Kocioły warzelne ranking

Ostatnio aktualizowane: 20.04.19

 

Prowadzenie lokalu gastronomicznego, takiego jak restauracja czy stołówka, wymaga przygotowywania dużej ilości jedzenia. Często okazuje się, że nawet największe garnki nie są wystarczające, dlatego wiele osób inwestuje w kotły warzelne, umożliwiające ugotowanie dużej ilości zupy czy gulaszu. Aby ułatwić Ci znalezienie właściwego modelu, przygotowaliśmy krótki ranking. Na jego czele znajdziesz KROMET 900.BGK-200, który według internautów uznawany jest za najlepsze, pojemne naczynie spełniające wymagania nawet wymagających konsumentów. Model wykonano z wytrzymałych materiałów, które są odporne na skutki uderzeń czy uszkodzeń mechanicznych. Ściany kotła zostały odpowiednio wzmocnione i otoczone warstwą izolacyjną. Sprawia to, że temperatura przechowywanej wewnątrz cieczy spada znacznie wolniej. Kocioł ma wydajny system grzania, dlatego zagotowanie wody odbędzie się bardzo szybko. Drugim modelem, na który warto zwrócić uwagę według internautów, jest Lozamet WKE-150.9. Naczynie wyróżnia się nowatorską konstrukcją. Do wykonania produktu użyto najlepszych gatunkowo materiałów, które dobrze chronią znajdujące się we wnętrzu jedzenie przed wystygnięciem. Dno jest odpowiednio grube, dlatego nie musisz obawiać się przypalenia posiłku.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki kocioł warzelny kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Kotły warzelne to urządzenia gastronomiczne przystosowane do podgrzewania i przyrządzania potraw płynnych, m.in. zup. Zdajemy sobie sprawę, że znalezienie odpowiedniego sprzętu może okazać się bardzo trudne, choćby ze względu na różnorodność dostępnych na rynku produktów. Dzięki naszemu poradnikowi dowiesz się, jaki kocioł warzelny wybrać. Umieszczone w tej części artykułu wskazówki podpowiedzą Ci, czym charakteryzuje się praktyczny i efektywnie działający model.

Budowa

Głównym elementem budowy kotła warzelnego jest komora, w której przygotowuje się potrawy. Sprzęt podgrzewa się przy pomocy czynnika grzejnego (jest nim para wodna lub olej, w zależności od rodzaju urządzenia), który odpowiednią temperaturę osiąga najczęściej za sprawą zanurzonych w wodzie grzałek.

Komora warzelna składa się z dwóch części – zewnętrznej i wewnętrznej, a pomiędzy nimi znajduje się tzw. przestrzeń grzejna wypełniana przez czynnik. Odpowiednia konstrukcja kotła powoduje, że sprzęt nagrzewa się równomiernie na całej powierzchni w jednakowym tempie. To pozwala na uniknięcie przypalenia potrawy.

 

Rodzaje

Wyróżniamy dwa rodzaje kotłów warzelnych – w zależności od sposobu zasilania. Do wyboru mamy modele elektryczne i gazowe, jednak to te pierwsze są kupowane znacznie częściej. Aby móc korzystać ze sprzętu zasilanego na prąd, wystarczy podłączenie go do gniazdka. Kupując urządzenie gazowe musimy natomiast podjąć decyzję, czy będzie je zasilać gaz ziemny (w tym celu potrzebna jest specjalna instalacja) czy propan-butan z butli, którą należy regularnie wymieniać.

Często stosuje się także drugi podział uwzględniający konstrukcję kotła. Dostępne są produkty wolnostojące oraz przechylne pozwalające na łatwiejsze wydobycie zawartości. Niemniej jednak w większości lokali gastronomicznych stosuje się modele wolnostojące, gdyż są one praktyczne i wbrew pozorom wyjątkowo wygodne w użytkowaniu.

Warto podkreślić też, że nie wszystkie kotły są skierowane do gastronomii. W sklepach pod nazwą kocioł warzelny sprzedawane są też produkty służące do produkcji piwa. Zwykle mają one mniejszą pojemność i do tego całą aparaturę potrzebną do ważenia alkoholu.

