Kominy do rozpalania grilla ranking

Ostatnio aktualizowane: 08.04.20

 

Kominy do rozpalania grilla są bardzo przydatne, ponieważ pozwalają szybciej rozpocząć biesiadowanie w ogrodzie. Część osób może zastanawiać się, gdzie kupić dobrej jakości produkt. Ciekawe propozycje można znaleźć w sklepach internetowych. Najlepsze z dostępnych na rynku modeli znajdziesz w naszym rankingu, który pomoże Ci wybrać najbardziej odpowiedni komin do rozpalania grilla. Weber 7416, czyli model wykonany z dobrej jakości stali, nie niszczy się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Jest odporny na przepalenia, dlatego możemy być pewni, że posłuży nam przez wiele sezonów. Prezentowany komin do rozpalania grilla ma duży uchwyt ułatwiający przenoszenie. Co istotne, element ten pokryto nienagrzewającym się materiałem, który ma gwarantować większe bezpieczeństwo użytkowania. Produkt jest stosunkowo lekki. Wśród naszych propozycji znajdziesz też komin do rozpalania grilla Activa 17300. Ma on uchwyt pokryty tworzywem, które nie nagrzewa się na skutek działania wysokiej temperatury, co z kolei chroni przed poparzeniem dłoni.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki komin do rozpalania grilla kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Grillowanie dla wielu osób jest bardzo przyjemną formą spędzania wolnego czasu. Żeby jednak móc usmażyć na ruszcie przygotowane wcześniej potrawy, najpierw trzeba rozpalić grilla i rozgrzać do odpowiedniej temperatury węgiel lub brykiet. To czasami jest bardzo trudne zadanie, w szczególności przy wietrznej pogodzie. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na przyspieszenie tej czynności i zamianę jej w czystą przyjemność. Stworzyliśmy ten poradnik by podpowiedzieć Ci, jaki komin do rozpalania grilla wybrać, by grillowanie z rodziną i przyjaciółmi przebiegało bez problemów.

Komin do rozpalania grilla – zalety

Komin do rozpalania grilla wciąż nie cieszy się dużą popularnością, a jest to bardzo przydatny gadżet. Skutecznie skraca czas rozpalania brykietu lub węgla, nawet w chłodny wieczór lub przy silnym wietrze. Ma on nieskomplikowaną budowę i bardzo prostą zasadę działania. Wystarczy na jego spodzie umieścić rozpaloną podpałkę, do środka wsypać odpowiednią ilość wybranego przez siebie materiału opałowego i odczekać maksymalnie kilkanaście minut. Po upływie tego czasu, trzeba tylko wsypać brykiet lub węgiel do kotła grilla, a będzie on już odpowiednio rozgrzany.

Dużą zaletą tego typu produktów jest to, że rozpalanie grilla staje się o wiele przyjemniejsze i znacznie krótsze. Ponadto materiał opałowy w takim kominie rozgrzewa się równomiernie, dzięki czemu po wsypaniu go do kotła możemy mieć niemal pewność, że potrawy położone na ruszcie przypieką się w równym stopniu. Nie trzeba więc przesuwać niektórych składników, ponieważ np. z jednej strony kostki brykietu już zdążyły zgasnąć i nie wydzielają ciepła.

Komin do rozpalania brykietu i węgla z pewnością okaże się bardzo przydatny dla każdego właściciela grilla węglowego. Choć może wydawać się to zaskakujące, inwestycja w taki produkt to często oszczędność. Decydując się na tego typu przyrząd, nie musimy kupować już podpałek w płynie i innych środków, bez których rozpalanie grilla tradycyjnymi metodami często okazuje się wręcz niemożliwe. W przypadku komina wystarczy najczęściej kostka zwykłej podpałki, by móc szybko rozpocząć grillowanie.

 

Materiał wykonania

Odpowiedź na pytanie, jaki komin do rozpalania grilla jest najlepszy wbrew pozorom nie jest taka łatwa. Podczas zakupów trzeba brać pod uwagę kilka najbardziej istotnych kwestii. Pierwszą z nich jest materiał, z którego wybrany przez nas produkt został wykonany. Obecnie na rynku znajdziemy przede wszystkim produkty z ocynkowanej stali. Jest ona odporna na działanie korozji przez wiele lat.

