fbpx

Garnki żeliwne ranking

Ostatnio aktualizowane: 25.08.19

 

Jaki garnek żeliwny kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Garnki żeliwne to naczynia, które ze względu na wysoką wytrzymałość na temperatury oraz wieloletnią eksploatację, stają się coraz bardziej popularne. Tego typu naczynie pozwala na przygotowanie naszych ulubionych dań w bardzo krótkim czasie. Jednakże liczba dostępnych modeli w sklepach może utrudnić wybór takiego zakupu. Dlatego też przygotowaliśmy poradnik, który podpowie, jaki garnek żeliwny wybrać.

Czym jest żeliwo i jaki garnek żeliwny jest najlepszy?

Żeliwo jest stopem żelaza z węglem, dzięki czemu naczynia wykonane z tego tworzywa posiadają wiele unikatowych własności. Przede wszystkim, dobre garnki żeliwne w odróżnieniu od tych wykonanych chociażby ze stali nierdzewnej lub aluminium, charakteryzują się dobrym przewodnictwem ciepła, dzięki czemu mamy pewność, że nasze danie jest równomiernie ugotowane lub usmażone. Garnki żeliwne cechują się tym, że są wysoce odporne na wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania, odkształcenia itp. Dlatego jest to sprzęt, w który warto zainwestować, by cieszyć się jego dobrą jakością przez wiele lat.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Funkcjonalność

Garnki żeliwne znane są ze swojej funkcjonalności, gdyż służą do przygotowywania różnych potraw. Dlatego w takim naczyniu możemy nie tylko gotować, ale również smażyć, prażyć, dusić czy nawet piec w piekarniku. Tego typu sprzęt będzie idealny przede wszystkim do przyrządzania dań wymagających długiego i powolnego gotowania. Przykładem tutaj może być bigos lub gulasz.

Garnki tego typu świetnie posłużą w przygotowywaniu wszelkiego rodzaju mięs, takich jak drób, wołowina czy schab. Dzięki długiemu pieczeniu potrawy mamy pewność, że mięso jest równomiernie przypieczone i nie będzie surowe w środku. Używanie tego produktu w piekarniku jest bardzo proste i przyjemne. Nie musimy się obawiać, że resztki dania przypieką się do dna i ścianek naczynia.

 

Dwa największe atuty takich garnków to:

Uniwersalność – garnki żeliwne charakteryzują się tym, że można ich spokojnie używać do wszystkich rodzajów kuchenek, czyli indukcyjnych, elektrycznych, ceramicznych i gazowych. To sprawia, że nawet kiedy zmienimy kuchenkę, nadal możemy stosować nasze ulubione naczynia.

Rozprowadzanie ciepłagarnki żeliwne słyną z tego, że po nagrzaniu długo utrzymują stałą temperaturę. To pozwala nam na użycie mniejszej energii do przygotowania dań. Ponadto tak przygotowana i podana w naczyniu potrawa na długo zatrzyma wysoką temperaturę, więc szybko nie wystygnie.

 

Powłoka non-stick

Naczynia określone mianem non-stick posiadają specjalną, wielowarstwową powłokę, która zapobiega przywieraniu potraw do dna i ścianek garnka. Dzięki temu czyszczenie naczynia jest bardzo proste i nie wymaga uciążliwego szorowania. Poza tym, tego typu powłoka jest wzmocniona ceramicznie i charakteryzuje się odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania czy odkształcenia. Co więcej, zapobiega również wydzielaniu się szkodliwych związków chemicznych z żeliwa. Mamy więc pewność, że nasze danie jest wolne od zanieczyszczeń i nie ma specyficznego, metalicznego posmaku.

 

Uchwyty

Przed zakupem garnka żeliwnego warto zwrócić uwagę na jakość wykonania uchwytów w danym modelu. Mogą być żeliwne, przez co istnieje ryzyko, że w trakcie gotowania będą się nagrzewać. W ten sposób może dojść do poparzenia, a samo przestawianie takiego sprzętu może się okazać dość problematyczne. Dobrą alternatywą są drewniane uchwyty, które nie nagrzewają się w trakcie przyrządzania potraw. Taki garnek jest więc łatwy i bezpieczny w użytkowaniu. Z drugiej strony, należy pamiętać, że w przeciwieństwie do naczyń z żeliwnymi uszkami, tych z posiadającymi drewniane rączki nie należy stosować w piekarniku.

