Garnki rzymskie ranking

Ostatnio aktualizowane: 28.10.20

 

Jaki rzymski garnek jest najlepszy? Chcąc znaleźć odpowiedź na to pytanie, poddaliśmy analizie opinie opublikowane przez konsumentów i okazało się, że jest to model Pataki Keramia Gaja 10001. To ręcznie robione naczynie o pojemności 7 l, które daje możliwość przyrządzenia smacznego posiłku dla większej rodziny lub grupy znajomych. Do potraw nie trzeba dodawać tłuszczu, w efekcie czego są one mniej kaloryczne, a jednocześnie pełne witamin i innych składników odżywczych. Garnek jest glazurowany i bardzo ciekawie się prezentuje. Ma on pokrywkę ozdobioną efektownym, warzywnym motywem. Drugi pod względem popularności jest produkt Pataki Keramia Europa 10022. Garnek ma pojemność równą 5 l i owalny kształt. Można go bez przeszkód używać w piekarniku, z pewnością się w nim zmieści. Na uwagę zasługuje ciekawie zdobiona pokrywa, na środku której wyrzeźbiono rybę w otoczeniu muszli i rozgwiazd. W rankingu znalazło się też kilka innych naczyń rzymskich, warto się z nimi zapoznać.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki garnek rzymski kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Sekret pysznej, pełnowartościowej potrawy tkwi nie tylko w składnikach, które były wykorzystane do jej przygotowania. Choć oczywiście ma to ogromne znacznie. Wiele zależy jednak od tego jakich naczyń użyjemy w czasie gotowania. Inny efekt pozwala nam uzyskać grill, szybkowar, parowar, zwykła patelnia, czy multicooker, a jeszcze inny garnek rzymski, który jest tematem tego poradnika. Jest to prosty sprzęt kuchenny, stosowany na całym świecie od wieków. Warto więc zaufać naszym przodkom, których kuchnia choć prosta, była również smaczna. Wiemy, że zakup sprzętów kuchennych zawsze wiąże się z pewnymi pytaniami, dlatego podpowiemy Ci, na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego naczynia i jaki garnek rzymski wybrać.

 

 

Garnek rzymski – co to takiego?

Zacznijmy od początku, czyli od tego, czym w ogóle jest garnek rzymski i jakie efekty pozwala uzyskać. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że jest to naczynie wykonane ze specjalnej, mocno wypalonej gliny. Taki produkt jest znany ludzkości od wieków. Taki garnek wykorzystuje proces cyrkulacji pary wodnej powstającej na jego ściankach. Ponieważ boki są porowate, łatwo wchłaniają wodę. Aby uzyskać właściwy efekt należy taki garnek namoczyć w wodzie – najlepiej przez 15 minut przed gotowaniem. Musimy tutaj jednak podkreślić, że przed pierwszym użyciem zwykle zaleca się namaczanie go przez przynajmniej 2 godziny (wiele zależy od zaleceń producenta).

 

Dlaczego warto kupić takie naczynie?

Przede wszystkim musimy zaznaczyć, że potrawy przygotowywane w garnku rzymskim są soczyste, nie przypalają, a co więcej są lekkostrawne. Wynika to z faktu, że w czasie gotowania nie używamy tłuszczu, a więc zapewniamy sobie zdrowsze i mniej kaloryczne dania. Poza tym przygotowane potrawy nie wysychają, a składniki odżywcze zawarte w produktach nie ulatniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Dodatkowo taki garnek można używać w piekarniku – zarówno do pieczenia chleba, mięs, warzyw czy ciast, ale również bezpośrednio na płycie kuchennej. Jest więc świetną, wielofunkcyjną propozycją do każdej kuchni.

