Ranking 5 najlepszych kuchenek indukcyjnych w 2021

Ostatnio aktualizowane: 18.05.21

Ta strona utrzymuje się dzięki czytelnikom. Kiedy robisz zakupy za pośrednictwem naszych linków, otrzymujemy niewielką prowizję. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji o nas.

 

Kuchenka indukcyjna – Przewodnik zakupowy, ranking i test

 

Na rynku dostępnych jest wiele kuchenek indukcyjnych, dlatego wybranie odpowiedniego sprzętu nie jest wcale łatwe. Wierzymy jednak, że po przeczytaniu naszego artykułu podjęcie decyzji zakupowej nie będzie aż takie trudne. Poniżej znajduje się zestawienie, a w nim opisy polecanych przez użytkowników sprzętów. Pierwsze miejsce należy do płyty indukcyjnej Clatronic DKI 3609. To model przenośny z 2 polami grzejnymi, podłączany do prądu i zajmujący niewiele miejsca. U podstawy sprzętu znajdują się antypoślizgowe nóżki, które zapewniają stabilność. Urządzenie automatycznie wykrywa garnek i jeśli ten nie jest dostosowany do kuchenki indukcyjnej, sprzęt zostaje automatycznie wyłączony. Na naszej liście znalazła się też indukcyjna kuchenka wolnostojąca Amica 58IES2.322HTABW. Ma ona funkcję PowerBooster, która zwiększa moc pola grzejnego. Tym samym zagotowanie wody jest możliwe nawet w mniej niż 3 minuty. Urządzenie ma efektywnie działający piekarnik z powłoką EasyClean.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

Najlepszy produkt

Zalety

Płyta indukcyjna wyłącza się automatycznie, kiedy położymy na niej garnek, który nie jest dostosowany do tego rodzaju urządzenia. Ma wygodny elektroniczny panel sterowania. Czas nagrzewania płyty do określonej temperatury to zaledwie kilka sekund.

Wady

Do czyszczenia sprzętu należy używać tylko delikatnych środków i miękkich gąbek. Powierzchnia płyty indukcyjnej jest podatna na drobne zarysowania, które zmniejszają jej estetykę.

Podsumowanie

To sprzęt z 2 polami grzejnymi. Wymiary płyty są następujące: 61 cm x 36 cm. Urządzenie wyłącza się automatycznie po zdjęciu garnka, co zapewnia większy poziom bezpieczeństwa. Sprzęt jest przenośny i ma antypoślizgowe nóżki. Kuchenka jest zasilana z sieci elektrycznej.

Drugi wybór

Zalety

Dzięki funkcji PowerBooster możliwe jest zwiększenie mocy pola grzejnego i zagotowanie wody nawet w mniej niż 3 minuty. Drzwi piekarnika mają potrójne szyby, więc nie nagrzewają się w trakcie pracy. Piekarnik ma funkcję rozmrażania.

Wady

Kuchenka indukcyjna nie ma wskaźnika ciepła resztkowego, więc nie widać, czy pola grzejne są nadal gorące. To zwiększa ryzyko przypadkowego poparzenia dłoni.

Podsumowanie

Urządzenie ma prosty design, co podoba się wielu osobom. Wymiary sprzętu to: 60 cm x 50 cm x 85 cm. Wnętrze piekarnika jest pokryte emalią EasyClean, więc łatwiej usunąć z niego wszelkie zabrudzenia. Kuchenka ma klasę energetyczną A.

Rozważ też

Zalety

Zakres temperatur od 60 do 240 stopni, timer do 180 minut i blokada przypadkowego włączenia i wyświetlacz z aktualnymi ustawieniami. To zalety tej płyty grzejnej o jednym polu grzewczym. Doskonale wpasuje się do każdego małego wnętrza.

Wady

To, co jest zaletą tego urządzenia może być również i wadą. Jedna płyta grzejna nie wszystkim wystarczy, aby ugotować posiłek. Ponadto płyta pracując, nie robi tego bezgłośnie i jest wiele osób, dla których ten hałas jest nie do przyjęcia.

Podsumowanie

Małe urządzenie dla osób o niewielkich wymaganiach dotyczących ilości pól do gotowania, lub do małych wnętrz, w których chcemy mieć nowoczesny sprzęt. Płyta indukcyjna o jednym palniku, bez dodatków typu piekarnik.

 

 

Przewodnik zakupowy – Jaką kuchenkę indukcyjną kupić?

