fbpx

Suszarki do owoców i grzybów ranking

Ostatnio aktualizowane: 17.06.19

 

Zastanawiając się, jaka z suszarek do grzybów i owoców jest najlepsza przeprowadziliśmy małe badania na ten temat. Sprawdziliśmy, które z urządzeń najlepiej się sprzedaje i jakie otrzymuje opinie użytkowników. Wyłoniliśmy w ten sposób czołowe na rynku suszarki do grzybów i owoców. Naszym numerem jeden został produkt Zelmer ZFD2050W. Model ten nadaje się nie tylko do suszenia owoców i grzybów, ale sprawdzi się także przy suszeniu ziół i mięsa. Ma 4 poziomy sit do suszenia, więc jest pojemny, a zabezpieczenie przed przegrzaniem dba, aby urządzenie pracując długo nie uległo awarii. Jeśli model ten nie przypadł Ci do gustu to zachęcamy Cię do przeczytania całego zestawienia. Na drugim miejscu znalazła się suszarka do grzybów i owoców Niewiadów 972.04 o mocy 330 W.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką suszarkę do owoców i grzybów kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Jesień to doskonała pora na przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Oczywiście większość z nas wykonuje część prac latem, gdy jest sezon na ogórki, truskawki czy wiśnie. Jednak jesienią też jest wiele darów natury, które można przygotować na mnóstwo różnych sposobów, np. susząc. Jest to szczególnie popularny sposób na przygotowanie grzybów, ale wiele osób suszy też owoce, które zimą stanowią zdrową przekąskę bez konserwantów. Pojawia się jednak pytanie, jaką suszarkę do owoców i grzybów wybrać, czym kierować się przy zakupie takiego sprzętu? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania nurtujące osoby planujące zakup takiego urządzenia.

Dlaczego warto suszyć owoce i grzyby?

Zanim przejdziemy do kwestii dotyczących samego urządzenia, chcemy pokazać Ci, dlaczego w ogóle warto suszyć. Przede wszystkim suszenie to jedna z najlepszych metod konserwowania żywności. Możesz tak zakonserwować nie tylko owoce i grzyby, ale też zioła, warzywa, a nawet mięso. Oczywiście w sklepach nie brakuje suszonych owoców, grzybów czy warzyw, ale bardzo często zniechęca nas wysoka cena takich produktów.

Często okazuje się, że bardziej opłacalne jest zebranie grzybów na własną rękę i ich samodzielne ususzenie. Co do owoców, czy warzyw, mamy jeszcze jeden problem – konserwanty. Wiele firm lubi poprawiać naturę dodając różne zapachy i aromaty, aby suszone jabłka były bardziej jabłkowe, a banany zniewalały bananowym zapachem. Oczywiście możesz suszyć produkty na oknie, ale tak naprawdę w ten sposób można suszyć tylko grzyby.

Niestety nawet w przypadku grzybów może dojść do zepsucia produktu, a poza tym sam proces jest bardzo długi. Niektórzy decydują się też na suszenie w piekarniku. Niestety często kończy się to przypaleniem suszonych owoców i grzybów. Poza tym zbyt wysoka temperatura zabija cenne składniki znajdujące się w grzybach i owocach, a więc tracimy to, co chcieliśmy zakonserwować.

 

Moc, grzałka i silnik – serce maszyny

Nie da się ukryć, że to moc, grzałka i silnik w dużej mierze decydują o tym, jaka suszarka do owoców i grzybów jest najlepsza. Znajdziesz bowiem takie, których moc nie przekracza 100 W, ale też takie sprzęty mające od 500 W do – 600 W. Te 100 W są najsłabsze, natomiast najczęściej wybiera się te o mocy wahającej się od 240 W do 440 W. Musisz jednak wiedzieć, że sama moc nie może być tutaj wyznacznikiem tego, co jest dobre, a co złe. Ważne są też dwie dodatkowe kwestie, czyli: grzałka oraz silnik elektryczny napędzający wentylator, który może mieć maksymalnie od 10 W do 15 W. Jak więc wybierać, żeby uzyskać optymalne efekty?

