Gofrownice ranking

Ostatnio aktualizowane: 25.09.18

 

Za pomocą gofrownicy możemy przygotować smaczny deser dla swojej rodziny, dlatego też urządzenie to cieszy się dużą popularnością. Jeśli w Twoim domu nie ma jeszcze tego sprzętu, a chciałbyś się w niego wyposażyć, zachęcamy Cię do zapoznania się z przygotowanym przez nas rankingiem. Znajdziesz w nim wiele ciekawych propozycji. Zestawienie uwzględnia produkty o potwierdzonej jakości. Na pierwszym miejscu znalazł się model MPM MGO-13. Jest to gofrownica w kolorze srebrnym, który pięknie komponuje się z innymi sprzętami kuchennymi i przyciąga wzrok odwiedzających nas gości. Niewątpliwą zaletą tego urządzenia jest jego prosta obsługa. Konsumenci potwierdzają też, że produkt jest łatwy w pielęgnacji. Elementy grzejne pokryte są specjalną powłoką, która skutecznie chroni przed przywieraniem ciasta i pozwala zachować odpowiedni kształt gofrów. Dzięki temu nie tylko wybornie smakują, ale też pięknie się prezentują. Jeśli ten model nie jest tym, czego oczekujesz, zapoznaj się z opisami innych produktów. Gofrownica Dezal 301.5, która zajęła drugie miejsce w rankingu, jest przeznaczona do pracy ciągłej.

 

 

Tabela porównawcza

 

Zalety
Wady
Podsumowanie
Oferty

 

 

Jaką gofrownicę kupić?

 

Przewodnik zakupowy

Pyszne, chrupiące gofry kojarzą się nam z wakacjami. Można serwować je z bitą śmietaną, owocami, z cukrem pudrem, a także na słono z szynką i serem. Jest wiele ciekawych przepisów, które można wypróbować w domowym zaciszu. Potrzebujemy tylko dobrej gofrownicy. W tym poradniku postaramy się podpowiedzieć Ci na co zwrócić uwagę podczas zakupu tego typu sprzętu. Skupimy się na cechach dobrego urządzenia i tym, jaką gofrownicę wybrać.

 

 

Moc

Dlaczego zaczynamy od mocy? Musisz wiedzieć, że to ona decyduje o tym, jak wydajny będzie nasz sprzęt. Nie chodzi wyłącznie o czas nagrzewania, ale też efektywność pieczenia. Nawet jeśli posiadasz najlepszy przepis, który stworzył mistrz gofrów, nie uzyskasz równie chrupiących gofrów, jeśli urządzenie będzie miało zbyt słabą moc. Najlepsze efekty pozwala osiągnąć sprzęt o mocy ok. 1000 W. Na rynku dostępne są produkty o mocy od 300 W do 1500 W. Jeśli więc nie chcesz, aby Twoje gofry były gumowe i piekły się przez kilkanaście minut, unikaj modeli o mocy mniejszej niż 700 W. Najlepsze efekty dają takie 1000 W – 1200 W.

 

Regulacja temperatury

Ten parametr ma ścisły związek z mocą urządzenia. Modele niskowatowe zwykle nie posiadają funkcji regulacji temperatury. Jeśli chcesz mieć kontrolę nad tym, w jakim stopniu Twoje gofry będą przyrumienione, ta opcja będzie dla Ciebie niezwykle istotna. Poza tym urządzenia, które mają taką funkcję są wyposażone w termostat, dodatkowo chroniący przed nadmiernym przegrzaniem się płytek. Tym samym zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia awarii Twojego sprzętu.

 

Obudowa

Urządzenie tego typu osiąga dużą temperaturę, dlatego obudowa powinna być solidna i odporna na jej działanie. Przede wszystkim nie powinna się zbytnio nagrzewać, aby obsługa była bezpieczna. Plastik jest tańszy, ale mniej odporny na nacisk. Pamiętaj, że każde takie urządzenie ma zamknięcie, a plastik niestety szybko się łamie. Z tego właśnie powodu stal nierdzewna będzie bardziej funkcjonalnym rozwiązaniem. Z drugiej strony, modele stalowe nawet z odpowiednią termoizolacją nagrzewają się znacznie szybciej, niż te wykonane z tworzyw sztucznych, dlatego używaj takiej gofrownicy ze szczególną uwagą.

