Lady chłodnicze ranking

Ostatnio aktualizowane: 22.04.19

 

Poszukujesz idealnej lady chłodniczej do swojego lokalu gastronomicznego lub sklepu? Jeśli tak, dobrze trafiłeś. Przygotowany przez nas artykuł z pewnością pomoże Ci w podjęciu zakupowej decyzji. Nasz ranking, przygotowany po zasięgnięciu opinii konsumentów, na pewno ułatwi Ci wybór. Produkty dobieraliśmy nie tylko na podstawie recenzji Internautów, ale również parametrów poszczególnych urządzeń. Pierwsze miejsce w naszym zestawieniu zajmuje Rapa L-B 179/90. Dostępny w kilku kolorach produkt nada wnętrzu, w którym się znajdzie nowoczesnego charakteru. Służy do ekspozycji i przechowywania towarów w sklepach i bistrach, gdzie z pewnością dobrze się sprawdzi. Lada ma kilka opcji dzielenia wnętrza, więc jej możliwości ekspozycyjne są całkiem duże. Urządzenie jest niezawodne, wydajne i pojemne. Kolejne miejsce w naszym rankingu zajmuje lada chłodnicza Igloo Tatiana. Jest to nieco mniejsza propozycja, jednak nie umniejsza to jej funkcjonalności. Jest solidna i praktyczna, odpowiednia do mniejszego bistro lub restauracji chcącej wyeksponować tylko kilka swoich dań lub deserów.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką ladę chłodniczą kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Lada chłodnicza to element mający zadbać o wizerunek stoiska gastronomicznego. Gdy jest czysta, a wstawka dań dobrze przemyślana, potrafi zachęcić klientów do zakupu. Jednak wygląd urządzenia to nie wszystko, dla właścicieli istotne są również nieco inne parametry pozwalające na właściwą eksploatację i konserwację sprzętu. W naszym przewodniku postaramy się podpowiedzieć Ci, jaką ladę chłodniczą wybrać, aby spełniała podstawowe funkcje oraz odpowiadała potrzebom Twojego lokalu gastronomicznego.

Rodzaje lad chłodniczych

Pierwszym z proponowanych podziałów lad chłodniczych jest ten uwzględniający umiejscowienie agregatu prądotwórczego. Może on być umieszczony wewnątrz lub na zewnątrz urządzenia. Którą wersję wybrać? – W tym wypadku opinie są bardzo podzielone. Jedni restauratorzy twierdzą, że urządzenia z zewnętrznym agregatem są bardziej praktyczne, łatwiejsze w naprawie, inni twierdzą, że są one zbyt głośne, bo silnik nie jest odpowiednio zabezpieczony.

Ponadto wyróżnia się podział maszyn ze względu na zasadę ich działania – mamy więc lady statyczne (grawitacyjne) i dynamiczne (wentylowane). Pierwsze z nich doskonale nadają się do przechowywania produktów mniej wrażliwych na wahania temperatury oraz tych, które rzadziej się sprzedają, gdyż wewnątrz sprzętu nie jest utrzymywana stała temperatura – na wyższych półkach jest cieplej niż na niższych. W dynamicznych natomiast zasadniczą cechą jest reżim temperaturowy, w przypadku których zmiany temperatury mogą doprowadzić do rozwoju niebezpiecznych bakterii. Planując budowę stoiska zastanówmy się, jakie produkty sprzedajemy, czy są to mięsa i wędliny czy raczej ciasta, w przypadku których częste zmiany temperatur nie będą tak problematyczne, jak przy mięsie.

 

Szyba

Bardzo ważnym elementem jest szyba, zarówna ta od strony sprzedawcy, jak i klienta. Często klienci opierają się o ten element, uderzają w niego koszykami czy plecakami, dlatego warto wybrać produkt z szyby hartowanej, odpornej na uszkodzenia. W przypadku szyby od strony obsługi ważne jest jej rozstawienie, to czy posiada wygodne rączki do przesuwania. Nie zapomnijmy też o łatwości czyszczenia. Unikajmy produktów, które są trudne w pielęgnacji – tu musimy zwrócić uwagę na oceny użytkowników.

 

Wielkość

Urządzenie dobieramy nie tylko do posiadanego metrażu, ale też produktów, jakie sprzedajemy. Zwykle ciasta i desery potrzebują mniej miejsca, bo nie sprzedają się tak szybko, jak wędlina i mięso. W sklepach z urządzeniami do gastronomii i sklepów wybór jest ogromny. Możemy znaleźć niewielkie lady o szerokości maksymalnie 1 m, ale też takie, które zajmują do 4 m. Warto też sprawdzić pojemność – często podawana jest w litrach.