Bardzo mocna suszarka zbyt szybko wysuszy wierzchnią warstwę, a to spowoduje, że zamiast pysznych owoców, będziesz jadł spalone wiórki. Dlatego najlepiej wybierać sprzęt o średniej mocy z dobrą, mocną grzałką i wydajnym wentylatorem. Urządzenie powinno być wyposażone w regulację mocy – wtedy dostosujesz jego pracę do potrzeb danego produktu.

 

Temperatura – sprawdź, bo to istotne

Wiesz, jaką moc ma interesujące Cię urządzenie, jaką ma grzałkę i wentylator? Myślisz, że to wystarczy? Musisz wiedzieć, że bardzo istotnym czynnikiem jest temperatura, jaką uzyskuje dany sprzęt. Wysoka zabija cenne witaminy i minerały, a także smak owoców, a więc tak naprawdę uzyskasz ten sam efekt, co wiele koncernów spożywczych – produkty pozbawione witamin i minerałów. Najlepiej suszyć w temperaturze 70 st. C – 80 st. C.

Energooszczędność też jest istotna

Proces suszenia trwa nawet 10 godzin, zwykle jednak wynosi od 4 h do 6 h, co oznacza, że takie urządzenie zużywa całkiem sporo prądu. Warto więc sprawić klasę energetyczną danego sprzętu. Istotne jest również to, jak przygotujemy owoce czy grzyby do suszenia. Im większe będą kawałki, tym dłużej będzie trwał ten proces suszenia, a więc energooszczędność w dużej mierze zależy od naszych decyzji, a w zasadzie tego, jak przygotujemy składniki do suszenia.

 

Piętra i inne kwestie dotyczące budowy

Budowa takiego sprzętu jest dość charakterystyczna. Mamy kilka pięter, na których układamy owoce i przykrywkę. Jak więc powinien wyglądać sprzęt idealny? Najlepiej, żeby miał ok 5-6 pięter. Więcej nie znaczy lepiej. Im więcej pięter, tym urządzenie musi mieć większą moc, a to może wpłynąć na suszenie, o czym już wspominaliśmy. Z drugiej strony, ilość pięter nie powinna być mniejsza niż 4, bo wtedy nawet nieco słabszy sprzęt może za szybko suszyć. Obudowa takiego urządzenia powinna być wykonana z przezroczystego tworzywa, abyś mógł śledzić proces suszenia bez otwierania maszyny.

 

Jaka marka i jaka cena?

Na rynku znajdziesz najróżniejsze suszarki do owoców i grzybów w dobrych cenach. Również na naszej stronie przygotowaliśmy ranking najlepszych sprzętów tego typu. Wybór jest ogromny, ale kierując się naszymi poradami na pewno znajdziesz coś, co sprosta Twoim wymaganiom, również finansowym. Dobrym źródłem wiedzy na temat danego sprzętu są opinie i recenzje użytkowników. To oni tak naprawdę weryfikują funkcjonalność maszyny, wymienią prawdziwe wady i zalety.

 

Najlepsze suszarki do owoców i grzybów w 2019 roku

 

Jeśli jesteś zapalonym grzybiarzem, nieodzownym elementem Twojej kuchni jest suszarka spożywcza. Jak wybrać tę najlepszą, skoro rynek oferuje tak bogaty wybór tego typu  urządzeń? Ranking suszarek do grzybów i owoców z pewnością ułatwi Ci podjęcie  decyzji.

 

Nasze zalecenia

 

Zelmer ZFD2050W 

 

Jedną z chętniej kupowanych suszarek do owoców i grzybów jest model Zelmer ZFD2050W. Jak zdążyliśmy się zorientować, klienci chętnie wykorzystują go nie tylko do suszenia owoców i grzybów. Sprawuje się on doskonale również susząc zioła, albo przy produkcji warzywnych chipsów, a nawet do suszenia pomidorów czy mięsa. Urządzenie jest zasilane elektrycznie i z przodu posiada przyciski służące do wyboru jednego z dwóch poziomów grzania.

Moc całkowita, z jaką model pracuje to 520 W. Użytkownik ma tu do dyspozycji 4 plastikowe sita, które łącznie mają pojemność 11 litrów, zatem w jednokrotnym suszeniu zmieści się nam całkiem pokaźna ilość produktów. Dla łatwiejszego przechowywania sita te mają funkcję pakietowania, zatem włożone jedno w drugie powodują, że urządzenie jest znacznie niższe, a tym samym łatwej dla niego znaleźć miejsce w kuchni. Ponieważ proces suszenia to coś, co trwa dość długo, trudno jest cały czas nadzorować pracę urządzenia.

