Kamieńie do pieczenia pizzy ranking

Ostatnio aktualizowane: 16.04.24

 

Po dokładnej analizie trendów zakupowych, jak również opinii napisanych przez konsumentów okazało się, że najlepszym kamieniem do pieczenia pizzy jest produkt noszący nazwę Jamie Oliver JC5120. Z jego pomocą każdy może przyrządzić pyszną i chrupiącą potrawę w domu. Wspomniany model pozwoli uniknąć efektu przypalonego spodu, gdyż rozprowadza równomiernie ciepło na całej powierzchni. Poza tym prezentowany produkt został wyposażony w metalowe uchwyty, za sprawą których upieczoną już pizzę można z łatwością przenieść na stół. Kamień jest funkcjonalny i można go wykorzystać także do wypieku chleba czy też bułeczek. Jesteśmy jednak świadomi, że model sygnowany nazwiskiem słynnego kucharza może nie być wszędzie dostępny. Dlatego wyłoniliśmy również 4 inne modele, a największą popularnością spośród nich cieszy się Swift WE-17841022. To kamień do pieczenia pizzy, który idealnie nadaje się do użytku domowego i pozwala w łatwy sposób przyrządzić obiad dla rodziny. Z pewnością zmieści się on w tradycyjnym piekarniku. To produkt praktyczny, który pięknie się prezentuje.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

Najlepszy produkt

Zalety

Kamień do pieczenia pizzy jest bardzo poręczny. Dwa duże uchwyty ułatwiają jego przenoszenie. Dzięki materiałom, z których go wykonano temperatura jest równomiernie rozprowadzana na całej powierzchni. Sprawia to, że ciasto zawsze jest chrupkie. Również design sprzętu jest bardzo ładny, przez co może posłużyć, jako taca do podawania dań.

Wady

Materiał, z którego wykonano model jest dość kruchy, dlatego trzeba go chronić przed upadkiem. Poza tym kamień jest dość ciężki, więc zachowaj ostrożność przy przenoszeniu.

Podsumowanie

Produkt ten sygnowany jest imieniem znanego na całym świecie kucharza, Jamiego Oliviera, który używał go w swoich programach. To daje nam gwarancję niezawodności modelu. Kamień posłuży Ci nie tylko do wyrobu pizzy, ale również ciasteczek, bułek i pysznego chleba.

Drugi wybór

Zalety

Pizza przygotowana na tym modelu jest znacznie bardziej krucha i mniej przypalona, co wpływa pozytywnie na doznania smakowe. Kamień jest obrotowy, więc posłuży Ci również, jako podstawa do dań. Materiał bardzo szybko pochłania ciepło, które następnie równomiernie rozprowadza na całej powierzchni.

Wady

Produkt szybko się nagrzewa, a pochłonięta temperatura utrzymuje się przez co najmniej godzinę. Dlatego po wyjęciu sprzętu z piekarnika musisz go odstawić na żaroodporną podstawę. W przeciwnym razie uszkodzisz blat w kuchni.

Podsumowanie

Sprzęt został wykonany z dobrej jakości materiałów, które są odporne na działanie wysokich temperatur. Kamień składa się również ze stalowego stojaka z 2 rączkami po bokach, dzięki którym przenoszenie produktu jest znacznie wygodniejsze i bezpieczniejsze. Również design sprzętu zasługuje na uznanie.

Rozważ też

Zalety

Jest to kamień kwadratowy, który po kilku minutach od włożenia do piekarnika zaczyna pochłaniać temperaturę. Dlatego gdy umieścisz na nim pizzę czas pieczenia jest bardzo krótki. Produkt wchłania wilgotność z ciasta, przez co jest ono kruche, ale nie spalone. Wygodne uchwyty ułatwiają przenoszenie.

Wady

Kształt modelu jest kwadratowy. Dla części konsumentów będzie to zaleta, gdyż pozwoli przygotować większą ilość dań na kamieniu, nie tylko pizzy. Jednak, pewna grupa kupujących może to uznać za wadę, gdyż przestrzeń do pieczenia jest mniejsza.

Podsumowanie

Kamień przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę. Dlatego do zestawu dołączono podkładkę, na której należy ustawić produkt, by nie uszkodził blatu lub stołu. Sprzęt ten jest bardzo funkcjonalny i wydajny. Wykonano go z najwyższej jakości ceramiki.

