Garnki do gotowania na parze ranking

Ostatnio aktualizowane: 10.12.18

 

Przyglądając się garnkom do gotowania na parze, postanowiliśmy wyłonić ten najbardziej ceniony przez klientów. Przeprowadziliśmy badania satysfakcji, a także sprawdziliśmy, który z modeli jest najczęściej wybierany przez klientów i dlaczego. Po przeprowadzonej analizie okazało się, że najlepszym garnkiem do gotowania na parze w 2018 roku jest model Kinghoff KH-3320. Jest to komplet naczyń wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Naczynie jest odpowiednie do każdego rodzaju kuchenek, łącznie z indukcyjnymi i można je myć w zmywarkach. Zestaw składa się z garnka zasadniczego o pojemności 5 l, 3 wkładów parowych, oraz szklanej pokrywy. Wszystkie elementy mają średnicę 24 cm. Grubość ścianek garnka wynosi 1 mm, natomiast akutermiczne dno ma specjalną płytę aluminiową, która równomiernie rozprowadza ciepło, a także je akumuluje. Dzięki takim rozwiązaniom przygotowywane jedzenie zachowuje wartości odżywcze, a ponadto długi czas utrzymuje temperaturę do spożycia.  Kolejny w rankingu, Pyroflam 40522, oceniony również wysoko przez osoby, które na co dzień używają ten model. Jest on o nieco mniejszej pojemności.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki garnek do gotowania na parze kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. Taki sposób przygotowania potraw jest nie tylko dietetyczne i lekkostrawne. Warzywa gotowane w ten sposób zachowują więcej składników odżywczych, niż te gotowane w wodzie czy smażone. Dlatego też posiłki przyrządzane w ten sposób są bardziej wartościowe. Dodatkowo warzywa zachowują piękne kolory oraz smak.

Zalety gotowania na parze

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego ile cennych witamin i składników mineralnych tracą warzywa gotowane tradycyjnie, czyli w wodzie. Udowodniono, że podczas obróbki produktów w wodzie tracą one aż do 70% witaminy C (np. szpinak). Dzieje się tak ze względu na niższą temperaturę obróbki. Podczas gotowania na parze temperatura wynosi około 100° C, natomiast podczas smażenia temperatura przekracza 200° C.

Posiłki przygotowywane na parze też nigdy nie przypalimy. Jest to doskonała wiadomość, dla tych, którzy nie umieją gotować. Dodatkowo gotowanie tradycyjnie potraw trwa dłużej niż ich przygotowywane na parze, np. ryba przygotowywana w ten sposób będzie gotowa po około 8 minutach a drób po upłynięciu mniej więcej 40 minut. Natomiast przygotowanie kaszy czy ryżu zabierze nam w przybliżeniu pół godziny.  

 

Dla kogo gotowanie na parze?

Produkty przygotowane na parze są szczególnie polecane dla osób, które się odchudzają, ponieważ przy ich gotowaniu nie używa się tłuszczu. W związku z tym, że nie jest wymagany olej czy oliwa przy gotowaniu na parze, ten sposób przygotowywania posiłków będzie idealny dla osób mających wysoki cholesterol. Gotując tą metodą możemy również w łatwy sposób ograniczyć spożycie soli.

Produkty przygotowywane na parze z reguły solimy dopiero pod koniec ich obróbki. Jednak znawcy tej sztuki gotowania twierdzą, że niektórych produktów w ogóle nie musimy solić. A to dlatego, że podczas ich przygotowywania para sama wydobywa sód z potraw. Możemy jednak do smaku dodać różnego rodzaju zioła. Oczywiście nasze kubki smakowe poczują różnicę i będziemy musieli przyzwyczaić się do inaczej doprawianych potraw.  

 

W czym gotować na parze?