 

Ceny kuchenek indukcyjnych zaczęły spadać i chociaż wciąż nie są najniższe, nie da się ukryć, że sprzęty te cieszą się dużym zainteresowaniem wśród poszukiwaczy wyposażenia kuchennego. Ma to przede wszystkim związek z tym, że płyty indukcyjne są nie tylko łatwe w pielęgnacji i obsłudze, ale również pięknie się prezentują. Co istotne, są dużo bardziej ekonomiczne niż inne propozycje dostępne na rynku. Oczywiście ich montaż należy dobrze zaplanować, uwzględniając to, ile faz mamy w domu (niektóre sprzęty muszą być podłączone do trzech faz, a my możemy mieć tylko dwie), ale na pewno jest to inwestycja, która się zwróci.

 

 

Jak to działa?

Kuchnia tego typu działa na zasadzie indukcji magnetycznej – mamy trzony indukcyjne, które w kontakcie ze spodem naczynia wytwarzają silne pole elektromagnetyczne. Tutaj pojawia się powód, dla którego nie wszystkie garnki nadają się na kuchnie indukcyjne: skoro muszą one wytwarzać pole magnetyczne, nie mogą być wykonane z aluminium. Należy tutaj podkreślić, że taki sposób gotowania ogranicza się do podgrzewania wyłącznie obszaru pod dnem garnka, a nie całej kuchenki. Jest to istotne, gdyż dzięki temu nie nagrzewają się rączki naczynia.

 

Czy warto?

Kuchenka tego typu jest najbardziej energooszczędną propozycją na rynku. Ta pozornie duża inwestycja zwraca się już po kilku miesiącach. Jak to możliwe? Kuchenka ogrzewa tylko dno garnka i pobiera mniej prądu niż modele elektryczne. Kolejna kwestia to bezpieczeństwo – nie mamy ognia, a więc nie dojdzie do popatrzenia. Dodatkowo płyta nie nagrzewa się, co oznacza, że po zdjęciu garnka, w przeciwieństwie do kuchenek elektrycznych, dotknięcie płyty nie kończy się oparzeniem. Oczywiście mamy jakieś cząstkowe ciepło, ale prawdopodobieństwo poparzenia jest minimalne.

Poza tym takie urządzenie jest łatwiejsze w pielęgnacji i bardziej wydajne. Nie można też zapomnieć, że gotuje znacznie szybciej niż kuchenki gazowe i ma zdecydowanie szerszy zakres regulacji temperatury- możesz gotować zarówno na bardzo dużym ogniu, ale też na lekkim płomieniu, który wyłącznie podtrzymuje temperaturę dania.

 

Ilość pól grzewczych

Ilość pól jest istotnym czynnikiem, zwłaszcza jeśli masz duże potrzeby lub przeciwnie, szukasz czegoś oszczędnego. Im mniej jest pól, tym niższa jest cena. Trzeba jednak zauważyć, że najpopularniejsze są modele z 4 polami. Jeśli jednak masz małą kuchnię, wybierz model, który ma tylko 2 lub maksymalnie 3 pola. Ostatnio bardzo popularne stało się tworzenie kuchni z kilku płyt – połączenie kuchenek gazowych z indukcyjnymi lub elektrycznymi, a więc mniejsze sprzęty będą do tego idealne.

Ostatnio bardzo popularne stały się płyty bezstrefowe. Mają one dużo zamontowanych induktorów, dzięki czemu można ustawić garnek w dowolnym miejscu. Jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie, zwłaszcza gdy gotujemy jednocześnie w kilku małych naczyniach, albo gdy mamy duży garnek, który potrzebuje większego pola grzewczego.

 

Kształt płyty to też jest istotne

Kiedyś na rynku dostępny były jedynie płyty prostokątne, niemalże kwadratowe. Jednak coraz częściej odchodzi się od takiej klasyki i zamiast tego producenci oferują swoim klientom modele bardziej fantazyjne. Jeśli masz kuchnię o nieregularnych kształtach, może zainteresować Cię okrągła płyta indukcyjna lub w kształcenie orzecha nerkowca. Tutaj należy kierować się funkcjonalnością, jak również samą stylistyką kuchni. Trzeba jednak zauważyć, że większość kuchenek indukcyjnych, czyli takich z piekarnikiem, sprzedawana jest w zestawie z 4 palnikową płytą. Jeśli więc zależy Ci na płycie z mniejszą ilością palników, piekarnik musisz dokupić osobno.

 

Sterowanie – postaw na wygodę

Wybór systemu sterowania powinien być podyktowany naszymi przyzwyczajeniami. Jeśli nie lubisz rozwiązań dotykowych – wybierz sterowanie mechaniczne np. suwakowe. Bardzo popularne w ostatnim czasie stało się sterowanie kolorowymi wyświetlaczami LCD. Jeśli jednak szukasz rozwiązania do kuchni wykończonej w stylu klasycznym pokrętła będą lepszym wyborem.

