ᐅ Deski do krojenia. Opinie i recenzje

Deski do krojenia ranking

Ostatnio aktualizowane: 13.12.19

 

Deska do krojenia to praktyczne akcesorium kuchenne. Z uwagi na to, że w sklepach dostępnych jest wiele modeli często podjęcie decyzji, jaki model wybrać, zajmuje dużo czasu. Aby usprawnić ten proces, przygotowaliśmy dla Ciebie ranking desek do krojenia. Prezentujemy w nim modele dostępne w różnych cenach, więc z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Na pierwszym miejscu znalazł się produkt Joseph Joseph Index 100 Collection. Jest to zestaw 4 praktycznych desek do krojenia. Każda z nich została odpowiednio oznaczona. Nie będziesz miał więc problemu z określeniem, który produkt będzie odpowiedni do krojenia mięsa, a jaki użyjesz do przygotowywania ryb. Prezentowany zestaw ma kompaktowe wymiary, dlatego nie zajmuje dużo miejsca na blacie. Vacu Vin 4685060 to łatwa w pielęgnacji deska do krojenia, która zajęła drugie miejsce w rankingu. Do jej produkcji wykorzystano m.in. wytrzymałe drewno bambusowe. Ciekawym rozwiązaniem jest szufladka na odpady umieszczona u podstawy modelu.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką deskę do krojenia kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Deska do krojenia jest jednym z ważniejszych przedmiotów, jakie znajdziemy w kuchni. Trudno wyobrazić sobie przygotowanie posiłku bez jej użycia. Wbrew pozorom, wybór właściwej deski nie jest taki łatwy. Ten przedmiot kuchenny jest produkowany z wielu materiałów. Sprawia to, że charakteryzuje się różnymi właściwościami. Poradnik, który podpowie Ci, jaką deskę do krojenia wybrać.

Materiał – jaka deska do krojenia jest najlepsza?

Materiał jest najważniejszą kwestią, jaką powinniśmy uwzględnić przy wyborze deski do krojenia. Obecnie wykonuje się je z wielu różnych tworzyw. Wśród nich znajdziesz:

Bambus – takie deski produkowane są z trawy bambusowej.  Bambus jest najbardziej ekologicznym materiałem, ponieważ rośnie bardzo szybko. Materiał ten jest więc szybko odnawialny. Takich modeli wykonanych z bambusa nie powinno się myć w zmywarce, ponieważ, tak samo jak drewniane, będą nasiąkać wodą.

Ceramika – najbardziej trwały materiał. Nawet ubijanie kotletów nie wyrządzi im żadnych szkód. Jedzenie nie przywiera do takich desek, a więc są bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości. Używając desek ceramicznych, trzeba uważać na własne bezpieczeństwo, ponieważ są one bardzo śliskie. Uszkadzają także noże.

Drewno – deski najczęściej wykonane są z drewna bukowego, olchowego i dębowego. Rzadziej produkowane są z innych drzew liściastych. Najlepsze są deski z drewna twardego, czyli z kokosu, hebanu lub akacji. Jednak nawet deski z drewna miękkiego, takiego jak sosny i lipy, nie psują się łatwo i są całkiem trwałe. Dużą zaletą drewnianych modeli jest to, że nie tępią noży. Mają jednak sporo wad. Wchłaniają zapachy żywności, którą kroimy. Na dodatek, zostają na nich plamy i ulegają zarysowaniu.  Deski wykonane z drewna nie są odpowiednie do mycia w zmywarce. Wymagają szczególnej konserwacji. Po umyciu ręcznym powinno się je wytrzeć do sucha, co zapobiega rozwojowi bakterii. Warto zaznaczyć, że niektóre deski, np. dębowe, są naturalnie bakteriobójcze.

Granit – cechuje go duża trwałość, ale w odróżnieniu od ceramiki czy drewna jest mniej odporny na uderzenia. Dlatego na takich deskach nie można ubijać mięsa. Bardzo łatwo się je konserwuje, ponieważ nie ulegają przebarwieniom, ani nie pochłaniają zapachów.

