fbpx

Piece konwekcyjne ranking

Ostatnio aktualizowane: 17.06.19

 

Właścicielom lokali gastronomicznych polecamy zakup pieców konwekcyjnych, które w krótkim czasie podgrzewają dania, a jednocześnie gwarantują ich soczystość. Chcąc ułatwić Ci zakup, dokonaliśmy analizy ofert sklepów i wybraliśmy 5 najciekawszych produktów. Poniżej znajdziesz przygotowane przez nas zestawienie, które zaczyna się od modelu Unox Linemiss Arianna Dynamic. Jest to nowoczesne urządzenie zasilane prądem. Model ma cyfrowe sterowanie oraz łatwy sposób programowania pracy. Umożliwia to kucharzom samodzielne dopasowanie sposobu gotowania do własnych potrzeb. We wnętrzu znajduje się wytrzymały wentylator o zmiennym kierunku obrotów, co pozwoli na równomierne rozprowadzenie ciepła we wnętrzu pieca. Również utrzymanie produktu w czystości jest bardzo proste, gdyż ma on funkcję umożliwiającą usuwanie resztek jedzenia. Wielu konsumentów wybrało też drugi model z naszego rankingu, czyli Bartscher AT90. To bardzo pojemny sprzęt, w którym zmieścisz nawet 4 tace. Urządzenie sprawdzi się w wielu typach lokali, jak piekarnie czy niewielkie restauracje. Jedzenie przygotowane w tym modelu jest równomiernie wypieczone i soczyste.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki piec konwekcyjny kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Piece konwekcyjne znajdują zastosowanie w restauracjach, barach i kawiarniach. Za sprawą takich urządzeń można znacząco skrócić czas przyrządzania potraw. Przygotowaliśmy artykuł, który ułatwia znalezienie właściwego sprzętu pod względem m.in. sposobu zasilania, mocy i funkcjonalności. Pierwsza część to poradnik zakupowy zawierający informacje o tym, jaki piec konwekcyjny wybrać, aby być zadowolonym z dokonanego wyboru. Zawarte w nim wskazówki z pewnością rozwieją wszystkie wątpliwości.

 

 

Jakie zalety skrywa urządzenie konwekcyjne?

Wiele osób nie wyobraża sobie dobrze funkcjonującego lokalu gastronomicznego bez pieca konwekcyjnego. Takie urządzenie ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest możliwość szybkiego przygotowania wielu dań jednocześnie. Należące do tej grupy sprzęty z powodzeniem zastępują inne, mniejsze urządzenia do gotowania (takie jak płyta grillowa czy piekarnik), dlatego decydując się na ich zakup możemy zyskać sporo wolnej przestrzeni w kuchni. W ten sposób można zagwarantować swojemu personelowi pracę w bardziej komfortowych warunkach, głównie ze względu na większą swobodę ruchów.

Piec konwekcyjny pozwala na: gotowanie, pieczenie, blanszowanie, duszenie i smażenie. W komorze wewnętrznej panuje właściwa dla danego procesu przygotowania dań temperatura, w efekcie czego czas przyrządzania potraw jest maksymalnie skrócony. Z uwagi na to, że piec pełni funkcję innych sprzętów kuchennych do gotowania wykorzystujemy mniejszą ilość naczyń. To powoduje, że pracownicy nie tracą cennego czasu na zmywanie, a do tego zużywa się mniej detergentów (trzeba je więc rzadziej kupować). Ponieważ włączone jest tylko jedno urządzenie, a nie na przykład trzy na raz, zmniejsza się zużycie energii elektrycznej i często również wody, a to ma istotny wpływ na wysokość rachunków. Okazuje się więc, że choć zakup pieca konwekcyjnego początkowo wydaje się dużą inwestycją może po pewnym czasie się zwrócić.