Ponadto nie wymaga konserwacji. Cynk potrafi stworzyć niezwykle odporną i trudno rozpuszczalną, kryjącą powłokę. Jeśli więc sięgniemy po model wykonany z takiego materiału, możemy mieć niemal pewność, że nie będzie to zakup jedynie na jeden sezon grillowy.

 

Wymiary

Jeżeli chcemy kupić komin do rozpalania grilla, musimy też uwzględnić jego wymiary. Kiedy mamy grill o dość dużym kotle, lepiej wybrać typ nieco większy, do którego zmieści się większa ilość brykietu, czy węgla. Inaczej może się okazać, że choć produkt rozgrzewa materiał opałowy efektywnie i szybko, to jest go zbyt mało, by móc swobodnie przyrządzić potrawy na ruszcie.

Na rynku z łatwością znajdziemy kominy zarówno bardzo małe, jak i duże. Pod uwagę należy brać nie tylko wysokość, ale również średnicę. Wymiary standardowych modeli wynoszą mniej więcej: szerokość – 27 cm, długość – 17 cm oraz średnica – 17 cm. W większości przypadków umożliwiają one rozgrzanie wystarczającej ilości węgla lub brykietu.

 

Uchwyt

Wiele osób uważa, że najlepszy komin do rozpalania grilla powinien mieć ergonomiczny uchwyt. To element, który rzeczywiście może mieć bardzo duże znaczenie. Dzięki niemu komin znacznie wygodniej się trzyma i napełnia. Poza tym, po rozgrzaniu materiału opałowego możemy go swobodnie przesypać do kotła grilla.

Nie wystarczy jednak sięgnąć po pierwszy z brzegu komin z uchwytem. Przed udaniem się do kasy sprawdźmy, z jakiego materiału rączka została wykonana. Najlepiej, jeśli będzie to drewno lub tworzywo sztuczne, które nie nagrzewa się pod wpływem nawet dość wysokiej temperatury. Dzięki temu możemy skutecznie wyeliminować nie tylko ryzyko pobrudzenia dłoni podczas przesypywania brykietu, czy węgla. Nie zapominajmy, że materiał opałowy w kominie szybko się nagrzewa, a więc osiąga wysoką temperaturę. Uchwyt wykonany z odpowiedniego tworzywa nie będzie się sam nagrzewał i zabezpieczy naszą skórę także przed bolesnymi oparzeniami, które dość często zdarzają się osobom zajmującym się rozpalaniem grilla.

Kominy do rozpalania grilla w dobrych cenach

Ceny kominów do rozpalania grilla uzależnione są przede wszystkim od producenta oraz wymiarów. Za najtańszy model musimy zapłacić ok. 30-60 zł. Większość z nich ma bardzo dobrą jakość. Są one także wytrzymałe, odporne na działanie wysokiej temperatury i posiadają ergonomiczną rączkę.

Jeśli jednak interesuje nas produkt pochodzący od bardziej renomowanej marki, zazwyczaj będziemy musieli zapłacić ok. 100 zł. W tej kwocie, bez problemów znajdziemy modele także dedykowane grillom węglowym o większych średnicach. Dzięki temu już za pierwszym razem rozgrzejemy odpowiednią ilość wybranego materiału opałowego.

 

 

Najlepsze kominy do rozpalania grilla w 2020 roku

 

Wraz z pierwszym dniem maja rozpoczyna się oficjalnie sezon grillowy. Słoneczna pogoda, ciepłe wieczory sprzyjają spędzaniu czasu z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu przy potrawach przyrządzonych na grillu. Czasem jednak jego rozpalenie bywa dość kłopotliwe. Nasz ranking kominów do rozpalania grilla ma na celu pokazanie Ci produktów, które zasługują na uwagę i mogą okazać się naprawdę pomocne.