Marmur – jeżeli nie posiadamy noży ceramicznych, to takie deski mogą posłużyć jedynie jako ciekawy sposób serwowania dań. Dzieje się tak, ponieważ użycie innego noża poskutkuje jego zupełnym stępieniem. Z drugiej strony taki materiał jest wysoce odporny na uszkodzenia.

Plastik – deski plastikowe zazwyczaj wykonane są z polietylenu. Niewątpliwe ich największymi atutami są cena i waga. Co więcej, nie wchłaniają wody, ani zapachów. Deski wykonane z plastiku mogą być myte w zmywarce. Jedyną wadą jest ich łatwe zarysowanie. Tak samo jak deski drewniane, nie tępią noży. Wybierając deskę plastikową należy pamiętać o atestach potwierdzających ich bezpieczeństwo. W przeciwnym razie będziemy używać produktu, który może zawierać związki rakotwórcze .

Szkło – głównie szkło hartowane. Najczęściej, deski te wyposażone są w podkładki gumowe uniemożliwiające poślizg. Jest to jednak nietrwały produkt. Kiedy spadnie zwykle się rozbija i nie będzie zdatny do ponownego użycia. Takie deski mogą pełnić również funkcję podkładki pod gorące garnki. Dużym atutem modeli wykonanych ze szkła jest ich estetyczny wygląd. Mogą za to tępić noże. Jeżeli chodzi o mycie ich w zmywarce lub z użyciem silnych środków czystości, nie ma żadnych przeciwwskazań.

 

Budowa

Bardzo użyteczne są deski, które mają na swoich obrzeżach rowki. Ułatwia nam to krojenie produktów, z których wypływa dużo soku. Bardzo dużą pomocą może być deska, która po złożeniu staje się szufelką. Wystarczy złożyć jej boki i przesypywanie nie będzie już dla nas żadnym problemem. Jeżeli kupujemy lekką deskę, warto sprawdzić, czy wyposażona jest w antypoślizgowe zabezpieczenia.

Możemy zaopatrzyć się także w deski, które są montowane na zlewie. Dzięki temu wygospodarujemy sobie więcej miejsca w kuchni. Jest to idealna opcja, dla szybszego wykonania kuchennych czynności, gdyż znajduje się blisko kranu. Aby przyśpieszyć i ułatwić gotowanie, warto zwrócić uwagę na modele, które wyposażone są w wysuwaną szufladkę na odpadki. W efekcie zaoszczędzimy czas na sprzątaniu. Jeżeli jesteś osobą lubiącą porządek, możesz zaopatrzyć się w deskę z wbudowanym schowkiem na nóż.

Deski do krojenia nie spełniają tylko roli blatu do krojenia. Na rynku są dostępne ciekawe propozycje, które z łatwością możemy zamienić na podstawę pod jedzenie. Dostępne są też takie, które można przekształcić w miskę. Wszystko to dzięki kilku warstwom plastiku, które można składać i rozkładać. Produkt może okazać się niezastąpiony przy robieniu sałatek. Zamiast przesypywać krojone na desce warzywa lub owoce, zmieniasz tylko formę sprzętu i masz miskę z sałatką.

 

Design

Deski można znaleźć w różnych kształtach, jednak najbardziej popularny jest prostokątny. Dzięki swojej praktycznej powierzchni krojenie na takim modelu jest bardzo komfortowe. Warto także dopasować deskę do rozmiaru naszego zlewu. Co najmniej jej połowa powinna się zmieścić w zlewie, ponieważ w przeciwnym razie, zmycie jej będzie problematyczne. Deski, szczególnie te z plastiku, występują również w wielu kolorach. Dzięki temu, przy posiadaniu wielu desek, możemy łatwo rozróżnić, która służy do krojenia ryb, mięs lub warzyw.

Higiena

Omówiliśmy już kwestię higieny desek drewnianych. Pojawia się jednak pytanie, co zrobić z deskami wykonanymi z innych materiałów? Możemy używać płynu do naczyń lub innych środków czystości do tego przeznaczonych. Większość desek możemy także umyć w zmywarce. Znacznie zaoszczędzimy na tym nasz cenny czas.