 

Pokrywa

Kupując garnek żeliwny warto zwrócić uwagę na jakość wykonania pokrywy oraz jej uchwytu. Może być ona wykonana w całości z żeliwa. Taki model będzie się szybko nagrzewał i może być problematyczny w trakcie gotowania. Pokrywy z aluminium posiadają w większości plastikowy uchwyt. Ponadto są one lekkie. Dobrą propozycją będą również pokrywy szklane, które pozwolą nam na obserwację procesu gotowania, bez konieczności odkrywania danego naczynia.

 

Design

Garnki żeliwne występują w wielu wariantach kolorystycznych. Producenci, starając się nadążyć za modą, oferują naczynia w ciekawych, pastelowych barwach. Dostępne są również modele surowe, bez większych dekoracji.

Utrzymywanie ciepła

Dania podawane w garnkach żeliwnych przez długi czas będą utrzymywać temperaturę. Sprawdzą się do serwowania zarówno potraw na ciepło czy zimno, bez obawy o szybkie wystygnięcie lub topnienie. Poza tym, tego typu naczynia świetnie sprawdzają się do przechowywania żywności w zamrażarce, czy lodówce do chociażby marynowania mięsa i ryb. Warto również pamiętać, że specjalna powłoka emaliowana zapobiega rozprzestrzenianiu się zapachu.

 

Waga żeliwa

Garnki i inne naczynia wykonane z żeliwa charakteryzują się wysoką wagą. Im cięższy model, tym lepsze są jego proporcje stopu żelaza z węglem. Należy pamiętać, że zanieczyszczone żeliwo posiada wiele pęcherzyków powietrza, które odpowiadają za niższą wagę sprzętu. To jednak może grozić pęknięciem w trakcie gotowania.

 

Wielkość

Naczynia tego typu dostępne są w wielu rozmiarach. Najmniejsze z nich mają pojemność 1,5 l oraz średnicę 13,5 cm. Kolejno, są garnki 2,5 l o średnicy 15 cm. Większym od niego będzie model o pojemności 3 l i średnicy podstawy 17,5 cm. Największą opcją jest garnek 5 l z średnicą wynoszącą 20,5 cm.

 

Garnki żeliwne w dobrych cenach

Ceny garnków żeliwnych zależą od jakości stopu żelaza z węglem, jaki zastosowano w produkcji oraz producenta. Najtańsze modele to te, które kosztują ok. 50 złotych. Tego typu sprzęt najczęściej posiada żeliwne rączki oraz pokrywę, przez co gotowanie nie będzie przyjemne. W przypadku przyrządów, których cena sięga nawet kilkuset złotych mamy pewność, co do jakości żeliwa, które odpowiada za czas eksploatacji naczynia.

 

 

Najlepsze garnki żeliwne w 2019 roku

 

Garnek żeliwny może wydawać się przeżytkiem, wszakże mamy o wiele lżejsze garnki stalowe, które bez obaw można myć w zmywarce, a jednak, dobre naczynie tego typu przyda się w każdej kuchni. Można w nim gotować, piec, przygotowywać najróżniejsze pyszności, które zawsze są wyśmienite i soczyste. Dlatego też przygotowaliśmy ten ranking garnków żeliwnych.

 

Nasze zalecenia

 

Chasseur 3731-03 

 

1-chasseur-garnek-zeliwnyGarnek żeliwny z pokrywką firmy Chasseur 3731-03 to propozycja francuskiej odlewni żeliwa, której tradycja sięga 1924 roku. Naczynia oferowane przez markę Causeur odznaczają się pięknym wykonaniem oraz mocnym materiałem. Opisywany model ma pojemność 5,6 l i jest dostępny w kolorze pięknej, soczystej wiśni. Waga naczynia to 6,3 kg.

Ten najlepszy garnek żeliwny może być stosowany na kuchni indukcyjnej, ceramicznej, elektrycznej, gazowej, a także opalanej drewnem lub węglem. Żeliwo jest szczególnie odporne na działanie wysokich temperatur. Dobrze się nagrzewa i utrzymuje ciepło, a więc przygotowane w takim garnku potrawy są pełne aromatu.

Poza tym materiał ten równomiernie rozprowadza ciepło. Musisz też wiedzieć, że akumuluje wysoką temperaturę, a więc potrawa znajdująca się garnku żeliwnym, długo zachowa odpowiednią do spożycia ciepłotę. Jest to niezastąpione rozwiązanie, gdy domownicy przychodzą do domu o różnych godzinach i nie lubią odgrzewania potraw. Garnek ma 10 lat gwarancji, co dowodzi solidności jego wykonania. Naczynie można myć w zmywarce.

