Zgrzewarki próżniowe ranking

Ostatnio aktualizowane: 29.11.20

 

Gdy chcemy skutecznie przechować żywność zachowując jej świeżość przydatna do tego okazuje się zgrzewarka próżniowa. Dzięki takiemu urządzeniu wszystkie przechowywane produkty zachowują świeżość 5 razy dłużej. A przechowywać w ten sposób można zarówno produkty suche, jak i mokre. Sprawdzając opinie klientów na temat takich urządzeń, wyodrębniliśmy ten, który ich posiadacze wskazują, jako najlepszą zgrzewarkę do żywności w 2020 roku. Jest to model Foodsaver FFS005X. Ma on kompaktowy kształt, wbudowany schowek na rolkę folii i gilotynę ucinającą folię. Użycie zgrzewarki jest bardzo proste, wystarczy umieścić produkt w worku foliowym, umieścić na tacce odciekowej, zamknąć wieko i włączyć przycisk próżniowy. Model ten posiada trzy poziomy prędkości odsysania, w tym funkcję odsysania pulsacyjnego dla delikatnych produktów. W zestawie klient otrzymuje 10 worków o dwóch różnych wielkościach, wężyk do odsysania powietrza z pojemników FoodSaver, folię do pakowania i pojemnik do pakowania próżniowego. Drugim pod względem popularności jest model Profi Cook PC-VK 1080, który pozwala na próżniowe pakowanie żywności w dowolnej folii o szerokości do 30 cm. Urządzenie ma wytrzymałą obudowę ze stali nierdzewnej. W zestawie razem ze zgrzewarką otrzymujemy 18 hermetycznych torebek. Produkt jest łatwy w obsłudze, a do tego ma kompaktowe wymiary. 

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką zgrzewarkę próżniową kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Niestety, życie w pośpiechu sprawia, że znalezienie czasu na codzienne gotowanie obiadu jest bardzo ciężkie. Z tego powodu, wiele osób preferuje przygotowanie dużej porcji jednego dnia, a następnie jej podzielenie. Aby ta metoda się sprawdziła, porcje muszą być dobrze zapakowane. W tym celu, warto mieć urządzenie, które pomoże nam szczelnie zapakować nasze potrawy. Idealnym rozwiązaniem jest zgrzewarka próżniowa, powszechnie stosowana w sklepach spożywczych. Taki sprzęt jest bardzo łatwy w obsłudze i bardzo praktyczny. Pojawia się jednak pytanie: jaką zgrzewarkę próżniową wybrać, aby sprawdziła się w naszej kuchni? Jeśli też masz taki dylemat, polecamy ten oto poradnik. Dowiesz się z niego, na co zwrócić uwagę wybierając swój sprzęt.

Typy zgrzewarek

Przed dokonaniem zakupu musisz wiedzieć, że na rynku dostępne są dwa typy zgrzewarek. W pierwszym z nich używamy folii. Cechą charakterystyczną takich urządzeń jest umieszczona przy nich tuba. Takie rozwiązanie sprawia, że sprzęt potrzebuje nieco więcej miejsca. W drugim typie używane są woreczki, które sami musimy zakupić.

 

Moc urządzenia

Ważnym elementem, na który powinieneś zwrócić uwagę przed dokonaniem zakupu jest moc interesującego Cię urządzenia. To właśnie od tego parametru uzależnione jest tempo pracy zgrzewarki. Jest to szczególnie ważne w przypadku większych opakowań. Im są one większe, tym trudniejsze jest wyprowadzenie powietrza, które znajduje się wewnątrz. Zatem jeśli zależy Ci na szybkiej i wydajnej pracy kup model o dużej mocy. W dobrych urządzeniach wartość ta wynosi około 100 W.  Jest to odpowiednia wielkość, która umożliwi Ci wydajne zgrzewanie dań. Warto zauważyć, że bez problemu znajdziesz nieco bardziej wydajne sprzęty o mocy 140 W lub nawet 160 W.

 

Podciśnienie

Szukając odpowiedniej zgrzewarki powinieneś zwrócić uwagę na to, jak duże jest podciśnienie w urządzeniu. Jest to bardzo istotny parametr. Informuje on o tym, jaka jest jakość wytwarzanej w worku próżni. Wysokie podciśnienie oznacza, że tak zabezpieczone artykuły spożywcze są przechowane w dobrych warunkach. Dzięki temu nie musisz się martwić o rozwój pleśni czy grzybów, bowiem Twoje jedzenie zostanie utrzymane w świeżości przez dłuższy czas. Jeśli planujesz zgrzewać próżniowo mięsa lub ryby, radzimy zainwestowanie w urządzenie, którego wartość podciśnienia jest największa.

 

Wydajność pompy

Jeśli często zgrzewasz duże opakowania, w których znajdują się całe dania, koniecznie sprawdź, jak wydajna jest pompa. Im działa ona szybciej, tym szczelniej zamykane są woreczki. Dobre i wydajne urządzenia zapewniają wsysanie 11 litrów powietrza na minutę.

 

Długość listwy zgrzewającej

Kolejną istotną rzeczą, jaką musisz rozważyć jest to, jak długa powinna być listwa zgrzewająca w interesującym Cię urządzeniu. Jest to szczególnie istotne, gdy planujemy używać naszego urządzenia na różnych typach woreczków. Jednocześnie musisz wiedzieć, że jeśli kupisz zbyt mały model, nie będziesz mieć możliwości odciągania powietrza z opakowania, w którym jest większe danie.

Standardowe urządzenia posiadają listwę o długości 30 cm. Jeśli masz zamiar przygotować i mrozić średniej wielkości, jednoosobowe porcje, to będzie wystarczająca wartość. Warto dodać, że dostępne są również modele o długości 121 cm. Są one przeznaczone raczej do lokali gastronomicznych. Jednak, jeśli posiadasz dużą rodzinę, takie urządzenie na pewno Ci się przyda.