 

 

Najlepsze kamieńie do pieczenia pizzy w 2024 roku

 

Doświadczeni, włoscy kucharze podkreślają, że pyszna pizza to nie tylko kwestia dobrych dodatków i świetnego ciasta. Wiele zależy też od tego, w jakim piecu i na jakiej tacy pieczemy pizzę. Nawet, jeśli nie masz specjalistycznej maszyny, możesz się cieszyć smakiem cudownej, włoskiej pizzy. Oczywiście pod warunkiem, że użyjesz odpowiedniego kamienia do pieczenia pizzy. Nie wiesz, jaki model wybrać? Poniżej przedstawiamy ranking zawierający najlepsze produkty tego typu dostępne na rynku.

 

Nasze zalecenia

 

Jamie Oliver JC5120

 

Najlepszy kamień do pieczenia pizzy to Jamie Oliver JC5120. Produkt sygnowany jest nazwiskiem słynnego kucharza Jamiego Olivier’a, który zyskał światową sławę. Równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu ciasto zawsze jest dobrze wypieczone i nie mamy efektu spalonego spodu.

Pizza zachowuje chrupkość i jest pyszna. Poza tym taki kamień może stanowić praktyczną tacę do podania włoskiego placka wyjętego prosto z piekarnika (należy go ustawić na podkładce żaroodpornej, aby nie uszkodzić blatu).

Kamień jest także odpowiedni do wypieku ciasteczek, bułek itp. Średnica produktu to około 33 cm. Przez konsumentów ceniony jest on za jakość wykonania oraz możliwość szerokiego zastosowania w kuchni.

Kamień do pieczenia pizzy Jamie Oliver JC5120 to produkt o średnicy 33 cm. Jest on sygnowany nazwiskiem popularnego kucharza – Jamiego Olivier’a, który prowadzi wiele programów telewizyjnych i jest autorem licznych książek.

 

Zalety

Rozprowadzanie ciepła: Gdy kamień zakumuluje ciepło bardzo dobrze je rozprowadza po ułożonej na nim pizzy. To przyśpiesza pieczenie, a także sprawia, że każdy fragment ciasta jest odpowiednio wypieczony, ale nie spalony.

Chrupkość placka: Pieczenie na kamieniu pozwala uzyskać idealną chrupkość ciasta, bez przypieczenia.

Funkcjonalność: Produkt ma średnicę 33 cm, czyli odpowiednią do przygotowania standardowej pizzy. Ze względu na taką wielkość jest też przydatny, gdy chcemy upiec chleb lub ciasteczka.

Wykonanie: Wiele osób potwierdza, że prezentowany model jest bardzo solidny. Cechuje go odporność na uszkodzenia mechaniczne. Trzeba tylko pamiętać, aby po wyjęciu z pieca, nie ułożyć go bezpośrednio na zimnej powierzchni i nie zalewać wodą. Dobrze eksploatowany kamień będzie nam służył przez długi czas.

Łatwa pielęgnacja: Konsumenci w swoich ocenach podkreślają, że kamień ten jest wyjątkowo łatwy w pielęgnacji. Nie przywiera do niego ciasto i po skończonym pieczeniu wystarczy opłukać go wodą.

 

 

 

 

Swift WE-17841022

 

Drugi produkt to dobry i tani kamień do pieczenia pizzy na stojaku z nożem obrotowym – model WE-17841022 firmy Swift. Wymiary tego produktu to: średnica kamienia – 32 cm, średnica ze stojakiem – 35 cm. Kamień jest odpowiedni do pieczenia w domowym piekarniku. Możesz na nim nie tylko upiec pizzę, ale także bułeczki, czy ciasteczka.

Produkt ten akumuluje i równomiernie rozprowadza ciepło, a jednocześnie absorbuje wilgoć z ciasta, dzięki czemu jest ono chrupiące, ale niespalone. Stalowy stojak z rączkami po bokach ułatwi Ci wygodne wstawianie i wyjmowanie kamienia z piekarnika, natomiast nóż obrotowy z drewnianą rączką zapewni łatwiejsze krojenie pizzy na kawałki.

Całość utrzymana jest w srebrno-szarej kolorystyce. Konsumenci zgodnie stwierdzają, że to piękna, efektowna propozycja, a przy okazji bardzo funkcjonalna.

Swift WE-17841022 to dobry kamień do pieczenia pizzy do 100 zł. Jest to model ze stojakiem. Jego wymiary są następujące: średnica kamienia – 32 cm i średnica ze stojakiem – 35 cm.

