Bemary ranking

Ostatnio aktualizowane: 20.04.19

 

Jeżeli chcesz kupić funkcjonalny i łatwy w obsłudze bemar, jesteś we właściwym miejscu. Na tej stronie zamieściliśmy artykuł ułatwiający znalezienie odpowiedniego produktu. Pierwsza część to poradnik, który podpowie Ci, na jakie cechy takich urządzeń trzeba zwrócić szczególną uwagę. W drugiej części znajduje się ranking prezentujący podgrzewacze cieszące się obecnie największą popularnością. W ich wyborze pomogła nam dogłębna analiza opublikowanych w Internecie opinii. Pierwsze miejsce w zestawieniu należy do modelu Hendi Kitchen Line 238905, który jest odporny na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Urządzenie ma dużą moc i kompaktowe wymiary. Z uwagi na termostat, z łatwością ustawimy odpowiednią temperaturę grzania, w efekcie czego przygotowane potrawy pozostaną ciepłe przez kilka godzin. Na drugim miejscu plasuje się bemar Lozamet FV.A.30. W podstawie produktu znajdują się kółka umożliwiające przemieszczanie bemara bez użycia siły. Wspomniany model pomieści 3 pojemniki GN 1/1, a niezależne sterowanie komór pozwala na dobór właściwej temperatury grzania dla każdego z nich z osobna.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki bemar kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Bemar to urządzenie niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym. Z jego pomocą można utrzymać odpowiednią temperaturę dań, nawet przez kilka  godzin po przyrządzeniu. Umieszczony poniżej poradnik pomoże Ci w znalezieniu modelu spełniającego wszystkie wymagania. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom dowiesz się, jaki bemar wybrać i nie rozczarujesz się zakupem.

 

 

Jak działa tego typu podgrzewacz?

Bemar pozwala usprawnić pracę w lokalu gastronomicznym. Aby utrzymać ciepło przygotowanej potrawy, należy przełożyć ją do pojemnika GN o odpowiednich wymiarach i umieścić w urządzeniu. W dolnej części konstrukcji znajduje się specjalny zbiornik na wodę, która paruje podczas podgrzewania. Wytwarzająca się para wodna podgrzewa dno pojemnika gastronomicznego, w efekcie czego danie pozostaje ciepłe, a jednocześnie nie przypala się.

 

Rodzaje

Wśród dostępnych na rynku bemarów wyróżniamy produkty: wolnostojące, nastawne i jezdne. Urządzenia, które należą do pierwszej grupy, doskonale sprawdzają się w dużych restauracjach. Wynika to przede wszystkim z możliwości pomieszczenia kilku pojemników z żywnością. Modele nastawne mają mniejsze wymiary, więc można je bez przeszkód ustawić na stole. Jedną z największych zalet takich bemarów jest łatwość przenoszenia w inne miejsce. To dobry wybór do niewielkiego lokalu czy budki gastronomicznej, w której ustawienie urządzenia wolnostojącego nie jest możliwe. Bemary jezdne wyposażone są w kółka, dlatego możemy je z łatwością przesuwać. Tego typu produkty znajdują zastosowanie przede wszystkim w szpitalach, hotelach i innych miejscach, gdzie pożywienie jest dowożone bezpośrednio do gości (lub pacjentów).

 

Elektryczny czy gazowy?

Wybierając najlepszy bemar, musimy zastanowić się nad sposobem zasilania produktu. Jak już zostało wspomniane, do utrzymania optymalnej temperatury dań niezbędne jest podgrzanie wody znajdującej się tuż pod pojemnikami z żywnością. Konsumenci najczęściej decydują się na zakup modeli elektrycznych, ponieważ pozwalają na długo utrzymać ciepło potraw i są bezpieczne w użytkowaniu. Co więcej, bemary zasilane na prąd często wyposażone są w praktyczne funkcje zwiększające komfort użytkowania. Przykładem może być termostat pozwalający na utrzymanie temperatury na tym samym poziomie przez kilka godzin.

Bemary gazowe także mają swoje zalety. Takie podgrzewacze są bardziej mobilne i możemy z nich korzystać również w miejscach bez dostępu do energii elektrycznej. Niemniej jednak modele należące do tej grupy zwykle są mniej pojemne i znacznie krócej utrzymują ciepło potraw (zwykle do ok. 2 godzin).

 

Materiał wykonania

Bemary produkuje się ze stali nierdzewnej lub szlachetnej. Wszystko przez to, że wspomniane materiały są odporne na korozję oraz uszkodzenia mechaniczne, a także są bezpieczne w kontaktach z żywnością. Produkty ze stali wyróżniają się prostym, a jednocześnie eleganckim designem.

Warto pamiętać, że ze względu na materiał wykonania, bemary są łatwe do utrzymania w czystości. Aby pozbyć się zanieczyszczeń, nie musimy używać silnych detergentów. Zwykle wystarczy przetarcie powierzchni gąbką lub ściereczką z odrobiną delikatnego płynu do mycia naczyń.

