fbpx

Najlepszy japoński nóż kuchenny

Ostatnio aktualizowane: 20.09.19

 

Jaki japoński nóż kuchenny wybrać?

 

Japońskie noże kuchenne charakteryzują się niezwykłą ostrością. Składa się na to jakość stali oraz zawartość węgla w stopie. Istotną cechą noży japońskich jest także jakość materiałów. Kluczowym czynnikiem, który czyni produkt profesjonalnym i wytrzymałym jest sam proces jego produkcji. W skład całego zabiegu wchodzi: hartowanie, szlifowanie oraz ostrzenie. Jeśli zależy Ci na tym, a by zakupić bardzo ostry nóż, to zdecydowanie warto wziąć pod uwagę zakup noża japońskiego. Produkt tego typu ostrzy się zazwyczaj najczęściej raz w miesiącu. Najlepsze japońskie noże kuchenne pod względem ostrości biją na głowę każdy inny rodzaj noża.

 

 

Pierwsza rzecz, na którą należy zwrócić uwagę to waga noża. Najlepiej jest wziąć produkt i wypróbować, jak on leży w naszej ręce. Jeżeli chodzi o wagę noża, to istnieją dwie różne teorie pomagające wybrać odpowiedni sprzęt dla siebie. Pierwsza z nich sugeruje kupno cięższego noża. Taka opcja pozwoli nam szybko pokroić produkty. Masa noża dodatkowo ułatwi krojenie, gdyż ciężar zwiększy siłę działania na krojoną rzecz. Druga teoria mówi o tym, że nóż powinien być lekki. Większość profesjonalnych kucharzy preferuje lżejszą wersję, gdyż taki sprzęt pozwala na swobodne nim manewrowanie. My zaś polecamy wypróbowanie obu teorii. Przede wszystkim warto, abyś sam wziął nóż do ręki i spróbował na ile wygodnie i precyzyjnie pozwala Ci pokroić żywność.

Kolejną istotną rzeczą jest uchwyt noża. Produkt musi leżeć dobrze i pewnie w dłoni. Inaczej można narazić się na nieprzyjemne wypadki. Podczas wybierania japońskiego noża kuchennego, jest to o tyle istotne, że są one niesamowicie ostre. Uchwyt musi być wygodny do trzymania. Najlepszy japoński nóż kuchenny w 2019 roku powinien mieć rękojeść wykonaną z materiałów kompozytowych lub drewna. Wybrać należy według własnego odczucia. Jeśli nóż będzie dobrze leżał w ręce, to z pewnością ułatwi to krojenie.

Podczas zakupu noża należy także sprawdzić z jakiego rodzaju stali został on wykonany. Od tego zależy żywotność i jakość produktu. Japońskie noże powinny być wykonane ze stali nierdzewnej lub węglowej. Należy także zastanowić się z jakiego materiału nóż będzie bardziej nam odpowiadał. Ostrze ze stali wysokowęglowej cechuje się twardością, lepszą siłą i materiał ten jest łatwiejszy do ostrzenia. Profesjonaliści, którzy na co dzień zajmują się robieniem jedzenia japońskiego, zazwyczaj preferują właśnie ten materiał noży. Warto jednak pamiętać, że produkty wykonane z tego materiału mają większą tendencję do rdzewienia. Dlatego też muszą być specjalnie traktowane. Należy je dokładnie osuszyć po umyciu.

Z kolei ostrza, które zostały zrobione ze stali nierdzewnej gwarantują odporność nie tylko na korozję, ale też kontakt z kwasami. Jednak kupując nóż ze stali nierdzewnej musimy pamiętać o tym, że należy je ostrzyć na bieżąco, co jest nieco trudniejsze w porównaniu do wcześniej wspomnianego materiału. Materiał ten także nie zagwarantuje nam takiej twardości, jak stal wysokowęglowa.

