Ranking 6 najlepszych piekarników parowych w 2020

Ostatnio aktualizowane: 23.11.20

 

Piekarnik parowy – Przewodnik zakupowy, ranking i test

 

Nowoczesne piekarniki parowe wciąż zyskują na popularności, gdyż pozwalają na szybkie upieczenie ciast czy dań, a przy tym można je bez trudu utrzymać w czystości. Postanowiliśmy przygotować ranking prezentujący godne uwagi sprzęty, a udało nam się go przygotować na podstawie analizy opinii konsumentów. Za najlepszy model w 2020 roku uznano piekarnik Amica ED37612B X-Type Steam, który równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz komory. Piekarnik nagrzewa się do temperatury 150 st. C. w zaledwie 3 minuty. Sprzęt ma podświetlane pokrętła, dlatego łatwiej użytkownikom wybrać odpowiednie ustawienia. Komora w środku ma specjalną powłokę EasyClean, która ułatwia czyszczenie. Drugie miejsce w zestawieniu należy do sprzętu Electrolux EOE7C31Z SenseCook o pojemności 72 l. Wyposażono go w system samoczynnego czyszczenia, który uaktywnia się, kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250 st. C. Zaletą modelu jest to, że drzwi zawsze są chłodne, więc nie ma ryzyka poparzenia dłoni. System Soft Closing pozwala na ich ciche domykanie.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Przewodnik zakupowy –  Jaki piekarnik parowy kupić?

 

Tematem tego poradnika będzie piekarnik parowy. Urządzenie to pojawiło się na rynku AGD już dość dawno, ale dopiero teraz zostało spopularyzowane i zauważone przez konsumentów, jako sprzęt pomocny w codziennym przygotowaniu zdrowego i smacznego pożywienia. Zatem opiszemy najważniejsze cechy piekarnika parowego, aby pozwolić Państwu na zapoznanie się z tym urządzeniem, a także wskażemy, na jakie cechy należy zwracać uwagę przy zakupie piekarnika.

 

 

Jak działa piekarnik parowy

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki piekarnik parowy wybrać, najpierw trzeba poznać to urządzenie. Aby najprościej określić, co to jest piekarnik parowy, można by powiedzieć, że jest to piekarnik, który ma funkcję gotowania na parze. Istnieją piekarniki parowe, które umożliwiają tradycyjne pieczenie, gotowanie na parze, a także pieczenie z wykorzystaniem pary. Nomenklatura tutaj też nie jest prosta, bo istnieją urządzenia do gotowania na parze z funkcją piekarnika, albo piekarniki z funkcją pary. Te drugie mają zwykle również możliwość podpiekania potrawy, gotowania w niskiej temperaturze, czy grillowania. Niezależnie, o jakiej nazwie wybierzesz model, takie urządzenie powinno mieć różne programy pieczenia, do przygotowywania różnego rodzaju jedzenia.

Na przykład pieczenie mięsa, warzyw, czy ryb odbywa się w różnych warunkach i temperatury i długości obróbki. Niektóre piekarniki parowe dysponują funkcją przygotowywania wielu potraw równocześnie, na różnych półkach piekarnika, również o zróżnicowanych parametrach pieczenia tych potraw. Piekarniki takie mają możliwość ustawienia różnych temperatur na różnych półkach.

 

Rodzaje piekarników parowych

Pod względem budowy, czy sposobu wykorzystana, również znajdziemy tu dużą rozmaitość. Mając na uwadze wygląd i funkcjonalność można generalnie rozróżnić dwa typy takich piekarników. Są to urządzenia zintegrowane z płytą grzewczą, czyli normalnym blatem kuchenki z palnikami, albo piekarniki samodzielne, które można zamontować w dowolnym miejscu w kuchni.

Ze względu na technologię grzania wykorzystywaną w piekarniku podział ten może być następujący:

Piekarnik elektryczny: Użyteczny wszędzie tam, gdzie nie ma gazu, lub gazu używać nie chcemy. Urządzenia takie mają precyzyjne ustawienia dotyczące temperatury, a także wiele rozmaitych funkcji dodatkowych.

Piekarnik gazowy: coraz częściej zastępowany elektrycznym, ze względu na większą precyzję ustawień.

A gdy bierzemy pod uwagę dodatkowo funkcje używania pary przy pieczeniu, to znajdziemy dwa rodzaje urządzeń:

Piekarnik parowy: który umożliwia pieczenie przy wykorzystaniu różnych stopni wilgotności. Taki sprzęt pracuje w nieco niższych temperaturach od tradycyjnych urządzeń i może zastąpić gotowanie na parze.

Piekarnik parowy z funkcją pieczenia: obok gotowania na parze umożliwia pieczenie, takie jak w tradycyjnym piekarniku. Dodatkową funkcją jest wówczas użycie pary wodnej do pieczenia i tym samym obniżenie temperatury pieczenia.

 

Funkcje piekarnika parowego

Zadając sobie pytanie, jaki jest najlepszy piekarnik parowy, trzeba się koniecznie przyjrzeć funkcjom dodatkowym urządzenia, które mamy zamiar kupić. Niestety piekarniki parowe z funkcją pieczenia na ogół nie mają zbyt wiele możliwości. Najczęściej jest to zaprogramowanie temperatury pieczenia, czasu pieczenia, włączenia, bądź nie, termoobiegu, a także możliwość uruchomienia kilku programów automatycznych, jeśli producent piekarnik wyposażył w takie. Więcej za to oferują nam piekarniki tradycyjne z funkcją pary i tu możemy znaleźć takie udogodnienia jak:

Pieczenie tradycyjne przy użyciu górnej i dolnej grzałki

Termoobieg umożliwiający szybsze pieczenie, a także jednoczesne pieczenie na kilku poziomach piernika.

Opiekacz – czyli klasyczny grill

Supergrill – opiekacz działający z górną grzałką służący do przygotowania mięsa na rożnie obrotowym

Termoobieg wraz z supergrillem umożliwia pieczenia dużych porcji mięsa

Podpiekanie – dolna grzałka przypieka spody potraw

Zarumienianie – górna grzałka przyrumienia potrawy z góry

Funkcja pizza – znakomita do przygotowania tego przysmaku

Ciasta – służy do pieczenia ciasta z użyciem dolnego i górnego grzejnika, a także z włączonym termoobiegiem

Slow cooking – sposób na powolne przygotowanie potraw w kąpieli wodnej oraz niewysokiej temperaturze.

Rozmrażanie – łagodny obieg ciepłego powietrza zapewniający rozmrażanie potraw, a także np. suszenie grzybów.

Wiele z tych funkcji w połączeniu z funkcją pary pozwala na całkiem nowe możliwości w kuchni. Jednak zanim podejmiesz decyzje o zakupie, zastanów się, jakie potrawy robisz najczęściej w kuchni. Czasem posiadanie kilku nieużywanych przez nas funkcji w piekarniku, może spowodować znaczny wzrost kosztów przy zakupie.