Kociołki Ranking

Ostatnio aktualizowane: 17.08.18

 

Jaki kociołek kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Gotowanie w kociołkach jest nie tylko bardzo atrakcyjne, ale może stanowić biwakową przygodę, która też pozwala nam wydobyć z potraw wyjątkowy smak. Postawiony na stelażu, trójnogu lub palniku gazowym kociołek to naczynie, w którym możemy przyrządzić najróżniejsze dania jednogarnkowe, np. gulasze, zapiekanki, czy pieczonki. W takim naczyniu możemy też ugotować zupę, bigos, czy fasolę po bretońsku. Osoby korzystające z tego typu rozwiązań potwierdzają, że smak potraw przygotowanych w kociołku jest wyjątkowy.

Poza tym, sam fakt, że gotujemy je w takim, a nie innym naczyniu sprawia, że odbieramy je nieco inaczej. Aby ułatwić Ci zakup, przygotowaliśmy ten oto poradnik. Dowiesz się z niego, jak wybrać najlepszy kociołek i na co zwrócić uwagę przy zakupie, aby czerpać przyjemność z gotowania w kociołku.

 

Rozmiar

Pierwsza kwestia, jaką musisz przeanalizować to rozmiar garnka. Chodzi tutaj o jego wymiary, jak również pojemność. Wiele zależy od twoich potrzeb. Jeśli gotujesz jedzenie dla kilku osób, nie potrzebujesz produktu o pojemności kilkunastu litrów. Wystarczy Ci model 5-6 litrowy. Jeśli chodzi o jego gabaryty, warto przemyśleć to, jak zostanie zawieszony nad paleniskiem. Jeśli oddzielnie kupujesz naczynie, to zmierz wcześniej jego wymiary, aby faktycznie się mieścił. Warto zauważyć, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup głębokiego garnka, a nie szerokiego.

 

Materiał – jaki kociołek jest najlepszy?

Wybór produktu powinien uwzględniać materiał, z jakiego jest on wykonany. Jest to produkt, który ma bezpośredni kontakt z ogniem. Dlatego musi być odporny na działanie wysokich temperatur.  Jednocześnie garnek musi być wytrzymały na nagłe ich zmiany. Często zdarza się tak, że nagle do garnka wlewamy zimną wodę po ugotowaniu samej potrawy. Na rynku znajdziemy modele zwykłe stalowe, stalowe emaliowane obustronnie, a także żeliwne, ze stali INOX, miedziane i żeliwne emaliowane. Każde z tych tworzyw jest bardzo solidne. Żeliwo jest jednak cięższe. Jeśli więc szukasz modelu na biwaki, lepiej zdecydować się na taki, zrobiony ze stali nierdzewnej. Warto upewnić się, czy materiał nie podlega korozji.

Aby wybrać odpowiedni produkt, warto poznać cechy danych materiałów:

Kociołki stalowe emaliowane są łatwe w czyszczeniu i stosunkowo lekkie. Trzeba jednak uważać na emalię, która przy uderzeniach jest podatna na stłuczenia.

Kociołki stalowe zwykłe są lekkie, ale niestety bywają trudne w czyszczeniu.

Kociołki ze stali INOX – czasem się przypalają, są lekkie i wysoce odporne na uszkodzenia.

Kociołki żeliwne zwykłe – niestety są cięższe, ale dłużej trzymają ciepło i lepiej je przewodzą. Taki model bywa trudny w czyszczeniu.

Kociołki żeliwne emaliowane – bardzo długo trzymają ciepło i przyspieszają gotowanie. Poza tym, są łatwe w czyszczeniu.

Kociołki miedziane – zapewniają szybkie gotowanie, długo trzymają ciepło i są łatwe w utrzymaniu czystości.

 

Łatwość czyszczenia

Na ognisku nie możemy regulować temperatury gotowania. Niestety, musimy liczyć się z tym, że na spodzie dania mogą się przypalać zwłaszcza, jak przez chwilę zapomnimy o ich mieszaniu. Dlatego należy zwrócić uwagę na to, czy garnek nie przywiera. Chociaż informacje na ten temat znajdziemy w opisie danego produktu, warto też zwrócić uwagę na oceny konsumentów.

 

Mobilność – jaki kociołek wybrać?