 

Pojemność – jaki bemar jest najlepszy?

Chcąc znaleźć funkcjonalny bemar, musimy sprawdzić, ile pojemników na żywność pomieści wybrany przez nas model. To niezwykle istotne, zwłaszcza jeśli kupujemy urządzenie do dużego i chętnie odwiedzanego przez klientów lokalu gastronomicznego. Niektóre modele, głównie nastawne, mogą pomieścić tylko jeden pojemnik GN 1/1, którego maksymalne wymiary wynoszą: 53 cm x 32,5 cm. Z kolei produkty jezdne i wolnostojące, z uwagi m.in. na bardziej rozbudowaną konstrukcję, zwykle mieszczą kilka takich pojemników. Im bardziej pojemny bemar wybierzemy, tym praktyczniejszy może się okazać. Należy jednak pamiętać, że duże modele są zwykle znacznie droższe w porównaniu do produktów o mniejszych wymiarach.

 

 

Moc i układ grzewczy

Na skuteczność działania bemaru wpływa przede wszystkim moc. Wartość tego parametru może wynosić od 800 W do ponad 3000 W. Wszystko zależy od rodzaju urządzenia oraz pojemności.

Jeśli szukamy modelu na jeden pojemnik, nie musimy zwracać dużej uwagi na układ grzewczy. Cecha ta jest jednak istotna w przypadku, gdy interesuje nas bardziej pojemne urządzenie. Jeżeli wybrany bemar będzie wyposażony w kilka gałek grzewczych zamiast jednej, wówczas z łatwością ustawimy temperaturę grzania osobno dla każdego z pojemników. Tego typu rozwiązanie pozwala na zmniejszenie zużycia energii, ponieważ w razie potrzeby możemy wyłączyć grzałkę, która w danym momencie nie jest potrzebna.

 

Zakres regulacji temperatury

Robiąc zakupy, zwróćmy uwagę na zakres regulacji temperatury. Najczęściej maksimum to ok. 95 st. C (to wystarcza, aby potrawa była ciepła i zachowała wszystkie smakowe walory). Warto upewnić się, że nie będziemy mieć problemu z ustawieniem optymalnej temperatury. Przyjrzyjmy się więc umożliwiającemu tę czynność pokrętłu i umieszczonym na nim oznaczeniach.

 

Bemary w dobrych cenach

Na zakup bemaru wydamy od 200 zł do nawet 5000 zł. Na cenę urządzenia wpływa m.in. pojemność. Im większy model nas interesuje, tym droższy może się okazać. Warto więc przemyśleć, czy na pewno potrzebujemy dużego podgrzewacza. Zależy to od charakteru i specyfiki miejsca, w którym będzie użytkowany. Dla przykładu, w niewielkich restauracjach i barach, sprzęt na jeden lub dwa standardowe pojemniki GN z pewnością będzie wystarczający. Nie ma potrzeby wydawania zbyt dużej kwoty na rozbudowane urządzenie, którego możliwości nie uda nam się w pełni wykorzystać.

 

 

Najlepsze bemary w 2019 roku

 

Druga część przygotowanego artykułu to ranking bemarów. Znajdziesz tu godne uwagi produkty, które z pewnością przydadzą się w restauracjach, barach i na stołówkach. Mamy nadzieję, że wśród prezentowanych modeli jest urządzenie spełniające wszystkie oczekiwania.

 

Nasze zalecenia

 

Hendi Kitchen Line 238905 

 

Każdy, kogo interesuje dobry i tani bemar, powinien zwrócić szczególną uwagę na model Hendi Kitchen Line 238905. Produkt pozwala na regulację temperatury do 85 st. C. Zbiornik na wodę został wykonany ze stali nierdzewnej, a odpowiednio wyprofilowane narożniki wewnętrzne ułatwiają utrzymanie go w czystości. Urządzenie jest wyposażone w: termostat, lampkę kontrolną i włącznik.

Całkowita moc modelu marki Hendi to 1200 W. Produkt wymaga podłączenia do prądu. Bemar jest dostępny w dwóch kolorach, a jego wymiary to: 34 cm x 54 cm x 25 cm. Z pomocą urządzenia możliwe jest utrzymanie optymalnej temperatury przygotowanych dań. Potrawy pozostają ciepłe nawet do kilku godzin po ugotowaniu.

Konsumenci uważają, że największą zaletą produktu jest odporność na korozję. Prezentowany bemar pozwala na łatwe ustawienie odpowiedniej temperatury. Ze względu na kompaktowe wymiary, urządzenie bez problemu przeniesiemy w inne miejsce, kiedy pojawi się taka potrzeba.

 

 

 

 

Lozamet FV.A.30 

 

Bemar Lozamet FV.A.30 to model elektryczny na kółkach. Wymiary produktu to: 132 cm x 69 cm x 85 cm. Moc przedstawionego modelu wynosi 2100 W. W tym przypadku możemy zastosować 3 pojemniki GN 1/1 (o głębokości do 20 cm) lub większe – jeśli zamontujemy na podgrzewaczu specjalne listwy wspornikowe.