 

Materiał to podstawa

Na rynku znajdziemy wiele produktów nazywanych garnkami rzymskimi, jednak niektóre z nich nie zasługują na tę nazwę. Dlatego musisz być świadomy tego, z czego powinno być wykonane takie naczynie, aby faktycznie można było w nim przygotować pyszne dania z zachowaniem cennych składników. Dobrej jakości produkt tego typu jest zrobiony wyłącznie z wypalonej gliny. Nie może być pokryty szkliwem, bo uniemożliwia to cyrkulację pary wodnej. Warto też podkreślić, że na rynku dostępne są modele, których ścianki i dno pokryte są specjalną porowatą powierzchnią, która gwarantuje zachowanie właściwości naczynia przez długi czas.

 

Kształt – jaki garnek rzymski jest najlepszy?

Na rynku dostępne są garnki okrągłe i podłużne, niczym brytfanny. Który model będzie najlepszy? Tak naprawdę wiele zależy od naszych potrzeb. Jeśli często pieczemy mięsa lub ryby to podłużne naczynie będzie najwygodniejsze. Najlepszym wyjściem jest wyposażyć się w dwa różne produkty. Należy pamiętając o tym, że taki materiał w pewien sposób pochłania zapachy, a więc jeśli w garnku chcesz piec zarówno mięsa, jak i ciasta, najlepiej posiadać dwa osobne garnki, aby Twoje ciasta czy chleb nie pachniały pieczenią.

 

Pojemność też jest ważna

Wybór odpowiedniej pojemności nie jest bez znaczenia. Na rynku dostępne są modele od 2 do 6 litrów, ale zdecydowanie najpopularniejsze są te 4-5 litrowe, które nie tylko z łatwością mieszczą się w piekarniku, ale również pozwalają przygotować całkiem sporą ilość jedzenia. Jeśli masz większą rodzinę, nie zaszkodzi zdecydować się na bardziej pojemny garnek rzymski.

 

Moczenie – to też jest ważne

Każde naczynie jest inne i producenci mają odmienne zalecenia co do namaczania garnka w wodzie. Dlatego warto sprawdzić, czy będzie to 15 min – 20 min, czy dłużej. Pamiętaj jednak, że przed pierwszym użyciem zwykle czas namaczania wynosi ok. 2h – 3h. Dlatego należy zapoznać się z instrukcją i sprawdzić, jak powinien przebiegać ten proces. Jeśli za każdym razem będziesz musiał namaczać garnek przez godzinę lub dwie, z całą pewnością zniechęci Cię to do użytkowania naczynia.

 

 

Cena – kiedy warto kupić dany model?

Cena zawsze ma dla nas znaczenie. Dlatego nie możemy pominąć tego aspektu. Przede wszystkim musisz pamiętać, że dobry garnek trochę kosztuje. Chociaż znajdziesz modele za ok. 50 zł, lepiej zwrócić uwagę na te nieco droższe. Głównie chodzi tutaj o jakość materiałów, oraz samą metodę wykonania garnka. Szczególnie polecane są te robione ręcznie, a jak wiadomo są nieco droższe. Warto sprawdzić ranking polecanych przez nas modeli, wśród których znajdują się również te wykonane ręcznie. Znajdziesz tam garnki rzymskie w dobrych cenach.

 

Pamiętaj, że garnek się zmienia

Wiele osób zapomina o tym, że wszystkie garnki ceramiczne z upływem czasu zmieniają kolor. W przypadku garnków rzymskich materiał często ciemnieje. Każdy producent przestrzega o takich zmianach. Niestety wielu użytkowników o tym zapomina co skutkuje ich nieprzychylnymi opiniami o wyglądzie produktu. Kierując się naszymi wskazówkami z całą pewnością znajdziesz model idealny dla siebie.

 

 

Najlepsze garnki rzymskie w 2020 roku

 

Moda na zdrowy styl życia nie słabnie, kupujemy bio-produkty, jemy więcej warzyw, zastępujemy olej rzepakowy kokosowym, a na naszym talerzu zamiast wieprzowiny ląduje kurczak. Nie wiemy jednak, że już same naczynia mogą pomóc nam w przygotowaniu zdrowszych potraw, bez użycia tłuszczu, lecz wciąż pysznych, pachnących i chrupiących. Takim produktem jest garnek rzymski, w którym przygotujemy zdrowszą wersję lasagne, ciasta, czy chleba. Nasz ranking garnków rzymskich to doskonałe zestawienie najlepszych naczyń tego typu, dostępnych na polskim rynku.

