Ryżowary ranking

Ostatnio aktualizowane: 23.04.19

 

Właściwe przygotowanie ryżu jest znacznie trudniejsze niż można przypuszczać. Dlatego, aby właściwie przygotować danie, warto zainwestować w ryżowar, który pozwoli uniknąć przypalenia potrawy. Obecnie najlepszym sprzętem na rynku jest Sencor SRM 0600WH, czyli naczynie o dużej pojemności. W urządzeniu przygotujemy dostatecznie dużo ryżu, by zaspokoić potrzeby licznej rodziny. Co więcej, praca modelu jest bardzo szybka i dokładna, a specjalna powłoka znajdująca się we wnętrzu zapobiega przywieraniu. Oznacza to, że wyczyszczenie ryżowaru jest bardzo łatwe. Co więcej, urządzenie jest dostosowane do przygotowywania wielu innych potraw, takich jak kasze, mięsa, pasztety czy gulasze. Obsługa sprzętu jest bardzo łatwa i w pełni intuicyjna, więc konsumenci nie powinni mieć problemu z wybraniem interesującej ich funkcji. Ciekawą alternatywą dla tego urządzenia jest Russell Hobbs 19750-56, czyli nowoczesny i bardzo wydajny ryżowar, który pozwoli przygotować dostateczną ilość potrawy dla dużej rodziny. Obudowa sprzętu została wykonana z bardzo mocnego materiału, który nie tylko chroni zawartość, ale jest również odporny na zarysowania. W konsekwencji model będzie się dobrze prezentował przez długi czas.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki ryżowar kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Gotowanie ryżu to czynność, którą z pewnością większość z nas miała okazję wykonać. Pozornie proste zadanie może okazać się bardzo trudne, jeśli planujemy zrobić bardziej skomplikowane potrawy. Idealne risotto czy perfekcyjne sushi staną się naszym daniem popisowym, jeśli użyjemy elektrycznego ryżowaru. Ten nowoczesny sprzęt został stworzony po to, abyśmy mogli osiągnąć oczekiwaną konsystencję ryżu przy minimalnym wysiłku i ograniczonych umiejętnościach.

Ze względu na duże zainteresowanie produktem, producenci wprowadzają na rynek coraz nowsze sprzęty wzbogacone o bardzo przydatne funkcje. Z tego powodu konsumenci często zastanawiają się, jaki ryżowar wybrać, aby nie przepłacając kupić dobrej jakości sprzęt. W niniejszym artykule wskażemy, na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas podejmowania decyzji.

Objętość – jaki ryżowar jest najlepszy?

Obecnie na rynku znajdziesz ryżowary o różnej pojemności roboczej. W sklepach najczęściej spotykane są urządzenia o objętości od 1 l do 6 l. Oczywiście, w Internecie znajdziesz również bardzo duże sprzęty, które jednocześnie mogą przygotować aż 80 porcji ryżu. To, jakie urządzenie wybierzesz zależy tylko od Twoich potrzeb. Jeśli prowadzisz małą gastronomię z pewnością powinieneś pomyśleć o zakupie nieco większego produktu. Jednak w przypadku, gdy szukasz ryżowaru, w którym zamierzasz przygotowywać obiady dla 4 – 5 osobowej rodziny, 2 litrowe urządzenie powinno zaspokoić Twoje oczekiwania.

Zwykle producenci podają informację o maksymalnej ilości produktu, możliwej do wykonania w trakcie jednego użycia. Zakłada się, że na każdy litr objętości przypada ok. 5 porcji ryżu. Z tego względu zastanów się, ile rzeczywiście dań serwujesz każdego dnia i jak często zdarza Ci się przygotowywać wystawniejsze kolacje dla liczniejszej grupy osób.

 

Moc

Kolejnym, ważnym parametrem jest moc sprzętu. Od niej uzależniona jest bowiem efektywność pracy ryżowaru. Jeśli siła urządzenia jest zbyt mała, ryż będzie gotował się bardzo długo i istnieje ryzyko, że jego konsystencja będzie nieco odbiegać od oczekiwanych rezultatów.

Zakłada się, że sprzęt o pojemności 1 l nie powinien mieć mniejszej mocy niż 600 W. Im większe urządzenie tym silniejszy jest jego silnik.  