 

Powierzchnia płytek- jaka gofrownica jest najlepsza?

Bardzo ważnym elementem każdej gofrownicy są płytki. Muszą być wykonane z nieprzywierającego materiału. Na rynku dostępne są gofrownice z płytkami żeliwnymi, teflonowymi i ceramicznymi. Najpopularniejsze są modele teflonowe, należy jednak pamiętać, że są one dość podatne na zarysowania. Z tego powodu, naszych gofrów nie możemy podważać metalowymi sztućcami, które mogą uszkodzić powłokę. Natomiast gofrownice żeliwne bywają nieco kłopotliwe. Żeby ciasto nie przywierało do powłoki, trzeba je obficie smarować olejem przed każdorazowym nalaniem masy. To znacząco wpływa na kaloryczność przygotowanego dania. Możesz też wybrać model z płytą ceramiczną, który nagrzewa się dość szybko.

Niestety materiał ten nie jest tak łatwy w pielęgnacji jak teflon i przy częstej eksploatacji powłoka szybko traci swoje właściwości. Wybierając gofrownicę w sklepie, dokładnie obejrzyj, czy płyty grzewcze nie są uszkodzone lub porysowane. Jeśli zamówiłeś produkt przez Internet, sprawdź ten element od razu po zakupie. Wszelkie nierówności i zarysowania wpływają na to, czy użytkowanie sprzętu będzie bezpieczne dla naszego zdrowia.

 

All in One

Jeżeli lubisz praktyczne rozwiązania, które zajmują mało miejsca, a spełniają wiele funkcji, zainteresują Cię urządzenia 2w1 lub All-in One. Niektóre modele mają wymienne płytki, które umożliwiają przygotowanie na nich nie tylko gofrów, ale też kanapek na ciepło. Gofrownica wielofunkcyjna umożliwi Ci także upieczenie różnych rodzajów ciasteczek czy grillowanie mięsa. Jeśli wybierasz model z płytkami przeznaczonymi do przygotowywania ciasteczek, ważne jest, aby miał on dużą moc. W innym wypadku ciasto nie upiecze się w środku.

Takie rozwiązanie jest bardzo funkcjonalne, gdyż pozwala nam przygotować różne potrawy i słodkości bez konieczności zakupu innych dodatkowych sprzętów. Trzeba tylko pamiętać o tym, urządzenie miało łatwy system wymiany płytek.

 

Kształt gofrów

Standardowe prostokąty, znane nam z nadmorskich budek to nie jedyny kształt gofrów, jaki możemy uzyskać. Wiele modeli ma płytki, które pozwalają przygotować nasz deser na bazie kwadratu. Jednak coraz większa ilość producentów oferuje też inne kształty, dzięki którym przygotujemy gofry w kształcie serc, kwiatków czy postaci z ulubionych bajek.

 

Wymiary

Spore znaczenie odgrywają wymiary urządzenia, zwłaszcza w sytuacji, gdy masz małą kuchnię. Na rynku znajdziesz modele kompaktowe, które ustawione pionowo zajmują tyle miejsca, co 5 niewielkich, płaskich talerzy. Z drugiej zaś strony, bardziej zaawansowane sprzęty mają spore wymiary i przed ich zakupem warto upewnić się, czy posiadamy wystarczającą ilość miejsca do ich przechowywania.

 

 

Dodatkowe funkcje

Dobre urządzenie powinno być nie tylko łatwe w przechowywaniu, ale i wyposażone w dodatkowe funkcje, które wpłyną na łatwiejszą obsługę. Wśród nich powinny znaleźć się takie rozwiązania, jak: antypoślizgowe nóżki, gruby i wytrzymały przewód odporny na wysokie temperatury, lampkę kontrolną, która poinformuje o wystarczającym nagrzaniu płytek i gotowości do pracy, a także ukończeniu pieczenia, możliwość przechowywania urządzenia w pionie – wbrew pozorom nie każda gofrownica jest zbudowana tak, aby mogła być przechowywana w pionie, a warto zauważyć, że przy małej kuchni to sporo ułatwia, regulacja przyrumienienia, schowek na kabel w obudowie gofrownicy, także ułatwi przechowywanie sprzętu, specjalną łopatkę do podważania pieczonych gofrów, specjalne uchwyty termoizolacyjne, zabezpieczające przed oparzeniem, termostat.

