fbpx

Maszyny do makaronu ranking

Ostatnio aktualizowane: 25.05.19

 

Marcato Atlas 150 to według konsumentów najlepsza maszynka do makaronu w 2019 roku. Skąd to wiemy? Poddaliśmy analizie dostępne na rynku produkty, uwzględniliśmy recenzje konsumentów oraz wydajność urządzeń i ich funkcjonalność. Maszynka Marcato okazała się najlepiej ocenianym produktem. Przede wszystkim dlatego, że jest wykonana ze stali chromowanej, która jest odporna na uszkodzenia i nie wchodzi w reakcję z żywnością. Jest to funkcjonalny sprzęt, gdyż ma szeroki zakres regulacji pracy, a dostępne przystawki umożliwiają nam przygotowanie nie tylko różnych rodzajów makaronów, ale też pierożków czy ravioli. Warto również podkreślić, że sprzęt zapewnia nam bezpieczną, stabilną pracę i pięknie się prezentuje na kuchennym blacie. Równie ciekawym modelem jest Gefu Perfetta De Luxe 28300. Ta maszynka do makaronu ze stali nierdzewnej jest bezpieczna, gdyż materiały wykorzystane do produkcji są wolne od niebezpiecznych substancji. Stabilną pracę zapewnia nam solidny system mocowania maszynki do blatu. Jeśli oba zaprezentowane przez nas produkty są niedostępne, polecamy Ci dalszą część artykułu, w której opisaliśmy jeszcze 3 inne urządzenia.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jakie maszyny do makaronu kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Maszynka do ciasta makaronowego to wyjątkowe urządzenie, które sprawdzi się w domu zwolenników kuchni włoskiej, czy azjatyckiej. Z pomocą takiego sprzętu przygotujemy wszelkiego rodzaju makarony czy pierogi, nie musząc się martwić o mozolne rozwałkowywanie ciasta. Aby ułatwić Twój wybór, przygotowaliśmy poradnik, który podpowie Ci ,jaką maszynkę do makaronu wybrać.

Rodzaje – jaka maszyna do makaronu jest najlepsza?

Decydując się na zakup maszynki do makaronu, koniecznie zwróć uwagę na modele dostępne w sklepach. Występują one w dwóch wariantach. Do nich zaliczamy maszynki elektryczne i ręczne. Modele elektryczne to urządzenia zasilane sieciowo. Pozwalają one na szybkie przygotowanie makaronu poprzez przetoczenie ciasta przez specjalną nakładkę. Taki sprzęt ułatwi nam pracę w kuchni oraz pozwoli zaoszczędzić sporo czasu na robieniu makaronu. Jest on przydatny zarówno osobom wprawionym, jak i tym dopiero zaczynającym swoją przygodę z gotowaniem.

Natomiast sprzęty ręczne pozwalają nam na kontrolowanie całego procesu przygotowywania makaronu, gdyż sterowane są manualnie. To tradycyjne urządzenie, wymaga użycia dużej siły. W przypadku osób niewprawionych, użycie takiej maszyny do makaronu może się okazać dużym problemem.

 

Moc

Wybierając maszynkę do makaronu w wersji elektrycznej, należy koniecznie zwrócić uwagę na moc silnika. To właśnie od niej zależy wydajność pracy naszego sprzętu. Standardowo wartość waha się w granicach od 100 W do 180 W. W przypadku modeli posiadających funkcję mieszania ciasta, zwykle moc jest wyższa. Trzeba jednak pamiętać, że im większa jest jej wartość, tym wyższe zużycie energii, co ma duży wpływ na nasze rachunki.

 

Dodatkowe funkcje

Oprócz zwykłego przetaczania ciasto przez wybrane nakładki, taka maszynka do makaronu może posiadać również opcję mieszania, czy wyrabiania ciasta. Jest to wygodne rozwiązanie, które z pewnością usprawni naszą pracę w kuchni. Najlepsza maszyna do makaronu to taka, która w pełni ułatwi nam proces przygotowywania tego dania. Dodatkowe funkcje urządzenia pozwolą nam zaoszczędzić czas oraz miejsce pracy.