Do wyboru mamy kilka opcji. Jedną z nich jest parowar – elektryczne urządzenie do gotowania na parze. Zaletą tego urządzenia jest to, że do gotowania wystarczy nam tylko gniazdko z prądem. Natomiast wadą jest to, że parowar ma ograniczoną pojemność, której w żaden sposób nie możemy zmienić. Tak więc kupując urządzenie musimy dokładnie określić ilość jedzenia, jaką planujemy w nim przyrządzać. Dodatkowo niektórzy podają, że parowary mogą być drogie w eksploatacji.

Druga opcja to garnek do gotowania na parze. Oczywiście będziemy musieli dobrać odpowiednie naczynie do kuchenki w naszym domu. Jednak takie rozwiązanie umożliwi nam dokupienie dodatkowych sit, jeśli będziemy chcieli rozbudować nasze urządzenie.

Jeśli nosiłaś się z zakupem tego naczynia, lecz zastanawiasz się, jaki garnek do gotowania na parze wybrać poniżej opisujemy kilka aspektów tych produktów, które powinnaś wziąć pod uwagę przed zakupem. Garnki do gotowania na parze nie są skomplikowanymi urządzeniami, jeśli jednak chcesz być zadowolona ze swojego wyboru to warto przejrzeć opcje dostępne na rynku.  

 

Elementy garnka do gotowania na parze

Garnki do gotowania na parze w dobrych cenach składają się zazwyczaj z trzech części. Pierwszy z nich to garnek, do którego wlewamy wodę, kolejny to sito, na które wkładamy gotowane potrawy. Ostatni z elementów to przykrywka. Możemy jednak znaleźć na rynku modele, gdzie producent dołączył więcej niż jedno sitko. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy porozkładać wszystkie elementy naszego dania i przygotować je na jednym palniku. Nie tylko ograniczymy ilość brudnych naczyń. Będziemy również mieli cały obiad gotowy w jednym czasie. Nie będziemy więc stresować się podczas gotowania, że mięso nam wystygnie zanim ziemniaki się ugotują, czy brakuje nam palników by przygotować cały posiłek.

Materiał, z którego garnek do gotowania na parze jest wykonany

Tak jak każde naczynie wykorzystywane w kuchni i garnek do gotowania na parze może być wykonany z różnych materiałów. To, jaki my wybierzemy zależy od naszych preferencji oraz sprzętu AGD w naszej kuchni. Pamiętajmy, że jeśli mamy w domu kuchenkę indukcyjną to musimy sprawdzić, czy wybrany model będzie na niej działać.   

Chyba najbardziej popularne są garnki do gotowania na parze wykonane ze stali nierdzewnej. Ten materiał jest trwały, dodatkowo utrzymuje długo wysoką temperaturę. Garnki zrobione ze stali nierdzewnej nie rysują się i nie odpryskują, więc długo będą wyglądały jak nowe. Poza tym są w miarę lekkie, nie chłoną zapachów oraz nie przypalają się.

Garnki do gotowania na parze ceramiczne polecane są głównie właścicielom kuchenek indukcyjnych. Są one dosyć ciężkie, ale dzięki temu dłużej utrzymują wysoką temperaturę. Taka konstrukcja powoduje również, że ciepło rozprowadza się równomiernie. Ceramiczne garnki polecane są także do zapiekania.

Emalia to kolejny materiał, z którego wykonuje się garnki do gotowania na parze. Są one dostępne cenowo. Kupując ten rodzaj naczynia będziemy mieli też największy wybór wzorów i kolorów. Niestety garnki emaliowane szybko ulegają zniszczeniu, ładne wzory pod wypływem temperatury odpadają i się zarysowują. Dużo osób korzystających z tych naczyń przekazuje również, że uchwyty garnków nagrzewają się, gdyż są wykonane z tego samego materiału. Dodatkowo podczas gotowania musimy być bardzo uważni, gdyż jedzenie często się przypala w garnkach emaliowanych.

