fbpx

Patelnie stalowe ranking

Ostatnio aktualizowane: 23.07.19

 

Jednym z najbardziej niezbędnych przyrządów w kuchni jest dobra patelnia, na której przygotujemy obiad. Według konsumentów najlepszym modelem na rynku jest obecnie Tefal Duetto A70406. Jest to produkt o średnicy 28 cm, co oznacza, że spełni potrzeby dużej rodziny. Ze względu na grube dno, naczynie może być używane na każdym typie kuchenek, w tym indukcyjnej. Ponieważ do wykonania produktu użyto najwyższej jakości stali nierdzewnej konsumenci mają pewność, że patelnia jest odporna na korozję, zarysowania, pęknięcia i inne uszkodzenia mechaniczne. Na środku produktu znajduje się znacznik, który poinformuje nas, czy patelnia jest już właściwie rozgrzany. Z kolei nieprzywierająca powłoka jest gwarantem przyjemnego gotowania. Alternatywą dla tego produktu jest WMF Profi 7946889991, czyli nieco droższy model o średnicy 28 cm. Również to naczynie wykonano ze stali nierdzewnej, która chroni je przed zniszczeniem. Patelnia może być używana do wszystkich typów kuchenek, również indukcyjnych.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką patelnię stalową kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Chociaż sklepy oferują ogromną ilość różnych garnków i produktów, standardowe sprzęty, jak stalowe patelnie nie tracą na popularności. Stal już od wielu lat cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród profesjonalistów, jak i amatorów gotowania. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania, producenci zaczęli projektować nowe kształty naczyń, zastępując nimi jedną, uniwersalną, płaską patelnię.

Spełniając oczekiwania konsumentów, rynek dostarcza wiele profesjonalnych produktów. Aby ułatwić Ci zakup przygotowaliśmy ten oto poradnik, w którym podpowiemy, jaką patelnię wybrać.

Dlaczego warto kupić patelnię stalową?

Takie naczynia cechują się długowieczność. Jeśli nasze użytkowanie będzie zgodne z zaleceniami, patelnia będzie nam służyć przez wiele lat. Poza tym są bezpieczne – taka patelnia jest odporna na korozję i nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, dlatego nasze potrawy zachowują większość cennych składników odżywczych. Nie można też zapomnieć, że materiał, jakim jest stal wykazuje zdolność przyciągania magnesu, a to oznacza, że patelnia może być używana na płycie indukcyjnej. Wadą produktu może być spora waga oraz to, że długo się nagrzewa.

 

Stop stali

Przez wiele lat, skład stopu był udoskonalany tak, aby funkcjonalność naczynia szła w parze z ekonomią produkcji. Badania dowiodły, iż idealnym materiałem do produkcji naczyń jest stop 74% stali z 8% niklu i 18% chromu. Takie połączenie sprawia, że materiał odporny jest na korozję, powstającą wskutek działania rozcieńczonych kwasów, czy roztworów alkalicznych.  

W dzisiejszych czasach produkcja patelni jest bardziej skomplikowana niż kiedyś, dzięki czemu zakupiony produkt może służyć nam przez wiele lat. Genialnym posunięciem okazało się wytwarzanie naczyń z podwójnym dnem, gdzie pomiędzy warstwami stali umieszcza się warstwę miedzi lub aluminium. Taka konstrukcja zapewnia równomierną dystrybucję ciepła na całej powierzchni patelni.

 

Powłoka

Kolejnym, ważnym parametrem patelni jest jej pokrycie. Stalowe naczynia zwykle są powleczone teflonem, ceramiką, lub tytanem.

 

Teflon

Powłoka teflonowa jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych rodzajów pokrycia. Jest odporna na działanie wysokich temperatur, kwasów i zasad. Dno naczynia pokryte jest niewielkimi wypustkami, co w znacznym stopniu separuje jedzenie od najbardziej gorącej części patelni. Taki system zmniejsza ryzyko przypalenia dań.

