Maszynki do mielenia mięsa ranking

Jaką maszynkę do mielenia kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Maszynka do mielenia mięsa to niezwykle funkcjonalny sprzęt, który ułatwi nam przygotowanie wielu dań. Jeśli wybierzesz dobre urządzenie, będzie Ci służyło przez długie lata, nie tylko do mielenia mięsa, ale też innych produktów. Przy użyciu takiej maszyny przygotujesz delikatny ser na sernik, pyszne musy owocowe, placki ziemniaczane, cudowne kopytka czy kruche ciasteczka. Wystarczą odpowiednie przystawki i dobry silnik. Aby ułatwić Ci zakup odpowiedniego modelu stworzyliśmy ten oto poradnik o tym, jaką maszynkę do mielenia wybrać.

Rodzaje

Wyróżniamy dwa typy maszynek do mielenia mięsa– ręczne i elektryczne. Pierwsze, w stylu retro pięknie się prezentują i są tańsze w eksploatacji, ale niestety, praca z nimi jest męcząca i długotrwała. Jeśli więc lubisz szybkie sprzęty, postaw na maszynkę elektryczną. Warto jednak pamiętać, że czasem może zdarzyć się chwilowy brak prądu. Poza tym modele elektryczne bywają awaryjne (nawet te najlepsze w końcu się psują). Dlatego zabezpieczenie w postaci dobrej maszynki ręcznej będzie niezastąpione.

 

Maszynka ręczna

Zasada jej działania jest prosta. W takim urządzeniu za mielenie odpowiada specjalna ślimacznica, która jest napędzana mechanicznie. Modele ręczne wciąż dostępne są w ofercie wielu producentów AGD, ale z roku na rok stają się coraz mniej popularne.

 

Maszynka elektryczna

Ślimacznica w takim sprzęcie jest napędzana przez specjalny silnik z przekładniami. Takie urządzenie jest łatwiejsze w obsłudze i bardziej wydajne. Praca z nim jest lekka i przyjemna, nie wymaga od nas dużego wysiłku. Często jest wyposażone w dodatkowe funkcje i różnego rodzaju dodatki, które umożliwiają szersze zastosowanie maszynki.

 

Materiał

Zarówno w przypadku modeli ręcznych, jak i elektrycznych ważne jest solidne wykonanie. Na rynku znajdziesz urządzenia w obudowie plastikowej, aluminiowej, żeliwnej czy stalowej. W przypadku sprzętów ręcznych polecamy stal i żeliwo. Zwłaszcza wtedy, gdy planujesz mielenie twardych składników. W urządzeniach elektrycznych najczęściej stosuje się plastik lub stal. Materiał zawsze musi być solidny, odporny na wibracje i wyższe temperatury (przy intensywnej pracy, silnik maszynki bardzo się nagrzewa).

Model ręczny zwykle można myć pod wodą, dlatego należy sprawdzić jego odporność na korozję oraz to, czy można go myć w zmywarce. Jeśli chodzi o gardziel i podajnik, najlepiej wybrać stalowe lub metalowe elementy. Najdroższym materiałem jest stal, która jest najbardziej trwała. Nie bez znaczenia jest też materiał, z jakiego wykonuje się sitko i noże. Najlepiej znaleźć taki model, którego elementy można myć w zmywarce. Poza tym muszą być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

 

Stabilizacja jest istotna

W przypadku urządzeń elektrycznych ważnym elementem będzie odpowiednia, stabilna konstrukcja i nóżki antypoślizgowe, aby w czasie pracy sprzęt nie przemieszczał się na blacie. Modele ręczne montuje się do blatu. Decydując się na taką maszynę, warto sprawdzić stabilność systemu montażu. Maszynka nie powinna się ruszać podczas kręcenia korbką. Odradzamy zakup modeli na przyssawki. Nie jest to najbardziej stabilny sposób montażu.

 

Moc – jaka maszynka do mielenia mięsa jest najlepsza?

W przypadku modeli elektrycznych ważnym parametrem jest moc. Na rynku znajdziesz maszynki do mielenia o mocy 250 W, jak i takie 2000 W. Często w parametrach urządzenia producenci podają dwa typy mocy – stałą i wysięgową (maksymalną). Ta druga osiągana jest  przy maksymalnym obciążeniu pracy, przy dużej intensywności (na przykład twardy produkt). Jeśli często mielisz twarde mięso i nie chcesz, aby doszło do zatarcia silnika, nie wybieraj urządzenia o mocy mniejszej niż 500 W. Jeśli masz zamiar często i intensywnie eksploatować maszynkę, zdecydują się na mocniejszy sprzęt – ponad 1000 W.