Jeśli szukasz dobrego garnka żeliwnego z pokrywką, polecamy Ci model firmy Chasseur 3731-03. Prezentowane naczynie ma pojemność 5,6 l i jest dostępne w kolorze soczystej wiśni. Waga tego naczynia to 6,3 kg. Produkt zyskał uznanie wielu osób.

Zalety
Odpowiedni do każdej kuchni:

Najlepszy garnek żeliwny to taki, który będzie kompatybilny z kilkoma rodzajami kuchenek. Model Chasseur 3731-03 świetnie nada się do gotowania na płycie indukcyjnej, ceramicznej, elektrycznej, gazowej, a nawet opalanej drewnem lub węglem.

Solidny materiał:

Dzięki temu, że żeliwo dobrze się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło, nasza potrawa powoli nabiera smaku i aromatu. To sprawia, że dania zrobione w tego typu naczyniu posiadają niezwykle delikatną konsystencję.  

Rozprowadzanie ciepła:

Żeliwne garnki doceniane są przede wszystkim za to, że znakomicie rozprowadzają ciepło. Taka właściwość wpływa na równomierną obróbkę termiczną potrawy.

Akumulowanie ciepła:

Ze względu na dość grube ścianki, garnek wykazuje zdolność do długotrwałego akumulowania wysokiej temperatury. Dzięki temu przechowywane w nim dania pozostają ciepłe nawet przez parę godzin. Jest to dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za odgrzewanymi potrawami i szukają rozwiązań, aby jak najdłużej cieszyć się odpowiednią do spożycia temperaturą swojego obiadu.

Gwarancja:

Solidna jakość wykonania potwierdzona została 10 letnią gwarancją. Garnek odporny jest na wiele czynników zewnętrznych, dzięki czemu bez problemu możesz myć go w zmywarce.

Wady

 

 

 

 

Konighoffer Oval 4L 

 

2-konighoffer-garnek-brytfannaNa drugim miejscu znajduje się dobry i tani garnek żeliwny Konighoffer Oval 4L. Jest to świetny produkt wykonany z wysokiej jakości materiałów. Stanowi idealne naczynie do gotowania różnych potraw. Żeliwo doskonale rozprowadza ciepło i utrzymuje wysoką temperaturę, a to pozwala nam zaoszczędzić na rachunkach. Pojemność – 4l – umożliwia nam przygotowanie obiadu dla całej rodziny.

Wykończenie wewnętrzne jest kremowe, a zewnętrzne szare. Pokrywa oraz uchwyty emaliowane są bardzo stabilne. Wymiary wewnętrzne naczynia to 26,7 cm x 21,0 cm x 10,5 cm, a jego waga wynosi około 5,1 kg. Jest to tzw. gęsiarka, w której przygotujesz pyszne i aromatyczne mięsne potrawy różnego typu.

Pieczone w naczyniu mięso jest doskonale miękkie i delikatne, a jednocześnie chrupiące z zewnątrz. Garnek nadaje się do użytku na rożnego typu kuchenkach, również indukcyjnych. Konsumenci wysoko ocenili pojemność garnka, ale także jego atrakcyjny design i piękną kolorystykę.

Poza tym dużym uznaniem cieszy się sam materiał, z jakiego został wykonany. Charakteryzuje się on solidnością, jest odporny na zarysowania i uszkodzenia.

Konighoffer Oval o pojemności 4 l to dobry garnek żeliwny do 150 zł. Jest to model, który waży 5,1 kg, a jego wymiary wewnętrzne to 26,7 cm x 21,0 cm x 10,5 cm.

Zalety
Rozprowadzanie ciepła:

Konsumenci docenili model Konighoffer Oval 4L przede wszystkim za zastosowanie wysokiej jakości materiałów. Odpowiednio dobrane surowce umożliwiają gotowanie wielu potraw, bez względu na ich stan skupienia. Poza tym naczynie dobrze utrzymuje ciepło, co również wpływa na jakość przygotowywanych dań.

Odpowiedni na każdą kuchenkę:

Garnek jest kompatybilny nie tylko ze zwykłymi kuchenkami gazowymi lub ceramicznymi, ale również z urządzeniami nowej generacji np. płytą indukcyjną.

Design:

Godną uwagi zaletą garnka jest jego oryginalny wygląd. Wnętrze zostało pokryte jasną, kremową barwą, natomiast zewnętrzne ścianki utrzymane są w szarych odcieniach. Kontrastowe zestawienie w połączeniu z precyzyjnym wykonaniem sprawiają, że produkt prezentuje się bardzo elegancko.