 

Nasze zalecenia

 

Weber 7416

 

Produkt Weber 7416 to komin służący do rozpalania brykietu w grillach węglowych, dlatego musiał znaleźć się w naszym rankingu. Został on wykonany z wysokiej jakości stali, dzięki czemu ten model może być używany nawet przez bardzo długi czas. Jego wymiary wynoszą: 31,5 cm x 19 cm x 30,5 cm.

Komin ten został dodatkowo wyposażony w wygodny uchwyt z nie nagrzewającego się tworzywa. Dzięki temu można wyeliminować ryzyko poparzenia dłoni w czasie rozpalania brykietu. Produkt można stosować nawet przy bardzo silnym wietrze. Posiada też duże rozmiary, co wpływa na komfort jego stosowania.

Konsumenci doceniają ten model przede wszystkim za wysoką jakość wykonania. Jako, że jego rączka nie nagrzewa się, to można w bezpieczny sposób rozpalić grilla, nie narażając się na bolesne poparzenia. Poza tym, pozwala on skutecznie skrócić czas rozgrzewania brykietu, przez co można grillować dłużej i przyjemniej.

Weber 7416 to komin do rozpalania mieszczący ok. 2 kg brykietu. Jest on polecany do grilli węglowych o średnicy równej 57 cm.

Zalety
Duży uchwyt:

Model wyposażono w duży uchwyt, który pozwala wygodnie przenosić komin. Co istotne, rękojeść pokryto specjalnym nienagrzewającym się materiałem, który zapewnia nie tylko pewny chwyt, ale też chroni przed poparzeniem dłoni.

Szybkie rozpalanie:

Jak podaje producent, Weber 7416 umożliwia szybkie rozpalanie brykietu bez konieczności ciągłego dmuchania. Zajmuje to do 15 minut.

Komfort użytkowania:

Przeprowadzony przez kupujących test kominów do rozpalania grilla wykazał, że rekomendowany przez nas model sprawdza się niezależnie od warunków pogodowych. Nawet jeśli na zewnątrz jest spory wiatr, nie ma problemu z szybkim rozpaleniem grilla.

Materiał wykonania:

Produkt zrobiono ze stali wykazującej sporą odporność na działanie wysokiej temperatury i rdzy.

Waga:

Ze względu na to, że komin do rozpalania grilla jest stosunkowo lekki, jego przenoszenie nie stanowi żadnego problemu.

Wady
Brak dodatkowych akcesoriów w zestawie:

W komplecie nie znajduje się brykiet ani zapałki, więc chcąc rozpocząć grillowanie trzeba pamiętać o zakupie tych przedmiotów.

 

 

 

 

Activa 17300

 

Model Activa 17300 to komin służący do rozpalania brykietu lub węgla w grillu węglowym. Został on wykonany ze stali nierdzewnej, która ma nie tylko wysoką jakość, ale również jest odporna na działanie korozji. Więc zakupionym produktem można cieszyć się nawet przez kilka sezonów grillowych.

Komin ten ma wymiary: 27 cm x 17 cm x 27 cm. Posiada on wygodny uchwyt z tworzywa sztucznego, który się nie nagrzewa i skutecznie chroni przed poparzeniami. Dzięki temu urządzeniu można skrócić czas rozpalania brykietu lub węgla i ułatwić sobie to dość trudne zadanie.

Konsumenci uważają, że produkt ten zasługuje na uwagę ze względu na nieskomplikowaną zasadę działania. Wystarczy na jego spodzie umieścić wybraną przez siebie podpałkę do grilla, zasypać ją węglem lub brykietem i odczekać ok. 15 minut. Po tym czasie należy wysypać rozżarzoną zawartość do kotła grilla.

Komin do rozpalania grilla Activa 17300 ma wymiary: 27,5 cm x 17 cm. Model zrobiono ze stali nierdzewnej.

Zalety
Ochrona przed poparzeniem:

Warto zaznaczyć, że uchwyt pokryto specjalnym tworzywem wykazującym odporność na działanie wysokiej temperatury. Materiał się nie nagrzewa, a w związku z tym w trakcie przenoszenia komina nie ma obaw o poparzenie dłoni.

