fbpx

Piece do pizzy ranking

Ostatnio aktualizowane: 20.09.19

 

Inne potrzeby ma osoba prywatna, a inne restauracja, dlatego wybierając produkty do naszego rankingu pieców do pizzy, wyłoniliśmy urządzenia różnego typu. Zarówno te duże, w których jednorazowo można upiec kilka placków, jak również mniejsze modele, do przygotowania włoskiej pizzy w domowym zaciszu. Wśród najciekawszych propozycji znalazł się model G3 Ferrari G10006. Prezentowany sprzęt bardzo szybko się nagrzewa i długo utrzymuje wysoką temperaturę. Umożliwia przygotowanie klasycznej pizzy, ale też pieczenie wielu innych dań i deserów. Jest to propozycja do wykorzystania w domu. Jeśli jednak szukasz czegoś większego, do użycia w restauracji, Twojej uwadze polecamy model Hendi Profi Line. Jest to bardzo duży sprzęt, który pozwala na jednoczesne pieczenie aż 8 placków. Prezentowany model nie należy do tanich propozycji, ale to świetna inwestycja do pizzerii. Jeśli żaden z tych sprzętów nie przypadł Ci do gustu, zachęcamy Cię do przeczytania całego rankingu, jak również poradnika wskazującego, jak wybierać piec do pizzy.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaki piec do pizzy kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Decydując się na zakup pieca do pizzy do lokalu gastronomicznego lub domu, należy wziąć pod uwagę kilka bardzo ważnych parametrów, które wpływają na sprawności danego modelu. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów takiego sprzętu, począwszy od piecy jednokomorowych zasilanych na prąd, po te gazowe o kilku poziomach. Dlatego przygotowaliśmy dla Państwa poradnik, który podpowie, jaki piec do pizzy wybrać, by cieszyć się smakiem przepysznych dań.

Rodzaje – jaki piec do pizzy jest najlepszy?

Wśród dostępnych modeli wyróżniamy:

Elektryczne piece do pizzy – charakteryzują się łatwą obsługą oraz możliwością regulacji temperatury, co umożliwia dostosowanie urządzenia do naszych potrzeb. Mimo swojej stosunkowo niskiej ceny, eksploatacja elektrycznych pieców do pizzy może okazać się kosztowna, gdyż pobierają one moc.

Gazowe piece do pizzy – mimo wysokiej ceny są  bardziej ekonomiczne w utrzymaniu. Każdy gazowy sprzęt musi mieć sprawną wentylację, którą należy sprawdzać co jakiś czas.

Piece domowe – to sprzęt kształtem przypominający gofrownicę/opiekacz do kanapek, w którym możemy łatwo i szybko przygotować jedną pizzę. Większość modeli pozwala na upieczenie dania w kilka minut. Ponadto, takie urządzenie może posłużyć do upieczenia innych potraw, jak np. tosty, lasagne czy pieczenie. Zwykle do produktu dołączana jest specjalna książeczka z przepisami, która może nas zainspirować.

Piec opalany drewnem – jest to coraz popularniejszy model. Ze względu na kwestię bezpieczeństwa, nie sprawdzi się on jednak w każdym lokalu. Taki piec nie tylko przykuwa uwagę gości odwiedzających restaurację, ale również gwarantuje oryginalny, tradycyjny smak przygotowanym przez nas potrawom.

 

Liczba poziomów

Na rynku dostępne są piece do pizzy o różnej liczbie poziomów. Im więcej komór, tym większe możliwości danego urządzenia i tym więcej dań możemy przygotować w tym samym czasie. Należy jednak pamiętać, że dodatkowe poziomy oznaczają większy pobór mocy naszego sprzętu. Jeśli szukasz urządzenia do domu, wystarczy Ci jeden poziom lub sprzęt w kształcie opiekacza. Pozwalają one na upieczenie pizzy zaledwie w kilka minut, więc przygotowanie kilku dań nie zajmie dużo czasu.

 

Izolacja i inne zabezpieczenia

Przed zakupem danego sprzętu, należy zwrócić uwagę na izolację w piecu. Izolacja ma za zadanie utrzymywać ciepło wewnątrz urządzenia, uniemożliwiając jego rozpraszanie się na zewnątrz. Oznacza to, że im lepsza izolacja, tym niższe są koszty eksploatacyjne. Dlatego wiele modeli pokrytych zostało specjalną powłoką, która odbija ciepło. Piece domowe posiadają specjalne silikonowe lub plastikowe elementy, które zapobiegają nagrzewaniu się obudowy i umożliwiają jej bezpieczne otwarcie.