 

Oświetlenie

Jeśli chcesz dobrze wyeksponować produkt, nie zapomnij o oświetleniu, zwłaszcza gdy Twój lokal jest nieco przyciemniony. Pięknie podświetlone desery na pewno zwrócą uwagę klientów. Nie inaczej jest w sklepie spożywczym. Światło w ladzie z wędliną też pozwala wyeksponować produkt i zachęcić do jego zakupu. Jeśli eksponowane ma być mięso i wędliny, wybierzmy światło o barwie żółtej i różowej. Białe światło znacznie lepiej sprawdzi się przy ekspozycji wyrobów garmażeryjnych oraz cukierniczych. Wówczas całe stoisko będzie prezentowało się atrakcyjnie.

 

Wygląd

Podejmując decyzję, jaka lada chłodnicza jest najlepsza warto wziąć pod uwagę jej wygląd. Im bardziej przestronne jest miejsce do ekspozycji towarów, tym lepiej. Znacznie ułatwi to użytkowanie, tak jak brak zbędnych zakamarków oraz ostrych krawędzi. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wybór sprzętu wykończonego stalą nierdzewną, co nie tylko wygląda bardzo atrakcyjnie, ale również ułatwia codzienne czyszczenie. Nie bez znaczenia jest design. Ładnie wyglądająca, zadbana lada pasująca do wystroju wnętrz to podstawa, zwłaszcza w cukierni czy restauracji.

 

Dodatkowe funkcje

Coraz częściej producenci urozmaicają swoje produkty o dodatkowe elementy, jak: nawilżacz, wskaźnik temperatury z alarmem (informuje nas o nagłych wzrostach temperatury), elektroniczny regulator temperatury, blaty robocze, dodatki ekspozycyjne, szuflady, alarm złej pracy podzespołów, przesłonki nocne itp. Na stronie producenta znajdziemy wszystkie szczegółowe informacje dotyczące produktu oraz to, jakie opcje dodatkowe możemy zamówić.

Sposoby podłączania

Każde z urządzeń elektrycznych musi być podłączone do gniazdka z uziemieniem. Dobrze, aby każde z gniazdek miało osobną linię z zabezpieczeniem zwłocznym (ma ono za zadanie zapobiegać zwarciom; w przypadku ich wystąpienia, natychmiast odcina dopływ prądu), wynoszącym co najmniej 16 A. Nie wolno podłączać mebli chłodniczych do przedłużaczy lub trójników wraz z pozostałym wyposażeniem. Jeśli tak się dzieje, żadne z urządzeń nie otrzymuje właściwego napięcia. Może wówczas dojść do uszkodzenia urządzenia – w przypadku lad chłodniczych w najlepszym wypadku może ucierpieć kondensator, co niestety wiąże się z koniecznością serwisowania sprzętu.

 

Prawidłowa eksploatacja i pielęgnacja

Lady chłodnicze służą do ekspozycji, czyli krótkotrwałego przechowywania produktów żywnościowych w warunkach chłodniczych. Wykluczone jest magazynowanie produktów wewnątrz, ponieważ wówczas drastycznie skraca się okres ich przydatności do spożycia, a także dużo szybciej wysychają. Warto również w tym miejscu wspomnieć o aspekcie higienicznym – lada chłodnicza nie może wciąż być wypełniona produktami ze względu na konieczność jej mycia, czyszczenia i konserwacji.

Codziennie, po całym dniu pracy, każda lada chłodnicza powinna zostać dokładnie umyta, wyczyszczona, po czym wysuszona. Dopiero rano można ją ponownie zapełnić towarem. Jest to jeden z wymogów sanitarnych mających zapewnić bezpieczeństwo konsumentom, a także zagwarantować estetykę miejsca, w którym urządzenie się znajduje. Nawet najlepsza lada chłodnicza niewłaściwie konserwowana i czyszczona, po pewnym czasie zacznie odstraszać potencjalnych klientów stoiska nieprzyjemnym zapachem. Pamiętajmy, aby przed podjęciem jakichkolwiek czynności konserwacyjnych, wyłączyć urządzenie z prądu. Podczas mycia starajmy się być ostrożni, aby nie uszkodzić podzespołów elektrycznych, a także elementów instalacji chłodniczej.

Agregaty w ladach chłodniczych również wymagają odpowiedniego czyszczenia. Skraplacz przypominający wyglądem radiator lub mały kaloryfer należy czyścić przynajmniej raz w miesiącu za pomocą odkurzacza. Jeśli nie wykonamy tej czynności, może dojść do awarii sprężarki, a w efekcie całego agregatu chłodzącego.