 

System zasilania

Wszystkie płyty indukcyjne zasilane są napięciem 230V, musisz jednak pamiętać, że pobór mocy jest różny. Moc dobrej jakości sprzętu to około 7000 W. Tutaj ważny jest nie tyle wybór odpowiedniego modelu, co jego prawidłowa instalacja do faz. Dostępne są urządzenia jedno, dwu, a nawet trzy fazowe. Jeśli nie masz w domu trzech faz, nie będziesz w stanie podpiąć modelu, który jest pod taką instalację przygotowany. Dlatego przed zakupem należy dokładnie sprawdzić, jak dany sprzęt się instaluje i jaką ma moc.

 

 

Funkcje – to też jest istotne

Dodatkowe funkcje – tym właśnie kuszą nas producenci AGD. Dlatego warto zweryfikować, czy interesująca nas płyta posiada wszystkie niezbędne dla nas rozwiązania. Przede wszystkim powinna mieć czujnik rozpoznawania wielkości naczynia, aby faktycznie jej użytkowanie było energooszczędne. Kolejna kwestia to wykrywanie obecności naczynia. Jest to przydatne, gdy zdejmiesz garnek, a nie wyłączysz kuchenki.

Przydatnym rozwiązaniem jest czujnik kontroli gotowania, a także smażenia. Poza tym dobrze, jeśli interesujący nas sprzęt ma programowany czas pracy. Kolejną popularną funkcją jest przyspieszenie grzania, a także wskaźnik ciepła resztkowego – sygnalizuje, czy płyta jest jeszcze ciepła.

 

Bezpieczeństwo – to ważne dla Ciebie i Twojej rodziny

Płyta indukcyjna sama w sobie jest bezpieczniejsza niż inne rozwiązania, gdyż ogrzewa tylko dno naczynia, a nie całą płytę. Nie ma tutaj też ognia, którym można się poparzyć, choć wszystkie blokady i zabezpieczenia przed dziećmi wciąż okazują się bardzo przydatne. Dzięki takim rozwiązaniom możesz być spokojny, gdy Twoje dziecko postanowi bawić się w kuchni. Kolejna kwestia to automatyczne wyłączanie lub przynajmniej sygnalizacja, że kuchenka działa, a nic się na niej nie gotuje. Taki system zminimalizuje utratę ciepła i tym samym ograniczy stratę prądu.

 

Piekarnik nie jest indukcyjny

W sklepach znajdziesz zarówno płyty indukcyjne, jak i całe kuchenki. Przedmiotem tego poradnika są te drugie, wolnostojące, modele. Trzeba tutaj podkreślić, że tylko płyta takiej kuchenki jest indukcyjna, natomiast piekarnik jest elektryczny. Wybierając taki sprzęt warto, więc przyjrzeć się nie tylko funkcjom samej płyty, ale również piekarnika. Powinien być wyposażony w przynajmniej kilka opcji grzania –termoobieg, termoobieg z wiatrakiem, piecznie tylko od dołu lub tylko od góry, a także dobre oświetlenie wnętrza. Dobrze, jeśli ma elektroniczny system ustawiania pracy.

To znacznie ułatwia jego obsługę. Timer i zmiana temperatury to minimum, jakie musi posiadać. Zaawansowane modele mają ciekawe rozwiązanie jakim jest wybór parametrów pieczenia do danej potrawy, którą przygotowuje. W efekcie nie musisz być specjalistą w pieczeniu, aby uzyskać świetne efekty.

 

Jaka płyta indukcyjna jest najlepsza

Wśród producentów płyt indukcyjnych szczególną popularnością cieszy się Amica, Siemens, Mastercook, Gorenje, Bosch, Whirlpool, Beko, czy Samsung. Wszystkie te firmy istnieją na rynku AGD od wielu lat i ich produkty są uważane za wysoce bezawaryjne. Poza tym oferują kuchenki indukcyjne w dobrych cenach. Jeśli więc zależy Ci na jakości, najlepiej sięgnij po jeden z modeli tych marek. Oczywiście musisz pamiętać, że każdy z tych producentów ma zarówno modele zaawansowane, jak i te prostsze, czasem bardziej awaryjne.  

 

5 najlepszych kuchenek indukcyjnych. Opinie w 2021 roku

 

Jeśli myślisz nad renowacją kuchni i wymianą starych sprzętów AGD na nowe przeczytaj nasz ranking kuchenek indukcyjnych. Pomożemy Ci podjąć decyzję o zakupie właściwego sprzętu.

