Patelnie wok ranking

Ostatnio aktualizowane: 22.10.20

 

Zauważyłeś, że w Twojej kuchni brakuje patelni wok? W takim razie koniecznie musisz wybrać się na zakupy. W wybraniu właściwego produktu pomoże Ci nasz ranking. Wytypowaliśmy do niego najpopularniejsze modele polecane przez konsumentów. Pierwsze miejsce zajmuje Tefal Revelation C21019 – patelnia pokryta nieprzywierającą powłoką, co pozwala na uniknięcie przypalenia potrawy. Za sprawą takiego rozwiązania mycie produktu po użyciu również jest łatwiejsze. Model jest przystosowany do gotowania nie tylko na kuchence gazowej, ale i elektrycznej, ceramicznej oraz indukcyjnej. To uniwersalna patelnia wok z wygodną, nienagrzewającą się pod wpływem wysokiej temperatury rączką. Nie musimy się więc obawiać o poparzenie dłoni. Szukasz produktu pozwalającego na wygodne mieszanie przyrządzanej potrawy? Z pewnością zainteresuje Cię model Electrolux Infinite 9441893287. Z uwagi na indukcyjny mechanizm patelnia bardzo szybko się nagrzewa, co pozwala na skrócenie czasu gotowania. Możesz więc szybciej podać ciepły posiłek domownikom czy zaproszonym gościom. Produkt równomiernie się nagrzewa, a jego mycie nie jest zbyt kłopotliwe.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką patelnię wok kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Jeśli lubisz gotować i jesteś smakoszem kuchni azjatyckiej, na pewno wiesz, że potrzebujesz dobrego woka. Jest to niezawodny sprzęt nie tylko do przygotowywania dań kuchni chińskiej, tajskiej czy wietnamskiej, ale też polskiej. Potrawy gotowane w takim naczyniu są bardziej soczyste i smaczniejsze, a samo gotowanie – szybsze. Musisz jednak wiedzieć, że nie każdy sprzęt dostępny na rynku nazywany wokiem, w rzeczywistości może być tak określany. Dlatego przygotowaliśmy poradnik o tym, jaką patelnię wok wybrać.

Czym jest wok?

Jest to najpopularniejsze chińskie naczynie, stosowane od tysięcy lat. Używane jest na całym świecie, a zwłaszcza w krajach azjatyckich. Na ulicach Wietnamu, Tajlandii, Chin czy Kambodży znajdziesz wiele stoisk typu street food, w których kucharze wprawnie przygotowują wyśmienite dania w woku. Różnica między takim sprzętem, a klasyczną patelnią dotyczy przede wszystkim kształtu. W woku smażysz nie tylko na dnie naczynia, ale też na jego bokach. Pozwala to nie tylko na dużo szybsze przygotowanie potraw, ale także daje możliwość uzyskania lepszych efektów smakowych – mięso jest bardziej soczyste, a warzywa chrupiące.

 

Typy woków

Zanim przejdziemy do kwestii związanych z tym, jaka patelnia wok jest najlepsza i co jest ważne przy wyborze takiego naczynia, musisz wiedzieć, że wyróżnia się kilka odmiennych typów takich patelni:

Wok kantoński – z półokrągłym dnem i dwiema rączkami umieszczonymi po bokach. Najczęściej wykonany ze stali węglowej lub żelaza. Ze względu na masę rączki jest mniej wygodny,

Wok tradycyjny – ma półokrągłe dno. Najczęściej jest wykonany z żelaza, żeliwa lub stali węglowej,

Wok mandaryński – od kantońskiego różni się głębokością i wygodą podczas użycia. Zwykle wykonany jest ze stali węglowej. Jest to najpopularniejszy model stosowany w gastronomii,

Wok pekiński – swoiste połączenie modelu mandaryńskiego i tradycyjnego,

Wok elektryczny – nie wymaga użycia płyty grzewczej, a więc jest dość mobilnym rozwiązaniem,

Wok z płaskim dnem – bardzo popularne rozwiązanie. Przystosowane jest do płyt indukcyjnych, gazowych, dlatego cieszy się taką popularnością.