Dlatego producent wyposażył je w zabezpieczenie przed przegrzaniem. Według użytkowników na plus należy zaliczyć, że plastik, z którego model jest wykonany jest wysokiej jakości i nie wydziela żadnych zapachów po nagrzaniu.  

Suszarka do owoców i grzybów Zelmer ZFD2050W cieszy się sporym zainteresowaniem klientów i wyróżnia się popularnością wśród innych produktów tego typu. Sprawdźmy jakie są jej zalety i wady.

Zalety
Wydajność:

Dzięki zasilaniu elektrycznemu i mocy 520 W model ten skutecznie i szybko suszy wszystkie produkty poddane temu procesowi.

Pojemność:

Jedenaście litrów pojemności i 4 plastikowe sita sprawiają, że pomieścisz cały zbiór grzybów z jesiennego wypadu do lasu.

Estetyka:

Naczynie jest wykonane z przyjemnego, białego plastiku, nie ulega on przebarwieniom na skutek używania więc jego ładny design zachowuje się na długo.

Sterowanie mechaniczne:

Dwa poziomy suszenia wybiera się przyciskami umieszczonymi na przedzie urządzenia. Obsługa suszarki nie budzi żadnych wątpliwości i nie wymaga instrukcji.

Bezpieczeństwo:

Urządzenie zostało wyposażone w zabezpieczenie przed przegrzaniem, w związku z tym, gdy zdarzy się jakaś jego awaria możemy czuć się bezpieczni.

Wady
Rozmiary:

Niestety urządzenie to ma dość spore gabaryty i mimo możliwości składania sit jedno w drugie, wciąż na przechowanie trzeba znaleźć sporo miejsca.

 

 

 

 

Niewiadów 972.04

 

2.Niewiadów 972.04Kolejna nasza propozycja to suszarka kultowej, polskiej firmy Niewiadów. Jest ona obecna na rynku od prawie stu lat. Zajmuje się między innymi produkcją sprzętu agd. Niewątpliwym atutem tego produktu jest jego niska cena. Jednocześnie mamy zagwarantowaną dobrą jakość.

Jest to bardzo skuteczne urządzenie, które sprawnie wysuszy grzyby, owoce, warzywa a także zioła. Dzięki specjalnie zaprogramowanemu procesowi suszenia produkty są pełne aromatu, wartości odżywczych, a także walorów smakowych. Podobnie jak model Zelmera, urządzenie zostało wyposażone w cztery kondygnacje.

W razie potrzeby będziemy mogli powiększyć suszarkę o dodatkowe sita. Urządzenia dysponuje mocą 330 W. Suszarka gwarantuje stały przepływ powietrza o jednakowej temperaturze przez cały proces suszenia. W konsekwencji wszystkie składniki są równomiernie wysuszone. Do wyboru mamy dwie moce suszenia.

Urządzenie działa dość cicho – przyczyniają się do tego m.in. zainstalowane nóżki. Ta suszarka do grzybów i owoców ma dobre opinie. Zaznacza się, że producent gwarantuje świetną jakość ceny do jakości.  Urządzenie skutecznie suszy i nie jest przy tym zbyt głośne.

Stosunkowo niewielkim urządzeniem wśród suszarek do warzyw i owoców jest model Niewiadów 972.04. Dzięki niemu sprawimy, że nasza żywność po obróbce zachowa wartości odżywcze i smakowe.

Zalety
Sterowanie mikroprocesorem:

O dokładne wysuszenie na wszystkich poziomach suszarki dba mikroprocesor, dzięki któremu zachowana jest stabilność przepływu powietrza i równomierna temperatura.

Duża powierzchnia suszenia:

Suszarka jest wyposażona w 4 przezroczyste sita o średnicy 30 cm każde. Pozwala to na wysuszenie całkiem pokaźnej porcji produktów. A w razie potrzeby można dokupić i dołożyć kolejne sita do zestawu.