 

Wykonanie

Ważną kwestią w trakcie wyboru takiej maszyny do makaronu jest przede wszystkim jakość wykonania danego modelu. Dobry sprzęt to taki, który posłuży nam przez wiele lat, dlatego musi być wydajny i funkcjonalny. W większości przypadków, maszyny do makaronu wykonane są ze stali nierdzewnej. Takie tworzywo jest bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Ponadto, jest łatwe w konserwacji. Coraz częściej pojawiają się też modele nawiązujące do stylu retro. Ich obudowa jest zwykle plastikowa. Takie tworzywo sztuczne bardzo ładnie prezentuje się w kuchni i pomimo tego, że jest łatwe w czyszczeniu, to ma skłonności do zarysowań oraz innych uszkodzeń mechanicznych, jak np. pęknięcia.

 

Korbka

Jeżeli zdecydowałeś się na zakup ręcznej maszyny do makaronu, koniecznie zwróć uwagę na korbkę. Za jej pomocą wprowadza się w ruch tarcze do wyrabiania i krojenia ciasta. Im łatwiej się nią obraca, tym szybsza i efektywniejsza jest nasza praca. Warto wybrać taki model urządzenia, którego korbka posiada wygodną rączkę. Pamiętaj, że proces przygotowania takiego makaronu jest dość czasochłonny i ręczne ugniatanie ciasta może być dla wielu z nas bardzo męczące.

 

Zacisk do stołu

Ręczna maszynka do makaronu powinna posiadać zacisk do stołu. Jego zadaniem jest utrzymanie urządzenia w jednym miejscu i w stabilnej pozycji. To z pewnością ułatwi nam przygotowywanie ciasta. Warto pamiętać, że taki model posiada korbkę do wyrabiania makaronu, której obracanie może sprawić, że źle przytwierdzony do blatu sprzęt zacznie się przesuwać po jego powierzchni.

 

Grubość ciasta

Dobra maszyna do makaronu ma możliwość ustawienia grubości wałkowanego ciasta. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, które pozwoli nam na przygotowanie wiele rodzajów makaronu. Radzimy wybrać model posiadający wskaźnik ok. 10 grubości.

 

Regulacja

Warto wspomnieć, że dobre maszyny do makaronu można regulować. Chodzi przede wszystkim o zmianę szerokość wałka oraz ustawienia zespołu tnącego. W ten sposób możliwe jest przygotowanie wielu rodzajów makaronów oraz pierogów za pomocą jednego urządzenia. Rozsuwając tarcze możemy również w szybki i łatwy sposób wyczyścić wnętrze naszego urządzenia.

Dodatkowe nakładki

Koniecznie zwróć uwagę na to, czy dany model posiada dodatkowe nakładki ułatwiające pracę w kuchni. Dzięki nim oprócz spaghetti, możesz przygotować wiele innych makaronów, takich jak: muszelki, wstążki, tagliatelle. Co więcej, w sklepach dostępne są również nakładki do faworków oraz pierogów.

 

Waga

Należy również pamiętać, o wadze całkowitej wybranego przez nas urządzenia. Taka maszyna do makaronu jest najczęściej wykonana ze stali nierdzewnej. Choć materiał ten jest bardzo trwały, wpływa on dość znacząco na wagę sprzętu. Najlepiej wybrać taką maszynę do makaronu, której waga nie przekroczy 2 kg.

 

Maszyny do makaronu w dobrej cenie

W sklepach dostępnych jest wiele modeli maszyn do makaronu, różniących się od siebie nie tylko parametrami, ale przede wszystkim ceną. Koszt zakupu takiego urządzenia zależy od rodzaju sprzętu oraz dodatkowych funkcji, czy nakładek. Dlatego najtańszy model to maszynka ręczna, której cena wynosi ok. 50 złotych. Najdroższe urządzenia to te zasilane sieciowo, których koszt zakupu przekracza 1500 złotych.

 

 

Najlepsze maszyny do makaron w 2019 roku

 

Pyszny domowy makaron – często rezygnujemy z jego przygotowania, bo zajmuje to zbyt wiele czasu. Nie da się zaprzeczyć, że ciasto trzeba odpowiednio zagnieść, a potem rozwałkować. Jednak dla większości najtrudniejsze jest krojenie go na mniejsze lub większe paski. Można sobie to ułatwić stosując specjalny sprzęt.  Dlatego przedstawiamy Państwu ranking maszynek do makaronu.

