Rondle ranking

Ostatnio aktualizowane: 17.08.18

Jaki rondel kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Wyposażenie kuchni jest bardzo ważne. Jeśli posiadamy odpowiednią ilość garnków, w różnych rozmiarach, jesteśmy w stanie przygotować duży oraz wystawny obiad dla wielu gości. Niestety, skompletowanie dobrej kolekcji garnków wcale nie jest łatwe. Obecnie na rynku, możemy znaleźć wiele zestawów kuchennych w niezbyt dobrej jakości, które dość szybko się zużywają. Właśnie dlatego, przygotowaliśmy ten oto poradnik. Po jego lekturze będziesz wiedzieć , na co zwrócić uwagę i jaki rondel wybrać.

Rondel jest to nieco mniejszy garnek, który posiada jedną, za to bardzo długą rączkę. Zdecydowana większość osób używa go do gotowania sosów czy mleka. Dostępny jest w różnych rozmiarach, a więc z całą pewnością znajdziesz produkt, który spełni Twoje oczekiwania. Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Materiał

Jedną z najbardziej istotnych rzeczy, na którą powinieneś zwrócić uwagę jest materiał, z którego wykonany jest rondel.

Pierwszym typem są klasyczne modele aluminiowe. Ich zaletą jest dobre przewodzenie ciepła, dzięki czemu szybciej przygotujesz ulubione danie, ugotujesz mleko czy wodę.  Co więcej, są one dość odporne na różne stłuczenia i obicia. Dlatego też, kupno takiego modelu jest inwestycją na wiele lat. Spowodowane jest to użyciem wysokiej klasy anodowanego aluminium. Poza tym, można je używać w piekarnikach do 180 St. C. Niestety, nie każdy dostępny na rynku rondel wykonany z aluminium może być używany na płycie indukcyjnej. Jeśli posiadasz takie urządzenie w swoim domu, lepiej upewnij się czy garnek, który chcesz kupić, może być na nim używany. Ponadto, takie modele wymagają pielęgnacji i delikatnego czyszczenia. W przypadku, gdy powłoka ochronna zostanie starta, może ona zacząć wydzielać substancje niebezpieczne dla zdrowia oraz szybciej tracić ciepło.

Drugim modelem są rondle wykonane z stali nierdzewnej. Jest to jeden z najpopularniejszych materiałów, używanych do produkcji garnków. Dzięki wysokiej jakości surowcom, które zostały użyte podczas produkcji, takie sprzęty są bardzo odporne na zarysowania i stłuczenie. Co więcej, zdecydowana większość modeli nadaje się do użytku na kuchenkach indukcyjnych, a nawet w piekarniku. Rondle wykonane ze stali są również odporne na zarysowania. Przez co, do mieszania swoich dań możesz użyć również zwykłego widelca. Niestety, stal zazwyczaj zawiera nikiel, a jak wiadomo jest to pierwiastek, który często wywołuje uczulenia. Jego drobinki mogą pojawić się w Twoim daniu i wywołać reakcję alergiczną.  Z tego powodu, przed zakupem zalecane są odpowiednie testy.

Bardzo popularne są również rondle miedziane. Ich największą zaletą jest to, że dobrze przewodzą ciepło oraz długo utrzymują temperaturę. Jest to bardzo przydatne, gdy przygotowujesz obiad dla swojej rodziny. Wystarczy odstawić przykryty garnek na bok, a Twoi najbliżsi będą mogli cieszyć się ciepłym posiłkiem bez podgrzewania. Poza tym, produkty miedziowe są bardzo wytrzymałe. Niestety, takie modele są dość drogie. Zatem, nie każdy jest w stanie sobie na nie pozwolić. Co więcej, miedziane rondle są dość ciężkie, więc przenoszenie ich z zupą czy daniem w środku, może nam sprawić problem. Przed zakupem upewnij się, że Twój model może być używany na kuchence indukcyjnej.