 

Moc

Moc pieca do pizzy zależy od danego modelu. Im większe urządzenie, tym większa moc grzewcza. Dlatego w sklepach dostępne są sprzęty o mocy od 3 kW do nawet 8 kW. W przypadku pieców domowych, taka moc wynosi 1 kW, gdyż są one małe i zwyczajnie nie potrzebują większej mocy.

 

Waga

Należy pamiętać, że piec do pizzy umieszcza się na półkach lub blatach, dlatego waga takiego urządzenia jest bardzo istotna. Im więcej komór w danym sprzęcie, tym więcej on waży. Dlatego na rynku dostępne są modele ważące od 20 kg do nawet 45 kg. Waga pieców domowych jest zdecydowanie niższa i zbliżona jest do wagi gofrownic czy tosterów. Nie powinna więc przekraczać 3 kg.

 

Wydajność grzewcza

Ten parametr odpowiada za równomierne rozpraszanie się ciepła w urządzeniu, co skutkuje równym upieczeniem się pizzy z każdej strony. Temperatura w piecu musi być taka sama z każdej strony, w przeciwnym razie może to skutkować częściowym przypaleniem się danego dania. Należy również pamiętać, że wysoka wydajność nie idzie w parze z wysokim zużyciem energii.

 

Zakres temperatury

Zakres temperatury oznacza minimalną oraz maksymalną temperaturę, jaką może osiągnąć dany model. Najczęściej spotykane są piece do pizzy z zakresem temperatury od 50 st. C do 500 st. C. To pozwala na przygotowanie oprócz pizzy wielu innych dań w urządzeniu, takich jak: zapiekanki, lasagne, itp. Do zmiany temperatury służy specjalne pokrętło, które zapewnia nam szybkie i wygodne dostosowanie ustawień do naszych potrzeb.  

 

Oświetlenie

Przy wyborze pieca do pizzy, warto jest zwrócić uwagę, czy dany model posiada oświetlenie wewnętrzne. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne w użyciu, gdyż nie musimy otwierać drzwi by sprawdzić, czy nasze danie jest już gotowe. Zapewni nam to również bezpieczeństwo w trakcie wkładania i wyjmowania potraw.

Płyta szamotowa

Przed zakupem pieca do pizzy, należy zwrócić uwagę na jakość wykonania płyty szamotowej. Jej zadaniem jest równomierne rozpraszanie ciepła w urządzeniu, co zapewnia dokładne pieczenie ciasta. Powierzchnia takiej płyty powinna być więc optymalnie porowata, co pozwoli na utrzymanie strumienia ciepła pod pizzą. Uchroni to również przed przypaleniem i spękaniem spodu ciasta.

 

Dodatkowe funkcje

Niektóre modele pieców do pizzy posiadają dodatkowe funkcje, których zadaniem jest zapewnienie nam większego komfortu w trakcie pracy. Wśród nich wyróżniamy:

Drzwi otwierane bezdotykowo – zapewnią nam sterylne miejsce pracy, a izolacja na wysokim poziomie uniemożliwia nagrzewanie się drzwi co mogłoby grozić oparzeniem.

Kółka – specjalna podstawa z kółkami pozwoli na wygodne przestawianie pieca z miejsca na miejsce, co przyda się w szczególności w przypadku urządzeń gazowych, które wymagają przeglądów technicznych.

Stojak na oleje i przyprawy – sprawdzi się on w małych lokalach gastronomicznych. Pozwala nam to zaoszczędzić sporo miejsca i zdecydowanie ułatwi pracę w kuchni.

Wysuwana półka – pozwala na szybkie i wygodne wkładanie dań do środka oraz wyjmowanie ich po upieczeniu. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, które ułatwi pracę w kuchni i zapewni nam bezpieczeństwo.

 

System obsługi

Piece do pizzy posiadają prostą i czytelną regulację temperatury grzania. Urządzenia przeznaczone do lokali gastronomicznych mają często kilka pokręteł, każde odpowiadające za inny poziom. W przypadku modeli domowych, regulacja temperatury wygląda tak, jak w przypadku gofrownicy. Posiadają więc one przycisk start oraz możliwość dostosowania temperatury nawet do 300 st. Celsjusza. Coraz częściej znajdziemy też sprzęty, które mają wyświetlacz, na którym możemy ustawić wszelkie parametry grzania.