Zabezpieczenia:

Model jest wyposażony w podwójne zabezpieczenie termiczne, gdzie automatyczny ogranicznik temperatury czuwa nad tym, aby urządzenie się nie przegrzało.

Cicha praca:

Suszarka na najwyższych obrotach pracuje emitując hałas maksymalnie do 57 dB. Jest to wśród suszarek bardzo dobry wynik, który osiągnięto między innymi po zastosowaniu nóżek, które nie przenoszą drgań i dźwięku.

Moc:

Urządzenie pracuje z mocą 300 W, jest to optymalna moc, która pozwala na szybkie wysuszenie produktów, a jednocześnie nie narażenie się na drastycznie wysokie rachunki za energię.

Wady
Nierównomierne suszenie:

Mimo sterowania mikroprocesorowego jednak suszarka szybciej wysuszy dolne warstwy niż górne, dlatego warto sita czasem zamienić miejscami.

Delikatny plastik:

Zarówno sita, jak i przykrywka są wykonane z delikatnego plastiku, więc trzeba zachować uwagę aby nie połamać poszczególnych elementów.

 

 

 

 

Concept SO-1020

 

3.Concept SO-1020Trzecie miejsce w naszym ranking zajmuje suszarka czeskiej firmy Concept. Marka ta posiada ogromne doświadczenie w produkcji urządzeń elektrycznych, które są przeznaczone do użytku domowego. Przeznaczenie suszarki jest niezwykle szerokie.

Można w niej suszyć nie tylko owoce, warzywa i grzyby, ale także kwiaty,  mięsa, ryby, zioła i makarony. Jest to świetny wybór dla zwolenników zdrowego jedzenia, którzy nie lubią sztucznych konserwowanych produktów i wolą samemu przedłużyć świeżość i aromat produktów spożywczych. Urządzenie daje nam duże pole do manewru, gdyż do wyboru mamy aż 8 poziomów wysokości temperatury.

Dzięki temu bez problemu dobierzemy ustawienie, które będzie odpowiadało naszym preferencjom. Model ten posiada aż 9 sit. Jest bardzo pojemny. Producent daje możliwość dołożenia kolejnych dziesięciu sit. Moc urządzenia jest równa 245 W.

Urządzenie dysponuje wentylatorem, który sprawia, ze wszystkie produkty suszą się równomiernie. Jest to bardzo dobra suszarka do owoców i warzyw. Opinie są bardzo pochlebne. Wysoko oceniana jest wielość sit do wykorzystania a także bogaty wybór zakresu temperatury.

Dużą ilość opcji suszenia posiada model suszarki do grzybów, owoców i warzyw Concept SO-1020. Skutecznie suszymy produkty w tym modelu między innymi dzięki zamontowanemu wentylatorowi.

Zalety
Różnorodność ustawień:

Model pozwala na dokładne ustawienie temperatury od 35 stopni do 70, co 5 stopni, jest to łącznie 8 stopni ciepłoty odpowiedniej do suszenia różnych produktów.

Duża powierzchnia suszenia:

Suszarka jest wyposażona w 9 sit o średnicy 32 cm, łącznie daje to niemal ¾ metra kwadratowego powierzchni do suszenia produktów. Moc urządzenia pozwala na dołożenie kolejnego sita.

Równomierne suszenie:

Dzięki zainstalowanemu wentylatorowi urządzenie pracuje równomiernie i jednakowo suszy produkty na każdym z poziomów.

Łatwość czyszczenia:

Producent pozwala na mycie sit w zmywarce, co znacznie upraszcza czyszczenie ich po użyciu.

Wady
Mała moc:

Urządzenie zostało wyposażone w grzałkę o mocy 245 W. Według użytkowników jest to zbyt mała moc i przez to suszenie trwa zbyt długo.

Brak timera:

Model nie został wyposażony w timer wyłączający automatycznie grzanie po nastawionym okresie. Oznacza to, że każdy z użytkowników musi pamiętać o włączonej suszarce, aby ją w porę wyłączyć.

 

 

 

 

Excalibur 4926TBCD

 

Excalibur 4926TBCD to suszarka do warzyw i owoców produkcji amerykańskiej firmy. Według opisu producenta nadaje się do suszenia nie tylko warzyw i owoców, ale też ziół, kwiatów czy nawet mięsa. Jest to bardzo solidny model o wadze 10 kg wykonany w całości, zarówno drzwi, jak i ramy poszczególnych tac, a także cała obudowa, z wyjątkowo wytrzymałych poliwęglanów.