Łatwe rozpalanie grilla:

Korzystanie z Activa 17300 jest bardzo proste. Na spodzie komina wystarczy umieścić podpałkę, następnie zasypać ją brykietem i odczekać kilkanaście minut, aż wszystko dobrze się rozpali. Wtedy zawartość z kotła należy wsypać do grilla.

Atrakcyjny stosunek ceny do jakości wykonania:

Czytając opinie konsumentów można dojść do wniosku, że są oni zadowoleni z jakości wykonania i przystępnej ceny produktu.

Rozpalanie grilla bez brudzenia rąk:

Jeśli zakupimy model Activa 17300, będziemy mogli wygodnie i szybko rozpalić grilla bez obaw o zabrudzenie rąk.

Wady
Przenoszenie:

Nieliczne osoby twierdzą, że rączka jest źle wyprofilowana, co nieco utrudnia przenoszenie produktu.

 

 

 

 

Happy Green Starter 

 

Jeśli chcesz kupić dobry i tani komin do rozpalania grilla, model Happy Green Starter powinien Cię zainteresować. Został on wykonany z wysokiej jakości stali. Posiada on również wygodną rączkę do trzymania, którą wykonano z drewna. W efekcie, możemy uniknąć zarówno poparzeń, jak i pobrudzeń dłoni w czasie rozpalania.

Produkt ten służy do rozpalania węgla lub brykietu do grilla węglowego. Dzięki niemu wybrany przez siebie materiał opałowy będzie rozpalony równomiernie, a my nie będziemy musieli także używać specjalnej podpałki w płynie lub innych środków. Wymiary tego przyrządu wynoszą: 16,5 cm x 27,5 cm.

Opinie o kominach do rozpalania grilla tego producenta są bardzo pozytywne. Konsumenci również o tym produkcie wypowiadają się dobrze. Dla wielu jego główną zaletą jest wysoka jakość wykonania, która zapewnia wyjątkową trwałość. Ponadto wystarczy zaledwie 15 minut, by móc skutecznie rozpalić brykiet i rozpocząć grillowanie w gronie rodziny lub znajomych.

Happy Green Starter to dobry komin do rozpalania grilla do 50 zł. Do jego produkcji wykorzystano stal nierdzewną. Model ma wymiary: średnica – 16,5 cm i wysokość – 27,5 cm.

Zalety
Krótki czas rozpalania:

Komin Happy Green Starter pozwala rozpalić grilla w zaledwie 10 - 15 minut. Podczas rozpalania nie trzeba stać nad paleniskiem i dmuchać w niego, aby wszystko przebiegło pomyślnie.

Przeznaczenie:

Rekomendowany przez nas model jest dostosowany do każdego grilla węglowego, co świadczy o jego uniwersalności.

Materiał do rozpalania:

Niezależnie od tego, czy chcemy rozpalić grilla węglem czy brykietem, możemy użyć komina Happy Green Starter.

Wady
Rdza:

Pojedyncze osoby zauważyły, że po pewnym czasie od rozpoczęcia użytkowania modelu na jego powierzchni zaczynają pojawiać się drobne plamy z rdzy. Może to świadczyć np. o tym, że źle przechowujemy produkt.

 

 

 

 

Landmann 131 

 

Komin do rozpalania grilla Landmann 131 został wykonany z lakierowanej blachy stalowej. Zapewnia ona wyjątkową trwałość produktu oraz wytrzymałość na działanie wysokich temperatur. Model ten wyposażony został w uchwyt wykonany z drewna oraz specjalną osłonę. Dzięki temu ryzyko poparzenia się podczas rozpalania brykietu i zabrudzenia dłoni zostają zmniejszone do minimum.

Wymiary produktu wynoszą: 27,5 cm x 17 cm. Jego zasada działania jest bardzo prosta. Wystarczy do środka włożyć węgiel lub brykiet, podpalić od spodu i odczekać kilka minut. Po tym czasie materiał opałowy nagrzeje się do odpowiedniej temperatury i można wrzucić go do kotła swojego grilla węglowego. To zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa i sprawia, że grillowanie staje się jeszcze bardziej przyjemne.

