędnych substancji dostarczanych w pokarmie. Jednocześnie zawarte w posiłkach tłuszcze łatwiej ulegają spalaniu (mają prostszą budowę) i tym samym zmniejsza się zgromadzona tkanka tłuszczowa. Co ważne, czerwona herbata zawiera też polifenole. Są one odpowiedzialne m.in. za obniżenie cholesterolu.

Po wypiciu takiego naparu można odczuć przypływ dodatkowej energii. Warto odpowiednio ją wykorzystać i np. wyjść pobiegać lub wybrać się na bardzo długi spacer. Aktywność fizyczna, niezależnie od formy, może przyspieszyć proces chudnięcia, a dodatkowo pozytywnie wpływa na samopoczucie.

 

Odmiany

Do najbardziej popularnych odmian czerwonej herbaty zalicza się: Oolong, Puszong i Pu Erh. Różnią się one nieco właściwościami, a także smakiem i mocą. Napar Oolong wywodzi się z Tajwanu. Ma on ciemnobrązowy lub złoty kolor i wyjątkowo intensywny aromat. Smak tej odmiany herbaty określany jest jako chlebowo-kwiatowy. Jej podstawową zaletą jest duża zawartość mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Herbatę Puszong produkuje się w Chinach i Tajwanie. Często wykorzystuje się ją jako bazę do aromatyzowanych naparów, przykładowo jaśminowych. Ten typ ma jasnożółtą barwę i niezwykle łagodny smak wynikający z bardzo krótkiego czasu fermentacji.

Z kolei herbata Pu Erh wywodzi się z chińskiej prowincji Yunnan. Na uwagę zasługuje staranny proces przygotowania liści. Przechowuje się je w zacienionych pomieszczeniach (o ściśle określonej temperaturze i wilgotności powietrza) nawet przez kilka lub kilkanaście lat. To powoduje, że napar Pu Erh ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Im dłużej przechowywane są liście, tym więcej związków polifenolowych będzie zawierać herbata. Mają one wpływ nie tylko na przyspieszenie procesów odchudzania, ale również poprawę smaku naparu.

Konsumenci coraz chętniej sięgają po Rooibos , czyli bardziej egzotyczną odmianę czerwonej herbaty. Powstaje ona na bazie liści krzewu rosnącego na terenach Republiki Południowej Afryki. Przyrządzony z ich wykorzystaniem napar zawiera duże ilości związków polifenolowych, które wykazują przeciwskurczowe oraz przeciwzapalne działanie. Co więcej, napój Rooibos ma ciekawy, nieco egzotyczny smak.

 

Opakowanie

Wiele osób przekonuje że to, jaka czerwona herbata jest najlepsza zależy nie tylko od jej właściwości czy smaku, ale również pojemności opakowania. Powinno ono być na tyle duże, żeby możliwe było uniknięcie zbyt częstego robienia zakupów. Przeważnie tego typu suszki pakowane są w pudełka o wadze 100 g. W zależności od tego, ile filiżanek naparu dziennie pijemy, takie opakowanie może nam wystarczyć nawet na kilka tygodni. Jeśli nie mamy pewności, że wybrany gatunek herbaty będzie nam smakować możemy zdecydować się na mniejsze pudełeczko, o wadze 50 g.

 

Postać

Największą popularnością cieszy się herbata liściasta. Wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość suszu i zaparzyć, by móc wypić pyszny i aromatyczny napój. Niemniej jednak, według niektórych konsumentów nie jest to zbyt wygodna forma mieszanki. Wszystko przez to, że trudno jest wyjąć z kubka liście, jeżeli nie zostały zaparzone w sitku lub specjalnym zaparzaczu. Alternatywnym rozwiązaniem jest więc zakup produktu w postaci saszetek. Może się jednak okazać, że jego walory smakowe będą znacznie gorsze, niż w przypadku naparu liściastego.

 

Dodatki

Do czerwonej herbaty, podobnie jak w przypadku zielonej czy czarnej, często dodaje się różne dodatki, które wzbogacają smak napoju. Mogą to być różnego rodzaju owoce: pomarańcza, ananas, jabłko, grejpfrut czy żurawina. Często wykorzystywane są również inne składniki, przykładowo: jaśmin, płatki róży, czarny bez i hibiskus. Wszystkie wymienione dodatki mogą znacząco wpływać na poprawę smaku napoju.