 

Szczelność

Jedną z najważniejszych cech, jaką powinna posiadać zgrzewarka, jest szczelność. Jeśli kupisz model niskiej jakości, może to się negatywnie odbić na jakości Twojej żywności. Aby temu zapobiec niektóre modele posiadają opcję podwójnego lub nawet potrójnego zgrzania. Jest to bardzo wydajne zabezpieczenie. Urządzenia z taką opcją polecane są głównie tym, którzy często zgrzewają wilgotne produkty, jak mięso i wędliny. Niestety, znajdująca się w nich wilgoć często zbiera się w górnych częściach woreczka, co czyni zgrzanie mniej szczelnym. W konsekwencji, artykuły spożywcze takiego typu psują się dość szybko.

 

Dostosowanie modelu do grubości folii lub woreczków

Niestety, nie każdy rodzaj woreczka lub folii jest kompatybilny ze wszystkimi zgrzewarkami. Spowodowane jest to grubością materiału, z którego zostały wykonane te worki. Bowiem, każdy model jest indywidualnie przystosowany do pewnego typu materiałów. W sytuacji, gdy urządzenie będzie posiadało ograniczenie, np. do 70 mic, to nie będzie się ono nadawało o grubszych folii.

Naturalnie, wielu producentów dołącza do zgrzewarki kilka woreczków. Jednak po kilku dniach, będziesz zmuszony sam je zakupić. Wiedz, że im są one grubsze, tym wzrasta ich cena. Z tego powodu, powinien przyjrzeć się temu przed zakupem. Niestety, może okazać się, że kupno zestawu folii jest dość dużym wydatkiem.

Warto zainwestować w zgrzewarkę, która będzie w stanie obsłużyć grubsze woreczki, które są mniej podatne na rozdarcia. Nie będziesz musiał obawiać się, że przez przypadek uszkodzisz folię i do Twojej żywności dostanie się powietrze.

Obsługa

Obecnie na rynku mamy dwa typu urządzeń do zgrzewania próżniowego: manualne i automatyczne. W przypadku pierwszego modelu, to użytkownik musi przeprowadzić woreczek przez proces zamknięcia próżniowego. Należy umieścić żywność na zgrzewarce, a następnie przystąpić do zgrzewania. Takie sprzęty są niewielkie i często możemy je spotkać w domach. Z kolei urządzenia automatyczne, nie wymagają ludzkiej ingerencji. Zapakowane danie kładziemy na taśmie i urządzenie wykonuje całą pracę.

Warto podkreślić, że oba rodzaje są dość proste w obsłudze. Choć sprzęty automatyczne sprawdzają się w produkcji masowej, to ich mniejsze wersje możemy kupić do naszego mieszkania.

Aby wiedzieć, jaka zgrzewarka próżniowa jest najlepsza dla Ciebie, musisz zastanowić się, jak często masz zamiar z niej korzystać. Jeśli sporadycznie, to dobrym pomysłem będzie model manualny. W innym wypadku, inwestycja w urządzenie automatyczne pomoże Ci zaoszczędzić sporo czasu.

 

Wytrzymałość

Ważną cechą, jaką powinien mieć zakupiony model jest wytrzymałość. Podczas zgrzewania, pracujemy z dość wysoką temperaturą. Z tego powodu należy upewnić się, że sprzęt nie będzie się przegrzewał. Jest to szczególnie istotne w sytuacji, gdy jednorazowo chcemy zgrzać dużą ilość produktów. Jeśli zgrzewarka będzie niskiej jakości, co jakiś czas będziesz musiał przerywać pracę by urządzenie się ochłodziło.

 

Waga

Zgrzewarka nie jest urządzeniem, które jest używane codziennie. Z tego powodu ciągle musimy je chować i wyjmować. Aby nie nadwyrężyć swojej ręki dość istotne jest, by nasze urządzenie było lekkie. Waga przeciętnego modelu wynosi od 1, 5 kg do 2 kg.

 

Zgrzewarki próżniowe w dobrych cenach

Cena zgrzewarki jest ściśle związana z jej wielkością. Małe modele kosztują od 300 zł do nawet 500 zł. Warto zaznaczyć, że urządzenia z tubą folii są znacznie droższe, bowiem ceny zaczynają się od 500 zł. Zgrzewarki do woreczków są nieco mniejsze i tym samym tańsze. Zakup takiego modelu to koszt około 200 zł.

Niestety, ceny modeli automatycznych są dużo większe. Średniej wielkości urządzenie może kosztować od 3000 zł do nawet 5000 zł.

 

 

Najlepsze zgrzewarki próżniowe w 2020 roku

 

Każdemu z nas zależy na tym, aby zawsze mieć dostęp do wyśmienitych potraw. Chociaż w czasach, gdy lodówka jest podstawowym wyposażeniem w każdym domu, wydaje się to oczywiste, tak naprawdę wiele potraw psuje się bardzo szybko mimo niskiej temperatury. Jest to związane z przedostawaniem się powietrza, które wpływa na przyspieszenie procesu psucia jedzenia. Próżniowe pakowanie produktów stanowi świetny sposób na przedłużenie ważności do spożycia, dlatego przygotowaliśmy ranking zgrzewarek próżniowych, które nam to umożliwią.

 

Nasze zalecenia

 

Foodsaver FFS005X

 

1-foodsaver-ffs005xNajlepsza zgrzewarka próżniowa w naszym zestawieniu to Foodsaver FFS005X o mocy 140 W. Urządzenie ma 3 poziomy prędkości i różne tryby zgrzewania, co pozwala nam na jego wykorzystanie na wiele sposobów – zgrzewanie worków lub folii. Specjalne kontrolki LED informują nas o trybie pracy maszyny i stopniu jej gotowości do pracy.

Kupując ten sprzęt w końcu zgrzewanie oraz pakowania produktów wilgotnych i suchych stanie się łatwiejsze. Użytkownicy tego urządzenia docenili funkcję pulsacyjną dla delikatnych produktów. Wygodnym rozwiązaniem jest wbudowany schowek na rolkę z folią oraz możliwość obcinania folii na gilotynie.

Ponadto wyjmowana tacka nadaje się do mycia w zmywarce. Ciśnienie pompy próżniowej wynosi 0.5 bara. W zestawie znajdziemy 3 worki 0.94 L, 2 worki 3.78 L, a do tego jedną rolkę foli 28 cm x 3 m, 1 pojemnik do pakowania próżniowego, jak również wygodny wężyk do odsysania powietrza z pojemników od firmy FoodSaver.

