Maszynki do mielenia mięsa ranking

Ostatnio aktualizowane: 15.08.18

 

Tym razem wybieramy dla Państwa maszynkę do mielenia mięsa. Szukając doskonałego produktu znaleźliśmy Zelmer MM 1200.84 Symbio. Wyboru tego modelu dokonaliśmy analizując wiele różnych opinii konsumentów i użytkowników najrozmaitszych maszynek. Wybór padł również na ten model, bo jest to wszechstronne urządzenie. Za jego pomocą można zmielić mięso, nawet to, zawierające wiele włókien. Da się też wykonać własne kiełbasy za pomocą nakładki masarskiej, czy też zetrzeć warzywa i owoce na różnej wielkości wiórki czy talarki. Umożliwia to zarówno mocny silnik urządzenia, jak i dołączone akcesoria, na które składa się kilka sitek o różnej średnicy oczek, a także kilka rodzajów szatkownic. Model jest także kompatybilny z innymi urządzeniami Zelmera, więc można do niego dokupić kolejne moduły i wykorzystując ten sam napęd wzbogacić sprzęt o szatkownicę, wyciskarkę do soków, czy młynek żarnowy. Lecz jeśli nie jesteś fanem produktów tego producenta zainteresuj się równie wysokiej jakości i funkcjonalności maszynką Caltronic FW 3151. Model ten jest niemal tak samo chwalony za wyjątkowe cechy, jak opisany Zelmer.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką maszynkę do mielenia kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Maszynka do mielenia mięsa to niezwykle funkcjonalny sprzęt, który ułatwi nam przygotowanie wielu dań. Jeśli wybierzesz dobre urządzenie, będzie Ci służyło przez długie lata, nie tylko do mielenia mięsa, ale też innych produktów. Przy użyciu takiej maszyny przygotujesz delikatny ser na sernik, pyszne musy owocowe, placki ziemniaczane, cudowne kopytka czy kruche ciasteczka. Wystarczą odpowiednie przystawki i dobry silnik. Aby ułatwić Ci zakup odpowiedniego modelu stworzyliśmy ten oto poradnik o tym, jaką maszynkę do mielenia wybrać.

Rodzaje

Wyróżniamy dwa typy maszynek do mielenia mięsa– ręczne i elektryczne. Pierwsze, w stylu retro pięknie się prezentują i są tańsze w eksploatacji, ale niestety, praca z nimi jest męcząca i długotrwała. Jeśli więc lubisz szybkie sprzęty, postaw na maszynkę elektryczną. Warto jednak pamiętać, że czasem może zdarzyć się chwilowy brak prądu. Poza tym modele elektryczne bywają awaryjne (nawet te najlepsze w końcu się psują). Dlatego zabezpieczenie w postaci dobrej maszynki ręcznej będzie niezastąpione.

 

Maszynka ręczna

Zasada jej działania jest prosta. W takim urządzeniu za mielenie odpowiada specjalna ślimacznica, która jest napędzana mechanicznie. Modele ręczne wciąż dostępne są w ofercie wielu producentów AGD, ale z roku na rok stają się coraz mniej popularne.

 

Maszynka elektryczna

Ślimacznica w takim sprzęcie jest napędzana przez specjalny silnik z przekładniami. Takie urządzenie jest łatwiejsze w obsłudze i bardziej wydajne. Praca z nim jest lekka i przyjemna, nie wymaga od nas dużego wysiłku. Często jest wyposażone w dodatkowe funkcje i różnego rodzaju dodatki, które umożliwiają szersze zastosowanie maszynki.

 

Materiał

Zarówno w przypadku modeli ręcznych, jak i elektrycznych ważne jest solidne wykonanie. Na rynku znajdziesz urządzenia w obudowie plastikowej, aluminiowej, żeliwnej czy stalowej. W przypadku sprzętów ręcznych polecamy stal i żeliwo. Zwłaszcza wtedy, gdy planujesz mielenie twardych składników. W urządzeniach elektrycznych najczęściej stosuje się plastik lub stal. Materiał zawsze musi być solidny, odporny na wibracje i wyższe temperatury (przy intensywnej pracy, silnik maszynki bardzo się nagrzewa).