Solidne wykonanie:

Dość istotną właściwością garnka jest materiał, z jakiego został wykonany. Wysokiej jakości surowiec gwarantuje nam wieloletnie użytkowanie produktu. Mocna farba odporna jest na wszelkie zarysowania, a gruba ścianka uniemożliwia pękanie materiału pod wpływem wysokiej temperatury.

Wady
Pojemność:

Dla dużej rodziny 4 litrowy garnek jest zdecydowanie za mały.

 

 

 

 

Skeppshult 710 

 

3-skeppshult-garnek-zeliwnySkeppshult 710 to duży kociołek, który może być używany na otwartym ogniu. Został wykonany z wysokiej jakości żeliwa. Szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło, a potem długo je utrzymuje.  Został wyprodukowany w 100% z naturalnych surowców które nie wpływają na przygotowywane w nim potrawy. Naczynie jest dostosowane do każdego rodzaju kuchni w tym indukcyjnej, może być też używane w piekarniku.

Produkt ten jest najdroższą propozycją w naszym zestawieniu, ale należy podkreślić, że został wykonany ręcznie i posiada aż 25 letnią gwarancję producenta. Jest to gwarancją niezawodności naczynia i świetnego wykonania. Możesz mieć pewność, że będzie to dobra, warta swojej ceny inwestycja. Model ten wyróżnia piękny i ponadczasowy wygląd, a sam materiał, z którego wykonano garnek jest odporny na zarysowania i łatwy w czyszczeniu.

Osoby, które wybrały ten produkt wysoko oceniły przede wszystkim jego wykonanie – jest mocny. Poza tym kociołek ma dużą pojemność – aż 5 l. Dzięki czemu przygotujesz w nim sporą ilość jedzenia dla całej rodziny.

Dla amatorów stylu retro świetnym wyborem powinien okazać się zakup modelu Skeppshult 710. Duży kociołek o pojemności 5 l możemy włożyć bezpośrednio do ognia, dzięki czemu potrawy nabiorą bardzo intensywnego smaku i zapachu.

Zalety
Szybkie nagrzewanie:

Bardzo grube ścianki garnka dość mocno wpływają na obróbkę termiczną dań. Równomierna cyrkulacja i długotrwałe utrzymywanie temperatury powodują, że nawet trudne w przygotowaniu, chude mięso kruszeje i staje się bardzo delikatne.

Naturalne surowce:

Naczynie zostało wykonane w 100% z naturalnych surowców. Taka zaleta wpływa nie tylko na wyśmienity smak naszych potraw, ale również na ich jakość.

Gwarancja:

Producent zapewnia, że produkt zachowa wszystkie właściwości aż przez 25 lat.

Wygląd:

Garnek Skeppshult 710 charakteryzuje się bardzo prostym, lecz jednocześnie oryginalnym wyglądem. Z pewnością dobrze sprawdzi się w kuchniach zaprojektowanych w etnicznym stylu. Metalowa rączka pozwoli Ci wykorzystać produkt nie tylko do gotowania, ale również do dekoracji.

Wady
Cena:

Jedną z największych wad produktu jest jego cena. Za naczynie będziesz musiał zapłacić ponad 600 zł.

 

 

 

 

Staub 40510-285-0 

 

4-staub-garnek-zeliwnyNasza czwarta propozycja to emaliowany garnek żeliwny firmy Staub, która oferuje swoim klientom solidne, świetnie wykonane naczynia. Opinie o garnkach żeliwnych tej marki są bardzo pochlebne. Konsumenci wysoko oceniają ich solidne wykonanie i piękne wykończenie.

Model, który prezentujemy został pokryty kilkoma warstwami emalii, dzięki czemu jego powierzchnia jest bardzo gładka i jednocześnie wysoce odporna na zarysowania, zmianę koloru, czy odpryskiwanie. Emalia zewnętrzna jest błyszcząca, natomiast wewnętrzna ciemna i matowa. Specjalnie wyprofilowana pokrywka zapewnia lepszy proces kondensacji, a więc przygotowane potrawy są smaczniejsze, a samo gotowanie przebiega zdecydowanie szybciej.