Urządzenie wyposażono w układ grzewczy pozwalający na regulację temperatury w zakresie od 30 st. C do 95 st. C (osobno w każdym pojemniku). Do utrzymania odpowiedniej temperatury potraw nie jest wymagana bardzo duża ilość wody, ponieważ grzałki nie są w niej zanurzone. Z uwagi na niezależne sterowanie komór, możemy zmniejszyć zużycie energii elektrycznej w przypadku, gdy nie ma potrzeby podgrzewania wszystkich pojemników jednocześnie.

Z wydawanych przez konsumentów opinii wynika, że model Lozamet FV.A.30 jest niezwykle praktyczny, ponieważ pozwala na utrzymanie ciepła przygotowanych potraw oraz ich łatwy transport. Wózek został wykonany ze stali nierdzewnej, dlatego nie jest podatny na uszkodzenia mechaniczne i korozję.

 

 

 

 

Stalgast 741153 

 

Stalgast 741153 to bemar nastawny mieszczący jeden pojemnik GN 1/1 (o wymiarach: 53 cm x 32,5 cm). Produkt wyposażono w bezpiecznik zapobiegający przegrzaniu. Takie rozwiązanie sprawia, że urządzenie nie ulegnie awarii, nawet w przypadku wielogodzinnej pracy. Model ten umożliwia regulację temperatury w zakresie od 0 st. C do 90 st. C. Materiał wykonania to stal nierdzewna.

Bemar ma moc 800 W, a jego wymiary to: 59 cm x 34 cm x 24,2 cm. Urządzenie wyposażono w zawór spustowy kranu. Umieszczone w komorze elementy grzewcze są osłonięte, a tym samym dobrze chronione przed uszkodzeniem. Produkt bez wątpienia przyda się w każdym lokalu gastronomicznym.

Do zalet opisanego wyżej modelu należy zaliczyć: wytrzymałość, łatwość czyszczenia oraz bezpieczeństwo stosowania. Konsumenci wydający opinie na temat podgrzewacza podkreślają, że dodatkowym atutem produktu jest duże pokrętło z dobrze oznaczonymi wartościami temperatury grzania – z całą pewnością nie będziemy mieć problemu z obsługą urządzenia.

 

 

 

 

Royal Catering RCBM-3 

 

Model Royal Catering RCBM-3 świetnie sprawdza się w restauracji, barze mlecznym, jak również na stołówce. Bemar został wykonany ze stali szlachetnej, dlatego wykazuje odporność na uszkodzenia mechaniczne. Produkt ma osłonę z hartowanego szkła, która pozwala w odpowiedni sposób wyeksponować potrawy, a jednocześnie ochronić je przed krążącymi w powietrzu zanieczyszczeniami.

Urządzenie wyposażono w grzałkę i termostat. Wymienione elementy odpowiadają za właściwą moc grzania (regulowaną w zakresie od 30 st. C do 90 st. C) oraz utrzymanie optymalnej temperatury dań. Ze względu na kranik odpływowy, szybko pozbędziemy się wody, gdy wyłączymy sprzęt. Opisywany model pomieści 3 pojemniki GN 1/2 o wymiarach: 29,7 cm x 24 cm x 10 cm.

Opinie o bemarach oferowanych przez markę Royal Catering są pochlebne i tak samo jest w przypadku modelu RCBM-3. Wynika to m.in. z łatwej obsługi oraz odporności produktu na korozję. Wraz z urządzeniem otrzymujemy pojemniki niezbędne do przechowywania i podgrzewania żywności, dlatego nie musimy kupować ich osobno.

 

 

 

 

RM Gastro BM-74 G 

 

Bemar gazowy RM Gastro BM-74 G ma moc 3500 W, a jego całkowite wymiary to: 40 cm x 70 cm x 90 cm. Urządzenie pomieści jeden pojemnik GN 1/1, którego głębokość nie przekracza 15 cm. Co więcej, produkt wyposażono w specjalny zawór do napuszczania wody, za sprawą którego z łatwością wlejemy do zbiornika wodę niezbędną do utrzymania ciepła potraw.

Model marki RM Gastro jest w szczególności polecany do niewielkich lokali gastronomicznych. Ze względu na materiał wykonania (stal nierdzewna), urządzenie nie jest podatne na zadrapania i pęknięcia, w efekcie czego może długo nam służyć. Bemar jest bezpieczny w użytkowaniu i bardzo łatwy w obsłudze.

Według konsumentów urządzenie jest godne uwagi. Ze względu na kompaktowe wymiary, produkt nie zajmuje zbyt dużo miejsca. Dla wielu osób jedną z najbardziej istotnych zalet bemaru jest to, że ma praktyczny zawór spustowy. Element ten umożliwia szybkie spuszczanie wody ze zbiornika.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...