 

Materiał

Podobnie jak w kwestii wszystkich sprzętów użytku domowego, im więcej metalu lub nierdzewnej stali użytych jest w produkcji ryżowaru, tym lepiej. Trwałe surowce są o wiele bardziej odporne na działanie wszelkich czynników zewnętrznych, takich jak wysoka temperatura czy woda. Oczywiście, większość obudów wykonana jest z plastiku, dzięki czemu wyglądają elegancko i estetycznie. Dodatkowo, tworzywo sztuczne łatwo się maluje, co sprawia, że na półkach sklepów znajdziemy piękne, zdobione sprzęty, które możemy dopasować do stylu i kolorystyki naszej kuchni. Z tego względu warto szukać produktów z mocnym, metalowym stelażem z ciekawym designem.

Podczas dokonywania wyboru zobacz, z jakiego materiału zostało zrobione naczynie, w którym gotuje się ryż. Słabej jakości surowce mogą przypalać naszą potrawę, co z pewnością nie wpłynie korzystnie na nasze danie. Z tego względu szukaj pojemników porytych specjalną powłoką ograniczająca przywieranie. Świetnie sprawdzają się naczynia z powierzchnią teflonową. Pamiętaj, że Twoje potrawy nie będą składać się jedynie ryżu. Bardzo często musimy dodawać do niego składniki, które mogą w dużym stopniu wchodzić w reakcję z metalem. Przykładem może być sushi, do którego należy wlać odpowiednią ilość octu. Pojemnik bez żadnej powłoki z pewnością dużo szybciej straci swoje właściwości, co może doprowadzić nawet do całkowitego zniszczenia sprzętu.

 

Wielofunkcyjna czy prosta

Ryżowary występują w dwóch wariantach: elektronicznym i mechanicznym. W pierwszej grupie znajdziesz wielofunkcyjne urządzenia, które z powodzeniem mogą zastąpić Ci podstawowe AGD. W domowych warunkach ten rodzaj sprzętu doceniany jest przede wszystkim przez konsumentów, którzy wykorzystują go nie tylko do gotowania ryżu, ale również przyrządzania wielu potraw dla całej rodziny. Z drugiej zaś strony, elektroniczne ryżowary są dość drogie, więc jeśli zamierzasz używać go tylko w jednym celu, nie ma sensu żebyś przepłacał za niepotrzebne funkcje.

O prostszym wariancie powinny pomyśleć również osoby, które poszukują produktu np. do japońskiej lub chińskiej restauracji. W takim miejscu ryżowar używany będzie głównie do przygotowywania idealnej konsystencji ryżu, ponieważ pozostałe zadania wykonywać będzie kucharz na zupełnie innych sprzętach. Urządzenie, które pracować będzie codziennie przez wiele godzin powinno być przede wszystkim bardzo wytrzymałe i odporne na różne czynniki zewnętrzne.

 

Timer

Bardzo przydatną funkcją w nowoczesnych ryżowarach jest zamontowany w nich timer. Taki zegar w znacznym stopniu wpływa na funkcjonalność sprzętu, ponieważ dostosowuje włączenie urządzenia do indywidualnych potrzeb konsumenta.  Dzięki temu możemy rano wsypać odpowiednie składniki do misy, ustawić opóźnienie startu na  godz. np.15.00 i po powrocie do domu z pracy cieszyć się niemal gotowym obiadem.

 

Funkcja podgrzewania

Kupując ryżowar warto sprawdzić, czy został wyposażony w opcję podtrzymywania ciepła. Jest to jedna z funkcji, która została w szczególny sposób doceniona przez konsumentów. Jak sami wiemy, odgrzewany w mikrofalówce ryż nie smakuje tak dobrze, jak ten wyciągnięty z wody. Z drugiej zaś strony bardzo trudno jest ustalić jedną porę na spożywanie wspólnych posiłków. Z tego względu producenci wzbogacają swoje produkty o specjalny program, który nawet przez kilka godzin utrzymuje odpowiednią temperaturę do spożycia ryżu.

Funkcja może włączać się automatycznie po skończeniu gotowania lub po naciśnięciu odpowiedniego przycisku.