Niektóre modele sprzedawane są w zestawie z kratką. Jest to praktyczne rozwiązanie, gdyż w ten sposób gofry nie tracą swojej chrupkości w czasie stygnięcia.

 

Urządzenia profesjonalne

Na rynku dostępne mamy również sprzęty profesjonalne, które są łatwe w pielęgnacji i bardziej wydajne. Jeśli masz dużą rodzinę i jesteś wielbicielem gofrów pod różną postacią, warto wybrać taki sprzęt. Jest on droższy niż produkt do użytku domowego, ale zdecydowanie warty swojej ceny.

 

Gofrownice w dobrych cenach

Pozostaje jeszcze kwestia ceny i producenta. Większość firm produkujących AGD ma w swojej ofercie przynajmniej jedną gofrownicę. Zwykle jednak marki oferują modele o różnej mocy, zaawansowaniu i solidności wykonania. Najtańsze sprzęty na rynku znajdziesz już za ok 40 zł, a najdroższe nawet za 500-600 zł. Jaka cena jest rozsądna? Dobre, solidnie wykonane sprzęty dostępne są w za ok. 150 zł. Cena w dużym stopniu zależy od mocy, materiału, rodzaju powłoki na płytkach, jak również funkcji, jakie posiada dane urządzenie.

Więcej kosztują modele znanych marek, ale jeśli zależy Ci na dużej bezawaryjności i wydajności pracy, warto się na nie zdecydować. Wśród najlepszych producentów gofrownic znajdują się: Tefal, MPM, Dezal, Domo. Natomiast pionierami w produkcji sprzętów typowo gastronomicznych są Gredil i Stalgast. Marki te proponują zaawansowane modele, przeznaczone przede wszystkim do restauracji i kawiarni. Sprzęty tego typu dostępne są za ok. 800 zł -1500 zł.

 

Najlepsze gofrownice w 2018 roku

 

Jesteś fanem gofrów i planujesz zakup gofrownicy? Półki w sklepach oferują dużo tego typu produktów. Jak wybrać ten najlepszy? Poniżej znajdziecie ranking gofrownic, które cieszą się najlepszym uznaniem.

 

Nasze zalecenia

 

MPM MO-13

 

1.MPM MO-13Na pierwszym miejscu naszego rankingu znalazła się gofrownica polskiej firmy MPM. Ta obecna na polskim rynku marka od kilkunastu lat produkuje artykuły agd dobrej jakości i w bardzo dobrej cenie. Opisywane urządzenie pozwoli nam na szybkie i sprawne przygotowanie gofrów.

Jeśli chcesz sprawić radość swoim dzieciom i bliskiem, zakup gofrownicy okaże się świetnym wyborem. W tej całkiej dużej gofrownicy moża jednocześnie wypiec dwa gofry. Powłoka tego urządzenie została pokryta specjalną teflonową warstwą, która sprawi, że ciasto nie będzie przywierać do urządzenia.

Dzięki  temu bez problemu wyjmiemy gofry z gofrownicy bez uszczerbku dla ich wyglądu. Urządzenie zostało wyposażone w termostat, który umożliwa regulację temperatury zgodnie z naszymi potrzebami. Gofrownica posiada także wmontowaną kontrolkę, która kolorami informuje o  stanie pracy.

Druga kontrolka będzie się świecić, gdy urządzenie będzie podłączone do sieci. Według wielu użytkowników model MPM to najlepsza gofrownica. Recenzje są bardzo pochlebne. Gofry wypieczone w tym urządzeniu są chrupiące i równomiernie wypieczone.

MPM MGO-13 to gofrownica o mocy 1400 W. Umożliwia ona przygotowanie jednocześnie 2 gofrów o wymiarach 8,5 cm x 14,5 cm każdy. Obudowa sprzętu ma srebrny kolor.

 

Zalety

Nieprzywierająca powłoka: Elementy grzejne pokryte zostały nieprzywierającą powłoką, która sprawia, że przygotowywanie posiłku jest proste, a my nie musimy się martwić, że gofry się przypalą i tym samym wyjdą mało smaczne.