 

Łatwość przechowywania

Wybierając model na jedną pizzę, zwróć uwagę na to, żeby jego przechowywanie nie było problematyczne. Polecamy sprzęty o małych gabarytach z miejscem na kabel. Wtedy nasze urządzenie bez problemu schowamy w szafce.

 

Piece do pizzy w dobrych cenach

Cena pieców do pizzy różni się w zależności od rodzaju zasilania oraz liczby komór. Najtańsze, jednokomorowe urządzenia elektryczne kosztują około 500 złotych. Droższe modele to te gazowe, posiadające kilka poziomów. Za taki sprzęt zapłacimy ponad 4000 złotych. Najtańsze są jednak piece domowe, za które zapłacimy już 200 złotych.

 

 

Najlepsze piece do pizzy w 2019 roku

 

Pizza stała się jedną z najpopularniejszych potraw na całym świecie. Pyszny, chrupiący placek z najróżniejszymi dodatkami – to wyjątkowe ciasto potrzebuje szybkiego pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze – wtedy jest najlepsze, najbardziej chrupiące, ale niezbyt twarde. Dlatego też przygotowaliśmy ranking pieców do pizzy, najlepszych na polskim rynku, dzięki którym i Ty będziesz cieszyć się cudownym smakiem chrupiącego placka z dodatkami.

 

Nasze zalecenia

 

G3 Ferrari G10006

 

1-g3-ferrari-g10006G3 Ferrari G10006 to najlepszy piec do pizzy. Jest to bardzo dobre urządzenie umożliwiające nam szybkie przygotowanie doskonałej pizzy. Pozwala wytworzyć wystarczająco dużą temperaturę, aby uzyskać idealne danie. Kamień umieszczony w piecu szybko się nagrzewa, utrzymuje wysoką temperaturę, wyciągając z ciasta wilgoć i sprawiając, że jest smaczniejsze i bardziej chrupiące.

Zwarta budowa maszyny, dwa elementy grzejne oraz kamienie utrzymujące wysoką temperaturę pozwalają przygotować pizzę w zaledwie 5 minut.  Oczywiście w urządzeniu można też upiec inne dania – grzanki, kanapki na ciepło, Piadine, Focaccia i wiele innych.

Model ten ma wbudowany, 5 minutowy timer z sygnałem dźwiękowym. Obudowa pieca jest odporna na zarysowania. Wygodna kontrolka gotowości do pracy ułatwia nam jego obsługę. Możliwa jest regulacja temperatury do 390 st. C. Moc urządzenia to 1200W. Jest ono zgodne z europejskimi normami EN 60335-2-9:A13/2010.

Ten dobry i tani piec do pizzy zyskał uznanie wielu konsumentów. Ceniony jest za kompaktowe wymiary, dzięki którym jest doskonałą propozycją do każdej kuchni.

G3 Ferrari G10006 to bardzo dobry piec do pizzy do 500 zł. Urządzenie ma moc 1200 W. Nagrzewa się do temperatury maksymalnie 390 st. C. Produkt ten jest zgodny z europejskimi normami i w pełni bezpieczny.

Zalety
Szybkie nagrzewanie:

Piec do pizzy bardzo szybko się nagrzewa. To znacznie przyspiesza naszą pracę, a jednocześnie pozwala zabezpieczyć przed utratą energii, co przekłada się na niższe rachunki.

Utrzymanie wysokiej temperatury:

Kamień znajdujący się wewnątrz tego urządzenia bardzo dobrze utrzymuje wysoką temperaturę i to dzięki niemu pieczenie zajmuje zaledwie 5 min.

Funkcjonalność:

Nie jest to jedynie sprzęt służący do pieczenia pizzy. Możemy go również wykorzystać do przygotowania wielu innych, pysznych dań na przykład panini, zapiekanki, a nawet ciasteczek.

Timer:

Ponieważ prezentowany piec ma Timer, nie musimy ciągle doglądać pizzy w czasie, gdy ta się piecze. Zegar można ustawić na maksymalnie 5 min, czyli tyle ile piecze się pizza.

