Płyty grzewcze ranking

Ostatnio aktualizowane: 21.04.19

 

Przygotowany przez nas artykuł o płytach grzewczych dedykujemy osobom, które planują zakup takiego urządzenia. Za sprawą informacji zawartych w poradniku zakupowym i rankingu z najlepszymi modelami uda Ci się znaleźć odpowiedni sprzęt do domu lub lokalu gastronomicznego. W wytypowaniu właściwych produktów pomogła nam analiza trendów zakupowych oraz opinii konsumentów opublikowanych w Internecie. Okazało się, że jedną z najchętniej kupowanych obecnie płyt jest Royal Catering RCHP-500G – model elektryczny z obudową wykonaną ze stali szlachetnej. Produkt służy do utrzymywania optymalnej temperatury przygotowanych potraw. Z tego względu urządzenie przydaje się w restauracji, hotelu czy pensjonacie. Szeroki zakres regulacji temperatury i lampka kontrolna to elementy, które znacząco zwiększają komfort użytkowania sprzętu. Drugie miejsce w zestawieniu zajmuje elektryczna płyta gastronomiczna Bartscher 114356, która ma kompaktowe wymiary. Model ten jest lekki, więc w razie potrzeby z łatwością przeniesiemy go w inne miejsce. Urządzenie pozwala na utrzymanie właściwej temperatury dań umieszczonych w pojemnikach GN lub przełożonych na talerze.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką płytę grzewczą kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Wydawać by się mogło, że znalezienie dobrej płyty grzewczej nie sprawia żadnych problemów. W sklepach jest wiele modeli różniących się mocą, wymiarami i sposobem zasilania. Z tego względu może pojawić się wątpliwość, który produkt jest praktyczny i komfortowy w użytkowaniu. Nasz artykuł dedykujemy osobom zastanawiającym się, jaką płytę grzewczą wybrać. Pierwszą część stanowi poradnik z kilkoma wskazówkami ułatwiającymi zakup.

Płyta gazowa

Jaka płyta grzewcza jest najlepsza? Wbrew pozorom, odpowiedź na to pytanie nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Jeśli chcemy kupić funkcjonalny sprzęt, musimy zastanowić się, który z dostępnych rodzajów urządzeń może spełnić wszystkie oczekiwania. Kilkanaście lat temu najbardziej popularne były płyty gazowe, wyróżniające się niskimi kosztami eksploatacji. Jak sama nazwa wskazuje, czynnikiem grzewczym jest w tym przypadku gaz, który podczas spalania prowadzi do wzrostu temperatury. Zaletą zasilanych w ten sposób sprzętów jest możliwość gotowania czy podgrzewania potraw niezależnie od tego, czy mamy dostęp do prądu.

Płyta gazowa ma również swoje wady. Jak się okazuje, bezpośrednio na naczynie przekazywane jest jedynie ok. 40% energii wytwarzanej przez palnik. To powoduje, że sprawność energetyczna produktu jest stosunkowo niska. Poza tym, aby móc korzystać z zasilanego w ten sposób modelu, musimy mieć dostęp do przyłącza gazu. W razie potrzeby możemy skorzystać z butli gazowej, ale poziomu jej napełnienia nie da się kontrolować, dlatego gaz może skończyć się w najmniej oczekiwanym momencie.

 

Płyta elektryczna

Płyta elektryczna jest zasilana na prąd. W porównaniu do modelu gazowego produkt tego typu nie jest wyposażony w palniki. Na gładkiej powierzchni wydzielone są pola grzewcze, na których należy umieścić naczynia o pasującej średnicy. Do podstawowych zalet urządzeń elektrycznych zalicza się: łatwe mycie, efektywne działanie oraz nieskomplikowaną obsługę. Choć podczas awarii prądu nie możemy gotować na płycie zasilanej prądem, to mimo wszystko wiele osób uważa, że takie produkty są lepszym wyborem niż sprzęty gazowe (z uwagi m.in. na większą wygodę użytkowania).

