fbpx

Garnki indukcyjne ranking

Ostatnio aktualizowane: 19.08.19

 

Obecnie płyty indukcyjne są bardzo popularne i stają się ciekawą alternatywą dla tradycyjnej kuchenki gazowej. Aby móc jednak na nich gotować, należy zaopatrzyć się w specjalne, indukcyjne garnki. Chcemy zaprezentować Ci najlepsze naczynia tego typu, abyś mógł przyrządzać smaczne i aromatyczne potrawy. Do naszego rankingu wybraliśmy modele, które cieszą się największym zaufaniem konsumentów. Na pierwszym miejscu uplasował się Tefal Duetto 10EL A75SC84, czyli niezwykle elegancki zestaw, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników gotowania. Naczynia posiadają nienagrzewające się uchwyty i zostały wykonane z materiałów odpornych na odkształcanie. Co więcej, w komplecie znajdują się aż 4 garnki i rondel. Wszystkie mają inną średnicę i pasują do różnych pól grzewczych. Z kolei drugie miejsce należy do produktu Kinghoff KH-3322. To model o dużej pojemności, w którym bez wątpienia przygotujesz obiad dla całej rodziny. Został on wykonany z wytrzymałego materiału, dlatego może Ci towarzyszyć bardzo długo. Prezentowany garnek działa równie skutecznie, co elektryczny parowar.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jakie garnki indukcyjne kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że kuchenki indukcyjne współpracują jedynie ze ściśle określonym rodzajem garnków. Ten fakt stanowi zazwyczaj jeden z najważniejszych argumentów przeciw zakupowi płyty, której praca została oparta na najnowocześniejszej technologii. Z obawy o dodatkowe koszty rezygnujemy z wygody, funkcjonalności i bezpieczeństwa, jakie stawia przed nami indukcja. W niniejszym artykule postaramy się przekonać Cię, że zakup nowych naczyń wcale nie musi wiązać się z wysokim wydatkiem.

Sugerując się kilkoma wskazówkami zobaczysz, że decyzja o tym, jakie garnki indukcyjne wybrać wcale nie musi być trudna i kosztowna. Zwróćmy więc uwagę na kilka istotnych właściwości.

 

 

Dno – jakie są najlepsze garnki indukcyjne?

Wybierając nowy komplet garnków do gotowania na kuchence indukcyjnej zwróć szczególną uwagę na jego dno. Bowiem to ono stanowi całą tajemnicę pracy tego typu naczyń. Przede wszystkim musi wykazywać właściwości ferromagnetyczne. Oznacza to, że podstawa jest w stanie przyciągnąć magnes. Jeśli chcesz sprawdzić, czy wybrany przez Ciebie komplet w 100% będzie kompatybilny z kuchenką indukcyjną, zabierz ze sobą na zakupy niewielki magnesik. Nie przykładaj go jednak do boków, czy pokrywki, a do dna. Jeśli nastąpi oddziaływanie dodatnie – Twój wybór z pewnością okaże się słuszny.

 

Grubość dna

Oprócz właściwości ferromagnetycznych, dno garnków indukcyjnych powinno posiadać odpowiednią grubość. Oczywiście bardzo cienka podstawa przyciągająca magnes będzie zdolna do podgrzewania jedzenia, jednak gotowanie okaże się znacznie mniej przyjemne. Tego typu dno pod wpływem działania indukcji wygina się i deformuje, przez co coraz mniej przylega do płyty. Skutkiem uszkodzenia jest nierównomierne rozkładanie ciepła, co wpływa na wydłużenie procesu przygotowywania posiłków. Oprócz tego, opisywana niedoskonałość wpływa na głośność pracy kuchenki. Jeśli naczynia nie przylegają ściśle do płyty, urządzenie zaczyna strzelać i piszczeć, co może wywoływać stres i zdenerwowanie użytkowników.

