Grille elektryczne ranking

Ostatnio aktualizowane: 23.04.19

 

Jaki grill elektryczny kupić?

 

Przewodnik zakupowy

 

Pogoda na dworze jest fatalna, a Ty marzysz o szaszłykach z grilla, pieczonej kiełbasie, warzywach, rybie czy karkówce? Nie musisz z tego rezygnować lub z braku innych opcji, wsadzać mięso do piekarnika. Nawet taki z funkcją grilla nie umożliwi Ci przyrządzenia potrawy, która miałaby podobny smak do tych grillowych, a już na pewno nie osiągnie struktury kratki. Zamiast tego warto zainwestować w grill elektryczny. Ułatwi Ci przygotowywanie najróżniejszych, pysznych potraw. Jednak jaki sprzęt jest najlepszy? W tym poradniku podpowiemy Ci, na co zwrócić uwagę w czasie zakupu i jaki grill elektryczny wybrać, aby czerpać satysfakcję z grillowania, nie męczyć się z myciem rusztu i nie zjadać teflonu.

Rodzaje urządzeń

Zanim zdecydujesz się na zakup grilla pamiętaj, że wyróżnia się dwa główne rodzaje tego typu sprzętu. Są to modele z rusztem lub płytą. Urządzenia z rusztem są duże i bardziej przypominają tradycyjne grille. Pozwalają nam przygotować wiele pysznych dań jednocześnie. Mają jednak sporą wadę – ruszt jest umieszczony bezpośrednio nad grzałką. W takim wypadku tłuszcz i woda z przygotowanych potraw skapują bezpośrednio na grzałkę, co potem utrudnia jej czyszczenie. Natomiast model z płytą, najczęściej teflonową jest łatwiejszy w utrzymaniu czystości i mniej awaryjny, bo tłuszcz spływa do rynienek.

Z drugiej zaś strony taki typ grilla jest bardziej podatny na uszkodzenia i musisz unikać używania metalowych szczypców, by nie porysowały urządzenia. Na rynku dostępne są też modele typu raclette. To urządzenia wielofunkcyjne, które składają się nie tylko z grilla, ale także minipatelni oraz innych płyt, które pozwalają przygotować najróżniejsze potrawy, jak roztopienie sera czy usmażenia jajek sadzonych.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Wielkość – jaki grill elektryczny jest najlepszy?

Jeśli chodzi o wielkość tego typu urządzeń mamy podział na dwa różne typy. Przede wszystkim grille stołowe – kompaktowe, które zmieszczą się w kuchennej szafce. Modele stołowe dostępne są w wersji z grzaniem dolnym i górnym (przypominają gofrownicę) oraz w wersji bez przykrycia. Zaletą pierwszego typu jest szybsze przygotowywanie potraw. Niestety takie sprzęty nie są zbyt duże, a więc przy większej imprezie będą mało funkcjonalne. Alternatywą są grille stojące, które przypominają sprzęty tradycyjne na węgiel. Takie urządzenia są odpowiednie do ustawienia na tarasie lub balkonie. Grille elektryczne w wersji stojącej dostępne są wyłącznie z rusztem.

 

Moc

Dużą rolę odgrywa moc grilla. Im jest ona wyższa, tym szybciej nagrzewa się dany sprzęt, a tym samym osiągamy lepsze efekty. Moc urządzenia zależy od jego wielkości. Modele stołowe mogą mieć moc od 500 W do 2000 W, a stojące nawet większą niż 2000 W. Warto wybierać grill z regulacją mocy pracy. W efekcie dopasujesz pracę urządzenia do własnych potrzeb. Warto też zauważyć, że dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko przypalenia przygotowanych potraw.

 

System obsługi

Większość modeli ma praktyczny włącznik i wyłącznik oraz system regulacji pracy. Na rynku znajdziemy też modele starszej generacji, które wyłącza się dopiero, gdy wyjmiemy wtyczkę z gniazda. Nie jest to jednak zbyt praktyczne rozwiązanie. Warto wybrać taki model, który przy włączniku ma kontrolkę pracy. Zawsze będziesz wiedzieć, czy grill jest podłączony czy odłączony od zasilania.

 

Systemy zabezpieczenia

Jak każdy sprzęt elektryczny, taki grill musi mieć odpowiednie zabezpieczenia. Po pierwsze powinien być to system zapobiegający zbytniemu nagrzaniu urządzenia. Kolejna kwestia to kontrolka pracy. Informuje nas o tym, że urządzenie jest podłączone do prądu.

Łatwość czyszczenia

Przygotowywanie mięs i warzyw nawet na patelni wiąże się to z późniejszym sprzątaniem. Nie ma urządzeń, które same by się czyściły. W przypadku grilli, zwłaszcza takich z rusztem, czyszczenie jest o tyle trudne, że powierzchnia czyszczona jest nierówna.