 

Nasze zalecenia

 

Marcato Atlas 150 

 

Maszynka do makaronu model Atlas marki Marcato to nasz numer jeden. Model ten służy do wałkowania i krojenia makaronu. Szerokość robocza urządzenia to 150 mm. Wałkuje ciasto na 10 grubościach od 0,2 mm do 4,8 mm i kroi je na 3 szerokości – 1,5 mm Tagliolini, 6 mm Fettuccine i płaty lasagne.

Dzięki temu możesz samodzielnie przygotować pyszny makaron, który nie będzie zawierał konserwantów. Jest to oryginalny włoski produkt. W ofercie producenta znajdziesz też specjalne przystawki do wykonania kilku innych rodzajów makaronu i dwóch wielkości pierogów Ravioli.

Rolki maszynki zostały wykonane z anodowanego stopu aluminium, natomiast korpus i akcesoria ze stali chromowanej. Te wysokiej jakości materiały sprawiają, że sprzęt jest bardzo solidny i odporny na działanie czynników zewnętrznych.

W zestawie znajduje się pokrętło i zacisk do mocowania na stole zapewniający odpowiednią stabilizację w czasie pracy. Urządzenie posiada certyfikaty: TÜV Rheinland, CE, jak również ITPI. Ta najlepsza maszynka do makaronu została wysoko oceniona za funkcjonalność i solidne wykonanie.

Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 to urządzenie posiadające szereg różnych certyfikatów, które potwierdzają, że sprzęt może mieć kontakt z żywnością. Prezentowany model został wyprodukowany we Włoszech.

Zalety
Funkcjonalność:

Urządzenie jest praktyczne, bo służy nie tylko do wałkowania ciasta, ale też wykrawania różnych makaronów. Daje nam ono możliwość przygotowania ciasta o 10 różnych grubościach i trzech szerokościach.

Dostępne przystawki:

Producent zadbał o potrzeby wszystkich osób i w swojej ofercie ma specjalne przystawki pasujące do tego modelu, które umożliwiają przygotowanie innych typów makaronów, a nawet ravioli, czyli włoskich pierożków.

Materiał:

Korpus oraz akcesoria maszynki są wykonane ze stali chromowanej, odpornej na uszkodzenia i działanie czynników zewnętrznych. Rolki maszynki zostały wyprodukowane z anodowanego stopu aluminium, które też cechuje wytrzymałość.

Stabilność:

W zestawie znajduje się zacisk do mocowania na stole. To za jego sprawą, bez problemu przyczepimy maszynkę do stołu i zapewnimy sobie bezpieczną pracę.

Bezpieczeństwo:

Urządzenie zostało odznaczone certyfikatami: CE, TÜV Rheinland, oraz ITPI. Potwierdzają one, że jest to produkt godny zaufania, który może mieć kontakt z żywnością.

Wady

 

 

 

 

Gefu Perfetta De Luxe 28300 

 

Maszynka do makaronu De Luxe niemieckiej marki Gefu to nasz numer drugi. Jest to model wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest mocna i jednocześnie pięknie się prezentuje.

Urządzenie jest przeznaczone do wałkowania i robienia 6 rodzajów makaronów: spaghetti, lasagne, lasagne rice, ravioli, tagiatelle oraz tagliolini. W efekcie stanowi odpowiednią propozycję nie tylko do użytku w kuchni prywatnej, ale też w profesjonalnych punktach gastronomicznych, które oferują dania kuchni włoskiej.

Urządzenie to dokładnie rozwałkowuje ciasto na pożądaną długość i tnie na drobne i cienkie paski, oczywiście sam dostosowujesz pracę tego sprzętu do swoich potrzeb. Maszynkę można bez problemu przymocować do blatu, co zapewni Ci odpowiednią stabilizację w czasie pracy. Opinie o maszynkach do makaronu tej marki są bardzo pochlebne.

Ten, jak i inne modele uważane są za bardzo solidne. W swoich opiniach użytkownicy tego urządzenia wysoko oceniają jego funkcjonalność i szerokie zastosowanie w kuchni.

Maszynka do makaronu Gefu Perfetta De Luxe 28300 to produkt niemiecki, ceniony za solidne wykonanie i odporność na uszkodzenia. Prezentowany model wyprodukowano ze stali nierdzewnej, która nie wchodzi w reakcję z żywnością.