 

Materiał

Rodzaj patelni to nie wszystko, ważny jest też materiał. Jaki będzie najlepszy? Tradycyjne modele woków wykonane są z żeliwa. Niestety jest to ciężki materiał. Dlatego zdecydowana większość producentów oferuje patelnie wykonane z innych tworzyw, w tym:

Aluminiowe z nieprzywierającą powłoką zwykle wykonaną z teflonu – materiał ten jest lekki, ale jego wadą będzie krótki czas utrzymywania ciepła. Równocześnie taka patelnia szybko się nagrzewa.

Ceramiczne – stają się coraz bardziej popularne. Przede wszystkim ze względu na wytrzymałość.

Stal węglowa – jedna z droższych propozycji, ale wiele osób uważa, że to najlepszy materiał.

 

Budowa i wielkość woka

Nadal nie wiesz, jaki typ woka wybrać? Najlepsze są modele, które mają uchwyt i rączkę. Poza tym patelnia z półokrągłym dnem jest lepsza od tej z płaskim. Jeśli jednak masz kuchenkę indukcyjną wybierze drugi typ. Wiele osób uważa, że gotowanie w woku na płytach kuchennych to złe rozwiązanie, niepozwalające uzyskać takich efektów, jak przy tradycyjnym sprzęcie. Musisz jednak wiedzieć, że zdecydowana większość woków dostosowana jest do takich modeli kuchenek. Z drugiej strony, jeśli chcesz poczuć się, jak prawdziwy azjatycki kucharz, zdecyduj się na tradycyjny wok i dokup zestaw dwóch palników gazowych, na których wykorzystasz możliwości naczynia.

Nie ma jednak potrzeby kupowania specjalnej kuchenki do woka – zwykły palnik gazowy z dużym płomieniem będzie wystarczający, aby w pełni wykorzystać możliwości takiej patelni.

 

Wielkość naczynia

Bardzo istotna będzie też wielkość woka. Chociaż tradycyjne naczynia są duże i mają średnicę nawet 70 centymetrów, na rynku najpopularniejsze są modele o średnicy ok 34 cm i pojemności od 3 do 6,5 l. Chodzi tutaj nie tylko o to, aby patelnia mieściła się na kuchence. Pamiętaj, że im jest ona większa, tym jest cięższa. To z kolei zdecydowanie utrudni Ci pracę w kuchni.

 

Pokrywka

Na rynku dostępnych jest wiele modeli woków, a przynajmniej naczyń, które się tak nazywają. Jeśli w zestawie nie ma pokrywy – nie jest to wok. To dzięki pokrywie takie naczynie staje się bardziej funkcjonalne. Dlatego jest ono niezbędną częścią wyposażenia w Twoim zestawie. Element ten musi dokładnie przywierać do patelni i posiadać otwory wentylacyjne. Najlepiej wybrać model ze szkła, aby mieć wgląd w przygotowywaną potrawę. Myślisz, że dokupienie pokrywy nie będzie problemem? Niestety znalezienie pasującego produktu będzie bardzo trudne.

Inne elementy zestawu, czyli ruszt i łopatki

Ważnym elementem woka jest ruszt, który zakłada się na patelnię. Jeśli będzie Ci ona służyć wyłącznie do gotowania w stylu stir and fry – nie będzie stanowił on najważniejszego dla Ciebie wyposażenia. Warto jednak postawić na funkcjonalność. Taki ruszt sprawi, że będziesz mógł wykorzystać wok na wiele różnych sposobów – przygotujesz na nim różne potrawy na parze, które zachowają minerały i witaminy. Jednocześnie dania będą soczyste. Lubisz parowane pierożki won ton? To najlepszy sprzęt, na jakim można je przygotować. Kolejna kwestia to łopatka.  

Niektóre modele sprzedawane są w zestawie ze specjalnymi łopatkami. Oczywiście można je dokupić, ale jeśli wok z dołączoną łopatką do mieszania kosztuje tylko kilkanaście złotych więcej od modelu bez, warto się zdecydować na właśnie na ten model. Jeśli dokupujesz taki element, sprawdź, czy jest wykonany ze stali węglowej. Jeśli wybrałeś wok aluminiowy z powłoką teflonową, wtedy musisz zdecydować się na łopatkę drewnianą.