Tłuszcz osadza się z każdej strony. Natomiast w modelach płytowych czyszczenie zakamarków bez uszkodzenia struktury płytki też bywa dość skomplikowane. Chcąc uniknąć wielu godzin spędzanych na myciu grilla, warto przyjrzeć się temu, jak można go czyścić. Warto wiedzieć, że są na rynku modele z demontowanymi elementami, które można bez obaw myć w zmywarce.

 

Modele kompaktowe wielofunkcyjne

W sklepach dostępne są grille elektryczne z wymiennymi płytkami. Taki sprzęt może nam też służyć jako gofrownica lub toster. Niestety urządzenia tego typu cechuje niska moc ( zwykle ok. 800 W), co znacznie wydłuża przygotowanie potraw. Dodatkowe wyposażenie

Zaawansowane grille sprzedawane są w zestawie z różnymi akcesoriami – specjalnymi szczypcami, różnymi tackami i innymi elementami przydatnymi podczas grillowania. Modele stojące mogą być dodatkowo wyposażone w półkę, na której można ustawić tackę ze smażonymi daniami. Kolejnym, bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem będą kółka ułatwiające przenoszenie sprzętu.

 

Grille elektryczne w dobrych cenach

Cena grilli elektrycznych waha się od 30 zł za sprzęty podstawowe do nawet 900 zł. Wiele zależy od wielkości. Najdroższe są urządzenia stojące z dodatkowym wyposażeniem. Najlepiej wybierać modele sprawdzonych marek, które cechują się niską awaryjnością.

 

 

Najlepsze grille elektryczne w 2019 roku

 

Przychodzi zima, szaro i mokro za oknem i nachodzi nas tęsknota za letnimi smakami. Trudno zimą rozpalić grilla w ogródku…, kto z nas chciałby biesiadować przy takiej aurze? Dlatego rozwiązaniem mogą być grille do wykorzystania w warunkach domowych przez cały rok. Zatem jaki grill elektryczny polecacie? Postanowiliśmy przyglądnąć się kilku z nich.

 

Nasze zalecenia

 

Tefal GC 305012 UC 600

 

1.Tefal GC 305012 UC 600Kolejnym grillem, jaki postanowiliśmy opisać jest Tefal GC 305012 UC 600. Ten grill może pracować w dwóch trybach: jako standardowy grill elektryczny, albo dwustronny grill mięsny. Zamknięcie pokrywy pozwala zachować aromat przygotowywanych dań.

Nawet zamknięty grill ma dużą powierzchnię, bo mieści dwa duże kotlety z piersi kurczaka. Regulowany termostat pozwala na przygotowywane różnych potraw, takich jak opiekanie mięs, ryb, sera czy warzyw, a nawet kanapek. Umieszczone na zewnątrz lampki kontrolne zasygnalizują nam, kiedy urządzenie rozgrzało się do temperatury roboczej.  Urządzenie posiada zdejmowalne płyty grilla, które można myć w zmywarce.

Pod płytami znajdziemy tackę na ociekający podczas obróbki tłuszcz, dzięki temu nasze potrawy będą smaczniejsze i zdrowsze. A jakie ten grill elektryczny zbiera opinie? Użytkownicy podkreślają ładne i trwałe wykonanie, dużą powierzchnię grzania.

Dla wielu konsumentów przydatna okazała się funkcja równoczesnego grillowania mięsa z dwóch stron, przyśpiesza przygotowanie potrawy, a także zapewnia równomierne grillowanie z obu stron. Również przystępna cena produktu była wskazywana, jako jego zaleta.

 

 

 

 

Zelmer 40Z011

 

2.Zelmer 40Z011Jako pierwszy postanowiliśmy przedstawić grill Zelmer 40Z011. Wielu użytkowników określa go, jako najlepszy grill elektryczny. Moc znamionowa 1500 W zapewnia wystarczającą temperaturę roboczą. Cena niewygórowana, przy zapewnieniu wielu użytecznych funkcji. Przede wszystkim grill nie wytwarza dymu podczas pracy, co w warunkach domowych jest bardzo ważne.

To, że w zestawie znajdziemy przykrywkę ze szkła hartowanego, też jest sprawa niebagatelną, bo podczas grillowania nie będziemy mieli całej kuchni opryskanej tłuszczem. Do obróbki termicznej można wybrać jedną z pięciu temperatur podgrzewania.