Design: Produkt ma srebrną obudowę i czarne elementy, dzięki czemu prezentuje się niezwykle elegancko. Wiele osób zapewnia, że sprzęt ten będzie pasował do każdej kuchni, bez względu na to, w jakim stylu jest ona urządzona.

Pielęgnacja: Użytkownicy zwracają uwagę na to, że pielęgnacja MPM MGO-13 nie jest trudna. Elementy grzejne łatwo się czyści, zaś na obudowie nie pojawiają się nieestetycznie wyglądające i trudne do usunięcia zabrudzenia.

Uchwyt: Na obudowie umieszczono wygodny, dobrze wyprofilowany uchwyt. Nie nagrzewa się on zbyt szybko, dlatego ryzyko oparzenia w trakcie przygotowywania deseru jest minimalne.

Obsługa: Nawet jeśli nigdy wcześniej nie korzystałeś z gofrownicy, możesz mieć pewność, że poradzisz sobie z obsługą modelu MPM MGO-13. Zadanie to ułatwia czytelna instrukcja obsługi.

 

Wady

Kabel: Część Internautów zwraca uwagę na to, że kabel zasilający mógłby być dłuższy.

 

 

 

 

Dezal 301.5

 

2.Dezal 301.5Kolejna godna uwagi gofrownica to urządzenie wyprodukowane przez polską markę Dezel. Ten model świetnie sprawdzi się w domu, ale także w małej gastronomii. Urządzenie to posiada dużą moc o wartości 1300 W. Dzięki temu gofrownica bardzo szybko się nagrzewa i równie szybko wypieka gofry.

Płyty grzewcze tego urządzenia zostały wyprodukowane z aluminium. Pokryte są powłoką Corflonu, który gwarantuje, że gofry nie będą przywierać do powłoki. Dużym atutem urządzenia jest łatwość jego czyszczenia. Po wypieczeniu wszystkich gofrów bardzo szybko wyczyścimy ten produkt używając ręcznika papierowego.

Urządzenie utrzymuje podczas pieczenia stałą tempereturę, która sprawia, że są dokładnie dopieczone z każdej strony. Temperatura równa jest 195 stopniom.

Bardzo solidna obudowa jest gwarantem ciągłej pracy. Możemy wypiekać gofry nie robiąc żadnych przerw. Jest to bardzo dobra i tania gofrownica gastronomiczna. Za duży atut uważa się świetny stosunek jakości do ceny. Podkreśla się szybkość nagrzewania i pieczenia gofrów.

Dezal 301.5 to gofrownica o mocy 1300 W. Temperatura robocza urządzenia wynosi 195 st. C. Produkt przystosowany jest do pracy ciągłej. Obudowa została wykonana z tworzywa sztucznego.

 

Zalety

Jakość: Wiele osób podkreśla, że jakość wykonania tego modelu jest bardzo dobra. Wykorzystane do produkcji materiały wykazują dużą odporność na działanie wysokich temperatur. Możesz być pewny, że produkt posłuży Ci przez długi czas.

Stopy antypoślizgowe: Sprzęt został wyposażony w stopki antypoślizgowe, które skutecznie chronią przed ześlizgnięciem się urządzenia z blatu, a tym samym jego uszkodzeniem.

Płyty grzejne: Elementy grzejne pokryto dobrą gatunkowo powłoką, która zapobiega przywieraniu gofrów. Dzięki temu zachowują one swój atrakcyjny wygląd i pięknie prezentują się na talerzu.

Kolory: Produkt dostępny jest w kilku kolorach do wyboru: białym, czarnym i czerwonym. Dzięki temu możemy łatwiej dopasować sprzęt do wystroju naszej kuchni.

 

Wady

Brak regulacji temperatury: Niektóre osoby narzekają na brak możliwość regulowania temperatury. Według nich opcja ta pozwoliłaby lepiej dopasować urządzenie do ich preferencji i przygotować bardziej lub mniej wysmażone gofry.