Gotowanie na parze

Ryżowary oprócz podstawowej funkcji gotowania ryżu, zostały wzbogacone w dodatkową opcję przygotowywania dań na parze. Jest to niezwykle przydatne rozwiązanie, dzięki któremu w jednym czasie możesz zrobić kilkuskładnikowy, zdrowy obiad. Specjalna nakładka, którą umieszczamy nad naczyniem z ryżem powinna być skonstruowana w taki sposób, aby maksymalnie gromadzić parę powstałą w niższej części urządzenia.

Przed zakupem sprawdź, czy sitko do gotowania na parze posiada na tyle wąskie oczka, że kawałki marchewki czy kurczaka nie zdołają przez nie wypaść i na tyle szerokie i gęste, że para będzie oddziaływać na produkty na całej powierzchni.

 

Gadżety w zestawie

Najlepszy ryżowar to taki, który posiada w zestawie gadżety ułatwiające jego obsługę. Praktycznie wszyscy producenci dołączają do urządzenia kilka przyrządów, które nie zawsze znajdziemy w domu. Jeśli sprzęt nie ma wewnętrznej miarki narysowanej na ściankach naczynia gotującego ryż, warto sprawdzić, czy dołączony został pojemnik z podziałką. Jest to bardzo ważny gadżet, który podpowie nam, ile suchego produktu i wody dodać, aby osiągnąć idealną konsystencję dania.

 

Ryżowary w dobrych cenach

Ceny ryżowarów balansują w granicach od 150 do 300 zł. Jest to dość przystępna kwota biorąc pod uwagę szerokie zastosowanie urządzenia. Jeśli poszukujesz dużo większego sprzętu, przeznaczonego do pracy np. w restauracji musisz przygotować się na wydatek nawet 600 zł.

 

 

Najlepsze ryżowary w 2019 roku

 

Choć ryż jest podstawą kuchni azjatyckiej, również w Polsce cieszy się popularnością. Możemy go podawać w formie sypkiej, klejącej czy nawet smażonej. Należy jednak pamiętać, że podstawą dobrze przygotowanego dania jest właśnie odpowiednie ugotowanie tych małych, białych ziaren. Niestety, jeśli nie jesteśmy skupieni, łatwo możemy go przypalić. Dlatego, jeśli często przygotowujesz dania z ryżu, zakup ryżowaru będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Urządzenie to pomoże Ci zaoszczędzić sporo czasu. Aby ułatwić Ci zakup przygotowaliśmy ranking najlepszych ryżowarów.

 

Nasze zalecenia

 

Sencor SRM 0600WH

 

Pierwszym produktem w naszym rankingu jest model Sencor SRM 0600WH o pojemności 0,6 l. Jest to najlepszy ryżowar na polskim rynku. Ten garnek do gotowania ryżu pomoże Ci szybko i sprawnie przygotować wiele dań.

Co najważniejsze, sprzęt ten jest w pełni zautomatyzowany, zatem nie musisz się bać, że coś się przypali albo wykipi. Przed użyciem należy wybrać odpowiednią funkcję, która przygotuje każdy rodzaj ryżu.

Co więcej, urządzenie wyposażone jest w opcję Keep Warm, dzięki której temperatura przygotowanego ryżu będzie utrzymana nawet do 6 godzin. Jest to idealna opcja dla rodzin, których grafiki uniemożliwiają wspólne posiłki. Jeśli urządzenie będzie zamknięte, znajdujący się w środku ryż długo pozostanie ciepły.

Należy zauważyć, że znajdujące się w środku naczynie jest wyjmowane, co ułatwia jego czyszczenie. Opinie o tym produkcie są bardzo pochlebne. Ten dobry i tani ryżowar zyskał uznanie wielu konsumentów, którzy docenili jego bardzo dobry stosunek ceny do jakości.

Model Sencor SRM 0600WH to nowoczesny ryżowar o pojemności 0,6, która pozwala przygotować 450 g ryżu. Z kolei moc sprzętu wynosi 300 W.