 

Zestawy

Możemy kupić już gotowe zestawy, gdzie znajdziemy osobne deski przygotowane do krojenia danych produktów. Jest to praktyczne rozwiązanie, gdyż na tej samej desce nie kroimy owoców i mięsa, a to, jak wiemy może być niebezpieczne. Zazwyczaj są to deski do ryb, mięsa i warzyw. Dostępne są również zestawy składające się z 6 desek. Do kompletu tego typu bardzo często dołączony jest stojak, dzięki któremu deski nie zabierają dużo miejsca. Dodatkowo, będą się ładnie prezentować. Cechują się one różnymi kolorami, aby było nam łatwiej je rozróżnić. Kupienie desek w zestawie zapobiegnie przedostawanie się groźnych bakterii, gdyż nie dojdzie sytuacji, w której na jednej desce będziemy kroić mięso i warzywa.

 

Deski do krojenia w dobrych cenach

Zwykłe, plastikowe deski, o małej powierzchni, mogą kosztować już około 10 zł. Modele cechujące się wyższą jakością wykonania kosztują zazwyczaj od 30 zł do około 100 zł. Najdroższe są deski granitowe, których cena może sięgać aż 500 zł. Możemy też znaleźć deski z wyświetlaczami LCD i wbudowaną wagą, które kosztują nawet w 1000 zł.

 

Najlepsze deski do krojenia w 2019 roku

 

Chociaż deska do krojenia to jeden z najprostszych sprzętów kuchennych, przed zakupem warto zastanowić się nad naszymi potrzebami. Ważny jest materiał odporny na uszkodzenia, który jednocześnie nie wpływa na przygotowane na nim jedzenie. Niewątpliwą rolę odgrywa również wielkość, czy dodatkowe rozwiązania ułatwiające pracę w kuchni. Dlatego też przygotowaliśmy ranking najlepszych desek do krojenia, który pomoże w wyborze odpowiedniego modelu.

 

Nasze zalecenia

 

Joseph Joseph Index 100 Collection 95001

 

1. Joseph Joseph Index 100 Collection 95001Pierwsza propozycja, jaką przedstawiamy w naszym rankingu, to zestaw desek w bloku marki JosephJoseph. Deski Joseph Joseph Index 100 Collection 95001 zaprojektował Damian Evans – słynny w Wielkiej Brytanii projektant mebli i sprzętów domowych.

Ten niezwykle praktyczny komplet zawiera aż 4, w pełni higieniczne deski do krojenia. Każda z nich ma kolor grafitowy i jest oznaczona symbolami informującymi o tym, do czego służy. W bloku znajdziemy więc deskę do warzyw, ryb, gotowanej żywności oraz mięsa. Dzięki temu podziałowi zapobiegamy przechodzeniu aromatów pomiędzy przygotowywaną żywnością.

Te najlepsze deski to krojenia wykonano z odpornego na uszkodzenia polipropylenu, dzięki któremu nie musimy obawiać się o tępienie noży. Natomiast sam blok do przechowywania jest ażurowy i łatwy w pielęgnacji. Poza tym został wyposażony w cztery antypoślizgowe gumowe nóżki, co poprawia jego stabilność.

Stanowi nie tylko funkcjonalne rozwiązanie do przechowywania desek, ale również ciekawą dekorację blatu kuchennego. W efekcie produkt zyskał wiele pochlebnych opinii konsumentów.

Joseph Joseph Index 100 Collection to zestaw 4 desek do krojenia. Wymiary produktu to: wysokość – 28,5 cm, szerokość – 37,5 cm i głębokość – 8,5 cm.

Zalety
Funkcjonalność:

Prezentowany komplet desek do krojenia znajdzie zastosowanie w wielu sytuacjach. W zestawie umieszczone zostały 4 produkty: do krojenia mięsa, ryb, gotowanych potraw i warzyw. Każda z desek jest oznaczona odpowiednim kolorem.

Pielęgnacja:

Producent zaznacza, że model można myć w zmywarce. Według konsumentów jest to spore ułatwienie, które pozwala zaoszczędzić czas.

Jakość:

Do produkcji stojaka wykorzystano m.in. dobrą gatunkowo stal nierdzewną. W rezultacie na powierzchni modelu nie pojawiają się uszkodzenia, ani korozja.

Kompaktowe wymiary:

Produkt ma kompaktowe wymiary, dlatego nie zajmuje dużo miejsca na blacie. Na zakup Joseph Joseph Index 100 Collection mogą sobie pozwolić także osoby, które mają małe mieszkania.