Właściwie użytkowany produkt jest bezpieczny nawet przez 4 lata – jednak praktyka wykazuje znacznie krótszy czas. Stop bardzo niepomyślne współpracuje z innymi tworzywami. Należy pamiętać, że teflon toleruje jedynie drewniane lub silikonowe sztućce.

 

Ceramika

Materiał ten jest bardziej wytrzymały niż teflon. Ceramika dba o równomierny rozkład temperatury na całej powierzchni patelni. Naczynie jest wygodne w użytkowaniu, ponieważ dopuszcza się używania metalowych sztućców w trakcie smażenia.

 

Tytan

Tytanowa powłoka jest proekologicznym sposobem współczesnego gotowania. Jest odporna na większość działań mechanicznych. Dopuszcza możliwość nie tylko smażenia, ale również pieczenia bez dodatku oleju. Patelnia jest dużą, lecz bardzo opłacalną inwestycją – producenci gwarantują, że będzie nam towarzyszyć nawet przez ćwierć wieku.

 

Zastosowanie

Kupując patelnię przemyślmy przede wszystkim, jaką rolę będzie ona spełniała w naszej kuchni. Na rynku znajdziemy następujące typy patelni:

Patelnia uniwersalnajest najbardziej popularna. Przy jej pomocy usmażymy lub udusimy większość domowych potraw. Ze względu na stosunkowo niskie ścianki, posiada ograniczoną pojemność, przez co gotowanie dla większej liczby osób może okazać się czasochłonne.

Patelnia grillowa zwykle posiada kwadratową formę, a jej dno pokryte jest poprzecznymi rowkami. Świetnie nadaje się do smażenia warzyw, mięsa i ryb. Podstawową zaletą naczynia jest to, że pod wpływem wysokiej temperatury nadmiar tłuszczu wytapia się z potraw i wpływa w podłużne wgłębienia. Dzięki temu nasze dania są bardziej dietetyczne i smaczne. Wybierając ten rodzaj patelni pamiętajmy, aby szczególną uwagę zwrócić na dno. Powinno być ono grube i ciężkie. Taki model nagrzewa się znacznie dłużej od klasycznego naczynia, lecz później oddaje ciepło potrawie nie przypalając jej.

Patelnia WOK wyglądem przypomina szeroki kociołek z wysokimi, bocznymi ściankami i głębokim dnem. Przystosowana do duszenia i podsmażania potraw. Ze względu na małą średnicę podłoża, dania nie mają ciągłego kontaktu z powierzchnią bezpośrednio nagrzewaną, dzięki czemu zachowują większość składników odżywczych.

Patelnia rondel – charakteryzuje się bardzo wysokimi bocznymi ściankami. Zazwyczaj używana jest do przygotowywania sosów i duszenia potraw.

Istnieje wiele rodzajów patelni, których przeznaczenie dedykowane jest konkretnym potrawom (naleśniki, jajka, ryby). Raczej nie polecamy zakupu stalowych patelni do naleśników. Ze względu na ich ciężar podrzucanie placków może być bardzo trudne.

Uchwyt

Każdy rodzaj patelni wyposażony jest w uchwyt. Jest to niezwykle ważny i konieczny element. Sprawdźmy, jakie jest jego mocowanie do naczynia. Najlepszym rozwiązaniem jest nitowane spojenie lub rączka przymocowana śrubką (obluzowaną część możemy naprawić sami). Materiał powinien być odporny na ciepło, szczególnie jeśli używamy kuchenki gazowej. Ogień może stopić nasz uchwyt, dlatego rączka powinna być zrobiona ze stali, lub aluminium i pokryta dodatkowo silikonem.

Jeśli dysponujesz małą kuchnią i trudno jest Ci znaleźć wolne miejsce na półkach, kup patelnię z ruchomą lub odpinaną rączką. Wystające elementy marnują dużo cennego miejsca.

 

Waga

Patelnie uniwersalne powinny być stosunkowo lekkie i poręczne, ponieważ to zapewne one będą najczęściej przez nas używane. Oczywiście stal sama w sobie jest ciężka, ale bez problemu znajdziemy lżejsze modele, jak również te bardzo ciężkie. Sprawdźmy w sklepie czy produkt nie jest dla nas zbyt ciężki.