Zalety
Bezpieczeństwo:

Urządzenie zostało wyposażone w liczne zabezpieczenia, które sprawiają, że praca ryżowaru jest w pełni bezpieczna. Sprzęt ma ochronę przed przegrzaniem silnika, wygotowaniem się wody, a do tego praca modelu jest automatycznie przerywana po zagotowaniu.

Zdrowo:

Przygotowywany ryż gotowany jest przy użyciu pary. Metoda ta nie tylko pozwala zachować wszelkie składniki odżywcze, gwarantuje również niewielką ilość kalorii. Z modelu szczególnie powinny korzystać osoby będące na diecie.

Obsługa:

Używanie ryżowaru nie powinno przysporzyć zbyt dużej trudności. Obsługa urządzenia jest bardzo łatwa. Na obudowie znajduje się czytelny panel sterowania, na którym umieszczono przycisk rozpoczynający pracę. Powyżej umieszczono 2 diody, który poinformują Cię, jaka opcja (podtrzymanie ciepła czy gotowanie) aktualnie jest włączona.

Keep Warm:

Sprzęt wyposażony jest w opcję utrzymania ciepła przygotowanego ryżu do 6 godzin od zakończonego gotowania. Dzięki temu Twój obiad zawsze będzie ciepły. Z funkcji często korzystają domownicy, którzy wracają do domu o różnych porach.

Cena:

Prezentowany model to dobry ryżowar do 60 zł, który równocześnie jest bardzo wydajnym sprzętem. Stosunek ceny urządzenia do jakości wykonania i pojemności jest bardzo atrakcyjny.

Wady

 

 

 

 

Russell Hobbs 19750-56

 

Drugim ryżowarem w naszym rankingu jest produkt marki Russell Hobbs – model 19750-56. Jest to niezwykle wydajny i prosty w użyciu sprzęt do gotowania ryżu.

Jedną z jego głównych zalet jest wyjątkowo estetyczny design, dzięki czemu model ten będzie się dobrze prezentował na kuchennym blacie. Obudowa wykonana została z wysokiej jakości szczotkowanej stali nierdzewnej, a więc jest odporna na zarysowania.

Model ten ma pojemność aż 1,8 litra. Dzięki temu będzie on idealny do przygotowywania posiłków dla większej ilości osób. Po umieszczeniu odpowiedniej ilości ryżu oraz wody, należy wybrać program pracy. W efekcie, w bardzo krótkim czasie przygotujesz ryż w dowolnej postaci – zarówno sypki, klejący, a nawet taki do sushi.

Dużym atutem urządzenia jest umieszczona wewnątrz taca, do gotowania na parze. Dzięki temu możesz przygotować pełnowartościowy i zdrowy posiłek w jednym naczyniu. Opinie o ryżowarach marki Russell Hobbs są bardzo pozytywne. Użytkownicy docenili elegancki design tego modelu oraz jego funkcjonalność.

Naczynie Russell Hobbs 197590-56 to ryżowar o pojemności 1,8 l, który wykorzystuje parę wodną do gotowania. Moc urządzenia wynosi 700 W, co przekłada się na wydajną pracę.

Zalety
Obsługa:

Na obudowie umieszczono czytelny panel sterowania. Po umieszczeniu ryżu i wody we wnętrzu, należy wybrać odpowiedni program pracy i po kilku minutach danie będzie gotowe. Każdy konsument może zdecydować, jaki typ ryżu preferuje: sypki, klejący czy do sushi.

Wielofunkcyjność:

Prezentowany sprzęt dobrze sprawdzi się nie tylko do gotowania ryżu na parze. Urządzenie może być również używane jako wolnowar. Producent zapewnia, że we wnętrzu można także przygotować warzywa, owoce, potrawy z mięsa i ryb. Model sprawdzi się również jako naczynie do gotowania zup.

Wykonanie:

Obudowa została zrobiona z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która dobrze chroni znajdującą się wewnątrz misę. Ryżowar jest więc odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Sprawia to, że wnętrze produktu będzie dobrze chronione przez długi czas.

Pojemność:

Garnek elektryczny ma pojemność 1,8 l, co pozwala na przygotowanie dostatecznie dużej ilości ryżu dla całej rodziny. Przygotowane danie na pewno zaspokoi potrzeby wszystkich domowników.