 

1. Dwupłytowa Kuchenka, Płyta Indukcyjna Clatronic DKI 3609

 

W naszym rankingu musiała znaleźć się kuchenka indukcyjna Clatronic DKI 3609. To sprzęt polecany szczególnie dla osób, które chcą mieć przenośne urządzenie i zależy im na tym, aby nie zabierało ono dużo miejsca. Jego wymiary to: 61 cm x 36 cm, a długość kabla zasilającego wynosi 150 cm.

Kuchenka indukcyjna nagrzewa się w zaledwie kilka sekund. Maksymalna moc urządzenia to 3500 W, a użytkownik może ją regulować, podobnie jak temperaturę pracy (od 60 st. C. do 100 st. C). Kuchenką steruje się przy wykorzystaniu elektronicznego panelu dotykowego z wyświetlaczem. Sprzęt jest zrobiony z ceramiczno-szklanego tworzywa.

Użytkownicy cenią tę kuchenkę indukcyjną za kilka rzeczy, a jedną z nich jest bezpieczeństwo użytkowania. Sprzęt ma antypoślizgowe nóżki i funkcję automatycznego wyłączania po upływie określonego czasu bezczynności i zdjęciu garnka z płyty.

Clatronic DKI 3609 to niewielka przenośna płyta indukcyjna z kablem zasilającym o długości 150 cm. Jej wymiary to: 61 cm x 36 cm.

Zalety
Elektroniczny wyświetlacz:

Sprzęt ma elektroniczny wyświetlacz, który pozwala na szybkie dostosowanie ustawień w zależności od aktualnych potrzeb. Jest on przejrzysty, a umieszczone przy nim przyciski płynnie działają.

Automatyczne wykrycie garnka:

Kuchenka indukcyjna ma funkcję automatycznego wykrywania garnka. Sprzęt się wyłącza w razie użycia niedostosowanego do niego naczynia. Warto dodać, że kuchenka jest przeznaczona do garnków o średnicy od 12 cm do 18 cm.

Łatwe dostosowanie do potrzeb:

Użytkownik ma do wyboru aż 6 poziomów mocy, może także wybrać regulację temperatury w zakresie od 60 st. C. do 240 st. C.

Antypoślizgowe nóżki:

Płyta indukcyjna ma antypoślizgowe nóżki, które gwarantują odpowiednią stabilność konstrukcji.

Kompaktowe wymiary:

Sprzęt ma niewielkie wymiary, więc można z niego korzystać nie tylko w warunkach domowych, ale też np. będąc na wyjeździe.

Wady
Podatność na zarysowania:

Płyta jest podatna na zarysowania, więc do jej czyszczenia trzeba używać tylko delikatnych środków.

 

 

 

 

2. Kuchenka Wolnostojąca Amica 58IES2.322HTABW

 

Polecamy Twojej uwadze indukcyjną kuchenkę wolnostojącą Amica 58IES2.322HTABW o wymiarach: Głębokość – 60 cm, szerokość – 50 cm i wysokość – 85 cm. Ma ona 4 pola grzejne. Klasa energetyczna urządzenia to A. Sprzęt ma czarno-biały kolor i elegancki, prosty design. Kuchenka będzie pasowała do każdej kuchni. 

Sprzęt ma piekarnik, który w 4 minuty potrafi rozgrzać się do temperatury 150 st. C. Termoobieg gwarantuje równomiernie rozprowadzanie ciepła wewnątrz całego piekarnika. Warto zwrócić uwagę na chłodny front zrobiony z 3 szyb. Drzwiczki się mocno nie nagrzewają, więc nie ma ryzyka poparzenia dłoni. Funkcja PowerBooster zapewnia zwiększoną moc pola i zagotowanie wody w mniej niż 3 minuty. 

Sporo osób docenia tę kuchenkę indukcyjną za solidnie wykonanie i łatwe czyszczenie. Wnętrze piekarnika jest pokryte specjalną powłoką Easy Clean, dzięki której łatwiej usunąć wszelkie zabrudzenia.

Amica 58IES2.322HTABW to indukcyjna kuchenka wolnostojąca. Jej szerokość wynosi 50 cm. Klasa energetyczna sprzętu to A.

Zalety
Bezpieczeństwo użytkowania:

Drzwi piekarnika są zrobione z 3 szyb, co gwarantuje, że się nie nagrzewają. Nie ma obawy o to, że dotykając frontu, poparzymy dłonie. Chłodny front to opcja szczególnie przydatna, jeśli w domu są małe dzieci.