Z powyższych względów, wielu konsumentów twierdzi, że najbardziej optymalna grubość dna waha się od 5 mm do 10 mm. Oczywiście, podczas pierwszego użycia sprzętu dość trudno będzie Ci ocenić najlepszy poziom intensywności nagrzewania garnka. Czas, jaki potrzebny jest do zagotowania wody na kuchence indukcyjnej znacznie różni się od tego, który uzyskamy na zwykłej płycie lub gazie. Jednak jesteśmy przekonani, że już w przeciągu kilku dni korzystania z nowego nabytku będziesz w stanie swobodnie posługiwać się skalą temperatury.

 

Konstrukcja dna

Garnki indukcyjne posiadają również różną konstrukcję dna. Czasami złożone są z jednego płatu, który stanowi grube podłoże. Jednak znacznie częściej tego typu naczynia posiadają kilkuwarstwową podstawę (od 3 do 6 warstw),gdzie każda z nich wypełnia inną rolę. Najbardziej praktyczny rodzaj dna posiada trójdzielną budowę. Pierwszą warstwę stanowi ferromagnetyczna powłoka, która odpowiada za przekazywanie energii cieplnej do wnętrza garnka.

Kolejna to stop aluminium, którego największą zaletą jest zdolność długiego utrzymywania temperatury, dzięki czemu Twoje garnki będą podgrzewać jedzenie nawet po wyłączeniu płyty. Ostatnia warstwa zrobiona jest z tego samego materiału, z jakiego wykonana została pozostała część naczynia lub pokryta jest antyprzypaleniową powłoką.

 

Materiał

Z racji tego, że na rynku istnieje kilka rodzajów materiałów, które wykorzystuje się do produkcji garnków, nie jest trudne ich porównanie. Naczynia wykonane z wysokiej jakości stali wydają się jedną z najbardziej eleganckich opcji. Dodatkowo, jedzenie przygotowywane na takiej kategorii powierzchni zachowuje większość wartości odżywczych i nabiera odpowiedniej konsystencji. Co więcej, bez problemu możemy pozostawić produkty bezpośrednio w naczyniu. Ze względu na optymalny ciężar, nada się zarówno do profesjonalnej kuchni, jak i do domu, gdzie lekkie garnki zawsze będą mile widziane. Stal charakteryzuje się dużą podatnością na wygięcia, dzięki czemu występuje w przeróżnych kształtach. Niestety, jeśli jesteś fanem pstrokatych kolorów lub wzorów, ten materiał z pewnością nie spełni Twoich oczekiwań. Naczynia bowiem występują w dwóch wariantach: błyszczącym oraz matowym i zawsze produkowane są w odcieniach szarości. Jedną z największych wad garnków stalowych jest ich tendencja do przypalania jedzenia. Dlatego staraj się wybierać modele pokryte specjalną, antyprzypaleniową powłoką.

Kolejnym, dość popularnym materiałem do produkcji garnków jest żeliwo. Jeśli jesteś gotowy na to, aby przymknąć oko na pewne wady, ten rodzaj garnków z pewnością posłuży Ci przez długie lata. Do największych mankamentów żeliwa zaliczymy jego wagę (każdy z elementów kompletu jest bardzo ciężki) oraz podatność na działania korozji. Z tego względu koniecznie pamiętaj o jego częstym konserwowaniu. W tego typu naczyniach nie należy gotować kwaśnych potraw, ponieważ mogą one zniszczyć strukturę powierzchni. Poza tym nie zaleca się, aby przechowywać w niej pokarmy, ponieważ porowaty materiał łatwo wchłania zapach i długo go utrzymuje. Na szczęście, jeśli będziesz mył naczynie tuż po przygotowaniu posiłku, garnki w mgnieniu oka staną się czyste i świeże. Pamiętaj jednak, aby po zmoczeniu któregokolwiek z elementów dokładnie go osuszyć, ponieważ w przeciwnym razie dane miejsce może rdzewieć.

Ostatnim materiałem, który również często wybierany jest przez konsumentów jest aluminium. Jest to najlżejszy z możliwych garnków, który bardzo dobrze przewodzi ciepło. Z tego względu proces gotowania jest znacznie krótszy. Niestety, aluminium wykazuje tendencję do ciemnienia, przez co w krótkim czasie Twoje naczynia będą wyglądać na zniszczone.