 

Nasze zalecenia

 

Pataki Keramia Gaja 10001

 

1.Pataki Keramia Gaja 10001Numerem jeden na naszej liście jest klasyczny garnek rzymski Pataki Keremia Gaja 10001. To wykonany z gliny i glazurowany model. Jego pokrywa został ozdobiona motywem warzyw. Jest to najlepszy garnek rzymski, jaki znajdziemy na polskim rynku, dzięki któremu pieczenie staje się dużo przyjemniejsze. Producentem tego modelu jest węgierska firma Petaki Keremia, która od prawie 100 lat oferuje tego typu wyroby, oczywiście wykonywane ręcznie.

W 2007 roku firma została odznaczona tytułem “Doskonałości Rękodzieła”. Produkty firmy cieszą się bardzo dobrą opinią wśród profesjonalnych kucharzy, jak również amatorów gotowania. Na szczycie naszej listy model ten znalazł się dzięki wysokiej jakość i atrakcyjnej cenie – ok. 109 zł za sztukę.

Oczwyiście ważną rolę odegrały też niezwykle pochlebne opinie użytkowników. Poza tym atutem są też wymiary garnka: 37,0 cm x 25,0 cm x 18,0 cm i pojemność 7,0 l, co pozwala na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Ogromną zaletą garnków tego typu jest to, że pozwalają na przygotowanie zdrowych i pysznych potraw bez użycia tłuszczu.

Dzięki odpowiedniej budowie, przygotowane w garnku potrawy są soczyste, smaczne i co istotne, zachowują wszystkie witaminy i minerały.

Pierwszy produkt, który chcemy zaprezentować to Pataki Keramia Gaja 10001. Jest to najlepszy garnek rzymski w 2020 roku. Produkt to glazurowany model, wykonany ręcznie z gliny. Przed użyciem należy namoczyć naczynie w wodzie. Jest ona wchłaniana w pory znajdujące się w glinie, a następnie para wodna jest uwalniana podczas pieczenia, co wpływa na soczystość dań.

Zalety
Wygląd:

Garnek został pokryty glazurą, a więc pięknie się prezentuje. Do tego pokrywę ozdobiono motywem warzywnym, dzięki czemu będzie stanowił piękną dekorację w każdej kuchni.

Robiony ręcznie:

Garnek został wykonany ręcznie. Warto podkreślić, że w 2007 roku, firma Pataki została odznaczona tytułem “Doskonałości Rękodzieła”.

Cena:

Biorąc pod uwagę to, że jest to ręcznie robione naczynie, dostępne jest w niezwykle atrakcyjnej cenie – ok .110 zł za sztukę.

Wymiary:

Produkt ma wymiary 37,0 cm x 25,0 cm x 18,0 cm i pojemność 7,0 l. Jest to bardzo duże naczynie, które umożliwia nam przygotowanie posiłku dla kilku osób.

Soczyste zdrowe dania:

Garnek daje nam możliwość przygotowania zdrowych potraw, bez użycia tłuszczu. Możesz mieć pewność, że będą one soczyste, pełne witamin i aromatów.

Wady

 

 

 

 

Pataki Keramia Europa 10022

 

Nasza kolejna propozycja to klasyczny garnek rzymski z pięknie zdobioną, elegancką pokrywą. Jest to produkt wykonany z gliny, a następnie glazurowany.

W naczyniu możemy przygotować zdrowe dania bez użycia tłuszczu, które zachowują smaki, aromaty, a także witaminy i minerały. Jest to garnek rzymski, odpowiedni do przygotowania pysznych pieczeni, zapiekanek oraz wielu innych dań.

Jest to produkt znanej, węgierskiej firmy Pataki Keramia, która została w 2007 roku oznaczona przez Węgierską Izbę Gospodarczą tytułem “Doskonałość Rękodzieła”.  Ponad 100 lat doświadczenia w produkcji tego typu garnków daje gwarancję, że inwestujemy w solidnie wykonany produkt.

