Najlepszy kamień szamotowy do pieczenia pizzy

Ostatnio aktualizowane: 20.10.20

 

Kuchenprofi KU-1086000000 to najlepszy kamień szamotowy do pieczenia pizzy. Skąd wiemy, że to właśnie ten model jest dobrej jakości? Do takich wniosków doszliśmy po przeczytaniu wielu recenzji użytkowników. Z opinii konsumentów wynika, że produkt cechuje trwałość. Istotną zaletą jest odporność na drobne zarysowania. Kamień dobrze pochłania wilgoć, więc ciasto po wyciągnięciu z piekarnika jest idealnie chrupiące. W efekcie w warunkach domowych możemy łatwo przygotować smaczną włoską pizzę. Produkt jest sprzedawany w komplecie z metalową podstawką, co pozwala postawić kamień z pizzą bezpośrednio na stole. Tackę można wykorzystać do przygotowania mięs, dań rybnych czy pieczonych warzyw. Abyś miał większy wybór, przygotowaliśmy dla Ciebie także inne propozycje, które poznasz w trakcie lektury naszego rankingu. Na drugim miejscu w zestawieniu znalazł się kamień szamotowy do pieczenia pizzy Kuchenprofi 4007371055741. Ma on okrągły kształt. Produkt zrobiono z materiałów niezawierających szkodliwych substancji. Model ma gładką powierzchnię, więc jego czyszczenie jest łatwe.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki kamień szamotowy do pieczenia pizzy wybrać?

 

Wbrew powszechnej opinii przygotowanie dobrej pizzy nie jest takie proste. Używanie narzędzi, które nie są do tego przeznaczone, nie gwarantuje równomiernego rozłożenia temperatury, co ma wpływ na ciasto. Dlatego polecamy zaopatrzenie się w najlepszy kamień szamotowy do pieczenia pizzy w 2020 roku. Jeśli nie wiesz, jak wybrać taki produkt, to polecamy przeczytanie naszego poradnika, w którym zamieściliśmy wiele przydatnych porad.

 

 

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś piec pizzę w domu na pewno zauważyłeś, że jej smak różni się od dania w restauracji. Zapewne próby przygotowania domowej wersji ulubionego obiadu nie spotkały się z entuzjazmem ze strony domowników. Dlaczego? Otóż lokale gastronomiczne wyposażone są w duże piece, które mogą osiągać bardzo wysokie temperatury. Dzięki czemu ciasto jest bardziej chrupiące, a ser się ciągnie. Jeśli zależy Ci na takim efekcie, zainwestuj w kamień do pizzy. Sprzęt należy umieścić w piekarniku na ok. 20 min do godziny, a następnie umieścić na nim ciasto i ponownie włożyć do środka. W kamieniu kumuluje się ciepło, które będzie przypiekać pizzę od dołu, co zapewnia lepszy efekt.

Przedmiotem tego poradnika jest szamot, czyli materiał ceramiczny, który powstaje z połączenia gliny i łupków. Tworzywo ma właściwości ognioodporne, dlatego dobrze sprawdza się w czasie obróbki cieplnej. Równocześnie materiał szybko magazynuje ciepło, a następnie równomiernie je oddaje, co pozwala osiągnąć lepsze efekty pieczenia.

Koniecznie zwróć uwagę na grubość interesującego Cię produktu. Jest to bardzo ważne, gdyż model o dużej wysokości lepiej chroni ciasto przed spaleniem. Równocześnie, jego waga może przeszkadzać w swobodnym przenoszeniu. Kamienie, w których parametr ten liczy powyżej 5 cm, bardzo długo się nagrzewają, co wydłuża czas pieczenia. Polecamy modele, których grubość waha się między 2 cm a 4 cm, gdyż dość szybko się nagrzewają, a po położeniu pizzy, powierzchnia szybko oddaje zakumulowane ciepło.

Najlepsze kamienie szamotowe do pieczenia pizzy muszą być dostosowane do naszych potrzeb. Dlatego zastanów się, czy lepszy będzie dla Ciebie model okrągły lub prostokątny. Ważne jest, aby produkt zmieścił się do Twojej kuchenki, więc przed zakupem dokładnie porównaj jej szerokość i głębokość z wymiarami kamienia. W tym poradniku chcemy Ci polecić produkt prostokątny, gdyż jest bardziej uniwersalny. Będziesz mógł na nim przygotować wiele rodzajów pizzy, chleba oraz ciast.