 

Wydajność

Wydajność ma szczególne znaczenie dla profesjonalnych kuchni, ale też dla osób prywatnych, które jednocześnie mielą dużo składników. Jeśli na przykład przygotowujesz  kiełbasy na święta lub dużą ilość sernika, wybierz sprzęt o sporej wydajności. Zwykle waha się ona w granicach 1,2 kg do 3 kg na minutę.

Końcówki

Kiedyś zarówno maszynki ręczne, jak i elektryczne służyły wyłącznie do mielenia mięsa. Jednak producenci chcąc uatrakcyjnić swoje produkty oferują sprzęty wyposażone w różne końcówki sitka, ostrza i nasadki. Dzięki temu niepozorna maszyna może stać się bardzo funkcjonalnym sprzętem o szerokim spektrum zastosowań. Na przykład ułatwi Ci robienie makaronu, wyciskanie soku, mielenie kawy czy orzechów. Standardem jeśli chodzi o wyposażenie są dwa sitka z otworami o różnej wielkości, aby uzyskać różną grubość mielenia. Jednak coraz częściej spotkamy dodatkowe sitka i nakładki, służące do:

  • formowania ciasteczek,
  • kręcenia makaronu,
  • mielenia drobnej żywności,
  • mielenia kawy,
  • mielenia ziół,
  • robienia kebbe, czyli bliskowschodniego dania, które składa się ze mięsno-pszenicznej otoczki, a także mięsnego nadzienia,
  • robienia kiełbas,
  • robienia owocowych musów,
  • szatkowania mięsa,
  • szatkowania warzyw,
  • ucierania sera ,
  • wyciskania owoców.

 

Regulacja prędkości pracy

Dobry sprzęt powinien mieć regulację prędkości pracy, dzięki której dostosujemy go do mielonego produktu. Najlepiej wybierać modele z regulacją kilkustopniową. Niskie obroty wystarczą do robienia musów czy mielenia sera, a wysokie będą potrzebne do mięsa.

 

Ekran LCD

W zaawansowanych modelach stosowany jest wyświetlacz, na którym można wybrać opcje pracy urządzenia. Decydując się na produkt z takim rozwiązaniem, musisz zwrócić uwagę na jasność wyświetlacza. W tańszych produktach jest on stosowany w celu podniesienia atrakcyjności, ale jego obsługa jest utrudniona ze względu na małą czytelność.

 

Zabezpieczenia

Dobra maszynka musi mieć zabezpieczenia przed niekontrolowanym uruchomieniem przez dziecko. Kolejna kwestia to system zabezpieczeń przed przegrzaniem silnika. Urządzenie wyłącza się automatycznie, gdy silnik zaczyna osiągać zbyt wysoką temperaturę. Poza tym najlepiej wybierać model z kontrolkami pracy informującymi nas np. o podłączeniu sprzętu do prądu.

Wyposażenie

Warto zdecydować się na zakup pełnego kompletu, w którym znajdziesz wszystkie niezbędne elementy ułatwiające użytkowanie maszynki. Podstawą jest popychacz ze specjalną podkładką na układanie mięsa. Przydatna jest też tacka. Warto zwrócić uwagę, czy dany model ma chowany kabel. Kolejne ciekawe rozwiązanie to funkcja rewers. Dzięki niej zawsze możesz odwrócić proces mielenia i wycofać składnik, który zablokował mechanizm.

 

Maszynki do mielenia mięsa w dobrych cenach

Cena urządzenia będzie zależeć od marki, jej popularności na rynku, a także funkcji, jakie posiada dany model. Sprzęty ręczne są tanie – kosztują ok 60-150 zł. Warto więc posiadać taki model, jako alternatywę dla narzędzia automatycznego. Cena maszynek elektrycznych waha się od 100 do ponad 2000 zł. Dobre urządzenie znajdziesz już za 200 zł. Modele najdroższe to najczęściej maszynki profesjonalne lub też takie, które wykonane są według specjalnego projektu, nawiązującego na przykład do stylistyki retro.