Jako pierwsze prezentujemy urządzenie Foodsaver FFS005X o mocy 140 W. Według konsumentów jest to najlepsza zgrzewarka próżniowa w 2020 roku.

Zalety
Regulacja:

Prezentowane urządzenie może działać na jednym z 3 poziomów prędkości. Posiada także kilka trybów zgrzewania, a więc możemy je wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Łatwa obsługa:

Obsługa tego sprzętu nie sprawia większego problemu. Użytkownicy podkreślają, że model ten to proste, a zarazem funkcjonalne rozwiązanie.

Wbudowany schowek:

Zgrzewarka posiada schowek na rolkę z folią. Ma także wyjmowaną tackę, którą bez problemu można myć w zmywarce. To znacznie ułatwia korzystanie ze sprzętu oraz jego pielęgnację.

Kontrolka:

Urządzenie ma kontrolkę LED, która informuje nas o trybie pracy maszyny, a także jego gotowości do pracy.

Zawartość zestawu:

W komplecie znajdziemy trzy worki o pojemności 0,94 l, dwa worki o pojemności 3,78 l, a do tego rolkę folii o wymiarach 28 cm x 3 m. Dodatkowo, zestaw zawiera pojemnik do pakowania próżniowego oraz wężyk do odsysania powietrza.

Wady

 

 

 

 

Profi Cook PC-VK 1080

 

Model Profi Cook PC-VK 1080 ma obudowę wykonaną ze stali nierdzewnej. To oznacza, że sprzęt jest solidny i odporny na uszkodzenia mechaniczne, które mogą powstać w czasie jego użytkowania. Zgrzewarka pozwala na pakowanie żywności w dowolną folię o szerokości do 30 cm. Moc zasysania produktu wynosi 12 l/min.

Sprzęt wyposażono w elektroniczny monitoring temperatury, jak również w czułą pompę próżniową. Z pomocą urządzenia uda nam się zapakować próżniowo dowolne artykuły spożywcze, w tym także te delikatne. Przechowywanie produktu jest proste, ponieważ jest niewielki i ma praktyczny schowek na przewód zasilający w podstawie. Do zgrzewarki dołączono 18 hermetycznych torebek.

Urządzenie zostało docenione przez konsumentów za łatwą obsługę oraz niezawodne działanie. Sprzęt przyda się każdej osobie, która chce uniknąć wyrzucania nadmiaru żywności. Za sprawą produktu możemy znacząco przedłużyć trwałość owoców, warzyw, mięsa, a nawet gotowych dań. Na obudowie zgrzewarki są diody pozwalające na ciągłe kontrolowanie jej pracy. Wiele osób uznało to za dodatkową zaletę modelu.

Zgrzewarka Profi Cook PC-VK 1080 pozwala na użycie folii do pakowania o szerokości do 30 cm. Moc zasysania produktu wynosi 12 l/min. Sprzęt ma wymiary: 38 cm x 63 cm x 15,5 cm.

Zalety
Hermetyczne torebki w komplecie:

Razem z urządzeniem dostajemy w komplecie 18 hermetycznych torebek do pakowania żywności. 10 z nich ma wymiary: 22 cm x 30 cm, a pozostałe: 28 cm x 40 cm.

Wytrzymała obudowa:

Materiał wykonania obudowy to stal nierdzewna, dlatego nie ma ryzyka, że zarysujemy zgrzewarkę lub pojawi się na niej korozja.

Łatwa obsługa:

Obsługa urządzenia jest prosta, dlatego z próżniowym pakowaniem żywności poradzi sobie każdy z nas.

Wygodne przechowywanie:

Ponieważ model jest niewielki i lekki wygodnie się go przechowuje. W podstawie produktu jest schowek na przewód zasilający.

Wady
Kłopotliwe domykanie pokrywy:

Aby domknąć pokrywę urządzenia, trzeba użyć dużo siły. Część konsumentów twierdzi, że negatywnie wpływa to na komfort użytkowania, zwłaszcza jeśli planujemy zapakować dużą ilość żywności.

 

 

 

 

Lund 67882

 

Lund 67882 to zgrzewarka o mocy 175 W umożliwiająca próżniowe pakowanie żywności w folii o szerokości maksymalnie do 25 cm. Urządzenie ma lampkę kontrolną na obudowie, pozwalającą na kontrolowanie jego pracy. Poza tym sprzęt nie ślizga się na kuchennym blacie podczas użytkowania, gdyż w jego podstawie umieszczono antypoślizgowe nóżki.

Ponieważ obudowa modelu jest wykonana ze stali i tworzywa sztucznego, nie ma ryzyka, że zbyt szybko się zniszczy. Produkt ma przycisk Stop, który umożliwia zatrzymanie pracy w dowolnym momencie. Przewód zasilający w razie konieczności możemy nawinąć na schowek umieszczony w podstawie sprzętu, aby przechowywanie urządzenia było łatwiejsze.

Zgrzewarka jest chwalona zarówno za cichą pracę, jak i za nieskomplikowaną obsługę. Konsumenci przekonują, że próżniowe pakowanie żywności z pomocą opisanego wyżej modelu jest niezwykle proste i każdy z nas poradzi sobie z tą czynnością. Sprzęt działa niezawodnie i ma dużą moc gwarantującą efektywną pracę. Nie można nie wspomnieć o tym, że produkt pozwala regulować ilość odsysanego powietrza w przypadku pakowania delikatnej żywności.

Produkt Lund 67882 ma moc 175 W, a jego wymiary to: 34 cm x 15 cm x 6,4 cm. Przepływ powietrza sprzętu podczas pracy wynosi 16 l/min.

Zalety
Przycisk Impuls:

Na obudowie zgrzewarki jest specjalny przycisk Impuls. Po jego wciśnięciu urządzenie uruchomi się tylko na chwilę. W ten sposób możemy zapakować próżniowo delikatną żywność.

Bezpieczne użytkowanie:

W podstawie modelu znajdują się antypoślizgowe nóżki, dlatego nie ma ryzyka, że urządzenie będzie się przesuwać w czasie użytkowania i spadnie na podłogę. Co ważne, za sprawą przycisku Stop możemy w dowolnym momencie zatrzymać proces pakowania. Może się to przydać np. w sytuacji, gdy dojdzie do pofałdowania folii.