Wady
Cena:

Choć jest to nowoczesny i bardzo wydajny model, część osób uważa kwota 130 zł jest zbyt wygórowana.

 

 

 

 

OK ORI 300

 

Czwartym produktem w naszym zestawieniu jest ryżowar marki OK ORI 300. Jest to niezwykle wydajne i estetyczne naczynie do gotowania ryżu. Produkt jest w pełni automatyczny, dlatego po umieszczeniu w nim odpowiedniej ilości ryżu i wody, nie musisz się martwić o przypalenie lub wykipienie.

Jest to idealna opcja dla osób, które w czasie przygotowania posiłku, gotują kilka rzeczy na raz. Pojemność prezentowanego ryżowaru to 1 l, dzięki czemu model ten będzie idealny dla mniejszej rodziny.

Jedną z największych zalet tego urządzenia jest jego estetyczny design. Urządzenie jest wykonane wysokiej jakości materiału, który następnie został pokryty białą farbą. W efekcie model ten wyróżnia się na tle innych ryżowarów. Równocześnie, należy podkreślić, że będzie pasował zarówno do nowoczesnej, jak i tradycyjnej kuchni.

Wnętrze naczynia pokryte jest materiałem, do którego nie przywiera ryż. Dzięki takiemu rozwiązaniu utrzymanie urządzenia w czystości jest wyjątkowo proste. Opinie o sprzęcie marki OK ORI są wyjątkowo pochlebne. Konsumenci docenili dobry stosunek ceny do jakości wykonania produktu.

Model OK ORI 300 to elegancki ryżowar o pojemności 1 l i mocy 300 W. Ze względu na niewielką wagę (1,35 kg) przenoszenie sprzętu jest bardzo łatwe.

Zalety
Proste czyszczenie:

We wnętrzu ryżowaru znajdziesz misę wykonaną z nieprzywierającego materiału. Sprawia to, że czyszczenie sprzętu jest bardzo proste i nie zabiera zbyt dużo czasu.

Design:

Urządzenie wyróżnia się nowoczesnym i estetycznym wyglądem, więc będzie się dobrze prezentowało w kuchni urządzonej w stylu skandynawskim. Obudowa została pokryta białą farbą, która jest odporna na odpryskiwanie.

Obsługa:

Prezentowany sprzęt jest w pełni automatyczny. Oznacza to, że po umieszczeniu we wnętrzu ryżu i wody, konsument nie musi się martwić o wykipienie czy przypalenie dania. Na obudowie znajduje się prosty panel sterowania, na którym konsument wybiera, jaki typ ryżu chce otrzymać: sypki, klejący i do sushi.

Cena:

Cena produktu nie przekracza 100 zł, więc na pewno wiele osób będzie w stanie pozwolić sobie na zakup sprzętu. Do tego stosunek jakości wykonania oraz funkcjonalności urządzenia do jego ceny jest bardzo atrakcyjny.

Wady
Pojemność:

W naczyniu zmieści się tylko 1 l składników, co może nie wystarczyć na przygotowanie obiadu dla dużej rodziny.

 

 

 

 

Sencor SRM 1800SS 

 

Trzecim naczyniem do gotowania ryżu, które znalazło się w naszym rankingu jest urządzenie marki Sencor SRM 1800SS. Jest to już drugi produkt tej marki, który umieściliśmy w naszym zestawieniu. Jednak z racji dużo większej pojemności (aż 1,8 l) model ten jest nieco droższy. Należy jednak pamiętać, że dzięki temu w tym naczyniu przygotujemy obiad dla całej rodziny.

Obudowa ryżowaru wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu posłuży Ci przez wiele lat.

Podobnie jak poprzedni produkt tej marki, również ten model wyposażony jest w funkcję Keep Warm. Za jej sprawą przygotowany ryż będzie utrzymywać odpowiednią temperaturę nawet przez 6 godzin po przygotowaniu.

Naczynie to jest niezwykle bezpieczne, posiada bowiem potrójny system zabezpieczeń, który chroni przed przegrzaniem, wygotowaniem wody oraz automatycznie wyłącza sprzęt po ugotowaniu ryżu. Dzięki temu nie musisz ciągle doglądać postępów pracy. Opinie tym produkcie są bardzo pochlebne. Konsumenci docenili jego wydajną pracę.