 

Moc

Osoby prowadzące lokale gastronomiczne często zastanawiają się, jaki piec konwekcyjny jest najlepszy i na co trzeba zwrócić uwagę szukając odpowiedniego modelu. Zaleca się, aby na początek sprawdzić moc wybranego sprzętu. Od tego parametru w dużej mierze zależy to, czy działanie urządzenia będzie na tyle skuteczne, aby możliwe było usprawnienie pracy w kuchni. Moc pieców konwekcyjnych zwykle wynosi od 1000 W do ponad 3000 W.

 

Zakres temperatur

Ponieważ niektóre potrawy przygotowuje się w stosunkowo niskiej, a inne w wysokiej temperaturze, urządzenie konwekcyjne powinno umożliwiać nam na swobodną regulację stopnia nagrzania komory wewnętrznej. Sprawdźmy, ile wynosi maksymalna temperatura, jaką może osiągnąć urządzenie. Najczęściej jest to ok. 230 st. C, niemniej jednak bardziej profesjonalne modele mogą nagrzewać się nawet do ok. 300 st. C.

 

Materiał wykonania

To, z czego został wykonany piec wpływa na wygląd produktu, łatwość utrzymania go w czystości oraz odporność na uszkodzenia. Obudowa pieców, podobnie jak innych sprzętów gastronomicznych, zwykle jest zrobiona ze stali nierdzewnej, która wykazuje odporność na korozję. Drugim pod względem popularności materiałem jest blacha malowana proszkowo, nadająca urządzeniu estetyczny wygląd. Komorę pieca, powstającą zazwyczaj ze stali ocynkowanej, często pokrywa się warstwą emalii, aby uniknąć zarysowania wnętrza sprzętu i ułatwić mycie.

 

Pojemność

Mówi się, że najlepszy piec konwekcyjny jest pojemny i pomieści dużą ilość naczyń do gotowania. Choć sporo zależy od wymiarów urządzenia, to do większości dostępnych na rynku sprzętów możemy włożyć maksymalnie 4 blachy, których wymiary nie przekraczają: 60 cm x 40 cm.

 

Zasilanie

Piece konwekcyjne są zasilane na prąd lub gaz. Jeśli nie wiemy, który produkt lepiej sprawdzi się w naszym przypadku, sprawdźmy, czy w lokalu znajduje się przyłącze gazu. Jeżeli restauracja nie ma takiej instalacji, podłączenie urządzenia gazowego może okazać się zbyt kosztowne. Sprzęty elektryczne są funkcjonalne, a wybierając energooszczędny model z pewnością nie narazimy się na duży wzrost rachunków za prąd.

Programy przygotowania potraw

Dobry piec konwekcyjny oferuje dużą liczbę automatycznych programów pieczenia i gotowania. Tego typu rozwiązanie powoduje, że nie trzeba samodzielnie dobierać optymalnej temperatury, ani innych parametrów, aby potrawa wyszła smaczna i aromatyczna. Niektóre urządzenia pozwalają dodatkowo na zapisanie w ich pamięci innych programów ustawionych przez użytkownika. To może być dodatkowe ułatwienie.

 

Łatwość utrzymania w czystości

Każdy lokal gastronomiczny musi spełniać wymagania Sanepidu, m.in. o utrzymaniu czystości w lokalu (zwłaszcza w pomieszczeniach, gdzie potrawy są przygotowywane). Dużą wagę przywiązuje się w szczególności do urządzeń służących do gotowania i pieczenia. Z tego względu duża część dostępnych na rynku pieców konwekcyjnych wyposażona jest w funkcję samoczyszczenia, np. pirolizę. Opcja ta powoduje, że sprzęt nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury i wypala resztki pożywienia oraz inne zanieczyszczenia znajdujące się w komorze. Dzięki temu nie trzeba używać silnych detergentów, ani tracić zbyt dużo czasu na dokładne mycie urządzenia.