 

Płyta indukcyjna

Płyta indukcyjna to także model zasilany elektrycznie. W jego przypadku do przygotowywania dań wykorzystuje się jednak nie tylko prąd, ale też zjawisko indukcji (wytwarzanie pola elektromagnetycznego). Kupując urządzenie indukcyjne, nie możemy zapomnieć o wymianie garnków na takie z ferromagnetycznym dnem. Choć jest to duży wydatek, już po kilku miesiącach możemy zauważyć obniżenie wysokości rachunków za prąd. Wszystko przez to, że płyty wykorzystujące zjawisko indukcji znacząco skracają czas gotowania posiłków i tym samym zużywają mniej energii elektrycznej.

 

Płyta ceramiczna

Płyta ceramiczna także wymaga podłączenia do prądu. Z uwagi na gładką powierzchnię, taki sprzęt jest elegancki, a dodatkowo łatwy do utrzymania w czystości. Do zalet modeli ceramicznych zalicza się głównie: krótszy czas gotowania (w porównaniu do urządzenia gazowego), minimalne ryzyko przypalenia garnków oraz brak osadzania się na powierzchni naczyń dużych ilości tłuszczu. Podczas przyrządzania potraw należy zachować ostrożność, gdyż płyta ceramiczna nagrzewa się do wysokiej temperatury. Przypadkowe dotknięcie pola grzewczego tuż po zdjęciu garnka może skutkować poparzeniem.

 

Płyta ogrzewana świeczką

Płyta ogrzewana świeczką może się nam przydać, gdy korzystanie z płyty gazowej lub elektrycznej nie jest możliwe, np. podczas awarii prądu lub braku dostępu do butli z gazem. Tuż pod płytą grzewczą należy umieścić odpowiednią liczbę świeczek (zazwyczaj od 1 do 3) i poczekać, aż powierzchnia nagrzeje się do odpowiedniej temperatury. Na co dzień taki produkt nie jest zbyt praktyczny, ale warto go mieć, aby być gotowym na każdą okoliczność.

 

Do zabudowy czy przenośna?

Dostępne w sklepach płyty grzewcze dzielimy na modele do zabudowy oraz przenośne. Te pierwsze montuje się na stałe w kuchennym blacie. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić sporo miejsca w kuchni, głównie ze względu na brak konieczności kupowania wolnostojącego sprzętu. Produkty przenośne są użytkowane głównie w lokalach gastronomicznych, hotelach i na stołówkach. Z uwagi na budowę, urządzenia te mają mobilny charakter i w razie potrzeby możemy je zabrać do innego pomieszczenia. Przenośne płyty grzewcze umożliwiają utrzymanie właściwej temperatury dań na talerzach lub w pojemnikach GN, a także napojów, takich jak kawa czy herbata.

 

Liczba pól grzewczych

To, ile pól grzewczych (lub palników) ma płyta grzewcza, wpływa na jej funkcjonalność. Ich liczba zwykle wynosi od 1 do 5. Wbrew pozorom, urządzenie pozwalające na gotowanie w kilku garnkach jednocześnie nie zajmuje zbyt dużo miejsca na blacie (jego szerokość często nie przekracza 90 cm, w efekcie czego można je z łatwością dopasować do swojej kuchni). Płyty wyposażone w 1 lub 2 pola grzewcze są odpowiednie dla osób mieszkających samotnie lub par. Większe sprzęty polecane są dużym rodzinom. Idealnie nadają się one również do użytku w lokalach gastronomicznych.

 

Moc

Najlepsza płyta grzewcza ma dużą moc, gwarantującą niezawodne działanie. Wartość wspomnianego parametru zazwyczaj wynosi od 100 W do 2500 W. Dużo zależy od rodzaju wybranego produktu, a często także ilości palników lub pól grzewczych.