 

 

 

 

Ravason GR-7010

 

3.Ravanson GR-7010Gofrownica Ravason to propozycja dla osób, które nie planują wydać zbyt  dużo pieniędzy na urządzenie wypiekające gofry. Jest to bardzo tani produkt i trzeba zaznaczyć, że jego jakość jest całkiem niezła. Jej moc to 1200 W, co jest całkiem niezłym wynikiem. Urządzenie jest wyposażone w dość przydtaną funkcję podgrzewania. Posiada pięć poziomów opiekania. Dzięki temu będziemy mogli dopasować temperaturę do grubości ciasta.

Regulujemy ją za pośrednictwem suwaka. Płytki zostały pokryte nieprzywierającą powłoką. Nie powinniśmy mieć zatem problemów z wyciągnięciem gofrów z urządzenia. Płyta grzewcza została podzielona na pięć serc. W efekcie otrzymamy zatem pięć niedużych gofrów.

To fajne rozwiązanie w szczególności dla małych dzieci, dla których kształ może ukazać się interesujący. Opinie o gofrownicach Ravanson są poztywyne. Model ten cieszy się dużą popularnością. Podkreśla się, że jest to bardzo poręczny model, nie zajmujący za dużo miejsca. Urządzenie nagrzywa się dość szybko.

Ravason GR-7010 to bardzo dobra gofrownica do 100 zł. Jej moc wynosi 1200 W. Urządzenie ma opcję regulowania temperatury pieczenia, a także funkcję podgrzewania.

 

Zalety

Szybkie nagrzewanie: W pojawiających się w Internecie opiniach na temat tego modelu można przeczytać, że produkt szybko się nagrzewa. W efekcie przygotowanie smacznych gofrów nie zajmuje dużo czasu.

Łatwe przechowywanie: Produkt nie zajmuje wiele miejsca, więc jego przechowywanie nie jest kłopotliwe. Ta gofrownica będzie odpowiednia także do małych kuchni. Warto dodać, że produkt można przechowywać w pozycji pionowej.

Dodatkowe opcje: Tym, co wyróżnia model Ravason GR-7010, jest łatwa obsługa i ciekawe funkcje dodatkowe. Wśród nich warto wyróżnić opcję podgrzewania, która okazuje się niezwykle przydatna.

 

Wady

Pielęgnacja: Część użytkowników twierdzi, że pielęgnacja gofrownicy bywa kłopotliwa. Czasami do elementów grzejnych przywiera ciasto, które trudno usunąć. Minusem jest również fakt, że obudowa nie ma gładkiej powierzchni, przez co w zagłębieniach zbiera się kurz.

 

 

 

 

Eldom ST10W

 

4.Eldon ST10WKolejny produkt to również niedroga i całkiem dobra gofrownica wyprodukowana przez polską firmę. Posiada trochę mniejszą moc od wyżej wymienionych sprzętów, ale jest ona wystarczająca by wypiec dwa chrupiące gofry. Płyty grzewcze zostały pokryte specjalną płytą adhezyjną, która podowuje, że ciasto nie przylega do powierzchni gofrowincy.

Dużym plusem są nienagrzewające się uchwyty – gwarantują bezpieczeństwo pracy oraz spowodują, że unikniemy bolesnych poparzeń. Gofrownica została wyposażona w termostat, który utrzymuje tempreraturę na stałym poziomie. Dzięki temu gofry będą we wszystkich miejscach dokładnie wypieczone i unikniemy poparzeń.

Urządzenie zostało także wyposażone w antypoślizgowe stopki, które powodują, że gofrownica nie będzie się ruszać na blacie. Posiada także dwie lampki kontrolne – jedną czerwoną, drugą zieloną. Płyta grzewcza została podzielona na dwa prostokąty – otrzymamy zatem gofry o klasycznym kształcie.

Opinie o tym urządzeniu są pozytywne. Podkreśla się, że dobrze wypieka ono gofry. Za duży atut uważa się także łatwość czyszczenia.

Eldom ST10W to urządzenie o mocy 700 W. Produkt ma białą obudowę i lampki kontrolne. Użytkownik ma możliwość przygotowania 2 gofrów jednocześnie. Sprzęt waży ok. 1,4 kg.

 

Zalety

Lampki kontrolne: Obsługę modelu znacznie ułatwiają znajdujące się na obudowie lampki kontrolne, które informują, kiedy urządzenie jest gotowe do pracy.