Model ten pasuje do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych. Naczynie ma stalowy, niklowany uchwyt, a więc garnek może być bez problemu używany w piekarniku do 260 stopni bez obawy o stopienie. Średnica garnka to 28 cm, a jego pojemność wynosi aż 5,85 l. Dlatego będzie idealny do przygotowania dużej ilości różnego rodzaju potraw, zarówno tych gotowanych, jak i pieczonych.

Garnek żeliwny firmy Staub, model 40510-285-0 to produkt cieszący się wieloma pochlebnymi ocenami konsumentów. Głównie ze względu na solidne wykonanie i atrakcyjny wygląd.

Zalety
Powierzchnia wewnętrzna i zewnętrzna:

Do produkcji garnka wykorzystano bardzo zaawansowaną technologię, która przewiduje pokrywanie naczyń kilkoma warstwami emalii. Takie rozwiązanie sprawia, że zarówno wewnętrzna, jak i zewnętrzna powierzchnia charakteryzują się dużą odpornością na zarysowania, zmianę koloru lub odpryskiwanie.

Pokrywka:

Dość masywna pokrywka, wykonana z wysokiej jakości materiału bardzo dobrze uszczelnia garnek. Dzięki temu, wszystkie składniki poddane są działaniu wysokiej temperatury, co w dużym stopniu wpływa na czas przygotowywania potraw.

Odpowiedni do każdej kuchenki i piekarnika:

Jak już wspomniano, garnek wykonany został z wysokiej jakości materiałów odpornych na czynniki zewnętrzne. Wszystkie elementy mogą być poddawane działaniu wysokiej temperatury, co sprawia, że produkt wykorzystamy zarówno do gotowania na kuchence, jak i do pieczenia w piekarniku.

Wady
Cena:

Oryginalny design i wysoka jakość naczynia bardzo mocno wpływają na jego cenę. Koszt zakupu garnka Staub 40510-285-0 przewyższa kwotę 1000 zł.

 

 

 

 

Le Creuset 21002294314461 

 

Garnki Le Creuset Garnek owal 29cm 4,7L beżNa piątym miejscu naszego zestawienia znajduje się Le Creuset 21002294314461. Jest to garnek owalny francuskiej marki Le Creuset. Jest on emaliowany specjalną farbą, która pięknie się prezentuje i jest wysoce odporna na wszelkie zadrapania, czy uszkodzenia. Równomierne i szybkie nagrzewanie oraz długie utrzymywanie temperatury potraw po skończeniu gotowania to nie wszystkie zalety tego naczynia.

Przede wszystkim konsumenci podkreślają, że jest ono eleganckie i pięknie prezentuje się na stole. Ponadto ma praktyczną pokrywkę i mocne, solidne uchwyty, a więc nie musimy obawiać się o wyślizgnięcie naczynia w czasie przenoszenia. Jego wymiary to: średnica – 29 cm, pojemność – 4,7 l, a waga wynosi 5.67 kg.

Dzięki sporej pojemności możemy w nim przygotować duże ilości pysznych dań jednogarnkowych. Poza tym naczynie można bez obaw włożyć do piekarnika, aby utrzymać odpowiednią temperaturę przygotowanej potrawy. Model ten uznawany jest za wyjątkowo solidny i bardzo praktyczny. Wyróżnia się też atrakcyjnym designem.

Le Creuset 21002294314461 to piękny garnek owalny francuskiej marki Le Creuset. Produkt jest emaliowany. Jego pojemność to 4,7 l.

Zalety
Wykonanie:

Firma Le Creuset znana jest ze swojej precyzji i dokładności. Taka polityka gwarantuje, że wszelkie produkty producenta posiadają wysoką odporność na zadrapania i inne uszkodzenia.

Rozprowadzanie temperatury:

Dzięki odpowiednio wyprofilowanym ściankom i grubej podstawie naczynie szybko się nagrzewa i długo utrzymuje wysoką temperaturę.

Można używać w piekarniku:

Dobra jakość użytych w produkcji materiałów wpływa na odporność termiczną naczynia. Z tego względu możemy w nim gotować i piec, bez obaw o stopienie się któregokolwiek z elementów.

Wady
Cena:

Biorąc pod uwagę koszt garnka, zakup nowego naczynia staje się dość poważną decyzją. Za produkt będziesz musiał zapłacić ponad 1100 zł.

Kolorystyka:

Wielu konsumentów uważa, że utrzymanie w czystości białego naczynia jest dość pracochłonne. Poza tym, garnek po pewnym czasie wykazuje tendencję do żółknięcia i utraty blasku.

 

 

 

 

Jak dbać o garnek żeliwny?