Zakres regulacji temperatury

Wybierając płytę grzewczą, nie należy zapominać o sprawdzeniu zakresu regulacji temperatury. Jeśli chodzi o tradycyjne sprzęty do zabudowy, zwykle nagrzewają się do ok. 250 st. C. Ponieważ modele przenośne nie są przeznaczone do gotowania, tylko podtrzymywania ciepła dań i napojów, ich maksymalna temperatura nagrzewania jest znacznie niższa i wynosi ok. 85 st. C, maksymalnie do 95 st. C.

 

Łatwość obsługi

Płyta grzewcza powinna być łatwa w obsłudze, inaczej jej użytkowanie nie będzie komfortowe. Należy zwrócić przede wszystkim uwagę na to, w jaki sposób ustawia się temperaturę nagrzewania pola. Modele przenośne, podobnie jak urządzenia gazowe do zabudowy, zwykle mają przeznaczone w tym celu pokrętło. Z kolei sprzęty elektryczne wyposażone są w praktyczny sensor dotykowy, więc obsługuje się je tak samo, jak smartfon czy tablet.

 

Płyty grzewcze w dobrych cenach

Ceny za płyty grzewcze do zabudowy wynoszą od 200 zł do nawet 10 000 zł. Niemal tyle samo kosztują modele przenośne. Na cenę urządzeń wpływa przede wszystkim marka i zastosowane technologie.

 

 

Najlepsze płyty grzewcze w 2019 roku

 

Druga część artykułu to ranking płyt grzewczych. Znajdziesz tu opisy godnych uwagi modeli w dobrych cenach, które z pewnością zachwycą Cię praktycznością. Jesteśmy pewni, że za sprawą naszych propozycji z łatwością podejmiesz decyzję i kupisz odpowiednie urządzenie.

 

Nasze zalecenia

 

Royal Catering RCHP-500G

 

Elektryczna płyta Royal Catering RCHP-500G pozwala na utrzymanie ciepła przygotowanych dań. Sprzęt nadaje się do użytku w restauracjach i innych obiektach działających w branży HoReCa (sektorze hotelarskim i gastronomicznym). Obudowa ze stali szlachetnej sprawia, że urządzenie jest wytrzymałe. Materiał wykonania powierzchni grzewczej to szkło hartowane, pod nim znajduje się mata grzewcza, która równomiernie rozprowadza ciepło.

Przedstawiony model pozwala na ustawienie temperatury w zakresie od 30 st. C do 85 st. C. Płyta jest przeznaczona do utrzymania ciepła posiłków wyłożonych na talerze lub pojemniki GN. Sprzęt ma moc 260 W, a jego wymiary to: 37 cm x 56,5 cm x 7,2 cm. Po bokach obudowy zamontowano uchwyty ułatwiające przenoszenie produktu.

Urządzenie jest chwalone przez konsumentów za łatwą obsługę. Wskaźnik sygnalizujący gotowość do pracy informuje nas o osiągnięciu przez płytę odpowiedniej temperatury. Mycie powierzchni grzewczej również nie sprawia problemu, gdyż wystarczy przetarcie jej wilgotną ściereczką z dodatkiem łagodnego detergentu.

 

 

 

 

Bartscher 114356

 

Przedstawiamy płytę elektryczną Bartscher 114356, która umożliwia płynną regulację temperatury w zakresie od 30 st. C do 95 st. C. Ponieważ jest to model przenośny, bardzo dobrze sprawdza się w lokalach gastronomicznych. Za sprawą sprzętu potrawy pozostaną ciepłe aż do momentu wydania gościom. Produkt ma wymiary: 57 cm x 30,5 cm x 4 cm.

Powierzchnia grzewcza została wykonana ze szkła, a obudowa z aluminium. Urządzenie jest lekkie (waży ok. 3,45 kg) i poręczne. Całkowita moc sprzętu wynosi 150 W. Za sprawą lampki kontrolnej mamy pewność, że płyta osiągnęła określoną przez nas temperaturę.

Konsumenci uważają, że opisany wyżej produkt jest funkcjonalny. Urządzenie pozwala nam na utrzymanie właściwej temperatury dań wyłożonych na talerze lub umieszczonych w pojemnikach gastronomicznych. Płyta nie zajmuje zbyt dużo miejsca na blacie, a w razie konieczności możemy ją bez problemu przesunąć lub przenieść do innego pomieszczenia. Poza tym sprzęt nie jest podatny na uszkodzenia mechaniczne.