 

Rozmiar

Jeśli chodzi o gotowanie na zwykłej kuchence gazowej lub elektrycznej, rozmiar garnków nie ma żadnego znaczenia. Jednak w przypadku płyt indukcyjnych, małe naczynia mogą nie współgrać z danym modelem urządzenia. Pamiętaj, że średnica dna garnka powinna być nie mniejsza, niż połowa średnicy palnika. W przeciwnym razie w odległości od 12 cm do 20 cm od sprzętu będzie występowało niebezpieczne dla ciała człowieka promieniowanie elektromagnetyczne. Stanowi ono szczególne zagrożenie dla osób posiadających np. wstawiony rozrusznik.

Co prawda, nowoczesne urządzenia włączają się tylko wtedy, gdy wyczują garnek o odpowiedniej wielkości. Nie jest to jednak reguła, dlatego też staraj się dobierać najlepsze garnki indukcyjne pod względem rozmiaru do obwodu poszczególnych miejsc na płycie.

 

 

Rodzaje

W obecnych czasach na rynku możemy spotkać przeróżne rodzaje garnków indukcyjnych, które z powodzeniem zastępują zwykłe naczynia. Producenci dokładają wszelkich starań, aby ich produkty charakteryzowały się najwyższą jakością, która umożliwi szybkie gotowanie zdrowych potraw. Obok klasycznego kształtu garnków o dowolnej średnicy, znajdziesz również patelnie, czajniki oraz duże naczynia do pieczenia.

Asortyment wyposażony jest w grille, gadżety do smażenia naleśników lub inne przydatne naczynia, które możesz wykorzystać podczas gotowania. Obecnie nie jest problemem, aby kupić nawet dobrej jakości szybkowar, czy zestaw do gotowania na parze.

 

Garnki indukcyjne w dobrych cenach

Garnki indukcyjne są nieco droższym wariantem akcesoriów do gotowania. Pojedyncze elementy bywają dość kosztowne, dlatego wielu konsumentów poleca, aby wybierać naczynia sprzedawane w kompletach. Najprostszy zestaw złożony z 7 elementów możesz kupić już za niecałe 100 zł. Jednak, jeśli szukasz produktów z najwyższej półki musisz przygotować się na wydatek nawet 2500 zł.

 

 

Najlepsze garnki indukcyjne w 2019 roku

 

Kuchnie indukcyjne stały się bardzo popularne, nie tylko ze względu na swój atrakcyjny wygląd, ale też energooszczędność jaką zapewniają. Należy jednak pamiętać, że takie płyty działają na innej zasadzie niż modele elektryczne czy gazowe. Z tego powodu, można na nich używać wyłącznie specjalnych naczyń, które wytwarzają pole elektromagnetyczne. W tym rankingu przedstawimy garnki, których można używać na kuchniach indukcyjnych.

 

Nasze zalecenia

 

Tefal Duetto 10EL A75SC84

 

Duetto Easy&Smart marki Tefal to elegancki zestaw garnków z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Każdy element ma gruby spód kapsułowy zapewniający równomierną dystrybucję ciepła. Produkt jest odporny na odkształcenia i ma ergonomiczne, nienagrzewające się uchwyty.

Garnki można używać także w piekarniku (do 260 st. C bez pokrywki i do 220 st. C z pokrywką). Zestaw zawiera: rondel – o średnicy 16 cm i pojemności 1,2 l, a także cztery garnki. Wśród nich znajdziesz model o średnicy 18 cm i pojemności 1,9 l; o średnicy 20 cm i pojemności 2,7 l; o średnicy 24 cm i pojemności 4,7 l oraz o średnicy 22 cm i pojemności 5,9 l.