 

Wielkość – jaka patelnia stalowa jest najlepsza?

Średnicę patelni należy dobierać przy uwzględnieniu dwóch kwestii. Po pierwsze naszych własnych potrzeb. Im większa rodzina, tym większa patelnia będzie nam potrzebna. Z drugiej strony nie zapominajmy o wielkości palników, jakimi dysponujemy. Jeśli kupimy zbyt duży model w stosunku do kuchenki, to nie będzie praktyczny, gdyż stal nie jest materiałem, który dobrze przewodzi ciepło. W związku z tym, część nieustawiona na palniku nie będzie się dobrze nagrzewać i danie nie będzie się smażyło równomiernie. Warto też pamiętać, że im większa patelnia, tym trudniej jest nam gotować.

 

Patelnia stalowa w dobrych cenach

Koszt zakupu patelni stalowych uzależniony jest przede wszystkim od ich formy oraz marki. Rozpiętość cenowa jest bardzo szeroka i waha się od 30 zł do nawet kilkuset złotych. Popularne firmy, które kuszą nas wieloletnią gwarancją, często zawyżają wartość swoich produktów. Nie sugerujmy się więc firmą.

Poszukajmy patelni w Internecie. Portale zazwyczaj udostępniają opinie klientów, którzy wcześniej dokonali zakupu, co może być dla nas istotną wskazówką. Sklepy internetowe posiadają szeroki asortyment naczyń, dlatego z pewnością znajdziemy coś odpowiedniego.

Warto też rozważyć zakup patelni w komplecie. Takie zestawy są często tańsze. Poza tym zamiast jednej patelni mamy kilka o różnych wielkościach czy innym przeznaczeniu, a więc możemy przygotować więcej dań jednocześnie.

 

 

Najlepsze patelnie stalowe w 2019 roku

 

Patelnia stalowa jest wysoce odporna na uszkodzenia, świetnie sprawdza się w kuchni i jest często wybierana przez profesjonalnych kucharzy. Zwłaszcza ze względu na to, że łatwo się ją czyści i można również myć ją w zmywarce. Dlatego też przygotowaliśmy ranking patelni stalowych zawierający najlepsze modele dostępne na polskim rynku, z różnych półek cenowych.

 

Nasze zalecenia

 

Tefal Duetto A70406

 

1-tefal-patelnia-duetto-28-cm-a70406-84Tefal Duetto A7040684 to nasza pierwsza propozycja. Jest to model od znanego producenta patelni i garnków – Tefal. Oferowane przez niego rozwiązania wyróżniają się świetną jakością wykonania i są wysoce odporne na uszkodzenia.

Produkt ten ma wytrzymałą powłokę nieprzywierającą POWER RESIST, dzięki czemu zapewnimy sobie i naszym najbliższym zdrowszą, beztłuszczową kuchnię. Poza tym zapomnimy o uciążliwym szorowaniu powierzchni w celu usunięcia przypalonego jedzenia.

Ta najlepsza patelnia stalowa to elegancki sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest wysoce odporny na uszkodzenia, również zarysowania ostrymi narzędziami. Ponadto nie musimy obawiać się o zdarcie wierzchniej powłoki, jak w przypadku modeli teflonowych. Tefal Duetto ma bardzo grube dno indukcyjne, dzięki któremu mamy zapewnioną odpowiednią dystrybucję ciepła.

Poza tym jest bardziej odporny na odkształcenia. Wysoką jakość wykonania potwierdza też aż 10-letnia gwarancja producenta. Model ten zyskał uznanie wielu profesjonalnych kucharzy. Uważany jest za solidną, niezawodną propozycję do każdej kuchni.

Model Tefal Duetto A70406 to patelnia o średnicy 28 cm, którą wykonano ze stali nierdzewnej, z kolei powłokę – z aluminium.

Zalety
Uchwyt:

Aby ułatwić konsumentom przenoszenie i podawanie posiłków, patelnia została wyposażona w wygodny, dobrze wyprofilowany uchwyt. Wykonano go z dobrego materiału, który odporny jest na działanie wysokich temperatur.