Wymiary garnka to: długość – 37,0 cm, szerokość – 25,0 cm oraz wysokość: 15,0 cm. Natomiast jego pojemność wynosi 5 l.

W swoich ocenach konsumenci podkreślają, że jest to bardzo solidnie wykonane naczynie. Ponadto dostępne w atrakcyjnej cenie. Wysoko oceniają też jego funkcjonalność.

Pataki Keramia Europa 10022 to kolejny produkt, na który warto zwrócić uwagę. Ten garnek rzymski jest nie tylko praktyczny, ale też bardzo ładny, a więc może stanowić ozdobę każdej kuchni.

Zalety
Wymiary:

Garnek ma długość - 37,0 cm, szerokość - 25,0 cm oraz wysokość: 15,0 cm. Jego pojemność wynosi 5 l. Mieści się praktycznie w każdym piekarniku, umożliwiając nam przygotowanie obiadu dla całej, kilkuosobowej rodziny.

Design:

Użytkownicy wysoko oceniają atrakcyjny design tego produktu. W swoich recenzjach podkreślają, że garnek z powodzeniem może stanowić dekorację pomieszczenia. Może nam służyć nie tylko jako naczynie do pieczenia, ale także jako chlebak lub pojemnik na ciasto czy inne produkty spożywcze.

Cena:

Produkt dostępny jest w bardzo atrakcyjnej cenie. Zwłaszcza, że jest to ręcznie robiony model. Jest to dobry garnek do 100 zł.

Materiał:

Glina to solidny materiał, wysoce odporny na uszkodzenia. Oczywiście, trzeba go pielęgnować, a przed użyciem namoczyć w wodzie, ale dobrze eksploatowany i pielęgnowany  będzie nam służyć przez długi czas.

Wady

 

 

 

 

Biowin Roman 70225

 

3.Biowin Roman 70225Kolejną pozycję w naszym rankingu zajmuje Biowin Roman 70025. Jest to bardzo ciekawa propozycja, której niewątpliwą zaletą jest cena. Produkt ten kosztuje ok. 40 zł, co czyni go najtańszym na naszej liście. Naczynie to świetnie sprawdza się przy pieczeniu chleba, jak również wielu innych produktów, w tym warzyw, mięs, czy ryb. W przeciwieństwie do pozostałych modeli, które przedstawia nasz ranking garnków rzymskich, ten nie jest wykonany ręcznie.

Oczywiście tworzywo, z którego został wyprodukowany pozwala na przygotowane różnych dań bez użycia oleju, w atmosferze pary wodnej. Jednocześnie stosując ten garnek zachowujemy wszystkie cenne dla zdrowia składniki – witaminy oraz mikroelementy.

Ten dobry i tani garnek rzymski pozwala wyeliminować tłuszcz z diety, dlatego jest to idealna propozycja dla wszystkich osób marzących o zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Stosując to naczynie nie musimy też obawiać się przypalenia, czy wysuszenia potrawy, gdyż specjalna porowata struktura pozwala na wchłonięcie wody, która paruje w czasie pieczenia. Wymiary produktu to 31cm x 21cm x 14cm. Warto też zwrócić uwagę na bardzo pochlebne opinie o tym naczyniu.

Kolejną pozycję w naszym zestawieniu zajmuje garnek rzymski Biowin Roman 70025 przeznaczony do pieczenia chleba oraz wielu innych potraw.  

Zalety
Cena:

Garnek kosztuje ok. 60 zł, jest to więc jedna z najtańszych propozycji w naszym zestawieniu. Jeśli nie jesteś pewny, czy taki garnek spełni Twoje oczekiwania i szukasz czegoś w niskiej cenie to najlepsza propozycja dostępna na polskim rynku.

Do pieczenia chleba:

Naczynie jest przede wszystkim przeznaczone do pieczenia chleba. Bochenki w nim wypiekane są chrupiące i pyszne. Poza tym, może nam służyć do pieczenia mięs, lasagne oraz wielu innych, aromatycznych dań.