Model ręczny zwykle można myć pod wodą, dlatego należy sprawdzić jego odporność na korozję oraz to, czy można go myć w zmywarce. Jeśli chodzi o gardziel i podajnik, najlepiej wybrać stalowe lub metalowe elementy. Najdroższym materiałem jest stal, która jest najbardziej trwała. Nie bez znaczenia jest też materiał, z jakiego wykonuje się sitko i noże. Najlepiej znaleźć taki model, którego elementy można myć w zmywarce. Poza tym muszą być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

 

Stabilizacja jest istotna

W przypadku urządzeń elektrycznych ważnym elementem będzie odpowiednia, stabilna konstrukcja i nóżki antypoślizgowe, aby w czasie pracy sprzęt nie przemieszczał się na blacie. Modele ręczne montuje się do blatu. Decydując się na taką maszynę, warto sprawdzić stabilność systemu montażu. Maszynka nie powinna się ruszać podczas kręcenia korbką. Odradzamy zakup modeli na przyssawki. Nie jest to najbardziej stabilny sposób montażu.

 

Moc – jaka maszynka do mielenia mięsa jest najlepsza?

W przypadku modeli elektrycznych ważnym parametrem jest moc. Na rynku znajdziesz maszynki do mielenia o mocy 250 W, jak i takie 2000 W. Często w parametrach urządzenia producenci podają dwa typy mocy – stałą i wysięgową (maksymalną). Ta druga osiągana jest  przy maksymalnym obciążeniu pracy, przy dużej intensywności (na przykład twardy produkt). Jeśli często mielisz twarde mięso i nie chcesz, aby doszło do zatarcia silnika, nie wybieraj urządzenia o mocy mniejszej niż 500 W. Jeśli masz zamiar często i intensywnie eksploatować maszynkę, zdecydują się na mocniejszy sprzęt – ponad 1000 W.

 

Wydajność

Wydajność ma szczególne znaczenie dla profesjonalnych kuchni, ale też dla osób prywatnych, które jednocześnie mielą dużo składników. Jeśli na przykład przygotowujesz  kiełbasy na święta lub dużą ilość sernika, wybierz sprzęt o sporej wydajności. Zwykle waha się ona w granicach 1,2 kg do 3 kg na minutę.

Końcówki

Kiedyś zarówno maszynki ręczne, jak i elektryczne służyły wyłącznie do mielenia mięsa. Jednak producenci chcąc uatrakcyjnić swoje produkty oferują sprzęty wyposażone w różne końcówki sitka, ostrza i nasadki. Dzięki temu niepozorna maszyna może stać się bardzo funkcjonalnym sprzętem o szerokim spektrum zastosowań. Na przykład ułatwi Ci robienie makaronu, wyciskanie soku, mielenie kawy czy orzechów. Standardem jeśli chodzi o wyposażenie są dwa sitka z otworami o różnej wielkości, aby uzyskać różną grubość mielenia. Jednak coraz częściej spotkamy dodatkowe sitka i nakładki, służące do: formowania ciasteczek, kręcenia makaronu, mielenia drobnej żywności, mielenia kawy, mielenia ziół, robienia kebbe, czyli bliskowschodniego dania, które składa się ze mięsno-pszenicznej otoczki, a także mięsnego nadzienia, robienia kiełbas, robienia owocowych musów, szatkowania mięsa, szatkowania warzyw, ucierania serawyciskania owoców.

 

Regulacja prędkości pracy

Dobry sprzęt powinien mieć regulację prędkości pracy, dzięki której dostosujemy go do mielonego produktu. Najlepiej wybierać modele z regulacją kilkustopniową. Niskie obroty wystarczą do robienia musów czy mielenia sera, a wysokie będą potrzebne do mięsa.

 

Ekran LCD

W zaawansowanych modelach stosowany jest wyświetlacz, na którym można wybrać opcje pracy urządzenia. Decydując się na produkt z takim rozwiązaniem, musisz zwrócić uwagę na jasność wyświetlacza. W tańszych produktach jest on stosowany w celu podniesienia atrakcyjności, ale jego obsługa jest utrudniona ze względu na małą czytelność.