Poza tym, każdy garnek ma pokrywkę o wymiarach: kolejno 16 cm, 18 cm, 20 cm cm, 24 cm cm i 22 cm. Wewnątrz każdego produktu znajduje się miarka ułatwiająca przygotowywanie potraw. Naczynia można myć w zmywarce. Objęte są 10 letnią gwarancją. Produkt jest wysoce odporny na korozję.

Konsumenci w swoich ocenach podkreślają, że te najlepsze garnki indukcyjne zapewniają świetne przewodzenie ciepła, są odporne na uszkodzenia, bardzo funkcjonalne i mają piękny design.

Tefal Duetto Easy&Smart 10EL A75SC84 to zestaw składający się z 10 elementów – 5 garnków i 5 pokrywek. W komplecie znajdziesz rondel o pojemności 1,2 l oraz garnki: 1,9 l; 2,7 l; 4,7 l i 5,9 l.

Zalety
Spód:

Wszystkie znajdujące się w komplecie garnki mają gruby spód kapsułowy , który gwarantuje równomierną dystrybucję ciepła. Zapobiega przypalaniu potraw i jest odporny na zniekształcenia.

Wytrzymałość:

Materiały wykorzystane do produkcji są bardzo solidne. Wytrzymują temperatury nawet do 260 st. C. Możesz więc włożyć garnek do nagrzanego piekarnika, aby utrzymać temperaturę dania lub je zapiec. Pamiętaj jednak, że pokrywka jest nieco mniej wytrzymał. Wykazuje odporność na działanie temperatur do 220 st. C.

Miarka:

Wewnątrz garnków znajduje się miarka ułatwiająca przygotowywanie potraw. Nie będziesz musiał odmierzać wody kubkami.

Mycie w zmywarce:

Konsumenci zauważają, że garnki są łatwe w pielęgnacji. Można je bezpiecznie myć w zmywarce, bez obawy o uszkodzenie powierzchni. Również mycie ręczne jest bardzo łatwe.

Wygląd:

Na uwagę zasługuje również fakt, że prezentowany zestaw jest bardzo atrakcyjny. Takie garnki spodobają się każdej osobie, która lubi gotować.

Wady

 

 

 

 

Kinghoff KH-3322

 

Dobry i tani garnek indukcyjny Kinghoff KH-3322 to nasza druga propozycja. Produkt ten stanowi idealny wybór dla wszystkich osób, którym zależy na zdrowym stylu życia. W zestawie znajduje się garnek o wymiarach 20 cm x 10 cm i pojemności 3,1 litra oraz trzy garnki z dziurkami do gotowania na parze, które można ustawiać piętrowo.

Do tego komplet zawiera szklaną pokrywkę z niewielkim ujściem dla pary wodnej. Produkt wykonany jest wysokiej jakości stali nierdzewnej.

Wszystkie elementy mają nitowane uchwyty – bardzo solidne i wyjątkowo odporne na nagrzewanie. Garnek można bez obaw myć w zmywarce. Produkt uważany jest za solidny i bardzo funkcjonalny. Sprawdza się równie dobrze, co elektryczny parowar, a przy tym jest zdecydowanie tańszy.

Poza tym, jego pielęgnacja jest prosta, a sam materiał naczynia wysoce odporny na uszkodzenia i odkształcenia pod wpływem ciepła.

Kinghoff KH-3322 to dobry garnek indukcyjny do 100 zł. Jest to model służący do gotowania na parze. Produkt składa się z garnka oraz trzech pięterek z dziurkami. Pojemność podstawy to 3,1 l.

Zalety
Materiał:

Produkt został wykonany ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest wysoce odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania oraz działanie czynników zewnętrznych. Poza tym nie wchodzi w reakcję z jedzeniem.

Wykonanie:

Wszystkie elementy są solidnie zrobione. Nitowane uchwyty są dobrze przytwierdzone do garnków, co daje nam poczucie bezpieczeństwa podczas przenoszenia nagrzanego naczynia.

Mycie w zmywarce:

Garnek można myć w zmywarce, dlatego też tak liczna grupa konsumentów zdecydowała się na jego zakup.