 

 

Japońskie nóże kuchenne – Ranking

 

 

Global G-61

 

Global G-61 to polecany przez nas profesjonalny japoński nóż kuchenny. Jest do idealny sprzęt dla każdego kucharza. Nóż posiada piękne, żłobione ostrze. Global G-61 idealnie nadaje się do siekania, i krojenia, a także porcjowania mięsa lub warzyw. Produkt pozwala precyzyjnie pokroić każdy rodzaj żywności. Ostrze noża jest cienkie i krótkie.

Global G-61 posiada także wyprofilowaną rękojeść, która ułatwia kontrolowanie cięcia. Nóż został wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej CROMOVA 18, która charakteryzuje się zawartością 18 procent chromu, dodatkowo ostrze ma także w swoim składzie molibden oraz wanad. Metal został poddany obróbce w temperaturze tysiąca stopni Celsjusza. Następnie kolejnej obróbce w 80 stopniach, a na końcu został poddany procesowi wymrażania, która zwiększyła żywotność i odporność na zepsucie się noża.

Twardość materiału po takim procesie wynosi od 56 do 58 HRC. Długość ostrza noża wynosi 20 cm. Noże przeznaczone są dla szefów kuchni oraz amatorów sztuki kulinarnej, którzy lubią gotować w domowym zaciszu. Produkty z linii Global cieszą się dobrą renomą na całym świecie. Nóż docenili także użytkownicy, którzy ocenili go pozytywnie za jakość i profesjonalizm.

 

 

 

 

Masahiro 11052

 

Masahiro 11052 to cieszący się produkt zarówno wśród profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów orientalnych kuchni. Inspiracją dla kształtu noża była kuchnia francuska. Dzięki temu Masahiro 11052 może być wykorzystywany do wielu różnych zadań kuchennych. Nóż jest perfekcyjny w sam raz dla niejednego szefa kuchni. Produkt jest lekki, a kształt rękojeści ergonomiczna.

Masahiro 11052 został wykonany ze stali MBS-26. Materiał ten charakteryzuje się połączeniem różnych stopów: węgla (od 0,85 do 1,00%), chromu (od 13 do 15%) z dodatkiem manganu, molibdenu oraz wanadu. Nóż został także poddany specjalnej trójstopniowej obróbce cieplnej, która składa się z hartowania, chłodzenia, a na końcu odpuszczania.

W efekcie uzyskany został materiał o twardości wynoszącej od 58 do 59 HRC. Rękojeść Masahiro 11052 została pokryta drewnem rodzaju pakkawood. Długość całkowita noża wynosi 303 mm, a samego ostrza 182 mm. Natomiast szerokość ostrza jest równa 44 mm. Cały produkt waży 109 g. Według fanów kuchennych akcesoriów, Masahiro 11052 to japoński nóż kuchenny w dobrej cenie.

 

 

 

 

Tojiro DP 37

 

Jedną z naszych propozycji zakupowych jest model DP 37 marki Tojiro. Nóż należy do serii profesjonalnych japońskich noży kuchennych. Produkt ten sprawdzi się świetnie dla każdego szefa kuchni i innych profesjonalnych kucharzy lub zapaleńców lubujących się w jedzeniu kuchni zachodniej. Nóż został wykonany ze stali damasceńskiej.

Deseń produktu nosi specjalną nazwę – Kasumi Nagashi, co w tłumaczeniu znaczy „płynąca mgła”. Materiał ten jest bardzo odporny na ścieranie. Ostrze noża wykuto z aż 37 warstw stali nierdzewnej, którą charakteryzuje się powłokami o wysokiej oraz niskiej zawartość węgla. Rdzeń produktu to stop z zawartością kobaltu. Dzięki temu jest on niesamowicie twardy i żywotny. Klinga noża cechuje się świetnej jakości ostrością. Rękojeść produktu została wykonana z laminatu Micarta. Materiał ten jest bardzo wytrzymały i jednocześnie przyjazny dla środowiska.

Nóż ma długość równą 180 mm. Twardość Tojiro DP 37 wynosi między 57 a 59 HRC. Nóż jest lekki i waży 165 g. Według wielu profesjonalistów, Tojiro DP 37 to wysokiej jakości urządzenie, które cechuje się świetną ostrością oraz żywotnością. Nóż jest polecany każdemu szefowi kuchni.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status