Ryżowar Sencor SRM 1800SS to model o pojemności 1,8 l, w którym przygotujemy około 1,5 kg ryżu. Moc produktu to 700 W, co przekłada się na wydajną pracę.

Zalety
Bezpieczeństwo:

Ryżowar wyposażony jest w liczne zabezpieczenia, które sprawiają, że jego używanie jest w pełni bezpieczne dla konsumentów. Model posiada ochronę przed zagotowaniem wody, przegrzaniem, a co więcej po zagotowaniu automatycznie się wyłącza. Na obudowie znajdziesz świecące diody, które poinformują Cię o tym, czy produkt aktualnie pracuje.

Pojemność:

Sprzęt ma dużą pojemność, gdyż jest w stanie zmieścić 1,8 l (1,5 kg) ryżu, co pozwoli na przygotowanie sycącego obiadu dla dużej rodziny.

Keep Warm:

Urządzenie posiada opcję podtrzymywania ciepłej temperatury we wnętrzu misy przez czas do 6 godzin. Dzięki temu podawany obiad zawsze będzie ciepły. Z funkcji tej na pewno skorzystają rodziny, których członkowie wracają o różnych porach.

Wady
Cena:

Jeśli chcesz zakupić prezentowany sprzęt musisz się liczyć z wydatkiem około 110 zł.

 

 

 

 

Tristar RK-6111

 

Ostatnim produktem w naszym rankingu ryżowarów, jest model Tristar RK-6111. Jest to niezwykle estetyczny oraz wydajny sprzęt. Pojemność tego urządzenia to 1 l, dzięki czemu będzie on idealny dla małej rodziny.

Jak w przypadku poprzednich sprzętów, również i ten jest w pełni automatyczny. Oznacza to, że Twoim jedynym zadaniem jest odmierzenie odpowiedniej ilości ryżu oraz wody. Następnie po kilku minutach, naczynie samo przygotuje Twoje danie. Warto podkreślić, że w urządzeniu przygotujesz nie tylko sypki ryż, ale również inne dania jednogarnkowe. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku gotowania innych produktów niż ryż, wymagana jest nasza kontrola.

Ryżowar nie posiada programów do gotowania kasz, ciecierzycy czy ziemniaków, dlatego każdy użytkownik musi sam kontrolować pracę urządzenia. Produkt jest niezwykle prosty w utrzymaniu czystości. Jego wewnętrzne ścianki pokryte są specjalnym materiałem non-stick, do którego ryż się nie przykleja.

Co więcej, pokrywkę, miarkę oraz łyżkę można myć w zmywarce. Dotyczy to również wewnętrznego naczynia. Opinie o prezentowanym produkcie są bardzo pochlebne. Wielu konsumentów chwali ten sprzęt za jakość wykonania oraz elegancki design.

Model Tristar RK-6111 to ryżowar o pojemności 1 l, który powstał z myślą o małych rodzinach. Urządzenie choć jest niewielkie ma atrakcyjny design.

Zalety
Funkcjonalność:

W garnku możesz przygotować różne typy ryżu (sypki, klejący i do sushi), ale nie tylko. Naczynie pozwala na ugotowanie dań jednogarnkowych, takich jak gulasz.

Obsługa:

Używanie ryżowaru jest bardzo proste i w pełni intuicyjne. Jest to bowiem, sprzęt automatyczny, więc po odmierzeniu wody i ryżu cała praca odbywa się bez ingerencji konsumenta. Sprawia to, że w czasie gotowania woda nie wyparowuje. Prosty w obsłudze panel sterowania jest dobrze oznaczony, co ułatwia wybrania odpowiedniej funkcji.

Wady
Brak dodatkowych programów:

Sprzęt pozbawiony jest programów dla takich składników, jak kasza, ciecierzyca i ziemniaki, więc ich przygotowanie w urządzeniu zmusza konsumenta do kontroli jego pracy.

Pojemność:

Urządzenie najlepiej się sprawdzi w domach, w których mało się gotuje. Sprzęt może maksymalnie przygotować 1 l składników.