Długi kabel:

Urządzenie ma długi przewód zasilający, dlatego nie ma potrzeby ustawiania go blisko gniazdka (kabel możemy później nawinąć na schowek w podstawie).

Wady
Brak folii w zestawie:

Do kompletu nie dołączono folii do pakowania żywności, co nie pozwala na wypróbowanie sposobu działania urządzenia zaraz po zakupie.

 

 

 

 

Caltronic FS 3261

 

4-caltronic-fs-3261Zgrzewarka do żywności Caltronic FS 3261 to czwarte urządzenie w naszym zestawieniu, które pozwoli nam na szybkie porcjowanie i zgrzewanie produktów spożywczych. Urządzenie regulowane jest elektronicznie i ma możliwość zgrzewania oraz rozdzielania w jednym biegu roboczym. Silna pompa ssącą oraz miernik zapasu folii to ciekawe rozwiązania, które usprawnią Twoją pracę.

Produkt ma 2 lampki kontrolne, a także zwijany kabel przez co urządzenie zajmuje mniej miejsca i jego przechowywanie staje się naprawdę proste. W zestawie znajdziemy jedną, 3 metrową folię do zgrzewania. Dzięki czemu od razu po zakupieniu możemy przystąpić do zgrzewania.

Moc urządzenia to 100W. Wymiary produktu to: 330 mm x 80 mm x 125 mm, a waga to zaledwie 1,5 kg. Stanowi więc funkcjonalne i lekkie rozwiązanie do każdej kuchni. Ta dobra i tania zgrzewarka próżniowa cieszy się wieloma pozytywnymi opiniami użytkowników.

Przede wszystkim doceniono jej wydajność. Kolejna kwestia to wysoka bezawaryjność i funkcjonalność. Wybierając ten model zyskujemy naprawdę bardzo dobry sprzęt, który okazuje się być pomocny w każdej kuchni.

Kolejny produkt warty uwagi to zgrzewarka do żywności Clatronic FS 3261. Urządzenie umożliwia szybkie porcjowanie produktów, a następnie ich zgrzewanie.

Zalety
Regulacja:

Sprzęt ten ma łatwy, elektroniczny system regulacji zgrzewania oraz rozdzielania.

Folia do zgrzewania:

Zgrzewarka sprzedawana jest w zestawie z jedną, 3- metrową folią do zgrzewania, dzięki czemu od razu po zakupie urządzenia, możemy zacząć jego używanie.

Cena:

Jest to bardzo dobra zgrzewarka próżniowa do 100 zł.

Wymiary:

Wymiary tego produktu to 330 mm x 80 mm x 125 mm, a jego waga wynosi zaledwie 1,5 kg. Przez co, jest to tak funkcjonalny, praktyczny sprzęt, a dodatkowo łatwy w przenoszeniu i eksploatacji.

Wady
Kiepska pompa ssąca:

Osoby, które zdecydowały się na zakup tego modelu, w swoich opiniach zaznaczają, że ma on kiepską pompę ssącą, a więc wykonanie pracy zajmuje więcej czasu.

Jakość wykonania:

Nie najlepiej oceniana jest też obudowa przyrządu. Konsumenci uważają, że jest ona kiepskiej jakości.

 

 

 

 

Severin FS 3604

 

2-severin-fs-3604Zgrzewarka do folii Severin FS 3604 to praktyczne urządzenie, które sprawdzi się w każdej kuchni, również tej nieprofesjonalnej. Pozwoli nam odpowiednio zabezpieczyć produkty spożywcze, aby jeszcze dłużej zachowywały świeżość. Dzięki pakowaniu próżniowemu przygotujemy też produkty do przewożenia. Będą lepiej zabezpieczone niż w standardowych, plastikowych opakowaniach.

Urządzenie wyposażone jest w dwie lampki kontrolne dla dwóch funkcji – odsysania i zgrzewania. W zestawie znalazł się też wziernik, którym z łatwością pozbędziemy się zbędnego powietrza z środka worka. Ponadto do zestawu dołączono podwójny drut zgrzewający oraz rolkę foli o szerokości 28,5cm.

Dzięki temu od razu po zakupieniu urządzenia przystąpimy do pakowania produktów spożywczych. Wygodnym rozwiązaniem jest specjalne miejsce do zwinięcia kabla, aby ułatwić przechowywanie zgrzewarki. Moc produktu to 160 W. To sprawia, że cała praca przebiega bardzo szybko.

Severin to znany producent małego AGD, który stawia na najwyższą jakość materiałów i dbałość o szczegóły. Produkt ten uznany został przez konsumentów za wydajny i trwały.

Kolejna propozycja w naszym zestawieniu to zgrzewarka do folii Severin FS 3604. Prezentowany sprzęt dostępny jest w bardzo atrakcyjnej cenie, ok. 110 zł.

Zalety
Wziernik i drut zgrzewający:

W zestawie znajduje się wziernik, który ułatwia usunięcie zbędnego powietrza ze środka worka. Wziernik jest bardzo solidny. Komplet zawiera też podwójny drut zgrzewający.

Miejsce na kabel:

Model ten posiada specjalne miejsce do zwinięcia kabla. Dzięki temu zgrzewarka zajmuje mniej miejsca i można ją schować do szafki.

Szybkość pracy:

Moc prezentowanego produktu wynosi 160 W. Jest to mocny sprzęt, który szybko się nagrzewa, co ma z kolei wpływ na komfort pracy, a także szybkość odsysania i zgrzewania.

Lampki kontrolne:

Urządzenie zostało wyposażone w dwie lampki kontrolne. Jedna jest związana z funkcją odsysania, a druga - zgrzewania. Dzięki temu, mamy wgląd w pracę zgrzewarki.

Wykonanie:

W swoich ocenach konsumenci podkreślają, że prezentowany model wyróżnia się wysoką jakością wykonania. Ma solidną obudowę, która jest wysoce odporna na uszkodzenia. Kupując ten model, możesz mieć pewność, że posłuży Ci przez dłuższy czas.

Wady

 

 

 

 

Jak długo można przechowywać żywność pakowaną próżniowo?