 

Patelnie wok w dobrych cenach

Na końcu chcemy poruszyć kwestie cen. Jeśli chcesz kupić prawdziwy wok, który był ręcznie kuty, niestety musisz udać się do Azji lub spróbować znaleźć taki sprzęt przez Internet. Jest to jednak niezwykle trudne i bardzo drogie. Czasami można znaleźć takie propozycji w specjalistycznych sklepach. Na polskim rynku jest wielu producentów tego typu naczyń, którzy cieszą się dużym uznaniem konsumentów. W przypadku ceny wiele zależy od materiału. Najtańsze są modele aluminiowe z płaskim dnem, ale jak już wspominaliśmy nie wszyscy uznają taki sprzęt za prawdziwy wok. Żeby kupić dobry model, trzeba wydać przynajmniej 150 zł. Jednocześnie warto podkreślić, że dostępne są też produkty, których ceny przekraczają 1000 zł. Dobry, żeliwny wok, lub taki ze stali nierdzewnej kupisz za ok. 300 zł. Jeśli chodzi o sprzęty elektryczne, za takie zapłacisz ok. 600 zł

Podsumowując, jeśli chcesz mieć pewność, że robisz dobrą inwestycję, wybierz model ze stali nierdzewnej. Jeśli jednak masz więcej siły – żeliwny. Zdecyduj się na sprzęt z pokrywką, rusztem i łopatką. Najlepiej wybierać patelnię znanych producentów. Warto też sprawdzić opinie innych użytkowników danego woka.

 

 

Najlepsze patelnie wok w 2020 roku

 

Jesteś fanem kuchni azjatyckiej i chciałbyś przygotowywać tego typu dania w domu? Kluczem do sukcesu jest dobra patelnia. Jaki wok  zatem kupić? Polecamy lekturę naszego artykuły, który opisuje najlepsze artykuły z tej kategorii.

 

Nasze zalecenia

 

Tefal Revelation C21019

 

1.Tefal Revelation C21019Patelnia Wok o średnicy 28 cm francuskiej marki Tefal. Jest skierowana do użytkowników kuchni indukcyjnych. Wykonana jest z bardzo dobrego tworzywa. Ma bardzo elegancki wygląd. Zawdzięcza go czarnemu kolorowi i matowemu wykończeniu. Specjalna powłoka Intensy Non – Stick sprawia, że podczas gotowania potrawa nie przywiera nam do spodu naczynia.

Ponadto powłoka jest wytrzymała i odporna na zarysowania. Dzięki temu nawet metalowe akcesoria nie stanowią dla niej zagrożenia. Materiały z jakich została wykonana patelnia są bezpieczne dla zdrowia. Nie musimy obawiać się, tego że zawiera szkodliwe materiały  typu kadm czy ołów.

Patelnia została wyposażona we wskaźnik Themro Spot, który informuje nas o  tym kiedy możemy wrzucić na patelnię pożywienie. Fakt, iż wrzucimy je na patelnie dopiero po uzyskaniu przez nią określonej temperatury, pozwoli nam zoptymalizowanie rezultatów gotowania. Wielu twierdzi, ze Tefal ma najlepsze patelnie wok. Opisywany model jest bardzo wysoko oceniany.

Podkreśla się, że patelnia została wykonana z porządnych materiałów. Nic nie przywiera do jej powłoki, co czyni gotowanie bardzo przyjemnym. Jest bardzo duża i pojemna. Świetna sprawdza się na kuchni indukcyjnie, ale nie tylko.

Pierwszy produkt, który zasługuje na szczególną uwagę do patelnia Tefal Revelation C21019. Jest to najlepsza patelnia wok w 2020 roku. Jej średnica wynosi 28 cm. Jest to propozycja znanej na europejskim rynku marki Tefal, która ciągle rozwija swoje technologie, proponując konsumentom patelnię z bardzo dobrymi powłokami, do których nie przywiera jedzenie.

Zalety
Powłoka Intensy Non-Stick:

Dzięki zastosowaniu tej powłoki, podczas gotowania potrawa nie przywiera do spodu naczynia. Dodatkowo, powłoka jest bardzo wytrzymała i odporna na wszelkie zarysowania. Jeśli więc użyjesz metalowej łyżki, nie porysujesz patelni.