 

 

Kamienie szamotowe do pieczenia pizzy – ranking

 

 

Kuchenprofi KU-1086000000

 

Model Kuchenprofi KU-1086000000 to wysokiej jakości kamień do pieczenia pizzy. Produkt pomoże Ci osiągnąć efekt podobny do tego z restauracji. Sprzęt umieszcza się w piekarniku, aby się nagrzał, dzięki temu spód ciasta będzie kruchy i przyrumieniony. Wymiary prezentowanego modelu  to 38 cm x 35 cm.

Produkt został wykonany z wysokiej jakości kamienia szamotowego oraz ceramiki. Takie połączenie gwarantuje dużą wytrzymałość, a do tego ciepło piekarnika jest absorbowane bardzo szybko. Równocześnie jego dystrybucja odbywa się równomiernie ze stałą temperaturą, więc ciasto jest w całości wypieczone. Przy zakupie otrzymasz również podstawkę ze stali nierdzewnej, która ułatwi Ci podawanie pizzy. Konstrukcja kamienia jest bardzo solidna, dzięki czemu bez trudu wytrzyma niewielkie otarcia czy uderzenia. Powłoka jest też łatwa w czyszczeniu, pozostałości po pizzy należy delikatnie usunąć przy pomocy szmatki, bez użycia chemikaliów.

To właśnie wysoka jakość wykonania oraz duża funkcjonalność przekonały konsumentów do zakupu produktu. Na kamieniu możesz przygotować zarówno własne ciasto, jak również danie mrożone.

Kamień szamotowy do pieczenia pizzy Kuchenprofi KU-1086000000 ma wymiary: 34 cm x 38 cm. Do jego produkcji wykorzystano kordieryt i stal nierdzewną.

Zalety
Idealnie chrupiące ciasto:

Model jest wykonany z ceramiki, czyli materiału, który skutecznie pochłania wilgoć powstającą w trakcie pieczenia. W rezultacie ciasto pizzy jest idealnie chrupiące i dobrze wypieczone, co czyni potrawę smaczniejszą.

Przeznaczenie:

Kamień szamotowy przyda się nam nie tylko w trakcie przygotowywania włoskiego dania. Kuchenprofi KU-1086000000 można użyć także podczas przyrządzania smakowitych dań rybnych, różnego rodzaju mięs czy pieczonych warzyw.

Łatwe czyszczenie:

Produkt ma gładką powierzchnię, dlatego jego czyszczenie nie jest trudne.

Stelaż:

W zestawie znajduje się stelaż wykonany ze stali nierdzewnej. Kamień szamotowy wykorzystamy nie tylko do piekarnika - możemy także wystawić go na stół i w ten sposób podać gościom upieczoną pizzę.

Wytrzymałość:

Prezentowany model wykonano z dobrej jakości materiałów. W efekcie produkt cechuje duża wytrzymałość.

Wady
Przygotowanie do pieczenia:

Przed przystąpieniem do pieczenia pizzy trzeba odpowiednio rozgrzać kamień. Zajmuje to od kilkunastu do kilkudziesięciu minut.

 

 

 

 

Kuchenprofi 30cm 

 

Jeśli poszukujesz dobrze wykonanego kamienia do pizzy, to Kuchenprofi 30cm na pewno Ci się spodoba. Model wykonany jest z wysokiej jakości szamot na planie koła o średnicy 30 cm. Za sprawą produktu, przygotowywane danie będzie smakowało, jak we włoskiej restauracji.

Sprzęt przeznaczony jest do użytku w piecu, piekarniku oraz na grillu. Najpierw umieść kamień w podgrzanym miejscu na 15 min. Dzięki temu powierzchnia nagrzeje się do 250 st. C, co sprawi, że po położeniu ciasta jego spód będzie dobrze wypieczony i chrupiący. Ponieważ produkt został wykonany z najwyższej jakości surowca, bardzo szybko pochłania ciepło, a następnie równomiernie je dystrybuuje. Sprawia to, że wypieczenie ciasta zajmuje jedynie 15 min. Model został wyposażony w uchwyty ze stali nierdzewnej, które ułatwiają przenoszenie oraz podawanie pizzy.