Powłoka:

Naczynie zostało wykonane z bardzo dobrych materiałów, które gwarantują równomierne rozłożenie temperatury po całej powierzchni. Dzięki temu przygotowywane danie zostanie dobrze przypieczone. Do tego model wyposażony jest w specjalną powłokę Power Resist Non Stick, do której nie przywierają składniki. Sprawia to, że smażenie może odbywać się z użyciem mniejszej ilości tłuszczu, a składniki i tak nie będą przywierać.

Uniwersalność:

Patelnia ma dość grube dno, które sprawia, że może być ona używana na każdym typie kuchenki, w tym modelu indukcyjnym. Jest to duże udogodnienie, gdyż pasuje do każdego typu kuchenki. Samo dno jest odporne na odkształcenia oraz wysokie temperatury. Zbudowane jest z bardzo grubego dysku z aluminium.

Cena:

Prezentowany produkt to dobra patelnia stalowa do 100 zł, która przyda się w każdej kuchni. Naczynie dostało bardzo dobrze wykonane, więc jest to najlepszy sprzęt tego typu w tym przedziale cenowym.

Wady

 

 

 

 

WMF Profi 7946889991

 

2-wmf-patelnia-profi-28-cm-794689991WMF Profi 7946889991 to wysokiej jakości produkt, idealny również do kuchni profesjonalnej. Opinie o patelniach stalowych Profi są bardzo pochlebne. Wysoka jakość wykonania, najlepsze materiały i świetny kształt to najczęściej wymieniane zalety tego sprzętu.

Patelnia ma długie uchwyty, dzięki którym nasza dłoń jest zabezpieczona przed ogniem. Poza tym sprawiają, że obracanie patelnią jest bardzo łatwe. Model ten ma system TransTherm, dlatego pobierana przez niego energia jest akumulowana i zapewnia odpowiednią temperaturę na całej powierzchni.

W efekcie nawet po wyłączeniu dopływu gazu czy prądu, potrawa znajdująca się na patelni przez dłuższy czas utrzymuje wysoką temperaturę. Model ten może być używany na wszystkich rodzajach kuchenek. Jego średnica to 28 cm, jest więc idealna dla większych rodzin oraz kuchni profesjonalnych.

Jedyną wadą tej patelni może być stosunkowo wysoka cena, ale musimy podkreśli, że jest to inwestycja na lata, a pozytywne opinie konsumentów potwierdzają, że wato sięgnąć po ten właśnie model.

Model WMF Profi 7946889991 to stalowa patelnia o średnicy 28 cm o wysokim połysku. Produkt będzie się bardzo dobrze prezentował w każdej kuchni.

Zalety
Rączka:

Patelnia posiada dość długą rączkę, która sprawia, że dłoń użytkownika umiejscowiona jest daleko od ognia. Minimalizuje to ryzyko poparzenia.

Uniwersalność:

Grube dno sprawia, że patelnia może być użytkowana na każdym typie kuchenki. Producent zapewnia, że produkt jest w stanie wytrzymać nawet ciepło wynoszące 400 st. C, więc bez trudu możesz używać go w piekarniku.

System Trans Therm:

Naczynie zostało zaprojektowane tak, że pobrana z ciepła energia jest równomiernie rozkładana w procesie smażenia. Sprawia to, że wszystkie składniki zostają wysmażone w równomierny sposób. Dzięki temu unikniesz sytuacji, gdy część potrawy jest surowa, a druga – spalona.

Zdrowie:

Ze względu na nowoczesną powłokę, możesz smażyć na patelni przy użyciu minimalnej ilości oleju. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które aktualnie przebywają na diecie.

Wady
Cena:

Mimo dużej funkcjonalności, prezentowany model uważany jest za stosunkowo drogi. Trzeba za niego zapłacić ponad 300 zł.

 

 

 

 

Zelmer Composium 552.28

 

4-zelmer-patelnia-composium-552-28Zelmer Composium 552.28 to dobra i tania patelnia stalowa wykonana z najwyższej jakości stali szlachetnej. Jest odporna na odkształcenia i zarysowania, zawsze lśniąca i elegancka. Dlatego raz zakupione naczynie wystarczy nam na długie lata i zawsze będzie się pięknie prezentować.