 

Moc i pojemność

Moc kotłów warzelnych wynosi od 2000 W do ponad 20 000 W. Wartość tego parametru uzależniona jest od kilku czynników, a jeden z nich to pojemność. 30-litrowy model nie jest tak mocny, jak produkt ponad 100-litrowy. Warto jednak wziąć pod uwagę to, że niewielkie urządzenie nie potrzebuje zbyt dużo mocy, aby mogło efektywnie działać. Wszystko przez to, że komora jest znacznie mniejsza w porównaniu do bardziej pojemnego sprzętu, a tym samym do jej nagrzania niepotrzebna jest duża ilość czynnika grzejnego.

Pojemność kotła powinna być uzależniona od wielkości lokalu gastronomicznego. W niewielkim barze wystarczający okaże się model do 100 l. Jednak w większej restauracji, która jest chętnie odwiedzana przez klientów, znacznie lepiej sprawdza się bardziej pojemny, ponad 200-litrowy sprzęt. Podobnie jest w przypadku dużych stołówek.

 

Zakres regulacji temperatury

Kotły warzelne pozwalają na swobodną regulację temperatury, najczęściej w zakresie od 0 st. C (ewentualnie 30 st. C) do ok. 100 st. C. Jeżeli wybierzemy model wyposażony w sterowanie elektroniczne, wówczas wybór odpowiedniej temperatury z pewnością nie będzie trudny i będziemy mogli ustawić jej wartość precyzyjnie, nawet z dokładnością do 0,1 st. C.

 

Materiał wykonania

Panuje przekonanie, że najlepszy kocioł warzelny jest wykonany ze stali nierdzewnej. Wyprodukowane ze wspomnianego materiału sprzęty wyglądają elegancko, a do tego nie są podatne na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, urządzenia ze stalową obudową wykazują odporność na korozję, a to powoduje, że mogą nam bardzo długo służyć.

 

Bezpieczeństwo użytkowania

Wpływ na to, jaki kocioł warzelny jest najlepszy ma nie tylko materiał wykonania czy pojemność, ale również to, czy użytkowanie sprzętu jest bezpieczne. Kupując urządzenie gazowe koniecznie sprawdźmy, czy wyposażono je w zabezpieczenie przeciwwypływowe. Dzięki niemu dopływ gazu zostanie automatycznie odcięty w momencie, gdy płomień palnika niespodziewanie zgaśnie. Dobry kocioł warzelny powinien mieć ponadto izolowaną pokrywę i komorę. Za sprawą takiego rozwiązania ryzyko przypadkowego poparzenia się jest zmniejszone do minimum. Poza tym ciepło pozostaje wewnątrz komory, a to pozwala na zachowanie optymalnej wydajności urządzenia.

 

Przyrządy pomiarowe

Kotły, których czynnikiem grzejnym jest para wodna, poza odpowiednimi zabezpieczeniami, muszą mieć specjalne przyrządy pomiarowe. Wówczas będziemy mogli kontrolować wartość ciśnienia panującego w przestrzeni grzejnej. Może się zdarzyć, że sprzęt wytworzy zbyt dużą ilość pary wodnej, a wtedy zostaniemy o tym powiadomieni poprzez specjalny sygnał dźwiękowy. Jeśli ciśnienie wciąż będzie wzrastać, nieuniknione stanie się odkręcenie zaworu bezpieczeństwa.

 

 

Wytyczne Sanepidu

Kotły warzelne, tak jak inne urządzenia gastronomiczne mające kontakt z żywnością, muszą spełniać podstawowe wymogi Sanepidu. W restauracjach mogą być użytkowane wyłącznie te sprzęty, które mają stosowne certyfikaty i atesty, m.in. Państwowego Zakładu Higieny. Nie należy zapominać także o regularnym myciu kotła, aby w komorze i na obudowie nie pozostawały resztki potraw oraz inne nieczystości.

 

Łatwość czyszczenia

Opierając się na ocenach Internautów, czytając recenzje oraz opisy produktów możemy zweryfikować informacje dotyczące pielęgnacji. Oczywiste jest, że duży, 100 l kocioł warzelny czyści się trudniej niż 30 l. Trzeba jednak uwzględnić też to, jak skonstruowane zostało całe urządzenie, czy nie jest zbyt rozbudowane, nie posiada licznych, trudnych do wyczyszczenia zakamarków. Często zapominamy o tym czynniku, a przecież po każdym użyciu kocioł wymaga czyszczenia. Jeśli czynność ta będzie bardziej skomplikowana, znacznie utrudni pracę personelu restauracji czy stołówki.