 

Powłoki – jaki rondel jest najlepszy?

Podejmując decyzję, powinieneś zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału została wykonana powłoka w rondlu. Bowiem, to właśnie ona ma bezpośredni kontakt z jedzeniem. Najczęstszymi materiałami, z których wytwarza się powłoki są: ceramika, emalia, teflon oraz tytan.

Pierwszym typem są rondle ceramiczne. Jest to jeden z najczęściej kupowanych modeli. Największą zaletą ceramiki jest to, że podczas gotowania sosów, danie nie przywiera. Zatem są bardzo odporne na zarysowania. Dodatkowo, w czasie gotowania można używać zwykłego widelca.

Drugim rodzajem są rondle z powłoką emaliowaną. Do jej zalet należy to, że jest ona antybakteryjna. Niestety, ta powłoka z czasem odpryskuje. W takiej sytuacji, garnek nie nadaje się do użytku, gdyż znajdujące się w nim jedzenie zacznie przywierać.

Jedną z najbardziej popularnych powłok jest teflon. Najczęściej znajdziemy go na wysokiej klasy patelniach, jednak występuje również w rondlach. Zaletą tego materiału jest to, że można na nim gotować bez dodatku tłuszczu. Należy jednak pamiętać, by w czasie gotowania używać jedynie specjalnych drewnianych lub gumowych sztućców. Bowiem, metalowe widelce mogą uszkodzić powłokę, co sprawi, że dania zaczną przywierać do dna i ścianek garnka.

Ostatnim materiałem, z którego wykonuje się powłoki rondli jest tytan. Cechuje się on dużą trwałością. Dzięki temu, podczas gotowania możesz używać zwykłych widelców, bez obawy o jego uszkodzenie.

 

Dopasowanie do kuchenki

Podczas zakupów, powinieneś upewnić się, że garnek pasuje do Twojej kuchenki. Niestety, ale nie wszystkie rondle mogą być używane na kuchniach indukcyjnych. Nieopatrzne postawienie modelu na złej kuchence, może skończyć się zniszczeniem dna.

Warto też zbadać, czy Twój model może być umieszczany w piekarniku. Jest to ciekawe rozwiązanie, które na pewno urozmaici przygotowane przez Ciebie dania. Wiele z nich posiada taką opcję, jednak ma pewne ograniczenia.

 

Pojemność

Jedną z kluczowych spraw jest pojemność rondla. Powinna być ona uwarunkowana daniami, jakie chcesz w nim przygotować. Jeśli ma Ci on posłużyć do przygotowywania mleka i budyniu, to na pewno wystarczy Ci niewielki sprzęt o pojemności do 1,5 l. Podobnie będzie w przypadku, gdy chcesz w rondlu przygotowywać jedynie sosy. Natomiast, jeśli ma Ci on posłużyć do gotowania całych, pełnowartościowych posiłków, lepiej rozważyć zakup produktu, którego pojemność wynosi 4,5 l lub więcej. Na rynku znajdziemy też maleńkie rondelki do gotowania jajek, które mają pojemność mniejszą niż 1l.

Rączką

Przed zakupem upewnij się, że interesujący Cię model ma dobrze przymocowaną rączkę. Jest to niezbędne, zwłaszcza w dość ciężkich rondlach. Nie chcesz przecież, by w czasie przenoszenia garnek spadł na ziemię wraz z Twoim daniem. Z tego względu odradzamy zakup rondli z odczepianą rączką, gdyż z czasem może ona stracić swoją przyczepność.

Co więcej, zanim dokonasz zakupu, warto upewnić się czy dołączona do garnka rączka nie będzie się nagrzewać. Jeśli tak, powinieneś zaopatrzyć się w dobrej jakości rękawice kuchenne, by chronić dłonie przed poparzeniem.