Odporność na uszkodzenia i odkształcenia:

Konsumenci potwierdzają, że produkt jest wysoce odporny na odkształcenia pod wpływem ciepła. Dlatego może nam służyć przez długi czas.

Wady
Nieszczelność:

Jest to model do gotowania na parze, a jak wiadomo takie produkty powinny cechować się szczelnością. Niestety w przypadku tego garnka para wydobywa się na zewnątrz, co wydłuża proces gotowania.

 

 

 

 

Berghoff Bistro 4410023

 

Kolejny produkt to garnek ze stali nierdzewnej Berghoff Bistro 4410023. Ma 3-warstwowe dno w postaci kapsuły, które nie tylko jest odporne na odkształcenia, ale ponadto dobrze przewodzi ciepło. Produkt ma satynowe wykończenie z obwódką na wysoki połysk, dzięki czemu pięknie się prezentuje.

Garnek posiada też rączki ze stali nierdzewnej, które choć cienkie, zapewniają stabilizację i są dobrze przytwierdzone do garnka. Ponadto zestaw zawiera szklaną pokrywkę z otworem wentylacyjnym.

Wewnątrz naczynia znajduje się praktyczna podziałka, a więc nie będziesz musiał używać miarki do odmierzenia wody. Garnek można bez obaw myć w zmywarce.

Produkt jest higieniczny i bardzo łatwy w czyszczeniu. Model ten ma 20 cm średnicy i pojemność 2,6 l. Przez konsumentów ceniony jest za solidne wykonanie i atrakcyjny design.

Garnek ze stali nierdzewnej Berghoff Bistro 4410023 to model o średnicy 20 cm, którego pojemność wynosi 2,6 l. Produkt ten ma 3-warstwowe dno w postaci kapsuły.

Zalety
Wykonanie:

Garnek wykonany jest ze stali nierdzewnej, która jest odporna na uszkodzenia. Materiał jest też odporny na odkształcenia. Warto również wspomnieć, że rączki garnka są dobrze przytwierdzone.

Podziałka:

Podziałka wewnątrz ułatwia nam gotowanie, gdyż nie musimy odmierzać wody przy użyciu innych naczyń.

Mycie:

Garnek można myć w zmywarce. Jego pielęgnacja nie stanowi więc żadnego problemu. Nie musisz obawiać się, że środki chemiczne uszkodzą jego powierzchnię.

Design:

Uwagę konsumentów zwraca też design produktu. Jest to klasyczny, stalowy garnek, który będzie się dobrze prezentował w każdej kuchni.

Wady
Pojemność:

Garnek jest mały, przez co zmniejsza się jego funkcjonalność, raczej nie będzie odpowiedni dla większej rodziny.

 

 

 

 

Tefal Duetto A7056484

 

Na czwartym miejscu znajduje się Tefal Duetto A7056484. Jest to garnek z grubym, odpornym na deformacje i odkształcenia, dnem indukcyjnym. Zostało ono wykonane w technologii High Impact Bonding, a więc zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła.

Produkt został wykonany z błyszczącej stali nierdzewnej 18/10 o wysokiej odporności na korozję. Producent daje aż 10 lat gwarancji na ten materiał. Model ten ma pokrywkę z profilami ułatwiającymi odlewanie oraz regulujące ujścia pary. Wewnątrz naczynia znajduje się miarka.

Produkt ten posiada wytrzymałe, nitowane rączki, które zapobiegają nagrzewaniu się. Garnek można bez obaw wstawić do piekarnika – z pokrywką do maksymalnie 170 st. C, a bez pokrywki do 260 st. C.

Pojemność tego modelu wynosi 5 l, a jego wymiary to: średnica – 28 cm i wysokość – 24 cm. Opinie o garnkach indukcyjnych Tefal są bardzo pochlebne. Produkty te cenione są za jakość wykonania.

Tefal Duetto A7056484 o pojemności 5 l to garnek z grubym dnem. Produkt objęty jest 10-letnią gwarancją producenta. Średnica tego modelu to 28 cm, a wysokość – 24 cm.