Regulacja pracy:

Urządzenie ma system regulacji pracy. Maksymalna temperatura, jaką osiąga piec wynosi 390 st. C. Można ją zmieniać, dostosowując pracę pieca do naszych potrzeb.

Wady
Pojemność:

Jednocześnie możemy przygotować w piecu tylko jedną pizzę. Jest to więc wyłącznie model do użytku prywatnego.

 

 

 

 

Hendi Profi Line 44

 

2-hendi-piec-do-pizzy-2-poziomowyHendi Profi Line 44 to niezawodny, gastronomiczny piec do pizzy, w którym jednocześnie możemy piec aż 8 placków o średnicy 35 mm. Jest to idealna propozycja dla pizzerii lub restauracji. Front urządzenia został wykonany ze stali nierdzewnej w kolorze czarnym, dzięki czemu jest odporny na uszkodzenia i jednocześnie pięknie się prezentuje.

Każda z komór ma 3 mocne grzałki zapewniając odpowiednią temperaturę. W każdej z komór możemy uzyskać inną temperaturę z zakresu + 50 st. C do +500 st. C, co sprawia, że urządzenie jest bardzo funkcjonalne. W efekcie model ten stanowi nie tylko niezawodny piec do pieczenia pizzy, ale również wielu innych pysznych dań i ciast.

Drzwi z okienkiem są wyjmowane, co znacznie ułatwia czyszczenie jego wnętrza. Każda z komór ma wymiary 72 cm x 72 cm x 14 mm. Opinie o piecach do pizzy tego producenta są bardzo pozytywne. Model Hendi Profi Line 44 został uznany za bardzo wydajny i niezawodny. Poza tym wyróżnia go solidne wykonanie.

Hendi Profi Line 44 to to gastronomiczny piec do pizzy, który osiąga temperaturę nawet 500 st. C. Urządzenie umożliwia jednoczesne pieczenie 8 pizz o średnicy ok. 30 cm.

Zalety
Pojemność:

W piecu możemy jednocześnie piec aż osiem 30 centymetrowych placków. Poza tym bez problemu włożymy kilka blach ciasta o sporych wymiarach. Jest to jedna z większych propozycji dostępnych na naszym rynku.

Wykonanie:

Urządzenie ma solidną obudowę, a jego front wykonano ze stali nierdzewnej. W efekcie jest to inwestycja na długie lata, która przy okazji jest łatwa w pielęgnacji.

Regulacja temperatury:

Urządzenie ma system regulacji temperatury w zakresie od + 50 st. C do + 500 st. C, a więc możemy dostosować pracę urządzenia do naszych potrzeb oraz dania, które w danym momencie przygotowujemy.

Łatwość czyszczenia:

Wiele osób wybrało ten model ze względu na to, że jego czyszczenie nie sprawia większego problemu. To ważne w pizzeriach, w których piec czyści się bardzo często.

Wady
Cena:

Piekarnik kosztuje prawie 7 tysięcy złotych. Jest to więc profesjonalne urządzenie, wyłącznie do użytku w gastronomii.

 

 

 

 

Stalgast X-Line 781421

 

3-stalgast-piec-do-pizzy-xPiec do pizzy Stalgast X-Line 781421 to kolejny produkt w naszym zestawieniu. Zakres pracy do 500°C umożliwia nam upieczenie pysznej pizzy w bardzo krótkim czasie. Jest to również niezastąpiony sprzęt do wypieku innych potraw i ciast, gdyż temperaturę można regulować.

Specjalny kominek odprowadzający parę zabezpiecza przed poparzeniem, a możliwość sterowania grzałką to rozwiązania ułatwiające obsługę. Panel frontowy został wykonany ze stali nierdzewnej, a pozostała część obudowy ze stali w kolorze czarnym, dlatego urządzenie świetnie pasuje do każdej kuchni.

Poza tym obudowa jest wysoce odporna na zarysowania i łatwa w utrzymaniu czystości. Wymiary urządzenia to: wysokość – 420 mm, głębokość – 850 mm, szerokość – 1010 mm. Jednocześnie możemy w nim piec 4 pizze o średnicy 36 cm. Dlatego jest idealne do restauracji oferujących ten włoski przysmak.