 

 

 

 

Ryżowar – jak w nim gotować?

 

Dowiedziałeś się już, jaki ryżowar jest polecany przez konsumentów. Kiedy już zdecydujesz się na zakup konkretnego modelu, z pewnością zaczniesz się zastanawiać, jak korzystać z urządzenia. Choć przygotowanie ryżu we wspominanym naczyniu zwykle jest łatwe, nie każdy użytkownik wie, jak się do tego zabrać. W tym artykule wskażemy Ci, w jaki sposób przygotować pyszne danie i o czym pamiętać, używając ryżowaru.

 

 

Jak korzystać z ryżowaru?

Jak zostało wspomniane we wstępie, korzystanie z ryżowaru nie powinno sprawić nikomu trudności. Tego typu sprzęt ma łatwy system obsługi – zwykle na jego obudowie znajduje się tylko kilka przycisków, a dołączona do zestawu instrukcja użytkowania nie ma wielu stron. Musimy pamiętać o tym, że wszystkie urządzenia się nieco różnią od siebie, dlatego zapoznanie się z instrukcją obsługi zakupionego przez nas modelu jest kluczowe. Ważne jest to, aby do naczynia wsypać odpowiednią ilość ryżu. Do odmierzania produktu posłuży nam dołączona do zestawu miarka. Konieczne jest również to, aby napełnić urządzenie wodą. To, ile cieczy należy do niego wlać, zależy od ilości ryżu, który chcemy ugotować.

Dokładne informacje na ten temat znajdziemy w dołączonej do kompletu instrukcji. Zazwyczaj wewnątrz naczynia znajduje się miarka z odpowiednimi oznaczeniami. Często przy użytkowaniu tego typu sprzętów nie trzeba korzystać jedynie ze wspomnianego kubeczka – można także używać innego naczynia, a w celu określenia odpowiednich proporcji sięgać do miarki z oznaczeniem ml.  Po napełnieniu garnka należy dokładnie zamknąć pokrywę. Kolejnym krokiem jest zwykle tylko włączenie sprzętu do prądu i naciśnięcie przycisku start.

 

Ryżowar – bezpieczeństwo użytkowania

Korzystając z ryżowaru, nie możemy zapomnieć o zachowaniu środków bezpieczeństwa. Urządzenie w trakcie pracy mocno się nagrzewa, stąd też tak ważne jest to, aby po zakończonym gotowaniu odczekać, aż sprzęt będzie chłodny. Miejmy na uwadze również fakt, że po otwarciu pokrywy, z naczynia wydobędzie się dużo gorącej pary, która może nas poparzyć.

 

 

Co zrobić, aby ryż był smaczny?

Jeśli chcemy, aby przygotowany przez nas ryż był sypki, przed jego włożeniem do naczynia, zalecane jest jego umycie. Czynność ta może jednak sprawić, że produkt zostanie pozbawiony nieco swoich wartości odżywczych. Jeśli lubimy bardzo miękki ryż, przed rozpoczęciem gotowania możemy namoczyć go w wodzie (powinno to trwać od 5 do 10 minut). Do naczynia warto wsypać niewielką ilość soli. Przyprawa ta sprawi, że ryż będzie miał bardziej wyrazisty smak. Nie jest jednak zalecane, aby dodać dużo soli, bo jak wiadomo, może mieć ona negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

 

Ryżowar – czy można gotować w nim tylko ryż?

Decydując się na zakup ryżowaru, warto wiedzieć, że jest to urządzenie o szerokim zastosowaniu. W naczyniu można zwykle przygotować nie tylko ryż, ale także kaszę czy makaron. Wiele dostępnych na rynku modeli łączy w sobie funkcje ryżowaru i parowaru. Oznacza to, że użytkownik w jednym urządzeniu przygotowuje pełnowartościowy obiad. W przypadku tego typu sprzętów w zestawie znajduje się taca, na której można ułożyć ulubione warzywa czy mięso. Przygotowując w ten sposób jedzenie, oszczędzemy czas – po gotowaniu zostaje nam tylko jedno brudne naczynie do mycia, a nie kilka garnków i patelnia. Warto dodać, że warzywa czy mięso gotowane na parze są też bardzo zdrowe.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...