 

Rondle w dobrych cenach

Cena sprzętów takiego typu jest uzależniona od ich wykonania. Modele, które posiadają tytanową powłokę są bardzo wytrzymałe, ale również dość drogie. Tak samo jest w przypadku sprzętów wykonanych z miedzi. Warto jednak rozważyć taką inwestycję. Pamiętaj, że dobry garnek to inwestycja na wiele lat. Nie oznacza to , że musisz zakupić model za 300 zł. Radzimy jednak unikać tanich produktów za 10 zł lub 20 zł, gdyż nie są one dość trwałe.

 

 

Najlepsze rondle w 2018 roku

 

Garnki, rondle, patelnie – to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Wbrew pozorom zakup dobrego sprzętu nie jest taki łatwy. Najczęściej kierujemy się ceną, ewentualnie marką, a przecież są jeszcze takie czynniki, jak dobra izolacja, grubość dna, czy nienagrzewające się uchwyty. Nasz ranking rondli zawiera najlepsze modele na rynku.

 

Nasze zalecenia

 

Berghoff Cosmo 1101101

 

1-berghoff-cosmo-1101101Nasza pierwsza propozycja to rondel Berghoff Cosmo 1101101, który został wykonany z nierdzewnej stali chirurgicznej 18/10 aisi 304-2b. Jest to ciekawe, polerowane naczynie z pokrywką. Dzięki temu, że rondel ma wypukły kształt, ciepło podczas gotowania rozchodzi się równomiernie.

Świetną izolację i lepsze efekty zapewnia sześciowarstwowe, aluminiowe dno. Rondel jest odpowiedni do wszystkich rodzajów kuchenek. Ergonomiczne uchwyty są puste w środku, dzięki czemu garnek jest lżejszy, a jego przenoszenie łatwiejsze. Wielu użytkowników doceniło wygodną krawędź naczynia umożliwiającą bezproblemowe nalewanie. Odpowiednio zaprojektowane dno sprawia, że możemy gotować z małą ilością wody lub smażyć bez oleju.

Ten najlepszy rondel to higieniczna i łatwa do czyszczenia propozycja, którą można myć w zmywarce. Fakt, że rondel nie zmienia koloru pod wpływem mycia w zmywarce, został doceniony przez wielu konsumentów. Niewielka pojemność – 1,6 l – sprawia, że jest to dobra propozycja dla osób o mniejszych potrzebach, gotujących niewielkie ilości potraw.

 

 

WMF Mini 712786041

 

2-wmf-mini-712786041Rondel z kolekcji Mini niemieckiej marki WMF to naczynie zaprojektowane z myślą o osobach z, które chcą przygotować lub odgrzać mniejszą ilość jedzenia. Niewielkie wymiary sprawiają, że jest to praktyczne rozwiązanie w każdej, małej kuchni. Garnek wykonano z polerowanej stali nierdzewnej Cromargan, która jest odporna na uszkodzenia i zadrapania.

Dzięki czemu służy nam przez długi czas. Rondel ma grube dno, zaprojektowane w technologii TransTherm, a więc możemy z niego korzystać na wszystkich typach kuchenek, nawet indukcyjnych.  Średnica garnka to 12 cm, a jego pojemność wynosi 0,7 l. Srebrny kolor i klasyczny wygląd sprawiają, że z łatwością dopasujemy go do naszego zestawu garnków i patelni. Ułatwia nam ugotowanie niedużej ilości wody, podgrzanie obiadu, przygotowanie mleka, czy jajek.

Elegancki rondelek kuchenny Mini ma profilowaną krawędź umożliwiającą łatwe przelewanie wody bez ryzyka rozlania jej. Użytkownicy tego garnka docenili jego kompaktowe rozmiary, odporność na uszkodzenia oraz fakt, że można go myć w zmywarce.