Trzeba też zauważyć, że zajmuje niezbyt dużo miejsca i jeśli lubisz pizzę i inne wypieki wymagające dużych temperatur, jest to model, który powinien znaleźć się w Twojej kuchni. Użytkownicy potwierdzają, że jest to wysokiej jakości produkt, wykonany z bardzo dobrych materiałów.

Piec do pizzy Stalgast X-Line 781421 ma wymiary: wysokość – 42 cm, głębokość – 85 cm i szerokość – 101 cm. Jednocześnie można w nim piec 4 pizze o średnicy 36 cm. Urządzenie nagrzewa się do temperatury 500 st. C.

Zalety
Regulacja temperatury:

Urządzenie można rozgrzać do temperatury maksymalnie 500 st. C.

Kominek odprowadzający parę:

Specjalny kominek odprowadzający parę zabezpiecza przed poparzeniem, a możliwość sterowania grzałką znacznie ułatwia obsługę.

Wykonanie:

Panel frontowy został wykonany ze stali nierdzewnej, a pozostała część obudowy ze stali w kolorze czarnym, dlatego urządzenie świetnie pasuje do każdej kuchni.

Łatwość obsługi:

Piec ma równie prosty system obsługi, co zwykły piec w kuchenkach, jakich używamy w naszych domach. W związku z tym jego obsługa nie sprawi nam większego problemu.

Wady
Gabaryty:

Prezentowany model jest bardzo duży, dlatego potrzebujemy sporo miejsca na jego ustawienie.

 

 

 

 

TwójPasaż.pl PDO-6 632218 

 

Piec do pizzy domek PDO-6 632218 to urządzenie dla osób, które lubią efektowne produkty. Pozwala nie tylko przygotować pyszną pizzę, ale też zorganizować ciekawą zabawę, gdyż jednocześnie można piec 6 małych pizz. Dzięki temu każdy uczestnik imprezy może przygotować własny placek.Prezentowany sprzęt umożliwia przygotowanie 6 pizz w zaledwie 5 minut. Jest to możliwe za sprawą mocy, która wynosi 1000 W. Zaletą produktu jest to, że podczas pracy nie powstaje dym, a tym samym nieprzyjemny zapach.

Zestaw składa się z pieca imitującego glinianą kopułę, blachy oraz 6 łopatek do pieczenia. Bardzo ważne jest to, że kopuła wykonana jest z gliny. Materiał ten jest solidny, odporny na uszkodzenia, a do tego całość wygląda atrakcyjnie.

Prezentowany sprzęt zyskał uznanie wielu konsumentów. Przede wszystkim ze względu na to, że wyróżnia się na tle innych urządzeń do pieczenia pizzy.

Piec do pizzy domek PDO-6 632218 to produkt do użytku prywatnego. Urządzenie ma moc 1000 W. Składa się z glinianej kopuły, blachy oraz 6 łopatek.

Zalety
Wygląd:

Wiele osób zdecydowało się na zakup tego pieca ze względu na jego atrakcyjny design. Taki model można postawić na stole i będzie stanowił jego piękną ozdobę.

Szybka praca:

Urządzenie ma moc 1000 W, więc szybko się nagrzewa, a ze względu na to, że kopuła jest gliniana, lepiej utrzymuje wysoką temperaturę. To wszystko sprawia, że pizza piecze się w zaledwie 6 minut.

Wykonanie:

Jest to piec wykonany z bardzo solidnych materiałów, wysoce odpornych na uszkodzenia mechaniczne. Na szczególną uwagę zasługuje kopuła pieca wykonana z gliny, która jest trwałym materiałem.

Wady
Pobór prądu:

Urządzenie nie jest energooszczędne, pobiera sporo energii, więc nie jest to najbardziej ekonomiczna propozycja, jaką znajdziemy na polskim rynku.

Wydajność:

Jednorazowo przy użyciu sprzętu można piec 6 pizz, ale o niewielkiej średnicy, więc jest to urządzenie niezbyt wydajne.

 

 

 

Stalgast 781024

 

5-stalgast-piec-do-pizzy-dwukomorowyStalglast 781024 to ostatni piec do pizzy w naszym zestawieniu. Jest to model dwukomorowy, wyprodukowany w Polsce przez STALGAST Radom. Piec ma płyty szamotowe o grubości 20 mm. Zakres pracy urządzenia to nawet 450 st. C. Ma ono specjalny kominek odprowadzający parę.