Model ten ma trójwarstwowe dno. Dwie warstwy to stal, a jedna aluminium. Zapewni to nam szybkie nagrzewanie się patelni, jak również utrzymanie temperatury na wysokim poziomie przez długi czas, nawet po wyłączaniu dopływu energii.

Ma ona wygodne uchwyty, które zostały pokryte warstwą silikonu, dlatego zabezpieczają nas przed poparzeniem. Poza tym są one bardzo ergonomiczne i antypoślizgowe, co sprawia, że patelnia nie wysunie się z naszych dłoni w czasie jej przenoszenia. Produkt ten został doceniony za najwyższą jakość wykonania. Konsumenci potwierdzają, że jest to solidna, praktyczna patelnia odporna na uszkodzenia.

Ponadto można ją myć w zmywarce, a satynowane wnętrze zapobiega powstawaniu zacieków. Może być z powodzeniem używana na kuchenkach elektrycznych, ceramicznych, gazowych oraz indukcyjnych.

Patelnia Zelmer Composium 552.28 to model o średnicy 28 cm, który wykonano ze stali nierdzewnej.

Zalety
Łatwe czyszczenie:

We wnętrzu naczynia znajdziesz satynową warstwę, która minimalizuje ryzyko powstawania nieestetycznych zacieków. Produkt może być myty w zmywarce, co zdecydowanie ułatwia zachowanie patelni w czystości.

Dno:

Naczynie posiada grube, trójwarstwowe dno, które składa się z 2 warstw stali i jednej aluminium. Takie wykonanie gwarantuje nie tylko szybkie nagrzewanie się, ale również umożliwia używanie patelni na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnej.

Rączka:

Gwarantem bezpieczeństwa w czasie gotowania jest wygodny, ergonomiczny uchwyt, który ułatwia przenoszenie i podawanie posiłku. Element ten pokryto warstwą silikonu, który przez cały czas pozostaje chłodny.

Cena:

Jest to bardzo dobrze wykonany produkt o dużej odporności na wysokie temperatury, a co więcej jest dostępny w bardzo atrakcyjnej cenie. Koszt zakupu naczynia wynosi trochę ponad 80 zł.

Wady
Powłoka:

W modelu brak jest powłoki zapobiegającej przywieraniu, więc w czasie smażenia należy użyć nieco większej ilości oleju. Równocześnie w czasie mieszania składników możesz używać dowolnych łopatek (w tym metalowych), gdyż nie musisz się obawiać o zarysowanie patelni.

 

 

 

 

Fiskars Functional Form 1015317

 

5-fiskars-functional-formNasza ostatnia propozycja to Fiskars Functional Form 1015317 – nierdzewna patelnia stalowa, która sprawdzi się w każdej kuchni. Jest to model znanej firmy Fiskarks. Stawia ona na funkcjonalne rozwiązania, mocne konstrukcje, służące konsumentom przez długie lata.

Poza tym bardzo ważnym aspektem dla Fiskars jest wygląd oferowanych produktów. Prezentowana patelnia ma średnicę 28 cm, a więc przygotujemy na niej potrawy dla całej rodziny. Z łatwością dobierzemy też pokrywkę. Jej spód został wykonany z magnetycznej stali nierdzewnej, dzięki czemu szybko się nagrzewa i dobrze utrzymuje temperaturę, co usprawnia przygotowanie potraw.

Została pokryta odporną, nieprzywierającą powłoką PFOA-free HARDTE. W efekcie ograniczysz użycie oleju w kuchni, a Twoje potrawy zawsze będą dobrze wysmażone. Zapomnisz też o mozolnym czyszczeniu powierzchni patelni. Model ten ma ergonomiczny i wysoce odporny na nagrzewanie uchwyt, co jest gwarancją wygodnego użytkowania.

Patelnia nadaje się do wszystkich typów kuchenek, również indukcyjnych. Można ją myć w zmywarce. Przez konsumentów została doceniona za funkcjonalność i solidną konstrukcję.