Szklane garnki do gotowania na parze to nowoczesny wynalazek. Naczynia szklane są dosyć ciężkie oraz delikatne. Przy przenoszeniu i ustawianiu części garnka musimy być ostrożni, by nie upuścić żadnego elementu, gdyż może on się stłuc. Na pewno monitowanie gotowania będzie o wiele łatwiejsze w szklanych naczyniach niż innych garnkach. Bez podnoszenia pokrywki czy sitka widzimy, na jakim etapie gotowania jest nasza potrawa. Dla niewprawionych kucharzy może być to idealne rozwiązanie, które zapobiegnie rozgotowywaniu przez nich obiadu. Kolejną zaletą szklanych garnków do gotowania na parze jest to, że nie wchodzą one w reakcje chemiczne z przetwarzaną żywnością. Pamiętajmy jednak: szklane naczynia nie są odpowiednie do gotowania na każdym rodzaju kuchenki. Sprawdźmy więc przed zakupem, czy wybrany zestaw jest odpowiedni do naszej kuchni.

 

Jaki jest najlepszy garnek do gotowania na parze?

Po przeczytaniu naszego krótkiego poradnika powinnaś wiedzieć, jak dobre gotowanie na parze jest dla Twojego zdrowia i zdrowia Twojej rodziny. Mamy nadzieje, że udało nam się Ciebie przekonać, że jest łatwy sposób, by zadbać o dietę swoją i swoich najbliższych.

Po lekturze naszego przewodnika powinnaś też wiedzieć, co jest dostępne na rynku. Jakie garnki do gotowania na parze są warte Twojej uwagi, a jakie powinnaś omijać szerokim łukiem. Jeśli masz liczną rodzinę szukaj modelu z więcej niż jednym sitem. Ewentualnie sprawdź, czy producent garnka, który wybrałaś oferuje możliwość dokupienia elementów naczynia.

 

Najlepsze garnki do gotowania na parze w 2018 roku

 

Zdrowa żywność to nie tylko wiedza o tym gdzie i jak została wyprodukowana, to także metoda obróbki cieplnej, dzięki której produkty zachowały wszystkie wartości odżywcze. Gotowanie na parze pozwala zachować wszystkie wartości, a jednocześnie nie wymaga używania tłuszczu do przygotowania dania. Tym razem, więc przedstawiamy ranking garnków do gotowania na parze.

 

Nasze zalecenia

 

Kinghoff KH-3320

 

1.Kinghoff KH-3320Kinghoff KH-3320 to garnek wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej z trzywarstwowym termicznym dnem, które długo zachowuje ciepło. Dno garnka, podczas podgrzewania, natychmiast pobiera energię i dzięki potrójnej akutermicznej kompozycji aluminium i wysokogatunkowej stali szlachetnej, równomiernie rozprowadza ciepło na całą powierzchnię i akumuluje je.

W skład wchodzi garnek podstawowy o pojemności 5 litrów, 3 wkłady parowe każdy z nich o pojemności 3,5 litra, oraz pokrywa szklana. Średnica garnka wynosi 24 cm. Producent podaje, że ten model pasuje do kuchenek wszelkiego typu, w tym ceramicznych i indukcyjnych, a także zapewnia, że mycie w zmywarce nie zmienia właściwości garnka.

Użytkownicy tego modelu opisują go, jako dobry ze względu na szczelność i łatwość czyszczenia. Panie domu przekazują, że pojemność garnka do gotowania na parze jest odpowiednia do przygotowania obiadu dla trzyosobowej rodziny. Dodatkowo przygotowanie to znacznie się skróciło w stosunku do tradycyjnych metod.

Dla przykładu kurczak podzielony na porcje, jest gotowy już po 20 min, krewetkom wystarczy 2-5 min, a rybę przygotowuje się w 10-15 min.

