Stoły chłodnicze ranking

Ostatnio aktualizowane: 19.04.19

 

Stół chłodniczy to jeden z niezbędnych elementów zaplecza kuchennego w niemal każdym lokalu gastronomicznym. Jeśli zastanawiasz się, który będzie najbardziej odpowiedni do Twojego lokalu, dobrze trafiłeś. Przygotowaliśmy przewodnik zakupowy, dzięki któremu dowiesz się, na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie tego typu sprzętu. Drugą część naszego artykułu stanowi ranking stworzony na podstawie opinii konsumentów. Na pierwszym miejscu w zestawieniu znalazł się sprzęt Hendi 232026 będący niemal bezawaryjnym urządzeniem pracującym nawet w temperaturze +43 st. C. Atutem produktu jest cyfrowy wyświetlacz pozwalający na ustawienie odpowiednich parametrów. Wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej sprzęt wygląda bardzo nowocześnie, a przy tym doskonale spełnia swoją funkcję. Jest to produkt dla osób, które oprócz funkcjonalności cenią sobie również nowoczesny design. Na drugim miejscu w rankingu znajduje się stół chłodniczy Bartscher 110137 mini z wentylacją, nieco mniejszy od sprzętu marki Hendi, jednak jest on równie praktyczny. Gabaryty sprzętu pozwalają na umieszczenie go nawet w niewielkich rozmiarów kuchni.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki stół chłodniczy kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Stół chłodniczy to sprzęt przeznaczony do użytku w lokalach gastronomicznych. Blat urządzenia stanowi przestrzeń roboczą np. dla pizzermanów, którzy znajdują na nim wystarczająco dużo miejsca, aby bez większych problemów przygotować ciasto i całą pizzę lub inne danie. Jeśli masz zamiar wzbogacić menu swojej restauracji o włoski przysmak lub po prostu nie wiesz, jaki stół chłodniczy wybrać zapraszamy do zapoznania się z naszym przewodnikiem, w którym postaramy się zwrócić Twoją uwagę na aspekty mające kluczowe znaczenie przy wyborze tego typu urządzeń.

Budowa

Stół chłodniczy służy do podręcznego przechowywania żywności oraz do przygotowania lub eksponowania dań w obniżonej temperaturze. Urządzenia tego typu mają 2 lub więcej drzwi i nawet do 8 – 10 szuflad. Dobrze, aby w ich wnętrzu można było, choć minimalnie, przekładać kosze lub półki, w zależności od aktualnego zapotrzebowania na miejsce. Dodatkowe elementy stołów chłodniczych, które są dość często spotykane to zlew, przeszklone drzwi lub nadstawki na pojemniki. Blat stanowi tu powierzchnię roboczą i nie jest chłodzony. Takie połączenie szafy chłodniczej i stołu gastronomicznego pozwala zaoszczędzić nieco przestrzeni w kuchni lokalu. Dobrym rozwiązaniem jest również nabycie stołu chłodniczego wyposażonego w wysokie nóżki lub kółka, co znacznie ułatwi sprzątanie wokół niego.

 

Materiał wykonania

Stoły chłodnicze wykonane są ze stali nierdzewnej, co znacznie ułatwia ich utrzymanie w czystości. Zdarza się, że blat takiego urządzenia wykonany jest z granitu – jest to droższa opcja, ale wiele osób uważa, że warto w nią zainwestować. W obydwu przypadkach kontakt z żywnością jest całkowicie bezpieczny. Co do izolacji tego typu urządzeń – zwykle stanowi ją około 60 mm poliuretan pozbawiony CFC (freonu) oraz HCFC (związków freonu i wodoru).

 

Temperatura chłodzenia i pracy

W kuchniach lokali gastronomicznych, nawet najlepiej wentylowanych, temperatura bardzo często wzrasta nawet do kilkudziesięciu stopni. Sprzęty chłodzące muszą być więc przystosowane do tego typu warunków. Najlepszy stół chłodniczy obniża temperaturę swojej zawartość do kilku stopni nawet wówczas, kiedy temperatura otoczenia sięgnie blisko 40 st. C. Tak skrajne sytuacje się nie zdarzają, jednak zapobiegliwi producenci postanowili zabezpieczyć się na ich okoliczność. Urządzenia potrafią obniżyć temperaturę znajdujących się nich składników do 0 st. C – +8 st. C, nawet gdy na zewnątrz jest +40 st. C.