 

Zalety

Rozprowadzanie ciepła: Prezentowany model doskonale rozprowadza ciepło zapewniając równomierne pieczenie każdego typu ciasta, zarówno na pizzy, jak i bułeczek, chleba czy ciastek.

Stojak: W zestawie znajduje się stalowy stojak z rączkami po bokach, który zdecydowanie ułatwia wstawianie i wyjmowanie kamienia z piekarnika. Nie musisz dokupować specjalnych podstawek, ani obawiać, że kamień uszkodzi Twój blat czy kuchenkę.

Nóż: Komplet zawiera nóż obrotowy z drewnianą rączką. To on ułatwia krojenie pizzy na kawałki.

Wygląd: Konsumenci wskazują również, że zaletą prezentowanego modelu jest jego bardzo atrakcyjny wygląd.

Cena: Jest to jeden z tańszych kamieni w naszym zestawieniu. To właśnie cena skusiła wiele osób do jego zakupu.

 

Wady

Jakość: O ile sam kamień wydaje się dość solidny, o tyle dodatkowe elementy znajdujące się w zestawie raczej nie będą nam służyć zbyt długo, gdyż nie są najbardziej wytrzymałe.

 

 

 

 

Kuchenprofi KU-1-86000000

 

Kuchenprofi to kolejny kamień do pieczenia pizzy, który może służyć również jako taca do pieczenia bułeczek i ciasteczek. Piekąc na takim kamieniu masz gwarancję tego, że spód będzie dobrze wypieczony, ale niespalony.

Do zestawu dołączono podkładkę z uchwytami, na której możesz ustawić gorący kamień zabezpieczając blat przed uszkodzeniem.

Wymiary produktu to: 33,5 cm x 38 cm x 1 cm. Materiał, z jakiego został wykonany ten model, to stal nierdzewna i ceramika. Konsumenci zgodnie stwierdzają, że to solidny produkt, który sprawdzi się zarówno w kuchni prywatnej, jak i profesjonalnej.

Kamień Kuchenprofi KU-1-86000000 to produkt wykonany z ceramiki i stali nierdzewnej. Jego wymiary są następujące: 33,5 cm x 38 cm x 1 cm.

 

Zalety

Pyszna pizza: Kamień pozwala przygotować pyszną, dokładnie wypieczoną, chrupiącą, ale nie spaloną pizzę. W końcu będziesz mógł uzyskać smak identyczny, jak we włoskiej pizzerii.

Podkładka: W zestawie znajduje się podkładka z uchwytami. Po wyjęciu kamienia z piekarnika, nie musisz zastanawiać się, gdzie go postawić, aby nie uszkodził powierzchni blatu czy stołu. Nie musisz też dokupywać dodatkowych podkładek.

Wykonanie: Produkt wykonano z bardzo solidnej ceramiki, która odpowiednio eksploatowana będzie nam służyć przez długi czas.

Łatwość czyszczenia: Powierzchnia modelu nie jest zbyt porowata, nie przywiera do niej ciasto czy przypieczony ser, przez co czyszczenie sprzętu jest proste.

 

Wady

Wielkość: Szerokość równa 38 cm może okazać się za duża do niektórych piekarników. Jeśli więc masz mały sprzęt i interesuje Cię ten właśnie produkt, sprawdź, czy zmieści się on do Twojego urządzenia.

 

 

 

 

Emile Henry EH797612

 

Kamień do pizzy Emile Henry EH797612 to doskonałe rozwiązanie do wypiekania domowej pizzy. Model ten został wykonany z ogniotrwałej ceramiki, która jest odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie czynników zewnętrznych. Pizza upieczona i serwowana na takim kamieniu jest pyszna i chrupiąca.

Ponieważ brzegi naczynia są lekko uniesione możliwy jest przepływ powietrza pod skórką. Poza tym model ten ma niewielkie ścianki, dzięki którym pizza nie zsunie się z kamienia. Dodatkowe rączki ułatwiają wstawianie naczynia do piekarnika.

Co istotne, model ten można myć w zmywarce. Dostępny jest w kolorze grafitowym. Ma 30 cm średnicy. Produkt ceniony jest przez konsumentów za jakość wykonania.

Kamień do pizzy Emile Henry EH797612 o średnicy 30 cm to produkt wykonany z ogniotrwałej ceramiki, która jest łatwa w pielęgnacji.