Zabezpieczenia: Produkt ma antypoślizgowe nakładki, więc nie musimy się martwić o to, że urządzenie ześlizgnie się z blatu.

Prosty design: Biała obudowa dobrze komponuje się z każdym wnętrzem. Bez względu na to, w jakim stylu urządzisz kuchnię, model Eldom ST10W będzie atrakcyjnie w niej wyglądał.

 

Wady

Uchwyt: Pewna grupa konsumentów zauważyła, że mimo zapewnień producenta rączka nagrzewa się w trakcie pracy. Trzeba uważać, aby się nie oparzyć podczas wyjmowania gofrów.

Wykonanie: Obudowa tego urządzenia została zrobiona z tworzyw sztucznych – niektórzy użytkownicy są zdania, że materiały użyte do produkcji nie są najlepszej jakości.

 

 

 

 

Domo DO9043W

 

5.Domo DO9043WOstatnu produkt w naszym rankingu to profesjonalna gofrownica firmy Domo. To belgijska firma, która od kikudziesięciu lat jest obecna na rynku agd. Już po samym wyglądzie możemy wywnioskować, że to nie jest zwykłe urządzenie. Została wykonana ze stali nierdzewnej.

Jej dużą zaletą jest szybkość pracy. Nagrzewa się dwa razy szybciej od inych standardowych gofrownic. Posiada regulowany czas pieczenia. Możemy sobie wybrać ile będzie wypiekała gofry, mamy do wyboru zakres od 1:30  do 4 minut. Urządzenie prezentuje się bardzo elegancko.

Jego srebny wygląd sprawia, że będzie prezentować się dobrze praktycznie w każdej kuchnii. Gofrownica została wyprodukowana ze specjalnego materiału, który ochroni ją przed korozją. Powierzchnia płyt została pokryta powłoką, która zapobiega przywieraniu.

Płyty grzewcze są dość szerokie – ich wymiary to 8,5 ma 14,5 cm. To dobra propozycja dla osób, które często wypiekają gofry i mają trochę więcej miejsca w kuchnii. Sprzęt jest wykonany bardzo solidnie i na pewno posłuży przez długie lata.

Domo DO9043W to gofrownica o mocy 1400 W. Produkt waży 3,8 kg. Wymiary opakowania są następujące: 23 cm x 43 cm x 24 cm. Sprzęt został zrobiony ze stali nierdzewnej.

 

Zalety

Szybkość: Wiele osób chwali to, że gofrownica bardzo szybko się nagrzewa, co pozwala skrócić czas potrzebny na przygotowanie smacznego deseru dla całej rodziny.

Jakość: Produkt został zrobiony z dobrej gatunkowo stali nierdzewnej, która wykazuje dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, a dodatkowo pięknie się prezentuje.

 

Wady

Obsługa: W opiniach konsumentów pojawia się informacja, że na początku obsługa urządzenia może być dla niektórych trudna. Potrzeba czasu, aby poznać wszystkie dostępne w modelu funkcje.

Wymiary: Jest to stosunkowo duża gofrownica, dlatego nie sprawdzi się ona w kuchniach o małym metrażu.

 

 

 

 

Gofrownica ile wat?

 

Gofry to popularny deser, który można spożywać zarówno na słodko, jak i na słono. Aby cieszyć się tym daniem, musimy zainwestować w gofrownicę. Wokół niej narosło wiele mitów, które chcielibyśmy zdementować. Przede wszystkim chodzi o moc gofrownicy – wpływa ona na to, jak szybko nagrzewają się znajdujące się w środku płytki i w jakim czasie przygotujesz ulubiony posiłek. Z naszego tekstu dowiesz się, czy faktycznie potrzebujesz sprzętu o mocy 1400 W.

 

 

Jak działa gofrownica?

Gofrownica to niewielkie urządzenie, które w zależności od modelu podłączamy do prądu lub ustawiamy na kuchence np. gazowej. Wytworzone ciepło podgrzewa ciasto. Zdecydowana większość urządzeń ma mechanizm elektryczny, podłączony do systemu grzewczego, który jest sterowany przy pomocy termostatu. Niezależnie jednak od typu produktu, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury ciepło przenoszone jest do środka sprzętu i zaczyna oddziaływać na umieszczone tam ciasto. W tym tekście skupimy się na urządzeniach podłączanych do prądu.