Wskaźnik Thermo Spot:

Dzięki niemu, zawsze wiemy, kiedy naczynie jest odpowiednio nagrzane.  Unikniemy sytuacji, w której olej będzie zbyt zimny i smażone na nim potrawy go wchłoną.

Materiał:

Patelnia została wykonana z bardzo mocnych materiałów, które są bezpieczne dla zdrowia. Nie zawierają szkodliwych substancji typu kadm i ołów.

Wygląd:

W swoich ocenach konsumenci podkreślają, że produkt ten pięknie się prezentuje.

Duża średnica:

Model ten ma średnicę 28 cm, a więc pozwoli nam przygotować wiele pysznych potraw dla całej rodziny.

Wady

 

 

 

 

Electrolux Infinite 9441893287

 

2.Electrolux Infinite 9441893287Model firmy Electrolux, która od kilkudziesięciu lat produkuje sprzęty gospodarstwa domowego o bardzo dobrej jakości. Tak też jest w przypadku patelni wok Infinite. Patelnia waży nieco ponad dwa kilogramy. Została wykonana z solidnych materiałów.

Dzięki nowoczesnemu i oryginalnemu designowi pięknie prezentuje się w naszej kuchni. Produkt został stworzony w oparciu o energooszczędną technologię indukcyjną. Patelnia sprawdzi się świetnie zarówno do podgrzewania, jak i smażenia.

Można w niej także dusić i gotować potrawy na małym ogniu. Jej ergonomiczny kształt umożliwia bardzo łatwe i szybkie mieszanie jedzenia znajdującego się na jej powierzchni. Indukcyjny mechanizm sprawia, że patelnia nagrzewa się znacznie szybciej. Potrawa nabiera ciepła równomiernie.  Z dokładnością można panować nad silnym źródłem ciepła. Produkt przeznaczony jest do płyt indukcyjnych.

Opisywana patelnia wok zbiera dobre opinie. Klienci podkreślają, że świetnie sprawuje się na kuchni indukcyjnej. Podstawa patelni się nie nagrzewa. Jest bardzo łatwa w konserwacji i z łatwością się czyści. Co ważne, nie rysuje kuchni.

Kolejna propozycja to Electrolux Infinite 9441893287. Jest to patelnia przeznaczona do użytku na płycie indukcyjnej.

Zalety
Wielofunkcyjność:

Jest to patelnia doskonała do smażenia, podgrzewania, a nawet duszenia i gotowania na małym ogniu. To zasługa jej kształtu i wysokich rantów. W woku można szybko przygotować pyszne dania kuchni azjatyckiej, jak również polskie, bardzo tradycyjne.

Szybkie nagrzewanie:

Prezentowany model jest wyposażony w indukcyjny mechanizm, dzięki któremu nagrzewa się on znacznie szybciej. Poza tym patelnia równomiernie rozprowadza ciepło po całej swojej powierzchni.

Łatwa w czyszczeniu:

W swoich ocenach konsumenci podkreślają, że patelnia jest łatwa w pielęgnacji. Jedzenie do niej nie przywiera, a usunięcie wszelkich zabrudzeń nie wymaga użycia szczotek i mocnych środków czyszczących.

Wygląd:

Patelnię wyróżnia nowoczesny i oryginalny design, dzięki czemu pięknie prezentuje się w każdej kuchni. Ma bardzo atrakcyjny, stalowy kolor i ładny uchwyt.

Wady
Cena:

Jest to model, który kosztuje ok. 700 zł. W efekcie jest to jedna z najdroższych patelni w naszym zestawieniu.

 

 

 

 

Berghoff Neo 3502631

 

3. Berghoff Neo 3502631Kolejny model to produkt belgijskiej firmy BergHoff, która zajmuje się tworzeniem produktów kuchennych o ciekawym designie. Opisywany wok jest żeliwny. W konsekwencji, w naczyniu tym możemy przygotować danie o niższej zawartości tłuszczu, gdyż żeliwo nie wymaga jego dużej ilości. Należy podkreślić, że to jeden z bezpieczniejszych materiałów, który podczas gotowania nie wytwarza żadnych szkodliwych substancji chemicznych.