Model Fiskars Functional Form 1015317 to elegancka patelnia ze stali nierdzewnej o średnicy 28 cm. We wnętrzu znajduje się warstwa teflonowa, która zapobiega przywieraniu potraw.

Zalety
Wygląd:

Prezentowany model wyróżnia się bardzo estetycznym wyglądem, który sprawia, że naczynie będzie się dobrze prezentowało w każdej kuchni. Zewnętrzna warstwa ma wysoki połysk, co na pewno docenią wielbiciele eleganckich naczyń.

Uniwersalność:

Konstrukcja patelni została wzbogacona magnetyczną stalą nierdzewną. Sprawia to, że model może być użytkowany na każdym typie kuchenek, w tym urządzeniach indukcyjnych. Poza tym patelnię można wkładać do piekarnika.

Powłoka:

We wnętrzu naczynia znajduje się specjalna powłoka teflonowa, która zapobiega przywieraniu składników do dna. W czasie smażenia, konsumenci mogą używać nieco mniejszej ilości oleju, co na pewno uczyni potrawy zdrowszymi.

Wady
Cena:

Biorąc pod uwagę wielkość produktu oraz jego funkcjonalność, proponowana przez producenta cena wydaje się pewnej grupie osób zbyt wysoka.

 

 

 

 

Gerlach Perstige

 

3-gerlach-patelnia-prestige-24-cmGerlach Perstige to solidnie wykonana patelnia, w nowoczesnym wzornictwie. Jest to propozycja od firmy Gerlach, która tworzy designerskie produkty wyróżniające się ponadczasowym wzornictwem. Model ten został wykonany z wysokiej jakości materiału, a jego specjalna konstrukcja sprawia, że szybo rozprowadza ciepło i utrzymuje wysoką temperaturę przez długi czas.

Dzięki temu zaoszczędzamy czas i energię. Patelnia ta jest odporna na wysoką temperaturę i korozję. Ma wygodną rączką, co gwarantuje nam komfort w czasie gotowania. Wybierając ten produkt możesz mieć pewność, że będzie Ci służył przez długie lata.

Jest odpowiednia do użytku na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej, jak także indukcyjnej. Można ją myć w zmywarce, przez co jest wygodniejsza. Warto też podkreślić, że powłoka wewnętrzna jest łatwa w pielęgnacji, również ręcznej. Wybierając ten model możesz także zapomnieć o ścieraniu się materiału.

Patelnia Gerlach Prestige zyskała uznanie wielu użytkowników. Uważana jest za niezawodną i bardzo elegancką propozycję, idealną do każdej kuchni, również profesjonalnej.

Patelnia Gerlach Prestige to naczynie wykonane z solidnej stali nierdzewnej. Jest to model o średnicy 24 cm.

Zalety
Uniwersalność:

Ze względu na swoje wykonanie, model może być używany na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym sprzętach indukcyjnych. Poza tym producent zapewnia, że patelnia może posłużyć do zapiekania w piekarniku.

Dystrybucja ciepła:

Ponieważ do wykonania produktu użyto wysokiej jakości stali nierdzewnej (typ 18/10, konstrukcja 3ply), materiał szybko absorbuje ciepło, a następnie jest ono równomiernie rozprowadzane na całej powierzchni patelni. Dzięki temu wszystkie składniki są wysmażone w równym stopniu.

Wady
Powłoka:

Naczynie nie posiada powłoki, która minimalizowała by przywieranie składników do dna. W konsekwencji, utrzymanie produktu w czystości jest dość trudne, a co więcej, konsumenci zmuszeni są używać większej ilości tłuszczu w czasie smażenia.

Cena:

Model pozbawiony jest powłoki zapobiegającej przywieraniu, w związku z tym niektórzy konsumenci mogą nie być z niego zadowoleni.

 

 

 

 

Jak używać stalowej patelni?