Lady chłodnicze z agregatem zewnętrznym również należy odpowiednio konserwować. Co kilka miesięcy warto zrobić gruntowny przegląd instalacji chłodniczych, podczas którego zostaną sprawdzone wszystkie wentylatory, poziom czynnika chłodniczego oraz jego temperatura, olej, stan napięcia i natężenia prądu, działanie presostatów (są to czujniki różnicy ciśnień wyposażone w przekaźniki; podłączone do wentylatora oraz do przewodu wentylacyjnego), filtry oraz izolacja zimnochronna. Warto przy okazji dokręcić wszystkie śruby oraz inne elementy, które mogły zostać naruszone w trakcie długotrwałej pracy.

 

Lady chłodnicze w dobrych cenach

Ceny lad chłodniczych wahają się od około 3 000 zł do nawet 15 000 zł. Różnica wynika z ich wielkości, designu oraz ilości wyposażenia ułatwiającego w znacznym stopniu użytkowanie, np. regulację wilgotności czy wbudowanego nawilżacza ultradźwiękowego. Warto zainwestować w sprzęt, który będzie odpowiadał naszym potrzebom oraz pasował do stylu pomieszczenia, w jakim się znajdzie. Wówczas ekspozycja będzie dość dyskretna, a zarazem zwracająca uwagę potencjalnych kupujących swoim atrakcyjnym wyglądem.

 

 

Najlepsze lady chłodnicze w 2019 roku

 

Po zapoznaniu się z naszym poradnikiem zapewne wiesz więcej na temat lad chłodniczych i orientujesz się w czynnikach, które powinieneś wziąć pod uwagę przy ewentualnym zakupie. Jeśli jednak nadal masz pewne wątpliwości, co do tego, jaki typ urządzenia wybrać, sprawdź ranking lad chłodniczych, który stanowi uzupełnienie naszego artykułu.

 

Nasze zalecenia

 

Rapa L-B 179/90

 

Lada chłodnicza Rapa L-B 179/90 jest przeznaczona do ekspozycji towarów w obniżonej temperaturze. To nowoczesne, designerskie rozwiązanie do każdego lokalu gastronomicznego. Maszyna chłodnicza marki Rapa ma dzieloną, przednią, giętą szybę. Czołowe szyby natomiast są hartowane, co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania całego urządzenia.

Fronty tego modelu zostały podzielone na trzy lub więcej części, w zależności od długości lady (dostępne różne wersje). Część ekspozycyjną łatwo utrzymać w czystości ze względu na możliwość wyjmowania szyb. Główna część lady wykonana z nierdzewnej blachy może zostać dodatkowo podzielona szklaną przegrodą lub podziałką wykonaną z pleksi.

Kolejną opcją podziału jest rozdzielenie przechowalnika na dwie równe części. W opinii konsumentów jest to niezwykle prosta w obsłudze i konserwacji lada chłodnicza. Wygląda bardzo nowocześnie i efektownie. Ponadto bardzo łatwo można ją umyć. Lada dostępna jest w różnych kolorach, przez co stosunkowo łatwo dopasować ją do wnętrza lokalu lub sklepu. Kilka możliwości podziału to dodatkowe opcje pozwalające na lepszą ekspozycję towarów. Wiele osób w swoich ocenach podkreśla, że to dobra i tania lada chłodnicza.

 

 

 

 

Igloo Tatiana 1500 mm

 

Chcemy zaprezentować Ci model Tatiana 1500 mm – proste, a zarazem nowoczesne urządzenie chłodnicze, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników. Maszyna chłodnicza ma wewnętrzny agregat chłodniczy oraz system chłodzenia grawitacyjnego. Izolacja urządzenia wykonana jest z ekologicznej pianki poliuretanowej. Korpus zewnętrzny stanowi blacha w kolorze białym.

Przestrzeń ekspozycyjna została wykonana z blachy nierdzewnej, co znacznie ułatwia jej utrzymanie w należytej czystości. Lampa ze świetlówką LED pozwala na podświetlenie towaru, co korzystnie wpływa na jego ekspozycję. Co istotne, mamy do wyboru dwie opcje doboru barwy – przeznaczoną do mięsa oraz cukierniczą.

Posiadacze tego modelu lady chłodniczej chwalą sobie możliwość wyboru warstwy zewnętrznej, przez co łatwiej o zachowanie spójności z wnętrzem lokalu. Również elektroniczny regulator temperatury z cyfrowym wyświetlaczem znacznie ułatwia pracę obsłudze. Ciekawą opcją często wspominaną przez konsumentów jest alarm dźwiękowy informujący o nieprawidłowym działaniu wentylatora oraz zanieczyszczeniu skraplacza.

 

 

 

 

Cebea Wch 6/1B 1570 mm

 

Propozycja firmy Cebea, lada chłodnicza WCH 6/1B 1570 mm, to przyjazna w obsłudze, nowoczesna maszyna, która bardzo dobrze sprawdzi się zarówno w sklepach, jak i lokalach gastronomicznych.