Bez użycia oleju:

W naczyniu wytwarzana jest para wodna, dzięki której jedzenie nie przywiera do powłoki, a my nie musimy używać oleju, który znacznie zwiększa kaloryczność potraw.

Wymiary produktu:

Ze względu na to, że naczynie ma wymiary 31 cm x 21cm x 14 cm, bez większego problemu mieści się w każdym, nawet małym piekarniku.

Wady
Pojemność:

Jest to garnek o pojemności 4 l, a więc może być zbyt mały do przygotowania dania dla całej rodziny.

 

 

 

 

Pataki Keramia Seafod 10005

 

4.Pataki Keramia Seafod 10005 -Na czwartym miejscu naszego rankingu znajduje się kolejna propozycja węgierskiej firmy Pataki Keremia – model Seafod 1005. Ten klasyczny garnek rzymski świetnie sprawdza się w kuchni, gdyż pozwala ograniczyć użycie tłuszczu. Zapewnia też, że przygotowane w nim potrawy są bardzo aromatyczne, smaczne, niewysuszone i zachowują wszystkie witaminy oraz cenne minerały.

Model wyróżnia się charakterystyczną pokrywą w kształcie ryby i owoców morza. Ten garnek rzymski jest ręcznie wykonany z gliny, a następnie glazurowany. Jak zapewnia producent, wcześniejsze namoczenie naczynia sprawi, że w trakcie przygotowywania jedzenia woda będzie parowała, a dzięki temu przygotowane potrawy będą smaczne i soczyste, a także zachowają cenne składniki.

Jedynym minusem tego produktu będą jego wymiary. Jest wyjątkowo długi – 40 cm, co może utrudnić włożenie garnka do piekarnika. Kolejna kwestia to pojemność. Pataki Keramia Gaja 10001 ma pojemność 7 l, natomiast ten model zaledwie 5 l. Wciąż jednak jest to idealna propozycja dla osób, które szukają nieco mniejszego modelu, który ma wiele pozytywnych opinii wystawionych przez użytkowników.

Następna propozycja w naszym zestawieniu to kolejne już naczynie węgierskiej firmy Pataki Keramia – model Seafood 1005. Ma piękną pokrywę, a więc z powodzeniem może pełnić funkcję dekoracyjną.

Zalety
Bez tłuszczu:

Prezentowany garnek pozwala nam ograniczyć użycie tłuszczu w kuchni. Przygotowane w nim potrawy będą lżejsze i zdrowsze, a samo mycie naczynia nie będzie sprawiać nam większego problemu. Co istotne, gotowanie w garnku rzymskim zachowuje cenne witaminy i minerały zawarte w produktach spożywczych.

Piękna pokrywa:

Prezentowany model wyróżnia się piękną pokrywą w kształcie ryby i owoców morza. Dzięki temu garnek będzie też stanowił interesującą dekorację kuchni.

Solidne wykonanie:

Naczynie jest wykonane z mocnego, trwałego materiału. Jest bardzo solidne, a więc to inwestycja na długie lata.

Wady
Wymiary:

Chociaż garnek ma pojemność 5 l to jest bardzo długi, gdyż ma aż 40 cm. Przez to niestety, nie mieści się do wielu modeli kuchenek. Ponadto ze względu na dość duże zdobienia pokrywy, całość jest bardzo wysoka i przechowywanie garnka może być utrudnione.

 

 

 

 

Dafi XXL

 

5. Dafi XXLOstatnia propozycja to garnek rzymski Dafi XXL. Jest to naczynie, które zamyka nasz ranking garnków rzymskich, co nie oznacza, że jest to produkt, którego nie warto używać. Jest to kolejne naprawdę dobre naczynie, aczkolwiek nazwa XXL nie koniecznie odzwierciedla faktyczne rozmiary, gdyż podstawa garnka ma 28cm x 17cm. Natomiast wysokość naczynia z pokrywą to 18cm.

