Kawy bezkofeinowe ranking

Ostatnio aktualizowane: 23.04.19

 

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, ale kofeina ma zły wpływ na Twoje zdrowie, koniecznie rozważ zakup napoju bezkofeinowego. W naszym artykule podpowiemy, które z popularnych marek mają najlepszy smak i aromat oraz są chętnie wybierane przez konsumentów. Na pierwszym miejscu naszego rankingu znalazła się kawa Dallmayr Entcoffeiniert, która powstała poprzez połączenie 9 rodzajów ziaren Arabiki. Zawartość kofeiny w 15 filiżankach tego napoju odpowiada 1 filiżance standardowej kawy. Produkt nadaje się do używania w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych czy automatycznych. Jego niewątpliwą zaletą jest przyjemny, delikatny smak. Fanom kawy mielonej polecamy produkt z drugiego miejsca naszego rankingu, jest to Mount Hagen Fair Trade Bio, certyfikowany wyrób ekologiczny o wyśmienitym aromacie.  Jest to kawa rozpuszczalna liofilizowana, która powstała ze składników pochodzących wyłącznie z ekologicznych upraw. Na kolejnych miejscach naszego zestawienia znajdziesz kawy mielone i rozpuszczalne, które łączy niska zawartość kofeiny. Zapraszamy do lektury i zapoznania się z pozostałymi propozycjami.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką kawę bezkofeinową kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia choćby jednej filiżanki kawy. Jednak zawarta w tym napoju kofeina może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza gdy codziennie wypijamy jego duże ilości. Na szczęście nie musimy całkowicie rezygnować z kawy, np. gdy mamy problemy z ciśnieniem. Możemy przygotować napój bezkofeinowy. O tym, jaki produkt wybrać, podpowie Ci nasz poradnik.

 

 

Dla kogo kawa bezkofeinowa?

Kofeina oddziałuje bezpośrednio na nasz ośrodkowy układ nerwowy i dlatego po wypiciu kawy czujemy pobudzenie oraz energię do działania. Nierzadko też poprawia się nam humor, a skoncentrowanie się na pracy jest znacznie łatwiejsze. Kofeina spożywana w zbyt dużych ilościach może przyczyniać się do problemów z zasypianiem, pojawienia się uczucia rozdrażnienia, niepokoju, a czasem zawrotów głowy. Kawa bezkofeinowa jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które uwielbiają pić ten wyjątkowy napój, ale muszą unikać kofeiny ze względu na nadciśnienie czy zaburzenia snu. Poleca się taki napój także kobietom w ciąży, które chcą, aby ich dzieci mogły w prawidłowy sposób się rozwijać. Napój bez kofeiny możemy wypić o dowolnej porze, nawet wieczorem, gdyż nie poczujemy nadmiernego pobudzenia.

Kawa bezkofeinowa nie jest w 100% pozbawiona kofeiny i trzeba o tym pamiętać. Nie wolno wypijać jej w zbyt dużych ilościach, gdyż wtedy także możemy odczuć nieprzyjemne dolegliwości. W 125 ml napoju jest średnio od 4 mg do 8 mg kofeiny. Jednak jeden czy dwa kubki kawy bezkofeinowej wypite każdego dnia nie powinny przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.

 

Proces dekofeinizacji

Aby ziarna kawy nie zawierały dużych ilości kofeiny, poddaje się je różnego rodzaju procesom. Jednym z najpopularniejszych jest izolacja chemiczna. Polega ona na wykorzystaniu chemicznych rozpuszczalników, które wcześniej przeszły pozytywnie testy żywieniowe i nie są niebezpieczne dla zdrowia. Najpierw objętość ziaren zwiększa się przy użyciu pary wodnej pod odpowiednim ciśnieniem. Później kofeina jest z nich usuwana przy pomocy wspomnianych rozpuszczalników. Na koniec ponownie wykorzystuje się parę wodną, aby wypłukać ziarenka (mogą pochłaniać niewielkie ilości chemicznych substancji).

Za znacznie zdrowszą metodę dekofeinizacji uważa się proces wodny. Jego wadą jest to, że kawa nie ma tak głębokiego smaku, a w dodatku jest mniej aromatyczna. Ziarna moczy się w gorącej wodzie, która później jest przepuszczana przez filtry węglowe. Obie czynności mają na celu zmniejszenie zawartości kofeiny. Następnie ziarna trafiają do przefiltrowanego roztworu, aby wróciła do nich, chociaż część cennych substancji odpowiadających m.in. za smak. Często stosowana jest także metoda wykorzystująca dwutlenek węgla (CO2).