Powłoka zewnętrzna jest w kolorze brązowym i została pokryta emalią o wysokim połysku. Jest to produkt bardzo uniwersalny i przystosowany do każdego rodzaju źródła ciepła.  Można go stosować na kuchenkach indukcyjnych, gazowych jak i ceramicznych. Dodatkowym atutem produktu, jest fakt że naczynie można podgrzewać w piekarniku. To znacznie poszerza spectrum dań jakie możemy w nim przygotować.

Nie musimy ograniczać  się  tylko i wyłącznie do dań kuchni azjatyckiej. Naczynie nagrzewa się bardzo równomiernie, co minimalizuje ryzyko przypalenia potrawy. Patelnia Berghoff jest bardzo wytrzymała i  z pewnością posłuży nam na długie lata. Zalecane jest ręczne mycie patelni. To dobre żeliwne naczynie wok. Kolejny produkt, który chcemy zaprezentować to BergHoff Neo 3502631.

Zalety
Bezpieczny materiał:

Jest to wok żeliwny, który nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Poza tym żeliwo nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu do smażenia.

Uniwersalność:

Jest to produkt bardzo uniwersalny, odpowiedni do wszystkich typów kuchenek, również indukcyjnych. Poza tym naczynie możemy wstawić do piekarnika, aby podpiec lub podgrzać danie.

Równomierne nagrzewanie:

Patelnia równomiernie się nagrzewa, a to minimalizuje ryzyko przypalenia potraw.

Wygląd:

Patelnia jest bardzo atrakcyjna. Ma powłokę zewnętrzną w pięknym kolorze brązowym, którą pokryto emalią o wysokim połysku.

Wady
Żeliwo wymaga specjalnego traktowania:

Żeliwo to mocny i bezpieczny materiał, ale wymaga specjalnego traktowania. Nie lubi kwaśnych potraw i jest wymagające, jeśli chodzi o mycie.

Waga:

Ze względu na to, że jest to patelnia żeliwna, jest dość ciężka. Dlatego przenoszenie woka z potrawą w środku może być dość trudne.

 

 

 

 

Tefal Ceramic Natural Enamel D4411952

 

4. Tefal Ceramic Natural Enamel D4411952Patelnia sprawdzonej francuskiej firmy Tefal. Jest to produkt bardzo uniwersalny. Usmażymy na nim naleśniki, jak i przygotujemy dania kuchni azjatyckiej. Ceramiczna powłoka jest gwarantem łatwego i szybkiego usuwania brudu oraz tłuszczu. Patelnie umyjemy z niezwykłą łatwością, bez konieczności uciążliwego szorowania. Powłoka ta odporna jest także na zarysowania. Jej wytrzymałość to duży plus.

Patelnia nadaje się do mycia w zmywarce, co jest dodatkowym atutem dla osób, które nie przepadają myć naczyń ręcznie. Produkt dysponuje Technologią Thermo- Spot, czyli funkcją informowania o osiągnięciu optymalnej do smażenia temperatury. Należy podkreślić, że produkty tefal są całkowicie przyjazne środowisku i człowiekowi. Patelnia jest pozbawiona ołowiu i kadmu, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia człowieka.

Naczynie ma średnicę 28 cm i jest koloru białego. Ergonomiczny uchwyt sprawia, że jest bardzo wygodne w użyciu. Nadaje się do gotowania na kuchenkach ceramicznych, elektrycznych i gazowych. Produkt oceniany jest bardzo dobrze. Dużym atutem jest jego niska cena.

Na czwartym miejscu znalazła się patelnia Tefal Ceramic Natural Enamel D4411952. Jest to dobra patelnia wok do 100 zł.

Zalety
Ceramiczna powłoka:

Prezentowana patelnia ma ceramiczną powłokę, która jest łatwa w czyszczeniu. Nawet najtrudniejsze zabrudzenia z tłuszczu łatwo usuniemy bez konieczności intensywnego szorowania. Poza tym powłoka ta jest szczególnie odporna na zarysowania.