 

Kotły warzelne w dobrych cenach

Na zakup funkcjonalnego kotła warzelnego wydamy od 700 zł do ponad 50 000 zł. Cena tego typu produktów uzależniona jest przede wszystkim od marki i pojemności, istotne znaczenie często mają również zastosowane technologie. Nowoczesne i bardziej profesjonalne sprzęty zwykle są droższe, ale jednocześnie niezwykle wygodne w użytkowaniu, np. ze względu na możliwość zapisania w pamięci kotła najczęściej stosowanych programów gotowania.

 

 

Najlepsze kotły warzelne w 2019 roku

 

Ponieważ chcemy ułatwić Ci zakup odpowiedniego sprzętu, sporządziliśmy krótki ranking kotłów warzelnych. Znajdziesz w nim opisy 5 najciekawszych produktów, które wybraliśmy na podstawie ich cech oraz funkcjonalności.

 

Nasze zalecenia

 

KROMET 900.BGK-200

 

Opinie o kotłach warzelnych KROMET 900.BGK-200 są bardzo pochlebne. Jest to model o szerokim zastosowaniu w gastronomii. Naczynie najlepiej sprawdzi się w dużych placówkach, jak restauracje, stołówki czy zakłady karne, gdzie często przyrządza się potrawy jednodaniowe. Wymiary kotła to 90 cm x 90 cm x 90 cm. Z kolei pojemność garnka wynosi 200 l.

Moc prezentowanego modelu to aż 21 kW, więc masz zapewnioną wydajną pracę przez bardzo długi czas. Naczynie może pracować nawet przez kilkanaście godzin, bez przerwy. W kotle zastosowano innowacyjną metodę grzania, która znacząco skraca czas potrzebny, by ugotować danie. W przestrzeni międzypłaszczowej zbiera się para wodna, która stanowi dodatkowe źródło ciepła.

W naczyniu znajduje się też system kontroli i regulacji ciśnienia oraz poziomu wody. Garnek spełnia wszystkie wymogi dotyczące bezpieczeństwa, które obowiązują w Polsce, ale też Unii Europejskiej. Tym, co przypadło do gustu wielu konsumentom jest wygodna i prosta w obsłudze regulacja mocy. Nawet osoby bez doświadczenia nie będą miały problemu ze sterowaniem intensywnością pracy kotła.

 

 

 

 

Lozamet WKE-150.9 

 

Jeśli prowadzisz stołówkę lub inny lokal gastronomiczny, który codziennie karmisz dużą grupę gości, polecamy Ci Lozamet WKE-150.9. Jest to okrągły kocioł warzelny, w którym ugotujesz dania jednogarnkowe, jak zupy czy gulasze.

Wymiary prezentowanego modelu to: 102 cm x 103,5 cm x 900 cm, a jego pojemność wynosi 150 l. Moc całkowita produktu to 18 kW, co pozwala na wielogodzinną pracę bez przerw. Na obudowie znajdziesz prosty w obsłudze regulator temperatury, który zapewnia precyzyjne ustawienie ciepła w naczyniu. Konsument może też dopasować moc kotła do własnych preferencji. Służy do tego trzystopniowa gałka. Jeśli chcesz przyśpieszyć czas gotowania, napełnij ogrzewacz wodą destylowaną. Po uruchomieniu kotła warzelnego wytworzy się tam para wodna, która będzie stanowiła dodatkowe źródło ciepła.

Wysoka cena prezentowanego modelu ma związek z jego solidnym wykonaniem . Cała obudowa została zrobiona z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, która jest odporna na wysokie temperatury oraz działanie kwasu i  korozję. W swoich opiniach konsumenci pochwalili naczynie za prostą obsługę oraz szczelne zamknięcie.

 

 

 

 

Klarstein Beerfest 

 

Model Klarstein Beerfest to dobry i tani kocioł warzelny, który sprawdzi się przy przygotowywaniu piwa. Pojemność produktu to 30 l, co pozwoli przygotować odpowiednią ilość trunku dla rodziny i przyjaciół. Moc urządzenia wynosi 2585 W, dlatego masz zagwarantowaną, wydajną pracę przez długi czas.