Jak powszechnie wiadomo, gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych form przygotowywania posiłków. Możemy równocześnie cieszyć się pełnowartościowym daniem oraz zadbać o naszą sylwetkę. Aby jednak poprawnie przygotować nasz obiad, musimy najpierw wyposażyć się w odpowiednie do gotowania naczynie. Jako pierwszy prezentujemy produkt marki Kinghoff – model KH-3320. Jest to najlepszy garnek do gotowania na parze w 2018 roku.

 

Zaltety

Odpowiedni do wszystkich rodzajów kuchenek: Prezentowany model naczynia do gotowania na parze pasuje do kuchenek wszelkiego typu, w tym ceramicznych i indukcyjnych.

Wytrzymałość: Garnek powstał z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dlatego cechuje się dużą wytrzymałością. Nie musisz zatem obawiać się, że ulegnie on zniszczeniu pod wpływem wysokich temperatur.

Szczelność: Jedną z podstawowych zalet modelu jest jego szczelność. Dzięki niej, nawet jakiś czas po ugotowaniu, temperatura wewnątrz naczynia zostaje utrzymana. Sprawia to, że bez problemu możesz długo cieszyć się ciepłym obiadem.

Łatwość czyszczenia: Prezentowane naczynie jest niezwykle proste w utrzymaniu. Ze względu na wykonanie, z materiału wysokiej jakości, do którego nie przywiera jedzenie, garnek bez problemu można wyczyścić. Ponadto, produkt nadaje się do mycia w zmywarce.

Cena: Nie jest to najtańszy model w naszym zestawieniu, jednak jego niezaprzeczalnym atutem jest niska cena.

 

Wady

Odkształcanie się: Niestety czasem pod wpływem wysokiej temperatury dno garnka odkształca się. Następnie zaraz po ostygnięciu, wraca do pierwotnego stanu.

 

 

 

 

Pyroflam 40522

 

2.Pyroflam 40522Pyroflam 40522 jest naczyniem z przeźroczystymi parownikami. Znajdziemy tu pojemnik żaroodporny na wodę o pojemności 2 litrów, oraz dwa wkłady szklane do gotowania na parze, również o pojemności 2 litrów każde, a także szklaną pokrywkę.

Ten model możemy używać na kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych, w piekarniku, oraz w kuchence mikrofalowej. Materiały, z których wykonany jest garnek do gotowania na parze są odporne zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury, oraz na wszelkiego rodzaju uderzenia i zarysowania.

Garnek jest również łatwy w utrzymaniu czystości, bo można go myć w zmywarce. Wysokość całkowita tego modelu wynosi 25 cm, zewnętrzna, średnica górna to 22,5 cm, a przekrój podstawy 17 cm.

Po zdjęciu naczyń do parowania, podstawę garnka wraz z przykrywką można używać jak każdy inny garnek do tradycyjnego gotowania. Opinie o tych garnkach do gotowania na parze najczęściej wymieniane to estetyczne wykonanie, stanowiące ozdobę kuchni, przeźroczyste parowniki pozwalające na podgląd przygotowywanych dań, a także przystępna cena.

Drugim produktem, który chcemy przedstawić w naszym zestawieniu jest urządzenie marki Pyroflam – model 40522. Jest to wyjątkowo estetyczne naczynie z przeźroczystymi parownikami. W zestawie znajduje się pojemnik żaroodporny na wodę o pojemności 2 litrów oraz dwa szklane wkłady do gotowania na parze, również o pojemności 2 litrów każde. Zestaw posiada też szklana pokrywę.

 

Zalety

Wytrzymałość: Materiały, z których wykonany został prezentowany garnek do gotowania na parze są wyjątkowo odporne zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Co więcej, nie jest to model podatny na wszelkie uszkodzenia i zarysowania.

Łatwe czyszczenie: Garnek jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu czystości, gdyż można go myć w zmywarce. Co więcej do ścianek naczynia nie przywiera jedzenie, zatem niektóre zabrudzenia można bez problemu usunąć przy pomocy mokrej ściereczki.