 

Zalety

Materiał: Jest to model zrobiony z ogniotrwałej, odpornej na uszkodzenia mechaniczne ceramiki. Jej zaletą jest również to, że nie ulega wpływom czynników zewnętrznych. Warto podkreślić, że prezentowany materiał nie wchodzi w reakcję z żywnością.

Brzegi naczynia: Brzegi naczynia są lekko uniesione, co gwarantuje lepszy przepływ powietrza pod skórką, a jednocześnie zabezpiecza nas przed przypadkowym zsunięciem się pizzy.

Mycie w zmywarce: Niewątpliwą zaletą produktu jest to, że można go bez obaw myć w zmywarce. Nie musisz więc martwić się, że użytkowanie kamienia będzie wiązało się ze staniem przy zlewie i szorowaniem sprzętu.

 

Wady

Cena: Wśród wad produktu konsumenci wymieniają jego dość wygórowaną cenę. Prawie 300 zł za taki sprzęt to dość dużo.

 

 

 

 

Judge JUTC273

 

Piąty kamień do pieczenia pizzy, który znalazł się w naszym zestawieniu to Judge JUTC273. Dzięki temu, że równomiernie rozprowadza ciepło, pizza wychodzi pyszna i chrupiąca, bez ryzyka spalonego spodu.

Dodatkowo pełni funkcję tacy do serwowania, a dzięki temu, że ma praktyczne uchwyty przenoszenie pizzy staje się łatwiejsze. Stanowi idealny pomysł na prezent dla miłośników tej włoskiej potrawy, ale jest jednocześnie praktycznym rozwiązaniem w każdej kuchni, bo przecież większość z nas kocha piec różne pyszności.

Średnica tego modelu to 33 cm. Przez konsumentów ceniony jest za jakość wykonania.

Produkt Judge JUTC273 ma średnicę 33 cm. Pozwala przygotować pyszną, chrupiącą pizzę. Model ten wykonany jest z kamionki. Dostępny jest w kolorze beżowym.

 

Zalety

Rozprowadzanie ciepła: Konsumenci potwierdzają, że prezentowany kamień doskonale rozprowadza ciepło, przez co ciasto piecze się szybciej, jest bardziej chrupiące i nie przypalone. Poza tym sprzęt ten szybko akumuluje ciepło.

Uchwyty: Ze względu na dołączone uchwyty, kamień pełni też funkcję tacy do serwowania. To dzięki uchwytom przenoszenie pizzy jest bezpieczniejsze i bardziej wygodne.

Łatwa pielęgnacja: Na uwagę zasługuje również to, że materiał, z którego wyprodukowano ten model jest łatwy w pielęgnacji.

 

Wady

Pielęgnacja: Niektóre osoby mają problem z czyszczeniem prezentowanego kamienia.

Jakość uchwytów: Pewna grupa konsumentów zauważa, że jakość uchwytów nie jest najlepsza.

 

 

 

 

Jaki kamień do pieczenia pizzy kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Jeśli uwielbiasz pizzę i pasjonujesz się gotowaniem, to kamień do pieczenia jest właśnie dla Ciebie. Jest to wyjątkowy gadżet, za pomocą którego upieczesz swoją ulubioną potrawę w mgnieniu oka. Co więcej, będzie ona smaczna i chrupiąca. Aby ułatwić Ci zakup przygotowaliśmy poradnik, który podpowie, jaki kamień do pizzy wybrać.

 

 

Rodzaje – jaki kamień do pizzy jest najlepszy?

Wybierając kamień do pizzy warto zwrócić uwagę na modele, jakie dostępne są w sklepach. Wśród nich wyróżniamy kamienie kwadratowe i okrągłe. Te pierwsze są idealne do wypieku chleba, bułek, czy pizzy. Na takim kształcie możesz uformować ciasto okrągłe oraz kwadratowe. Jest to świetne rozwiązanie dla tych, którzy mają pojemny piekarnik. Drugie natomiast przeznaczone do wypieku klasycznej pizzy. Sprawdzą się w każdym piekarniku.

 

Wykonanie

Ważne, aby przed zakupem kamienia koniecznie zwrócić uwagę na tworzywo, z jakiego został wykonany dany model. Wśród dostępnych materiałów wyróżniamy granit oraz glinę szamotową. Pierwszy typ to inaczej kamień magmowy. Stanowi on dość drogą propozycję, dla wszystkich tych, którym zależy na ciekawym designie. Tego typu sprzęt będzie się świetnie prezentował na stole, gdyż jego faktura przypomina prawdziwy kamień. Postawiony na stojaku doskonale wyeksponuje każdą potrawę. Granit, czy inaczej kamień magmowy jest bardzo wytrzymały na wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne, takie jak pęknięcia, czy zarysowania.