 

Żywność pakowana próżniowo jest doskonale chroniona przed pleśnią, bakteriami i insektami, takimi jak mole spożywcze. Korzyści płynące ze stosowania zgrzewarek dostrzega coraz więcej konsumentów, którzy chcą jeść zdrowo. Czy wiesz, jak długo możesz przechowywać zapakowane próżniowo owoce, warzywa i mięsa? Czy taką żywność należy schować do lodówki? Zebraliśmy informacje na ten temat.

 

 

Dlaczego żywność pakowana próżniowo wolniej się psuje?

Jednym z podstawowych czynników prowadzących do psucia się jedzenia jest powietrze. Żywność przechowywana w nieszczelnym opakowaniu jest podatna na procesy utleniania, w efekcie czego traci swój aromat, właściwości odżywcze i smak. Wpływ na świeżość składników spożywczych ma ponadto działanie wysokiej temperatury, wilgoci oraz krążących w powietrzu drobnoustrojów. Na szczęście jest kilka skutecznych sposobów na to, aby zapobiec zbyt szybkiemu psuciu się żywności. Najpopularniejszym jest pakowanie próżniowe polegające na odciąganiu ze specjalnych woreczków lub pojemników nadmiaru powietrza. W ten sposób możemy przedłużyć świeżość żywności na kilka dni, a czasem nawet miesięcy. Osoby chcące wypróbować ten sposób powinny dowiedzieć się, jaka zgrzewarka próżniowa jest polecana przez konsumentów, aby wybrać praktyczny i niezawodny sprzęt do pakowania.

Uważa się, że produkty spożywcze zapakowane próżniowo mają tzw. większą stabilność mikrobiologiczną. Oznacza to, że w żywności nie rozwijają się szkodliwe mikroorganizmy, które nie tylko przyspieszają psucie się jedzenia, ale również mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co ważne, potrawy umieszczone w próżniowych woreczkach i pojemnikach smakują tak samo, jak tuż po przygotowaniu (nawet jeśli rozmroziliśmy je po kilku tygodniach). Pakowanie próżniowe skutecznie zapobiega parowaniu sosu i marynaty, a ponieważ opakowania są szczelne nie ma ryzyka, że przypadkowo zabrudzimy lodówkę czy zamrażarkę.

 

Artykuły spożywcze przechowywane w temperaturze pokojowej

Pakowanie próżniowe to metoda, którą możemy wykorzystać do zabezpieczenia niemal wszystkich artykułów spożywczych. Wiele składników po zapakowaniu możemy przechowywać w szufladach czy szafkach w temperaturze pokojowej (+20 st. C). Są to m.in.: ryż, makaron, ciasta i ciasteczka, kawa i herbata, żywność liofilizowana (trwałość do 12 miesięcy) i pieczywo (maksymalnie do 8 dni).

 

Artykuły spożywcze przechowywane w lodówce

Część pakowanej próżniowo żywności powinniśmy przechowywać w lodówce, w temperaturze od -2 st. C do +5 st. C. Mowa tu przede wszystkim o: surowych warzywach (trwałość do 20 dni), wołowinie, dziczyźnie (do 40 dni), drobiu (do 9 dni), świeżych owocach (do 25 dni), ugotowanych makaronach, zupach i risotto (do 12 dni), twardym serze (do 60 dni) oraz rybach (do 5 dni).

Dla porównania, warzywa zapakowane w zwykłe woreczki foliowe lub niczym niezabezpieczone możemy przechowywać w lodówce tylko 5 dni, a mięsa i ugotowane potrawy – maksymalnie 3 dni.

 

 

Artykuły spożywcze przechowywane w zamrażarce

Optymalna temperatura w zamrażarce wynosi ok. -18 st. C. W takich warunkach możemy z powodzeniem przechowywać zapakowane próżniowo: mięso mielone (do 12 miesięcy), pieczywo, ryby, warzywa, owoce i mięsa, w tym drób (wszystkie do 26 miesięcy).

Jak się okazuje, metoda próżniowego pakowania żywności pozwala na przedłużenie trwałości jedzenia nawet kilkakrotnie. W zgrzewarkę powinny zaopatrzyć się osoby, które często są zmuszone do wyrzucania zbyt dużej ilości jedzenia. Ponieważ artykuły pakowane próżniowo na dłużej zachowują świeżość, możemy sporo zaoszczędzić, gdyż w razie konieczności wystarczy rozmrozić mięso czy warzywa przechowywane w zamrażarce.

 

 


Produkty te nie są już dostępne

 

 

Untold 48016

 

5-untold-48016Nasza ostatnia propozycja to zgrzewarka Untold 48016. Jest to niezastąpiony sprzęt kuchenny, który umożliwi Ci próżniowe pakowanie produktów spożywczych, aby dłużej zachować ich świeżość. Jest to ciekawy model, który powinien się znaleźć w Twoim domu. Urządzenie wykonano z tworzywa sztucznego, wysoce odpornego na uszkodzenia. Model ten zgrzewa folię, jak również wysysa powietrze.

Zapewniając tym samym odpowiednie warunki do przechowywania żywności. Szerokość folii, jaką można użyć do zgrzewania tym sprzętem wynosi 300 mm. Urządzenie ma wymiar 39 cm x 16 cm i waży 1,57 kg. Moc wyjściowa produktu to 110 W.

Model ten jest wyposażony w lampkę kontrolną procesu zgrzewania i wysysania powietrza. Silna pompa zapewnia wysysanie 11 litrów powietrza na minutę. W zestawie znajdziemy 10 worków próżniowych 20 cm x 30 cm i 10 worków próżniowych 28 cm x 40 cm.

Opinie o zgrzewarkach próżniowych tego producenta są bardzo pozytywne. Urządzenie doceniono za wysoką jakość wykonania oraz bezawaryjność i wydajność.

Zgrzewarka Unold 48016 to kolejny niezastąpiony sprzęt kuchenny, który sprawdzi się w każdym domu.

Zalety
Szerokość zgrzewania:

Szerokość zgrzewania tego modelu wynosi 300 mm, co pozwala na zapakowanie nawet dużych kawałków mięs.

Lampka kontrolna:

Urządzenie jest wyposażone w lampkę kontrolną, która informuje nas o przebiegu procesu zgrzewania i wysysania powietrza.