Wygląd: Dużą zaletą są przezroczyste parowniki, w których umieszczamy nasze składniki. Dzięki temu możemy nadzorować, jak przebiega proces gotowania.

Cena: Choć nie jest to najtańszy produkt w naszym zestawieniu, to należy podkreślić, że stosunek ceny do jakości tego modelu jest niezwykle atrakcyjny.

 

Wady

Szklane sitka: Dołączone do zestawu sita wykonane są ze szkła, dlatego przy ich użyciu trzeba uważać, gdyż łatwo je zbić.

 

 

 

 

Berghoff Cosmo 1102214 

 

Berghoff Cosmo 1102214,to model garnka wykonanego ze stali nierdzewnej 18/10. Oba garnki, górny, o pojemności 2,7 litra i dolny 3,9 litra, zostały wykończone z połyskiem wewnątrz naczynia i na jego zewnętrznej powierzchni. Średnica obu garnków wynosi 20 cm i ma lekko wybrzuszony kształt w środkowej części. Aby naczynie spełniało należycie swoje zadanie zostało wyposażone w sześciowarstwowe dno, które pozwala na długie utrzymanie ciepła, a także na jego równomierne rozprowadzanie.

Materiał wykonania gwarantuje nam łatwe utrzymanie naczynia w czystości, tym bardziej, że producent pozwala je myć w zmywarce. Z obu boków każdego z garnków zamocowano ergonomiczne uchwyty pozwalające na łatwe i bezpieczne przenoszenie nawet pełnego naczynia. Model ten został także wyposażony w przykrywkę, również wykonaną ze stali nierdzewnej z wysokim połyskiem.

Osoby, które używają tego garnka u siebie w kuchni przede wszystkim chwalą jego pojemność, a także łatwe czyszczenie. Zwracają one uwagę na to, że do powierzchni dna naczynia nie przywierają żadne potrawy, więc tym łatwiej jest je utrzymać w czystości.

Berghoff Cosmo 1102214 to garnek chętnie kupowany przez klientów. Czy to zalety tak przyciągają uwagę klientów? Czy ma on wady? Sprawdźmy.

 

Zalety

Duża pojemność: Naczynie górne to pojemność 2,7 litra, zaś dolne ma pojemność 3,9 litra. Obie te wartości sprawiają, że bez kłopotu przygotujemy w garnku sporą ilość pożywienia.

Doskonałe wykończenie: Materiał wykonania, jakim jest stal nierdzewna 18/10 sprawia, że garnek zachowa długo swój wygląd i niezmieniony kształt.

Ergonomiczne uchwyty: Każde z naczyń jest wyposażone w 2 ergonomiczne uchwyty, pozwala to na łatwą manipulację nimi podczas gotowania.

Łatwość mycia: Materiał wykonania powoduje, że do dna garnka nie przywierają potrawy, a dodatkowo producent pozwala naczynie myć w zmywarce.

Przystosowany do każdego rodzaju płyty kuchennej: Garnek jest odpowiedni do każdego rodzaju kuchenki i płyty grzewczej. Oznacza to, że będzie z niego zadowolony zarówno posiadacz kuchni gazowej, elektrycznej, jak i indukcyjnej.

 

Wady

Nagrzewające się uchwyty. Ze względu na to, że uchwyty zostały wykonane z takiego samego materiału, jak reszta naczynia podczas gotowania nagrzewają się tak samo, jak naczynie.

 

 

 

 

Domoti 69763

 

4.Domoti 69763Z kolei najtańszy model naszego opisu to Domoti 69763. Ze względu na wykonanie ze stali nierdzewnej, producent zaleca, aby przed pierwszym użyciem zapoznać się z instrukcją obsługi. Dzięki niektórym, drobnym niuansom garnek może służyć dłużej.