Dodatkowo, warto wspomnieć, że taki materiał jest bardzo łatwy w czyszczeniu. Wystarczy umyć go pod bieżącą wodą za pomocą gąbki i płynu do mycia naczyń. Wadą takiego kamienia jest niestety jego dość spora waga. Glina szamotowa to zdecydowanie tańsza propozycja, która sprawdzi się w każdym domu. Taki kamień jest zdecydowanie lżejszy od modelu wykonanego z granitu. Dlatego używanie go w kuchni będzie bardzo łatwe i przyjemne. Z drugiej strony, kupując taki produkt należy pamiętać, że glina szamotowa nie jest aż tak wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne, jak inne kamienie. Jej powierzchnia ma tendencję do zarysowywania i obtłuczeń. Warto jest więc zadbać o taki sprzęt i obchodzić się z nim naprawdę ostrożnie.

 

Waga – od tego zależy Twoja wygoda

Ważną kwestią jest sama waga danego modelu. Jest to bardzo istotny parametr, który wpływa na wygodę użytkowania produktu. Taki kamień, szczególnie kiedy będzie rozgrzany do wysokiej temperatury, będziemy podnosić z miejsca na miejsce. Najbardziej męczące i niebezpieczne będzie to w przypadku, gdy na nim będzie leżeć ciasto lub pizza. Tak ciężki i gorący kamień może nam się wyślizgnąć z rąk i wyrządzić wiele szkód naszemu zdrowiu, jak również strat tych materialnych.

 

Grubość

Należy pamiętać, że grubość ma duży wpływ na solidność produktu, ale też efekty pieczenia. Im wyższa jest ta wartość, tym dłużej będzie się piekło ciasto. W przypadku gdy kamień jest cienki, łatwo można ciasto przypalić. Grubość nie powinna więc wynosić mniej więcej 4 cm.

 

Średnica

Chyba najważniejszą kwestią, w przypadku zakupu kamienia do pizzy jest jego średnica lub przekątna. W sklepach dostępnych jest wiele produktów, dlatego każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Warto jednak uprzednio dokładnie zmierzyć wnętrze piekarnika, aby upewnić się, czy wybrany przez nas model na pewno się zmieści. Takie kamienie do pizzy mogą mieć średnicę wynoszącą – od 30 cm do nawet 50 cm.

Dodatkowy sprzęt

Ciekawą propozycją będzie kamień do pizzy, który występuje w zestawie z dodatkowymi akcesoriami do pieczenia. Taki komplet pozwoli nam na przygotowanie wielu różnych potraw, takich jak: pizza, chleb, szaszłyki, bułki itp. Wśród dodatkowych elementów wyróżniamy:

Łopatkę – to przyrząd, który służy do wygodnego wyciągania pizzy z piekarnika. Dzięki niemu, nie będziemy musieli każdorazowo wyciągać rozgrzanego kamienia, co jest też bardzo niebezpieczne, gdyż grozi poważnym poparzeniem. Taka łopatka świetnie przyda się również do nakładania pokrojonych kawałków pizzy, czy serwowania szaszłyków.

Stojak – to wygodny dodatek, dzięki któremu będziemy mogli umiejscowić na nim nasz kamień do pizzy, chroniąc blat kuchenny przed uszkodzeniem na skutek działania wysokiej temperatury rozgrzanego sprzętu. Jest to bardzo przydatne akcesorium, które świetnie wyeksponuje naszą potrawę na stole.

Szpikulce do szaszłyków – w sklepach dostępne są również modele kamieni do pizzy w zestawie z kompletem szpikulców do szaszłyków. Zazwyczaj zawiera on od 4 do 12 sztuk. Wykonane są one ze stali nierdzewnej, dlatego doskonale zastąpią typowe, drewniane patyczki. Takie szpikulce są bardzo wytrzymałe na wysokie temperatury i są bardzo proste w czyszczeniu. Świetnie sprawdzą się również w sytuacji, gdy chcemy przygotować owocowe szaszłyki na zimno.