Zalety
Materiał:

Produkt wykonano z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest odporna na działanie korozji i uszkodzenia. Jednocześnie należy zauważyć, że ładnie się prezentuje.

Funkcjonalność:

Urządzenie służy do wałkowania i robienia 6 rodzajów makaronów. Dlatego też wiele osób uznało, że jest funkcjonalne i odpowiednie nawet do lokali gastronomicznych.

Mocowanie:

Maszynkę mocuje się do blatu przy użyciu specjalnego uchwytu. Wygląda to podobnie, jak w przypadku maszynek do mielenia mięsa. Takie rozwiązanie zapewnia odpowiednie zabezpieczenie i stabilność.

Łatwa obsługa:

Wiele osób zdecydowało się na zakup prezentowanego modelu, gdyż jest on bardzo łatwy w obsłudze. Przygotowanie makaronu przy użyciu tej maszynki zajmie Ci mniej czasu niż w tradycyjny sposób.

Wady
Cena:

Prezentowany model kosztuje ponad 400 zł i tym samym jest to jedna z droższych propozycji w naszym zestawieniu.

 

 

 

 

Kinghoff KH-3114 

 

Nasz numer trzeci to niezawodna, dobra i tania maszynka do makaronu z regulowanymi wałkami stalowymi służącymi do wyrobu ciasta na makaron. Model ten ma 9 ustawień grubości i dwie szerokości cięcia – 1,5 mm / 6,6 mm. Podstawka ma specjalną klamrę mocującą do blatu. Komplet zawiera zestaw akcesoriów do wyrobu makaronu w różnych kształtach i wzorach.

Za pomocą tego niewielkiego urządzenia przyrządzisz różne typy makaronu, ale też dokładnie rozwałkujesz ciasto na pierogi. Jak zauważają konsumenci model ten wyróżnia bardzo solidna konstrukcja z grubej, polerowanej stali nierdzewnej.

Poza tym urządzenie ma mocne wałki tnące wykonane z utwardzanej stali. Całość łatwo się myje. Sprzęt ten składa się z wykrojnika i wałkowarki. Za jego pomocą można wałkować ciasta o szerokości 15 cm. Waga maszynki to 3 kg. Produkt ceniony jest za jakość wykonania oraz funkcjonalność.

Kinghoff KH-3114 to produkt o wadze 3 kg. Jest to bardzo dobra maszynka do makaronu do 100 zł. Urządzenie ma klamrę do mocowania.

Zalety
Regulacja:

Maszynka posiada regulację grubości i szerokości cięcia. Możemy wybrać jedną z 9 grubości wałkowania i szerokość cięcia 1,5 mm oraz 6 mm.

Funkcjonalność:

Za pomocą tego urządzenia można łatwo przygotować różne typy makaronów czy rozwałkować ciasto na przykład na pierogi. Model ten znacznie ułatwia pracę w kuchni.

Konstrukcja:

Jak zauważają konsumenci Kinghoff KH-3114 wyróżnia bardzo solidna konstrukcja z grubej, polerowanej stali nierdzewnej.

Łatwe czyszczenie:

Wiele osób doceniło to, że pielęgnacja maszynki nie sprawia większego problemu. Niestety często to właśnie problematyczne czyszczenie produktu zniechęca nas do zakupu.

Wygląd:

Konsumenci bardzo pozytywnie odnoszą się do designu prezentowanej maszynki.

Wady
Stabilność:

Jak zauważają konsumenci, model ten mógłby być bardziej stabilny.

 

 

 

 

Tescoma Delicia 63087300 

 

Tescoma Delicia 63087300 to doskonała maszynka do robienia makaronu w warunkach domowych. Stanowi też ciekawą propozycję do kuchni profesjonalnej. Jest to urządzenie wykonane z solidnej stali nierdzewnej w kolorze stalowym, zielonym i czerwonym.

To oczywiście barwy flagi Włoch, kraju, z którego wywodzi się kultura jedzenia makaronu z najróżniejszymi sosami. Inne elementy urządzenia wykonano z tworzywa sztucznego. Urządzenie pozwala przygotować pyszny makaronu przy użyciu minimum wysiłku. Doskonale rozwałkowuje ciasto do pożądanej grubości. Model ten charakteryzuje solidna konstrukcja, trwałe mechanizmy i elegancki wygląd.