Jest to materiał niezwykle odporny na odkształcenia i uszkodzenia mechaniczne. Wymiary obudowy wynoszą 31,8 x 43,2 x 48,3 cm, a wewnątrz znajduje się 9 tacek do suszenia produktów, których wymiary są 35,5 cm x 35,5 cm. Po włożeniu tac do wnętrza komory suszenia zamyka się je za pomocą przeźroczystych drzwiczek. Suszarka jest zasilana elektrycznie i na górze urządzenia znajduje się panel sterowania składający się z opisu i dwóch pokręteł. Jedno z nich służy do ustawienia czasu suszenia, a drugie temperatury.

Zegar można ustawić na maksymalnie 26 godzin, a termostat działa w zakresie od 41 ° C  do 74 ° C. Według klientów jest to wydajny model, ze względu na dużą ilość tac i moc wynoszącą 600 W.

Wykonana w Stanach Zjednoczonych przez firmę Excalibur suszarka do owoców i warzyw model 4926TBCD to wydajne urządzenie pozwalające na szybkie wysuszenie również ziół, grzybów czy mięsa. Co sprawia, że warto nią się zainteresować?

Zalety
Duża moc:

Moc wynosząca 600 W zapewnia szybkie suszenie produktów. Połączona z możliwością ustawienia czasu grzania i intensywności sprawia, że urządzenie jest wszechstronne.

Powierzchnia suszenia:

Model jest wyposażony w 9 tac o wymiarach 35,5 cm x 35,5 cm. Łącznie daje to ponad metr kwadratowy powierzchni, na której można poukładać suszone produkty. Dzięki tak dużej powierzchni ułożysz na niej bez problemu zapas grzybów z całodziennego grzybobrania.

Mocna obudowa:

Obudowa wykonana z czarnego poliwęglanu charakteryzuje wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu model ten raz kupiony wytrzyma długie lata w niezmienionej kondycji.

Sterowanie:

Urządzenie zasilane elektrycznie jest sterowane za pomocą pokrętła ustawiającego czas pracy i drugiego pozwalającego zarządzać poziomem temperatury. Jest to prosty i czytelny sposób na ustawienie precyzyjnych parametrów suszenia.

Wady
Waga:

Niestety suszarka to dość spora skrzynka, a jej ciężar wynosi 10 kg. Zatem mobilność urządzenia jest dość ograniczona.

Menu:

Na górze urządzenia znajduje się opis ustawień wraz z pokrętłami temperatury i czasu grzania. Niestety wszystkie opisy są w języku angielskim, może to być utrudnieniem przy używaniu urządzenia.

 

 

 

 

MPM MSG-01

 

5.MPM MSG-01Ostatni produkt w naszym rankingu to model wyprodukowany przez polską firmę MPM.  Jest to najtańsza suszarka w naszym rankingu. Mimo niskiej ceny jest to całkiem dobry produkt. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie chcą inwestować dużej sumy pieniędzy w zakup urządzenia i chcą go sporadycznie używać do suszenia grzybów i owoców.

Dużym plusem tej suszarki jest możliwość regulacji ustawień sit. Do wykorzystania mamy aż 5 kondygnacji, które możemy dowolnie regulować by dopasować urządzenie do swoich potrzeb i preferencji. Za to należy się duża pochwała. W urządzeniu możemy suszyć nie tylko grzyby i owoce.

Możemy także utrwalić smak warzyw i ziół , a także ususzyć kwiat. Model ten posiada moc o wysokości 250 W. Nie jest to piorunujący wynik, aczkolwiek wystarcza do skutecznego wypełniania zadania , do którego przeznaczone jest urządzenie.

Suszarka została wyposażona  w podkładki antypoślizgowe, które uniemożliwiają przesuwanie się urządzenia na blacie. Model ten oceniany jest dość dobrze. Za minus uznaje się brak regulacji temperatury i długi czas suszenia składników. Plusem jest niska cena  i dość duża pojemność urządzenia.