Zalety
Odporność na temperatury:

Garnek jest wysoce odporny na działanie wysokich temperatur, deformacje i odkształcenia. Wykonano go w technologii High Impact Bonding, więc gwarantuje nam doskonałą dystrybucję ciepła.

Materiał:

Produkt wykonano z dobrej gatunkowo, błyszczącej stali nierdzewnej 18/10, która cechuje się wysoką odpornością na korozję. Prezentowany model ma pokrywkę ze szkła, która też jest odporna na uszkodzenia.

Pojemność:

Jest to duże naczynie o pojemności aż 5 litrów. Ugotujesz w nim spory obiad dla całej rodziny.

Wady
Cena:

Wiele osób uważa, że prawie 200 zł za jeden garnek to dość wygórowana cena. Zwłaszcza, że marka Tefal oferuje niewiele droższe zestawy garnków.

Wysokość:

Należy też wspomnieć, że jest to wysoki garnek i możemy mieć trudność z jego przechowywaniem.

 

 

 

 

Ambition Stone 34071

 

Ranking garnków indukcyjnych zamyka model marki Ambition z linii Stone. Produkt ten doskonale akumuluje ciepło i ma grube wielowarstwowe dno indukcyjne, które jest wysoce odporne na odkształcenia. Wnętrze naczynia jest pokryte licencjonowaną, 4 warstwową powłoką PFLUON Cookmark™ o właściwościach nieprzywierających i unikalnym wyglądzie imitującym kamień.

Dzięki takim rozwiązaniom garnek jest bardzo atrakcyjny, a Ty możesz w nim przygotowywać potrawy również z bardzo przywierających produktów jak kasze, ryż czy mięso.

Model ten posiada nitowane uchwyty ze stali nierdzewnej, a rączki są antypoślizgowe. Garnek można bez obaw wstawiać do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 180 st. C.

Wymiary naczynia to: średnica – 28 cm, wysokość – 12 cm i pojemność użytkowa – 4,8 l. Produkt jest objęty dwuletnią gwarancją. Garnek zyskał szerokie uznanie konsumentów. Wysoko oceniają jego właściwości akumulacji ciepła, solidne wykonanie, a także sporą pojemność.

Ambition 34071 z linii Stone to produkt o pojemności 4,8 l. Ma on średnicę 28 cm i wysokość 12 cm. Materiał, z jakiego wykonano ten model imituje kamień.

Zalety
Design:

Wiele osób zdecydowało się na zakup prezentowanego garnka ze względu na to, że wygląda bardzo atrakcyjnie.

Akumulacja ciepła:

Model ten bardzo dobrze akumuluje ciepło, co ma związek z zastosowaniem wielowarstwowego, grubego dna.

Nieprzywierająca powłoka:

Na szczególną uwagę zasługuje 4 warstwowa powłoka PFLUON Cookmark™, która sprawia, że garnek ma właściwości nieprzywierające.

Wady
Jakość pokrywki:

O ile sam garnek jest bardzo solidny, o tyle konsumenci nie najlepiej ocenią wykonanie pokrywki.

Cena:

Wiele osób uważa, że jest to dość drogi produkt. Za taki garnek musimy zapłacić ponad 120 zł.

 

 

 

 

Jak rozpoznać garnek do indukcji?

 

Chcąc gotować na płycie indukcyjnej, musimy zaopatrzyć się w przystosowane do tego naczynia. Garnki muszą mieć ferromagnetyczne dno, inaczej przyrządzanie potraw na kuchence nie będzie możliwe. Robiąc zakupy, powinniśmy zwrócić uwagę na oznaczenie produktów, a także materiał wykonania i grubość dna. Zastanawiasz się, jakie garnki indukcyjne są polecane przez szefów kuchni? Po czym rozpoznać dobrej jakości naczynia?

 

 

Jak sprawdzić garnki do indukcji?