Funkcja rozmrażania:

Korzystając z tej kuchenki wolnostojącej, można łatwo rozmrozić jedzenie. Wystarczy włożyć je do piekarnika i ustawić odpowiedni program.

Łatwa pielęgnacja:

Większość osób przyznaje, że czyszczenie urządzenia nie jest skomplikowane. Pola grzewcze są płaskie i mają gładką powierzchnię, więc łatwo usuwa się z nich zabrudzenia. Piekarnik jest pokryty emalią łatwoczyszczącą EasyClean.

Prowadnice rolkowe:

U dołu kuchenki znajduje się praktyczna szuflada, do której można schować przydatne w kuchni akcesoria. Jest ona umieszczona na płynnie działających prowadnicach rolkowych.

Wady
Brak wskaźnika ciepła resztkowego:

Na polach grzewczych nie ma wskaźnika ciepła resztkowego, więc trzeba uważać, aby się nie poparzyć.

 

 

 

 

3. Kuchenka Wolnostojąca Indukcyjna MPM MKE-06

 

3.MPM MKE-06Jeśli masz małe mieszkanie, lub potrzebujesz kuchenki tylko do zagotowania wody na herbatę może zainteresować Cię płyta indukcyjna MPM MKE-06. Jest to jednopalnikowa płyta indukcyjna o szerokości 30 cm oraz głębokości 38 cm. Tak więc wymiary tego modelu sprawiają, że można go swobodnie przestawiać, lub nawet zabrać ze sobą na działkę lub kemping. Moc kuchenki wynosi 1800 W.

Urządzenie steruje się poprzez elektroniczny dotykowy panel z wyświetlaczem LCD, jest to tak zwane sterowanie sensorowe. Plusem takiego rozwiązania jest intuicyjność obsługi. Dodatkowo płyta została wyposażona w timer, który można ustawić w zakresie od 0 do aż 180 minut.

Możemy, więc gotowaną potrawę ustawić na wymagany czas i nie musimy się martwić, że się rozgotuje. Po upłynięciu czasu kuchenka nas o tym poinformuje, oraz wyłączy grzanie. Nie trzeba się obawiać, że włączymy kuchenkę przez przypadek, gdyż została ona wyposażona w blokadę, która temu zapobiegnie.

Osoby, które zakupiły ten model podkreślają, że jest to dobra i tania kuchenka indukcyjna. Zadowoleni oni są również z łatwości czyszczenia powierzchni kuchenki, która została wykonana ze szkła ceramicznego, oraz szybkości nagrzewania się powierzchni grzewczej.

Następną propozycją w naszym zestawieniu jest mała kuchenka indukcyjna MKE – 06, która ze względu na swój rozmiar świetnie sprawdzi się w małej kuchni.

Zalety
Wielkość:

Choć ta dwupalnikowa płyta jest stosunkowo mała, to sprawdzi się w mieszkaniach o niewielkim metrażu. Będzie ona również dobrą propozycją dla osób niewymagających dużej liczby palników.

Wyświetlacz:

Specjalny wyświetlacz zainstalowany na płycie indukcyjnej MKE – 06 jest bardzo czytelny. Za jego pomocą możemy uruchomić nasze urządzenie, ale również je wyłączyć.

Timer:

Kuchenka ma specjalny timer, który informuje nas o zakończeniu pracy. Dzięki niemu możemy kontrolować nasze potrawy w trakcie gotowania, bez obawy o to, że mogą się przypiec lub rozgotować.

Wady
Brak piekarnika:

Ze względu na swój mały rozmiar, kuchenka ta nie posiada piekarnika. Dla osób, którym zależy na przygotowywaniu potraw w piekarniku nie jest to dobra propozycja.

 

 

 

 

4. Kuchenka Indukcyjna Esperanza EKH008

 

Na każdym campingu lub w domu przyda się kuchenka indukcyjna Esperanza EKH008  z dwoma palnikami, na których można podgrzewać posiłki – średnica jednego wynosi 20 cm, więc można ustawiać na nim garnki o przekroju od 12 cm do 20 cm. Sprzęt ma 44 programy, które dostosowano do podgrzewania, duszenia, gotowania i smażenia dla osób nieznających się zbyt dobrze na gotowaniu.

Maksymalna moc urządzenia wynosi 4000 W, czyli 2000 W na jeden palnik. Istnieje możliwość ustawienia grzania na różnym poziomie (8 poziomów) od 80 st. C do 200 st. C. Sprzęt ma wbudowany wyświetlacz, na którym można zobaczyć, jaka jest temperatura gotowania, czy ustawić, ile czasu potrawa ma się grzać.