Dzięki temu możemy grillować różne produkty nie tylko mięso, ale też kiełbaski czy ser, lub delikatną rybę. A nienagrzewający się uchwyt pozwoli nam bez problemu posługiwać się urządzeniem. Powłoka płyty, wykonana z materiałów zapobiegających przywieraniu obrabianej żywności stanowi plus tego urządzenia. Dodatkowo zapewnia to wysoki komfort użytkowania.

Konsumenci podkreślają łatwość czyszczenia, szybkość nagrzewania się, oraz dużą powierzchnię na grillowane jedzenie. Produkt jest również estetycznie i solidnie wykonany, co jest ważnym elementem dla nie jednej pani lub pana domu.

 

 

 

 

Severin Pg 2792 

 

3.Severin Pg 2792Ten grill, mimo, że nie nadaje się do kuchni, postanowiliśmy umieścić w naszym rankingu. Jest on również elektryczny, ale ma nieco większe rozmiary i cenę. Możemy go użyć np. na balkonie lub tarasie. Posiada on dużą emaliowaną powierzchnię grillową, co umożliwia nam przygotowanie posiłku dla większej ilości osób. Zatem jeśli jesteś osobą lubiącą organizować przyjęcia u siebie w domu, może się okazać, że to urządzenie jest dla Ciebie.

Dla wciągniętych w zabawę gospodarzy przyjęcia producent przewidział wyłącznik bezpieczeństwa. Po zdjęciu produktów z powłoki grzewczej – grill automatycznie się wyłączy. Tak jak większość tego typu urządzeń znajdziemy tu lampkę sygnalizującą o gotowości grilla do pracy.

Urządzenie posiada również funkcję ograniczenia wydzielania dymu i zapachów, zatem nasza zabawa oszczędzi zmysły naszych sąsiadów. Po udanym przyjęciu, grill nie sprawi swojemu właścicielowi kłopotów przy myciu. Wszystkie elementy są wyjmowalne i łatwe do utrzymania w czystości.

Konsumenci zwracali uwagę właśnie na łatwość wyjmowania elementów do mycia. Także przydatny dla użytkowników okazał się dodatkowy blat roboczy, użyteczny do odkładania narzędzi czy nabierania potraw na talerze. Z cała pewnością według konsumentów jest to dobry grill elektryczny ogrodowy.

 

 

 

 

Russell Hobbs 21000-56 Fiesta

 

5.Russell Hobbs 21000-56 FiestaRussell Hobbs 21000-56 Fiesta, to prawdziwy król wśród grilli. Jeśli przyjmowanie przyjaciół i wspólne przygotowywanie posiłków to twój żywioł, to ten grill jest dla Ciebie. Urządzenie posiada jeden wspólny grill do przyrządzania dania głównego, którym będzie np. mięso lub ryba.

Poniżej i powyżej głównego rusztu są umieszczone małe patelenki, na których każdy z uczestników przyjęcia komponuje dla siebie własne danie. Nazwa raclette pochodzi od sera przyrządzanego przez szwajcarskich pasterzy właśnie na małych patelenkach.

Ale uczestnicy przyjęcia mogą rozwinąć swoje kulinarne fantazje i przygotować na patelenkach to, co im podsunie wyobraźnia i poczucie smaku. Równocześnie może przy tym grillu biesiadować osiem osób. Znajdziemy tu właśnie osiem łopatek typu raclette, metalową płytę do grillowania z powierzchnia do smażenia naleśników, oraz kamienną płytę do pizzy.

Użytkownicy podkreślają wyjątkowy smak potraw przygotowywanych na tym grillu, a także wiele radości, jakie to urządzenie daje, gdy przyjaciele gromadzą się przy nim do wspólnego biesiadowania. Również wygląd sprzętu zyskał uznanie konsumentów.

 

 

 

 

Phlips HD6305 /20

 

4.Phlips HD6305 - 20Grill Phlips HD6305 /20 jest to  urządzenie o niewielkich rozmiarach i mocy 2000 W. Regulowany termostat od 70 do 230 stopni Celsjusza pozwala dobrać temperaturę do grillowanej potrawy. Grillować możemy w dwóch pozycjach – w pozycji poziomej i nachylonej.

Przy zamkniętej pokrywie grilla łatwiej uzyskać wysoką temperaturę i tym samym szybko przygotować mięso i zachować jego soczystość. Natomiast przy otwartej pokrywie możemy przygotować potrawy dla większej ilości osób opiekając je jak na tradycyjnym grillu ogrodowym.

Urządzenie posiada kontrolkę informującą nas o nagrzaniu i gotowości do pracy. Konsumentom podobały się niewielkie rozmiary grilla, jak również to, że można go przechowywać w pozycji pionowej.  Także dodatkowo wskazana przez użytkowników możliwość schowania kabla w urządzeniu, powinna szczególnie przypaść do gustu posiadaczom małych mieszkań.