 

Pojemność

Biorąc pod uwagę ilość składników, jakie są potrzebne do przygotowania większości sałatek lub pizz warto zaopatrzyć się w stół chłodniczy o tak dużej pojemności, jak to tylko jest możliwe. Optymalnym litrażem dla mniejszej i średniej gastonomii wydaje się wielkość rzędu 240 l – 300 l. Te znacznie większe mogą mieć pojemność rzędu 700 l. Zwiększa to jednak znacznie gabaryty stołu chłodniczego, więc jeśli nie ma takiej potrzeby, lepiej zdecydować się na mniejszy model.

 

Parametry techniczne

Moc stołów chłodniczych wynosi zwykle około 300 W, przy napięciu 230 V (moc przyłączeniowa wynosi wówczas 0,25 kW/ 1 NAC 230 V). Zdarza się, że moc urządzenia sięga 250 W przy napięciu 230 V. Większa moc oznacza większą wydajność, jednak również nieco wyższe zużycie energii elektrycznej.

 

Sposób chłodzenia

Zastanawiając się, jaki stół chłodniczy jest najlepszy dla naszego lokalu nie sposób nie zwrócić uwagi na jego sposób chłodzenia. Istnieje kilka schematów obniżania temperatury w tego typu urządzeniach. Jednym z nich jest chłodzenie statyczne z wentylatorem wspomagającym. Kolejnym rodzajem stosowanym w stołach tego typu jest chłodzenie wymuszone. Nie bez znaczenia jest tu również umieszczenie agregatu. W większości modeli zamocowany jest on na dole, jednak coraz częściej spotyka się stoły chłodnicze na nóżkach lub kółkach z agregatami umieszczonymi w innych miejscach. Wadą dolnego umiejscowienia agregatu jest utrudniona konserwacja oraz trudność w przesunięciu sprzętu, aby pod nim posprzątać. Z drugiej strony jest to pewna oszczędność metrażu, ponieważ agregat umiejscowiony z tyłu stołu chłodniczego zwiększa jego gabaryty.

Dodatkowe funkcje

Tak, jak każde z urządzeń, tak i stoły chłodnicze posiadają szereg funkcji dodatkowych, które znacznie pomagają w pracy kucharza lub obsługi lokalu.  Może to być np.:

* automatyczne odszranianie: znacznie przedłuża żywotność urządzenia nie pozwalając na nadmierne gromadzenie się lodu i szronu wewnątrz.

* filtr przeciwpyłkowy (jest on odpowiedzialny za pochłanianie różnego rodzaju zanieczyszczeń mających negatywny wpływ na nasze zdrowie, to szczególnie korzystne działanie dla alergików, a zarazem sposób na niwelowanie ryzyka wystąpienia alergii nabytej u pracowników).

* elektroniczny termostat – pozwala on na zaoszczędzenie dużej ilości energii elektrycznej, dzięki samodzielnemu kontrolowaniu temperatury i odłączaniu prądu w momencie osiągnięcia pożądanej temperatury.

* cyfrowy wyświetlacz – umożliwia nam lepszą kontrolę tego, co dzieje się wewnątrz, bez konieczności otwierania części chłodniczej.

* samozamykające się drzwi ze specjalną uszczelką mającą zapobiec zbyt dużemu napływowi ciepłego powietrza do wewnątrz.