 

Piece konwekcyjne w dobrych cenach

Za niewielki piec konwekcyjny zapłacimy od 300 zł do 2000 zł. Jednak im bardziej pojemny i bardziej zaawansowany technologicznie sprzęt wybierzemy, tym droższy może się okazać. Cena za niektóre modele przekracza 5000 zł. Są to urządzenia dedykowane dużym restauracjom, gdzie liczy się głównie szybkość przyrządzania i wydawania potraw.

 

 

Najlepsze piece konwekcyjne w 2019 roku

 

Ponieważ urządzenie grzewcze jest niezbędnym elementem wyposażenia restauracji czy pubu, polecamy przed udaniem się na zakupy przeczytanie naszego zestawienia. Poniższy ranking pieców konwekcyjnych składa się z opisu 5 produktów.

 

Nasze zalecenia

 

Unox Linemiss Arianna Dynamic

 

Model Unox Linemiss Arianna Dynamic to nowoczesny, godny polecenia piec konwekcyjny, który na pewno okaże się niezastąpiony w gastronomii. Maszyna ma 4 poziomy, na których ustawimy blachy o wymiarach 46 cm x 33 cm. Z kolei gabaryty samego urządzenia wynoszą: wysokość – 50,9 cm, głębokość – 65,1 cm i szerokość – 60 cm.

Moc prezentowanego modelu to 3 kW, co zapewnia wydajną pracę. Niewielka waga (30 kg) sprawia, że ewentualne przenoszenie produktu nie będzie stanowiło problemu. Dużym udogodnieniem jest cyfrowe sterowanie, więc nawet osoby, które nigdy wcześniej nie obsługiwały tego typu sprzętów nie będą miały z tym trudności. Piec ma 6 programów szybkiego dostępu, jednak kucharz może samodzielnie ustawić dodatkowe tryby pracy. Nowoczesny system cyrkulacji powietrza sprawia, że ciepło jest równomiernie rozprowadzane we wnętrzu pieca. Sprawia to, że wszystkie dania są odpowiednio wypieczone.

Opinie o piecach konwekcyjnych tego producenta są pozytywne, a jego produkty cieszą się dużym uznaniem wśród konsumentów. Powodem popularności modelu jest prosta obsługa oraz użycie solidnych materiałów.

 

 

 

 

Bartscher AT90

 

Wśród profesjonalnych kucharzy uznaniem cieszy się Bartscher AT90. Dzięki niewielkim gabarytom model zmieści się w małych lokalach. We wnętrzu zmieszczą się 4 blachy o wymiarach 43,8 cm x 31,5 cm. Gabaryty całego urządzenia to: długość – 51,5 cm, szerokość – 59,5 cm i wysokość – 57 cm.

Obudowa pieca została wykonana ze stali nierdzewnej, a wnętrze wyłożono powłoką emaliowaną. Oba materiały są bardzo wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, a do tego łatwo jest utrzymać je w czystości. Na obudowie znajduje się pokrętło służące do regulowania temperatury (od 0 st. C do 300 st. C). Sprzęt ma wbudowany timer (od 1 min do 120 min), który poinformuje Cię sygnałem dźwiękowym o tym, że Twoje danie jest już gotowe. Drzwi zostały wyposażone w podwójną szybę, która chroni kucharzy przed poparzeniem. We wnętrzu znajdziesz 2 wentylatory, które równomiernie rozprowadzają ciepło, dlatego każda potrawa jest dobrze ugotowana.

Wielu konsumentów jest bardzo zadowolonych z zakupu pieca. Jak zauważają, wykonano go z bardzo wytrzymałych materiałów, a co więcej stosunek ceny do wydajności pracy jest atrakcyjny.

 

 

 

 

Bartscher Piccolino

 

Model Bartscher Piccolino to dobry i tani piec konwekcyjny. Sprzęt ma niewielkie wymiary, dlatego najlepiej sprawdzi się podczas pieczenia pizzy o średnicy do 26 cm. Pojemność komory wynosi 19 l i zmieszczą się w niej 3 blachy lub ruszty.