Kolejnym plusem dla konsumentów okazało się łatwe mycie urządzenia po użyciu, oraz atrakcyjny design. Ze względu na swoje rozmiary grill możemy zabrać ze sobą na kemping albo na przyjęcie do znajomych.

 

 

 

 

Jak grillować na grillu elektrycznym?

 

Latem dużo osób spędza miło czas w gronie rodziny i znajomych przy grillu. Dzięki naszemu poradnikowi wiesz, jak znaleźć możliwie najlepsze urządzenie elektryczne. W tej części artykuły podpowiemy Ci, jak dokładnie używać takiego urządzenia oraz co najlepiej na nim grillować.

 

 

Obsługa grilla elektrycznego

Tym, co różni pracę modelu elektrycznego od klasycznego jest panel sterowania dający nam możliwość uprzedniego ustawienia temperatury oraz to, że nie potrzebujemy węgla, brykietu itp. A jak poprawnie korzystać z grilla? Pierwszym krokiem jest podłączenie go do prądu i wybranie odpowiedniej temperatury pracy. Następnie czekamy aż rożen lub płyta nagrzeją się. O gotowości do użycia poinformuje Cię dioda świetlna. Kolejnym krokiem jest umieszczenie na urządzeniu dań. Jak w przypadku klasycznego grilla, nie ma potrzeby używania tłuszczu, bo potrawy nie przykleją się do powłoki. Właściciele małych, przenośnych sprzętów mogą przykryć swój model pokrywką. Dzięki temu mięso lub warzywa szybciej staną się miękkie.

Powodem, dla którego tak wiele osób poleca grille elektryczne jest to, że cały tłuszcz, jaki wytapia się z potraw, spływa niewielkimi rynienkami do specjalnego pojemnika. Dlatego, gdy skończysz przygotowywanie obiadu wyczyszczenie sprzętu zajmie Ci tylko kilka minut.

 

Dopasowanie mocy i temperatury

Mimo licznych zalet urządzenia na grillu elektrycznym też może dojść do spalenia przygotowywanego posiłku. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim należy odpowiednio ustawić moc i temperaturę grzania tak, by mięso lub warzywa nie uległy przypaleniu. Każdy taki sprzęt wyposażony jest w panel sterowania, na którym ustawiamy intensywność pracy. Jeśli zastanawiasz się, jaki grill elektryczny jest polecany przez konsumentów i specjalistów, to sprawdź, ile ma poziomów grzania. Profesjonaliści preferują urządzenia o dużej mocy. W zależności od sprzętu, do wyboru mogą być 3, 5 lub nawet 7 temperatur pracy. Im większą moc wybierzesz, tym więcej ciepła zostanie wygenerowane przez urządzenie, a tym samym danie będzie szybciej gotowe. Należy zachować ostrożność, bo chwila nieuwagi doprowadzi do przypalenia potrawy.

Ważne jest dopasowanie temperatury grzania do potrawy. Najmniejszej mocy użyj podczas grillowania warzyw, a średniej do ryb, które mają delikatne mięso. Najbardziej intensywny tryb pracy polecany jest, gdy przygotowujesz duże kawałki mięsa.

 

Dbanie o grill elektryczny

Naturalnie, po każdym użyciu należy wyczyścić urządzenie. Inną rzeczą, którą możesz zrobić, by zadbać o swój grill elektryczny, jest używanie odpowiednich przyrządów podczas grillowania. Wiele urządzeń wykonanych jest z teflonu, który łatwo porysować ostrym narzędziem. Dlatego podczas nakładania, jak i zdejmowania potraw polecamy używanie drewnianych, plastikowych lub silikonowych łopatek.

 

 

Co grillować na grillu elektrycznym?

Na grillu elektrycznym możemy przyrządzić dobrze wysmażone mięso, grzyby, warzywa czy pieczywo. Co więcej, sprzęty elektryczne stanowią ciekawą alternatywą dla smażenia dań na głębokim tłuszczu. Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym są znacznie bardziej soczyste. Warto pamiętać też, że grillowane dania zachowują więcej składników odżywczych. Właściciele modeli z płytą grzejną mogą przygotowywać również topione sery.

 

Zdrowe grillowanie

Powszechnie wiadomo, że potrawy z grilla są mniej kaloryczne od tych smażonych na patelni lub pieczonych w piekarniku. Wynika to z tego, że grilując nie używamy tłuszczu, bo następuje jego naturalne wytopienie się z dania. Warto o tym pamiętać przygotowując mięso lub warzywa przed obróbką. Grill to również dobry sposób na przyrządzenie dań wegetariańskich – kawałków tofu lub „kotletów” z czerwonej fasoli.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 4.69 out of 5)
Loading...