 

Wybrałeś już dla siebie idealną patelnię wykonaną ze stali? W takim razie musisz się koniecznie dowiedzieć, jak ją prawidłowo użytkować i pielęgnować. Inaczej zakupiony produkt szybko się zniszczy i dalsze przyrządzanie w nim potraw nie będzie możliwe. Cenne wskazówki znajdziesz w kolejnej części artykułu.

 

 

Hartowanie przed pierwszym użyciem

To, że wiemy, jaka patelnia stalowa jest polecana przez szefów kuchni nie wystarcza, aby przygotowywać smaczne posiłki dla rodziny. Musimy też dowiedzieć się, jak jej używać, aby uniknąć przypalenia dań oraz uszkodzenia jej powłoki. Przed pierwszym użyciem stalową patelnię należy zahartować. Pierwszy krok to pozbycie się fabrycznie nałożonego oleju. Aby to zrobić musimy zalać patelnię gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu powinniśmy delikatnie wyczyścić jej powierzchnię, wypłukać i wytrzeć do sucha.

Następnie ustawiamy patelnię na kuchence, wlewamy olej i podgrzewamy go do temperatury ok. 140 st. C (maksymalnie 180 st. C). Następny krok to usmażenie na wolnym ogniu cienko pokrojonych, obranych ziemniaków – czynność tę najlepiej powtórzyć kilka razy, aby mieć pewność, że patelnia pokryła się naturalną powłoką konserwującą. Po skończonym smażeniu i wylaniu oleju wycieramy ją do sucha i odstawiamy na 24 godziny. Tak zahartowany produkt jest w pełni przygotowany do dalszego użytku.

 

Jak smażyć na stalowej patelni?

Osoby mające stalową patelnię muszą pamiętać o tym, że należy rozgrzewać ją na mniejszym płomieniu (lub mocy palnika). Stal musi się odpowiednio naprężyć, aby równomiernie rozprowadzać ciepło, a to zajmuje dużo czasu. Z tego powodu przez pierwszych kilka miesięcy użytkowania patelni możemy mieć problem z szybkim przygotowaniem swoich ulubionych potraw. Zaleca się, aby tego typu patelni używać nie tylko na kuchence, ale i w piekarniku. W ten sposób stal napręży się znacznie szybciej.

Niezależnie od tego, jak dobrze przygotowaliśmy swoją patelnię do smażenia musimy używać znacznie więcej oleju, niż dotychczas (zwłaszcza jeśli do tej pory gotowaliśmy w modelach pokrytych nieprzywierającą powłoką). Bardzo dobrze sprawdza się m.in. olej arachidowy i gorczycowy.

 

 

Kiedy patelnia zmienia kolor

Po dłuższym czasie użytkowania stalowej patelni możemy zauważyć, że jej kolor wyraźnie się zmienił. To naturalny proces i nie należy się obawiać, że produkt nie nadaje się już do smażenia. Po kilku latach stal może przybrać nawet żółty lub brunatny odcień. Jeśli kolor zacznie zmieniać się równomiernie, nie ma żadnych powodów do obaw. To oznacza, że patelnia jest w pełni przygotowana do użytku, a jej materiał wykonania właściwie naprężony. Pozwala nam to na zmniejszenie ilości tłuszczu potrzebnego do przygotowania potraw.

 

Jak myć patelnię ze stali?

Zależnie od rodzaju wykorzystanej stali, tego typu patelnie najbezpieczniej jest myć w ciepłej wodzie bez dodatku płynu lub innego detergentu. Kiedy nie możemy usunąć przypalonych resztek dania przy pomocy zwykłej gąbki możemy sięgnąć po drucianą szczotkę – nie musimy się bać, że zarysujemy powierzchnię patelni. Najważniejsze jest to, aby po każdym myciu wytrzeć produkt do sucha zanim włożymy go do szafki.

Większość dostępnych na rynku modeli można bez obaw myć w zmywarce, chociaż część osób przekonuje, aby tego nie robić. Dużo zależy od tego, z jakiej stali wyprodukowano patelnię i jakie są zalecenia producenta. Prawidłowe użytkowanie produktu sprawi, że będzie nam służyć przez długi czas.

 

 

Leave a Reply

avatar