Warto jednak podkreślić, że maszynka to urządzenie, które w domach wykorzystujemy przez kilka minut w ciągu tygodnia, czasem nawet miesiąca, a więc stylistka to kwestia drugorzędna. Lepiej postawić na solidny silnik o dużej wydajności pracy i niskiej awaryjności.

 

 

Najlepsze maszynki do mielenia mięsa w 2017 roku

 

Przyrządzane w domu kiełbasy, mięso mielone czy surówki są nie tylko bardziej smaczne od kupnych, lecz również zdrowsze. Przede wszystkim robiąc własne wyroby to my decydujemy co się w nich znajdzie. Przeczytaj nas ranking by dowiedzieć się jak wybrać odpowiednią maszynkę do mielenia mięsa i zacząc samemu przygotować potrawy.

 

Nasze zalecenia

 

Zelmer MM 1200.84 Symbio

 

1.Zelmer MM 1200.84 SymbioPierwsza propozycja to Zelmer MM 1200.84 Symbio. Ta maszynka do mielenia mięsa ma moc 1900 W, a jej wydajność mielenia wynosi 2,3 kg mięsa na minutę. Kupując ten produkt, dodatkowo w zestawie otrzymamy popychacz, trzy sitka do mięs o wielkości otworów 2,4 mm, 4mm i 8mm, nasadkę masarską do napełniania kiełbas i formowania krokietów, dwustronny nożyk oraz szatkownicę z zestawem czterech bębnów tnących, które przetwarzane jedzenie zamienią w plasterki, wiórki czy mus.

Bębny trące, czy też tarki, pomogą nam przygotować przecier z owoców, lub surówkę.  W tym modelu została zastosowana metalowa komora mielenia, oraz plastikowa misa zasypowa. Urządzenie zostało również wyposażone w schowek na przewód i sitka, oraz antypoślizgowe nóżki.

Dodatkowo producent zainstalował w tym modelu zabezpieczenie przed uszkodzeniem silnika w razie zablokowania maszynki przez mielone produkty. Użytkownicy potwierdzają, że maszynka dobrze sobie radzi zarówno z mięsem jak i twardymi warzywami. Jako pozytywne cechy tego produktu konsumenci również wymieniają dużą moc i łatwość czyszczenia po użyciu.

Jeśli chcesz kupić ten produkt kliknij tutaj, by odwiedzić stronę Ceneo.pl

 

 

 

Caltronic FW 3151

 

2.Caltronic FW 3151Nasz ranking maszynek do mielenia mięsa kontynuujemy z Caltronic FW 3151. To urządzenie ma moc 550 W. Model ten posiada nóż wykonany ze stali szlachetnej, oraz metalowe gardło ślimak a także metalową tackę do napełniania. Metal, jak wiemy, jest bardzo trwałym materiałem. Dodatkowo nie wpływa on na smak przetwarzanej żywności.

Kupując tę maszynkę do mielenia mięsa otrzymamy również w zestawie nasadkę do wyrobu wędlin, nasadkę do kuchni orientalnej i nasadkę do pieczywa oraz popychacz. Dodatkowo zestaw zawiera trzy wymienne noże tarczowe, które pozwolą na mielenie produktów na różne grubości i nóż ze stali nierdzewnej o 4 ostrzach.

Producent wyposażył ten model w gumowe nóżki antypoślizgowe. Urządzenie działa na dwóch prędkościach, posiada również bieg wsteczny, który może okazać się przydatny przy przetwarzaniu twardszych produktów. Opinie osób, które zakupiły ten produkt utwierdzają w przekonaniu, że ta maszynka do mielenia mięsa jest uniwersalna i można ją także wykorzystać do przetwarzania zarówno warzyw, jak i owoców.

Użytkownicy mówią również o solidnej konstrukcji produktu, oraz łatwym czyszczeniu urządzenia po skończonej pracy.

Kliknij tutaj, by uzyskać więcej informacji, opinii i cen!

 

 

 

Zelmer Diana 887.54 Symbio

 

3.Zelmer Diana 887.54 SymbioKolejny produkt to Zelmer Diana 887.54 Symbio. Ponieważ firma Zelmer jest bardzo znanym i popularnym producentem sprzętu AGD w Polsce, postanowiliśmy przedstawić kilka modeli tej firmy. Moc modelu Diana jest trochę mniejsza niż jego „starszego brata” i wynosi 1500 W.