Urządzenie wykonano z metalu, który następnie został polakierowany. Dzięki temu produkt nie tylko jest odporny na skutki uderzenia, ale i dobrze się prezentuje. We wnętrzu znajdziesz stal ocynkowaną, którą łatwo wyczyścisz. Moc pieca to 1,5 kW, co gwarantuje wydajną pracę i krótki czas nagrzewania się. Na obudowie umieszczono 4-stopniowy przełącznik, timer oraz pokrętło do regulacji temperatury.

Wszystkie te elementy zostały dobrze podpisane i ich obsługa jest bardzo prosta. Wbudowany timer pozwala na ustawienie alarmu na czas do 60 min. Dużym atutem jest wyjmowana szuflada na okruchy, za której sprawą utrzymasz urządzenie w czystości.Przy zakupie otrzymasz ruszt oraz blachę do pieczenia. W swoich opiniach konsumenci pochwalili nie tylko niską cenę, ale i prostą obsługę pieca.

 

 

 

 

Hendi 225035

 

Na szczególną uwagę według konsumentów zasługuje piec konwekcyjny Hendi 225035. Urządzenie zostało skonstruowane z myślą o małych lokalach typu fast-food. Sprzęt najlepiej sprawdzi się podczas przygotowywania zapiekanek, tarty, bułek czy pizzy. Przygotowane w piecu dania są nie tylko smaczne, ale również soczyste i świeże.

Produkt zasilany jest elektrycznie, nie musisz się jednak martwić o duże zużycie prądu. Urządzenie jest ekonomiczne, dlatego nie narazi Cię na zbyt duże rachunki. Obudowa została wykonana ze stali nierdzewnej, która chroni je przed uszkodzeniami mechanicznymi. Drzwi zostały podwójnie przeszklone, dlatego nie musisz obawiać się poparzenia. Komora pokryta powłoką emaliowaną jest łatwa w pielęgnacji – bez problemu usuniesz z niej tłuszcz i inne zabrudzenia. Piec ma 2 grzałki, które wytwarzają wysoką temperaturę.

Z kolei 2 wentylatory szybko i równomiernie rozprowadzają ciepło, tak by danie zostało podgrzane możliwie najszybciej. Tym, co wyróżnia model na rynku jest funkcja nawilżania. Dzięki niej potrawy nie są wysuszone. W swoich opiniach konsumenci głównie chwalili urządzenie za prostą obsługę oraz kompaktowe wymiary. Podkreślają oni, że piec jest bardzo praktyczny, a do tego energooszczędny.

 

 

 

 

Revolution 226438 

 

Model Revolution 226438 to kuchenka gazowa, wyposażona w 4 palniki oraz w elektryczny piekarnik konwekcyjny. Sprzęt sprawdzi się w każdym lokalu gastronomicznym, gdyż przygotujesz w nim bardzo wiele różnorodnych posiłków. Całkowite wymiary piekarnika to: 80 cm x 70 cm x 90 cm.

Łączna moc wszystkich palników to 20 kW, a piekarnika – 3 kW, co zapewnia dużą wydajność i szybkie osiąganie najwyższej temperatury. Urządzenie wykonano ze stali nierdzewnej. Jest to wytrzymały materiał, który ochroni sprzęt przed wysoką temperaturą oraz uszkodzeniami mechanicznymi.

Ruszty wykonano ze stali, a następnie pokryto je powłoką emaliowaną, zabezpieczającą przed rdzą. We wnętrzu piekarnika znajdziesz prowadnice wykonane z drutu chromowanego, które są bardzo wytrzymałe. Z kolei duży wentylator szybko i dokładnie rozprowadza ciepło. Zdaniem wielu konsumentów jest to jeden z lepszych pieców konwekcyjnych. Sprzęt jest nie tylko praktyczny, ale i prosty w obsłudze.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status