Certyfikaty

Jeżeli zależy nam na zakupie herbaty powstałej na bazie odpowiednio wyselekcjonowanych listków najlepiej sięgnąć po produkt z certyfikatem bio. Mieszanki z takim oznaczeniem pochodzą z plantacji ekologicznych, gdzie nie są stosowane nawozy pełne szkodliwych, chemicznych substancji. Smak herbaty bio według wielu osób jest znacznie lepszy, gdyż nie wyczuwa się w nim żadnych nieprzyjemnych aromatów. Co więcej, pijąc napar przygotowany z ekologicznych liści możemy mieć pewność, że nie wpłynie on negatywnie na nasz organizm i zdrowie. Warto pamiętać, że do produkcji herbat z certyfikatem bio nie wykorzystuje się roślin modyfikowanych genetycznie. Poza tym uprawy na ekologicznych plantacjach nie naruszają naturalnego ekosystemu. Oznacza to, że są one zlokalizowane w takich miejscach, aby możliwe było uniknięcie np. wycinki drzew.

 

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę?

Pamiętajmy, że najlepsza czerwona herbata nie będzie dobrze smakować, jeśli niewłaściwie ją zaparzymy. Istotne znaczenie ma przede wszystkim temperatura wody. Zaleca się, aby nie była ona zbyt wysoka (od 90 st. C do maksymalnie 96 st. C). Suszu nie należy parzyć zbyt długo, zwykle trwa to od 2 minut do ok. 5 minut.

Co ważne, zalanego wodą suszu nie musimy wyrzucać po wypiciu napoju, tak jak robi się to w przypadku czarnej herbaty. Możemy go wykorzystać kilka razy, wydłużając każdorazowo czas parzenia o ok. 1 minutę. Oczywiście tej czynności nie należy powtarzać zbyt często, gdyż napar stanie się zbyt wodnisty. Niemniej jednak, może się okazać, że nawet niewielkie opakowanie czerwonej herbaty będzie wyjątkowo wydajne, jeśli jedna porcja suszu wystarcza na przygotowanie 3 czy nawet 4 filiżanek napoju dziennie.

 

Czerwone herbaty w dobrych cenach

Za dobrą gatunkowo czerwoną herbatę zapłacimy zwykle ponad 10 zł ( 50 g opakowanie). Dostępne są także nieco tańsze produkty, jednak ich walory smakowe mogą nam nie odpowiadać. Choć wydawać by się mogło, że zakup odpowiednio skomponowanej mieszanki jest dużą inwestycją to warto samemu się przekonać, jak korzystny wpływ na zdrowie i sylwetkę ma czerwona herbata.

 

Najlepsze czerwone herbaty w 2019 roku

 

Zapoznałeś się z poradnikiem, ale mimo to masz problem z podjęciem decyzji? W takim razie sprawdź ranking czerwonych herbat, który jest uzupełnieniem naszego artykułu. Umieściliśmy w nim opisy 5 dobrej jakości produktów, które z pewnością zachwycą Cię smakiem.

 

Nasze zalecenia

 

Yunnan Pu Erh

 

Chcielibyśmy zaprezentować Yunnan Pu Erh. To czerwona herbata, która została wyprodukowana z liści najlepszych gatunków krzewów herbacianych rosnących w chińskiej prowincji Yunnan. Produkt ma postać prasowanych kostek o  łącznej wadze 125 g. Każda z nich zapakowana została w saszetkę, co skutecznie zapobiega zawilgoceniu. Przygotowany napar jest odpowiedni nie tylko dla osób odchudzających się, ale również dla wegan.

Przedstawiona herbata ma charakterystyczną barwę i aromat. Ze względu na wyjątkowy smak może ona z powodzeniem zastąpić klasyczny, czarny napar. Zaparzanie w tym przypadku jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy zalać jedną kostkę wrzątkiem i odczekać 2 minuty (maksymalnie 5 minut).

Z opublikowanych przez konsumentów opinii wynika, że herbata wspomaga proces odchudzania. Jej regularne picie może przynieść bardzo dobre efekty w postaci zmniejszenia kłopotów trawiennych oraz redukcji tkanki tłuszczowej (w połączeniu z odpowiednią dietą oraz aktywnością fizyczną). Wielu osobom podoba się forma pojedynczo pakowanych kostek, gdyż to ułatwia zabranie produktu ze sobą, np. do pracy.