Można myć w zmywarce:

Osoby, które nie lubią ręcznego mycia, na pewno ucieszy to, że patelnię można bez obaw myć w zmywarce.

Technologia Thermo-Spot:

Naczynie posiada rozwiązanie, które informuje nas, że rozgrzało się do optymalnej temperatury smażenia. Dzięki temu nie przypalimy mięsa kładąc je na zbyt rozgrzanej patelni, ale też nie będziemy smażyć na zbyt zimnym oleju.

Wady
Biała obudowa:

Produkt ten jest całkowicie biały. Przy częstej eksploatacji na zewnętrznej części patelni pojawiają się zabrudzenia, które trudno jest usunąć, nawet używając mocnych detergentów. W efekcie naczynie po pewnym czasie źle się prezentuje.

 

 

 

 

Granchio 88013

 

5.Granchio 88013Ostatnia propozycja to produkt marki włoskiej marki  Granchio, która specjalizuje się w produkcji naczyń hi- tech. Zaawansowana technologia  może niezwykle wzbogacić sztukę kulinarną. Oryginalny design sprawia, że produkt będzie ozdobą naszą kuchni. Patelnia typu wok została wykonana z wysokiej jakości odlewu aluminium.

Czyni to patelnie niezwykle trwałą i wytrzymałą. Nawierzchnia została pokryta powłoką marmurową, która sprawia że jedzenie nie przywiera do patelni. Ten typ powłoki gwarantuje ponadto łatwość w czyszczeniu. Jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia.

Co więcej, powłoka nie wymaga dużej ilości tłuszczu. Dzięki temu możemy gotować zdrowo i niskokalorycznie. Patelnia wok posiada bardzo funkcjonalne uchwyty, które ułatwiają korzystanie z naczynia i nie nagrzewają się, co niweluje ryzyko poparzenia. Jest to produkt bardzo uniwersalny, gdyż można go stosowania na wszystkich płytach kuchennych. Producent sugeruje zrezygnowanie ze zmywarki i ręczne mycie  patelni.

Produkt oceniany jest bardzo dobrze. Jego niewygórowana cena i jednocześnie wysoka jakość bardzo zachęcają do zakupu.

Ostatnia propozycja w naszym zestawieniu to Granchio 88013.

Zalety
Materiał:

Patelnia została wykonana z wysokiej jakości odlewu aluminium. Materiał ten doskonale przewodzi ciepło, a jednocześnie jest trwały. Poza tym wierzchnia część patelni została pokryta powłoką marmurową, która zapobiega przywieraniu jedzenia. Dodatkowo powłoka ta jest łatwa w czyszczeniu i nie zawiera niebezpiecznych substancji.

Funkcjonalność:

Uchwyty, które ułatwiają korzystanie z naczynia nie nagrzewają się, co niweluje ryzyko poparzenia. Jest to produkt bardzo uniwersalny, gdyż można go stosowania na wszystkich płytach kuchennych. Producent sugeruje zrezygnowanie ze zmywarki i ręczne mycie patelni.

Wady
Cena:

Koszt zakupu tej patelni to ok. 250, a więc jest to jedna z droższych propozycji.

Wielkość:

Dla niektórych osób będzie to zaletą, ale dla tych, którzy mają niewielkie kuchnie, średnica 32 cm jest za duża. W efekcie patelnia nie jest zbyt poręczna.

 

 

 

 

Co to jest wok?

 

Jeżeli na naszej stronie szukałeś odpowiedzi, jaka patelnia wok jest polecana przez konsumentów, pewnie jesteś też ciekaw, czym w zasadzie ten typ patelni różni się od innych. Chińska patelnia, czyli właśnie wok, została wymyślona setki lat temu. Służy do szybkiego przyrządzania potraw na ogniu i smażenia w ruchu. Produkt kształtem przypomina miskę. Jest elementem wyposażenia zarówno restauracji, barów chińskich, jak również wielu gospodarstw domowych. Tworzywo, z którego jest wykonany wok, ma istotną rolę w jego używaniu. Klasyczne akcesorium jest robione ręcznie ze stali żeliwnej, przystosowanej do opalania drewnem. Dziś patelnie są znacznie lżejsze i wykonuje się je z żelaza lub stali węglowej. Patelnia kształtem różni się od tej tradycyjnej, gdyż ma dno o małej średnicy, a ścianki są wysokie i pochyłe. Taka budowa sprawia, że możemy przygotowywać posiłki z małą ilością tłuszczu.