Design:

Model wyróżnia elegancki design. W efekcie produkt wygląda atrakcyjnie i pasuje do każdego wnętrza.

Wady
Zarysowania:

W niektórych komentarzach można przeczytać, że na deskach do krojenia stosunkowo szybko pojawiają się zarysowania. Niemniej jednak są to pojedyncze opinie.

 

 

 

 

Vacu Vin 4685060

 

3.Vacu Vin 4685060Deska bambusowa z pojemnikiem Vacu Vin 4685060 to nasza trzecia propozycja. Jest to jeden z ciekawszych modeli w naszym zestawieniu, co jest zasługą szuflady na odpadki. To praktyczne rozwiązanie świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Na desce pokroimy chleb, a okruszki zepchniemy do pojemnika.

Zmieszczą się tam również obierki warzyw, owoców itp. Nóżki zabezpieczone są antypoślizgowymi podkładkami, dzięki czemu deska nie przesuwa się po blacie w czasie używania. Materiały z jakich wykonano ten produkt to bambus, tworzywo sztuczne i guma (na nóżkach). Wszystkie te materiały są bardzo trwałe, co doceniło wielu użytkowników produktu.

Wymiary Vaci Vin 4685060 to to 37x30cm, co daje stosunkowo dużą powierzchnię roboczą. Opinie o deskach do krojenia tego producenta są bardzo pozytywne, co potwierdza zainteresowanie tym i innymi modeli. Warto też zwrócić uwagę na atrakcyjny design produktu.

Jest to jeden z droższych produktów w naszym zestawieniu. Aczkolwiek wśród podobnych modeli z szufladką, ten ma bardzo atrakcyjną cenę, adekwatną do jakości i trwałości produktu. Poza tym jego użytkownicy niejednokrotnie wspominają o niebywałej funkcjonalności.

Vacu Vin 4685060 to bambusowa deska do krojenia o wymiarach: 37 cm x 30 cm x 5,5 cm. Produkt został wykonany z drewna bambusowego, tworzywa sztucznego i gumy.

Zalety
Szufladka:

Deska bambusowa została wyposażona w szufladkę na odpady. Dzięki niej nie musimy się obawiać, że np. skórki z owoców będą rozrzucone po całym blacie, co niewątpliwe wydłuży czas potrzebny na posprzątanie miejsca pracy.

Nóżki:

Antypoślizgowe nóżki sprawiają, że nie musimy się obawiać o stabilność produktu. Deska nie przesuwa się po blacie w trakcie krojenia, co zdecydowanie utrudniałoby krojenie warzyw czy mięs.  

Powierzchnia:

Opinie konsumentów wskazują, że zarysowania na powierzchni deski nie pojawiają się zbyt szybko. Model przez długi czas wygląda, jak nowy.  

Opakowanie:

Produkt zamknięty jest w solidnie wykonanym opakowaniu. W związku z tym prezentowany model będzie idealną propozycją na prezent z okazji przeprowadzki.

Wady
Czyszczenie:

Pewna grupa użytkowników zauważyła, że czyszczenie deski niekiedy bywa czasochłonne. Aby szybko pozbyć się zabrudzeń, musimy umyć produkt zaraz po skorzystaniu z niego.

 

 

 

 

Teka Basico

 

4.Teka BasicoJeśli stawiasz na proste i praktyczne rozwiązania, nasza czwarta propozycja na pewno przypadnie Ci do gustu. Model Teka Basico to doskonała deska, która sprawdzi się w każdej kuchni. Chociaż jest to produkt przeznaczony do zlewozmywaka BASICO 510 1C, będzie również idealną propozycją do wielu innych modeli zlewów.

Jednoczenie może nam służyć w innych miejscach. Przede wszystkim świetnie sprawdzi się do krojenia pieczywa, owoców, warzyw, czy też przygotowywania innych dań. Jest to drewniana deska do krojenia o bardzo atrakcyjnym kształcie.

Materiał z jakiego wykonano ten model to mocne drewno bukowe, wyróżniające się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia. Ta dobra i tania deska do krojenia została doceniona za trwałą konstrukcję. Warto też wspomnieć o wygodnych rąbkach przy rantach, w których zbiera się sok z przekrajanych owoców i warzyw.