 

Zabezpieczenia

Dobra maszynka musi mieć zabezpieczenia przed niekontrolowanym uruchomieniem przez dziecko. Kolejna kwestia to system zabezpieczeń przed przegrzaniem silnika. Urządzenie wyłącza się automatycznie, gdy silnik zaczyna osiągać zbyt wysoką temperaturę. Poza tym najlepiej wybierać model z kontrolkami pracy informującymi nas np. o podłączeniu sprzętu do prądu.

Wyposażenie

Warto zdecydować się na zakup pełnego kompletu, w którym znajdziesz wszystkie niezbędne elementy ułatwiające użytkowanie maszynki. Podstawą jest popychacz ze specjalną podkładką na układanie mięsa. Przydatna jest też tacka. Warto zwrócić uwagę, czy dany model ma chowany kabel. Kolejne ciekawe rozwiązanie to funkcja rewers. Dzięki niej zawsze możesz odwrócić proces mielenia i wycofać składnik, który zablokował mechanizm.

 

Maszynki do mielenia mięsa w dobrych cenach

Cena urządzenia będzie zależeć od marki, jej popularności na rynku, a także funkcji, jakie posiada dany model. Sprzęty ręczne są tanie – kosztują ok 60-150 zł. Warto więc posiadać taki model, jako alternatywę dla narzędzia automatycznego. Cena maszynek elektrycznych waha się od 100 do ponad 2000 zł. Dobre urządzenie znajdziesz już za 200 zł. Modele najdroższe to najczęściej maszynki profesjonalne lub też takie, które wykonane są według specjalnego projektu, nawiązującego na przykład do stylistyki retro.

Warto jednak podkreślić, że maszynka to urządzenie, które w domach wykorzystujemy przez kilka minut w ciągu tygodnia, czasem nawet miesiąca, a więc stylistka to kwestia drugorzędna. Lepiej postawić na solidny silnik o dużej wydajności pracy i niskiej awaryjności.

 

 

Najlepsze maszynki do mielenia mięsa w 2018 roku

 

Przyrządzane w domu kiełbasy, mięso mielone czy surówki są nie tylko bardziej smaczne od kupnych, lecz również zdrowsze. Przede wszystkim robiąc własne wyroby to my decydujemy co się w nich znajdzie. Przeczytaj nas ranking by dowiedzieć się jak wybrać odpowiednią maszynkę do mielenia mięsa i zacząc samemu przygotować potrawy.

 

Nasze zalecenia

 

Zelmer MM 1200.84 Symbio

 

1.Zelmer MM 1200.84 SymbioPierwsza propozycja to Zelmer MM 1200.84 Symbio. Ta maszynka do mielenia mięsa ma moc 1900 W, a jej wydajność mielenia wynosi 2,3 kg mięsa na minutę. Kupując ten produkt, dodatkowo w zestawie otrzymamy popychacz, trzy sitka do mięs o wielkości otworów 2,4 mm, 4mm i 8mm, nasadkę masarską do napełniania kiełbas i formowania krokietów, dwustronny nożyk oraz szatkownicę z zestawem czterech bębnów tnących, które przetwarzane jedzenie zamienią w plasterki, wiórki czy mus.

Bębny trące, czy też tarki, pomogą nam przygotować przecier z owoców, lub surówkę.  W tym modelu została zastosowana metalowa komora mielenia, oraz plastikowa misa zasypowa. Urządzenie zostało również wyposażone w schowek na przewód i sitka, oraz antypoślizgowe nóżki.

Dodatkowo producent zainstalował w tym modelu zabezpieczenie przed uszkodzeniem silnika w razie zablokowania maszynki przez mielone produkty. Użytkownicy potwierdzają, że maszynka dobrze sobie radzi zarówno z mięsem jak i twardymi warzywami. Jako pozytywne cechy tego produktu konsumenci również wymieniają dużą moc i łatwość czyszczenia po użyciu.