 

Kamienie do pizzy w dobrych cenach

Cena kamieni do pizzy zależy nie tylko od producenta, ale przede wszystkim od jakości wykonania. Najtańszy model to taki, którego koszt zakupu nie przekracza ok. 30 złotych. W większości jest to kamień okrągły o małej średnicy. Zdecydowanie droższym sprzętem jest kamień kwadratowy wykonany ze skały magmowej. Taki sprzęt może nas kosztować nawet ponad 200 złotych.

 

 

Kamień do pizzy – jak go używać?

 

Lubisz smak pizzy i chciałbyś przygotowywać to danie w domu? Samodzielne jej przyrządzanie ma wiele zalet, a jedną z nich jest to, że wiemy, co trafia na nasz talerz. Możemy wybierać produkty o sprawdzonym pochodzeniu, które mają dobry skład, a tym samym nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Pieczenie pizzy wiąże się jednak z ryzykiem niepowodzenia, dlatego warto wyposażyć się w akcesoria ułatwiające jej przygotowanie. Jednym z nich jest kamień do pizzy. Jeśli zastanawiasz się, czy ten produkt Ci się przyda i chcesz dowiedzieć się, jak z niego korzystać, ten artykuł jest dla Ciebie.

 

 

Pierwsze użycie kamienia do pizzy

Wymagane jest, aby odpowiednio zahartować kamień do pizzy, co jest możliwe poprzez umieszczenie go w piekarniku i ustawienie maksymalnej temperatury pracy. Produkt powinien znajdować się w urządzeniu przez około godziny, jednak szczegółowe informacje na ten temat znajdziemy w instrukcji użytkowania. Pamiętajmy o tym, że kamień przy każdym użytkowaniu będzie stawał się nieco twardszy, co jest normalnym zjawiskiem.

 

Na co uważać korzystając z kamienia do pizzy?

Korzystanie z kamienia do pizzy nie jest trudne, jednak warto poznać kilka zasad, które ułatwiają jego użytkowanie. Przede wszystkim bardzo ważne jest zachowanie zasad bezpieczeństwa. Nikt z nas nie chce poparzyć dłoni w trakcie wyciągania gotowej pizzy, ponieważ sprawiłoby to nie tylko ból, ale mogłoby też zepsuć przyjemność ze spożywania posiłku. Nie można chwycić za zwykłą rękawicę ochronną czy ścierkę i wyciągnąć kamień z nagrzanego piekarnika. Materiały, z których się wykonuje tekstylia kuchenne mimo że są wytrzymałe, nie izolują przed tak wysoką temperaturą. Opcjonalnie można skorzystać ze specjalnych rękawic silikonowych, jednak najlepiej nie ruszać nagrzanego kamienia, a jedynie wyciągnąć pizzę. W tym celu warto użyć specjalnej, drewnianej łopatki. Taki dodatek czasami jest dostępny w zestawie z kamieniem do pizzy, ale bez problemu można go kupić także oddzielnie. Nie można zapomnieć o tym, że kamień należy rozgrzewać stopniowo. Nie można nagrzać piekarnika, a dopiero później włożyć do niego kamień do pizzy, ponieważ doprowadziłoby to do jego pęknięcia.

 

 

Jak czyścić kamień do pizzy?

Jeśli myślimy o zakupie produktu, warto poznać odpowiedź na pytanie, jaki kamień do pizzy jest polecany przez miłośników włoskiej kuchni. Nie jest to jednak jedyna informacja, którą trzeba zdobyć. Równie istotna jest kwestia związana z pielęgnacją produktu. Jeśli zdecydujemy się na zakup modelu granitowego czy wulkanicznego, będziemy mogli czyścić go przy użyciu gąbki i wody. Kamienie szamotowe wymagają zdecydowanie więcej ostrożności. Jeśli myjemy je pod wodą, a nie jedynie zeskrobujemy resztki pokarmu z powierzchni, musimy pamiętać, jak ważny jest proces schnięcia. Świeżo wymyty produkt należy ułożyć w bezpiecznym miejscu z dostępem do powietrza. W innym wypadku na powierzchni może rozwinąć się pleśń. Do pielęgnacji kamienia do pizzy nie można stosować żadnych detergentów, bo znajdujące się w nich szkodliwe składniki mogłyby dostać się do wnętrza tacki, a następnie do jedzenia. Co więcej, po kilku myciach model z pewnością wydzielałby nieprzyjemny, chemiczny zapach.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

0 KOMENTARZ