Płyta jest łatwa w obsłudze, ponieważ ma przyciski dotykowe, które są odpowiednio oznaczone. Model jest zrobiony z czarnego szkła kryształowego wyglądającego atrakcyjnie i cechującego się dużą wytrzymałością. Konsumenci twierdzą, że płytę łatwo się czyści, ponieważ brud nie przywiera do powłoki.

Płyta indukcyjna Esperanza EKH008 ma dwa palniki o średnicy 20 cm. Urządzenie ma wymiary równe 60 cm x 36 cm x 6,5 cm. Maksymalna moc sprzętu wynosi 4000 W.

Zalety
Łatwość czyszczenia:

Płyta jest zrobiona ze szkła kryształowego, które jest łatwe w utrzymaniu w czystości i dość szybko można zmyć z niego nawet nieco zaschnięte plamy.

Łatwość obsługi:

Model ma dotykowy, szybko reagujący panel. Do wyboru jest duża ilość przycisków, które umożliwiają włączenie odpowiedniej temperatury. Dla osób, które nie są pewne, jakie powinny być temperatury, są specjalne programy: podgrzewanie, smażenie, duszenie i gotowanie.

Timer:

Istnieje możliwość ustawienia pozostałego czasu do końca gotowania - jest to wygodna opcja dla każdego, ponieważ łatwo zapomnieć, o której włączyło się palnik.

Wady
Wentylatory chłodzące:

Wbudowane wentylatory chłodzące zabezpieczają urządzenie przed przegrzaniem. Te elementy generują dość duży hałas.

 

 

 

 

5. Kuchenka Elektryczna Electrolux EKI6451AOX 

 

Electrolux EKI6451AOX to urządzenie, które można bardzo łatwo wyczyścić. Drzwiczki zostały skonstruowane w taki sposób, że wyjęcie szyb oraz ich dokładne umycie nie jest problemem. W rezultacie kuchenka będzie się zawsze dobrze prezentowała. Specjalny system Velvet Closing sprawia, że drzwiczki zamykają się bardzo łagodnie.

4 palniki pozwalają nam przygotować 4 potrawy na raz. Szerokość kuchenki wynosi 50 cm. Piekarnik (pojemność 72 l) jest wyposażony w specjalne prowadnice teleskopowe, dzięki którym wyciąganie blach jest bezpieczne, a ryzyko poparzenia jest bardzo niskie. W środku znajdziemy duże blachy, które pozwolą przygotować sporo jedzenia.

Kuchenka jest wykonana ze stali szlachetnej, więc jest odporna na zarysowania oraz na uszkodzenia mechaniczne. W efekcie przez bardzo długi czas urządzenie będzie się dobrze prezentowało. Użytkownikom szczególnie podoba się duża pojemność piekarnika. Chwalą oni również prowadnice teleskopowe, które ochronią nas przed poparzeniem.

Electrolux EKI6451AOX to kuchenka indukcyjna, która ma 4 palniki. Pojemność piekarnika wynosi 60 l. Szerokość urządzenia to 50 cm.

Zalety
Czyszczenie:

Szyby, które osłaniają piekarnik można bardzo łatwo zdemontować. Możemy więc dokładnie wyczyścić przestrzenie pomiędzy nimi. Poza tym czyszczenie płyty też nie zajmuje dużo czasu - wystarczy użyć zwilżonej szmatki.

Wykonanie:

Sprzęt jest wykonany ze stali szlachetnej. Jest to bardzo mocny materiał. Nie dopuszcza on do powstawania na urządzeniu rys ani pęknięć.

Wady
Obsługa:

Wiele osób zauważyło, że prezentowane urządzenie nie jest zbyt łatwe w obsłudze. Instrukcja jest dość skomplikowana, a duża ilość przycisków może sprawić, że możemy się pomylić podczas próby ustawienia kuchenki.

Czyszczenie:

Sprzęt nie został wyposażony w funkcję samoczyszczenia. W rezultacie czyszczenie wnętrza urządzenia może zająć nam trochę czasu.

 

 

 

 

Jak działa kuchenka indukcyjna?

 

Chcesz zamienić kuchenkę gazową na indukcyjną? Czy wiesz, jak działa taki sprzęt? Dlaczego konieczne jest stosowanie specjalnych garnków z ferromagnetycznym dnem? Znaleźliśmy odpowiedzi na wszystkie pytania.