Proces odbywa się pod dużym ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (ok. 70 st. C). Dzięki temu możliwe jest odizolowanie kofeiny od ziaren, bez jednoczesnej utraty najważniejszych substancji. Jak twierdzą specjaliści, to najzdrowszy i najlepszej jakości proces dekofeinizacji, który stosuje coraz więcej producentów. Pamiętajmy, że metoda usuwania kofeiny ma duży wpływ na to, jaka kawa bezkofeinowa jest najlepsza, gdyż w dużej mierze decyduje o smaku napoju oraz jego aromacie.

 

Opakowanie – jaką kawę bezkofeinową wybrać?

Ponieważ kawy bezkofeinowe, podobnie jak te z kofeiną, są dostępne w różnej wielkości opakowaniach, na pewno szybko znajdziemy odpowiedni pod tym względem produkt. Mniejsze słoiczki i torebki, do 100 g, są dobrą opcją dla osób, które nie mają pewności, że smak bezkofeinowego napoju przypadnie im do gustu. Jeśli tego typu kawa nam smakuje, możemy kupić 250 g lub większe opakowanie, aby zminimalizować ryzyko, że za szybko się skończy (i to w najmniej oczekiwanym momencie).

Pamiętajmy, że najlepsza kawa bezkofeinowa jest zapakowana w szczelne opakowanie. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że nie straci swojego aromatu. Do wyboru mamy puszki, szklane słoiki, a także papierowe torebki (ewentualnie z tworzyw sztucznych).

 

Rodzaj ziaren

Niezależnie od tego, po jaką kawę sięgniemy w sklepie, najprawdopodobniej do jej produkcji wykorzystano ziarna Arabiki. To najstarsza odmiana, którą odkryto w XI wieku. Zaparzony z niej napój ma łagodny smak i jest pełen aromatu, możemy wyczuwać lekką kwaskowatość, ewentualnie korzenne bądź czekoladowe nuty. Na uwagę zasługuje też odmiana Robusta, która została odkryta dopiero w XIX wieku. Jest ona bardziej odporna na warunki klimatyczne, a krzewy owocują częściej niż te Arabiki. Kawa z ziaren Robusty ma gorzki, wyrazisty smak. Często producenci łączą oba rodzaje ziaren, aby stworzyć mieszankę o wyjątkowym aromacie.

 

 

Rozpuszczalna czy ziarnista?

Osoby niemające w domu ekspresu czy kawiarki zazwyczaj wybierają kawę rozpuszczalną. Jej przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ wystarczy wsypać do kubka odpowiednią ilość proszku, zalać gorącą wodą i wymieszać. Jednak miłośnicy kawy uważają, że taki napój nie jest dobry, dlatego lepiej wybierać produkty ziarniste. Jeżeli nie mamy w domu młynka, możemy zdecydować się na kawę już zmieloną.

 

Kawy bezkofeinowe w dobrych cenach

Na zakup rozpuszczalnej kawy bez kofeiny wydamy ok. 15 zł za 100 g opakowanie. Produkty ziarniste i zmielone są często droższe, zwłaszcza te oferowane przez najbardziej znane marki. Średnio za taką kawę zapłacimy od 20 zł do ponad 50 zł (za 200 g).

 

 

Najlepsze kawy bezkofeinowe w 2019 roku

 

Nasz ranking kaw bezkofeinowych powstał w oparciu o opinie największych miłośników tego aromatycznego napoju. Zawarliśmy w nim produkty cechujące się bogatym smakiem i aromatem.

 

Nasze zalecenia

 

Dallmayr Entcoffeiniert 500g 

 

Wszystkim miłośnikom aromatycznej kawy, którzy decydują się na spożywanie napoju bezkofeinowego, polecamy zakup produktu Dallmayr Entcoffeiniert. Jest to mieszanka zmielonych ziaren Arabiki, uprawianych na terenach wysokogórskich, które zostały odkofeinowane, a następnie uszlachetnione w procesie pełnego palenia, przy zachowaniu pełnego aromatu.

Opakowanie zawiera 500 g ziaren, co wystarczy (w zależności od mocy napoju) na przygotowanie od 50 do 70 filiżanek. Producent zapewnia, że około 15 filiżanek Dallmayr Entcoffeiniert zawiera tyle samo kofeiny, co 1 filiżanka standardowej kawy. Produkt pakowany jest w atmosferze ochronnej i po jego otwarciu należy przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kawy można używać zarówno w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych, jak i automatycznych. Miłośnicy kawy zgodnie uznają, że produkt ma przyjemny smak i aromat i można go pić o każdej porze dnia.