 

Wielkość sprzętu a jego moc

Zastanawiając się, jaka gofrownica jest polecana na pewno zauważyłeś, że w sklepach jest wiele typów produktów, które różnią się od siebie kształtem i wielkością. Ważniejsze jest jednak to, że im większy model, tym więcej watów powinien on mieć. W przeciwnym razie praca gofrownicy nie będzie wydajna. Duże urządzenia mają większą powierzchnię, przez co potrzebna jest większa moc do optymalnego nagrzania powierzchni płytek. Jeśli zakupisz duży model o mocy około 300-400 W, to musisz się przygotować na długie czekanie, aż ciasto stężeje, o ile w ogóle do tego dojdzie. Wybierając tak słaby sprzęt musisz się liczyć się też z tym, że gofry będą niedopieczone i gumowate.

 

 

Jaką moc mają dobrej jakości produkty?

Kucharze, blogerzy i zwykli użytkownicy gofrownic zgodnie stwierdzają, że najlepsze sprzęty mają między 700 W a 1650 W. Duża rozbieżność, ale nie bezpodstawna. Urządzenia mocniejsze – zwykle mówi się o mocy ponad 1000 W – są w stanie szybko ogrzać płytki, dlatego gofrownica będzie gotowa do pracy już po kilku minutach. Poza tym im większą moc ma sprzęt, tym jest wydajniejszy. Dzięki temu nie musisz się martwić o to, że model przegrzeje się w czasie pracy, a pieczenie gofrów zajmie Ci dużo czasu. Tak jak już wspomnieliśmy dobrym rozwiązaniem będzie zainwestowanie w gofrownicę o mocy około 1000 W – 1200 W. Czas nagrzewania tego typu sprzętów jest dość krótki, a ciasto zawsze wychodzi smaczne i chrupiące.

Zdecydowanie odradzamy inwestycję w sprzęt o mocy mniejszej niż 700 W. Nie daj się skusić niską ceną, bo szybko odkryjesz, że praca urządzenia nie jest zadowalająca. Co z urządzeniami o mocy od 700 W do 1000 W? Jeśli interesuje Cię zakup małego urządzenia, które przygotuje 2 gofry, to moc 700 W- 800 W wystarczy.

Co ze sprzętami o mocy powyżej 1200 W? Zwykle są to duże gofrownice, jednocześnie przygotowujące nawet 4 spore gofry, skierowane raczej do lokali gastronomicznych.

 

Wpływ mocy sprzętu na zużycie energii

Nietrudno zgadnąć, że mniej wydajne gofrownice potrzebują więcej czasu, by podgrzać ciasto. To z kolei sprawia, że urządzenie dłużej pobiera prąd, a więc zużycie energii się zwiększa. Jeśli jednak zainwestujesz w model o mocy ponad 1000 W, przygotowanie ulubionego deseru zajmie Ci tylko kilka minut. Na pewno wpłynie to pozytywnie na wysokość Twoich rachunków.

Jak widzisz, kupno taniego, niezbyt mocnego modelu nie tylko wpłynie negatywnie na jakość przygotowywanego dania, ale i będzie rzutować na zużycie energii w domu.

 

 

4
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BożenaMalwinanajlepszerankingi.plZyz Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Zyz
Guest
Zyz

ja dodam gofrownice BREVILLE VST072X, co ważne dla mnie to łatwość mycia, ma wyjmowane te płytki, do tego dobra powierzchnia bo nie przypala

Malwina
Guest
Malwina

Ona jest chyba jakaś nowa, bo właśnie niedawno ją oglądałam. Rozglądam się za jakąś gofrownicą która będzie dobra do częstego użytkowania.

Bożena
Guest
Bożena

Polecam ją, u nas non stop dzieciaczki chcą gofry i ona się sprawdza. Szybko się nagrzewa i łatwo się czyści.

najlepszerankingi.pl
Admin

Dzień dobry,

Dziękujemy za komentarz. Przyjrzymy się temu modelowi przy okazji tworzenia nowego rankingu.

Pozdrawiamy,
Zespół NajlepszeRankingi.pl

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4.70 out of 5)
Loading...