 

 

Budowa kuchenki indukcyjnej

Kuchenka indukcyjna składa się ze zwojów miedzianego drutu tworzących spirale (umieszczone są pod powierzchnią płyty). Gdy uruchomimy kuchenkę, przez drut zaczyna przepływać zmienny prąd elektryczny. W ten sposób wytwarzane jest pole magnetyczne. Po ustawieniu na polu grzewczym garnka z ferromagnetycznym dnem, wewnątrz podstawy generowane są prądy wirowe, a ich przepływ prowadzi do powstania ciepła wewnątrz naczynia. Energia ze zwojów jest więc zamieniana w energię cieplną poprzez pole magnetyczne.

 

Po co nam ferromagnetyczne garnki?

Osoby kupujące kuchenkę indukcyjną często narzekają na konieczność wymiany garnków. Nie można jednak tego uniknąć, ponieważ podczas gotowania w zwykłych naczyniach nie dojdzie do wytworzenia prądów wirowych. W przypadku metali o właściwościach ferromagnetycznych pojawia się większy efekt naskórkowy (przy powierzchni przewodnika gęstość prądu jest większa niż we wnętrzu) i tym samym zmniejszona zostaje głębokość, na jaką wnikają do wnętrza przewodnika zmienne prądy elektryczne. To sprawia, że generowana jest duża ilość ciepła.

Jak przekonują fizycy, teoretycznie możliwe jest gotowanie na indukcji przy użyciu zwykłych garnków. Niemniej jednak koniecznie w tym celu jest zwiększenie częstotliwości prądu do tego stopnia, aby większy był również efekt naskórkowy.

 

Co wpływa na efektywność gotowania na indukcji?

Panuje przekonanie, że kuchenka indukcyjna jest innowacyjna i energooszczędna. Nie każdy jednak potrafi wyjaśnić, dlaczego tak jest. Kiedy gotujemy na indukcji, powietrze i blat nagrzewają się jedynie wtórnie, przy kontakcie z rozgrzanym naczyniem. Sama płyta kuchenki wykonywana jest z materiału wyróżniającego się niewielkim współczynnikiem przewodności cieplnej, co oznacza, że zmniejsza straty energii.

Podczas gotowania ciepło wytwarzane jest tylko w garnku, a nie na całej powierzchni płyty. Nowoczesne kuchenki automatycznie rozpoznają wielkość ustawionego naczynia i dostosowują pole grzewcze do rozmiaru dna. To powoduje, że zużywamy mniej prądu, w efekcie czego otrzymujemy niższe rachunki. Co ważne, płyta indukcyjna nie nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur (przejmuje jedynie ciepło z naczynia), a to zmniejsza ryzyko poważnych poparzeń skóry.

 

 

Czy indukcja jest bezpieczna?

Z pewnością każdy z nas chce dowiedzieć się, jaka kuchenka indukcyjna jest polecana pod względem komfortu użytkowania. Konsumenci chcący kupić taki sprzęt często pytają też, czy jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Nie musimy się jednak obawiać, że gotowane na indukcji potrawy będą dla nas szkodliwe lub gorzej smakować. Wytwarzane przez kuchenkę pole magnetyczne ma bardzo niską częstotliwość (do 25 kH) i mieści się w zakresie fal radiowych. Poza tym jest ono generowane na wysokość do 2 cm ponad płytą. Negatywny wpływ na potrawy i nasz organizm ma promieniowanie o wysokiej częstotliwości, czyli takie, które wykorzystuje się np. podczas robienia zdjęć RTG.

Osoby z rozrusznikiem serca powinny jednak pamiętać, że pole magnetyczne i elektryczne może negatywnie wpłynąć na działanie wszczepionego im urządzenia. W takim przypadku należy unikać zbliżania się do płyty indukcyjnej na odległość mniejszą niż ok. 15 cm. Inaczej rozrusznik błędnie odczyta generowane przez kuchenkę impulsy elektryczne, jako sygnały z serca i pojawią się zakłócenia w jego działaniu. To szczególnie niebezpieczne dla pacjentów, którym wszczepiono rozrusznik, ponieważ ich organ nie potrafi samodzielnie bić i pompować krwi.

 

 

FAQ

 

P1: Jak czyścić kuchenkę indukcyjną? 

W czyszczeniu kuchenki indukcyjnej najważniejsza jest systematyczność. Nie wolno dopuścić, aby na powierzchni pozostały zalegające resztki jedzenia, które z czasem zaschną i będą trudne do usunięcia. Wiele osób przeciera szklaną płytę każdego dnia po zakończonym gotowaniu, ponieważ na ciemnym tle widać wszystkie drobne zabrudzenia. Jeśli już dojdzie do większego zachlapania lub zanieczyszczenia kuchenki, należy sięgnąć po łagodne środki myjące przeznaczone do czyszczenia płyt indukcyjnych. Przed przystąpieniem do mycia należy jednak odczekać, aby powierzchnia ostygła i dopiero wówczas można nanieść środek na szybę. Do mycia najlepiej sprawdzi się miękka ściereczka lub gąbka, które pozwolą usunąć zabrudzenia. Na koniec warto przetrzeć kuchenkę ręcznikiem papierowym, aby pozostała sucha. 

