Gotowanie w kombiwarze

Ostatnio aktualizowane: 22.10.18

 

Jaki kombiwar wybrać?

 

Kombiwar to urządzenie, które jeszcze nie jest bardzo powszechne w naszych kuchniach, a szkoda. Urządzenie to pozwala na przygotowanie potrawy bez użycia tłuszczu. Znakomicie zastępuje piekarnik, a w dodatku wszystko, co gotujesz masz w ciągłym podglądzie, bo jest to naczynie przeźroczyste.

Jest to urządzenie wszechstronne, w którym przygotujesz najrozmaitsze dania. Kombiwar pozwala na przygotowanie dań gotowanych, pieczonych czy grillowanych. Możesz w nim również dania podgrzewać, czy rozmrażać. Nadaje się również do suszenia warzyw, owoców czy grzybów, a także odparowywania i sterylizacji. Za pomocą tego urządzenia możesz przyrządzić dania mięsne, rybne i warzywa, ale też bez problemu upieczesz ciasto.

Używanie kombiwaru jest bardzo proste. W zależności od potrawy, którą zamierzasz przyrządzić należy wybrać odpowiedni do niej ruszt. Położyć na nim wszystkie produkty. Następnie należy urządzenie włączyć, nastawić czas pracy i temperaturę. Produkty podlegają obróbce cieplnej przez ogrzewanie ich gorącym powietrzem, które krąży wewnątrz misy. Dlatego istotne jest odpowiednie ułożenie produktów, przy zbyt grubej warstwie powietrze może mieć problem z dotarciem pomiędzy składniki i potrawa ugotuje się nierównomiernie.

Aby zakupić kombiwar w dobrej cenie trzeba przy zakupie zwrócić uwagę na moc, która powinna przekraczać 1000W. Źródłem ciepła może tu być grzałka elektryczna, bądź lampa halogenowa w nowszych modelach. Oba rozwiązania są dobre i skuteczne. Ruch powietrza jest wymuszony przez wentylator. Produkty przygotowane do gotowania umieszcza się w żaroodpornej, przezroczystej misie. Pojemność misy zależy od osobistych potrzeb. Przy większej rodzinie lepiej by miała 20 litrów, przy mniejszej 10 litrów może okazać się wystarczające. Na górze misy znajduje się sterowanie, na które składa się zegar i regulator temperatury.

Najważniejszym wyposażeniem kombiwaru są ruszty. Powinny być dwa: górny i dolny. To na nich układa się obrabiane produkty. Do wyjmowania potraw służą specjalne szczypce. Najlepsze kombiwary posiadają również stojak do ustawienia pokrywy po zdjęciu jej z misy, a także rozmaite uchwyty, szpilki, sitka i tacki z otworami. Niektóre modele mają również funkcję samooczyszczenia, o której zaletach nie trzeba tłumaczyć żadnej pani domu.

Najważniejszą zaletą stosowania w gotowaniu tego urządzenia jest to, że nie używamy przy przyrządzaniu dania tłuszczu, ale nie jest to jedyna zaleta. Wartość odżywcza takich potraw jest wyższa w porównaniu do przygotowanych tradycyjną metodą. Dzieje się tak, dlatego, że kombiwar pozwala na skrócenie okresu przygotowania potraw, a im krócej produkty są poddawane obróbce termicznej, tym więcej zachowują wartości odżywczych, jak sole mineralne czy witaminy. Produkty więcej też zachowują naturalnego smaku, co w efekcie czyni je smaczniejszymi. Również w porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem, czas przygotowania potrawy, potrafi być w zależności od jej rodzaju, od 20% do 60% krótszy. Ważne tu jest, aby krążące powietrze miało dostęp do gotowanej potrawy z każdej strony, stąd istotne jest używanie odpowiedniego rusztu, na którym produkty się ustawia. Osoby, które lubią bardzo soczyste potrawy, mogą na dno naczynia wlać nieco wody, wówczas potrawy zachowują większa wilgotność.

 

 

Kombiwary – Ranking

 

 

Caltronic HLO 3523 

 

Clatronic HLO 3523 to model oszczędzający 45% energii w porównaniu do tradycyjnego piekarnika. Pozwala on na pieczenie, smażenie, grillowanie i gotowanie na parze i duszenie. Bez problemu użyjesz ten model również do rozmrażania produktów, czy podgrzewania gotowych potraw.

Moc tego modelu ma 1300 W i jest on wyposażony w rożen, szczypce, górną i dolną kratkę, kosz parownika i uchwyt pokrywki. Sterowanie odbywa się mechanicznie na górze pokrywy, a użytkownik ma możliwość ustawienia minutnika oraz regulacji temperatury w zakresie od 0 do 200 stopni Celsjusza.

Pojemność misy wynosi 12 litrów i jest ona przeźroczysta, co daje możliwość podglądu przygotowywanej potrawy. Misa też jest przystosowana do mycia jej w zmywarce. Nienagrzewająca się podstawka pozwala na ustawienie urządzenia bezpośrednio na blacie kuchennym, bez obawy o jego uszkodzenie. Wymiary tego modelu to szerokość 415 mm, wysokość 330 mm, głębokość 355 mm, a waga wynosi 6,3 kg.

Posiadacze tego modelu przekazują, że jest on najlepszym kombiwarem w 2018 roku o średniej pojemności. Potrawy przygotowuje się w nim szybciej niż w tradycyjnej kuchence i są one smaczne i soczyste.

 

 

 

 

MPM MKO-01 

 

Drugi model, który chcemy opisać to MPM MKO-01. Jego moc znamionowa to 1400 W, a grzanie odbywa się przy użyciu lampy halogenowej. Urządzenie może służyć do gotowania, pieczenia, rozmrażania, czy smażenia i pracuje w zakresie temperatur od 1 do 250 °C.

A minutnik można ustawić od 5 do 60 minut. Za pomocą tego modelu przygotujesz bez użycia tłuszczu frytki, a także soczyste szaszłyki, czy też upieczesz słodkie wypieki. Pojemność przeźroczystej misy wynosi 19 litrów i ma ona program samooczyszczania.

Średnica misy wynosi 335 mm, a jej wysokość to 165 mm. Jako wyposażenie dodatkowe, producent do tego modelu dokłada dwa ruszty: wysoki i niski, pierścień powiększający pojemność naczynia, sito, uchwyt i szpilki do szaszłyków. Użytkowniczki tego modelu przekazują, że jest on łatwy w użyciu i czyszczeniu.

Mówią także, że radzi on sobie tak samo dobrze przy pieczeniu mięs, jak i przygotowaniu warzyw czy ryb. Ale także bez problemu wychodzą dobrze w nim ciasta i pasztety.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 4.60 out of 5)
Loading...