Szyba frontowa w tym modelu jest uchylna, co oznacza dużo łatwiejszy dostęp do towarów ekspozycyjnych. Cała komora lady została wykonana z blachy nierdzewnej, która jest wyjątkowo łatwa w utrzymaniu w czystości.

Urządzenie wyposażono w termostat z automatycznym odszranianiem i cyfrowym wyświetlaczem, co znacznie ułatwia pracę obsługującym maszynę chłodniczą. Lada ma również przesłonki nocne, co pozwala na dopracowanie ekspozycji nawet wówczas, kiedy klienci znajdują się w lokalu lub sklepie.

Posiadacze tej lady chłodniczej chwalą sobie ten model za jego wyposażenie dodatkowe – ruchomą przegrodę, świetlówki LED oraz dolną półkę dla klienta (tzw. „reling”). Również pojemność produktu (420 l) jest bardzo zadowalająca.

 

 

 

 

Mawi lada chłodnicza WCHGNN 1.3/0.9

 

Mawi WCHGNN 1.3/0.9 to lada przeznaczona do przechowywania i ekspozycji żywności, którą obowiązuje reżim temperaturowy(zmiana temperatury nie jest wskazana) od +1 st. C do +10 st. C. Ten model posiada system chłodzenia grawitacyjnego. Oprócz tego w opcji podstawowej ma wbudowany elektroniczny termostat z cyfrowym wyświetlaczem. Znacznie ułatwia to korzystanie z możliwość automatycznego rozmrażania.

Powierzchnia ekspozycyjna i komora przechowalnicza zostały wykonane z blachy nierdzewnej, co znacznie ułatwia ich konserwację oraz utrzymanie w czystości. Co do podświetlenia – w wyposażeniu dostępna jest świetlówka „mięsna”.

Posiadacze tej maszyny chłodniczej cenią ją za funkcjonalność i łatwość obsługi. Opinie o ladach chłodniczych tego typu są bardzo pozytywne. Konsumenci twierdzą, że produkt jest atrakcyjny i posiada wiele nowoczesnych opcji, które są domeną o wiele droższych urządzeń. Jest to idealne rozwiązanie dla sklepów mięsnych, które potrzebują obszernego ekspozytora towarów.

 

 

 

 

Juka Bellissima C-1 BL 200/CH

 

Juka Bellissima C-1 BL 200/CH to produkt stworzony z myślą o cukierniach oraz sklepach, które mają stoisko z ciastami. W standardowym wyposażeniu tej lady chłodniczej znajduje się chłodzenie nawiewowe. Panel frontowy, jak i półki są podświetlane.

Drewniana obudowa jest niezwykle elegancka, a możliwość wybrania srebrnych lub złotych profili pozwala lepiej dopasować urządzenie do wnętrza lokalu. Warto wspomnieć, że istnieje możliwość zastosowania w ladzie chłodniczej oświetlenia LED, gdyż wbudowane żółte, nie do końca odpowiednio wyeksponuje cukierniczy towar. Maszyna chłodnicza ma opcję odparowania skroplin oraz regulacji wilgotności. Nawilżacz ultradźwiękowy doskonale wykonuje w niej swoją pracę, nie przeszkadzając przy tym głośnym działaniem.

Zdaniem konsumentów jest to jedna z najbardziej designerskich lad chłodniczych, z jakich korzystali. Możliwość łączenia jej w ciąg z innymi urządzeniami pozwala na stworzenie spójnej, eleganckiej całości, która z pewnością zachęci potencjalnych klientów do zakupów eksponowanych towarów. To bardzo dobre rozwiązanie dla osób poszukujących klimatycznych mebli chłodniczych do swoich lokali.

 

 

 

 

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GosiaZespół NRDariuszStefan Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Stefan
Guest
Stefan

Według mnie Bolarus ma dobrą ofertę lad chłodniczych. A przede wszystkim szeroką. Ceny są rozsądne i jakość produktów bezkonkurencyjna.

Zespół NR
Admin

Dzień dobry,

Dziękujemy za komentarz i rekomendację. Bedziemy pamiętać o tej firmie w przyszłości.

Pozdrawiamy,
Zespół NajlepszeRankingi.pl

Gosia
Guest
Gosia

Zgadzam się w 100%. Trzeba wspomnieć także o podejściu do klienta i fachowym doradztwie. To również mocne strony firmy Bolarus 🙂

Dariusz
Guest
Dariusz

Również oferta Bolarusa przypadła mi do gustu. Sprzęty są solidne i sprawnie działają, a do tego mało awaryjne.

Zespół NR
Admin

Dzień dobry,

Dziękujemy za komentarz i opinię.

Pozdrawiamy,
Zespół NajlepszeRankingi.pl

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...