Pieczenie w garnku rzymskim

Ostatnio aktualizowane: 21.06.18

 

Jaki garnek rzymski wybrać?

 

Przygotowywanie pokarmów w glinianych naczyniach było znane już w starożytności. Włoscy archeolodzy odkryli, że pierwszymi ludźmi korzystającymi z takiego sposobu byli Etruskowie. W słonecznej Toskanii, kilka tysięcy lat temu, mieszkańcy piekli swoje dania w ogniu, wcześniej obtaczając je w rozgrzanej glinie. Dzięki temu produkty mięsne były soczyste, wilgotne i bardzo delikatne. W 1966 roku ludzie zaczęli uważniej przyglądać się sposobom przygotowywania pokarmów przez przodków. Rozpoczęli produkcję naczyń zrobionych z gliny, aby sprawdzić , jak zachowują się one w wysokich temperaturach. Dzięki temu, dziś mamy możliwość gotowania bardzo zdrowych dań, bez dodatku ani grama tłuszczu.

 

 

Podstawową i największą zaletą korzystania z rzymskiego garnka jest to, że większość dań możemy przygotować w wersji dietetycznej. Z racji warunków, jakie wytwarzane są wewnątrz naczynia, jedzenie gotuje się we własnym sosie. To sprawia, że jest ono bardzo kruche i aromatyczne, a jego smak nie zostaje zabity przez oleje, czy wodę. Ponadto, temperatura panująca w garnku jest na tyle niska, że produkty zachowują dużo więcej wartości odżywczych, niż w przypadku przyrządzania ich w zwykłym naczyniu lub na patelni.

Dość istotną zaletą gotowania w glinie jest prostota obsługi i niezawodność, jeśli chodzi o efekt końcowy. Najlepsze garnki rzymskie są wyprofilowane w taki sposób, że przyprawy same przenikają w głąb dań, bez jakiejkolwiek naszej ingerencji. Wystarczy umieścić w naczyniu np. mięso, posypać je odpowiednimi przyprawami, włożyć całość do zimnego piekarnika i zostawić na parę godzin. W tym czasie możesz spokojnie zająć się swoimi sprawami, bez konieczności ciągłego doglądania potrawy.

Jak już wspomnieliśmy, gotowanie w garnku rzymskim jest niezwykle proste. Należy jednak pamiętać, aby przed każdym użyciem zanurzyć go (wraz z pokrywką) w letniej bądź zimnej wodzie przynajmniej na 20 min. Porowaty materiał wchłonie ciecz, dzięki czemu pod wpływem wysokiej temperatury naczynie będzie parować. Dzięki temu nasze dania nie przypalają się, są soczyste i aromatyczne. Jeśli zależy Ci aby skórka mięsa lub ser nałożony na makaron były chrupiące, na 10 min przed końcem gotowania zdejmij pokrywkę.

Z pewnością większość z nas zadaje sobie pytanie, jaki jest najlepszy garnek rzymski w 2018 roku. Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, ponieważ rynek pełen jest zarówno wysokiej jakości produktów, jak i tanich podróbek. Z tego względu zwróć szczególną uwagę na to, z jakiego materiału zrobione jest naczynie. Nasze oczekiwania w 100% spełni garnek wykonany z dobrej, wypalanej gliny. Sprawdź więc, czy produkt nie jest pokryty szkliwem, które uniemożliwi wchłanianie wody. Jeśli zauważysz na powierzchni garnka jakiekolwiek pęknięcia lub uszczerbki zrezygnuj z zakupu. Takie defekty pod wpływem wysokiej temperatury ulegną powiększeniu.

 

Garnek rzymski w dobrej cenie

Cena garnków rzymskich jest nieco zróżnicowana.  Uzależniona jest bowiem od kilku istotnych cech takich jak wielkość naczynia, design i jakość gliny. Średniej wielkości produkt o pojemności 4 l może kosztować od 40 zł, nawet do 100 zł.  

 

 

Garnki rzymskie – ranking

 

 

BIOWIN 770605

 

Bardzo prostym, lecz równocześnie wysoce funkcjonalnym produktem jest garnek BIOWIN 770605. 4 litrowe naczynie idealnie nadaje się do wypieku chleba, przygotowywania różnego rodzaju mięs oraz makaronów o idealnej konsystencji. Ze względu na optymalne wymiary (30 cm x 14 cm x 28 cm) spełnia oczekiwania zarówno pary, jak i 4 osobowej rodziny. Wykonany został z wysokiej klasy materiału, który bardzo dobrze paruje podczas gotowania. Dzięki temu wszelkie dania zachowują swój niepowtarzalny smak.

Dodatkowym atutem naczynia jest krótki minimalny czas moczenia. Jeśli planujesz przygotować delikatne danie typu warzywa na parze, czy spaghetti napoli wystarczy, że garnek zanurzysz w wodzie na 10 min. To odpowiedni czas, aby przygotować garnek do krótkiej pracy.

Oprócz tego, patelnia ozdobiona została ciekawym motywem, który bardzo estetycznie prezentuje się na jasnobrązowym kolorze. Wielką zaletą modelu jest to, że może łączyć się z innymi produktami producenta, dzięki czemu w miarę zapotrzebowania stworzysz piękną zastawę. To dość ważny czynnik, szczególnie dla restauratorów, którzy bardzo często prezentują swoje dania bezpośrednio w naczyniu.

 

 

 

 

Vitos Keramia H4 Maxi

 

Jeśli marzysz o naczyniu, które zaspokoi potrzeby dużej rodziny, z pewnością produkt Vitos Keramia H4 Maxi będzie doskonałym wyborem. Garnek o pojemności 6 l wykonany został z surowca pochodzącego z Transylwanii. Taki materiał daje nam gwarancję, że potrawy przygotowywane w naczyniu będą stopniowo dojrzewać, a uwalniająca się para wodna pozwoli Ci zachować bogactwo wartości odżywczych bez dodawania wody, czy oleju.

Z pewnością największą zaletą garnka jest jego pojemność. Naczynie o szerokości 32 cm, długości 44 cm i wysokości 18 cm będzie idealne do przygotowania potraw dla nawet 14 osób. Precyzyjnie opracowana konstrukcja produktu sprawi, że dania nie przypalają się, dzięki czemu zaoszczędzisz czas na ciągłym kontrolowaniu stopnia upieczenia.

Warto również zwrócić uwagę na piękne zdobienie na pokrywie naczynia. Kwiatowy motyw sprawi, że element może zostać wykorzystany jako półmisek do serwowania potraw.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...