Naczynie wyposażono we włącznik czasowy, więc masz pełną kontrolę nad jego pracą. Z kolei wbudowany termostat umożliwia bardzo precyzyjne ustawienie temperatury podgrzewania, a następnie utrzymanie wytworzonego ciepła. Ścianki w tym kotle są podwójne, dlatego ciecz bardzo powoli schładza się wraz z upływem czasu. Naczynie zostało wykonane ze stali nierdzewnej, która wykazuje dużą odporność na skutki uderzeń. Poza tym materiał jest w pełni bezpieczny, gdyż w kontakcie z żywnością nie wytrącają się żadne drobinki metali. Producent zapewnia, że grube, stalowe ścianki zapewniają równomierną dystrybucję ciepła. Przy zakupie konsument otrzyma wsad z sitem oraz filtr rurowy – elementy te ułatwiają wytwarzanie piwa.

Jeśli wciąż się wahasz, polecamy Ci zapoznać się z opiniami konsumentów. W pozytywnych recenzjach pochwalono nie tylko niskie koszty zakupu, ale też prostą obsługę modelu i jego eleganckie wykonanie.

 

 

 

 

Royal Catering RCBM-40N

 

Model Royal Catering RCBM-40N to nowoczesny i bardzo elegancki kocioł warzelny o pojemności 40 l. Jest to dobrze wykonane urządzenie gastronomiczne, które służy do przygotowywania piwa w warunkach domowych. Obudowa została wykonana ze stali nierdzewnej, która posiada niezbędne atesty pozwalające jej mieć kontakt z żywnością.

Tym, co najbardziej spodobało się konsumentom jest prosta obsługa modelu. Mimo że w sprzęcie zastosowano innowacyjną technologię, nawet osoby, które nigdy wcześniej nie używały kotła warzelnego, nie będą miały trudności z jego obsługą. Panel sterowania jest dotykowy i wyposażony w ekran LCD. Wszystkie opcje zostały wyraźnie opisane. Moc grzewcza kotła wynosi 2500 W, więc garnek w bardzo krótkim czasie osiąga niezbędną, wysoką temperaturę. Warto dodać, że po zaprogramowaniu poziomu ciepła będzie się on utrzymywać przez bardzo długi czas, gdyż grube ściany naczynia posiadają niezbędną izolację chroniącą przed wyziębieniem.

Do wszystkich powyższych zalet należy dodać gwarancję bezpieczeństwa. Kocioł ma niezbędne zabezpieczenia (np. szczelne zamknięcie), które chronią użytkownika przed poparzeniem czy skaleczeniem się.

 

 

 

 

Bartscher BT2800071 

 

Nasz ranking kotłów warzelnych nie byłby pełny bez modelu Bartscher BT2800071. Jest to jeden z droższych sprzętów na rynku. Warto jednak w niego zainwestować, gdyż model sprawdzi się w wielu lokalach gastronomicznych. Pojemność naczynia wynosi 300 l, co umożliwia przygotowanie odpowiedniej ilości jedzenia dla dużej grupy osób. Wymiary produktu to: 115 cm x 130 cm x 90 cm, a waga modelu to 340 kg. Moc całkowita wynosi 48 kW.

Obudowa naczynia została wykonana z dobrej gatunkowo stali chromowo-niklowej o grubości 1,5 mm. Prezentowany model wyposażony jest w baterię z mieszalnikiem wody ciepłej i zimnej. Armatura ma wentylator bezpieczeństwa, który zapobiega przegrzaniu się urządzenia. W chwili awarii następuje natychmiastowe wyłączenie kotła warzelnego. Naczynie wyposażone jest w ogrzewacz, w którym należy umieścić wodę destylowaną.

Zamieni się ona w parę wodną, co dodatkowo skraca proces gotowania. Kocioł ma wbudowany termostat, który służy do regulacji temperatury i jej utrzymania w czasie gotowania. Prezentowane naczynie cieszy się dużym uznaniem konsumentów. Wiele osób doceniło model za prostą obsługę oraz wytrzymałą konstrukcję. Opinie o tym naczyniu są w zdecydowanie pozytywne.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 4.75 out of 5)
Loading...