Pompa ssąca:

Dużą zaletą tego modelu jest silna pompa, która wysysa 11 litrów powietrza na minutę, a to znacznie przyspiesza naszą pracę.

Wady
Cena:

Jest to drogi sprzęt, który kosztuje ok. 370 zł.

Zestaw:

Biorąc pod uwagę cenę produktu, nie da się ukryć, że zawartość zestawu jest kiepska, ponieważ składa się z zaledwie 10 worków próżniowych.

 

 

Gorenje V 110 W

 

3-gorenje-v-110-wZgrzewarka foliowa Gorenje V 110 W to nasza trzecia propozycja.  Chociaż jest to stosunkowo droga propozycja, sterowanie elektroniczne zapewnia intuicyjną obsługę i każdy bez problemu poradzi sobie ze zgrzewaniem. Dioda kontrolna informuje nas o tym, czy urządzenie jest gotowe do pracy. W zestawie znajdziemy 10 torebek do pakowania próżniowego.

Niestety nie dołączono folii, ale bez problemu zakupimy ją w sklepie z AGD. Sprzęt ten ma komorę na kabel, co ułatwia jego przechowywanie. Wygodne, gumowe nóżki zapewniają stabilności urządzenia w trakcie pracy. Wymiary zgrzewarki to 35,7 mm × 8,6 mm × 14,8 cm, masa 1,4 kg.

Dzięki lekkiej konstrukcji i niewielkim rozmiarom, bez problemu znajdziemy miejsce na przechowywanie tego sprzętu.Długość taśmy zgrzewającej to natomiast 30 cm. Jego użytkownicy w swoich ocenach niejednokrotnie wspominają o wysokiej jakości wykonania i dbałości o szczegóły. Poza tym gwarancją najwyższej jakości jest sam producent – Gorenje.

Zgrzewarka foliowa Gorenje V to kolejny model warty uwagi. Jest to sprzęt o mocy 110 W. Model ten polecany jest do użytku profesjonalnego oraz domowego.

Zalety
Lampka kontrolna:

Dioda, znajdująca się na obudowie urządzenia poinformuje nas o tym, że urządzenie jest gotowe do pracy.  

Zawartość zestawu:

Do zgrzewarki dołączono 10 torebek do pakowania próżniowego, a więc od razu po zakupie, możemy korzystać z urządzenia.

Praktyczne rozwiązania:

W modelu zastosowano wiele ciekawych rozwiązań. Przede wszystkim, sprzęt ma komorę na kabel, dzięki czemu jego przechowywanie nie stanowi większego problemu. Ponadto, zgrzewarka posiada antypoślizgowe nóżki.

Jakość wykonania:

W swoich ocenach użytkownicy podkreślają, że model ten jest solidnie wykonany. Podobnie, jak inne sprzęty Gorenje jest wysoce odporny na uszkodzenia.

Wady
Cena:

Jest to jedna z najdroższych propozycji w naszym zestawieniu. Koszt zakupu tego modelu to ok. 320 zł.

 

 

» Przejrzyj produkty z poprzednich lat

 

Severin FS 3609

 

W naszym rankingu nie mogło zabraknąć modelu Severin FS 3609. Jest to wygodna zgrzewarka próżniowa, która znajdzie zastosowanie w każdej domowej kuchni. Dzięki niej jedzenie dłużej zachowa świeżość, bez ryzyka utraty witamin i minerałów.

Sprzęt wyposażony jest w dwie lampki kontrolne LED, informujące o procesie wysysania powietrza oraz zgrzewania folii. Posiada on również zwijacz przewodu, dzięki któremu jego przechowywanie jest wygodniejsze. Moc produktu to 170 W. Sprawia to, że jego praca przebiega szybko i sprawnie.

W zestawie z urządzeniem otrzymamy 5 torebek hermetycznych o wymiarach 20 cm x 30 cm. Nadają się one do próżniowego gotowania sous-vide oraz podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

Klientom podoba się ten produkt przede wszystkim dzięki kompaktowym rozmiarom, które wynoszą 43 cm x 12 cm x 19 cm. Zauważają oni także, że model ten jest łatwy w obsłudze i wykonany z wysokiej jakości materiałów.

Zgrzewarka próżniowa Severin FS 3609 ma moc 170 W. W zestawie otrzymujemy 5 torebek o wymiarach 20 cm x 30 cm, które są odpowiednie do gotowania próżniowego.

Zalety
Łatwe zgrzewanie:

Prezentowany model ma zautomatyzowane wysysanie i zamykanie folii. Przez to cały proces przebiega szybko i nie wymaga od nas szczególnych umiejętności.

Zwijacz przewodu:

Przechowywanie sprzętu ułatwia umieszczony pod obudową zwijacz przewodu. Dzięki temu elementowi możemy być pewni, że kabel zasilający jest odpowiednio zabezpieczony.

Funkcjonalność:

Konsumenci doceniają to, że w zgrzewarce można stosować torebki foliowe różnych producentów. Wpływa to zdecydowanie na funkcjonalność produktu.

Wady
Obudowa:

Pewna grupa Internautów w swoich komentarzach zaznacza, że obudowa modelu jest podatna na zarysowania. Sprawia to, że po dłuższym czasie użytkowania produkt traci swój atrakcyjny wygląd.

 

 

 

 

Jak działa domowa zgrzewarka próżniowa?

 

Jaka domowa zgrzewarka próżniowa jest polecana przez konsumentów? Jeśli zapoznałeś się z poprzednimi częściami artykułu, na pewno znasz odpowiedź na to pytanie. Czy wiesz jednak, w jaki sposób działa taki sprzęt? Postanowiliśmy to w szczegółowy sposób wyjaśnić.

 

 

Budowa zgrzewarki próżniowej

Aby zrozumieć, jak działa domowa zgrzewarka próżniowa, należy poznać jej budowę. W obudowie znajduje się kilka istotnych elementów, a do najważniejszych należą listwy grzejne oraz dysza próżniowa. Po podniesieniu pokrywy możemy również zauważyć miejsce przeznaczone na folię i miejsce cięcia, a także dwie lampki – zieloną i czerwoną, które sygnalizują pracę urządzenia. Tego typu sprzęty są też wyposażone w regulator temperatury.

 

Jak zgrzewarka zgrzewa folię?