Suszarka MSG-01 ma wielu zwolenników ze względu na niską cenę i sporą powierzchnię suszenia. Jej biały kolor pozwala na łatwe zachowanie czystości.

Zalety
Możliwość regulacji:

Suszarka została wyposażona w 5 sit do układania suszonych produktów, a sita te można regulować w zakresie wysokości.

Niewielkie wymiary:

Model ten wśród suszarek do grzybów, warzyw i owoców jest jednym z mniejszych, dlatego dedykowany jest wszędzie tam, gdzie mamy ograniczoną ilość wolnej przestrzeni.

Ładny wygląd:

Obudowa suszarki jest ładnie zaprojektowana i wygląda bardzo elegancko, zatem stojący taki przyrząd w kuchni nie będzie zakłócał estetyki pomieszczenia.

Wady
Mała odległość między sitami:

Pomimo tego, że można regulować odległość między sitami w przypadku zwiększenia dystansu, któreś z sit musi pozostać nieużywane. Gdy użyjemy wszystkich na raz, odległość między nimi jest na tyle mała, że produkty na nie ułożone, również muszą być drobne.

Głośność:

Użytkownicy narzekają na zbyt głośną pracę urządzenia. W porównaniu z innymi modelami tego typu ten jest bardziej hałaśliwy.

Delikatne tacki:

Po rozgrzaniu urządzenia tacki, na których ułożone są produkty stają się lekko elastyczne i nie trzymają wymiaru, potrafią się złożyć jedna w drugą. Dlatego należy ustawiać tacki przed włączeniem urządzenia a demontować całość po jego ostudzeniu.  

 

 

 

 

Jak używać suszarki do owoców?

 

W poprzedniej części artykułu przeczytałeś, jaka suszarka do owoców i grzybów jest polecana przez dużą grupę konsumentów. Poznałeś kilka modeli, które zyskały najwięcej pozytywnych recenzji. Prawdopodobnie wiesz już, na jakie urządzenie się zdecydować, jednak możliwe, że nadal zastanawiasz się, jak powinieneś używać tego typu sprzętu. Zachęcamy więc do lektury tego tekstu, w którym zawarliśmy najważniejsze informacje na temat użytkowania suszarki do owoców.

 

 

Jak przygotować produkty do suszenia?

Zasady odnoszące się do korzystania ze sprzętu znajdują się przede wszystkim w dołączonej do zestawu instrukcji. To z niej można dowiedzieć się, w jaki sposób obsługiwać urządzenie. Informacje zawarte w ulotce zwykle odnoszą się jedynie do sposobu podłączania modelu do źródła zasilania, wybierania ustawień i pielęgnacji. Bez wątpienia są to ważne zagadnienia, jednak w tym tekście skupimy się bardziej na tym, co należy zrobić z owocami, aby proces ich obróbki cieplnej przebiegł prawidłowo.

Przy krojeniu produktów musimy pamiętać o tym, aby ich grubość była jednolita. Jeśli część plastrów banana będzie zdecydowanie cieńsza niż pozostałe, suszenie nie będzie równomierne. Dojdzie wtedy do sytuacji, w której jedynie część owoców będzie gotowa do spożycia. Konsumenci zwracają także uwagę na wielkość pokrojonych plastrów. Trzeba pamiętać o tym, że na skutek suszenia owoce znacznie się kurczą. Jeśli pokroimy je w zbyt małe kostki, mogą przedostawać się przez otwory w tacce (należy tego unikać). Czy należy obierać owoce ze skórki? Jeśli jest ona niejadalna, wykonanie tej czynności w procesie obróbki jest niezbędne.

 

Wstępna obróbka owoców przed suszeniem – czy jest konieczna?

Przed suszeniem owoców można poddać je namaczaniu i blanszowaniu. Są to podstawowe metody obróbki żywności. Namaczanie ma na celu zapobieganie utlenianiu się owoców, a blanszowanie polega na poddaniu produktów działaniu pary wodnej czy gotującej się wody. Ta metoda obróbki jest najczęściej stosowana w przypadku owoców z twardą skórką (np. winogrona czy śliwki). Część osób może się zastanawiać, dlaczego właściwie obróbka wstępna ma tak duże znaczenie.