 

 

 

La Cuisine LC 6100

 

3-la-cuisine-lc-6100Nasza trzecia propozycja to największy rondel w naszym zestawieniu. Jego pojemność to aż 4,5 l, a wymiary: 39 cm średnicy i 11 cm głębokości. Jest to nietypowa propozycja, gdyż mamy tutaj do czynienia z modelem bez rączki tradycyjnej dla garnków tego typu. Ten emaliowany rondel wykonano ze stopu żelaza, dzięki czemu równomierne rozprowadza ciepło i długo utrzymuje wysoką temperaturę. Natomiast emalia zabezpiecza go przed rdzewieniem oraz przywieraniem potraw.

Produkt ten jest też odporny na korozję. Dostępny jest w wielu, ciekawych kolorach (czarny, czerwony, szary, rubinowy i oliwkowy), w efekcie z łatwością dobierzemy model pasujący do naszej kuchni. Konsumenci docenili fakt, że model od La Cuisine może być stosowane na wszystkich rodzajach kuchenek, ale również, jako naczynie do piekarnika.

Ze względu na swoje właściwości magnetyczne najlepiej sprawdza się na kuchni indukcyjnej. Poza tym można je myć w zmywarce. Ze względu na sporą pojemność stanowi ciekawą propozycję dla dużych rodzin. Jego jedyną wadą może okazać się stosunkowo wysoka cena, ale rekompensuje to wysoka jakość wykonania.

 

 

 

Gerlach Vitality 16

 

4-gerlach-vitality-16Ceramiczny rondel Gerlach Vitality NK 314 o średnicy 16 cm to nasza czwarta propozycja. Model ten został pokryty powłoką ceramiczną, dzięki czemu możemy zapomnieć o przywieraniu potraw. Ponadto specjalna konstrukcja dna efektywnie gromadzi ciepło, a następnie je równomiernie rozprowadza. W efekcie, szybciej odgrzewamy potrawy i tym samym oszczędzamy energię.

Dzięki świetnej budowie, naczynie to umożliwia nam zdrowe gotowanie z bardzo małą ilością tłuszczu. Wielu użytkowników tego rondla doceniło nowoczesne połączenie kolorów, które sprawia, że stanie się on ozdobą każdej kuchni. Garnek jest kompatybilny ze wszystkimi rodzajami kuchenek, również indukcyjnymi.

Powłoka ceramiczna ma zwartą strukturę, szybko rozprowadzającą ciepło. Ponadto specjalna konstrukcja rondla zapewnia długą eksploatację produktu. Konsumenci zgodnie stwierdzają, że produkt wyróżnia się solidną konstrukcją, a silikonowa rączka stanowi bardzo dobrą ochronę przed oparzeniami. Poza tym opinie o rondlach marki Gerlach są bardzo pozytywne.

 

 

 

Florina Deisgn 3441

 

5-florina-deisgn-3441Nasza ostatnia propozycja to niewielki garnek Florina Deisgn 3441, który od środka został pokryty powłoką ceramiczną. Dzięki temu dania zawsze będą aromatyczne i zachwycające. Powłoka ochroni je przed przywieraniem i przypalaniem. Pozwoli ci to zapomnieć o szorowaniu szczotką po zakończonym gotowaniu. Warto też podkreślić, że materiał nie wchodzi w reakcję z żywnością. Uchwyt typu Soft-Touch, zapewni Ci pełne bezpieczeństwo w czasie gotowania.

Po pierwsze nie przegrzewa się, a do tego jest wygodny. Ten dobry i tani rondel jest odporny na zarysowania. Aluminiowy korpus doskonale przewodzi ciepło, a więc szybko i równomiernie nagrzewa potrawy. Jest to praktyczna propozycja do każdej kuchni, która pozwoli nam przygotować wiele pysznych dań.

Wymiary naczynia to: pojemność – 1,2 l, średnica – 16,0 cm, średnica dna – 14,0 cm, wysokość – 8,5 cm, długość uchwytu – 16,0 cm. Konsumenci docenili nie tylko nienagrzewający się uchwyt, ale również ciekawy design produktu. Model ten przeznaczony jest do gotowania na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej, a nawet indukcyjnej.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...