Patelnia teflonowa czy ceramiczna

Ostatnio aktualizowane: 25.09.18

 

Jaką patelnię kupić: ceramiczną, czy teflonową?

 

Patelnia jest jednym z podstawowych naczyń, które obowiązkowo powinno znaleźć się w każdym domu. Jest niezastąpiona w przypadku smażenia jajecznicy, naleśników lub kotletów. Każdy z nas wie, że jakość przygotowywanych dań przede wszystkim uzależniona jest od kulinarnych umiejętności kucharza. Z drugiej zaś strony, nawet najlepsza marynata nie uratuje schabowego, jeśli ten zostanie przypalony. Ryzyko przykrych niespodzianek możemy zminimalizować używając w kuchni tylko dobrych jakościowo naczyń. Najczęściej więc zastanawiamy się, czy kupić patelnię pokrytą teflonem, czy ceramiką. W niniejszym poradniku postaramy się pomóc Ci w podjęciu tej ważnej decyzji.

Patelnie ceramiczne są stosunkowo młodym produktem na polskim rynku. Przez wiele lat były niedoceniane przez konsumentów. Niska cena i dobra jakość rzadko idą w parze, dlatego też klienci rezygnowali z ich zakupu na rzeczy droższych modeli. Dopiero duży nacisk ekologów i spora reklama sprawiły, że nastawienie użytkowników uległo zmianie. Naczynia ceramiczne nie zawierają bowiem szkodliwego dla człowieka i środowiska PTFE i PFOA. Są to substancje potencjalne uważane za rakotwórcze.

Oprócz tego, patelnia ceramiczna charakteryzuje się dużą podatnością na przepływ temperatury. Stalowa lub aluminiowa podstawa szybko i równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu dania podgrzewają się równomiernie. Patelnia ceramiczna jest również odporna na zarysowania i zniszczenia. Do smażenia możesz używać zarówno metalowych sztućców, jak i drewnianych, czy plastikowych. Gruba warstwa ceramiki nie ściera się, dzięki czemu dania nie przywierają do naczynia. Dodatkowo, jakiekolwiek zadrapania nie wpływają na jakość potraw. Nawet jeśli uszkodzona powierzchnia przypala produkty spożywcze, nie są one narażone na rakotwórcze substancje.

Patelnie ceramiczne posiadają również kilka wad. Do najważniejszych zaliczamy brak możliwości mycia ich w zmywarce. Tego typu naczynie nie powinno również być poddane nagłym zmianom temperatury. Dlatego też, zalewanie rozgrzanego produktu zimną wodą może wpłynąć na uszkodzenie ceramiki.

Nieco starszą i zdecydowanie najpopularniejszą powłoką, którą pokrywa się patelnie jest teflon. Materiał jest dość gładki, dzięki czemu dania nie przywierają do dna. Ponadto, produkt nie wymaga użycia tłuszczu, co sprawia, że potrawy są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Patelni nie musimy myć po każdym użyciu – wystarczy, że przetrzesz ją suchym ręcznikiem, a wszelkie pozostałości znikają z powierzchni. Producenci często umieszczają na środku dna czerwony punkt, który sygnalizuje nam idealną temperaturę, do jakiej nagrzała się patelnia.

Niestety, patelnie teflonowe posiadają jedną, podstawową wadę: substancja, którą pokrywa się naczynie zawiera w swojej strukturze polimer PFTE oraz kwas PFOA. Pierwszy składnik staje się szczególnie niebezpieczny w momencie, gdy powłoka zostanie naruszona. Wtedy uwalniane są rakotwórcze substancje, które w dużym stężeniu mogą powodować pogarszanie się zdrowia. Z drugiej strony kwas PFOA jest niezwykle wrażliwy na wysoką temperaturę. Należy uważać, aby nie przegrzewać naczynia, ponieważ cząsteczki pod wpływem wysokiej temperatury (wyższej niż 250 st. C) wydzielane są do pożywienia.

Z pewnością dość istotnym czynnikiem, który w bardzo dużym stopniu determinuje nasz wybór pomiędzy patelnią ceramiczną, a teflonową jest cena. Zarówno pierwszy, jak i drugi model posiadają tańsze i droższe odpowiedniki. W zależności od kształtu, użytych materiałów oraz producenta wartość naczyń pokrytych ceramiką o średnicy 28 cm waha się od 30 zł do 200 zł. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku patelni teflonowych. Najtańsze modele kupimy już za 40 zł, natomiast najdroższe kosztują ok. 300 zł.

 

 

Nasze zalecenia

 

 

Gerlach 320R Natur

 

Prawdziwym hitem wśród patelni ceramicznych jest naczynie Gerlach Natur. Już na pierwszy rzut oka zobaczymy, że produkt wyróżnia się bardzo ciekawym, eleganckim wyglądem. Połączenie ciemnego metalu i drewnianej rączki jest uniwersalnym rozwiązaniem, dzięki któremu patelnia stanie się nie tylko praktycznym gadżetem, ale również piękną ozdobą naszej kuchni.

Oprócz oryginalnego wyglądu, naczynie zostało pokryte podwójną warstwą ceramiki. Tym sposobem odporne jest na przywieranie, co gwarantuje zdrowsze smażenie. Należy również wspomnieć, że Gerlach Natur, jako jedna z nielicznych patelni ceramicznych może być wykorzystana na kuchence indukcyjnej.

Wśród wielu zalet, naczynie posiada jednak kilka wad, które mogą być dość istotne dla przyszłych użytkowników. Przede wszystkim, podczas smażenia na palnikach gazowych istnieje ryzyko, że drewniana rączka przypali się, a skutki takiego wypadku będą nieodwracalne. Poza tym, zdarza się, że niskiej jakości płyta indukcyjna nie wyczuje postawionego na niej naczynia.

 

 

 

 

Tefal Expertise C6200452

 

Bardzo wysoko ocenianym przez konsumentów produktem jest patelnia Tefal Expertise C6200452. Wysokiej klasy teflonowy produkt, wykonany został z najlepszych materiałów, dzięki czemu bardzo często wybierany jest przez zawodowych kucharzy. Naczynie wyposażone zostało między innymi we wskaźnik temperatury Thermo Spot, który informuje nas o odpowiednim nagrzaniu patelni.

Oprócz tego, produkt został skonstruowany w taki sposób, aby był w pełni bezpieczny w użytkowaniu. Nienagrzewająca się rączka minimalizuje ryzyko poparzenia, a solidne, tytanowe dno sprawia, że niebezpieczne dla zdrowia substancje nie uwalniają się. Naczynie będzie świetnie współpracować z kuchnią indukcyjną. Grube (4,5 mm) dno z wbudowanym miedzianym przewodnikiem, wytwarza pole magnetyczne, które indukuje prąd w podstawie naczynia. Tym sposobem nagrzewamy jedynie patelnię (nie płytę).

Niektórzy użytkownicy skarżą się jednak, że podczas smażenia na kuchni gazowej patelnia Tefal Expertise C6200452 zbyt słabo się nagrzewa. Potrzeba bardzo dużo czasu aby nabrała temperatury odpowiedniej do efektywnego gotowania. Tym sposobem tracimy dużo czasu na to, aby rozpocząć proces przygotowywania posiłków. Po nagrzaniu naczynie z trudnością utrzymuje ciepłotę, dlatego też powinno być umieszczone ciągle na dużym ogniu.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...