Najlepszy piec do pizzy na drewno

Ostatnio aktualizowane: 21.04.19

 

Jaki piec do pizzy na drewno wybrać?

 

Pizza to jedno z najsmaczniejszych włoskich dań, które zna każdy. Jeśli otwierasz własną pizzerię, niezbędnym urządzeniem do przyrządzania pysznych placków jest odpowiedni piec. Tradycyjne modele opalane drewnem nadają się świetnie do klimatycznych wnętrz, gdyż tworzą nastrojową atmosferę i przyciągają klientów. Niestety oferta rynkowa tego typu urządzeń jest niezwykle szeroka, co sprawia, że trudno podjąć decyzję. Aby nieco ułatwić Ci zakup właściwego produktu, przygotowaliśmy ten poradnik. Na końcu znajdziesz także ranking, w którym umieściliśmy trzy najlepsze piece na drewno do pizzy.

 

 

Tradycyjne modele na drewno zyskują coraz większą popularność wśród właścicieli lokali gastronomicznych. Świetnie nadają się one do wypieku oryginalnej włoskiej pizzy, a możliwość dopasowania ich wyglądu do wystroju wnętrza stwarza ciepłą i przytulną atmosferę. Tego typu urządzenia są łatwe w obsłudze, ekonomiczne i przede wszystkim ekologiczne. Czas pieczenia to około 3-4 minuty, czyli dwukrotnie krócej, niż na przykład w piecu elektrycznym. Oprócz pizzy, w takim piecu możemy przygotowywać wyśmienite i soczyste mięsa, ryby, a także wszelkiego rodzaju chleby i wiele innych potraw.

Wybierając piec na drewno, upewnijmy się, że ma on kształt kopuły, dzięki której pizza będzie odpowiednio wypieczona. Taka konstrukcja sprawia, że ciepło jest kumulowane w dolnej części i pozwala na równomierne pieczenie. Zwróćmy uwagę także na komin, który powinien być usytuowany w przedniej części paleniska, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w komorze.

Bardzo istotny jest również materiał, z jakiego powstał dany piec. Aby posiadał on odpowiednie właściwości, należy zbudować go z surowców charakteryzujących się dobrym współczynnikiem akumulacji ciepła. Najlepszy piec na drewno do pizzy w 2019 roku wykonany jest z kamienia lub ceramiki, jednak bardziej spopularyzowane są modele z cegieł szamotowych i gliny oraz specjalnej zaprawy odpornej na działanie wysokich temperatur. Najnowocześniejsze urządzenia produkuje się również ze stali nierdzewnej z szybą ze szkła hartowanego. Służy ona do doglądania, na jakim etapie jest przygotowywanie włoskiego przysmaku.

 

 

Piece do pizzy na drewno – ranking

 

 

IMG ACHILLE

 

Jeśli szukasz wysokiej jakości pieca, w którym przyrządzisz pyszną pizzę we włoskim stylu, model IMG ACHILLE powinien Cię zainteresować. Ten piec na drewno do pizzy w dobrej cenie umożliwia wypiekanie trzech placków jednocześnie i nagrzewa się w czasie 25 minut.

Model ten posiada szamot o grubości 7,5 cm oraz specjalną konstrukcję, dzięki której możemy go zainstalować w kuchni bez konieczności murowania.  Jego powierzchnia wypieku wynosi 86 cm x 50 cm, natomiast wymiary zewnętrzne to: szerokość – 124 cm, głębokość – 82 cm, wysokość – 160 cm. Otwór pieca ma natomiast 66 cm szerokości i 18,9 cm wysokości.

Urządzenie nadaje się do przygotowywania różnych potraw, w tym chleba, mięsa czy ryb. Jest ono przystosowane do tacek o różnych wymiarach i kształtach. Osoby, które zdecydowały się na zakup tego produktu zgodnie twierdzą, że jest to przyzwoity sprzęt dostępny za rozsądną cenę. Poza tym, użytkownikom przypadła do gustu jego wytrzymałość i solidne wykonanie.

 

 

 

 

IMG Quatro Pro

 

Nasze zestawienie nie byłoby kompletne bez modelu IMG Quatro Pro. Jest to profesjonalny i mobilny piec do wypiekania pizzy, który możemy dowolnie przemieszczać dzięki zamocowanym kółkom. Dzięki temu sprzęt jest bardzo ustawny i dobrze sprawdza się również na wolnym powietrzu, tarasie czy w ogrodzie.

Model ten ma specjalnie dostosowaną komorę, w której możemy umieszczać tace o różnych kształtach i wielkości. Urządzenie nagrzewa się w ciągu 30 minut i jest w stanie upiec 4 pizzy jednocześnie. Powierzchnia wypieku pieca wynosi 90 cm x 60 cm, natomiast jego wymiary zewnętrzne to: wysokość – 160 cm, szerokość – 64 cm, głębokość – 22 cm.

Warto wziąć także pod uwagę bardzo pozytywne opinie na temat tego modelu, które sprawiają, że sprzedaje się on bardzo szybko. Użytkownicy doceniają piec przede wszystkim za jego atrakcyjny design, solidne wykonanie oraz bezawaryjność.

 

 

 

 

IMG GIOTTO

 

W naszym rankingu nie mogło zabraknąć modelu IMG GIOTTO. Jest to nowoczesny piec do pizzy w kształcie walca, którego atrakcyjny design z pewnością świetnie wkomponuje się w niejedno pomieszczenie.

Powierzchnia wypieku urządzenia o wymiarach 110 cm x 100 cm wykonana jest z kamienia i pomieści aż 6 sztuk pizzy. Zewnętrzna kopuła ze stali szlachetnej oraz zastosowanie opatentowanej technologii sprawiają, że piec utrzymuje wysoką temperaturę przez długi czas.

Wymiary sprzętu to: szerokość – 132 cm, głębokość – 139 cm, wysokość – 182 cm. Piec osiąga temperaturę roboczą w 40 minut. Nadaje się on również do przygotowywania różnych potraw, w tym chleba, mięsa czy ryb.

Mimo, iż jest to zdecydowanie najdroższa propozycja w naszym zestawieniu, jest ona pozytywnie oceniana przez konsumentów. W swoich opiniach podkreślają oni, że dzięki wzmocnionej konstrukcji piec jest bardzo wytrzymały. Dodatkową zaletą jest jego ciekawy wygląd.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...