Urządzenie posiada system mocowania pozwalający na trwałe przytwierdzenie maszynki do blatu i zapewnienie stabilizacji. Produkt jest objęty 3-letnią gwarancją. Jak zauważają osoby, które zdecydowały się na wybór tego modelu, cechuje go solidność wykonania. Wysoko oceniono funkcjonalność tego sprzętu.

Tescoma Delicia 63087300 to maszynka do robienia makaronu, która została wyprodukowana ze stali nierdzewnej. Prezentowany model jest objęty aż 3-letnią gwarancją producenta.

Zalety
Materiał:

Produkt wykonano ze stali nierdzewnej. Jego zaletą jest to, że nie ulega działaniu korozji. Poza tym jest bardzo atrakcyjny. Kolejna kwestia to oczywiście łatwość czyszczenia, odporność na zarysowania i wszelkie uszkodzenia mechaniczne.

Łatwa praca:

Urządzenie jest bardzo łatwe w obsłudze. Nie trzeba mieć dużego doświadczenia w gotowaniu, aby poradzić sobie z przygotowaniem różnego typu makaronów.

Design:

Wiele osób wybrało ten model nie tylko ze względu na jego funkcjonalność, ale również dość atrakcyjny design. Taka maszynka z całą pewnością nadaje się na prezent dla miłośnika włoskiej kuchni.

Wady
Jakość:

Chociaż niska cena produktu jest kusząca, trzeba zauważyć, że z czasem maszynka ulega awariom.

 

 

 

 

Peterhof PH-1602 

 

Dobra maszynka do makaronu PETERHOF PH-1601 to niezawodny sprzęt do szybkiego przygotowywania makaronu oraz rozwałkowywania ciasta. Model ten posiada 7 ustawień grubości, od 1,0 mm do 6,0 mm. Wybierając ten sprzęt będziesz mógł zapomnieć o mozolnym, wielogodzinnym wałkowaniu placków na makaron.

Urządzenie zostało wykonane z odlewu stalowego i chromowanej stali nierdzewnej 18/10, co zapewnia mu stabilność. Składa się z wałkowarki oraz wykrojnika do makaronu. Wałkuje ciasto o szerokości 15 cm.

Natomiast wykrojnik pozwala przygotować dwa rodzaje makaronu – nitkę 1,5 mm i tasiemkę 6,6 mm. Podstawa urządzenia została zaopatrzona w duże gumowe nóżki antypoślizgowe. Za pomocą tej maszynki można przygotować: klasyczny makaron, ciasto na pierogi, spaghetti, lasagne, czy ravioli.

Urządzenie ma korbkę oraz zacisk do mocowania do blatu. Wymiary produktu to ok.: 20 cm x 20 cm x 15 cm. Model ten uważany jest za bardzo solidny, ale przede wszystkim funkcjonalny, gdyż ma szerokie zastosowanie, także poza kuchnią.

Maszynka do makaronu PETERHOF PH-1601 to sprzęt służący do przygotowywania makaronu i jego rozwałkowywania. Urządzenie ma specjalny przycisk ułatwiający montowanie na blacie.

Zalety
Regulacja:

Urządzenie można bez większego problemu dostosowywać do swoich potrzeb. Przede wszystkim daje nam ono możliwość ustawienia jednej z siedmiu grubości ciasta – od 1 mm do 6 mm. Wałkuje ciasto o szerokości 15 cm i pozwala nam je wykroić na cienką nitkę lub szerszą tasiemkę.

Wygląd:

Z dużym uznaniem spotkał się design prezentowanej maszynki. Stanowi ona piękną ozdobę każdej kuchni. Wszystkie jej elementy zostały dopracowane, aby nie było żadnych nierówności, które nie tylko mogłyby wpłynąć na estetykę urządzenia, ale też jakość pracy.

Wady
Jakość:

Konsumenci nie najlepiej odnoszą się do jakości produktu. Zauważają, że nie jest to bardzo solidny sprzęt.

Obsługa:

Chociaż sam system pracy urządzenia jest prosty, w rzeczywistości przygotowanie makaronu może okazać się trudne, a to ze względu na to, że korbka czasem się blokuje.

 

 

 

 

Jak działa maszynka do makaronu?