Yunnan Pu Erh to herbata w formie sprasowanych liści w kostkach. Produkt jest dostępny w 125 g opakowaniu.

Zalety
Praktyczne opakowanie:

Każda kostka herbaty jest zapakowana w osobną saszetkę. Możemy więc wziąć kilka sztuk do pracy lub spakować do walizki na wyjazd.

Ochrona przed zawilgoceniem:

Saszetki, w które zapakowano susz, są szczelne, dlatego nie ma ryzyka, że do środka przedostanie się wilgoć.

Wspomaga odchudzanie:

Zawarte w produkcie składniki pozwalają na oczyszczenie organizmu z toksyn, a dodatkowo wspomagają odchudzanie – dowodem na to jest przeprowadzony test czerwonych herbat.

Możliwość kilkukrotnego parzenia:

Po zaparzeniu jednej kostki nie musimy jej od razu wyrzucać. Możemy ją ponownie wykorzystać dwa lub nawet trzy razy do przygotowania gorącego naparu.

Krótki czas parzenia:

Przygotowanie herbaty nie zajmuje dużo czasu. Susz należy parzyć od dwóch do pięciu minut.

Wady
Właściwości moczopędne:

Już po wypiciu jednej szklanki naparu konieczne są częstsze wizyty w toalecie. Herbata ma właściwości moczopędne, co nie każdemu z nas będzie odpowiadać.

 

 

 

 

Destination Rooibos BIO 

 

Destination Rooibos BIO to czerwona herbata liściasta, która powstała na bazie rośliny Roiboos (rosnącej na terenach Republiki Południowej Afryki). W jej składzie znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy, minerałów i witaminy C. To powoduje, że częste picie naparu może pozytywnie wpłynąć na kondycję zdrowotną.

Produkt nie zawiera teiny. Aby poprawić jego smak możemy dodać np. cukier, mleko czy skórkę z cytryny. Herbatę należy zalać wodą o temperaturze od 90 st. C do 95 st. C i parzyć przez maksymalnie 5 minut. Certyfikat FR-BIO-01 jest dowodem na to, że minimum 95% składników pochodzi z upraw ekologicznych, gdzie nie stosuje się chemicznych nawozów.

Według konsumentów to produkt o egzotycznym smaku, który ma właściwości relaksacyjne. Ta dobra i tania czerwona herbata jest dostępna w 100 g opakowaniu i wbrew pozorom wystarcza na długi czas. Poza tym napój można pić zarówno gorący, jak i zimny. W obu przypadkach smakuje on równie dobrze.

Herbata Destination Rooibos BIO jest sprzedawana w 100 g opakowaniu. W pudełku znajduje się susz, który należy samodzielnie odmierzać przed parzeniem.

Zalety
Nie ma teiny:

W składzie produktu nie ma teiny, czyli substancji działającej na organizm pobudzająco. Możemy więc napić się naparu nie tylko rano, ale również po południu, bez ryzyka pojawienia się problemów z zaśnięciem.

Certyfikat BIO:

To herbata z certyfikatem BIO. Oznacza to, że suszone liście pochodzą z krzewów z upraw ekologicznych, gdzie nie stosuje się silnych środków chemicznych do nawożenia.

Sprzyja relaksowi:

Smak i przyjemny aromat naparu sprawiają, że jego picie może być świetną formą relaksu po ciężkim dniu.

Możliwość dodania mleka:

W razie potrzeby do herbaty możemy dodać mleko, ewentualnie skórkę z cytryny lub cukier. To pomoże zneutralizować ziemisty posmak.

Wady
Niewygodny sposób parzenia:

Aby przygotować napar, najlepiej wykorzystać do tego sitko lub specjalny zaparzacz. Inaczej w kubku zostaną liście, przez co picie herbaty nie będzie przyjemne.

 

 

 

 

PU-ERH Wenus MALINA POMARAŃCZA 

 

Herbata PU-ERH Wenus MALINA POMARAŃCZA przypadnie do gustu osobom lubiącym napary z owocowym posmakiem. Do suszu dodano cynamon, liofilizowaną malinę, a także suszoną pomarańczę. Mieszanka jest zamknięta w 50 g opakowaniu, które dobrze chroni ją przed zawilgoceniem oraz działaniem promieni UV.