Maszynka do mielenia mięsa Zelmer MM 1200.84 Symbio to sprzęt, który z całą pewnością ułatwi nam pracę w kuchni. Prezentowany model ma moc 1900 W, a jego wydajność wynosi 2,3 kg mięsa na minutę. Takie osiągi są gwarancją, że nasza praca w kuchni znacznie się skróci.

 

Zalety

Zestaw: Maszyna jest sprzedawana w komplecie z wieloma, przydatnymi elementami. Wśród nich znajdziemy trzy sitka do mięs o wielkości otworów 2,4 mm, 4 mm i 8 mm, jak również popychacz, nasadkę masarską do napełniania kiełbas oraz formowania krokietów. Ciekawym elementem jest także dwustronny nożyk oraz szatkownica z czterema bębnami tnącymi, dzięki którym pokroimy składniki w plasterki, zetrzemy na wiórki czy mus.

Wykonanie: Produkt jest bardzo solidny, odporny na uszkodzenia. Sama komora mielenia jest metalowa. Natomiast dołączona misa została wykonana z wysokiej jakości plastiku. W tym modelu została zastosowana metalowa komora mielenia oraz plastikowa misa zasypowa.

Funkcjonalne rozwiązania: Urządzenie posiada schowek na przewód i sitka, jak również antypoślizgowe nóżki. Dzięki temu jest wygodny w obsłudze i przechowywaniu.

Zabezpieczenie przed uszkodzeniem silnika: Mamy tutaj system, który chroni silnik maszynki przed uszkodzeniem, gdy dojdzie do zablokowania przetwarzanych składników.

Wydajność: Sprzęt ten dobrze radzi sobie z mięsem i twardymi warzywami. Potwierdzają to liczne, pozytywne oceny konsumentów.

 

 

 

 

Caltronic FW 3151

 

2.Caltronic FW 3151Nasz ranking maszynek do mielenia mięsa kontynuujemy z Caltronic FW 3151. To urządzenie ma moc 550 W. Model ten posiada nóż wykonany ze stali szlachetnej, oraz metalowe gardło ślimak a także metalową tackę do napełniania. Metal, jak wiemy, jest bardzo trwałym materiałem. Dodatkowo nie wpływa on na smak przetwarzanej żywności.

Kupując tę maszynkę do mielenia mięsa otrzymamy również w zestawie nasadkę do wyrobu wędlin, nasadkę do kuchni orientalnej i nasadkę do pieczywa oraz popychacz. Dodatkowo zestaw zawiera trzy wymienne noże tarczowe, które pozwolą na mielenie produktów na różne grubości i nóż ze stali nierdzewnej o 4 ostrzach.

Producent wyposażył ten model w gumowe nóżki antypoślizgowe. Urządzenie działa na dwóch prędkościach, posiada również bieg wsteczny, który może okazać się przydatny przy przetwarzaniu twardszych produktów. Opinie osób, które zakupiły ten produkt utwierdzają w przekonaniu, że ta maszynka do mielenia mięsa jest uniwersalna i można ją także wykorzystać do przetwarzania zarówno warzyw, jak i owoców.

Użytkownicy mówią również o solidnej konstrukcji produktu, oraz łatwym czyszczeniu urządzenia po skończonej pracy.

Dobra maszynka do mielenia mięsa do 250 zł to urządzenie Clatronic FW 3151. Moc prezentowanego sprzętu to 550 W. Konsumenci potwierdzają, że jest to wydajny i solidny sprzęt.

 

Zalety

Nóż: Prezentowany model jest wyposażony w nóż wykonany ze stali szlachetnej. Jest on bardzo ostry i bez problemu radzi sobie nawet z twardymi składnikami. Dzięki czemu maszynka jest bardzo wydajna. Warto wspomnieć, że w zestawie znajdują się trzy wymienne noże tarczowe.

Dodatkowe elementy: Maszynka oprócz klasycznego noża i sitek posiada kilka dodatkowych elementów, które usprawnią naszą pracę w kuchni. W komplecie znajdziemy przede wszystkim nasadkę do wyrobu wędlin, a także nasadkę do pieczywa, przygotowywania dań kuchni orientalnej i popychacz.

System pracy: Urządzenie może działać na jednej z dwóch prędkości, którą dobieramy do naszych potrzeb. Ciekawym rozwiązaniem jest też bieg wsteczny, który okazuje się niezastąpiony, gdy mielimy twarde składniki.