Zanim zapakujemy żywność próżniowo musimy przygotować specjalne worki. Do tego jest nam potrzebna folia o moletowanej fakturze, którą umieszcza się w korytku zgrzewarki tak, aby przechodziła przez grzewcze spoiwa. Po ustawieniu w odpowiedni sposób przełączników urządzenie zgrzewa brzegi folii, w efekcie czego powstaje woreczek (trwa to zwykle kilkanaście sekund, w zależności od ustawienia parametrów pracy sprzętu). Dochodzi do tego poprzez rozgrzanie listew grzejnych do wysokiej temperatury.

 

Jak wygląda pakowanie próżniowe przy pomocy zgrzewarki?

Kiedy mamy już gotowy woreczek, możemy umieścić w nim żywność zostawiając kilka centymetrów wolnej krawędzi. Otwarty koniec opakowania trzeba położyć na taśmę grzewczą, dyszę próżniową należy wsunąć do środka. Po opuszczeniu pokrywy rozpoczyna się proces pakowania próżniowego, co oznacza, że sprzęt wysysa z woreczka całe powietrze, jakie się w nim znajduje. To także nie trwa dłużej niż kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund.

 

 

 

Czy zgrzewarka próżniowa działa skutecznie?

Domowe zgrzewarki próżniowe to urządzenia, które są łatwe w obsłudze. Sprzęty te działają wyjątkowo skutecznie, gdyż w szybkim czasie zgrzewają opakowania i wysysają z nich powietrze. Przez to włożone do środka artykuły spożywcze czy gotowe potrawy mogą na dłużej pozostać świeże. Dzieje się tak, ponieważ zgrzewarka wysysając powietrze zapobiega zachodzeniu procesów utleniania wewnątrz opakowania, a więc żywność nie jest narażona na działanie tlenu, wysokiej temperatury ani na rozwój drobnoustrojów. Co ciekawe, zapakowane próżniowo jedzenie możemy np. wziąć ze sobą w podróż, także samolotem. To doskonałe rozwiązanie, gdy wybieramy się do miejsca, gdzie nie ma sklepów, a chcemy odpowiednio się odżywiać.

Za sprawą zgrzewarki próżniowej możemy przedłużyć świeżość żywności o kilka dni, miesięcy, a czasem nawet o dwa lata. Wszystko zależy od tego, jakie artykuły spożywcze zapakowaliśmy w woreczku i gdzie zamierzamy je przechowywać. Dla przykładu: świeże ryby w próżniowym opakowaniu można schować do lodówki, to zapewni im świeżość do 12 miesięcy.

 

Jak uniknąć zmniejszenia efektywności działania sprzętu?

Zgrzewarka próżniowa, podobnie jak inne urządzenia domowe, wymaga pamiętania o kilku podstawowych kwestiach bezpieczeństwa. Jeżeli nie chcemy uszkodzić sprzętu i doprowadzić do zmniejszenia efektywności jego działania, do pakowania powinniśmy używać wyłącznie całkowicie suchych i czystych woreczków. Jeżeli zgrzewarka zacznie zasysać nie tylko powietrze, ale i wodę, może dojść do uszkodzenia jej wewnętrznych części, w efekcie czego dalsze korzystanie z niej nie będzie możliwe. Nie powinno się pakować próżniowo płynów czy zup, a jeżeli żywność ma np. wystające kostki, należy owinąć ją w papierowy ręcznik. Na sposób działania zgrzewarki wpływa też negatywnie narażenie jej na działanie wody i silnych detergentów, np. w czasie mycia.

 

 

Jeśli chcesz przechowywać jedzenie w bezpieczny sposób, polecamy zakup zgrzewarki próżniowej do żywności. Postanowiliśmy pomóc Ci w wyborze urządzenia i przygotowaliśmy ranking. Powstał on na podstawie dokładnej analizy komentarzy wydawanych przez konsumentów. Daje to pewność, że przedstawione w zestawieniu urządzenia są godne polecenia. Według Internautów najlepszą zgrzewarką próżniową do żywności jest Profi Cook PC-VK 1080. Produkt zrobiono m.in. ze stali nierdzewnej, czyli trwałego i łatwego w czyszczeniu materiału. Sprzęt nie ulega awariom. Model nie zajmuje dużo miejsca i niewiele waży. Podstawa ma antypoślizgowe nakładki, co gwarantuje stabilność, a tym samym bezpieczeństwo użytkowania. Jeśli jednak ten produkt nie przypadł Ci do gustu, przeczytaj opisy pozostałych modeli. Na drugim miejscu w rankingu znalazła się zgrzewarka próżniowa do żywności Caso Germany VC 200. Jest to sprzęt łatwy w obsłudze. Urządzenie ma długi kabel zasilający.

 

Jaką zgrzewarkę próżniową do żywności wybrać?

 

Wielu osobom na pewno zdarzyło się przygotować zbyt dużą porcję obiadu. Aby przyrządzone składniki nie uległy zepsuciu, powinniśmy je odpowiednio przechowywać. Najpopularniejszym sposobem jest podzielenie jedzenia na porcje i schowanie go do woreczków foliowych. Tym sposobem, gdy zgłodniejemy podgrzejemy dokładnie taką ilość jedzenia, na ile mamy ochotę. Wiedz jednak, że kluczem do przechowywania jedzenia w lodówce jest jego szczelne zamknięcie. Z tego powodu polecamy zakup zgrzewarki próżniowej. Urządzenie to pozwala na dużo dłuższe przechowywanie jedzenia bez obawy o rozwój pleśni. Niestety, wybór takiego sprzętu nie jest prosty. Dlatego w tymże poradniku podpowiemy Ci, na co zwrócić uwagę przy zakupie. Co więcej, na końcu artykułu zamieściliśmy niewielkie zestawienie, gdzie znalazły się trzy najlepsze zgrzewarki próżniowe do żywności.

Decydując się na zakup takiego urządzenia warto zwrócić uwagę na to, do jakiej grubości folii jest ono przystosowane. Warto wiedzieć, że im woreczek jest grubszy, tym zwiększona jest jego wytrzymałość. Nie musisz się wtedy obawiać przypadkowych rozdarć, które mogą doprowadzić do zepsucia żywności. Niestety, nie każdy rodzaj zgrzewarki jest w stanie obsłużyć każdy rodzaj folii. Dlatego przed dokonaniem zakupu, należy dokładnie przeanalizować jaki rodzaj woreczków preferujemy i czy będą one kompatybilne z interesującym nas urządzeniem.