 

Stoły chłodnicze w dobrych cenach

Ceny stołów chłodniczych wahają się od 700 zł do nawet blisko 10 000 złotych. Tak duża rozbieżność cenowa wynika nie tylko z prestiżu firmy, ale głównie z wielkości sprzętu oraz parametrów technicznych. Nie bez znaczenia jest tu również ilość wyposażenia dodatkowego oferowanego przez producenta. Nieco droższe będą również stoły chłodnicze cechujące się energooszczędnością. Im wyższa klasa energetyczna sprzętu, tym jego cena będzie wyższa, ale jednocześnie jest to inwestycja na lata, pozwalająca na zaoszczędzenie pieniędzy przez cały okres użytkowania. Kolejnym parametrem mającym wpływ na cenę jest wielkość sprzętu. Trudno porównywać ceny dwudrzwiowego stołu chłodniczego do czterodrzwiowego wyposażonego w zlew i półkę na pojemniki przeznaczone do sałatek.

 

 

Najlepsze stoły chłodnicze w 2019 roku

 

Jeśli po zapoznaniu się z naszym poradnikiem nadal masz kłopot z podjęciem decyzji sprawdź poniższy ranking stołów chłodniczych, który stanowi uzupełnienie naszego artykułu. Umieściliśmy w nim opisy dobrych jakościowo urządzeń, które mogą Cię zainteresować.

 

Nasze zalecenia

 

Hendi 232026

 

Hendi stół chłodniczy 3-drzwiowy z blatem roboczym to sprzęt, który pozwoli Ci na znaczną oszczędność miejsca w Twoim lokalu. Obudowa wewnętrzna, jak i zewnętrzna urządzenia to elementy wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej (tylna ściana to stal galwanizowana). Pozwala to na łatwe utrzymanie w czystości urządzenia.

Stół chłodniczy został wyposażony w dolny agregat chłodniczy marki ASPERA. Urządzenie posiada system chłodzenia statycznego z wentylatorem. Propozycja marki Hendi ma cyfrowy wyświetlacz, który pozwala na kontrolowanie temperatury wewnątrz 3-drzwiowej komory chłodzącej w standardzie GN 1/1.  

Warto zwrócić uwagę na przystosowanie urządzenia do pracy w wysokich temperaturach – sprzęt będzie prawidłowo wykonywał swoje zadania, nawet jeśli temperatura otoczenia sięgnie +43 st. C. Stół chłodniczy obniża temperaturę pożywienia od +2 st. C do +8 st. C. Wymiary urządzenia: długość – 136,5 cm, szerokość – 70 cm, wysokość – 85 cm. W opinii użytkowników jest to dobrej jakości produkt, który łatwo utrzymać w czystości. Wygodne rozwiązanie z wyświetlaczem pomaga kontrolować pracę urządzenia.

 

 

 

 

Bartscher 110137

 

Bartscher 110137 to niewielkie urządzenie z wentylacją, które pozwoli Ci w jednym miejscu przechowywać żywność oraz przygotowywać potrawy. To korzystne przestrzennie rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku niewielkich lokali gastronomicznych.

Stół chłodniczy marki Bartscher został wykonany ze stali chromowo – niklowej. Szafa i dwie szuflady z łatwością zmieszczą podstawowe produkty potrzebne do przygotowania pizzy i innych dań. W zestawie jako dodatek dostępne są 2 ruszty.

Wewnętrzne wymiary szuflady wynoszą: szerokość – 36,7 cm, głębokość – 52 cm i wysokość – 10 cm. Pojemność szafy chłodniczej to 300 litrów. Wielkość całości urządzenia to szerokość – 104,5 cm, głębokość – 69 cm oraz wysokość – 87,5 mm. Waga stołu chłodniczego wynosi 83,8 kg. Urządzenie ma bezpieczny czynnik chłodzący R134a (bezchlorowa substancja, wykorzystywana również w klimatyzacjach samochodowych). Obniża temperaturę wewnątrz do poziomu od 0 st. C do 10 st. C.

Znacznym udogodnieniem dla użytkowników jest fakt, że urządzenie jest sterowane elektronicznie. W ich opinii propozycja marki Bartscher to dobry i tani stół chłodniczy w sam raz do małej pizzerii lub innej gastronomii.

 

 

 

 

Hendi 232019

 

Stół chłodniczy Hendi 232019 2- drzwiowy z blatem roboczym to urządzenie, które sprawdzi się, gdy potrzebujemy niewielkiej ilości miejsca na produkty, ale znacznie bardziej zależy nam na blacie do przygotowywania potraw.