Dzięki temu, przy przenoszeniu brudnej deski nie zabrudzimy blatów, nie wylejemy soku, ani nie zaśmiecimy kuchni odpadkami, co w przypadku zupełnie płaskich modeli jest nieuniknione.

Deska do krojenia Teka Basico została wykonana z drewna bukowego. Jest to model nakładany na komorę zlewozmywaka. Produkt ma okrągły kształt.

Zalety
Pielęgnacja:

Konsumenci, którzy zdecydowali się na zakup prezentowanej deski do krojenia w swoich opiniach podkreślają, że produkt jest łatwy w pielęgnacji. Potrzeba dosłownie kilku chwil, aby dokładnie go wyczyścić.

Jakość:

Model został zrobiony z dobrego gatunkowo drewna bukowego. Kupując tę deskę możemy być pewni, że będzie nam ona służyła przez długi czas. W efekcie nie będziemy musieli wydawać pieniędzy na nowe akcesorium.

Design:

Produkt ma prosty design, dlatego spodoba się wielu konsumentom. Internauci podkreślają, że model będzie pasował do każdej kuchni, bez względu na to, w jakim stylu ją urządzono.

Wady
Konserwacja:

W komentarzach na temat deski pojawia się informacja, że przed pierwszym użyciem dobrze byłoby zakonserwować produkt. W ten sposób można uniknąć jego zbyt szybkiego zniszczenia. Konserwacja modelu jest jednak czasochłonna.

 

 

 

 

Schock 629077

 

5.Schock 629077Nasz ranking desek do krojenia zamyka model Schock 629077. Jest to ciekawa, nowoczesna propozycja przeznaczona do dwóch zlewozmywaków – Horizont D-150 i Eden D-150. Warto jednak zauważyć, że świetnie sprawdzi się również w połączeniu z innymi zlewozmywakami lub jako zwykła deska do krojenia, czy też tacka.

Jej wymiary to 408×394 mm, a więc jest wystarczająco duża, aby przygotować na niej spore ilości mięsa i warzyw. Świetnie sprawdza się również do przygotowywania ryb. Warto też zwrócić uwagę na sam materiał – model wykonano ze szkła odpornego na uszkodzenia i zarysowania.

Piękna czerń jest praktyczna i łatwa w utrzymaniu czystości. Częstym problemem desek do krojenia jest wchłanianie zapachów. Jednak w tym przypadku, ze względu na świetny materiał, nie musimy się tego obawiać. Jedyną wadą tej propozycji będzie wysoka cena.

Warto jednak zauważyć, że jest to inwestycja na lata. Deska cieszy się też pozytywnymi opiniami użytkowników, którzy podkreślają wysoką jakość wykonania i trwałość tego produktu.

Schock 629077 to szklana deska do krojenia o wymiarach: 40,8 cm x 39,4 cm. Produkt został wykonany z czarnego szkła. Model można umieścić na zlewozmywaku.

Zalety
Jakość:

Deska została zrobiona z dobrych gatunkowo tworzyw, dlatego nie niszczy się zbyt szybko. Przez długi czas model wygląda, jak nowy.

Praktyczny:

Produkt można umieścić na zlewozmywaku, co według konsumentów jest praktycznym rozwiązaniem. Po umyciu warzyw czy mięsa, składniki od razu odkładamy na deskę.

Design:

Wiele osób podkreśla, że deska nadaje wnętrzu charakteru i przyciąga wzrok gości. Model jest jednocześnie elegancki i nowoczesny.

Wady
Pielęgnacja:

Choć deska ma gładką powierzchnię, jej czyszczenie jest trudne. Na produkcie pojawiają się zacieki i smugi - nie wygląda to atrakcyjnie.

Użytkowanie:

Część osób podkreśla, że używając modelu trzeba zachować szczególną ostrożność. Jeśli produkt spadnie nam na podłogę, prawdopodobnie trwale się uszkodzi.