Na przykład, gdy potrzeba dosypać soli do wody w garnku, producent zaleca wsypać ją do gotującej się wody i natychmiast wymieszać. Dzięki takiemu drobnemu zabiegowi ten dobry i tani garnek do gotowania na parze dłużej zachowa nowy wygląd. Pojemność dolnego garnka tego modelu to 1,7 litra.

Mamy tu do dyspozycji 2 wkłady do gotowania na parze. Wysokość całkowita wszystkich nakładek wraz z dolnym garnkiem wynosi 24 cm, a średnica to 22 cm. Masa łączna wszystkich elementów to 1,5 kg. Produkt jest przystosowany do różnych typów kuchenek takich jak: gazowa, elektryczna i ceramiczna.

Można też myć go w zmywarce. Konsumenci będący użytkownikami tego modelu przekazują nam, że jest on wystarczający do ugotowania obiadu dla 3-osobowej rodziny. Równocześnie garnek posiada gruby spód zapewniający dobre rozprowadzanie ciepła, jest solidny i ładny.

Kolejna propozycja w naszym zestawieniu to produkt marki Domoti – model 69763. Jest to garnek do gotowania na parze, który sprosta wymaganiom 3-osobowej rodziny.

 

Zalety

Szczelność: Prezentowany sprzęt kuchenny cechuje się dużą szczelnością. Podczas gotowania para ulatnia się jedynie przez dziurkę w pokrywce. Jest to wyjątkowo istotne, gdyż dzięki temu przygotowane dania są równomiernie ugotowane.

Łatwość w utrzymaniu czystości: Naczynie można myć w zmywarce, a więc bez problemu utrzymasz je w czystości. Należy pamiętać by po każdym użyciu, garnek dokładnie wymyć. Sprawi to, że posłuży Ci przez wiele lat.

Przeznaczony do różnych typów kuchenek: Prezentowany model przeznaczony jest do różnych typów kuchenek.

Cena: Ten dobry garnek do gotowania na parze do 100 zł to najtańsza z naszych propozycji.

 

Wady

Pojemność: Jeśli masz małą rodzinę prezentowany garnek będzie dla Ciebie idealny. Jeśli jednak jest ona większa lub szykujesz przyjęcie, model Domoti 69763 może okazać się niewystarczający.

 

 

 

 

Pyrex 40454

 

5.Pyrex 40454Kolejny produkt, Pyrex 40454, to połączenie szkła i ceramiki. Dolny garnek jest wykonany z ceramiki i ma pojemność 2 litry oraz wymiary: średnica górna 21 cm, średnica podstawy 17,5 cm, wysokość 8,5 cm. Wkład do parowania wykonany ze szkła jest wysokości 7,6 cm.

Producent podaje, że temperatura użytkowania może być w granicach od -40 do +300 stopni C. Jednak należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Na przykład, nie należy wlewać zimnych płynów do rozgrzanego naczynia, albo też gorącego naczynia kłaść na zimną czy mokrą powierzchnię.

Nie należy też czyścić naczynia druciakami czy proszkami. Zastosowanie tych kilku prostych zasad pozwoli nam długo się cieszyć naczyniem, które może służyć do gotowania na parze, ale także do pieczenia w piekarniku. Model ten jest dostępny w kilku wersjach kolorystycznych, dzięki temu dopasujesz naczynie do kolorystyki w Twojej kuchni. Użytkownicy tego produktu mówią, że służy on im nie tylko do gotowania na parze.

Garnek znakomicie się sprawdza przy podgrzewaniu wszelkiego rodzaju posiłków. A dzięki przeźroczystemu naczyniu zawsze wiadomo, co się w środku dzieje.

Ostatni produkt w naszym zestawieniu, Pyrex 40454, to wyjątkowe połączenie szkła i ceramiki. Składa się z dwóch części – dolnej i górnej. Dolny garnek jest wykonany z ceramiki i ma on pojemność 2 litry oraz wymiary: średnica górna – 21 cm, średnica podstawy – 17,5 cm i wysokość 8,5 cm. Naczynie to idealnie sprosta wymaganiom małej rodziny.