Obudowa wewnętrzna, jak i zewnętrzna tego urządzenia zostały wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Znacznie ułatwia to mycie urządzenia. Tylna, zewnętrzna ściana to galwanizowana stal. Stół chłodniczy posiada komory w standardzie GN 1/1 (to oznaczenie wielkości pojemników w gastronomii, oznacza pojemnik o wymiarach 530 mm x 325 mm). Nadstawka chłodnicza przeznaczona jest dla sześciu pojemników o wymiarach 140 cm x 33,5 cm x 22,5 cm (GN 1/4). Za chłodzenie w tym modelu stołu odpowiada agregat ASPERA. Zastosowano tu chłodzenie statyczne z wykorzystaniem wentylatora.

Posiadacze tego modelu stołu chłodniczego wskazują, jak dużym plusem są samozamykające się drzwi. Jest to praktyczne rozwiązanie w przypadku konieczności szybkiego wykonania danej potrawy. Dodatkowo często wymienianą przez konsumentów zaletą jest bezproblemowa praca urządzenia, nawet przy temperaturach otoczenia sięgających znacznie powyżej 30 st. C.

 

 

 

 

Hendi ECT704AL 

 

Hendi ECT704AL – stół chłodniczy 4-drzwiowy to duża przestrzeń do przygotowywania potraw oraz mnóstwo miejsca wewnątrz na chłodzenie żywności. Jest to bardzo atrakcyjne rozwiązanie dla osób chcących przygotowywać kilka dań jednocześnie w jednym miejscu przy minimalnym ryzyku, że kucharze będą sobie nawzajem przeszkadzać. Opinie o stołach chłodniczych tego typu zwykle są bardzo przychylne, właśnie ze względu na ich przestronność.

Urządzenie wyprodukowane jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Sprzęt posiada komorę z zaokrąglonymi narożnikami pozwalającą na nieco łatwiejsze utrzymanie higieny. Blaty posiadają rant, co ułatwia higieniczne przygotowanie potraw. Wewnątrz stołu natomiast producent umieścił po jednej przestawnej półce na jedne drzwi. Pozwala to na dowolne rozmieszczenie pojemników w zależności od aktualnie przygotowywanych potraw.

Urządzenie może bez najmniejszych problemów pracować w temperaturze otoczenia sięgającej +42 st. C i wilgotności względnej na poziomie 65%. Cyfrowy wyświetlacz i elektroniczny termostat powodują, że praca z urządzeniem jest prosta i pozwala na pewną oszczędność prądu. Konsumenci jako jedną z wielu zalet tego stołu chłodniczego wymieniają nóżki ze stali nierdzewnej, które znacznie ułatwiają sprzątanie pod urządzeniem.

 

 

 

 

Stalgast 842129 

 

Stalgast 842129 stół chłodniczy sałatkowy 2 drzwiowy Eco to mebel pozwalający na eksponowanie różnego rodzaju dodatków do pizzy i oglądanie procesu jej przygotowania przez klientów pizzerii lub restauracji. Znacznie podnosi to prestiż miejsca oraz czyni je bardziej przyjaznym dla konsumentów. Układ pojemników w tym urządzeniu to 2 x GN 1/4 i 2 x GN 1/1. Maksymalna wysokość takiego naczynia wynosi 150 mm.

Stół chłodniczy obniża temperaturę wewnątrz do +2 st. C (min) +8 st. C (max). Sprzęt ma elektroniczny termostat, dzięki czemu po osiągnięciu określonej temperatury przestaje pobierać dużo energii elektrycznej. W urządzeniu został również zastosowany wymuszony obieg powietrza.

Dodatkowymi elementami wyposażenia tego modelu stołu są filtr przeciwpyłkowy oraz automatyczne odszranianie. Użytkownicy cenią sobie ten typ stołu chłodniczego za jego niezawodność oraz łatwość w utrzymaniu w czystości. Sprzęt pracuje niezbyt głośno, co jest dużym atutem w przypadku tego typu urządzeń.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...