ᐅ Dobre patelnie elektryczne gastronomiczne – Ranking i opinie

Najlepsza patelnia elektryczna gastronomiczna

Ostatnio aktualizowane: 15.12.19

 

Jaką patelnię elektryczną gastronomiczną wybrać?

 

W każdej profesjonalnej restauracji z pewnością przyda się gastronomiczna patelnia elektryczna. Jej cechą charakterystyczną jest wysoka wydajność, za sprawą której w krótszym czasie można przygotować dużą liczbę kotletów, placków ziemniaczanych lub innych potraw wymagających smażenia. Wybór odpowiedniego modelu nie należy jednak do najłatwiejszych i po to powstał ten poradnik. Ułatwi Ci on podjęcie decyzji, a znajdujący się na końcu ranking zaprezentuje 3 najciekawsze według nas produkty tego typu.

 

 

Patelnie elektryczne używane w gastronomii można podzielić na dwa rodzaje, biorąc pod uwagę ich głębokość. Pod tym względem rozróżniamy więc modele płytkie (mają od 8 cm do 10 cm głębokości) oraz głębokie (ponad 10 cm głębokości). Wiele zależy od tego, w jakim celu zakupiony produkt będzie używany. Jeżeli z pomocą patelni zamierzamy nie tylko smażyć, ale i dusić potrawy, lepsza będzie ta głęboka, gdyż będzie ją można wykorzystać na więcej sposobów.

Wszystkie patelnie, bez względu na rodzaj, mają niemal taką samą konstrukcję. W jej skład wchodzą: elementy grzejne (podgrzewają one wannę smażalniczą), pokrywa, przełącznik mocy, a także lampki sygnalizacyjne. Najczęściej wykorzystywane w gastronomii modele przypominają wyglądem prostokątne wanny i posiadają specjalny lej, gdzie gromadzi się tłuszcz.

Należy pamiętać, że sprzęt do gotowania zawsze powinien być czysty. Dlatego też najlepsza gastronomiczna patelnia elektryczna w 2019 roku musi mieć łatwą w pielęgnacji powierzchnię. Z tego względu najlepszym wyborem będzie model wyposażony w dźwignię lub silnik, który sprawi, że produkt sam będzie się przechylał, przez co tłuszcz swobodnie wypłynie.

Uważa się, że najlepsze gastronomiczne patelnie elektryczne wykonane są ze stali nierdzewnej. Ten materiał nie tylko bardzo estetycznie wygląda, ale też jest wytrzymały i tym samym wysoce odpornyna działanie wysokich temperatur. Poza tym nawet przy bardzo częstej eksploatacji na produkcie ze stali nierdzewnej nie pojawią się ślady korozji, co zmusiłoby nas do zakupu nowego modelu.

Istotną rolę odgrywa też płynność regulacji temperatury. Im płynniej będzie działać regulacja, tym lepiej, ponieważ wtedy nie będziemy mieli żadnych problemów z ustawieniem odpowiedniej wartości. W ten sposób będziemy mogli też uniknąć przypalenia potrawy.

Wybierając patelnię elektryczną nie należy zapominać o jej pojemności. Optymalna wartość w tym przypadku wynosi od ok. 30 l do 40 l. Tak duża pojemność produktu sprawi, że z łatwością przygotujemy w szybkim czasie kilka lub nawet kilkanaście porcji potrawy.

 

 

Gastronomiczne patelnie elektryczne – ranking

 

 

Stalgast 778002

 

Stalgast 778002 to patelnia uchylna, z pomocą której można nie tylko smażyć, ale też dusić różnego rodzaju potrawy. Cechuje ją płynna regulacja temperatury (maksymalnie do 300 st. C) oraz pojemność wynosząca ok. 40 l. Oznacza to, iż jest to odpowiedni produkt także do dużych restauracji, ponieważ pozwala przygotować jednocześnie dużą liczbę porcji dania (jego wydajność to ok. 100 kotletów na godzinę).

Opisywany model został wyposażony w termostat bezpieczeństwa z regulowanym resetem, jak również ręczny przechył misy, który ułatwia zlewanie nagromadzonego oleju. Ze względu na to, że obudowa patelni i jej powierzchnia grzejna zostały wykonane ze stali nierdzewnej, produkt zachowuje estetyczny wygląd przez bardzo długi czas, nawet przy codziennym użytkowaniu.

Jak twierdzą konsumenci, jest to elektryczna patelnia gastronomiczna godna polecenia. Do jej największych zalet zaliczana jest duża pojemność i wydajność. Poza tym produkt można wykorzystać na kilka sposobów, co ułatwia przyrządzanie różnorodnych dań.

 

 

 

 

Bartscher 150340

 

Klienci, których interesuje gastronomiczna patelnia elektryczna w dobrej cenie, powinni bliżej przyjrzeć się produktowi Bartscher 150340. To model, który ma pojemność ok. 8 l, a jego wymiary wewnętrzne wynoszą: 37 cm x 28,5 cm. Może on przydać się nie tylko w mniejszej restauracji, ale także w domu.

Jest to patelnia uniwersalna. Może ona posłużyć zarówno do smażenia, jak też duszenia różnych składników. Model marki Bartscher ma nieprzywierającą powłokę, za sprawą której można uniknąć przypalenia potrawy. To ułatwia również utrzymanie produktu w czystości.

Opinie na temat wspomnianej patelni elektrycznej są bardzo pochlebne. Za jej główny atut konsumenci uznali funkcjonalność i szybkość przygotowania potraw. Poza tym prezentowany model można także wykorzystać w domu i poczuć się jak profesjonalny kucharz.

 

 

 

 

Kromet 000.PE-040X

 

Kromet Patelnia 000.PE-040X to elektryczny model o pojemności 64 l, idealny do dużej gastronomii. Ma on mechaniczny przechył misy, który ułatwia pozbycie się nagromadzonego tłuszczu. Takie rozwiązanie sprawia, że utrzymanie patelni w czystości nie jest trudne. Wpływa to też pozytywnie na komfort użytkowania.

Model marki Kromet został wyposażony w termostat zabezpieczający misę przed przegrzaniem. W efekcie urządzenie może nam posłużyć bardzo długo i nie ma ryzyka jego uszkodzenia. Temperaturę w tym przypadku można płynnie regulować w zakresie od 50 st. C do 275 st. C. Daje to szerokie możliwości przygotowania posiłków, także tych wymagających smażenia w bardzo głębokim tłuszczu i w wysokiej temperaturze.

Konsumenci docenili opisany wyżej produkt głównie za jego wysoką wydajność. Umożliwia ona przygotowanie dużej ilości potraw w krótkim czasie. Mechaniczny przechył zbiornika patelni jest dużym udogodnieniem, za sprawą którego nie trzeba używać siły, aby pozbyć się tłuszczu lub innych płynów powstających w czasie gotowania.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status