Podobnie jak poprzednie propozycje pozwala przygotować dania bez użycia tłuszczu. Ugotujemy w nim ryby, chleb, zapiekanki, lasagne, risotto, czy różnorodne dania z warzyw. Warto zauważyć, że przed użyciem należy namoczyć garnek w wodzie, a w czasie pieczenia nie zapominać o tym, że nawet tak trwałe naczynie może ulec zniszczeniu. Zwłaszcza, jeśli do nagrzanego piekarnika wsadzimy zbyt zimny garnek.

Nie lubi ono również detergentów. Nie chodzi tylko o ewentualny wpływ na naczynie, ale również to, że wsiąkają one w strukturę naczynia i podczas kolejnego pieczenia szkodliwe składniki są uwalniane zagrażając naszemu zdrowiu. Producent zauważa też, że z czasem garnek zaczyna zmieniać kolor na ciemniejszy, a po 100 pieczeniach należy wypełnić go wodą, a potem wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia.

Trzeba jednak pamiętać, że jego pielęgnacja wciąż jest bardzo prosta, bo potwierdzają liczne, oczywiście pozytywne opinie użytkowników.

Ostatnia propozycja w naszym zestawieniu to garnek rzymski Dafi XXL służący do pieczenia mięs, ryb i warzyw.

Zalety
Wielofunkcyjność:

W garnku tym bez problemu przygotujemy najróżniejsze dania – lasagne, risotto, warzywa i ryby. Możemy w nim upiec chleb lub zapiekanki. Materiał nie pochłania zapachów.

Pojemność:

Prezentowany model ma pojemność aż 6 l. Dzięki temu zmieści sporą ilość produktów. Stanowi odpowiednie naczynie dla dużej rodziny.

Wymiary:

Chociaż nazwa sugeruje nam, że mamy do czynienia z dużym garnkiem, tak naprawdę jego wymiary to zaledwie 28 cm x 17 cm, przy jednocześnie sporej pojemności.

Wady
Cena:

Koszt zakupu tego produktu to ok. 135 zł. W efekcie, stanowi on jedną z najdroższych propozycji w naszym zestawieniu.

Jakość wykonania:

Konsumenci nie najlepiej oceniają jakość wykonania garnka. Niektórzy twierdzą, że jest on bardzo podatny na uszkodzenia, zwłaszcza pod wpływem wysokich temperatur.

 

 

 

 

Jak umyć garnek rzymski?

 

Garnek rzymski to naczynie, w którym można przygotować wiele pysznych potraw. Tego typu produkt można znaleźć w wielu domach. Myślisz o inwestycji w to naczynie, ale przed podjęciem ostatecznej decyzji chcesz dowiedzieć się, czy jego pielęgnacja nie jest zbyt skomplikowana? Jeśli szukasz wskazówek na ten temat, zapraszamy do lektury przygotowanego przez nas tekstu.

 

 

Jak czyścić garnek rzymski?

Przed zakupem warto odpowiedzieć sobie nie tylko na pytanie, jaki garnek rzymski jest polecany przez użytkowników, ale też dowiedzieć się, jak pielęgnować produkt. Musimy pamiętać, że jeśli nie będziemy robić tego odpowiednio, naczynie może szybko stracić swoje właściwości. W konsekwencji może to doprowadzić do tego, że przygotowywane w nim potrawy nie będą tak dobre, jak na początku. Czego używać do czyszczenia garnka rzymskiego? Zasady są bardzo proste – wystarczy woda i szczotka. Nie jest zalecane, aby używać nawet bardzo delikatnych detergentów. Jeśli jednak to zrobimy, trzeba pamiętać o dokładnym, nawet kilkukrotnym wypłukaniu naczynia.

Wybierając szczotkę do czyszczenia, warto zdecydować się na zakup akcesorium ze stosunkowo miękkim włosiem. Nie może być ono jednak zbyt miękkie, bo wtedy możemy mieć problem z dokładnym wyczyszczeniem naczynia. Jeśli do dna garnka rzymskiego przykleiły się resztki jedzenia, przed rozpoczęciem czyszczenia należy do namoczyć w wodzie. Powinno to zająć około kilkunastu minut, w zależności od rodzaju i ilości zabrudzeń. Kiedy dokładnie umyjemy produkt, musimy pozostawić go do wyschnięcia. Naczynie można umieścić na świeżo wypranej ścierce lub papierze kuchennym.