 

Jeśli wiesz już, jaki garnek żeliwny jest polecany do przyrządzania potraw, na pewno szybko wybierzesz właściwe naczynie. Musisz jednak pamiętać, że tego typu produkt wymaga odpowiedniej pielęgnacji, inaczej szybko zardzewieje. Jak należy dbać o garnek żeliwny? My już znamy odpowiedź na to pytanie.

 

 

Impregnacja

Naczynia do gotowania z żeliwa należy w odpowiedni sposób zaimpregnować. W ten sposób skutecznie zapobiegniemy pojawieniu się rdzy, której trudno jest się pozbyć. Do impregnacji wystarczy użyć zwykłego oleju do smażenia – musimy nim dokładnie wysmarować dno oraz ścianki garnka. Czynność tę warto regularnie powtarzać, np. co kilka miesięcy (w zależności od tego, jak często używamy naczyń). To ułatwi nam nie tylko utrzymanie garnka w czystości, ale też przygotowywanie w nim potraw, ponieważ jedzenie nie będzie przywierać do powierzchni i przypalać się.

 

Co zrobić, gdy na garnku pojawi się rdza?

Garnki z żeliwa najlepiej dokładnie obejrzeć po każdym myciu, gdyż wtedy szybko zobaczymy pierwsze ślady rdzy. Jeżeli na dnie lub ściankach naczynia pojawią się niewielkie plamy korozji, możemy usunąć je przy pomocy stalowej wełny lub samodzielnie przygotowanej pasty z soli (do ciepłego oleju wystarczy dodać od 2 do 4 łyżeczek soli gruboziarnistej). Po dokładnym umyciu garnek trzeba ponownie zaimpregnować olejem.

Gdy naczynie żeliwne leży nieużywane przez dłuższy czas, rdza może pokryć jego całą powierzchnię. Nie oznacza to jednak, że musimy kupić nowy garnek. Możemy spróbować pozbyć się rdzy w łatwy sposób. Naczynie należy wstawić do zimnego piekarnika i ustawić funkcję jego samooczyszczania (to tzw. pyroliza). Dojdzie wtedy do całkowitego wypalenia zanieczyszczeń zarówno na garnku, jak i w samym piekarniku. Wyczyszczone naczynie trzeba posmarować cienką warstwą oleju i nie dopuścić do odtłuszczenia.

 

Jak myć garnki z żeliwa?

Zaleca się, aby garnki żeliwne myć w gorącej wodzie bez dodatku detergentów, które mogłyby wniknąć w jego strukturę. Nie powinniśmy używać twardych myjek (wyjątkiem są sytuacje, kiedy chcemy usunąć rdzę). W razie większych i bardziej uporczywych zabrudzeń płyn do mycia naczyń możemy zastąpić solą, która równie skutecznie usuwa resztki jedzenia. Co ważne, żeliwnych garnków nie należy myć w zmywarce, trzeba robić to ręcznie. Dotyczy to przede wszystkim żeliwa nie emaliowanego. Naczynia zabezpieczone warstwą emalii możemy myć w wodzie z dodatkiem łagodnego detergentu, jednak nie wolno przy tym używać ostrych szczotek i gąbek (aby nie uszkodzić powierzchni). Emaliowane garnki powinno się co kilka miesięcy nawilżać octem winnym i następnie wycierać do sucha.

 

 

Gdy zauważymy na naczyniu przebarwienia, trzeba wlać do niego olej (ewentualnie tłuszcz zwierzęcy) i podgrzać na palniku bądź w piekarniku do 170 st. C, maksymalnie 200 st. C. Garnek możemy odstawić dopiero w momencie, gdy znaczna część użytego tłuszczu wchłonie się w ścianki. Kiedy naczynie ostygnie, należy wytrzeć je papierowym ręcznikiem.

 

Jak wyczyścić przypalony garnek żeliwny?

Przypalonego jedzenia z garnka żeliwnego pozbędziemy się przy pomocy sody oczyszczonej. Wystarczy nanieść niewielką ilość proszku na wilgotną gąbkę i wyszorować dokładnie naczynie, a następnie opłukać. Jeśli to nie pomoże, trzeba wlać do garnka wodę i zagotować ją, wtedy zanieczyszczenia same zaczną odrywać się od dna i ścianek. Pamiętajmy, aby nie zalewać rozgrzanego naczynia zimną wodą, gdyż to może spowodować pęknięcie żeliwa. Najlepiej więc odstawić garnek do ostygnięcia, a później dokładnie go wytrzeć.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4.75 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status