 

 

Jakie są rodzaje woków?

Wok Hei, czyli klasyczny, charakteryzuje się półkolistym owalnym kształtem. Wykorzystując cyrkulację ciepła, może nagrzać się nawet do kilkuset stopni. Do jego obsługi nadaje się długa drewniana szpatułka. Drugi rodzaj, czyli patelnia katońska, ma parę metalowych uszu. Ten model można spotkać w restauracjach, gdzie stoi zwykle nieruchomo nad paleniskiem, gdyż jest bardzo ciężki. Przy korzystaniu z patelni kucharz używa chochli kucharskiej bądź łopatki. Kolejnym produktem jest wok mandaryński, który jest najpopularniejszym produktem wykorzystywanym w gastronomii. Tego rodzaju patelni używamy przede wszystkim w barach szybkiej obsługi. Jest mniejszy i lżejszy od klasycznego, ale za to głębszy, dlatego łatwo podrzucić nim składniki. Równie wygodny i praktyczny jest wok pekiński, wyposażony w rączkę, która ułatwia gotowanie. Jest on bardzo głęboki i wykonany z dobrej jakości stali węglowej. Możemy jeszcze wyróżnić tańsze odpowiedniki, które pokryte są nieprzywierającą powłoką. Są lekkie, jednak nie utrzymują długo ciepła.

 

Do czego wykorzystujemy wok?

Patelnia typu wok jest przeznaczona przede wszystkim do szybkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Specjalna budowa produktu powoduje to, że do smażenia wystarczy tylko odrobina tłuszczu, a dzięki temu, że kształt jest półkolisty, ciepło rozchodzi się w równy sposób. Dlatego posiłki przygotowywane w tym naczyniu są mniej tłuste, warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych, a cała potrawa jest zdrowa i świeża. Jednak stir fry nie jest jedyną metodą przygotowywania potraw w tym naczyniu. Wok służy również do gotowania w wodzie, na parze, duszenia czy też smażenia w głębokim tłuszczu.

 

 

Jak wypalić i myć wok?

Jeśli kupiłeś klasyczny model stalowy, musisz zwrócić uwagę na jego pielęgnację. Wypalanie jest rodzajem konserwacji powłoki patelni, wytwarza się wówczas patyna, która powoduje to, że potrawy nie będą przywierać do dna naczynia. Jedynie podczas pierwszego mycia produktu możliwe jest użycie detergentu. Wówczas dokładnie myjemy pod ciepłą wodą z płynem do naczyń nowy wok. Po każdym gotowaniu czyścimy go tylko gorącą wodą i nacieramy wnętrze tłuszczem. Następnie stawiamy na włączonym palniku, a po 20 minutach odstawiamy do wystygnięcia. Kolejnym etapem jest mycie pod ciepłą wodą, by usunąć powstały nalot. Takie czynności powtarzamy czterokrotnie, a po ostatnim wypalaniu i umyciu, wycieramy do sucha, nacieramy oliwą i odstawiamy. Zabieg tego typu dotyczy patelni stalowych.

 

Jak przyrządzać potrawy w woku?

Przygotowywanie posiłków w patelniach typu wok, wymaga zachowania odpowiedniej kolejności. Przy potrawach mięsnych zawsze rozpoczynamy od smażenia mięsa, które potem ściągamy, aby podsmażyć warzywa, a ponownie dodajemy kawałki mięsne dopiero na koniec, gdy warzywa zmiękną. Smażąc warzywa, trzeba pamiętać, aby zacząć od tych najtwardszych, a potem dodawać kolejne. Co więcej smażąc warzywa odgarniamy je na ścianki woka. Jeśli chodzi o przyprawianie potraw, trzeba pamiętać, że powierzchnia patelni szybko rozprowadza aromat. Dlatego działanie przypraw może być bardziej intensywne.

 

 

Subskrybuj
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status