Kociołki często towarzyszą nam na biwakach lub w czasie polowań. Ich przenoszenie może być trudne, zwłaszcza w przypadku modeli żeliwnych, które są dość ciężkie. Dobry garnek powinien mieć też praktyczną rączkę. Świetnym rozwiązaniem jest stelaż, na którym możemy zawiesić naczynie.

 

Dodatkowe elementy

Produkty tego typu często sprzedawane są w zestawie z dodatkowymi elementami. Wśród nich mamy przykrywkę. Przykrywając gotowane danie, przyspieszamy proces przygotowywania potraw. Inne elementy dołączane do kociołków to łyżki, czasem talerzyki. Warto zwrócić uwagę na stelaż. Można go wykonać samodzielnie, ale na pewno jest to duże ułatwienie, które pozwala nam korzystać z niego od razu po zakupieniu.

 

Nóżki

Ciekawą częścią są nóżki. Pozwalają nam na postawienie kociołka na ziemi lub stole. Z drugiej strony, daje nam to możliwość gotowania nie tylko bezpośrednio nad paleniskiem, ale również na kuchence gazowej. W efekcie, będziesz mógł go używać podczas gotowania w domu, a nie tylko na zewnątrz.

Design

Kupując kociołek, warto zwrócić uwagę na jego design. Taki garnek może stanowić świetną dekorację naszego ogródka lub też tarasu. Na rynku dostępne są najróżniejsze przyrządy, począwszy od tych najprostszych, po takie bardzo dekoracyjne.

 

Kociołki w dobrych cenach

Koszt zakupu produktu uzależniony jest od kilku istotnych kwestii. Po pierwsze, jest to materiał, z jakiego wykonano produkt. Najtańsze są modele stalowe i żeliwne zwykłe, nieemaliowane. Produkty emaliowane są nieco droższe, ale warte swojej ceny, gdyż nie przywiera do nich jedzenie. Więcej zapłacimy za produkty ze stelażem oraz wyposażeniem. Kolejna kwestia to wielkość oraz design kociołka. Im większe jest naczynie i bardziej zdobione, tym więcej będzie kosztować. Ceny zaczynają się od mniej więcej 100 zł za sztukę i sięgają nawet 1000 zł.

 

 

Najlepsze kociołki w 2018 roku

 

Na biwaku latem, podczas wyprawy do lasu, czy też w trakcie pieszej wędrówki można przygotować różne mięsa, zupy czy gulasze. Dobrze dobrany produkt, będzie nam służył przez kilka lat. Aby ułatwić Ci wybór, przygotowaliśmy ten oto ranking kociołków. Zawiera on najciekawsze modele dostępne na polskim rynku. Zawarliśmy w nim naczynia o różnej pojemności i budowie. Z całą pewnością, znajdziesz tutaj przyrząd, który spełni Twoje oczekiwania.

 

Nasze zalecenia

 

Activa 11275 

 

Activa 11275 to kociołek myśliwski z paleniskiem. Model ten ma pojemność 14 l. Jest to odpowiednie naczynie, którego możemy używać w terenie do przygotowania różnych dań. Dzięki temu, że posiada zintegrowane palenisko, to gotowanie będzie możliwe w każdym miejscu.

Produkt został wykonany z emaliowanej i lakierowanej blachy stalowej oraz stali szlachetnej. Tworzywa te są bardzo solidne i wysoce odporne na działanie czynników zewnętrznych, w tym wysokich temperatur.

Dzięki praktycznej budowie i dużej pojemności, kociołek sprawdzi się na biwakach oraz podczas wypraw łowieckich. Całość sprzętu waży 14 kg. Jak na kociołek ze stali i z paleniskiem jest dość mobilny.

Opinie o kociołkach tej marki są bardzo pochlebne. Prezentowany model został uznany za praktyczne naczynie do gotowania na świeżym powietrzu. Ze względu na sporą pojemność, jest odpowiedni do przygotowania gulaszu, zupy, czy innych dań jednogarnkowych dla kilkunastu osób.

 

 

 

 

Mastergrill MG429

 

Przylegające do dna potrawy to nic przyjemnego. Dlatego też kociołek myśliwski Mastergrill MG429 został pokryty specjalną warstwą, zapobiegającą przywieraniu. Dzięki temu czyszczenie kociołka po skończonym gotowaniu nie jest zbyt problematyczne.

Model ten waży 13,5 kg i ma pojemność 8 l.  Wystarczy na przygotowanie posiłku dla kilku osób. Wysokość naczynia wynosi 56 cm, przez co mieszanie gulaszu, czy innych sosów nie będzie wiązało się wylewaniem potrawy.