Cena: Niewątpliwą zaletą produktu jest jego atrakcyjna cena.

 

Wady

Głośność pracy: Prezentowana maszynka do mielenia mięsa jest dość głośna.

 

 

 

 

Zelmer Diana 887.54 Symbio

 

3.Zelmer Diana 887.54 SymbioKolejny produkt to Zelmer Diana 887.54 Symbio. Ponieważ firma Zelmer jest bardzo znanym i popularnym producentem sprzętu AGD w Polsce, postanowiliśmy przedstawić kilka modeli tej firmy. Moc modelu Diana jest trochę mniejsza niż jego „starszego brata” i wynosi 1500 W.

Także wydajność mielenia jest inna i wynosi 1,7 kg mięsa na minutę. Produkt ten również nie jest polecany do mielenia twardych artykułów spożywczych. Jednak idealnie się nada do przetworzenia mięsa, czy przygotowania surówki na obiad. A to dzięki dodatkom dołączonym do zestawu.

Kupując tą maszynkę do mielenia mięsa otrzymamy trzy sitka o średnicy otworów 2,7 mm, 4mm i 8 mm, szatkownicę z zestawem 4 bębnów tnących, które umożliwią tarcie, szatkowanie i cięcie na plastry warzywa, oraz nasadkę masarką i popychacz.

Jest to dobra i tania maszynka do mielenia mięsa i będzie idealna dla osób, które oczekują od tego typu urządzenia podstawowych funkcji, oraz korzystają z niego sporadycznie. Konsumenci potwierdzają, że produkt dobrze mieli żywność, jest wydajny a do tego cichy przy pracy.

Zelmer to znany w Polsce producent AGD, proponuje nam model Diana 887.54 Symbio. Urządzenie ma moc 1500 W. Jego wydajność mielenia wynosi 1,7 kg mięsa na minutę.

 

Zalety

Solidne ostrza: Maszynka jest wyposażona w solidne ostrza, które bez problemu poradzą sobie z mieleniem lub krojeniem nawet najtwardszych składników.

Zestaw: Do maszynki dołączane są trzy sitka o średnicy otworów 2,7 mm, 4 mm i 8 mm, jak również szatkownica z zestawem 4 bębnów tnących. Dzięki nim możemy szatkować, trzeć lub ciąć warzywa w plastry. W komplecie nie zabrakło też popychacza.

Funkcjonalność: Prezentowany sprzęt jest bardzo funkcjonalny, bo może nam służyć nie tylko do klasycznego mielenia mięsa, ale też przetwarzania innych składników.

 

Wady

Mały otwór wlotowy: W swoich ocenach konsumenci podkreślają, że prezentowany sprzęt ma dość mały otwór wlotowy, co zmusza nas do przygotowywania mniejszych kawałków mięsa czy warzyw. Niestety przy dużej ilości składników, może to wydłużyć naszą pracę.

 

 

 

 

Bosch MFW67440

 

4.Bosch MFW67440Najlepsza maszynka do mielenia mięsa to taka, która będzie spełniała wszystkie nasze oczekiwania. Zobaczmy więc, czy Bosch MFW67440 posiada cechy takiej maszynki. To urządzenie ma moc 2000 W i wydajność mielenia wynoszącą 3,5 kg mięsa na minutę. Producent podaje, że model ten posiada ponad 10 funkcji i dzięki niemu przetworzymy nie tylko mięso, czy rybę, lecz również warzywa owoce czy sery.

Dołącza on również do zestawu specjalną końcówkę, dzięki której będziemy mogli przygotować Kebbe, czyli bliskowschodnie danie składające się z mięsno – pszenicznej skorupki i mięsnego nadzienia. Oprócz tego dodatku, w zestawie znajdziemy także: popychacz, tarczę do tarcia, sitka o średnicy otworów 3 mm, 4,5 mm i 6 mm, nakładkę masarską oraz lejek.