Komora pieca jest oświetlana, co ułatwia jego obsługę. Wygodnym rozwiązaniem jest możliwość niezależnego sterowania grzałką górną oraz dolną, a więc jednocześnie możemy piec różne dania, które wymagają innej temperatury. Pojemność maksymalna to 8 pizz o średnicy 32 cm.

Obudowa została wykonana z blachy ocynkowanej. Wymiary urządzenia to: wysokość – 753 mm, głębokość – 761 mm, szerokość – 975 mm. Natomiast jego waga wynosi 161 kg. Ze względu na takie parametry jest to idealna propozycja do punktów gastronomicznych.

Może stanowić nie tylko piec do wypiekania pizzy, ale również wielu innych potraw. Ten elektryczny model zyskał uznanie wielu restauratorów. Uznawany jest za niezawodny i bardzo pojemny. Poza tym wyróżnia go atrakcyjny design.

Urządzenie Stalgast 781024 to piekarnik gastronomiczny. Jednocześnie możemy w nim piec do 8 pizz o średnicy 32 cm. Model ten ma następujące wymiary: wysokość – 75,3 cm, głębokość – 76,1 cm i szerokość – 97,5 cm.

Zalety
Oświetlenie:

Prezentowany piec ma bardzo dobre oświetlenie pozwalające nam na doglądanie procesu pieczenia bez konieczności otwierania pieca, a tym samym utraty ciepła.

Pojemność maksymalna:

Jednocześnie możemy piec 8 pizz o średnicy 32 cm. Jest to więc jedna z wydajniejszych propozycji w naszym zestawieniu.

Wykonanie:

Jest to solidnie wykonany sprzęt, który jest odporny na uszkodzenia i nie rdzewieje.

Wady
Gwarancja:

Produkt jest objęty zaledwie roczną gwarancją producenta.

Ciężar:

Piekarnik waży 161 kg, więc jego transport jest problematyczny.

 

 

 

 

Dlaczego warto kupić piec do pizzy?

 

Pizza to jedna z ulubionych potraw większości z nas. Aby cieszyć się jej pysznym smakiem zazwyczaj wychodzimy do restauracji. Jednak nie w każdym lokalu ciasto jest wypieczone w taki sam sposób, wszystko zależy od tego, jaki sprzęt wykorzystano do przygotowania pizzy. Czy rzeczywiście warto kupić specjalny piec do wypieku włoskich dań? Jakie są jego zalety?

 

 

Niepowtarzalny smak pizzy

Pizzę możemy bez trudu przyrządzić sami w domu, gdyż wyrobienie ciasta nie należy do trudnych czynności. Jednak problem pojawia się później, gdy potrawę trzeba upiec. Jeśli wykorzystujemy do tego zwykły piekarnik, prawdopodobne jest to, że smak pizzy nie będzie zadowalający. Poza tym dobór odpowiedniej temperatury czy poziomu grzania wielu osobom sprawia problem. Z pomocą profesjonalnego pieca możemy wypiec ciasto za każdym razem tak, żeby było chrupiące, miało dobrze przyczepiony spód i charakterystyczne bąbelki na brzegach (powstające na skutek działania bardzo wysokiej temperatury). Przyrządzona w ten sposób pizza inaczej smakuje. Tak twierdzą również pracownicy restauracji, gdzie zamiast zwykłych pieców używa się tych specjalnie przystosowanych do wypieku tej popularnej włoskiej potrawy. Według nich przyrządzenie pizzy jest znacznie łatwiejsze.

 

Możliwość wypieku innych dań

Choć nazwa wskazuje, że piec służy do pieczenia pizzy, jest na tyle praktyczny, że można wykorzystać go również do przygotowania innych dań. Dotyczy to nie tylko profesjonalnych, gastronomicznych modeli, ale także tych przeznaczonych do użytku domowego. Z poradnika dowiedziałeś się, jaki piec do pizzy jest polecany i na pewno wiesz, że dobry sprzęt daje możliwość wypiekania w nim zapiekanek z różnymi dodatkami, bułek czy niektórych potraw z owocami morza. Co ciekawe, w lokalach gastronomicznych piec nierzadko wykorzystuje się ponadto do pieczenia oraz późniejszego podgrzewania ciast podawanych na ciepło, czyli np. szarlotki.