Konsumenci doceniają ten komin głównie za łatwość i wygodę użytkowania. Rozpalanie grilla nie musi wiązać się z długim czasem oczekiwania na rozgrzanie się brykietu ani brudnymi dłońmi i kłopotami podczas ich mycia. Z pomocą tego produktu można bez problemów grillować, nawet przy bardzo wietrznej pogodzie.

Komin do rozpalania grilla Landmann 131 ma ok. 27,5 cm wysokości. Model wyposażono w drewnianą rączkę.

Zalety
Spore wymiary:

Komin do rozpalania ma spore wymiary, więc można w nim zmieścić dużo węgla czy brykietu. W związku z tym będzie on odpowiedni także do większych grillów.

Łatwe użytkowanie:

Osoby, które zdecydowały się kupić Landmann 131 przyznają, że jego użytkowanie jest łatwe. Czas rozpalania węgla okazuje się krótki, a co więcej, nie trzeba co chwilę doglądać paleniska.

Ochrona przed poparzeniem dłoni:

Na uchwycie znajduje się drewno, które zabezpiecza dłonie przed nagrzanym materiałem.

Wady
Zniekształcenia:

Nieliczne komentarze wskazują, że po pewnym czasie ścianki lekko się zniekształcają.

Skuteczność rozpalania w czasie występowania wiatru:

Czasami pojawia się problem z tym, aby szybko i skutecznie rozpalić ogień, kiedy na dworze wieje mocny wiatr.

 

 

 

 

Fieldmann 41001533

 

Produkt Fieldmann 41001533 to komin do rozpalania grilla, który posiada specjalną, piramidową konstrukcję. Dzięki niej brykiet lub węgiel można rozpalać w sposób bardziej efektywny. Wybrany przez nas materiał opałowy na grilla rozgrzewa się już po kilku minutach. W efekcie, grillowanie można rozpocząć znacznie szybciej.

Model ten ma wymiary: 17 cm x 27 cm x 0,6 cm. Posiada on bardzo wygodny uchwyt, który wykonano z nie nagrzewającego się tworzywa sztucznego, co skutecznie zmniejsza ryzyko bolesnego poparzenia rąk. Komin ten z pewnością okaże się bardzo pomocny przy rozpalaniu grilla węglowego.

Jak twierdzą konsumenci, ten model wyróżnia się skutecznością działania. Wystarczy zaledwie kilka minut, by brykiet lub węgiel rozgrzał się równomiernie do odpowiedniej temperatury. Następnie wystarczy wysypać materiał opałowy do kotła grilla i położyć na ruszcie przygotowane wcześniej potrawy. Dla wielu plusem jest także duża wytrzymałość, dzięki której zakupiony komin będzie można stosować wielokrotnie przez bardzo długi czas.

Fieldmann 41001533 to komin do rozpalania grilla o wymiarach: 17 cm x 27 cm x 0,6 cm. Model ma rączkę pokrytą tworzywem sztucznym.

Zalety
Odpowiednio przemyślana konstrukcja:

Komin został tak skonstruowany, aby rozpalanie węgla nie zajmowało zbyt dużo czasu. Ma on piramidową konstrukcję, która pozwala na odpowiednie rozprzestrzenianie się ognia.

Waga:

Produkt jest lekki, dzięki czemu nie trzeba używać dużo siły, aby go przenieść.

Wady
Blacha:

Wykorzystana do produkcji blacha jest odporna na zniekształcenia, jednak po pewnym czasie pojawiają się na niej zabrudzenia. Produkt po kilkunastu użyciach traci swój początkowy wygląd, jednak zachowuje wszystkie właściwości.

Rączka:

Według niektórych osób rączka mogłaby być lepiej wyprofilowana, bo to zapewniłoby użytkownikowi lepszy chwyt i większą pewność w trakcie przenoszenia komina.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subskrybuj  
Notify of
DMCA.com Protection Status