 

 

 

 

Mount Hagen Fair Trade Bio

 

Osobom, które lubią cieszyć się wyśmienitym smakiem kawy nawet późnym wieczorem, polecamy zakup wersji bezkofeinowej. Godnym polecenia produktem jest Mount Hagen Fair Trade Bio. Jest to kawa rozpuszczalna liofilizowana, która powstała ze składników pochodzących wyłącznie z ekologicznych upraw.

Produkt otrzymał certyfikat BIO-SIEGEL, dlatego możemy mieć pewność, że zawiera wyłącznie naturalne składniki. Kawę należy zalewać wodą o temperaturze 80 st. C, aby uzyskać najlepszy smak. Po otwarciu pamiętajmy o przechowywaniu opakowania w suchym i chłodnym miejscu.

Kawa jest dostępna w wygodnym słoiku o pojemności 100 g. Jest to produkt chętnie wybierany przez wegetarian i wegan, którzy doceniają jego wyśmienity smak i aromat. Kawa doskonale smakuje zarówno z cukrem czy mlekiem, jak i bez dodatków.

 

 

 

 

Illy Espresso 250G 

 

Kawa Illy Espresso to mieszanka 9 typów ziaren Arabiki, które zostały starannie dobrane i wyselekcjonowane. Produkt jest bezkofeinowy (zawartość kofeiny to jedynie 0,05%), mielony i średnio palony. Po zaparzeniu otrzymujemy gęstą, kremową piankę. Produkt został zamknięty pod ciśnieniem w aluminiowym pojemniku, co zapewnia długotrwałą świeżość.

Produkt idealnie nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, jednak równie dobrze można go użyć do ekspresu kolbowego, automatycznego, kawiarki czy praski francuskiej. Ilość kofeiny sprawia, że kawę można pić o każdej porze dnia i nocy, jest łagodna dla żołądka. W jej smaku można wyczuć owoce, orzechy i nuty drzewne.  

Produkt dostępny jest w puszce o pojemności 250 g. Po otwarciu należy go przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Smakosze kawy podkreślają, że kawa smakuje wyśmienicie i doskonale się sprawdza do przyrządzania cappuccino czy caffé latte.

 

 

 

 

Jacobs Night & Day 

 

Bezkofeinową odmianą popularnej kawy Jacobs jest Night & Day – mielona kawa najwyższej jakości, powstała z ziaren pochodzących z najlepszych plantacji na świecie. Jej wyjątkowy smak został ukryty w procesie mielenia ziaren, poprzedzonych ich starannym paleniem.

Jest to wersja o zawartości kofeiny poniżej 0,05%, co sprawia, że jej wyjątkowym smakiem możemy cieszyć się o każdej porze dnia i nocy. Produkt nie podrażnia żołądka, ma łagodny smak z lekką nutą goryczki.

Paczka zawiera 250 g zmielonego produktu, który należy zalewać wodą o temperaturze 80 stopni. Kawa zapakowana jest w foliowe opakowanie próżniowe, po którego otwarciu należy zawartość przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Osoby, które od lat piją tradycyjną kawę Jacobs i spróbowały wersji bezkofeinowej Night & Day, twierdzą, że jej smak jest równie bogaty.

 

 

 

 

Nescafe Classic 

 

Doskonałą alternatywą dla drogich kaw z wyższej półki jest ich nieco tańszy odpowiednik Nescafe Classic. Ta dobra i tania kawa bezkofeinowa to produkt o mocnym i wyraźnym aromacie, w którego składzie znajdziemy starannie wyselekcjonowane nasiona Arabiki i Robusty, nadające nieco kwaśny smak z nutką goryczy.

Kawa charakteryzuje się średnim stopniem palenia ziaren, co ma wpływ na wyrazisty, lecz łagodny smak napoju. Zawartość kofeiny to mniej niż 0,05%, dlatego można ją pić także późnym wieczorem, bez obaw o problemy z zaśnięciem. Według konsumentów produkt bardzo dobrze smakuje zarówno jako espresso, jak i caffé latte czy cappuccino.

Produkt występuje w zgrabnym słoiczku o pojemności 100 g, co wystarczy na przygotowanie około 100 filiżanek ulubionego napoju. Jest to kawa rozpuszczalna, więc wystarczy ją zalać wrzątkiem. Smakosze potwierdzają, że mimo iż nie zawiera kofeiny kawa Nescafe Classic, pobudza i dodaje energii.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...