 

 

 

 

APS 35070 

 

APS 35070 to dobra i tania płyta grzewcza, która ma obudowę ze stali nierdzewnej. Z tego względu produkt wykazuje odporność na korozję, a także zadrapania, pęknięcia i zarysowania. To podgrzewacz na świeczki, który może nam się przydać podczas nieprzewidzianych zdarzeń, takich jak awaria prądu. Powierzchnia grzewcza jest wykonana z grubego aluminium i szybko się nagrzewa.

Przedstawiony model ma kompaktowe wymiary (45 cm x 18 cm x 7 cm) i niewiele waży. Płyta przydaje się w małej restauracji czy barze, a także w domu. Z jej pomocą uda nam się zapobiec nadmiernemu wychłodzeniu potraw w przypadku, gdy zaproszeni goście spóźniają się na umówione spotkanie. Ponieważ produkt nie wymaga podłączenia do prądu, można go użytkować w dowolnym miejscu.

Z wydawanych przez konsumentów opinii można wywnioskować, że podgrzewacz jest praktyczny i może przydać się w najmniej oczekiwanym momencie. Aby podgrzać powierzchnię grzewczą, wystarczy umieścić pod nią trzy rozpalone świeczki. Dobrze wyprofilowane, boczne uchwyty znacząco ułatwiają przeniesienie produktu do innego pokoju, także wraz z ustawionymi na nim talerzami.

 

 

 

 

Bartscher A190102

 

Płyta Bartscher A190102 została wykonana ze stali nierdzewnej, dlatego nie należy się martwić, że zniszczy się zbyt szybko w wyniku częstego użytkowania. Produkt jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i korozję. To model elektryczny o mocy 120 W, który jest przeznaczony do utrzymywania ciepła napojów w dzbankach.

Wymiary urządzenia to: 35,8 cm x 21,8 cm x 8 cm. Na powierzchni znajdują się dwa okrągłe pola grzewcze – średnica każdego z nich wynosi 11 cm. Sprzęt ma kompaktowe wymiary i z pewnością przyda się nie tylko w hotelu czy restauracji, ale też w domu. Posiadając taką płytę, możemy w każdej chwili napić się ciepłej herbaty lub kawy, nawet jeśli napój przygotowaliśmy kilka godzin wcześniej.

Opublikowane w Internecie opinie o płytach grzewczych marki Bartscher dowodzą, że produkty oferowane przez wspomnianego producenta są chętnie wybierane przez konsumentów. Wszystko przez to, że urządzenia te są praktyczne i wygodne w użytkowaniu. Model A190102 został doceniony m.in. za wytrzymałość i skuteczność działania.

 

 

 

 

Kromet 700.KG-2/I- 800.S 

 

Gastronomiczna kuchnia gazowa Kromet 700.KG-2/I- 800.S została wyposażona w płytę grzewczą o mocy 900 W. Zastosowanie energooszczędnych palników powoduje, że zużycie gazu zostało zmniejszone o kilkadziesiąt procent. Urządzenie wyprodukowano ze stali nierdzewnej, a jego dokładne wymiary (razem z podstawą) to: 120 cm x 70 cm x 28 cm.

Produkt ma dwa palniki z zabezpieczeniem przeciwwypływowym. Takie rozwiązanie sprawia, że ryzyko ulatniania się gazu w wyniku przypadkowego zgaśnięcia płomienia zostało zmniejszone do minimum. Płytę grzewczą wykonano z żeliwa, dlatego ciepło jest równomiernie rozprowadzane na jej powierzchni.

Najczęściej wymienianą przez konsumentów zaletą przedstawionego modelu jest solidność. Płyta grzewcza jest odporna na zarysowania i pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury dań. Wiele osób twierdzi, że produkt idealnie nadaje się do mniejszych lokali gastronomicznych.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...