 

P2: Ile prądu zużywa kuchenka indukcyjna? 

Płyty indukcyjne stały się bardzo popularne kilka lat temu. Są znacznie bardziej bezpieczne od kuchenek gazowych, ponieważ ryzyko oparzenia jest niewielkie, a straty ciepła uciekającego do otoczenia praktycznie zerowe. Indukcja bardzo dobrze oddziałuje na metal ferromagnetyczny, z którego wykonuje się spody garnków przeznaczonych do gotowania na takich płytach. Czas zagotowania jednego litra wody na kuchence indukcyjnej wynosi około 4 minuty przy zużyciu 0,098 kWh, gdzie dla porównania elektryczno-ceramiczna potrzebuje do 8 minut, a gazowa 6-7 minut. Modele wyróżniające się dużą mocą do 7400 W bardzo szybko radzą sobie z przygotowaniem potraw, generując przy tym wyższe koszty w porównaniu z tradycyjną kuchenką gazową. Średni koszt zagotowania jednego litra wody na kuchence indukcyjnej wynosi 5-6 groszy, a w przypadku gazu jest to kwota 4-5 groszy.  

P3: Czym jest kuchenka indukcyjna? 

Działanie kuchenki indukcyjnej oparte jest na zjawiskach fizycznych takich jak elektromagnetyzm. Fale elektromagnetyczne wytwarzane przez cewki znajdujące się pod szklaną płytą generują energię, która jest niezbędna do wytworzenia ciepła. Garnki z dnem wykonanym z metalu ferromagnetycznego nagrzewają się i dzięki temu to, co znajduje się wewnątrz, zostaje podgrzane. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że ponad 90% wytworzonego ciepła jest skierowane bezpośrednio w stronę garnka znajdującego się na szybie. Dzięki temu straty energii są niewielkie, a co za tym idzie, koszt przygotowania posiłku maleje. 

 

P4: Jaką kuchenkę wybrać – elektryczną czy indukcyjną? 

Do niedawna największym zainteresowaniem wśród użytkowników cieszyły się kuchenki gazowe, które do dziś są chętnie wybierane przez użytkowników ze względu na niską cenę. Oprócz tradycyjnych zasilanych gazem na rynku są również modele elektryczne oraz indukcyjne. Zastanawiając się, która będzie lepsza warto dowiedzieć się, jakie są różnice, jeśli chodzi o użytkowanie. Kuchenki indukcyjne są nowoczesne, energooszczędne i bezpieczne w użytkowaniu. Dodatkowo szybko podgrzewają pokarm, dzięki czemu obiad można przygotować w znacznie krótszym czasie niż w przypadku gotowania na modelu zasilanym gazowo. Osoby, które zdecydują się na wybór kuchenki indukcyjnej, muszą się liczyć z koniecznością wymiany garnków oraz z wysokimi kosztami zakupu. Na modelu elektrycznym można gotować z tradycyjnych garnuszkach bez konieczności zakupu nowych. Mimo wszystko stawiając na nowoczesność, warto wybrać model indukcyjny. 

 

P5: Ile kosztuje kuchenka indukcyjna? 

Koszt zakupu kuchenki indukcyjnej jest uzależniony od kilku czynników. Przede wszystkim zależy od producenta danego modelu, na jaki jest zdecydowany użytkownik. Nowoczesne płyty kosztują od 700 zł do 1500 zł. W przypadku zakupu piekarnika wraz z kuchenką konsument musi przygotować wyższą kwotę wynoszącą od 1500 zł do 3000 zł. Dostępność nowoczesnych rozwiązań sprawia, że ceny są wyższe w porównaniu z klasycznymi modelami zasilanymi elektrycznie czy gazowo. Do ceny płyty indukcyjnej konsument musi doliczyć koszt związany z wymianą garnków na takie mające spód z metalu ferromagnetycznego.

 

 

Subskrybuj
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elżbieta Błonkiewicz
Elżbieta Błonkiewicz
11 months ago

Dlaczego kuchenka Amica 58iES3318HTa DQ ma dobrze wyprofilowane siedzisko i oparcie ?

DMCA.com Protection Status
film indirfilm indirmefull program indir