 

 

Zachęta do zdrowszego sposobu odżywiania się

Zbyt częste jedzenie pizzy może przyczynić się do wzrostu tkanki tłuszczowej. Niemniej jednak do przygotowania tej potrawy najczęściej wykorzystujemy składniki, które mają cenne witaminy i minerały. Mowa tu m.in. o pomidorach, oliwkach, rukoli, oliwie. Poza tym, tak jak pisaliśmy wcześniej, piec służy do przygotowywania także innych dań na bazie choćby ciasta drożdżowego. Wielu ekspertów przekonuje, że dobrze wypieczone potrawy z dodatkiem świeżych i dobrej jakości składników są niskokaloryczne.

 

Łatwa obsługa i konserwacja

Obsługa pieca do pizzy nie jest trudna. Ustawienie odpowiednich parametrów pracy urządzenia nie powinno zająć zbyt dużo czasu. Tak naprawdę wystarczy podłączyć sprzęt do prądu i wybrać temperaturę, do jakiej ma się nagrzać (w zależności od mocy pieca nagrzewanie może zająć od kilkunastu do kilkudziesięciu minut). Zwykle o gotowości urządzenia do pracy informuje specjalna lampka na obudowie. Ponieważ większość sprzętów, zwłaszcza tych gastronomicznych, ma szklany front, można swobodnie obserwować proces pieczenia pizzy i wyjąć ją we właściwym momencie. To, na co trzeba uważać podczas używania rozgrzanego pieca to czas, w którym drzwiczki zostają otwarte. Jeżeli szybko ich nie zamkniemy, temperatura w komorze spadnie i czas pieczenia potrawy się wydłuży.

Również konserwacja pieca nie jest kłopotliwa. Po każdym użyciu należy umyć urządzenie, aby utrzymać je w czystości. Jeżeli nie usuniemy resztek jedzenia, mogą się przypalić po kolejnym rozgrzaniu sprzętu, a wtedy w komorze powstanie niezbyt przyjemny zapach. Od czasu do czasu powinno się umyć piec także z zewnątrz, po ostygnięciu obudowy.

 

 


Produkty te nie są już dostępne

 

 

Ariete Gennaro 904

 

4-piec-do-pizzy-da-gennaro-metalKompaktowy piec do pizzy Ariete Gennaro 904 z piekarnikiem to nasza czwarta propozycja. Jest to model od włoskiej marki Ariete, której początki sięgają lat 60 XX wieku. W zaledwie 5 minut otrzymasz gotową, pyszną pizzę o średnicy do 29 cm. Oczywiście pizza jest wypiekana na naturalnym kamieniu.

Urządzenie ma okienko i obracany talerz, dzięki czemu możemy kontrolować stopień wypieczenia pizzy. Poza tym ma ono trzy stopnie pracy. Moc tego sprzętu to 1000 W. Ten praktyczny piec to niezastąpione rozwiązanie, które powinno znaleźć się w Twojej kuchni.

Jest doskonały nie tylko do pieczenia pysznych włoskich placków, bardzo popularnych na całym świecie. To również świetny sprzęt, w którym upieczesz ciasta, ciasteczka lub tortille, a także bułeczki. Dlatego też tak wielu użytkowników tego urządzenia stwierdziło, że jest to niezwykle funkcjonalne rozwiązanie, usprawniające pracę w kuchni.

Poza tym, jak zauważają konsumenci, ma mocną obudowę ze specjalną powłoką zapobiegającą zbytniemu nagrzewaniu się, a więc zabezpieczającą użytkownika przed poparzeniem.

 

 

 

Myslimy, ze ponizsze artykuly beda dla Ciebie interesujace, jesli spodobal Ci sie ten, który wlasnie przeczytales:

 

Najlepsze parowary

Grill gazowy

Dobry okap kuchenny

 

4
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Zespół NRmartynaZbyszek Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Zbyszek
Guest
Zbyszek

Mam piec do pizzy G3 Ferarri i jest wspaniały. Pizza jest idealna. Ciasto się nie przykleja, elegancko się i równo się piecze. Z tego pieca wychodzi najlepsz domowa pizza.

martyna
Guest
martyna

Zamówiłam ostatnio piec do pizzy G3Ferrai, widze różnice w smaku i wygladzie pieczonej pizzy. Jednak rozgrzanie do 400 stopni robi robotę!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (57 votes, average: 4.58 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status