Suszarka do owoców czas suszenia

Ostatnio aktualizowane: 21.04.19

 

Jaką suszarkę do owoców wybrać?

 

Jeśli chcemy przechowywać owoce i grzyby najlepiej jest je uprzednio ususzyć. Nie tylko zajmują wtedy mniej miejsca, ale również ich termin przydatności wydłuża się. Kluczem do poprawnego przygotowania poszczególnych składników jest dobra maszyna, która zapewni nam możliwość dostosowania temperatury do konkretnego owocu. Dlatego zalecamy zainwestowanie w najlepsze suszarki do owoców, które na pewno znajdziesz dzięki naszemu poradnikowi. Zamieściliśmy w nim bowiem cenne informacje, które pomogą Ci podjąć decyzję oraz podpowiedzą, w jakich temperaturach przygotowywać poszczególne potrawy.

Możliwość ustawienie temperatury jest bardzo ważna dla suszarki, bowiem im większą wartość oferuje nam producent, tym szybciej ususzymy owce. Wiedz jednak, że wystawienie składników na działanie zbyt wysokiej temperatury jest bardzo niebezpieczne, bowiem wyciąga z nich witaminy i składniki odżywcze.

Jak pewnie wiesz, każdy owoc wymaga innego czasu obróbki termicznej. W tym poradniku podpowiemy Ci, przez jak długi czas suszyć poszczególne składniki w temperaturze 58 st. C (najbardziej odpowiednia do przygotowania suszonych warzyw, owoców i grzybów), aby ich konsystencja była sprężysta.

Jabłka po obraniu należy wydrążyć i usunąć z nich nasiona, następnie pokroić w plastry i umieścić w urządzeniu na czas od 7 h do 15 h. Dla smaku możemy je też posypać cynamonem. Również takie owoce, jak żurawina powinny być w suszarce do 12 h. Podobny czas obróbki termicznej mają nektarynki i brzoskwinie, które przed umieszczeniem w suszarce powinniśmy dokładnie umyć i usunąć pestkę. Ważne jest to, aby ułożyć je suchą skórką do dołu. Jeśli chcemy ususzyć je szybko, zalecamy, aby ich grubość nie przekraczała 1 cm. Podobnie dużo czasu wymaga obróbka fig, które suszy się po pokrojeniu w ćwiartki. Należy je trzymać w aparaturze przez czas od 22 h do 30 h.

Dużo krótszą uwagę należy poświęcić bananom, które aby osiągnęły skórzastą konsystencję, należy umieścić w urządzeniu na czas od 6 h do 10 h. Uprzednio powinniśmy je pokroić na plastry o grubości 3 mm – to da nam lepszy efekt. Również truskawki wymagają krótszego czasu pracy, bo powinny znajdować się w suszarce około 10 h, aby stać się skórzaste i kruche. Pamiętaj jednak o usunięciu szypułki i pokrojeniu je w plastry o grubości 0,5 cm.

Morele wymagają dużo dłuższego czasu suszenia, który może sięgać nawet 28 h. Uprzednio powinniśmy je umyć, usunąć pestki oraz pokroić w plastry. Niewiele mniejszy czas obróbki termicznej wymagany jest w przypadku czereśni, które po 21 h będą skórzaste i lepkie. Najpierw powinniśmy usunąć ogonki i pestki. Następnie owoc należy przekroić na pół i umieścić na tacy skórą w dół. Pamiętaj jednak, aby ich nie przesuszyć. Długą obróbkę termiczną wymaga też winogrono, które musi znajdować się w maszynie przez okres do 30 h, bo wtedy będzie sprężyste i smaczne. Każdy owoc powinien zostać przekrojony na pół, aby zmniejszyć czas suszenia. Polecamy uprzednio zblanszować produkt, co zdecydowanie skróci czas pracy.

Jeśli interesuje Cię najlepsza suszarka do owoców w 2019 roku, to zapraszamy do lektury naszego niewielkiego zestawienia. Opisaliśmy w nim 2 ciekawe modele, na które na pewno powinieneś zwrócić uwagę.

 

 

Suszarki do owoców – ranking

 

 

Zelmer FD 1001

 

Jeśli poszukujesz dobrej jakości sprzętu do suszenia owoców i grzybów, to polecamy Ci inwestycję w Zelmer FD 1001. Maszyna oferuje kilka trybów pracy, co sprawia, że łączy w sobie działania wielu produktów. Zatem posiadając jedno urządzenia, oszczędzasz nie tylko miejsce w kuchni, ale i swoje pieniądze.

Aparatura posiada sterowanie elektroniczne, co ułatwi wybranie odpowiedniego programu pracy. Udogodnieniem jest funkcja minutnika, która minimalizuje ryzyko przesuszenia poszczególnych składników. Po upływie czasu, rozlegnie się dźwięk, który na pewno zwróci Twoją uwagę. Moc maksymalna sprzętu wynosi 520 W, co gwarantuje szybką i wydajną pracę. Masz jednak możliwość ustawienie konkretnego stopnia pracy w skali od 250 W do 550 W. Wynika to z tego, że działanie zbyt dużej mocy, może przesuszyć niektóre owoce. Zaś dzięki aż 4 sitkom przygotujesz dużo potraw. Obudowa jest przezroczysta, zatem możesz obserwować, jak postępuje proces suszenia. Każdy użytkownik może regulować siłę grzania i dostosować pracę maszyny do konkretnych składników.

Aparatura posiada specjalne zabezpieczenia, które chronią silnik przed przegrzaniem, co czyni produkt w pełni bezpiecznym. Konsumenci docenili też elegancki design prezentowanego modelu.

 

 

 

 

Niewiadów 970.01 PS

 

Osoby, które w czasie spacerów zbierają dużo owoców i grzybów, powinny zakupić Niewiadów 970.01 PS. Polecane urządzenie to wysokiej jakości suszarka, która pomoże nam w odpowiednim zakonserwowaniu składników, co sprawi, że będą nam służyły w okresie zimowym.

Prezentowany sprzęt jest transparentny. Dzięki temu będziemy mogli dokładnie obserwować proces suszenia. W urządzeniu możemy umieścić takie potrawy, jak owoce, warzywa, grzyby, zioła, a nawet mięso. Wszystkie 4 sita są ułożone warstwowo, co zwiększa wydajność modelu, ale i zapewnia nam oszczędność miejsca. Do tego aparatura posiada podwójne zabezpieczenie termiczne.  Łączna pojemność wszystkich sit wynosi aż 11,2 l, zatem przygotujesz wiele zapasów na okres zimowy. Wydajność pracy jest zapewniona przez moc 300 W.

Konsumenci docenili ładny design sprzętu oraz jego wykonanie. Konstrukcja jest bowiem odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Do tego użytkowanie maszyny jest bardzo proste, zatem nawet osoby starsze nie będą miały problemu z wybraniem odpowiedniej temperatury i czasu pracy. W opinii użytkowników jest to wysokiej jakości suszarka do owoców w dobrej cenie.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...