 

 

Wykorzystanie wspomnianych na początku akapitu metod zmniejsza prawdopodobieństwo utraty przez owoce składników odżywczych. Zapobiega także brązowieniu produktów spożywczych i pozwala zachować ich początkową konsystencję. Warto wspomnieć o tym, że jeśli zdecydujemy się kupić dobrej jakości suszarkę do owoców, może się okazać, że przeprowadzanie procesu wstępnej obróbki jest zbędne. Informacji na ten temat warto szukać w dołączonej do kompletu instrukcji użytkowania sprzętu.

 

Jak długo suszyć suszarką do owoców?

Pora przejść do konkretów i skupić się na tym, jak długo trzeba suszyć owoce. Przyjmuje się, że jabłka należy suszyć od 7 h do 15 h. Trzeba obrać je ze skórki i pozbyć się nasion. Aby suszony owoc miał lepszy smak, warto posypać go cynamonem. W przypadku bananów czas obróbki termicznej powinien wynosić od 6 h do 10 h. Brzoskwinie i nektarynki należy włożyć do suszarki na ok. 8 h do 16 h. W przypadku fig i winogron czas obróbki termicznej jest stosunkowo długi, bo wynosi od 22 h do 30 h. Wynika to z tego, że owoce te mają grubą skórkę. Jeśli przed włożeniem produktów do suszarki, będziemy je blanszować, możemy skrócić czas suszenia nawet o połowę.

 

 


Produkty te nie są już dostępne

 

 

Zelmer FD1002

 

1.Zelmer FD1002Pierwsze miejsce w naszym ranking zajmuje suszarka polskiej marki Zelmer. Warto dodać, że to jedna z lepszych polskich firm produkujących sprzęt agd. Także i teraz nas nie zawiodła. To bardzo solidny produkt, który sprawi, że smak i zapach owoców, warzyw oraz grzybów zostanie zachowany na bardzo długo. Silnik tego urządzenia został wyposażony w moc  o wielkości 520 W.

Dzięki temu model ten w bardzo krótkim czasie wysuszy produkty, których aromat chcemy zachować na dłużej. Moc i czas ustawimy na elektronicznym panelu. Do dyspozycji mamy aż cztery pakowne sita, na których pomieścimy wiele składników. Warto dodać, że sita są transparentne, dzięki czemu będziemy mogli z łatwością obserwować proces suszenia.

Urządzenie to jest bardzo wytrzymałe i posłuży nam na lata. Przyczyna się do tego fakt, że suszarka została wyposażona w zabezpieczenie przed przegrzaniem. Dużym atutem jest fakt, że po złożeniu zajmuje bardzo mało miejsca. Według wielu osób jest to najlepsza suszarka do grzybów.

Opinie o niej są bardzo pochlebne. Bardzo skutecznie suszy, jednakże nie pali składników. Pracuje bardzo cicho.

 

 

Zelmer FD1001

 

4.Zelmer FD1001Kolejna propozycja to suszarka firmy Zelmer. Jest to bardzo dobry produkt dostępny za niewielkie pieniądze. To świetny kompromis ceny do jakości produktu.  Suszarka ta pozwoli na długo cieszyć się aromatem grzybów, owoców, warzyw i innych produktów, które zdecydujemy się wysuszyć w tym urządzeniu.

Urządzenie  dysponuje niezwykle dużą mocą 520 W. Za sprawą tak dobrych parametrów bardzo szybko suszy nawet dużą ilość składników. Końcowy efekt jest bardzo zadowalający. Produkty zachowują swój smak i zapach. Wszystkie są wysuszone bardzo równomiernie i dokładnie.

Do dyspozycji mamy dwa poziomy suszenia, które możemy wybrać na elektronicznym panelu. Urządzenie zostało wyposażone w cztery kondygnacje o łącznej pojemności 11 litrów. Dużą zaletą tej suszarki jest funkcja pakietowania sit, za sprawą której, po złożeniu zajmuje naprawdę niewiele miejsca.

Kolejną użyteczną funkcją  jest zabezpieczenie przed przegrzaniem. Recenzje dotyczące tego produktu są pochlebne. Na plus oceniany jest elektroniczny wyświetlacz i minutnik, który wskazuje czas pozostały do zakończenia procesu suszenia. Produkt bardzo łatwo się czyści.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status