Także wydajność mielenia jest inna i wynosi 1,7 kg mięsa na minutę. Produkt ten również nie jest polecany do mielenia twardych artykułów spożywczych. Jednak idealnie się nada do przetworzenia mięsa, czy przygotowania surówki na obiad. A to dzięki dodatkom dołączonym do zestawu.

Kupując tą maszynkę do mielenia mięsa otrzymamy trzy sitka o średnicy otworów 2,7 mm, 4mm i 8 mm, szatkownicę z zestawem 4 bębnów tnących, które umożliwią tarcie, szatkowanie i cięcie na plastry warzywa, oraz nasadkę masarką i popychacz.

Jest to dobra i tania maszynka do mielenia mięsa i będzie idealna dla osób, które oczekują od tego typu urządzenia podstawowych funkcji, oraz korzystają z niego sporadycznie. Konsumenci potwierdzają, że produkt dobrze mieli żywność, jest wydajny a do tego cichy przy pracy.

Jeśli chcesz przeczytać opinie konsumentów na temat tego produktu, kliknij tutaj!

 

 

 

Bosch MFW67440

 

4.Bosch MFW67440Najlepsza maszynka do mielenia mięsa to taka, która będzie spełniała wszystkie nasze oczekiwania. Zobaczmy więc, czy Bosch MFW67440 posiada cechy takiej maszynki. To urządzenie ma moc 2000 W i wydajność mielenia wynoszącą 3,5 kg mięsa na minutę. Producent podaje, że model ten posiada ponad 10 funkcji i dzięki niemu przetworzymy nie tylko mięso, czy rybę, lecz również warzywa owoce czy sery.

Dołącza on również do zestawu specjalną końcówkę, dzięki której będziemy mogli przygotować Kebbe, czyli bliskowschodnie danie składające się z mięsno – pszenicznej skorupki i mięsnego nadzienia. Oprócz tego dodatku, w zestawie znajdziemy także: popychacz, tarczę do tarcia, sitka o średnicy otworów 3 mm, 4,5 mm i 6 mm, nakładkę masarską oraz lejek.

Bezpieczeństwo użytkowania powinny zapewnić antypoślizgowe podkładki, jak i wbudowana ochrona przed przeciążeniem. A komfort przechowywania zdecydowanie zwiększy zintegrowany schowek na akcesoria. Opinie konsumentów na temat tej maszynki do mielenia mięsa są dobre. Wspominają w nich o cichej pracy urządzenia, oraz trwałości i wydajności sprzętu.

Kliknij tutaj, by uzyskać więcej informacji, opinii i cen!

 

 

 

Kenwood MG510

 

5.Kenwood MG510Ostatni produkt w naszym zestawieniu to Kenwood MG510. Firma ta jest ceniona wśród miłośników gotowania. Opisywane urządzenie ma największą moc ze wszystkich produktów w zestawieniu i wynosi 1600 W. Natomiast wydajność mielenia tego modelu wynosi 2 kg mięsa na minutę.

Obudowa, utrzymana w stylu nowoczesnym, została wykonana ze szczotkowanego metalu, a podajnik ze stali nierdzewnej. Kupując to urządzenie otrzymamy w zestawie sitko do mielenia na grubo, dwie tarcze do mielenia, jedną z małymi otworkami, drugą ze średnimi.

Znajdziemy w pudełku również końcówkę do Kebbe, końcówkę do robienia kiełbas i popychacz. Produkt ten jest kompatybilny z innymi przystawkami tego producenta. Możemy więc zakupić dodatkowe elementy tj. wałkowarkę do ciasta, wykrojnik do różnego rodzaju makaronu czy młynek żarnowy.

Co ważne model ten posiada obroty wsteczne, więc w przypadku zapchania urządzenia możemy wycofać mielony produkt z korpusu, po czym kontynuować pracę. Opinie o maszynkach do mielenia mięsa tego producenta pozostawione przez użytkowników są pozytywne. W swoich komentarzach wskazują, że produkt jest solidnie wykonany oraz, że ładnie wygląda.

Jeśli chcesz kupić ten produkt kliknij tutaj, by odwiedzić stronę Ceneo.pl

 

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...