Wielu konsumentów doceniło wysoką jakość produktu oraz jego staranne wykonanie. Równocześnie wszystkie użyte materiały są w pełni bezpieczne, gdyż nie wydzielają żadnych substancji, które mogłyby wpłynąć na smak potrawy. Ten kamień szamotowy do pizzy w dobrej cenie to produkt, który przyda się w każdym domu, gdyż możesz na nim również przygotować chleb.

Kuchenprofi 4007371055741 to dobry kamień szamotowy do pieczenia pizzy do 100 zł. Model ma średnicę równą 30 cm, a jego wysokość wynosi 4 cm.

Zalety
Przeznaczenie:

Kamień szamotowy można umieszczać nie tylko w piekarniku, ale także na grillu. Kupujący może wykorzystać Kuchenprofi 4007371055741 nie tylko do przygotowania pysznej włoskiej pizzy, ale też dań mięsnych czy ryb.

Czas nagrzewania:

Osoby, które kupiły model, wskazują, że czas jego nagrzewania nie jest zbyt długi. Ważne jest to, aby nie wstawiać kamienia do wcześniej nagrzanego piekarnika.

Uchwyty:

Kuchenprofi 4007371055741 można łatwo przenosić. Jest to możliwe za sprawą dołączonego do zestawu stelaża wyposażonego w dobrze wyprofilowane rączki. Uchwyty mogą się nagrzewać, dlatego zaleca się użycie rękawic ochronnych.

Dobra jakość:

Model zrobiono z dobrej jakości materiałów. Możemy być pewni, że kamień szamotowy do pizzy będzie nam służył przez długi czas.

Wady
Konieczność umycia przed pierwszym użyciem:

Producent zaleca, aby przed pierwszym użyciem wymoczyć kamień w wodzie, a następnie dokładnie go wymyć. Jest to nieco czasochłonne.

 

 

 

Kuchenprofi 1086150040

 

Model Kuchenprofi 1086150040 to bardzo dobry kamień szamotowy przeznaczony do wypiekania pizzy. Użyty materiał pod wpływem ciepła pochłania wilgoć, więc ciasto jest przyrumienione i chrupiące. Pozwoli Ci to osiągnąć efekt niczym z prawdziwej restauracji. Wymiary produktu to: 40,5 cm x 35,5 cm.

Zadaniem produktu jest imitowanie efektu pieca kamiennego. W tym celu model należy umieścić we wnętrzu piekarnika, aby się nagrzał. Następnie na powierzchni ułóż ciasto i włóż do piekarnika. Nagrzany kamień samoczynnie będzie piekł danie. Materiał bardzo szybko pochłania ciepło oraz równomiernie je dystrybuuje, co gwarantuje krótki czas pieczenia. Ponieważ produkt jest bardzo wytrzymały, więc możesz go również użyć do przygotowywania pizzy czy chleba na grillu. Dużym udogodnieniem są praktyczne nóżki na spodzie kamienia. Dzięki nim zaraz po wyjęciu z piekarnika, możesz podawać danie.

Elegancki wygląd oraz duża funkcjonalność kamienia to jego główne zalety, które docenili konsumenci. Do tego wielu osobom do gustu przypadło to, że produkt wyposażony jest w stelaż, który ułatwia przenoszenie sprzętu.

Kamień szamotowy do pieczenia pizzy Kuchenprofi 1086150040 ma prostokątny kształt. Produkt przyda się także do wypiekania domowego chleba.

Zalety
Czyszczenie:

W przypadku akcesoriów kuchennych bardzo ważne jest to, aby były one łatwe w pielęgnacji. Takim modelem jest zaproponowany przez nas kamień szamotowy do pieczenia pizzy.

Podstawki:

Produkt wyposażono w dobrze wyprofilowane podstawki. W rezultacie kamień można ułożyć w piekarniku stabilnie i nie martwić się o to, że ciasto zsunie się z tacy.

Zastosowanie:

Kuchenprofi 1086150040 można użyć nie tylko w celu przyrządzenia domowej pizzy, ale także upieczenia chleba. Kamień dobrze wchłania wilgoć, a w związku z tym pizza czy pieczywo są idealnie chrupkie.

Wady
Przenoszenie:

Produkt nie jest wyposażony w rączki, dlatego przenoszenie dopiero co wyjętej z piekarnika pizzy może się okazać nieco trudne.

 

 

 

 

Subskrybuj
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status