Kolejną właściwością, jakiej należy się przyjrzeć jest moc urządzenia. Im jest ona większa, tym krótszy jest czas pakowania. Ten parametr jest również istotny ze względu na wielkość folii. Najlepsza zgrzewarka próżniowa do żywności w 2020 roku do dużych woreczków, powinna mieć dużą moc. Bowiem, tylko wtedy maszyna będzie w stanie wyprowadzić powietrze z wnętrza. Istotnym elementem jest również wydajność pompy, która znajduje się w interesującym nas produkcie. Im ten parametr jest wyższy, tym szybciej będziemy mogli zamknąć woreczek. Będzie to szczególnie ważne w przypadku folii o dużych rozmiarach.

Jeśli zależy Ci na zakupie możliwie najlepszego sprzętu, to polecamy sprawdzenie, ile zgrzewów lub spoin, wykonuje interesujący Cię model. Niektóre zgrzewarki mają opcję wykonania aż 2 zgrzewów, co zmniejsza ryzyko nieszczelności. Jest to szczególnie ważne w przypadku zamykania wilgotnych produktów, takich jak mięso i wędliny. Niestety jedna spoina nie wystarczy, by szczelnie zamknąć taki woreczek.

 

Zgrzewarki próżniowe do żywności – Ranking

 

Caso VC 200

 

Powodem, dla którego wiele osób decyduje się na zakup zgrzewarki próżniowej jest to, że oferuje ona przechowywanie żywności bez konieczności używania konserwantów. Dlatego, jeśli pragniesz przechowywać w lodówce mięsa, warzywa, owoce lub ryby, polecamy zakup modelu Caso VC 200. Maszyna ta oferuje bowiem zgrzewanie folii do szerokości 30 cm, co sprawia, że przechowasz nawet duże porcje.

Jedną z największych zalet prezentowanego produktu jest możliwość elektronicznej regulacji temperatury. Opcja ta na pewno przyda się, gdy będziesz chciał zamknąć delikatny posiłek. Dodatkowo zgrzewarka automatycznie dzieli duże ilości produktów na mniejsze porcje, co ułatwia ich przechowywanie. System próżniowy jest w pełni automatyczny. Sprawia to, że folia zamykana jest z większą precyzją.

Za sprawą użycia nowoczesnych technologii żywność zapakowana przez prezentowaną maszynę nie traci witamin i minerałów zawartych w porcjach. Równocześnie, posiłek pozostaje świeży i zdatny do jedzenie do 5 razy dłużej, niż w przypadku przechowywania go w inny sposób.

Opinie konsumentów o tej maszynie są bardzo pochlebne. Wielu użytkowników doceniło niewielkie gabaryty modelu, które ułatwiają przechowywanie.

Zgrzewarka próżniowa do żywności Caso Germany VC 200 ma moc 120 W. Wymiary modelu to: 39 cm x 24,5 cm x 9 cm, a jego waga wynosi 1,9 kg.

Zalety
Stop:

Na obudowie znajduje się przycisk stop, który po naciśnięciu natychmiast przerywa pracę urządzenia. W związku z tym, jeśli popełnimy błąd, możemy szybko zareagować.

Monitorowanie temperatury:

Urządzenie ma dobrze opracowany system monitorowania temperatury zgrzewania, co sprawia, że wszystkie produkty żywnościowe są dobrze zapakowane, a tym samym odpowiednio chronione.  

Zasilanie:

Wiele osób w swoich opiniach zaznacza, że kabel zasilający jest odpowiednio długi. To daje pewność, że nic nie będzie krępowało naszych ruchów w trakcie pracy. Należy również dodać, że kabel wykonano z trwałych materiałów.

Obsługa:

Do zestawu dołączono czytelną instrukcję obsługi, dzięki czemu użytkowanie sprzętu jest łatwe, nawet dla tych użytkowników, którzy nigdy nie korzystali z tego typu urządzeń.

Wady
Obudowa:

Zdaniem nielicznej grupy konsumentów obudowa jest podatna na uszkodzenia mechaniczne. Po kilku tygodniach użytkowania na produkcie pojawiają się zarysowania.

 

 

» Przejrzyj produkty z poprzednich lat

 

 

Subskrybuj
Notify of
guest
16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Artur
Artur
1 year ago

Tylko nie kupujcie bubla z Lidla. Nie dość że nie zgrzewania mięsa a jedynie sucha kiełbasę i banany to reklamacja w Lidlu bez awantury jest niemożliwa do zwyciężenia.

Morela
Morela
11 months ago

mam zgrzewarkę profi cook ale inny model, bo 1134 i jest super wg mnie

Mikołajczuk
Mikołajczuk
8 months ago

zgrzewarka food saver, kupiłam tę z zestawienia i jest naprawdę dobra, działa świetnie!

Erna
Erna
1 month ago
Reply to  Mikołajczuk

też kupiłam z tego rankingu. jest na prawdę ok. dzięki!

Jagoda
Jagoda
7 months ago

właśnie wczoraj kurier przywiózł mi zgrzewarkę food saver, bo już mam dosyć nieustannych zakupów (spora rodzinka…), a teraz są takie kolejki straszne, że nie mam zamiaru co 2-3 dni chodzić do skepu. jak na razie samo pakowanie jest łatwe, zobaczymy jak będzie dalej

Bass.
Bass.
4 months ago

zamówiłam polecaną tu food saver, pierwsze wrażenie jak najbardziej ok. Dzięki.

Karolina
Karolina
3 months ago
Reply to  Bass.

jaki model? mnie zastanawia FOODSAVER FFS016X

Jowita
Jowita
2 months ago

Ja już miałam dwie – ta druga to food saver i jestem super zadowolona. Szczelnie pakuje, a ja przestałam marnować tyle jedzenia!

Weronika
Weronika
1 month ago

Ja mam Food Saver i jestem mega zadowolona. Szczelnie zgrzewa i mogę pakować nawet płyny. Jest niezadowna dla dużej rodziny.

DMCA.com Protection Status