Najlepsza fontanna czekoladowa Hendi

Ostatnio aktualizowane: 21.04.19

 

Jaka jest najlepsza fontanna czekoladowa Hendi w 2019 roku?

 

Od pewnego czasu nasze przyjęcia są wzbogacane fontannami czekolady. Obyczaj ten przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i zyskał w całej Europie wielu wielbicieli. Zapach czekolady przyciąga, bowiem nie tylko dzieci, ale i dorosłych, którzy równie trudno dają się jej oprzeć, co dzieci. Nie sposób jest, bowiem oprzeć się pokusie i nie zanurzyć w ciepłej, spływającej po kaskadzie czekoladzie rozmaitych łakoci, owoców czy innych specjałów. Fontanny czekoladowe można zobaczyć na tych przyjęciach, gdzie organizatorzy przywiązują dużą wagę do oprawy uroczystości i nadania jej niecodziennego charakteru.

Można wyróżnić dwa segmenty fontann czekoladowych. Są to urządzenia profesjonalne, cateringowe, do obsługi przyjęć na 30, 80 i więcej osób, albo urządzenia domowe służące do uświetnienia urodzin dziecka, gdzie liczba gości nie przekracza 10 osób.

Niezależnie od rozmiaru fontanny i ilości kaskad, jakie oferuje, sposób działania fontann jest zawsze taki sam. W podstawie znajduje się element grzewczy, który utrzymuje czekoladę we właściwej temperaturze. Wewnątrz fontanny znajduje się świder i wirnik, które współpracują tak, aby gorąca czekolada została zassana i dostarczona na najwyższy poziom urządzenia, skąd spływa swobodnie po kaskadach na najniższy poziom, by znów zostać przetransportowaną na szczyt fontanny. Spływająca kaskadowo czekolada kusi wszystkich uczestników przyjęcia, aby zanurzyć w niej owoce lub inne przekąski.

Fontanny czekoladowe występują w różnych rozmiarach i pojemnościach, a także mają różne kształty. Większe modele, takie które mogą obsłużyć przyjęcie na przykład na 120 osób nie tylko są modelami, gdzie producenci dbają, aby urządzenie pracowało super cicho, ale też nadają się nie tylko do oferowania kaskady czekoladowej, ale również sosu serowego, czy kajmaku. Urządzenia takie, również są przystosowane do pracy ciągłej.

Gdy kupujemy urządzenie domowe, to dobrze jest sprawdzić sposób użytkowania upatrzonego modelu, czy obsługa jego jest łatwa i prosta, a także sprawdzić, w jaki sposób czyścimy urządzenie po użyciu. Wiadomo, że podstawy nie wolno zanurzać w wodzie, więc aby dało się ją łatwo wyczyścić szmatką zanurzoną w ciepłej wodzie, nie powinna ona mieć zbyt wielu zakamarków, trudnych do wyczyszczenia. Również pozostałe elementy ruchome, jak wirnik i śruba powinny nadawać się do mycia w zmywarce.

 

 

Hendi 274101

Najważniejsze zalety

Fontanna czekoladowa jest łatwa do złożenia, bo wystarczy wyjąć z opakowania podstawę z zasilaniem, na niej umieścić śrubę obrotową i powyżej ustawić wieżyczkę i urządzenie po podłączeniu do prądu jest gotowe do pracy.

Dodatkowo elementy fontanny są wykonane ze stali nierdzewnej, co sprawia, że nie są podatne na uszkodzenia mechaniczne, a dodatkowo śrubę i wieżyczkę można myć w zmywarce, co znacznie ułatwia sprzątanie po przyjęciu.

 

Najważniejsze wady

Podgrzewacz urządzenia nie jest przystosowany do podgrzewania czekolady od początku. Wstępnie czekoladę należy podgrzać w oddzielnym naczyniu i dopiero płynną wlać do podgrzewacza urządzenia.

 

 

 

OPIS PODSTAWOWYCH CECH PRODUKTU

 

Fontanny czekoladowe Hendi, to obecnie modny dodatek do przyjęć. Przyciągają one nie tylko miłośników czekolady, ale również chętnych, aby poznać gastronomiczne nowinki. Fontanna czekoladowa stwarza na przyjęciu niepowtarzalny klimat uroczystości.

 

 

Dobra i tania fontanna czekoladowa Hendi, to model przeznaczony do obsługi niewielkich przyjęć do maksymalnie 10 osób. Można go wypełnić czekoladą w ilości 700 g. Urządzenie ma wymiary: wysokość 390 mm, oraz średnicę 210 mm. Pracuje ono w oparciu o zasilanie elektryczne 230 V i ma moc 250 W. Panel sterowania zawiera dwa włączniki, jeden służy do włączania silnika urządzenia, a drugi do uruchomienia podgrzewania czekolady. Aby użyć fontannę czekoladową, trzeba ją ustawić na stabilnym i równym podłożu. Włączyć element grzewczy fontanny i poczekać do rozgrzania jej. Następnie 700 gram czekolady wkładamy do oddzielnego naczynia i rozgrzewamy ją wkładając naczynie z czekoladą do innego naczynia wypełnionego wodą o temperaturze około 60 stopni Celsjusza.

Podczas rozpuszczania czekolady, dobrze jest ją zamieszać od czasu do czasu, co przyspiesza jej rozpuszczenie. Gdy uzyskamy konsystencję płynnego jogurtu należy czekoladę przelać do fontanny czekoladowej. Jeśli uzyskana konsystencja jest zbyt gęsta można dolać nieco oleju słonecznikowego. Gdy włączymy zasilanie fontanny, śruba obrotowa uniesie czekoladę do góry. Współpracujące ze sobą śruba i wirnik powodują, że gorąca czekolada jest zasysana z dołu i przesuwana na najwyższy poziom. Z najwyższego miejsca spływa po zewnętrznej części urządzenia w formie fontanny na dół, aby znów zostać zassaną do góry. Gdy tylko fontanna czekolady zacznie spływać każdy z uczestników zabawy może w niej zanurzać owoce i inne przekąski.

 

Po skończonej zabawie, przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia należy pamiętać, aby odłączyć je od zasilania. Resztę czekolady przelać do innego pojemnika, a podstawę urządzenia umyć miękką szmatka zwilżoną w ciepłej wodzie. Podstawa zawiera elementy elektryczne i elektroniczne, które nie powinny mieć kontaktu z wodą. Do mycia nie należy używać żadnych silnych środków czyszczących, a śrubę obrotową i wieżyczkę można włożyć do zmywarki i tam je umyć.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...