 

Jak używać garnka rzymskiego?

Równie ważna jest nie tylko odpowiednia pielęgnacja garnka rzymskiego, ale także przestrzeganie zasad jego użytkowania. Tylko jeśli będziemy stosować się do zaleceń, możemy mieć pewność, że produkt będzie nam długo służył. Wielu producentów podkreśla, jak ważne jest to, aby przed użyciem, a dokładniej włożeniem naczynia do piekarnika, namoczyć je. Powinno to zająć ok. 15 minut i co warto dodać, trzeba robić to za każdym razem. Nie można w tym czasie włączyć piekarnika, aby przyspieszyć proces przygotowania pysznego dania.

 

 

Zasadą jest, że garnek rzymski wstawia się do nienagrzanego sprzętu. Jeśli nie zastosujemy się do tej rady, możemy być pewni, że zakupione przez nas naczynie pęknie (stracimy nie tylko produkt, ale też zmarnujemy jedzenie i będziemy musieli poświęcić czas na czyszczenie piekarnika). Kiedy już rozpoczniemy pieczenie danej potrawy, musimy pamiętać, że nie można wlewać do naczynia zimnej wody. Wynika to z tego, że różnica temperatur może doprowadzić do trwałego uszkodzenia garnka.

 

Gdzie przechowywać garnek rzymski?

Jako jeden z etapów pielęgnacji i konserwacji produktu można wymienić jego przechowywanie. To, w jakim miejscu umieścimy garnek rzymski ma duże znaczenie. W naszej kuchni czy spiżarni powinniśmy znaleźć miejsce, w którym gwarantowany jest swobodny przepływ powietrza (ograniczy to ryzyko rozwoju wilgoci). Najlepiej ułożyć naczynie na półce. Jeśli zdecydujemy się umieścić je w szafce, upewnijmy się, że jest ona idealnie czysta. Od czasu do czasu warto sprawdzać, czy w miejscu przechowywania garnka nie panuje wilgoć. W innym wypadku na powierzchni naczynia będą rozwijały się bakterie, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.

 

 

» Przejrzyj produkty z poprzednich lat

Produkty te nie sa juz dostepne

 

 

Romertopf Pane 01221

 

2.Romertopf Pane 01221Drugie miejsce w naszym rankingu garnków rzymskich zajmuje model Romertopf Pane 01221. Produkt ten jest nieco mniejszy i dwukrotnie droższy od pierwszej propozycji, ale ma dodatkową funkcję chlebaka. W zasadzie producent założył, że jest to chlebak, który może również służyć jako naczynie do zapiekania. Jest to elegancka, bardzo uniwersalna propozycja.

Przechowywanie chleba w takim garnku to bardzo ciekawe rozwiązanie, zwłaszcza, że posiada on otwory, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Dzięki temu chleb oraz bułki dłużej zachowują świeżość i nie pleśnieją. Firma Romertopf stawia na praktyczne rozwiązania, pamiętając jednak o stworzeniu atrakcyjnych produktów.

Dlatego też projektanci skupili się na tym, aby ten garnek rzymski pełnił również funkcję dekoracyjną blatu kuchennego. Chlebak otwiera się od góry, a sama pokrywa ma wygodny uchwyt. Oczywiście, nie jest to wyłącznie pojemnik do przechowywania chleba, ale również doskonały garnek do zapiekania w każdym piekarniku.

Średnica wewnętrzna naczynia wynosi 28,0 cm, a wysokość całkowita z pokrywą 19,0 cm. Waga to około 3,790 kg. Warto też wspomnieć, że opinie o garnkach rzymskich i innych sprzętach domowych tej marki są bardzo pochlebne.

 

 

» Przejrzyj produkty z poprzednich lat

Subskrybuj
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status