Model ten ma wygodne i stabilne nóżki, a więc możemy go postawić nie tylko nad ogniskiem, ale też palnikiem. Pokrywka kociołka jest wyposażona w specjalny element, dzięki którym możemy zawiesić naczynie na haku lub też na drzewie.

Produkt ten zyskał uznanie ze względu na bardzo solidne wykonanie, sporą pojemność, jak również niezwykle atrakcyjny design.

 

 

 

 

Activa 11110

 

Dobry i tani kociołek Activia 11110 ma pojemności 14 litrów. Model ten ma pokrywkę, a ponadto w zestawie znajduje się chochla wykonana ze stali szlachetnej. Naczynie jest emaliowane.

Wymiary tego modelu to 34 cm x 22 cm. Waży on zaledwie 3,9 kg. Jest więc idealny na wędrówki. Niewielka waga i duża pojemność sprawiają, że możemy zabrać ten kociołek nawet na długą, pieszą wędrówkę. Jest to typ z uchwytem, który można zawiesić nad paleniskiem.

Produkt ten stanowi jedną z najtańszych propozycji dostępnych na polskim rynku. Atrakcyjny design idzie w parze z funkcjonalnością. Kociołek jest bardzo łatwy w pielęgnacji. Jedzenie nie przywiera do niego, gdyż jest emaliowany. Nawet, gdy coś się nam przypadli, szybko pozbędziemy się zabrudzeń.

Produkt ceniony jest przez konsumentów za świetny stosunek jakości wykonania do atrakcyjnej ceny. W swoich ocenach podkreślają, że naczynie jest nie tylko atrakcyjne, ale też solidne, a do tego łatwe w przenoszeniu.

 

 

 

 

Cooking 16l

 

Potrzebujesz czegoś większego? Jeśli tak, model Cooking o pojemności 16 l to propozycja właśnie dla Ciebie. Kociołek waży 10 kg. Nie jest zbyt lekki, ale za to bardzo solidny i wytrzymały. To przede wszystkim zasługa tworzywa, jakim jest żeliwo.

Kociołek węgierski został wykonany z żeliwa szarego, cechującego się najwyższą jakością wykonania. Naczynie ma grube ściany i dno, dzięki czemu dłużej utrzymuje ciepło. Odpowiednio konserwowany będzie nam służył przez kilka lat.

Jego kształt umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła na całej jego powierzchni, skracając tym samym czas gotowania dań. Warto też zauważyć, że samo żeliwo doskonale przewodzi ciepło.

Model ten jest bardzo pojemny i ma praktyczną rączkę, za pomocą której możemy zawiesić naczynie na stelażu. Produkt ten zyskał uznanie wielu osób. W swoich ocenach bardzo dobrze oceniają stosunek jakości produktu do jego ceny. Przyznają, że prezentowany typ jest łatwy w pielęgnacji i wysoce odporny na uszkodzenia.

 

 

 


Produkty te nie są już dostępne

 

 

Kinghoff KH-2232

 

Interesuje Cię praktyczny i atrakcyjny kociołek? Jeśli tak, zadowoli Cię model Kinghoff KH-2232. Jest to produkt z odkręcanymi nogami, który umożliwia nam postawienie kociołka bezpośrednio na palniku. Jest to przydatne wtedy, gdy nie mamy możliwości rozpalenia ogniska, ale mamy dostęp do kuchenki.

Kociołek jest wyposażony w przylegającą pokrywę, która utrzymuje parę wewnątrz garnka. Dzięki temu potrawy przygotowują się znacznie szybciej i są smaczniejsze.

Prezentowany model ma wymiary: wysokość całkowita – 35 cm, wysokość nóżek – 13 cm, wysokość kociołka – 22 cm oraz średnica – 32 cm. Waga naczynia to 15 kg.

Przyrząd może być używany w warunkach polowych lub w domu do przygotowania najróżniejszych dań jednogarnkowych. Model ten został wykonany z wysokiej jakości materiałów, odpornych na działanie wysokich temperatur.

Osoby, które wybrały prezentowany kociołek, wysoko oceniły jego wykonanie, a także fakt, że może być używany zarówno na ognisku, jak i na zwykłych palnikach gazowych. Czyni to go bardziej funkcjonalnym.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...