 

Domowy, własnoręcznie przygotowany makaron sprawia, że przyrządzona potrawa zyskuje niepowtarzalny smak. Osoby uwielbiające kuchnię włoską powinny zaopatrzyć się w maszynkę, za sprawą której można przygotować długie nitki spaghetti, lasagne, a nawet penne. Sprzęt do makaronu nie ma skomplikowanej budowy, ale za to jest wyjątkowo praktyczny. Ciekawi Cię, jak działa taka maszynka? W takim razie zapoznaj się z poniższymi informacjami.

Budowa maszynki do makaronu

Na rynku dostępne są dwa rodzaje maszynek do makaronu, czyli ręczne i elektryczne. Oba rodzaje sprzętów mają podobną budowę. Podstawowymi częściami są dwa wałki oparte na zębatkach, które są połączone z korbą. Pod wałkującymi elementami umieszczone są ostre noże, wykonuje się je zazwyczaj z plastiku lub metalu. To one odpowiadają za przycinanie makaronu. Przyglądając się maszynce, możemy też zauważyć pokrętło. Dzięki niemu możemy swobodnie regulować odległość dzielącą wałki i tym samym grubość ciasta.

 

Jak działa maszynka?

Działanie maszynki jest bardzo proste. Mając model ręczny, najpierw należy umieścić gotowy płat ciasta pomiędzy wałkami i kilka razy przekręcić korbką, aby go rozwałkować. Kiedy otrzymamy prostokąt o odpowiadającej nam grubości, można przejść do krojenia makaronu. Najpierw należy jednak zamocować na sprzęcie noże. Po wykonaniu tej czynności wystarczy ponownie umieścić ciasto pomiędzy wałkami i zacząć powoli kręcić korbą. Elementy tnące będą w tym czasie przycinać makaron, my musimy go tylko ostrożnie przełożyć na talerz lub specjalny stojak.

W podobny sposób działają maszynki elektryczne. Jedyna różnica pomiędzy nimi a modelami ręcznymi polega na tym, że nie musimy sami kręcić korbką. W tym przypadku wałkowanie i krojenie makaronu odbywa się automatycznie, naszym jedynym zadaniem jest umieszczenie ciasta pomiędzy wałkami. Elektryczny sprzęt jest według miłośników gotowania bardzo wygodny w użytkowaniu. Takie urządzenia są chętnie wykorzystywane nie tylko w domach, ale także restauracjach.  

Czy maszynka elektryczna może działać bez prądu?

Co ciekawe, często z elektrycznych maszynek do makaronu możemy korzystać również wtedy, gdy nie mamy dostępu do prądu. Producenci takich sprzętów dołączają do zestawu specjalną przystawkę i korbkę pozwalającą na samodzielne obracanie wałków i noży. To duże udogodnienie, ponieważ zyskujemy możliwość przyrządzenia makaronu nawet podczas awarii prądu czy będąc poza domem. Aby zmienić elektryczną maszynkę w ręczną, trzeba zamontować w wyznaczonym miejscu przystawkę do wałkowania i krojenia oraz korbkę. Jeżeli mamy wątpliwości, czy zrobiliśmy to w prawidłowy sposób, warto sprawdzić to w instrukcji obsługi. Wtedy na pewno nie uszkodzimy przypadkowo sprzętu.

 

Czy maszynka do makaronu wyrabia ciasto?

Wśród elektrycznych urządzeń do makaronu możemy znaleźć funkcjonalne modele, które za nas wyrabiają również ciasto. Maszynki te są wyposażone w tzw. miesiarkę, w której trzeba umieścić wszystkie potrzebne składniki, czyli mąkę i wodę, ewentualnie także jajka (nie przekraczając maksymalnych ilości wskazanych przez producenta). Po zablokowaniu pokrywy i upewnieniu się, że miesiarka została dobrze zamontowana, można włączyć opcję wyrabiania ciasta. Wtedy znajdujący się wewnątrz wałek zacznie obracać się wokół własnej osi, mieszając jednocześnie składniki. Trwa to zazwyczaj kilka minut, my w tym czasie możemy odpocząć lub przygotować dodatki do potrawy.

Po lekturze wszystkich części przygotowanego przez nas artykułu na pewno wiesz, jaka maszynka do makaronu jest polecana pod względem komfortu użytkowania i jak działa. Kupując dobry sprzęt, zyskujesz możliwość przygotowywania pysznych dań oraz wypróbowania nowych przepisów.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4.66 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status