 

Zalety

Wielofunkcyjność: Garnek marki Pyrex może służyć nie tylko jako naczynie do gotowania na parze, ale również do pieczenia w piekarniku. W tym celu należy jedynie podłączyć przezroczysty element.

Duża amplituda temperatur: Producent podaje, że temperatura użytkowania prezentowanego sprzętu kuchennego wynosi od -40 st. C do +300 st. C.

Przezroczyste naczynie: Za sprawą przeźroczystego naczynia zawsze wiadomo, co dzieje się z naszym jedzeniem. Masz możliwość doglądania Twojego obiadu i przerwania gotowania, gdy uznasz, że danie wygląda na gotowe.

 

Wady

Utrzymanie czystości: Należy zwrócić uwagę, że naczynia nie można czyścić druciakiem czy przy użyciu proszków. W celu wyczyszczenia garnka należy uży

 

 

 

 

Parowar czy garnek do gotowania na parze?

 

We wcześniejszej części artykułu opisaliśmy modele cieszące się największą popularnością oraz pokazaliśmy, jaki garnek do gotowania na parze jest polecany przez specjalistów. Teraz chcemy skupić się na porównaniu tych naczyń z parowarami, które zyskują coraz większą popularnością. Pokażemy wady i zalety obu sprzętów, co pomoże Ci znaleźć najlepsze naczynie dla siebie.  

Dlaczego warto gotować na parze?

Zarówno opisywane wyżej garnki, jak i parowar wykorzystują technikę gotowania na parze, która jest coraz popularniejsza. Dlaczego? Posiłki gotowane w ten sposób mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych, jak witaminy i minerały. Poza tym przygotowywane warzywa zachowują swój naturalny kolor i zapach. Właściciele parowarów i garnków do gotowania na parze na pewno zauważyli, że ryzyko przypalenia dania jest znacznie mniejsze.

 

Zalety i wady garnków do gotowania na parze

Garnki do gotowania na parze nie wymagają podłączenia do prądu – możesz ustawić garnek na kuchence gazowej, a jeśli jest żeliwny nawet na ognisku. Wielu producentów zapewnia, że gotowanie z użyciem pary wodnej przebiega bardzo szybko. Dzięki temu Twoje danie będzie gotowe w kilka minut. Obsługa takich naczyń jest bardzo prosta, dlatego użytkownicy niezależnie od wieku poradzą sobie z gotowaniem w takim garnku.

Główną wadą garnków do gotowania na parze jest to, że zestaw zajmuje sporo miejsca w kuchni, aczkolwiek wiele zależy od tego, jaki produkt wybierzesz, akurat w tej kwestii masz duży wybór. Poza tym takie produkty nie mają dodatkowych funkcji, jak parowary. Nie można w nich też jednocześnie gotować np. ryby, kurczaka czy warzyw, bo zapachy się mieszają. Musimy też ciągle kontrolować posiłek, aby go nie rozgotować.

Zalety i wady elektrycznych parowarów

Coraz więcej osób inwestuje w parowary – głównie ze względu na wiele dodatkowych funkcji. W zależności od typu urządzenia może mieć ono specjalne programy dopasowane do konkretnych typów dań. Sporo sprzętów ma też czasomierz, czyli programowanie gotowania na konkretną godzinę. Dzięki temu po powrocie do domu będzie na Ciebie czekał ciepły obiad. Wiele parowarów ma też małe pojemniki przeznaczone do gotowania sypkich produktów, jak ryż czy kasza. Dlatego możesz w tym samym czasie przygotować cały obiad. Urządzenia elektryczne nie zajmują też za dużo miejsca w kuchni.

Choć elektryczne parowary są bardzo przydatne w kuchni, to jeśli jesteś właścicielem sprzętu z niewielkim przewodem, jego ustawienie w kuchni będzie dość trudne. Niektóre modele są też bardzo energochłonne.

