fbpx

Najlepszy kamień do pieczenia pizzy w piekarniku

Ostatnio aktualizowane: 22.07.19

 

Jaki kamień do pieczenia pizzy w piekarniku wybrać?

 

Wbrew pozorom w domu także możemy upiec pyszną, aromatyczną i chrupiącą pizzę niczym z prawdziwej włoskiej restauracji. Nie musimy inwestować nawet w nowoczesny piec, gdyż najczęściej wystarczy zakup specjalnego kamienia. Warto jednak wiedzieć, na jakie cechy produktów zwracać uwagę, by znaleźć ten najlepszy. Jeśli i Ty chcesz piec doskonałą pizzę, zajrzyj do poniższego poradnika. Na jego końcu znajdziesz zestawienie 3 najciekawszych według nas propozycji, które mogą ułatwić Ci zakup.

Kamień do pizzy ma wiele zalet. Równomiernie rozprowadza on ciepło po całej pizzy i szybko pochłania wilgoć z ciasta. To właśnie dzięki temu włoski placek zawsze jest odpowiednio chrupki od spodu i dobrze wypieczony (ale nie suchy) na górze. Sam proces pieczenia trwa zaledwie kilka minut, dlatego z pomocą tego typu produktu możesz w łatwy i szybki sposób sprawić przyjemność całej rodzinie, przygotowując jedno z ich ulubionych dań. Co więcej, ciasto nie przywiera do kamienia tak, jak do zwykłej blaszki.

Dostępne na rynku modele różnią się między sobą przede wszystkim kształtem. Większość z nich jest okrągła, choć w sklepach często można natrafić także na produkty kwadratowe. Nie wiesz, który lepiej się sprawdzi? Kamienie okrągłe znacznie lepiej się prezentują i umożliwiają upieczenie pizzy o idealnym kształcie. Niemniej to te kwadratowe są dla wielu osób o wiele bardziej praktyczne, gdyż mogą posłużyć również do wypieku chleba czy bułek. W tej kwestii wiele będzie zależeć tak naprawdę od Twoich preferencji.

Najlepszy kamień do pieczenia pizzy w piekarniku w 2019 roku powinien szybko się nagrzewać. Uzależnione jest to od jego grubości. Im grubszy będzie produkt, tym więcej czasu będzie on potrzebował na to, aby osiągnąć odpowiednią temperaturę do pieczenia. Poza tym większa grubość wpływa również na większą wagę. Jeśli więc obawiasz się, że gruby kamień będzie dla Ciebie za ciężki i przez to niezbyt komfortowy w użytkowaniu, sięgnij po model cieńszy, którego grubość wynosi ok. 1,5 cm.

Ponieważ tego typu produkty umieszcza się nie na blasze, a na ruszcie piekarnika, muszą mieć one odpowiednie wymiary. Robiąc zakupy weź pod uwagę wymiary swojego piekarnika, aby nie kupić zbyt dużego modelu. Wówczas jego użytkowanie nie będzie możliwe i niepotrzebnie stracisz czas oraz pieniądze.

 

 

Kamienie do pieczenia pizzy w piekarniku – ranking

 

 

Jamie Oliver JC5120

 

Jamie Oliver JC5120 to okrągły kamień do pizzy, który został wyposażony w specjalną podkładkę z metalowymi uchwytami. Jej obecność sprawia, że bez przeszkód przeniesiesz produkt z leżącą na nim pizzą na stół. Dobrze izoluje ona powyższy model od blatu i zapobiega jego uszkodzeniom spowodowanym wysoką temperaturą wyjętego z piekarnika kamienia.

Opisywany produkt sprawdzi się doskonale podczas wypieku bułek, chleba i różnego rodzaju ciast. Ma on uniwersalny charakter i z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym gotować oraz piec. Kamień sprawia, że pizza wypieka się równomiernie, dzięki czemu możemy zjeść pyszny posiłek.

Jak twierdzą konsumenci, prezentowany przez nas model zasługuje na uwagę, ponieważ szybko się nagrzewa, a pieczenie pizzy z jego pomocą trwa zaledwie kilka minut. Co więcej, dołączona do zestawu podkładka zwiększa komfort użytkowania i eliminuje ryzyko poparzenia dłoni. Wiele osób zauważyło, że powyższy kamień nie jest też kłopotliwy w utrzymaniu w czystości.

 

 

 

 

Kuchenprofi KU-1086000000 

 

Produkt Kuchenprofi KU-1086000000 ma prostokątny kształt, a jego wymiary wynoszą: 38 cm x 35 cm. Prezentowany kamień do pieczenia pizzy może okazać się również pomocny przy wypieku chleba czy ciast. Ze względu na to, że ciepło jest rozprowadzane w równomierny sposób na powierzchni powyższego modelu, możesz uniknąć nadmiernego przypieczenia spodu ciasta.

Producent dołączył do zestawu podkładkę z wygodnymi uchwytami, która ułatwia przenoszenie kamienia w inne miejsce. Za sprawą tego elementu produkt może posłużyć również jako elegancka taca, na której podasz pyszną pizzę swoim gościom. Mówi się, że najlepsze kamienie do pieczenia pizzy w piekarniku powinny być łatwe do utrzymania w czystości. Taki jest też opisywany model. Pomimo, że nie można go myć w zmywarce, szybko można umyć go gąbką, gdyż ciasto nie przywiera do powierzchni.

Z opinii konsumentów wynika, że największą zaletą kamienia marki Kuchenprofi jest zdecydowanie jego praktyczność. Co więcej, wielu osobom przypadł do gustu fakt, iż produkt nie jest zbyt gruby, dlatego jest też stosunkowo lekki i bardzo szybko się nagrzewa.

 

 

 

 

Duka 1210607

 

Kamień do pieczenia pizzy Duka 1210607 ma okrągły kształt, a jego średnica wynosi 33 cm. Produkt został wykonany z szamotu, czyli materiału doskonale chłonącego wilgoć z ciasta. Takie rozwiązanie daje Ci pewność, że wyjęta z piekarnika pizza zawsze będzie chrupiąca, ale jednocześnie niezbyt mocno przypieczona.

Cechą wyróżniającą opisywany model jest wytrzymałość i solidność. Może on długo Ci służyć nawet przy częstym użytkowaniu. Do zestawu został dołączony stojak z drutu, a także specjalny nóż, którym bez problemu pokroisz upieczoną pizzę na równe kawałki.

Z opinii konsumentów wynika, że jest to kamień do pieczenia pizzy w piekarniku w dobrej cenie. Model Duka 1210607 skrywa jednak jeszcze kilka atutów. Do jego zalet można również zaliczyć wysoką jakość wykonania, lekkość oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status