Informację o tym, czy dane garnki nadają się do użytku na indukcji, dają nam przede wszystkim umieszczone na produktach symbole. Najważniejszy z nich to zwojnica (inaczej cewka), która swoim wyglądem przypomina szlaczek z pętelek, jaki rysują dzieci uczące się pisać. Oznaczenie to jest potwierdzeniem ferromagnetycznych właściwości produktu, możemy znaleźć je na dnie naczynia, a przeważnie także na opakowaniu.

 

Dno

Garnki indukcyjne powinny mieć idealnie płaskie dno. Jeśli na spodzie naczynia jest niewielkie wybrzuszenie, prawdopodobnie gotowanie na płycie indukcyjnej będzie utrudnione lub całkowicie niemożliwe. Producenci garnków często stosują specjalne wzornictwo na dnie, aby konsumenci mogli rozpoznać, do jakich rodzajów kuchenek przeznaczone są naczynia. Dotyczy to głównie modeli z aluminium – jeżeli zauważymy niewielkie kółeczka, jest to znak, że znaleźliśmy produkt odpowiedni na indukcję. Garnki przeznaczone do gotowania na gazie mają natomiast prążkowany spód.

Mówiąc o dnie naczyń, nie sposób nie wspomnieć o ich grubości. Produkt na indukcję nie powinien być zbyt cienki, gdyż łatwo ulegnie deformacji i wtedy znacząco wydłuży się czas przyrządzania potraw.

 

Test z magnesem

Jednym z najprostszych i najbardziej znanych sposobów na sprawdzenie, czy wybrany garnek może być użytkowany na indukcji, jest test z magnesem. Okazuje się, że sam symbol cewki czasami nie jest wystarczającym dowodem na to, że naczynie ma ferromagnetyczne dno. Aby mieć pewność, że kupujemy właściwy produkt, wystarczy zbliżyć zwykły magnes do spodu garnka i zobaczyć, czy zostanie do niego przyciągnięty. Jeśli tak – możemy bez obaw kupić naczynie, gdyż bez wątpienia umożliwi nam gotowanie na płycie indukcyjnej.

 

 

Materiał wykonania

Garnki do indukcji produkowane są z różnych materiałów. Za najbardziej podatne na uszkodzenia uznaje się produkty z aluminium, które jest lekkie i dobrze przewodzi ciepło, ale jednocześnie można je z łatwością zarysować. Znacznie solidniejsze są naczynia ze stali nierdzewnej, choć jednocześnie są też droższe. Niemniej jednak takie garnki są odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego możemy je z powodzeniem stosować również w piekarniku. Co ciekawe, na indukcję nadają się też produkty z żeliwa, które zachowują idealny wygląd nawet przez kilka lat. Muszą one jednak mieć odpowiednie, wspomniane już oznaczenia.

 

Kiedy płyta nie wykrywa naczynia

Jeśli zdarzy nam się sytuacja, że po ustawieniu garnka płyta nie wykryje go, istnieją trzy najbardziej prawdopodobne wyjaśnienia. Po pierwsze, przez nieuwagę lub roztargnienie zapomnieliśmy o włączeniu pola grzejnego. Przed ustawieniem naczynia powinniśmy najpierw uruchomić kuchenkę. Po drugie, mogło dojść do awarii sensora garnka, w efekcie czego naczynie nie jest wykrywane i pole grzejne nie zaczyna grzać. Po trzecie, wybraliśmy nieodpowiednie garnki. Dzieje się tak zwłaszcza przy zakupie produktów mało znanej marki. Nie powinniśmy opierać się wyłącznie na samym symbolu zwoju. Warto dokładnie przyjrzeć się budowie naczynia i wykonać próbę z magnesem. Jeśli mamy taką możliwość, zainwestujmy w garnki renomowanego producenta, gdyż wtedy prawdopodobieństwo, że rozczarujemy się zakupem, jest zmniejszone do minimum.

 

 

Czy podobal Ci sie nasz artykul? Ponizej znajdziesz nowo dodane artykuly:

 

Robot kuchenny ranking

Zmywarki

Filtry do wody

Najlepsze okapy kuchenne

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 4.56 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status