Niektórzy konsumenci mają problem z czyszczeniem swoich parowarów. Szczególnie trudne jest usunięcie zabrudzeń z wnętrza naczynia. Sporą wadą części urządzeń jest to, że pojemnik wykonany jest z tworzywa sztucznego. Taki materiał może reagować z żywnością i zmieniać jej smak.

 

Parowar elektryczny czy garnek do gotowania na parze

Każdy z produktów ma wady i zalety. Urządzenia elektryczne mają na pewno sporo dodatkowych funkcji, które ułatwiają gotowanie. Należy jednak podkreślić, że nie wszystkie osoby będą w stanie korzystać z tego typu sprzętów. Niestety, nie zawsze obsługa parowaru jest intuicyjna. Garnki do gotowania na parze są mniej skomplikowane, mają mniej funkcji, ale łatwiej się je czyści.

 

 


Produkty te nie są już dostępne

 

 

Berghoff 1104072

 

3.Berghoff 1104072Kolejny produkt, najdroższy na naszej liście, Berghoff 1104072 to najlepszy garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej w naszym zestawieniu. Ma on o pojemność 10,5 litra a jego średnica wynosi 30 cm. Stal nierdzewna z jakiej jest wykonany jest typu 18/10, o bardzo starannym wykończeniu. Wewnątrz jest wykończony z połyskiem, od zewnątrz matowy.

Dno sześciowarstwowe przyczynia się do energooszczędności i równomiernego rozprowadzania ciepła. Komplet podstawowy można rozszerzyć o kosz i 2 płaszczyzny do parowania. Model ten można również używać jako zwykły garnek, po zdjęciu płaszczyzn do parowania, wykorzystujemy podstawę z przykrywką wykonaną z tego samego materiału co garnek. Jest to model przystosowany do wszystkich typów kuchenek, również indukcyjnych.

Praktyczne uchwyty ze stali nierdzewnej, po obu bokach garnka, w przeciwieństwie do rączek wykonanych z tworzywa sztucznego, pozwalają na bezpieczne używanie zestawu w piekarniku, a specjalny brzeg garnka ułatwiający nalewanie ułatwia zachowanie czystości.

Głównymi użytkownikami tego modelu są osoby, które cenią solidne narzędzia kuchenne wykonane ze stali. Ich opinie na temat tych garnków do gotowania na parze mówią, że dzięki całości wykonanej ze stali, naczynia te są łatwe w utrzymaniu czystości, tym bardziej, że można je myć w zmywarce.

Kolejny produkt, to wyjątkowo ekskluzywny model marki Berghoff 1104072. Jest to jeden z najlepszych garnków dostępnych na polskim rynku.

 

Zalety

Równomierne rozprowadzanie ciepła: Sześciowarstwowe dno naczynia gwarantuje energooszczędności i równomierne rozprowadzanie ciepła.

Dostosowanie do wszystkich rodzajów kuchenek: Dużym udogodnieniem dla użytkowników jest to, że model może być używany na każdym rodzaju kuchenki, również na indukcyjnej.

Łatwe czyszczenie: Dzięki specjalnej warstwie nieprzywierającej, gotowane jedzenie nie będzie przywierało do ścianek. Poza tym naczynie można bez problemu umyć w zmywarce.

Wykonanie: Prezentowany garnek został wykonany ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest wyjątkowo odporny na wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Stal nierdzewna z jakiej jest wykonany to 18/10. Cechuje się ona starannym wykończeniem.

 

Wady

Cena: Jest to najdroższy model w całym zestawieniu. Wynika to z faktu, że posiada największą pojemność – 10,4 l.

 

 

Inne popularne artykuły napisane przez naszych kolegów:

 

Roboty kuchenne

Zmywarki ranking

Filtry do wody

Najlepsze miksery planetarne

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...