 

 

 

 

Lamart LT2061 

 

Nasze zestawienie nie byłoby kompletne bez deski do krojenia Lamart LT 2061. Model ten zyskał popularność wśród konsumentów, ponieważ jest stosunkowo tani, a dodatkowo wykonano go z dobrych gatunkowo tworzyw. Produkt został zrobiony z drewna bambusowego, które wykazuje właściwości antybakteryjne. W efekcie korzystanie z deski jest bezpieczne dla naszego zdrowia.

Produkt ma następujące wymiary: 32 cm x 22 cm x 1,2 cm. Model nie zajmuje dużo miejsca, dlatego jego przechowywanie nie stanowi problemu. Produkt został wyposażony w solidnie wykonaną ostrzałkę do noży z wolframowym kamieniem nierdzewnym. Według konsumentów jest to bardzo praktyczny dodatek.

Większość opinii na temat Lamart LT 2061 jest pochlebne, co dowodzi, że produkt spełnia oczekiwania konsumentów. Wśród jego zalet wyróżnia się nie tylko atrakcyjną cenę, ale także prosty design – model pasuje do każdej kuchni. Użytkownicy zaznaczają też, że produkt nie przesuwa się po blacie w trakcie krojenia, co ułatwia pracę.

Lamart LT2061 to dobra deska do krojenia do 30 zł. Produkt został zrobiony z drewna bambusowego. Wymiary modelu są następujące: 32 cm x 22 cm x 1,2 cm.

Zalety
Ostrzałka:

Prezentowana deska do krojenia została wyposażona w praktyczną ostrzałkę do noży. Element ten został zrobiony m.in. ze stali nierdzewnej, dlatego dobrze ostrzy.

Bambus:

Użyte do produkcji drewno bambusowe jest nie tylko trwałe, ale także ma właściwości antybakteryjne. Jeśli będziemy odpowiednio dbać o czystość produktu, nie musimy się obawiać, że rozwiną się na nim niebezpieczna dla zdrowia bakterie.

Wady
Zarysowania:

Niektórzy konsumenci zauważyli, że deska nie wykazuje odporności na zarysowania. W rezultacie na jej powierzchni można zauważyć ślady po krojeniu nożem.

Pielęgnacja:

Z uwagi na to, że produkt ma wgłębienia po bokach jego pielęgnacja jest czasochłonna.

 

 

 

 


Produkty te nie są już dostępne

 

 

Teka Experssion

 

2.Teka ExperssionDruga propozycja to kuchenna, szklana deska Teka Expression, która została zaprojektowana w taki sposób, aby pasować do wszystkich modeli zlewozmywaków z serii Expression. W celu zapewnienia bezpieczeństwa w czasie użytkowania, ta czarna deska została wykonana z szkła hartowanego i wykończona tworzywem sztucznym oraz antracytem.

Dzięki temu, jest mocna i trwała, co jest często wspominaną zaletą produktu w opiniach i recenzjach. Wymiary tego modelu to 490 x 300 mm. Ta dobra deska do krojenia została wykonana w taki sposób, aby nie ulec zniszczeniu, nawet przy uderzeniu.

Model ten może być stosowany nie tylko jako deska do krojenia, ale również tacka. Jest to zasługa pięknego wykonania. Ten klasyczny produkt – nie znajdziemy tutaj żadnych zdobień – pasuje do nowoczesnej zastawy. Można podać na niej ser, owoce lub przystawki.

Produkt ceniony jest również za stosunkowo atrakcyjną cenę, adekwatną do jakości oraz funkcjonalności deski. Jeśli szukasz mocnych, nowoczesnych rozwiązań, jest to idealne rozwiązanie, które powinno znaleźć się w Twojej kuchni.

 

 

 

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Zespół NRMati Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mati
Guest
Mati

Jak dla mnie najlepszy jest kamien naturalny, a do tej pory przeszedłem już przez chyba wszystkie materiały z których robi się deski do krojenia.
A dlaczego granit? Jest higieniczny, nie ma na desce plam, nacięć, nie chłonie zapachów. Jednorazowy wydatek a mam spokój juz przez 2lata. Kiedys ostrzegano mnie ze szybko noz sie zniszczy ale teraz widze, ze byl to mit
Generalnie moge polecic z czystym sumieniem deski z granitu kazdemu kto lubi wytrzymalość, wielofunkcyjność i co tez ważne nowoczesny design.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status