Napar ma niepowtarzalny smak i zapach. To może być dobra propozycja także dla osób, które nie przepadają za korzenno-ziemistym posmakiem herbaty Pu-Erh. Mieszanka została skomponowana w taki sposób, aby nie tylko oczyszczała organizm z toksyn i regulowała ciśnienie krwi, ale również była źródłem cennych witamin oraz minerałów. Co więcej, herbata wykazuje właściwości przeciwutleniające i może wspomagać odchudzanie.

Liściasta mieszanka PU-ERH Wenus MALINA POMARAŃCZA jest zamknięta w poręcznym opakowaniu. Susz jest aromatyczny, a znajdujące się w nim dodatki poprawiają smak naparu i zachęcają do regularnego picia go. Jak przekonują konsumenci, herbata jest dobrym pomysłem na prezent. Ponieważ mieszanka jest zapakowana w szczelną torebkę, na długo zachowuje świeżość.

PU-ERH Wenus MALINA POMARAŃCZA to dobra czerwona herbata do 10 zł w formie suszu. Jest ona dostępna w 50 g opakowaniu.

Zalety
Aromatyczne dodatki:

To doskonały wybór dla osób, którym nie do końca odpowiada korzenno-ziemisty posmak czerwonej herbaty. W suszu znajdują się aromatyczne dodatki pozwalające na złagodzenie go. Są to: liofilizowana malina, suszona pomarańcza oraz cynamon.

Pozytywnie wpływa na zdrowie:

Herbata ma pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż dostarcza organizmowi duże ilości witaminy C, flawonoidów, garbników, minerałów i alkaloidów. Ponadto oczyszcza ona organizm i ma właściwości utleniające.

Wygodne opakowanie:

Susz jest zamknięty w małym opakowaniu, które można nosić przy sobie w torebce lub schować do torby podróżnej. Torebka nie przepuszcza promieni UV i ma szczelne zamknięcie, co zapobiega zawilgoceniu mieszanki.

Wady
Za mało dodatków:

Część osób uważa, że dodatków w suszu jest zbyt mało. Trzeba starannie przesypywać mieszankę do sitka, aby znalazły się w nim wszystkie składniki, a nie tylko suszone liście herbaty.

 

 

 

 

Pickwick Slow Tea Camilla Sunday

 

Herbata Pickwick Slow Tea Camilla Sunday pozwala się zrelaksować i wyciszyć. Wynika to przede wszystkim z jej składu, w którym znajduje się: rumianek, czerwona pomarańcza oraz nuty anyżu. Produkt jest dostępny w opakowaniu o wadze 75 g. Ma on formę saszetek, dlatego parzenie napoju jest wyjątkowo proste.

Prezentowana herbata została wyprodukowana z długich liści. Powoli uwalniają one delikatny smak i aromat. Zaleca się, aby napar pić przed snem. Dzięki temu możemy spać spokojniej, a rano obudzić się pełni motywacji i sił do działania. W opakowaniu znajduje się 25 saszetek.

Jak przekonuje większość konsumentów herbata doskonale wycisza i pozwala zapomnieć o stresujących sytuacjach. Jest ona dedykowana osobom, które mają problemy ze snem. Produkt ma bardzo dobry smak i jest w 100% naturalny. Oznacza to, że w jego składzie nie ma chemicznych dodatków czy barwników, które mogłyby wywołać niepożądane skutki uboczne.

Herbata Pickwick Slow Tea Camilla Sunday ma formę torebek. Produkt jest dostępny w 75 g opakowaniu, w środku znajduje się 25 saszetek.

Zalety
Starannie dobrane składniki:

Poza liśćmi herbaty, w torebkach są ponadto wysuszone kwiaty rumianku, czerwona pomarańcza oraz anyż. Takie połączenie sprzyja relaksowi, dlatego napar można wypić przed snem, aby się odprężyć.

Wygodny sposób parzenia:

Z uwagi na postać herbaty, jej przygotowanie nie sprawia problemu. Wystarczy włożyć do kubka jedną saszetkę, zalać ją gorącą wodą i parzyć przez kilka minut.