Bezpieczeństwo użytkowania powinny zapewnić antypoślizgowe podkładki, jak i wbudowana ochrona przed przeciążeniem. A komfort przechowywania zdecydowanie zwiększy zintegrowany schowek na akcesoria. Opinie konsumentów na temat tej maszynki do mielenia mięsa są dobre. Wspominają w nich o cichej pracy urządzenia, oraz trwałości i wydajności sprzętu.

Bosch MFW67440 to jeden z najbardziej wydajnych sprzętów, jaki znajdziemy na rynku. Model ten ma moc 2000 W i wydajność mielenia wynoszącą 3,5 kg mięsa na minutę. Bez problemu poradzi sobie nawet z twardymi składnikami.

 

Zalety

Funkcjonalność: Prezentowany sprzęt ma aż 10 funkcji. Pozwoli nam nie tylko zmielić mięso, ale również ryby, warzywa, owoce czy sery. W swoich ocenach konsumenci podkreślają, że największym atutem tego sprzętu jest jego funkcjonalność.

Zwartość zestawu: W komplecie znajdują się nie tylko noże i tradycyjne sitka (tutaj o średnicy otworów 3 mm, 4,5 mm oraz 6 mm), ale też takie do przygotowywania Kebbe. W zestawie znajduje się również popychacz, tarcza do tarcia, nakładka masarska oraz lejek.

Bezpieczeństwo: Urządzenie posiada specjalny system chroniący silnik przed przeciążeniem. W ten sposób unikniemy zatarcia silnika.

 

Wady

Cena: Jest to dość drogi sprzęt. Koszt zakupu tego modelu to prawie 800 zł.

 

 

 

 

Kenwood MG510

 

5.Kenwood MG510Ostatni produkt w naszym zestawieniu to Kenwood MG510. Firma ta jest ceniona wśród miłośników gotowania. Opisywane urządzenie ma największą moc ze wszystkich produktów w zestawieniu i wynosi 1600 W. Natomiast wydajność mielenia tego modelu wynosi 2 kg mięsa na minutę.

Obudowa, utrzymana w stylu nowoczesnym, została wykonana ze szczotkowanego metalu, a podajnik ze stali nierdzewnej. Kupując to urządzenie otrzymamy w zestawie sitko do mielenia na grubo, dwie tarcze do mielenia, jedną z małymi otworkami, drugą ze średnimi.

Znajdziemy w pudełku również końcówkę do Kebbe, końcówkę do robienia kiełbas i popychacz. Produkt ten jest kompatybilny z innymi przystawkami tego producenta. Możemy więc zakupić dodatkowe elementy tj. wałkowarkę do ciasta, wykrojnik do różnego rodzaju makaronu czy młynek żarnowy.

Co ważne model ten posiada obroty wsteczne, więc w przypadku zapchania urządzenia możemy wycofać mielony produkt z korpusu, po czym kontynuować pracę. Opinie o maszynkach do mielenia mięsa tego producenta pozostawione przez użytkowników są pozytywne. W swoich komentarzach wskazują, że produkt jest solidnie wykonany oraz, że ładnie wygląda.

Kenwood MG510 to produkt znanej firmy. Sprzęt ten ma moc 1600 W. Wydajność prezentowanego modelu wynosi 2 kg mięsa na minutę. Obudowa produktu została wykonana ze szczotkowanego metalu, a podajnik ze stali nierdzewnej.

 

Zalety

Komplet: Urządzenie jest wyposażone w sitko do mielenia na grubo, dwie tarcze do mielenia, końcówkę do Kebbe, końcówkę do robienia kiełbas oraz popychacz.

Obroty wsteczne: Prezentowana maszyna ma system obrotów wstecznych, dzięki którym wycofamy mielony produkt, gdy dojdzie do jej zapchania.

Wygląd: Konsumenci zauważają, że sprzęt ten jest bardzo atrakcyjny. Trudno znaleźć na rynku równie ładną maszynę do mielenia, której nie musimy chować w szafie.

 

Wady

Trudność czyszczenia: Budowa tego sprzętu jest dość skomplikowana. Przez to czyszczenie urządzenia bywa problematyczne.

Hałas: Niestety prezentowana maszynka jest bardzo głośna.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4.88 out of 5)
Loading...