Łagodny smak:

Nie należy się obawiać, że smak naparu będzie zbyt intensywny lub za gorzki. Znajdujące się w suszu dodatki nadają herbacie łagodniejszego posmaku i przyjemnego zapachu.

Wady
Brakuje charakterystycznego aromatu:

Miłośnicy czerwonej herbaty uważają, że naparowi brakuje charakterystycznego, ziemistego aromatu.

Brak możliwości wielokrotnego parzenia:

Torebki przeznaczone są do jednorazowego użytku, a więc po zaparzeniu naparu trzeba je wyrzucić.

 

 

 

 

Essences Chakra Balancing

 

Przedstawiamy herbatę Essences Chakra Balancing, która stanowi mieszankę 18 składników. Znajdziemy w niej m.in.: liście Tulsi Basi, kwiat lawendy, liście Gotu Kola, korzeń imbiru, kwiat hibiskusa, liście mięty pieprzowej, płatki róży oraz kwiat czerwonej koniczyny. Tak skomponowany skład ma na celu wprowadzenie równowagi we wszystkich czakramach, czyli ośrodkach energetycznych ciała.

Produkt jest dostępny w opakowaniu 50 g. Jest on odpowiedni zarówno dla wegetarian, jak i wegan. Napój należy parzyć pod przykryciem od 5 minut do 10 minut. Ma on oryginalny smak, który na pewno spodoba się miłośnikom ziołowo-owocowych mieszanek. Ponieważ w składzie nie ma glutenu napar mogą pić także osoby z celiakią czy innymi alergiami pokarmowymi.

Opinie o czerwonych herbatach marki Essences są pozytywne. To dowodzi, że oferowane przez wspomnianego producenta mieszanki dobrze smakują, a do tego pozytywnie wpływają na samopoczucie i kondycję zdrowotną. Opisany wyżej produkt jest chwalony nie tylko za wyjątkowy smak, ale i wydajność.

Produkt Essences Chakra Balancing ma postać suszu. Mieszanka jest zapakowana w 50 g torebkę z papieru.

Zalety
Ma wiele dodatków:

W mieszance znajdziemy m.in. kwiat lawendy, kwiat czerwonej koniczyny, płatki róży, owoce głogu, płatki nagietka, kwiat hibiskusa, korę cynamonu oraz korzeń mniszka lekarskiego. Takie połączenie sprawia, że napar ma niepowtarzalny zapach i smak.

Odpowiednia dla wegan i wegetarian:

Herbata jest odpowiednia dla wegetarian, jak i wegan. Napar może więc bez obaw pić każdy z nas, niezależnie od wybranego sposobu odżywiania się.

Wady
Za długi czas parzenia:

Aby zaparzyć herbatę, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Po zalaniu mieszanki wodą należy odczekać od 5 do 10 minut, zanim napar będzie gotowy.

Za dużo aromatów:

Osoby, które do tej piły zwykłą czerwoną herbatę bez dodatków, twierdzą, że w mieszance jest zbyt dużo aromatów.

 

 

 

 


Produkty te nie są już dostępne

 

 

Paper & Tea Cederberg Chai

 

Produkt Paper & Tea Cederberg Chai to liściasta mieszanka z Rooibosem, która pełna jest aromatycznych dodatków. Znajdziemy w niej: goździk, imbir, koper włoski, pieprz, kawałki kokosa, korzeń lukrecji, korzennik lekarski, a także czerwoną paprykę. Tak skomponowany skład powoduje, że napar ma delikatnie ostry, a jednocześnie przyjemnie słodki smak.

Napar szybko orzeźwia i pobudza, choć nie zawiera kofeiny. Herbatę należy parzyć przez ok. 5 minut po zalaniu wodą o temperaturze 100 st. C. To produkt ekologiczny, który otrzymał certyfikat Organic Bio. Oznacza to, że pochodzi on ze sprawdzonej uprawy, gdzie nie stosuje się chemicznych nawozów mających negatywny wpływ na zdrowie.

Jedną z największych zalet herbaty Paper & Tea Cederberg Chai jest szczelne opakowanie w formie puszki. Znajdująca się w środku mieszanka z pewnością nie zawilgotnieje, co mogłoby negatywnie wpłynąć na smak naparu. To idealny produkt dla osób lubiących napoje o nietypowym smaku.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status